O osudu zrádců po česku

Nevěřte Arabům, řekl Hitler.

hitler řekl nevěřte arabům - Kopie

Nevěřte sociálním demokratům, říkám já.

O tom, jaký osud neodvratně čeká na všechny zrádce, napsal Lev Veršinin tato slova:

Nejsem prorok. Nevím, jestli doktora Jibrila podříznou na ulici, uškrtí v cele, veřejně oběsí na základě rozsudku, nebo zemře šťastně v důsledku duševní a tělesné zchátralosti, dobrovolně uzavřen v domácím vězení. Ale dá se předpokládat, že neskončí dobře. Ne proto, že by to bylo spravedlivé – morálka a etika v tom nehrají žádnou roli. Ale proto, že fyzika, věda věd, učí: čím dále se kyvadlo vychýlí, tím strašnější se vrátí.“

Sobotka kdysi sám zradil, nelze ho proto litovat. Sklízí jen to, co sám zasel.

Merlin napsala: „…je lepší být podržtaška nebo zrádce? Zrada v zemském měřítku se nejen na tomto území dříve trestala smrtí. Někdy mohla být udělena milost – pokud se ovšem zrádce exemplárně pokořil. To jest prolezl v hrubé režné haleně po kolenou s holou hlavou chrám Petra a Pavla nebo sv. Víta, vyvolával o sobě v hlavní oltářní lodi výčet svých hanebností a prosil o odpuštění panovníka před celou šlechtou a preláty. To vše poté, co milost obdržel. Odhaduji takovou cestu tak na dvacet minut až půl hodiny a bylo třeba invence, aby kajícník nenudil přítomné. A pak se ještě musel zahanbeně odplížit s roztrženým rouchem. Sobotka se ani neomluvil.“

Učili nás, že vražda na tyranu není zločinem. Stejně tak si myslím, že zradit zrádce zradou není. Navíc je mi odporné, jak se Sobotka zuby nehty drží funkce. Už to, že mu jsou pravicové strany zjevně nakloněny, je velmi podezřelé. Vzpomeňte si na jejich rozjásané tváře, když rezignoval v podobné situaci Paroubek. Dodatečně oceňuji, že se dokázal zachovat chlapsky, jako velitel po neúspěchu, který na sebe vezme vinu za porážku.

***

Ale jinak to není tak zlé.

Pravicoví voliči se zcela bez zábran škodolibě radují z rozvratu ČSSD podle hesla „čím hůře, tím lépe“.

Příznivci Miloše Zemana se potuleně usmívají a vědí své.

Komunisté za tvářemi zkušených hráčů skrývají pobavení.

U křesťanů jsou bouřlivé výkřiky o radosti z neúspěchu druhých poněkud na pováženou, ale ono to náboženství už dnes není to, co bývalo.

Kdo se tedy vlastně v této zemi neraduje?

***

Jeden komentář

  1. Janika

    Tak se přiznám, že jsem sama nevěděla, jak v anketě odpovědět. Kdyby to znělo „měl by – neměl by“, tak to bych věděla, jenže mě spíš zajímá, jak to opravdu dopadne.

  2. Saul

    Měl by.
    Měl by složit vládu,měl by se stát premiérem a potom by měla proběhnout transformace v ČSSD a vytyčení nové cesty.
    Tam už asi pro Sobotku nebude místo a on by ho měl chlapsky uvolnit novým lidem.
    Hašek a jeho kamarádi už tu svoji chlapskou čest ani nemusí dokazovat,když jim sliny touhy po moci začaly grindat po vázankách dřív,než ji vůbec měli.

    • Janika

      Zatím to nic neznamená, bude záležet na tom, jaký je kdo hráč dál, jaké má nervy. Už zašli moc daleko, kdo ustoupí, prohrál.

  3. Saul

    Jasně,oni si budou navzájem ničit nervy a maskovanej superpravičák Babiš si v klidu počká,až se ti blbí levičáci vyždímají a bude to hrát na nový volby,kde bude jako ten výše zmíněný Hitler rozkazovat,komu věřit a komu ne.

  4. vittta

    Na mě to tak trošku dělá dojem,že rozhodujícím hráčem je opět Míla.
    Haškovci u něj hledají zastání,je zde ale ten problém,že to nejsou žádní kdovíjací Einsteinové.
    Míla může pověřit složením nové vlády klidně Haška (co by předsedu vítězné strany),to vykopání Sobotky mělo určitý punc demokracie.
    Zde ale musím říci,že jsem to-ležíc ve špitálu-v nejzajímavější části nesledoval.
    To bychom pak mohli být klidně svědky toho,jak si kníže se Sobotkou padnou do náruče a budou mluvit o záchraně demokracie.(parlamentní)

    Já bych snad-být v roli Míly-jmenoval sestavováním vlády Babiše.
    Záminka je k tomu vhodná,v ČSSD je rozkol.
    Jinak ať určí Sobotku nebo Haška-bude mít plno dlaších nepřátel a hysterická antizemanovská kamaň nabere další obrátky.

    Babiše tím ovšem uvede do trapné situace,ten rozhodně netuší,co by měl v takovém případě dělat.
    Dostal se do parlamentu tak,že důsledně nedělal NIC,resp.se spíše snažil,aby moc zbytečně nekecal a tím se nějak neshodil,o nic jiného mu nešlo.
    Teoreticky by ho tím měl oslabit.

    V anketě jsem hlasoval pro „spíše ne“,nejde mi totiž do hlavy,jak konkrétně by se ta pozide vlastně reálně udržet dala.
    Vždyť Sobotka je už nyní tím poraženým,ukázalo se,že na chod ČSSD má jenom malý vliv,že ve straně vládne chaos,že to prostě není žádný politický hráč.

    Může ještě překvapit-ale….nevím,nevím…

    • Janika

      Jestli se cítí Babiš v trapné situaci, to barvitě vyjádřila merlin v jednom komentáři na OM: „ale to nevíte jistě, jestli je magnát naštvanej, třeba mu takové přátelské vraždění za cizím plotem zas tak nevadí, on ty zbytky po po proběhlé bitvě může zužitkovat v těch kosteleckých uzeninách nebo dát do čínského psího žrádla. Je přece hodně sháněčlivej, to je jasný.“

      Jinak taky myslím, že je za tím Zeman. Ale moc hezky si to momentálně nepředstavuju. Do něčeho je navezl, oni bláhově a poslušně do toho šli, teď je zádrhel, volají mu, snaží se získat pokyny, jak dál, Zeman mlčí, co taky může říct… prostě tohle už nic moc… Ale třeba je to celé jinak, než mi napovídá má ženská intuice.

      • jonáš

        Já na toho Zemana-Hybatele furt nevěřim, tolik špagátků nemůže pobrat. Spíš si hejtmani řekli, že s tim zkorumpovanym pražskym centrem co po nich chce jen prachy zatočej, a dojeli se ho zeptat, co von na to. Von že nic, že jmenuje kohokoli partaj navrhne, a teď se tim dobře baví, jak to zpackali. Konec konců moc „království na tomto světě“ už před sebou nemá a moc dobře to ví.
        Stačí si zkorelovat to sobotní usnesení s partajníma postama zůčastněných, samý hejtmani, onderka a vaňhová. Třináct lidí, to je moc špagátků najednou.

        • Janika

          Že se hejtmani naštvali na zkorumpované pražské centrum, to má logiku. I to ostatní, moc špagátků, opravdu.

  5. embecko

    Podle meho nikdo z nas si vubec nedovede predstavit, co se za tim oranzovym naterem vlastne skryva. Vcera jsem nekde cetl, ze CSSD= volne sdruzeni krajskych organizaci.
    ODS a dalsi mely tu smulu/ stesti, ze musely s kuzi na trh, zastitit se idejemi a vystavit se do vitriny.
    Tam je na celostatni mafii dobre videt, s temi lokalnimi je to uz horsi, tam se totiz skryva ta prava, stabilni moc (vzpomenme na Berkuv gang a dalsi, kolik let trvalo, nezli potreli uplne normalni, politicky nezastitene kriminalniky, par jejich skupin).

    CSSD je na tom podle meho podobne jako KSCM: do vlady se ji uz vlastne ani nechce, staci ji spojenectvi na neviditelne urovni.
    Sobotku osobne povazuji za slusneho cloveka, ale zaroven se nemohu zbavit dojmu, ze je nastrcen coby „hladka tvar“- podobne jako Gross.
    S Haskem se dere do poredi „vzor ODS“, tedy vstup na uroven celostatni mafie- a je otazka, jestli o tohle ty lokalni stoji (ted zda- li Haska nestahnou a nenechaji si ho jako pohruzku Sobotkovi…chudak kluk 8-)

    • embecko

      A protoze uz ctu vice komentare, nezli clanky samotne, pak neco z druheho konce:

      „Nebyl to Hašek, kdo útočil na druhou stranu, bosstanaka, 29. 10. 2013 10:55:41
      Před volbama byl Hašek velmi loajální a na Sobotku neútočil ani on, ani nikdo z jeho příznivců. To, že na něj média pořádala dlouhodobě kampaň a zdůrazňovali jeho vztah k Zemanovi je druhá věc – je zajímavé sledovat, že to byla stejná média, která propagují Kharla „kníže“ Schwarzenberga a celou TOP 09 – stejnou TOP 09, která se teď bije za Sobotku. Naopak byl to sobotkovec Dientsbier, který se snažil Haška odstřelit a zorganizoval proti němu před volbama tu kroužkovací akci – jak dopadla víme – Hašek dostal víc preferenčních hlasů… Takže pokud snad na někoho působila ČSSD před volbama nejednotně, bylo to díky arogantnímu Dientsbierovi.“

      • Janika

        Sobotkovci jsou stmeleni jen proti Zemanovi, to je jejich základní ideová myšlenka… A naopak možná taky ;-).

  6. taras2

    Hašek říkal, že kampaň řídil osobně Sobotka, nechal si ve všem rozhodující slovo. Jestliže od června, kdy měli přes třicet procent ztratili tolik přízně voličů, pak za to může způsob vedení kampaně (Sobotka) a jeho chování během vládní krize (podpora a nepodpora Rusnokovy vlády) a také dozvuky z prezidentské volby (ten zcela hloupý tah s Dienstbierem). A tohle šlo všechno na triko Sobotkovi, jestliže volební trhák na snížení nezaměstnanosti mělo být vpuštění nezaměstnaných na úklid domícností, tak za to zaslouží nakopat. Takhle slabý předseda s takhle slabým volebním výsledkem (oproti očekávání) buďto odejde sám, nebo se musí vypudit. Malér je v tom, že úžasně ambiciózní Hašek je rafan na funkce, ale nějaká programová kvalita a nosné ideje s ním moc necloumají.

    Problém ČSSD (a všech ostatních českých partají) je v tom, že nejsou lidi. Tedy – na zastávání úřadů je jich přehršel, ale do práce hlavou, na tvůrčí řešení problémů, jako by nebyli. Socani ještě navíc mají talent na to, že své krize řeší v nejnevhodnější chvíli. Ale co, já už na ně …. Volím komunisty, Vitto, ale sejří mě to taky, rači bych volil sociální demokracii v Brandtovské či Palmeovské oslnivé formě.

    • Janika

      Sobotka toho má na triku daleko víc a jsou to závažné věci. V řadě tahů jen hloupých je okopávání kotníků Zemanovi, taková zbytečná pitomost. Docela by stálo za to si to všechno najít a sepsat to.

      Jinak zdravím a děkuji za nakouknutí, mně se nějak k bílému psovi nechce :-).

    • vittta

      Ještě s tím počkej,Tarasi.
      Komunisté sami českou levici nespasí.
      Já nejsem levičák-takže mě na ČSSD dráždí jedině neskutečná tupost a ideologická prázdnota-a také jim přikládám spoluvinu za dnešní marast.
      Jenže nejsem ani pravičák,jsem demokrat-a dobře vím,že demokracie může fungovat jedině při silné levici a slušné pravici.
      O slušné pravici si můžeme nechat jen zdát-ale silnou levici mohou udělat jedině takoví nadšenci,jako jsi ty.
      Počkej,jak to dopadne.

      • hans

        Něco z toho co Hašek říkal je betonová pravda – to o kroužkování proběhlo tiskem už před volbama. Ostatek se nikdo nepokusil ani zpochybnit, natož vyvrátit. Takže to pravda bude.

        Jinak by Sobotka nemusel proti vedení ČSSD organizovat puč pomocí proschwartzenbergských/bakalovských/babišovských médií, stačilo by bod po bodu vyvrátit Haškovy řeči. Jenže když na předsednictvu slyšeli Sobotkovo vysvětlování zhnusil se jim…

  7. Christabel

    Janiko, dobrý večer, vidím, že Vám nějak vypadám z těch škatulek.
    Jakožto pravicové křesťanské voličce mi rozkol v ČSSD vůbec radost nedělá, naopak mne velmi mrzí a rozčiluje. Jsem ráda, že po dnešních událostech se snad začne situace uklidňovat. Na urovnání sporů uvnitř soc-dem bude čas potom, teď je čas na jiná jednání.

    • Janika

      Zdravím, Christabel, a děkuji za komentář, i když se, jak je vidět, stále více rozcházíme v názorech. Přesto Vás ráda čtu. „Škatulky“ nejsou úplným výčtem možností, jen takovým letmým průřezem. Mohu Vás tedy zařadit do té skupiny, která se neraduje :-).

      • Christabel

        To rozhodně, radost z toho nemám, naopak budu ráda, pokud bude rozkol co nejdříve zažehnán. A na výsledky voleb (i s porážkou klasické pravice) také nežehrám, respektuji rozhodnutí voličů a přeju panu Sobotkovi úspěch v sestavení vlády.

        Názorově se rozcházíme stále více stejně:))
        Ale v anketě jsem nehlasovala, protože vývoj hovoří dost jednoznačně ve prospěch „ano“, takže v těchto chvílích už by to nebylo fair.

          • dixi

            To je právě to,Haškovi nevěřím,drží moc funkcí a míří napravo,ale to,jak nadržují média Sobotkovi, neznamená nic dobrého. Situace pro laika značně nepřehledná. Samozrejmě o vlivných v pozadí nevíme nic. Jednomu by ani nevadili ( vždy byli a budou, někdo na řídících pozicích být musí ) kdyby to tady a v celém světě nebylo tak katastrofální.

            • vittta

              To je ono,právě.
              Pod ty špinavé pazoury jim nikdo nevidí-a pak naivní občan snadno šlápne vedle…
              Celé volby jsou vlastně o náhodě,třeba zrovna tohle ČSSD nakonec zachrání pro časy budoucí.

      • vittta

        Žijeme tady všichni.
        Radovat se z takové blamáže může jedině debil!

  8. ;-)))

    Staci jen pozorovat kdo bojuje za Sobotku … KDU ke ktere se lisal, Kalousek a knize, kterym delal krovi, veskera pravicova media…
    Byl to Sobotka kdo vzdy kolaboroval jak s KDU, tak ODS a TOP
    Bylo to sobotkove kridlo kdo brzdilo revizi restituci, priznani majetku atd…
    CSSD v cele se sobotkou melo za ukol delat pravici krovi, aby to vypadalo ze je vyber, jako v usa

  9. che

    Tak já jsem si vybral možnost – stane se úplně něco jiného, na cokoliv je opravdu málo informací, ostatně nic není na věky. Prostě porušila se rovnováha – viz TAO, nebo jak říkají materialističtí dialektici – narůstají rozpory, to je jako v zemské kůře – když se posouvají litosférické desky – roste napětí až dojde k zemětřesení a třeba i tsunami – kdy a kde a koho to spláchne zatím nevíme. Čekají nás zajímavé časy :) … a žádné stromy nerostou do nebe.
    A mám dojem že jediní kteří to alespoň tuší sedí v Ulici politických vězňů – proto se taky drží vzadu. Navíc mají – viz Filip ve Fýdku na Vratimovském semináři – víc informací a jako jediní mají odborné zázemí – viz Švihlíková.

    • merlin

      já jsem si taky vybrala možnost, že se teprve ukáže a bude to asi něco jiného, přesto, že socdemáci teď logicky musí podržet Sobotku, neboť na řadě je Zeman a na to jsem strašně zvědavá.
      Sobotka měl právě teď v televizi kravatu a brýle se sice tenkými ale tmavými obroučkami, patrně to má symbolizovat vážnost chvíle V jejich volebním manuálu se uvádí :,,Kravatu/šátek doporučujeme zcela vynechat. Kravata symbolizuje všechny negativní rysy současného establishmentu. Košile bez kravaty působí více neformálně, přirozeně, jako pracovní verze ve významu „jdeme něco dělat, nebudeme jen sedět v křesle“. Odstraněním kravaty potíráme také virtuální bariéru mezi kandidátem a voličem.Brýlové obruby jsou velmi důležitým prvkem. Doporučujeme přiklonit se k jednoduchým, spíše měkce působícím obrubám, které domodelují obličej. Bočnice doporučujeme co nejméně výrazné, obroučky jemné. Vyvarujte se robustní černé, která může vést k historicky negativním asociacím.,, Sobotka zde na obrázku předvádí obruby podtrhující ,,jeho intelektuální, klidnou a laskavou osobnost.,,http://www.ceskapozice.cz/sites/default/files/file_attachments/manual_cssd.pdf
      .

      • merlin

        Tenhle manuál má ovšem na rozdíl od jejich programu aspoň nějaký obsah.

      • Janika

        Zdravím, merlin, a díky za info o manuálu, který jsem doposud nezaregistrovala. To je tak příšerné, jako to jejich „poučení z krizového vývoje“. Dneska mi dali poslední kapku ti domovští od Haška a spol, jak jednomyslně vyjí s vlky. To nejsou chlapi, to jsou nechutní sralbotkové, stačí na ně zadupat pár křiklouny s transparenty a hysterickými médii a otočí se jako na obrtlíku.

        • dixi

          taky zdravím, merlin, s potěšením jsem zaznamenala vaši přítomnost na OM.

          • goliast

            Já Vás taky obě ráda čtu :-) Jsem se odmlčela, protože jsem se věnovala jiným činnostem a taky volební kampaň byla strašně nudná, nic se nedělo a nic mě nenapadalo, s podzimem se to zase trochu rozhýbalo, Možná nás čeká horká zima :-) I za topení bychom pak mohli ušetřit :-)

            • vittta

              Je zajímavé,že právě ona nudnost vynesla do sněmovny babiše a Okamuru.
              Né že snad byli méně nudní-ale byli alespoň noví.

              V těhle volbách by strana,která by měla JASNÝ ideologický profil a JASNOU politickou vizi drtivě vyhrála…
              ČSSD propásla historickou šanci.
              Bohužel to na ní bylo už nejméně rok před volbami vidět….ještě jim pěkně namazali med kolem huby vysokými průzkumy-a ti političtí chcípáci na těch vavřínech usnuli úplně….
              Mimochodem-dobře jsem se pobavil u toho manuálu ČSSD,co jste na něj dala odkaz.
              Na tom si dali záležet.
              To bylo ale jediné…….

              • merlin

                Víte jak ráda bych já psala takový manuál jakékoliv volební straně? Už to úplně vidím, jak u toho brečím smíchy. Taková zakázka by mi určitě prodloužila velmi podstatně život :-)

                • vittta

                  Také by jste nemusela do konce života pracovat…..
                  Tvůrci podobných blbostí berou tolik,co špičkový fotbalista.

                  • merlin

                    Z téhle strany jsem o tom neuvažovala, ale když o tom právě přemýšlím, tak docházím k závěru, že to si prostě někdo umí vybrat zaměstnání. Normálně zelenám závistí. :-)

                • Janika

                  Merlin, tak nadhoďte nějaký odpichový článeček a my se přidáme a ten manuál společnými silami dáme dohromady. Je to zajímavé téma. Akorát nemůžu zaručit, že si to pak někdo zdarma neopíše a nebude s tím kandidovat ;-).

  10. che

    S těmi zrádci mne napadl Bondy – jak definuje kauzalitu ve svém Příběhu o příběhu – onen nekonečný běh příčin a důsledků který jde mimo nás a o němž si myslíme že ho máme pod kontrolou – že dokážeme odhadnout následek našeho činu za 50 let.
    Tohle chápe TAO, ale ne jako pasivitu, ale jako snahu o zachování harmonie, zachování rovnováhy v běhu věcí. Svou zradou zrádci rovnováhu narušili a teď nesou důsledky. Nominuji je na politickou Darwinovu cenu.

    O štěpení ve zvadlé růži se mluvilo už před lety, asi to dozrává, je to důsledek jejího vzniku po převratu a Horákovštiny — a — taky ta žlutá pole jednou odkvetou a zvadnou, každý občas udělá chybu a i ta jedna a malá může být fatální, zvlášť když okolo čekají další nenažraní žraloci.

    • embecko

      S TAO nevystacime, che, protoze vsechno je TAO, TAO je vecne, ovsem my zijeme jen urcity casovy vysek.
      To mate stejne jako s trhem: ten dozajista funguje temer genialne, ale my zkratka nemame cas cekat na to, az zapusobi.

      Spise bych se pridrzel praktictejsiho Tainterova vykladu o kolapsech slozitych spolecenstvich.
      „Komplexni spolecenstvi generuje tak slozite problemy, ze naklady na jejich reseni prevysuji naklady na jejich nereseni.“ 8-)
      Jinak receno: v komplexni spolecnosti se vyplati problemy neresit a cekat, az se vyresi „samy“, nebot jejich reseni prinasi takove naklady, ktere spolecnost nedokaze vynalozit.

      Tak globalni kapitalismus prichazi s takovymi externalitami a s takovymi jejich shluky, jejichz reseni vyzaduje mnoho casu, ovsem obratem vznikaji na jinych „netesnych mistech“ externality jine. Je to jak z nejakeho kresleneho filmu, kde do kajuty zacina prosakovat voda na tolika mistech, ze panacek ma nakonec 20 „tesnicich“ rukou a 20 „tesnicich“ nohou a vypada jak pavouk.

      CSSD vyhlasi boj s nezamestnananosti na vnitropodnikove (odborove) urovni a obratem vznikaji novi nezamestnani pri exekucich. Vyhlasi boj s exekucemi a nezamestnanost stoupne diky spekulacim s obilninami. CSSD pokryje zemedelskou politiku a Huynday se odstehuje do Polska….

      • dixi

        Při práci poslouchám čt 24 a vypadá to,že Babiš vystrkuje růžky. V čím zájmu tento zmatek vznikl,začíná být zřejmé. Proti Zemanovi se stupňují útoky téměř ze všech stran.Upadám do trudnomyslnosti. V tv o Vratimovském semináři ani slovo. Ráno Halík v radiu Praha 2 mluvil mírně, ušlechtile, had v rouše beránčím. Co udělá skutečná levice v případě předčasných voleb? O těch už se zmínil dnes i Babiš.

        • che

          O Vratimovské semináři by bedna nedala jedno slovo ani kdyby tam bylo 10 000 posluchačů. Že Babiš většinu nadějí co do něho jeho voliči vložili nenaplní bylo jasné předem.

        • Janika

          Tak jsem si to taky na chvíli pustila. Štěká tam nějaká redaktorka neuvěřitelně nepříjemným způsobem na kohosi „proč jsi nepřiznal, že jsi byl u prezidenta, darebáku!“ Pak žvaní Štěch, že zrádci musí odejít. No jistě, měli by, zrádce Sobotka jako první :-). Ale vážně, ukazují, že jsou stále hloupější a hloupější. Tohle má být předseda senátu? Co chce těmito proklamacemi, proboha, získat? Musí přece vědět, že není žádný způsob, jak se řádně zvoleného poslance zbavit, obě ty party se prostě budou potřebovat a když se nedohodnou, tak to půjde bez nich.

      • che

        Tak tohle je úplná rezignace na jakýkoliv zásah? To princip Wu-Wej nezasahování omezuje na stav kdy věci běží správně, ale zasahuje pokud je harmnonie narušená. A TAO je sice věčné, ale je to cesta – cesta se vším všudy tedy i se současností a blízkou budoucností. ostatně to je tak široký pojem že nejde vtěsnat do jednoho odstavce :) a zahrnuje celou řadu škol a výkladů že to vydá za celou „západní“ filosofii. :)
        A když se zeptáme taoisty co je tao – tak opravdu dostaneme jen jednu odpověď že TAO je cesta.

        • embecko

          Mate bouracku, sesrotujete auto na cucky a v servisu vam reknou, ze se s tim uz neda nic delat, je to rezignace na reseni?
          Napoak, po tehle informaci se objevuji reseni nova, pred tim neznama.

          Cesta TAO je osobni cesta nijak nevylucuje praktickou denni cinnost. Jako vyznamni naslednici Buddhova uceni byli Buddhou samym oznaceni predevsim bohati obchodnici, „jejich byla Cesta“…“jejich Cesta byla TAO“. Do TAO nevidite a nevite, jakym smerem se bude ubirat.
          Ale nijak vam to tu nechci vyvracet, jen ze ridit- vykladat politiku taoistickym principem je na ceske pomery prilis „nejasne“ a dosti komplikovane.

              • che

                To co říkáte říkáte VY a ostatní ať si to přeberou, třeba je to povede k studiu taoismu coby filosofie, jinak mi lebedí, že jsem milé embečko vyprovokoval k tak dlouhému polemizování.
                HOWGH

                • embecko

                  Tak dlouhe to zas nebylo, tady na to tema by se dalo mluvit dele…nicmene jste mi jeste neodpovedel na otazku, zda-li je i nerovnovaha soucasti Cesty…

                  Vite, vetsina duchovnich systemu si je velmi podobna, protoze nema zadny cil. Takze nemusite opatrne naslapovat a drzet se prisne nauky, dobry duchovni system obstoji i pri sebevetsi zatezi (tzv. blbych otazkach). Cim hloupeji se ptate, tim vetsi pokroky delate. Vsak take jedna z disciplin jogy stoji jen na jedine detske otazce: Proc? Zkratka se takhle ptate stale dokola, az se vam za par let rozsviti.

                  Pokud chce nekdo popisovat dnesni krizi skrze TAO, proc ne, ale mel by si na zacatku vyresit i mnou nastinenou otazku: je i spatne soucasti harmonie? Pokud ano, pak jak se k tomu postavit…pokud ne, je pak harmonie opravdu harmonie, anebo jde o nehybnost?

                  A dostanete se prave k Tainterovi: nez si skrze TAO stacite odpovedet, tak Hasek/ Sobotka odstoupi a vase dotazovani na konkretni pricinu bude zbytecne, nebot vznikne dalsi problem.

                  • Janika

                    Přečetla jsem si váš rozhovor a musím se přiznat, že jsem ztroskotala hned na počátku, u pojmu „harmonie, rovnováha“. Nějak si ho neumím představit, myslím si, jestli to vlastně není jen taková ideální fikce :-).

                    Ale tohle, to je moc pěkné: “Komplexni spolecenstvi generuje tak slozite problemy, ze naklady na jejich reseni prevysuji naklady na jejich nereseni.”

    • embecko

      Kojot mne zaujal dvema vecmi: ze se stylizuje do cyberpankace a ze na svem blogu zrusil diskuze. :o)

      • ;-)))

        Me zase zaujala vizualizace dojmu…
        Cnu Kojot zaujal…
        Kouknu na obrazek a citil kokot zaujal…

      • Janika

        Kojot je moc milý a umí psát :-). S jeho názorem na potřebnost puče zdola lze souhlasi. Jen tak nějak nevím, jestli takové puče zdola vůbec jsou možné.

        • embecko

          Puc zezdola je samozrejme blbost, k nemu dochazi az kdyz je to nahore upecene a prijde povel :o)
          Tohle je obecne nedostatek „modernich levicovych teorii“, ktere cekaji na nejake tridni/lokalni nasili (samozrejme dobre minene).
          U Tarase jsem jiz nechal poznamku na tohle tema:

          „Domnívám se, že uvažování v kategorii třídních zájmů dnes není aktuální. Už dávno neexistuje boj tříd. Místo něho nastoupil individuální boj o místa. Podrobně to popisuje jedna francouzská studie, jejíž autoři konstatují, že boj tříd byl nahrazen individuální rvačkou o pozice. Zatímco boj tříd byl zkrocen pomocí institucí typu tripartity, rvačka o pozice žádná pravidla neuznává a bude čím dál neúprosnější, protože pozic spojených s dobrým příjmem a uznáním bude stále více ubývat. Proto si nemyslím, že s tím, jak budou narůstat problémy společnosti, se zase vrátíme ke třídnímu boji. Vrátíme se spíše k válce všech proti všem, tedy ke všeobecné konkurenci o nedostatkové statky. Nedomnívám se, že by z této konkurence vyrašilo blaho všech, jak tvrdí propagandisté neoliberalismu. Spíše lidé přestanou dodržovat i zbylá pravidla, jak je k tomu ostatně vybízejí stoupenci deregulace, kteří jsou přesvědčeni, že už svá dobře odměňovaná místa mají jistá.“
          http://www.parlamentnilisty.cz/parlament/poslanecka-snemovna/Profesor-Keller-doporucuje-novou-vladu-hodnoti-stav-v-CSSD-a-rika-Cuby-a-Gregra-si-vazim-291660

          Ale chapu, ze pro vetsinu lidi to asi skousnutelne nebude, protoze s timhle pada i posledni moznost zachrany: CSSD nema zadnou uvedomelou zakladnu, komunistum zas chybi uvedomela trida…konec sveta… :o)

          Ja bych momentalne pracovne vychazel z toho, ze CSSD je beznadejne prolezla mafiemi, ze se rozpadne (zdinosauri) a ze jedinym resenim je vznik nejake nove levicove strany (ale kde na to vzit lidi, ze ano, na zadne recyklaty v podobe Sobotkovy Nove levice asi volic slyset nebude.

          • hans

            Historie nás učí, že v individuální rvačce o pozice zvítězí kolektivní akce vedená prozíravými vůdci, kteří vědomě vedou třídní boj. Bohužel obvykle po desítkách let bojů.

        • hank

          No, iniciativa Ilony Švihlíkové se jmenuje AZ – Alternativa zdola. Když se zakládala, byl jsem ještě veřejně činný pod svým jménem a na té koncepci – vytvořit myšlenkové a akční „clearingové centrum“ jako síťovou strukturu spojující na základní úrovni, tj. úplně dole, lidi a organizace stejné „krevní skupiny“ bez nároku kohokoli být tím hlavním kohoutem na hnojišti a umožňující „nalívat“ do ní myšlenky a akce podle aktuální společenské potřeby – jsem se svou skromnou troškou také podílel. Navíc se AZ záměrně koncipovala více prakticky, tj. jinak než teoretizující kavárensko-intelektuální ProAlt. Proto se obě tato jinak dost podobná hnutí občas míjejí.

          Jenomže já jsem spíš – podobně jako Ilona – teoretik a psavec, navíc o generaci starší, takže z různých důvodů už ne tak akční. Mám za to, že daleko nejlépe to má v praktickém organizačně-akčním ohledu promyšleno veterán bojovných anarchistických a zelených hnutí JUDr. Petr Kužvart. (Není divu, že on i Švihlíková jsou na seznamech různých „levých extremistů“. Ani bych se nedivil, kdybych tam někde figuroval i já.)

          Já si stejně myslím, že Kojot má na mysli především „puče“ tohoto druhu. Jenže doba nových médií a profesionálního mediálního marketingu bohužel klasickým sociálním hnutím nepřeje.

          • hank

            Mně to teď moc nemyslí, jdu se s chřipkou potit pod peřinu, ale až vylezu, tak najdu, kde to bylo napsáno, že přichází čas naléhavě a hlavně rychle promýšlet různé způsoby politické participace – ani se mi nechce psát občanů, spíš bych měl napsat populace :-) – mimo politické strany.

  11. Janika

    Důležitá poznámka na doplnění „škatulek“, kterou jistě nebude zpochybňovat ani Christabel: Většina podporovatelů Sobotky jsou voliči Karla :-).

    • Christabel

      Ono to vlastně odpovídá tomu předvolebnímu vtipu: „ODS si přeje, aby vyhrál Zeman, zatímco ČSSD doufá, že vyhraje Karel.“ Jeho prozíravost se potvrzuje.

    • Kamil Mudra

      ČSSD jsem nevolil, Sobotka je mi volnej, Karel je mi protivný už od pohledu ale demonstrace na podporu Sobotky jsem se zúčastnil. Proč asi?

      Znáte, Janiko, to hloupé hraní si s dětmi, kdy ratolesti nabídnete cukrle a pak před nataženou ručičkou ucuknete a strčíte si ho do pusy? Tak přesně tohle se dělo pár hodin po volbách. Na kvalitě „bonbónku“ v tomhle případě nesejde. Jde o tu pitomou hru, kdy se s voličem zachází takovýmto způsobem.

      A tak to také vnímal každý s kým jsem na té demošce mluvil i mnoho dalších jejichž hovory jsem jen vyslechl. Za to o Karlovi jsem neslyšel ani slovo. Mám takový dojem že pro tu teorii o voličích Karla podporujících Sobotku platí: „Přání otcem myšlenky.“

      • Janika

        Kamile, měl byste to vnímat v širších souvislostech. Nejde o osoby jako takové a nějaké sympatie a antipatie, ale o to, co je za tím opravdu. Jít demonstrovat za Sobotku, to je, s prominutím, mentalita davu, co nevyleze do ulic, když o něco opravdu jde (demonstroval jste proti restitucím, například?), ale najednou jsou plné ulice řvounů (tím nemyslím Vás osobně), když jde o to – někoho lynčovat. No a samozřejmě, že jste o Karlovi neslyšel ani slovo, proč by to tam taky prezentovali, když ve skutečnosti vyrazili lynčovat Zemana a to samozřejmě přiznat nemůžou.

        • Kamil Mudra

          Právě že to vidím v širších souvislostech a nejde mi o osoby jako takové. Volič si může zvolit třeba i úplně hloupě ale má dostat to co mu bylo k volbě nabídnuto. A ne že si s ním, pár hodin po volbách, někdo takhle okatě, s prominutím, vytře p….!

          Ano. Byl jsem na všech pražských demonstracích proti restitucím (máte-li na mysli ty dárečky církvím) a demonstruji proti nim neustále i mimo ulici, v každé debatě kdy na ně přijde řeč i po tom již bylo rozhodnuto, protože to rozhodnutí můj názor nezměnilo. Když vidím že je něco špatně, nepřestanu o tom mluvit jen proto že to už není „na pořadu dne“.

          A to co se odehrálo po volbách je zase špatně. Už delší dobu je „samozřejmostí“ že předvolební sliby jsou jen „pro formu“. Poslanci hopsají z tábora do tábora, bez ohledu na to za koho byli zvoleni. Nepohodlní se „odinstalují“ a účelově nahradí, na řízení země se podílely strany které volbami ani neprošly a teď už by měl být i volební lídr vítězné strany na přechodné použití, jen tak pro předvolební „parádu“? Voliči trhni si! Tvoje volba nás nezajímá. Obálku jsi vhodil, tak teď táhni a neruš.

          Těch „řvounů“ bylo v ulicích, vzhledem k situaci, mnohem méně než by mělo být, ale chvála bohu aspoň za ně. Aspoň na chvíli se ukázalo že je volič ještě ochoten si plnění volby vydupat. A to je v téhle zemi velká vzácnost, kterou je třeba opatrovat a živit, aby se nevytratila úplně.

          • Janika

            Můžete věcně a bez cukrátek upřesnit, Kamile, za co přesně jste demonstroval? Mě ty emoce nějak neberou :-). Vadí legální výzva čelních představitelů předsedovi k vyvození důsledků za neúspěšné volby?

            „je volič ještě ochoten si plnění volby vydupat“ – máte nějaký důkaz k domněnce, že to demonstrovali voliči ČSSD, a to ti, co nekroužkovali Haška?

            • Kamil Mudra

              Copak jsem to, Janiko, nenapsal dost jasně? ČSSD oblepila v rámci volební kampaně republiku plakáty ze kterých koukal na voliče Sobotka. Pro mnoho voličů (a myslím že většinu) je, coby předseda, s touto stranou pevně spojen. Po celou kampaň byl její tváří. Voliči (netvrdím že úplně všichni) prostě volili ČSSD se Sobotkou – ne bez Sobotky. Je jedno jestli viděli Sobotku správně nebo mylně. Ale byl jim nabídnut a oni si ho zvolili. Vzít jim ho pár hodin po tom co odevzdali své hlasy je prostě vůči nim nefér jednání, hraničící s podvodem.

              No a ten váš požadavek na nějaký „důkaz že to demonstrovali voliči ČSSD, a to ti, co nekroužkovali Haška“ předpokládám je pouze řečnický a nemyslíte ho vážně. Co byste si jako důkaz představovala? Že vám všechny účastníky demonstrací přivedu aby vám odpřísáhli že volili ČSSD+Sobotku? Nebo že vám dodám nějaký jejich „výpis z mozků“? Prostě tam byli a projevovali se tak jako by tomu tak bylo. Pokud tam někteří byli z nějakého jiného důvodu tak na tom ve výsledku nesejde, protože Sobotkovi vyjádřili podporu stejně jako by tam byli kvůli němu. Předpokládám že je vám jasné, že na demonstraci je člověk anonymní kusovkou navyšující počet a jen svou přítomností dodává demonstrací sílu. Co si v tu chvíli myslí není zvenčí vidět a z hlediska kýženého efektu na tom ani nesejde.

              • Janika

                Samozřejmě, že nevíte, co za voliče demonstruje. Tak potom nepoužívejte argument, jak je skvělé, že si voliči dokáží splnění slibů vydupat. Žádní voliči si nic nevydupávali, jen smečka protizemanovců využila příležitosti k ataku.
                Lidi volili cssd spíš navzdory Sobotkovi na plakátech, než kvůli němu, ve smyslu že to ty skalní neodradilo. Ale je možné, že dobrých 10% kvůli němu ubylo.

              • embecko

                JInymi slovy jste splnil obcanskou povinnost, pane Mudro…ted jen jestli jste to nahodou nevzal moc hopem a neskocil pri tom nekomu na spek. :o)

                • che

                  Tu variantu se skočením na špek jsem Kamilovi – resp tlačením cizí káry naznačoval už předem, jsem rád že to slyším i od jiných.

                  • embecko

                    Ovsem me samotnemu se to stalo uz nekolikrat, takze jsem si demokraticky odebral pravo pana Mudru kritizovat :o)

          • hans

            Můžete nám říct jedinou věc, kterou vám ve volbách slibovali a nyní upřeli? Vám ve volbách slibovali, že v ČSSD zřídí privilegovanou kastu nekritizovatelných nadlidí? Mě se to nedoneslo. (narážka na kritiku Sobotky a výzvy bay se zamyslel a přijal zodpovědnost za své pitomé činy) Nebo vám snad ve volbách slibovali přesné složení týmu vyjednavačů o vládě? (druhá část usnesení předsednictva) Mě se to nedoneslo. Tak co vám slibovali?

            • Kamil Mudra

              Hansi, to o slibech je součástí výčtu toho, čím vším je zde przněna demokracie a vztahuje se k volbám předchozím. Plnění slibů z této předvolební kampaně samozřejmě zatím posuzovat nemohu. Voličům ČSSD a Sobotky se pokusili upřít Sobotku (podrobněji v odpovědi Janice). Mě osobně zatím nikdo nic neupřel protože jsem ČSSD nevolil. To ale neznamená že mne nechává lhostejným, když vidím že je něco upíráno někomu jinému.

              • Janika

                Kamile, že Vy budete psát nesmysly o „prznění demokracie“, to mě naplňuje rozčarováním. V tomto duchu diskutovat nehodlám, nezlobte se. Nemuseli jsme za léta u GeoNa pochopit většinu z toho, o čem psal, ale jestli jste i po tom všem přesvědčený, že tento společenský řád je demokracií, tak doporučuji popovídat si s Michalem či gorem, s těmi najdete společnou řeč.

                • Kamil Mudra

                  Na iluzornosti demokracie v téhle zemi jsme se, Janiko, už mnohokráte shodli, tak nevím proč píšete to co píšete. Nicméně, volby (sama jejich existence) jsou možná to jediné co z té demokracie ještě zbylo. Respektování vůle voliče by mělo být nedílnou součástí voleb a právě tento respekt byl, krátce po jejich skončení, úplně odstaven na vedlejší kolej.

                  Tenhle stát se prezentuje světu i svým občanům jako demokratický a tedy každé počínání které narušuje základní principy demokracie nelze nazvat jinak než jejím przněním (nebo výrazem obdobným). Nerespektování vůle voliče je jedním z takových a konkrétně v tomto případě bylo „okaté až příliš“ i na místní poměry. Rozhodne-li se volič, v takovém případě, dát najevo že byla míra jeho trpělivosti překročena, nemůže mu to nikdo, demokraticky smýšlející, mít za zlé.

                  Můžeme do nekonečna polemizovat o tom jaká je konkrétní představa těch kterých voličů ČSSD o fungování jimi zvolené strany i o jejich názorech na její personální obsazení. Stejně tak o tom, kolik hlasů jí ubral Sobotka a kolik výskyt nového politického subjektu jakým je ANO, s dobře vypracovanou kampaní. I v tom našem absurdistánu předpokládám větší počet voličů strany včetně jejího předsedy, než těch co stranu volí navzdory jejímu předsedovi. Ale i kdyby byl ten poměr obrácený přesto nevidím důvod proč předem vylučovat výskyt těch co volili „včetně“, na demonstraci za jeho podporu – tedy za respektování jejich vůle.

                  Žádná demonstrace není „čistá“. S každou se svezou i nějací provokatéři nebo lidé které na ni přivedou jiné zájmy, třeba i lišící se od toho co má být demonstrací vyjádřeno. A v jednotlivostech se mnohdy liší i ti kteří mají zájem shodný. Jak jsem už výše uvedl – jde o záležitost silně anonymní. Tedy (použiji-li che-ův termín) člověk nikdy neví společně s kým se zrovna do té „káry“ opírá. Kdo v tu chvíli komu „skáče na špek“ ukáže zpravidla až budoucnost (a leckdy dokonce ani jednoznačně neukáže). Důležité je aby člověk věděl proč tam jde on sám. Já jsem šel vyjádřit svůj protest proti nerespektování vůle voličů stranou, které dali dostatek hlasů k tomu aby pracovala na sestavení vlády, namísto nějakých vnitrostranických šarvátek.

                  • Janika

                    Milý Kamile, prznění již zprzněného mě usadilo, to je argument, na který nemám odpověď.

                    Pokud jste chtěl demonstrovat podle vůle voličů, tak to jste si spletl strany. Hašek měl o dost víc preferenčních hlasů (od voličů!) než Sobotka.

                    • Kamil Mudra

                      Já o tom vím. Bylo to už v sobotu v televizi. To se ovšem týká jen těch voličů kteří kroužkovali. Ale (viz. saxův odkaz): „Sám Hašek ale v sobotu po sečtení většiny hlasů uvedl, že sociální demokracie coby vítěz voleb navrhne Zemanovi jako budoucího premiéra Bohuslava Sobotku.“ No a pár hodin na to ho vyzve k odstoupení. Přitom mu muselo být jasné jakou medvědí službu tím své straně, za daných okolnosti, prokáže. A to ještě není nic proti tomu jak svým zapíráním a následným (dost opožděným) přiznáním se ke lži zavařil Zemanovi. To ještě bude mít své dohry. Tak já nevím. Je tak blbej a nebo navedenej?

                    • embecko

                      Tak samozrejme, ze to od Haska byl nesmysl- vztazeno k budoucnosti CSSD.
                      Na druhou stranu pod Sobotkou dostala CSSD o tretinu hlasu mene, nezli bylo ocekavano.
                      To je skoro neresitelna situace:
                      dostanete o 1/3 mene a presto vyhrajete…co s tim?
                      Kdyby s temi 21% nevyhrali, pak je to na jasne Sobotkovo odstoupeni. Kdyby nevyhrali, ale dostali pritom 30%, pak je to na setrvani…co se sefem, ktery nedosahne ani zdaleka toho, co ocekaval (a vice mene i sliboval) ale presto vyhral?
                      Vubec netusim…pravda je, ze Hasek je „unahleny“ a schopny rozbit stranu, ale i ze Sobotka je „nemastny neslany“, schopny stranu potopit jako celek.
                      Co je z toho lepsi? :o)

                    • Janika

                      Oba vyhodit a zvolit Gajdůškovou, jak se píše dnes na BL. Kupodivu mi to připadá jako dobrý nápad :-).

                    • embecko

                      „To je tak dobré řešení, že ho sotva někdo z vedení podpoří.“
                      Pisi Blisty.
                      :o)))

  12. ;-)))

    Vidim to pozitivne…
    Zradna CSSD dostane co si zaslouzi a bud se procisti nebo upadne ke dnu jako ODS
    Pristi volby bude mit KSCM 30proc… taky dobre… at se predvede nebo se definitivne historicky znemozni.
    pac myslenka spravedlive spolecnosti je mi blizka, ale marketingove vystupy KSCM me desi.

    Me by uspokojila REVIZE RESTITUCI … CO BYLO UGRADENO MUSI BYT VRACENO A CO JE DNES KRADENO MUSI BYT ZTRESTANO … zahajeni trestniho stihani neopravnenych zadosti … podvodu
    ZAVEDENI MAJETKOVYCH PRIZNANI ZPETNE a propadnuti nakradeneho majetku statu plus vezeni
    CO BYLO UKRADENO MUSI BYT VRACENO, no ne?
    ZAVEDENI VSEOBECNEHO REFERENDA a odvolatelnosti politiku

    • Janika

      Celkem s pozitivním pohledem souhlasím, smajlíku. Ale ty Vaše požadavky, to vidím bledě, pokud se k tomu dostane Sobotka. Ten je na druhé straně. Jak to ostatně píšete v komentáři výše, kdo za ním stojí.

      • Kliďas

        Ale , ale. Snad nedoufáte, že Hašek je lepší? Oba jsou řešením rovnice 18+2=20. Stejně jsou iodpovědní. A stejně odpovědní jsou všichni ti, kdo připustili v ČSSD faktickou dvoukolejnost, namísto katarze, minimálně všichni účastníci jejich posledního sjezdu.

        • Janika

          Kliďasi, navenek jsou to stejní pitomci, to máte pravdu. Já to vidím tak, že většina politiků je jedna partička, co si vzájemně hraje do karet a drží spolu, bez ohledu na stranickou příslušnost. Plus všechno na ně nabalené, kamarádíčci, kmotři… Neprůstřelní, nesesaditelní. No a pak přišel někdo, kdo je jiný. Přišel Zeman, který se vymyká, nehrabe pro sebe, naopak ze svého platu splácí státní dluh. Je jim nebezpečný. Ale je sám proti všem. Kdo se postaví na jeho stranu, má proto v mých očích nespornou kvalitu, už touto volbou. V dnešní době přinejmenším odvážnou volbou.

          • Kliďas

            Máte pravdu, Zeman je zvláštní, ale rozebírat jeho morální kvality bych rozhodně nechtěl ale za hrdinu bych jej považovat nedokázal, na to jej znám příliš dlouho, již od dob, kdy sám hledal odpověď kam se zařadit, zda je pravičák, nebo levičák. Rozhodl se pro cestu pro něj zářivější. Snad se s tou pozicí (doufejme) nakonec ztotožnil. Jen musí být vše přesně podle jeho not. Příspěvek na státní dluh je sice hezké gesto, ale prospívá pouze jeho špatně zakrývané ješitnosti. Tímto jej neodsuzuji, jen připomínám že má i své stinné stránky.

            • dixi

              Myslím, že je zlé a zavádějící, když každý dobrý čin se posuzuje jen podle měřítka osobní ctižádosti, nebo ješitnosti. Vůbec se nebere v úvahu, že by jedinec mohl zmoudřet, přehodnotit své činy , názory? Já, alespoň podle sebe vím, kolikrát v životě jsem se zachovala,ne-li přímo špatně, tak určitě hloupě, naivně. Je to u ostatních lidí jiné ?

            • vittta

              No vida,tak příspěvek na státní dluh prospívá jeho ješitnosti.
              A co kdyby dal obě své ledviny nějakým lidem po dopravní nehodě a sám pak buď zemřel-anebo trpěl na dialýze?
              Také ješitnost?
              Na to,co jste napsal se dobře hodí pořekladlo“kdo chce psa bít,hůl si vždycky najde“.

              Ať už to je s jeho ješitností jakékoliv.

              • dixi

                Vitto, jako obvykle jste trefil hřebíček na hlavičku. Já sleduji i na sobě, což mě docela děsí, jak některé komentáře mě osloví,že je to mluvené pravda a posléze,někdy za minutu, jindy později objevím v dotyčném komentáři skrytý háček, snahu posunout mě někam, kam nechci. Samozřejmě, ne vždycky, o to je to složitější. Mají tu manipulaci a propagandu tak vymakanou, jde z toho skutečně strach.

            • Janika

              Kliďasi, špatné stránky má úplně každý.

              Znáte (znal jste) osobně Zemana? To by mě zajímalo podrobněji :-).

    • Janika

      Hanku, skryla jsem Váš komentář, obsahoval osobní údaje. Nicky respektujme, prosím :-).

      • dixi

        Hanku, můžete vše napsat znova, bez osobních údajů? Třeba zítra, jestli vám bude lépe. Docela se v těch informacích ztrácím a jasný pohled na věc od někoho, kdo ví více, bych ocenila, určitě nejen já, děkuji.

        • Janika

          Dixi, to byla jen informace, pod jakým nickem a kde píše údajně Miloš Mendel. Nic víc v tom smazaném komentáři nebylo.

          Jinak samozřejmě hankovi přeju brzké uzdravení, chřipka je prevít…

  13. che

    A Kotrbu jste už registrovali?
    http://blisty.cz/art/70804.html
    faktem je že informací je pomálu a že to na „být v obraze“ nestačí a nakonec „je všechno jinak“ .
    A ještě jeden fenomen co cítím kolem sebe – třeba z bedny -. stále víc se řve TINA a pěstuje podvědomí – nemá to cenu, stejně lidstvo skončí katastrofou – připomíná mi to Jehovisty s jejich koncem světa. Že byt to byly vedlejší příznaky toho že věrchušce cvaká pr….ka?

    • ;-)))

      Stary dobry Kotrba… vzdy videl mezi radky
      Ackoliv uz davno nejsem volicem cssd, presto kdyz slysim slzky hlas sobotky s durazem na zvedani tonu na konci vety, otrepu se. Dokonaly sliz

      • dixi

        ano -starý dobrý Kotrba – souhlasim. Alespoň si člověk nepřipadá sám s myšlenkami, které se mu během toho běsnění v médiích honí hlavou. Sobotka úplně září, vliv médií a oné podpory davu, má na něj silný vliv, dle mého nezdravý. Jde o hodně a takzvaní pravdoláskaři odkrývají hledí. A haškovci ? Proboha, proč lhali? Sešli se s prezidentem, no a ? Nesouhlasili se Sobotkou, no a ? Nikde není psáno, že musí mít všichni vždy stejné názory, měli říci na rovinu, co a jak a vyrazit protivníkům trumfy z ruky. Takhle jim jenom nahráli na smeč. A zase proti Zemanovi . Je jeden z mála, kterému nejde o hromadění majetku, že by to bylo tím ? Že se skutečně snaží, v rámci možného konat v zájmu země. Myslím, že se musí cítit často velice osamělý. Taky už není nejmladší a nejzdravější. Nač tajné hlasováni a intriky jako za doby inkvizice.Těsně po volbách, když za všemi politiky běhali novináři jako zběsilí. To dělají ti, kteří chtějí škodit.

        • Janika

          Vidíme to úplně stejně, dixi. Jeden dodatek do budoucna – Zeman má ve sněmovně své lidi jisté, může být v klidu a léčit si kolínko :-). Zato Sobotka, i když to ustojí ve straně, tak jeho budoucnost vypadá dost katastroficky. Dopadne tvrdě po této euforii, což malým slabochům a zrádcům patří.

        • ;-)))

          Haskovci lhali protoze jsou idioti
          Nic jim nebranilo rict BEZ KOMENTARE… ale oni proste trpi obsezi neco presstitutum rict
          Chovanec nebo jak se jmenuje , to je taky material…
          Tolik let v politice a neznaji zakladni pravidlo, ktere se vtlouka kazdemu manazerovi do hlavy
          BUD NELZI A MLC, NEBO LZI PORADNE, JINAK SE NA TO PRIJDE
          CO SI NEUDELAS SAM, TO TI NEKD0 100proc ZKURVI

          Socani jsou parta marnych klaunu, nicmene Sobotka a jeho screw je navic jidas.
          Libi se mi, jak nyni media tlaci a programuji pitomce, ty diskuze jsou luxusni…
          Chaos je větší hrozbou než komunisté, Zeman chce být de Gaullem, zní ze zahraničí
          http://www.novinky.cz/zahranicni/evropa/317819-chaos-je-vetsi-hrozbou-nez-komuniste-zeman-chce-byt-de-gaullem-zni-ze-zahranici.html

          Takze pitomci ted veri ze ZAPAD pise ze komunisti jsou hrozbou … polsky zapad gazeta wyborca :-)))
          ZEMAN JE ZLO
          VETSI ZLO NEZ KOMUNISTY NEZNAM
          atd. atd…
          Tahle zeme se ze sracek nikdy nevyhrabe…
          Tento narod je tak pitomy, ze i kdyby chcipal hlady bude lizat boty tech kdo mu to zpusobil

          Zavedu novou testovaci otazku pro vyber zamestnancu
          Dostanete minimalni mzdu, budete pracovat min. 10h denne plus mimoradne prescasy, samozrejme musite byt loajalni vuci firme, tedy me, takze prescasy se neplati, musite mit mesicne alespon 20h prescasu…

          Mimochodem .. koho budete volit?

          A jak rekne pravici, poslu idiota pryc, pac je to bezmozek a rektalni alpinista.

          Bohaty levicak je rozmar, byt chudy pravicak je idiot

          • vittta

            Haškovci mluvili,jako by měli u hlavy samopal.
            Ta sebereflexe…..
            No a Sobotka-jak píše Hans kus níže,ten se pustil do vražedného díla.
            Ovšem…Sobotka na tohle nemá.
            To nebyl Sobotka,to byl někdo,kdo tahá za nitky Sobotky.
            Nemusí mu nutně vyhrožovat nebo mu nařizovat,co má dělat.
            Může ho vést tak,že jen zabrnká na správnou strunu a Sobotka už jedná sám.
            Ideální stav.
            Manipulovaný netuší,že je manipulován.

            Tohle mě tam skutečně chybělo.
            Kdo vlastně Sobotku odvolal.

  14. vittta

    Kupodivu nemám čas si přečíst ani ty odkazy-a to se válím doma.
    Taktéž nijak pozorně nesleduji současné dění.
    Ale…
    Všude se píše,že Hašek (a spol.)byli u Zemana,ale nikde jsem se konkrétně nedočetl,o čem tam vlastně jednali.
    Nějak z toho mělo vyplynout,že měli organizovat strašlivý puč.
    Po té bylo zasedání nějakého grémia-kde byl Sobotka demokraticky odvolán.
    Ten ale odejít odmítl,že se může na všechny vysrat.
    Vznikly spontální protesty,připomínající tak trochu televizní krizi před lety,kde se angažoval Ruml a Bobo.
    Z nějakého důvodu,který mi musel uniknout,byl Sobotka jiným grémiem slavně zvolen vyjednavačem-tím povolebním,při čemž z toho nějak bokem vyplynulo,že jeho pozice je i tak velice slabá a že z něj dělají tak trošku blbce.
    Následují štěky,kdy se určití činovníci přiznávají,že u Zemana byli „a-la odvolávám,co jsem odvolal a nařizuji,co jsem nařídil“-samozřejmě bez toho,aby se cokoliv provalilo,o co tam šlo.
    Dneska jsem se (před chvílí) dozvěděl,že Zemanovo bolavé koleno nemá souvislost s alkoholem, (Zeman je automaticky označen za alkoholika-ale to koleno úplně náhodou z vožralého pádu nemá) a Phillip Janýr,kterého nikdo nezná,podal trestní oznámení na Haška pro VLASTIZRADU,,jejímž protagonistou je (kdo jiný) zase Zeman,který se spojil se samotným ďáblem (Ruskem) za účelem faktického převzetí moci v ČR.
    Čistě náhodou jsem v čilé korespondenci s bratrem onoho Janýra,který-jsouce velkým příznivcem sudetských Němců-má na 99% věcí úplně jiný pohled než já a vzájemně se překonáváme ve slušnostech s cílem toho druhého co nejvíce nasrat (oba víme,že oponent nejde přesvědčit).
    Dále se lze dozvědět,že Hašek si plně uvědomil svou chybu a nadšeně Sobotku podpořil,stejně jako další rebelové.
    Také Hašek naznačil,že tak úplně netrvá na místopředsedování v ČSSD,což se dá volně přeložit tak,že ho tam za nějakou dobu už neuvidíme (o trafice není zatím řeč).

    Celé politické drama má nyní jednoho JASNÉHO viníka (Zeman) a jednu jasnou oběť (Sobotka+ demokracie).
    Ostatní členové putovního divadelního souboru více-méně mlčí,až na pana Babiše,který-tváříc se jako beránek-čas od času pronese něco ve smyslu“já nic,,já muzikant“.
    Prostě jen čeká,co nespolehlivá levice provede a má to asi budit dojem,že JEN čeká,nic víc-tedy kromě toho,že je ochoten v krajním případě rvát se za národ a demokracii-ale opravdu jen v krajním případě,sám nebažíc nijak po moci.

    No….tak bych docela ocenil,kdyby mi v tom někdo,kdo to sleduje pozorněji, udělal jasno,nebo alespoň jasněji..

    • Janika

      Myslím, že jsi to shrnul naprosto skvěle, vittto :-).
      Žaloba pro vlastizradu, no to už je na Bohnice. Je tragédie, že i takoví lidé mají volební právo a můžou se rozmnožovat ;-).

      • dixi

        Tak mi z toho všeho vychází – směr rusko – zakázat,znemožnit,hrůza !!! Co kdyby vyšlo najevo, že putinovská cesta by byla v dnešní době lepší, než ta emerická ?

      • vittta

        Ten člověk trpí nějakou poruchou,kterou zřejmě snadno diagnostikuje Merlin-neb je to porucha velice výrazná.

        • hans

          Faktická. Sobotka nebyl nikým odvolán a nikdo se o to ani nepokusil. Toliko předsednictvo strany mu dvoutřetinovou většinou sdělilo, že po výkonu, jaký v posledních dvou měsících předvedl, je slušností a normou) se vzdálit.

          Vzdálit se odmítl. Tečka. Nepochopil jsem, proč poté, místo aby začal plnit své povinnosti a dohlížel na vyjednávací tým, začal trhat stranu na kusy.

          • jonáš

            Protože ho na tom samym zasedání z toho vyjednávacího týmu vyhodili.
            Od tý doby tryskaj emoce.

          • embecko

            „Předsednictvo ČSSD pověřuje vedením jednání o sestavení Vlády ČR Michala Haška a určuje vyjednávací tým k jednání o sestavení vlády ve složení: Michal Hašek, Lubomír Zaorálek, Jeroným Tejc a Milan Chovanec….Předsednictvo ČSSD vyzývá předsedu Bohuslava Sobotku, aby přijal přímou osobní a politickou odpovědnost za historicky nejhorší výsledek ČSSD ve volbách do Poslanecké sněmovny PČR a rezignoval neprodleně na funkci předsedy ČSSD.
            http://www.cssd.cz/media/tiskove-zpravy/usneseni-predsednictva-cssd-ze-dne-27-10-2013/
            Samozrejme ho odvolali…ted ovsem stoji otazka mozna uplne naopak: predsednictvo vas radne dle stanov odvola, ovsem si si na pomoc pozvete ulici a media (a pana Mudru :o)…kdo je tu pucista?
            „Předseda ČSSD B.Sobotka se rozhodl tuto výzvu odmítnout s tím, že žádá, aby o tak významné záležitosti rozhodl Ústřední výkonný výbor ČSSD.“

            • jonáš

              Bacha, tam jsou ta usnesení dvě, Jedno vyzývá Sobotku k resignaci, druhý jmenuje vyjednávací tým. Odvolání žádný, pokud jsem si všiml, jen ho nenominovali. Bylo to obojí schválený zhruba 20:10

    • Kamil Mudra

      Myslím, vittto, že vaše shrnutí je důkazem toho že vše sledujete pozorně, a ne že ne. :-)
      Díky tomu možná vidíte to divadelní představení jasněji než sami protagonisté a těžko vám v tom tedy může někdo jasněji udělat. Já jen doufám že to „jasné“ vidění viníka média zavčas „přejde“ a neroztočí okolo toho další nesmyslný cirkus, z jakého by někteří rádi vytěžili maximum pro sebe.
      Ta žaloba je opravdu na Bohnice. Škoda že to takto justice definovat nemůže aniž by do těch Bohnic Janýra umístila :-(

      • vittta

        No,tak nějak to sleduji-ale to je něco tak „vokatého“,že jsem si skutečně myslel,že mi cosi důležitého muselo uniknout.
        To je opravdu už moc i na mě…..

        • vittta

          Doplním,že jestli mi opravdu nic neuniklo,tak momentálně se dost přeceňuje Banbiš,resp.totálně podceňuje Čechy,že jsme tady úplní debilové.
          Také ovšem může hrát dnes velice oblíbenou hru-po nás potopa,myslí,co z toho vytříská a zmizí z dohledu.

          • dixi

            No,taky mě napadlo,že při dnešních technologiích a znalostech it-techniků- píše se to tak ? By nebyl problém při vkládání do centrálního počítače všude přidat procentíčko ( kolik že to bylo volebních místností ? ) na venkově 1,% ve městech 1,5 % ve prospěch určité strany.Když se to udělá šikovně a nepříliš okatě,to by bylo,abychom nezískali dost hlasů na ovlivňování politikyv náš prospěch..Peněz máme dost a dost a nikdo by se v tom nešťoural.

  15. ;-)))

    Podle me by meli mit volebni pravo jen lide netrestani za umyslny trestny cin, majici TRVALE BYDLISTE v CR a volby by se konaly pouze na uzemi CR.

  16. Janika

    Hans napsal zajímavou věc:
    „Historie nás učí, že v individuální rvačce o pozice zvítězí kolektivní akce vedená prozíravými vůdci, kteří vědomě vedou třídní boj. Bohužel obvykle po desítkách let bojů.“

    To „kteří vědomě vedou třídní boj“ myslím znamená, že za nimi stojí nějaká vrstva společnosti, která chce to, co jí vůdci slíbí zajistit. Vůdce smečky prostě musí souznít se členy své smečky. Vidím to tak, že se Sobotka sám izoloval, nespokojenost s ním byla velká, nic na tom nemění ani to hraní na emoce neinformovaných. Sobotka, škůdce vlastní strany: http://www.outsidermedia.cz/Trojske-kone-Kalouska-v-CSSD-Sobotku-a-Dienstbiera-meli-odvolat-uz-davno-1.aspx

    • hank

      Přátelé, málo a špatně jste studovali marx-leninskou teorii třídního boje…

  17. dixi

    děkuji, Janiko. Postřehy vás ostatních mi pomáhají, trochu se orientovat.

    • Janika

      Také děkuji, dixi.

      Chvílemi na mě doléhá ta neuvěřitelná míra sprostoty českého národa. Teď zrovna vůči prezidentovi a jeho úrazu, ta zloba je neskutečná.

      • dixi

        Tohle chtějí, abychom rezignovali, kdysi jsem si přečetla protokoly sionských mudrců – nějak si nepotrpím na konspirace, ale to tak sedí. Pak také jeden americký politik po druhé světové ( jméno mi vypadlo z hlavy ) Jeho projev byl v podobném stylu. Jako by se jim to už dařilo. Stejně ale věřím, že většina lidí si v případě potřeby spíše pomůže, než uškodí. Dnes v TV 24 byla zpráva z řecka, jak tam lidé vaří pro ostatní, Nebo video z ruska, jak tam se k sobě a chodcům chovají motoristé, takoví jsou Lidé.

        • Kamil Mudra

          Protokoly jsou tak univerzální kuchařka že mi seděly na počínání věrchušky už když jsem je četl nějakých deset let před listopadem.

          • vittta

            Mě udivuje,že něco tak ….“vokatého“ může mít tak neblahý vliv ještě tolik let po jejich (dle mého) účelového vymyšlení.

            Tam stačí měnit jen ty dva tábory…
            Tam je Žid-Gój ale klíďo tam může být negr-běloch,žluťák-běloch,Slovan-Germán….prostě kdokoliv.

            O těch protokolech ještě uslyšíme.

            Celkově je setba propagandistických „děl“ doslova věčná.
            No nedávno na Zpovednici jeden debil jako důkaz toho,že Češi udávali za protektorátu dal odkaz na článek v protektorátním časopise.

            To úplně vidím,jak za 50 let budou vysílat funus V.Havla a demonstrovat na něm lásku Čechů k němu a když k tomu přidají ještě ty kytky,co má každé dušičky na hrobě,bude vypadat jako světec.

            Při čemž stejná květena na hrobě Gottwaldově je důkazem blbosti debilních gerontů.

            Ale všeho do času-i tady může doba Klémy ještě přijít.

            Čím jsem starší,tím víc nad tím jen kroutím hlavou….

            Třeba to,co se mediálně dělo před těmito volbami a děje se nyní předčilo bohatě ještě prezidentskou volbu.
            Já sám z dom socialismu něco takové nepamatuji,normalizace už neměla ty správné parametry na tuhle obludnost.
            Ale možná ti,co jsou pamětníky politických procesů let 50 tých mohou cosi podobného tomuto pamatovat…

      • vittta

        ÁÁle….ty největší hovada jsou nejvíce slyšet.
        Také média ti ukáží protestující dav (30 lidí) proti Zemanovi každých 10 minut…..
        Hlavně tomu nepodléhej ty-vždyť pošpinit český národ je jedním z cílů těchto nechutných mediálních štvanic.
        Lidé si svou většinou Zemana zvolili-ale v Praze vyhrál Karl.

        Nemyslím si,že by Zeman drtivou většinu voličů zklamal,někdy kecá kraviny ale daleko méně,než jsem od něj čekal.

        Důležité pro nás je,že „jim“ Zeman zjevně vadí a tudíž je NÁŠ.

        Hlavně aby to vydržel on,je to starej,nemocnej chlap,už také nemá tu potřebnou energii.

  18. Janika

    Naštěstí náladu mi vždy spolehlivě zlepší Pochybovač, v článku „Bohušu, víš co je to puč?“ píše mimo jiné:

    „Vysmátí „pučisté“ si dnes posypali hlavu a provedli soudružskou omluvnou sebekritiku před nadšeným novinářským póvlem, který je na oplátku blahosklonně vylíčil jako už předem vyřízené břídily. Jenže to podstatné vyřčeno nebylo, proč celý ten humbuk vlastně vzniknul a co se bude dít při dalších jednáních o budoucí vládě?
    Neudělali to spiklenci záměrně proto, aby byli ze strany vyloučeni jako prašivé ovce a partaj se pak rozpadla ve Sněmovně na dvě znepřátelené frakce? Nevědí spiklenci něco o Bohušovi a Kalouskovi, o čemž nemá tucha ani tupý dav na Fakebooku nebo ostatní poslanci?
    Koneckonců, vyhovuje to i zámyslům Zemana, nikdo se jej neráčil zeptat, proč se těsně po volbách se spiklenci sešel. ČSSD bez Sobotky nebo ČSSD ve sněmovně pevná jak kupka hnoje, oboje je pro něj dobré.“

    http://pochybovac.wordpress.com/2013/10/31/bohusu-vis-co-je-to-puc/

    • Kamil Mudra

      No, mě tedy články tohoto typu rozhodně náladu nezlepší. Tihle „vysmátí pučisté“ především nakydali špínu nejvíce na Zemana. Tak jako mu lidi nebyli příliš ochotni uvěřit virózu, tak se teď udělá z jeho kolena záminka k tomu aby se mohl ukrýt před dotěrnými dotazy novinářů. Už vidím ty „starostlivě“ protáhlé ksichty které zlomyslně hovoří o tom, že i on přece byl součástí té zapírané schůzky a že co lze ještě přehlédnout u nižších politiků rozhodně nelze jen tak přejít u hlavy státu… atd.

      Proč vůbec, v téhle zemi kde se všechno brzy vykecá (ČT měla schůzku potvrzenou už ve chvíli kdy měl Moravec Zemana „na drátě“), tu schůzku zapírali? A Hašek dokonce i po tom co ji Chovanec veřejně přiznal. Vždyť takové vystupování bylo tou nejlepší vodou na všechny mlýny spikleneckých teorií. Člověk se neubrání úvahám o tom kdo byl hlavním cílem celé téhle šaškárny (bohužel vážné).

      Ostatně, závěr článku který vám (kupodivu) tak spolehlivě zlepšil náladu, to demonstruje docela dobře.

        • Janika

          Dixi, nejen humor. Už mnohokrát jsem si uvědomila, jak obrovskou silou a útěchou je VĚDĚT 😊.

          • dixi

            Naprosto souhlasím, vědět je často trpké a smutné, ale nevědět je horší. Nedívám se na Krauze ( nesedí mi ), ale dnes náhodou jsem přepla a byl tam jako host Sobotka. Proti Zemanovi si oba notovali, bylo to trapné a lidi tleskali. Jak píše Vitta, je možné, že to bylo divadlo, vydíratelnot Haška si umím docela dobře představit.

          • Kamil Mudra

            Nevýhoda vědění je, že často nevíte jestli doopravdy víte.
            Sílu a útěchu dodává spíše víra.
            Mnohdy v případech, kdy věříte tomu že víte.

            • dixi

              Samozřejmě máte pravdu,čím více se člověk dozvídá, tím silněji si uvědomuje, jak málo toho ví. Vím, že nic nevím, jak stručné a pravdivé. Utěšovat nás může, že není v lidských silách vědět vše. Dozvídat se a hledat je ale potřeba.

            • Janika

              To je takové chytrácké hraní si se slovíčky, Kamile. Co tím vlastně říkáte? Já pod tím nic nevidím.

              To, co mám na myslí „věděním“ je přitom docela prosté. Někdo přijde a něco řekne, napíše – a najednou máte pocit, jakoby se rozsvítilo světlo, jakoby vyšlo slunce v tmách. Až dosud jsem tápala ve tmě – a najednou vidím, vidím, kde jsem a kam jdu. Znám tady několik takových lidí.

              • dixi

                Ono to není jen o vědění, nebo informacích, je to myslím i o tom, že člověk tak nějak s pomocí druhých dozrává, přehodnocuje, neumím to přesně vyjádřit, ten váš výraz – jakoby se rozsvítí světlo se tomu blíží- nemá to přitom nic společného s vírou. Myslím i uvědomění si a připomínání skutečných hodnot, je v tom dnešním světě, plném balastu a šmíry důležité. A vědomí, že je nás víc, že přes rozdíly v tom i onom, v důležitém jsme často zajedno.

              • Kamil Mudra

                To není žádné „chytrácké hraní se slovíčky“, Janiko, ale životní zkušenost.
                Někdo napíše nějaký text, vy si ho přečtete a zažijete to co popisujete. Čas běží a vy to světlo máte pořád v sobě. A jak ten čas běží, čtete další texty a jednou se vám stane že si přečtete takový, který vám to předchozí světlo zhasne a rozsvítí vám nové. To je ten lepší případ. V tom horším jen zhasne.
                Stane se vám to jednou, dvakrát, třikrát… a najednou si uvědomíte kolikrát už jste si myslela že víte a po různě dlouhé době zjistila že nevíte.

                Pokud však některý z těch plamínků vědění „zasklíte“ do víry, tak už vám ho jen tak něco nezhasne. To co by ho zhasnout mohlo prostě odmítnete a tmu už neriskujete. Můžete si s ním svítit hodně dlouho (leckdy i celý život), mít dobrý pocit (i sílu a útěchu) z toho že ho máte a jediné co riskujete je to, že si takto nevědomky opatrujete světýlko bludičky.

                • vittta

                  Kamile,tohle je „hodně dobrej“ popis té teoretické situace,to se musí nechat.

                  Ale stejně-co když ten plamínek má k té pravdě tak blízko,že není potřeba víra ale toliko vlastním myšlením upravovaná intenzita,na základě nových poznatků?

                  Nebo když ten plamínek je tak …řekněmě neagresivní ale zároveň uchopitelný,že jediné,co spouští v hlavě čtenáře je vlastní úsudek?

                  Já si tedy myslím,že Janika to vnímá spíše nějak takhle…

                  Janika-i když má velice kladný vztah k Zemanovi není typickým příkladem pro Vámi uváděnou modelovou situaci,napadl mě spíše ten americký voják….

                  I když tedy samozřejmě-lidé tíhnoucí k víře,tedy spíše ti,kteří hojí vlastní ega a rány vírou jsou v obrovské většině-přeci nejsou takoví všichni.

                  • Janika

                    Ale houby, jak si oba dva notujete :-). Tady jde přece o něco jiného, nevím, jestli to dokážu vysvětlit. Jde o samotné nastavení vnímání na samém počátku – vidět jen to, co je vidět, ne to, co chci vidět, nebo co si myslím, nebo co někdo jiný přetlumočil. Přistupovat ke skutečnosti jako každý dobrý detektiv, Hercule Poirot a spol. – nedělat si dopředu závěry, ale dívat se a pečlivě si všímat, nepřehlížet zdánlivé maličkosti, které nehrají. Víra a rúzní kazatelé, kerých je všude plno, to je pravý opak toho, co mám na mysli.

                    • vittta

                      No tomu rozumím.
                      Ale on každý vidí leckdy něco úplně jiného.

                      A jak mám třeba konkrétně já vědět,že vidím správné věci?
                      Ono to někdy ani nejde.

                      Takový Babiš….mě třeba napadlo v souvislosti s ním nějak automaticky srovnání s Caligulou.
                      Ten také nastupoval na trůn s dobrými úmysly.

                      Ale ty potřebné informace o jeho osobnosti mělo jen minimum lidí-ti by jistě odhadli,kam jeho vláda nakonec povede…(je to jen příklad,vychází z toho,jak ho vykresluje historie,třeba takový ani nebyl)

                    • Janika

                      S Babišem bych počkala, nemusí to být tak, jak se prvoplánově jeví, trochu jsem ho přehodnotila:

                      1. Je docela dobře možné, že pokud přišel zaříznout stranického molocha, to jest ty zlodějské parazitující systémy, které jsou odříznuté od lidí, a chce to udělat za účelem lepších podmínek pro podnikání, tak se jeho zájmy čistě náhodou kryjí se zájmy běžných občanů. Ne že by mu o ně šlo, ale ten „zákon a pořádek“, co chce on, může být prospěšný i lidem. Aspoň zpočátku.

                      2. Z tohoto pohledu je možné hodnotit kladně i fakt, že slabý Sobotka mu bude zobat z ruky.

                      3. Zajímavé je, že Zeman má přibližně stejný cíl – zastavit tu mafiánskou stranickou mašinérii. To se mi aspoň zdá, že mají stejný cíl. Ale vůbec to neznamená, že by táhli spolu za jeden provaz. Jsem moc zvědavá na tyhle dva hráče.

                    • vittta

                      Ano,Janiko.
                      Čekáme.
                      Babiš je přes všechno své svatouškovství ještě dost neprůhledný.

                      Podnikání ale on fandit spíše nebude,není to podnikatel ale velkokapitalista,který se k tomu nedostal podnikáním ale pletichami.
                      V tomhle levelu už to podnikání jako takové prostě není.

                      Uvidíme…..

                    • Kamil Mudra

                      „Přistupovat ke skutečnosti jako každý dobrý detektiv, Hercule Poirot a spol. – nedělat si dopředu závěry, ale dívat se a pečlivě si všímat, nepřehlížet zdánlivé maličkosti, které nehrají.“
                      Tedy, Janiko, fakt nevím proč můj příspěvek označujete za „chytrácké hraní si se slovíčky“ když to s tím věděním a „věděním“ vidíte stejně jako já.
                      No a co se víry týče – nemusí přece vždy jít o nějaké „velké“ věci hlásané věrozvěsty a kazateli, ale může se týkat i drobností kdy věříte např. svému psovi, předpovědi počasí, pravdomluvnosti sousedovic Marušky a tak podobně.

                  • Kamil Mudra

                    Ale ne, vittto. Žádný popis teoretické situace ale běžná každodenní praxe.

                    Třeba vědění o tom že normální kozel má čtyři nohy je pravdě tak blízko to nemusím „pouzdřit“ do žádné víry ani nijak upravovat na základě nových poznatků.

                    Ráno, po cestě do práce si všimnu že mám na záhonu okousané zelí a mám celý den o čem přemýšlet. Kdopak to byl? Večer v hospodě pronese Pepa u stolu poznámku že si můj soused pořídil kozla. Dám si to dohromady se vzpomínkou na letitou díru v plotě, který mne od souseda dělí a „BLIK!“ – rozzáří se plamínek poznání.

                    Po cestě z hospody potkám souseda a dozvím se že díru v plotu opravil ještě před tím než si kozla pořídil – a je po plamínku.

                    Přijdu domů a od ženy se dozvím že odpoledne vyhnala ze zahrady čtyři zajíce – „BLIK!“ a plamínek vědění zase hoří.

                    Když ale v té hospodě budu sedět „vybaven“ vírou v sousedovu poctivost a svědomitost tak řeknu Pepovi: „No… v tom to nebude. Franta si jistě toho kozla dobře hlídá.“, kozla „škrtnu“ a budu pokračovat v přemítání nad tou záhadou. Rozsvítí se mi až při setkání se ženou. Riskuji ale že se tak ochudím o vědění že sousedův nový kozel umí skákat přes plot a jede v tom s těmi zajíci společně.

                    Moje poznámka o vědění byla čistou reakcí na Janičin příspěvek 1.11.2013 – 23.29
                    K posledním událostem na politické scéně ani k Zemanovi se nevztahoval.

                    Ale nevylučuji možnost že to zelí mohl okousat i americký voják :-))

                    • vittta

                      To je ono….to jsou ty informace.
                      Soused má kozla a já mám okousané zelí.
                      Soused ale díru zadělal-a manželka vyhnala 4 zajíce.

                      To je snadné.

                      Ovšem co kdyby si kozla pořídilo sousedů pět,díru nikdo v plotě nezadělal nikdo a manželka ještě vyhnala 4 zajíce?

                      Nebo-

                      Pět sousedů by si pořídilo kozla a všech 5 by bylo velice zodpovědných,jistě si kozla dobře hlídajících,při čemž manželka by žádného zajíce nevyhnala ani neviděla….

                      To je pak každý rada drahá,když by mě zajímalo,kdo to tedy byl….to už bych určitě ocenil,kdyby ty zajíce viděl někdo alespoň vedle na poli…ale jistý bych si stejně být nemohl-jen ten plamínek by lehce svítil,že ty zajíci někdy v noci žerou moje zelí.

        • Kamil Mudra

          Jo. Na stránkách Pochybovače humor. Ale až se podobné myšlenky objeví na jiných stránkách nebo v TV, tak už to moc k smíchu nebude. :-(

  19. vittta

    Ono to mohlo být i tak,že koupení tkz.pravicí (vydíraní,manipulovaní…..) byli oba,resp.obě skupiny.
    Tedy jak Hašek-tak Sobotka,nebo klidně jenom Hašek.

    Těmi poškozenými jsou totiž ve výsledku Zeman a ČSSD.

    Hašek dostane trafiku (tou klidně může být nakonec „jeho“ vlastní strana),Sobotka je na věky za blbce (možná o tom ani neví) a ČSSD naprosto ztratila glanc.

    To mohlo být připravené dlouho dopředu,cíl je jasný-likvidace opozice proti církevním restitucím.
    Ty prachy už stojí za tu hru.

    Tragikomický rozměr to nabralo až po ne tak úplně očekávané blamáži ČSSD,že dostanou za uši se určitě čekat dalo,že ale dostanou tolik,to si myslím muselo překvapit všechny.

    U těch restitucí bylo třeba rozbít i silnou ČSSD,ono se dalo za neúspěch označit i 29%,když by se to hodně hlasitě všude psalo.
    Komunisté mohli mít 18% (proč ne) a proti těm restitucím by (skoro) určitě nakonec hlasovali i okamurovci.
    Tam bylo třeba rozbít ČSSD,totiž i tam nejdou všichni protirestituční,i kdyby jim odlákali 20 poslanců…

    Stejně,jde o to,co je podstatné.
    Plno lidí si myslí,že „pravice“ prohrála,když je Zeman vyfakoval a že nyní jde o prograsivní daň a jiné malichernosti.
    Kdepak.
    Může jít jen a jen o ty restituce a také je ve hře ještě jeden tunel-odškodnění sudetských Němců.
    Nyní jsou restituce (zřejmě) potvrzeny a po rozbití ČSSD může být cesta pro revanšisty volná-v cestě stojí jen jedna osoba-Zeman.

    Celkově mě tam dost věcí nesedí-proč by Zeman hned po volbách zval Haška k sobě,aby to kde-kdo viděl?
    Muselo mu být jasné,že se to provalí,to by musel „bejt blbej“,kdyby si myslel,že ne.
    To se klidně dalo připravit už před volbami-„heslo Tornádo“ a akce jede i bez schůzky.
    Heslo „Stalingrad“ při jiném výsledku…..atd.

    Myslím si,že Zeman tohle neinicioval,byl do toho vtažen,nahrály tomu ty debaklové výsledky,tím mohli otupit jeho pozornost…něco že se k němu jdou poradit,co dál,když to takhle dopadlo.

    Když to vypadalo,že Sobotka okamžitě padne,měl jsem dojem,že Zeman místo Haška pověří Babiše sestavením vlády,nebo na to bude tlačit-to by byl politický protitah na to,že byl do té haškoviny zapleten jako vedoucí.

    Nyní ale zřejmě jmenuje politickou mrtvolu Sobotku jako by se nechumelilo,co mu zbývá?

    Jsem opravdu zvědavý,je to velice složitá situace,vyžadující politický cit a veliké zkušenosti.

    Jenže takhle bez potřebných informací můžeme leda spekulovat-a nechat se překvapit.

    • Janika

      To jsou moc dobré postřehy, vittto. Už Jonáš naznačil, že to není práce Zemana. Takhle hloupě by to neudělal s tou schůzkou, ví přece, jak je pod dohledem a žádat je o utajení, to by se jim dával všanc. Navíc dává najednou smysl zpráva, že ČT o schůzce věděla a mlčela. Až Zeman promluví, bude to zajímavé. Jen mě znepokojuje, co mu opravdu je. Někde se psalo, že je to vážnější.

        • vittta

          Tohle mělo zaznít minulý týden….
          To úplně vypadá,že ho nenechali mluvit.
          Dávali mu nějaké drogy na to koleno.

          Jasně-poněkud nadnesené-ale Zeman se velice nelogicky nechal zatlačit do defenzivy kvůli ničemu,nechce se mi věřit,že by byl tak neopatrný nebo dokonce hloupý…

          Nemohu na to přijít PROČ,a to mě znervozňuje.

          • Janika

            Tak já si naopak myslím, že to načasoval skvěle. Je to dobrý tah nechat protivníky hystericky křičet a když se vyčerpají, s úsměvem předstoupit a říct svoje stanovisko, ve kterém částečně říká, že tohle, co tak emotivně řvali, říká on od počátku :-). Na druhou stranu puč je samozřejmě blbost, jenže co by se stalo, kdyby to řekl hned na začátku? V každém případě bylo užitečné nechat všechny se porvat a ověřit si, kdo to ustojí.

            Jinak samozřejmě asi také vystoupit dost dobře nemohl, ať už to bylo s jeho nemocí jakkoliv. I kdby to bylo jen koleno a měl léky proti bolesti, tak mohl působit zblble, on tak vypadá skoro běžně, natožpak po nějakém oblbováku.

            • vittta

              No jo,copak o to…
              Jenže já jsem si všiml,že na novinkách od té doby názory,prohlašující Zemana za lháře,gaunera a dobytka jsou v zelených číslech-což před touto aférou nebylo naprosto obvyklé.
              Né že bych považoval novinky za nějaký průřez společností-ale člověk by měl vidět i to.
              A Zeman by měl pernamentně oslovovat ty „dole“.
              I ty „dole“ …řekněme intelektem.
              Přízeň 10% těch,kteří u politiky myslí a dokáží pochopit nutnost a lstivost je mu na hovno-a těm 90% to nakonec také nepomůže.

        • jonáš

          Proč? Normálně nechal Sobotku vykvasit :)
          Já ho už delší dobu podezírám, že si vlastně dělá takový pokusy na lidech. A myslim že i tim propadem či rozpadem toho spolku co si přilepil na zádel jeho jméno se docela dobře baví, proč ne.

    • Kamil Mudra

      Myslím že „restituující“ církve se mohou cítit v pohodě a to i v případě kdyby ČSSD těch poslanců měla víc. Komunisti sami nic neprosadí. Babišovci se dohodnou na hlasování tak aby nula od nuly pošla – mají církve v programu jen tak nějak okrajově a je už po volbách. V ČSSD se na nějakou hlasovací disciplínu nehraje a tak se najde vždy ten správný počet poslanců kteří zahlasují podle „vědomí a svědomí“ (ovšem církevního). Úsvit má sice referendum v programu, ale jak Okamura neustále zdůrazňuje, tak jedině obecné – žádné konkrétní jenom k něčemu (vzpomeňme jak parlamentem neprošlo referendum k radaru protože „bylo v plánu“ referendum obecné !připravované! Zelenými). Zbývající strany jsou otevřeně prorestituční. No a Zeman – ten nijak v cestě nestojí. Ze své pozice může tak akorát apelovat a nic víc.

      Když tedy přemýšlím nad tím komu by nejvíce prospělo rozštěpení ČSSD tak mne nenapadá nikdo jiný než ANO, pro které zůstává ČSSD jako jediná konkurence, protože komunisty stále ještě nikdo nebere vážně. Pokud ČSSD sestaví menšinovou vládu jen s podporou (tedy bez odpovědnosti) ANO a lidovců, bude toto volební období její labutí písní. Kdyby k tomu ještě vládla rozštěpena na dvě, na sebe nevražící frakce, tak se historicky znemožní tak dokonale, že tu po dalších volbách budeme už mít vládu jedné strany a můžeme klidně ČR přejmenovat na BABIŠOV. Zvláště pokud Babiš přikoupí ještě nějaké noviny, zatahá za páky v ČT, rozdá o něco více koblih a tak si posléze koupí od voličů i to prezidentské křeslo.

      • vittta

        Ovšem pozor,Kamile,Babišov může být jedině v případě,že Babiš něco pozitivního udělá-ale viditelného.
        Babiš není simulkarum (to se mi děsně líbí,tenhle okopírovaný čulíkův výraz) ušlechtilého knížete,Babiš je nomenklaturní komunista s puncem udavače StB.
        Tady mají i Slováci trumf v ruce,samozřejmě nelze předpokládat,že slovenské soudy jsou nějak nezávislé,bude to tam stejné jako tady.
        A zrovna u slovenského soudu je žaloba na to StBáctví…..

        No a ta menšinová vláda-o tom píšu.
        Ideální stav by byl,kdyby Hašek demokraticky vypíchl Sobotku (záminka v podobě debaklu tady je) a Zeman-aby ukázal,že v tom nejede,by pověřil sestavením vlády Babiše-čímž by ho uvedl do špatné politické pozice,protože Babiš prostě není na sestavování vlády připraven (ono to totiž dost dobře nejde) a debila ze sebe v menšinové vládě dělat nebude.(tahle varianta už se zřejmě prosrala)

        Ta možnost tady je pouze v případě,že Zeman pověří Sobotku,ten bude s touto variantou souhlasit,(menšinová vláda),vyvolá se úmyslně hlasování o progresivní dani,švarcsystému,kvótách pro ženy a jiných blbostech,tam ČSSD bude jediná PRO (čímž se pro potřebnou většinu znemožní),komunisté,aby nevypadali jako volové odejdou ze sálu a Babiš (a spol) pak nechá vypsat předčasné volby,aniž by byl nucen něco konkrétního udělat.
        Bude ale vypadat jako zastánce OSVČ,podnikatelů a odpůrce pitomoučkých EU genderonápadů a lid v něm uvidí spasitele a…..
        Možnosti,jak znemožnit menšinovou ČSSD je spousta,navíc mají v rukou média,takže i slabé klopýtnutí může být neustálým kafráním změněno na obrovskou chybu.
        V takovém případě se do špatné pozice dostanou i komunisté,protože prostě vypařit se nemohou a nějak hlasovat musejí a když odejdou,tak se sice tak úplně neznemožní-ale ta média to mohou udělat za ně.

        Jenže to je právě to,prostě nemám ty informace,abych se mohl lépe orientovat,takže jsem „jedno ucho“,co vyvede Bohuš,jak zabojuje (zřejmě nyní v silné defenzivě se necházející) Míla a jak silnou kartu má reálně Babiš-on totiž zase nemusí tak úplně sedět knížeti a Kalouskovi.

  20. embecko

    „Myslím si,že Zeman tohle neinicioval“
    Tohle je bohuzel vysledek protizemanovske nalady, ke ktere ovsem pridal i sam Sobotka, protoze proc by se normalne prezident nemohl po volbach bavit s predstaviteli kraju?
    Ted je Zeman jako prasivej…ale presto mi vubec nejde do hlavy, proc si puciste nemohli vymyslet nejakou uplne blbou vymluvu, jako treba ze se bavili o financovani kraju a o prekvapive nizkem zisku pro CSSD.
    Aby nemuseli lhat, kdyz se tu stejne vsechno vykeca (ze by je nenapadlo, ze se reporteri zeptaji nekoho na brane?).

    • Kamil Mudra

      Taky si myslím že to nebylo ze Zemanovy iniciativy. Ti Haškovci se chovali a chovají tak absurdně „amatérsky“, až to ve mě budí podezření že to tak má být. Ale v tom případě by opravdu muselo jít o torpédování Zemana. Jinak si to zatím vysvětlit nedovedu.

      • Kamil Mudra

        Jo, ještě jsem zapomněl napsat, že když to celé začalo, tak to ve mě vyvolalo dojem že někdo, omylem a předčasně, odpálil předem připravenou „časovanou bombu“.

        • dixi

          vypadá to tak,že tato vaše poslední úvaha je nejblíže pravdě.

    • vittta

      Ona je spíš otázka,PROČ nešel k Zemanovi I Sobotka.
      To on klíďo mohl pozvat všechny-ale Sobotka nešel,že se na něj může vysrat (protože je to blbec a nemá politický cit,nebo ho má minimálně menší jak svoje EGO) a té nečekaně výhodné situace hned využili vyděrači,rozdavači trafik,(dnes lobisté) a teď každý drží hubu,protože kdyby jí otevřel,každý by v ní viděl ty prachy!

      No jo….ty informace chybí….ale co naplat,nikdo je zrovna nám dávat (nikdy) nebude,musíme si vystačit bez nich-ale ty odhady pak nemohou být přesné,no…..

    • Janika

      Je to celé divné a je kolem toho spousta nejasností. Proč nikdo (asi Chovanec) tedy nepráskne, o čem se mluvilo? Myslím, že to řekl, ale že se to nehodilo do celkového obrazu o spiknutí, tak se o tom mlčí. A Zaorálek preventivně přišel s historkou o tom, že jednání bylo „víceúrovňové“. Takže ta skupinka se Zemanem večeřela, popíjela a mluvila jen všeobecně o neškodných tématech, ale Hašek si pak s ním tajně špital v salónku, nebo tak nějak. Jinak si nedokážu vysvětlit, že detaily by ještě na veřejnost nepronikly.

  21. ;-)))

    Babis ma pro zemi pitomcu dalsi novinku…
    Pote co ODS zavedla novou latku a dnes bezne kandiduji trestne stihani politici, prichazi Babis s novym vykladem o stretu zajmu…

    http://www.novinky.cz/domaci/318045-pod-sobotkou-bych-makal-jako-ministr-financi-rekl-babis.html
    Nepřipadalo by vám, že byste ale jako ministr financí, premiér nebo člen vlády byl v permanentním střetu zájmů?

    Ne.

    Vždyť jste majitelem Agrofertu – podnikáte v potravinářství, petrochemii, médiích… Při snížení DPH by si lidé mohli myslet, že sledujete hlavně vlastní zájmy.

    Jedna věc je mít potenciální střet zájmů a druhá věc je ho realizovat. To je jako když nějaká firma, ne ta naše, má dominantní postavení na trhu, jako jsou mobilní operátoři, uhlí atd. A jde o to, jestli to zneužijete, nebo ne. Kdybych byl ve vládě, tak všichni naši nepřátelé, novináři a celý národ by sledoval každý náš krok. A hlavně bychom byli součástí koalice, na to také nezapomínejte.

    • vittta

      Mě se líbilo tohle v tom článku:
      „Pokud by ANO šlo do koalice, obětoval byste se jako ministr financí?

      Uvidíme. Obětoval jsem se už tím, co jsem dosud v politice udělal a že dva roky zanedbávám firmu, rodinu a své soukromí. Ve své pozici si myslím, že by to udělal málokdo a že by to málokdo měl zapotřebí.“

      Obětuje se (za nás) a zanedbává firmu a rodinu (kvůli našemu blahobytu)

        • vittta

          Nemohl jsem zadržet spontální pláč!
          Pak mě pravice vystřelila vzhůru zhruba v úhlu 45 stupňů a zvolal jsem:
          Sláva Babišovi!
          Sláva našemu spasiteli!

  22. Janika

    Asi se budete smát mému jednoduchému uvažování, ale mám takovou osvědčenou zásadu – když je proti někomu zaujatý @teo, tak to v mých očích znamená, že ten člověk má něco do sebe: http://ateo.cz/kw/59/

      • Kamil Mudra

        V tom případě je k zamyšlení proč je tahle země stále v louži a blíží se k okapu, přesto že generujeme tolik lidí kteří „mají něco do sebe“ a to napříč politickým spektrem. Možná jde o to CO do sebe vlastně mají. A nebo možná postačí jen zjistit kdy u @tea přechází „běžná legrace“ v tu zaujatost.

        • Janika

          Záleží na tom, co vnímáte, Kamile, a v tom se právě od sebe odlišujeme. Já za vtipností vidím i to, že stojím na opačné straně barikády, než obdivovatel Mašínů.

          • Kamil Mudra

            Stran „obdivuhodnosti“ Mašínů jsme (vy a já) na stejné straně barikády a tedy se v tomto od sebe nelišíme. Jde tedy o rozpoznání postoje vtipálka na druhé straně barikády: Kdo z těch kterým věnuje pozornost je pro něj pouhým „tvůrčím materiálem“ a proti komu je už zaujatý? Dokážete to přesně rozlišit?

            V tom případě by mne zajímalo podle jakého klíče, protože jste se rozhodla použít vtipálka coby měřítko pro objekty jeho zájmu. V opačném případě by vám byl, coby měřítko, stejně užitečný jako teploměr bez stupnice.

            Pokud by vaše hodnocení „ten člověk má něco do sebe“ (obecně vnímané jako kladné) platilo pro každého, koho @teo nějak ztvárnil, znamenalo by to, při šíři jeho záběru, velké množství lidí kladně hodnocených, převážně na vlivných pozicích a evokovalo otázku: Proč se to nijak kladně neprojevuje?

            To je, jak správně poznamenává dixi, určitě hodno zamyšlení.

            • Janika

              Proboha, Kamile, proč by se mělo „velké množství“ (kolik – deset, dvacet?) „kladných“ lidí, do kterých se @teo strefuje, nějak projevovat? Jsou pro něho potenciálním nebezpečím z třídního hlediska, ale to ještě zdaleka neznamená, že se dostanou do postavení, kde to nebezpečí můžou realizovat. A jestli nevidíte tu systematičnost výběru a považujete to za nějaké náhodné antipatie, pak Vám není pomoci :-).

    • embecko

      To jste uderila hrebicek na hlavicku, janiko…nachazime se v casech normalizace a v takovych je negativni kritika od proponentu rezimu poukazkou na kvalitu dila :o)
      Proto jsem si jeste za stare normalizace kupoval Tvorbu: co zkritizovali, to stalo zato si nekde sehnat. Tak jsem se dostal k Frommovi, Celinovi a k dalsim.
      Co Ateo zprzni, to musi byt ve sve podstate necim zajimave a „ciste“. .o)

      Na supertaxonomistu pana Mudru nehledte, ten moc nepremysli a jen rozdeluje, kategorizuje, vytvari podskupiny az se sam z toho nakonec zblazni :o)

      • Kamil Mudra

        Saxi, otevřel jste mi oči. Sypu si popel na hlavu. Už nebudu naslouchat Kellerovi. Nikde jsem ho u @tea nenašel – kdo ví co za tím je. Možná mu ani nevadí – tak co to asi může být za člověka. Mými vzory se stávají lidé jako Karel Schwarzenberg, Alexandr Vondra, Miroslav Kalousek, Vít Bárta….
        Soudě podle toho jak moc se do nich @teo strefuje musí to být ti nejčistší, nejkvalitnější.
        Ještě jednou – díky za inspiraci :o)

  23. Kamil Mudra

    Hmm. Tak si projděte jen jeho sekci „Poblitici“ a hned seznáte že si s počty deset, dvacet nevystačíte. A co se týče systematičnosti výběru, tak těžko najdete parlamentní stranu kterou by vynechal. Lidé na které se zaměřuje se nemusí nikam dostávat – už tam byli nebo jsou – o příležitosti k projevu neměli nebo nemají nouzi.
    Antipatie samozřejmě není náhodná, vždy je přítomna nějaká příčina i když se někdy stává že ji ani sami nedokážeme přesně specifikovat.

    Dobře. Pokud chcete mít např. Zemana a Karolínu Peake v jednom šuplíku se štítkem: „Člověk který má něco do sebe.“ – proti gustu žádný dišputát.
    Ale proč si myslíte že potřebuji pomoci? Protože z mého pohledu do stejného šuplíku nepatří?

    • dixi

      No vidíte embečko, právě jse se trefil, vaše kritika by mě teď přesvědčila o tom , že číst příspěvky Kamila Mudry stojí za to. Ale i kdyby jste jej nekritizoval, četla bych je se zájmem. Takže, kritiku si přečíst a poté se snažit vlastním rozumem roztřídit, je-li oprávněná. Těch informací je tolik, že se v nich ztrácíme. Bereme na pomoc selský rozum svůj i ostatních. A naše světélko slabě ale stále bliká :-)

    • Janika

      Jste zde hostem, Kamile, tak Vám ponechávám poslední slovo. Klidně věřte tomu, že si @teo tvoří jen tak pro zábavu a pro legraci a nic hlubšího za tím není.

  24. dixi

    Nakoukli jste do britských listů? Je tam zajímavý článek ,když spasitel, tak stádotvorný a potom taky otevřený dopis prezidentu Zemanovi od Jiřího Jírovce. Jsou tam další, ale teprve teď mám trochu času., tak je zkouknu.

    • Kamil Mudra

      Myslím že stojí za pozornost i Ransdorfův článek :“Beneš jako inspirace povolebních úvah.“

      Mimo jiné v něm od Beneše cituje:
      „Místo aby strany zastupovaly a formulovaly dílčí zájmy a názory jednotlivých skupin obyvatelstva, vmyslily se v role neomylných a neústupných organismů, chtějících zastupovat celý stát a národ a stávaly se tak cílem samy o sobě…Všechny vlastnosti a sklonnosti politických stran mají vlastně tendence protidemokratické. Nesnášenlivost, neomylnictví, fanatism, neobjektivnost, nevěcnost, nenávist, zaujatost, neupřímnost, stranické pokrytectví, macchiavelism, štvaní, lživá agitace, sklonnost k výlučnému ovládání všeho života, sklonnost k vytváření oligarchie ve straně, k despotismu a k diktátorství, to vše je svou podstatou naprosto nedemokratické.“

      Řekl bych že jde o úvahu opravdu nadčasovou a dost ostře kontrastující s povětšinou proklamovaným názorem že strany jsou nedílnou součástí demokracie či dokonce že na nich demokracie stojí.

  25. Janika

    Další teorie, jak to mohlo být se schůzkou v Lánech: http://www.parlamentnilisty.cz/arena/monitor/Spiknuti-proti-Haskovi-Chovanec-byl-pry-Sobotkovym-agentem-uz-na-schuzce-u-Zemana-292589

    Jak jsem to četla, uvědomila jsem si, že tohle mě při pohledu na Chovance napadlo taky. Ta zvláštní „náhoda“, že on sám navrhl, že schůzka bude tajná, pak mlčky vyčkal, až ji všichni účastníci popřou, a teprve pak (!) to prozradil. Jak to, že si takových do očí bijících věcí nikdo nevšímá?

    • jonáš

      Zajímavej koment v týhle souvislosti jsem zaznamenal na fb .. proč se Sobotky novináři neptaj, jestli o té schůzce věděl předem?