Kdo a proč zabil velitele libyjských povstalců?

 Bude zabit. Najdeme ho, když ne my, tak jeho kmen. Tak skončí zrádci v této zemi. (Tripolis, květen 2011)

http://www.blisty.cz/art/59556.html

Nabízejí se dvě otázky:

Požírá revoluce své vlastní děti? Snad, jak se to vezme.

Je to dobrá zpráva pro Kaddáfího? Myslím, že spíš naopak. Není to dobrá zpráva. Byl zabit ten, kdo mohl být považován v Libyjské revoluci za jakéhosi představitele kmenů, i když s výhradami a velmi omezeně.  Strana rebelů je tím redukována na placené žoldáky, viz zde.

Podle tohoto zdroje byl Younis obviněn ze spolupráce s Kaddáfím a cestou k výslechu byl zabit i se svými dvěma společníky. Už před tím docházelo k rozporům mezi ním a Khalifem Hafterem.

Hafterův životopis obsahuje některé zajímavé skutečnosti: Poté, co Libye prohrála válku s Čadem v roce 1990, Hafter přeběhl do Spojených států, kde žil řadu let ve Virginii.

Jeden komentář

  1. Hamilbar

    Janiko, to co právě probíhá v Libyi není revoluce. To je klasická koloniální válka.Nejlepší co jsem o zavraždění Junise četl je zde:http://elmurid.wordpress.com…%B0/Je to bohužel rusky, ale vy to zvládnete.

  2. Janika

    S tou revolucí to uznávám, Hamilbare, neodolala jsem tomu profláklému bonmotu…El-Muridovi se snažím porozumět. Co je to PNS a proč se po ohlášení smrti Younise v okolí tiskové konference silně střílelo? Zkusím to ještě zítra znovu :-).

  3. Janika

    Tak pokračuji. Podle tohoto zdroje, který ovšem výslovně píše, že důkazy zatím nejsou, se to seběhlo možná takto, stručně mými slovy: http://putnik1.livejournal.com…mlYounis se po různých tahanicích přece jen do Benghází dostavil, byl zajat Hafterem (mužem USA) a Jalilem, snad mučen a i se svými dvěma muži zabit. Nepodařilo se ale zabít všechny jeho muže a ti spustili palbu a volali po pomstě. Toho využili ti, co byli na straně Kaddáfího a zapojili se do bojů. Výsledkem je ovládnutí Benghází Kaddáfího lidmi, rozprášení povstalecké rady (to je to PNS), jejíž členové jsou zatím neznámo kde. No a v dalším navazujícím článku Lev Removič už píše o tom, že se hovoří o nutnosti vést s Kaddáfím rozhovory :-).Opakuji, vše nepotvrzeno a mými slovy, jen tak v rychlosti.

  4. Hamilbar

    Janiko,PNS neznamená jak by se mohlo zdát na první pohled Poštovní Novinová Služba, ale Pěrechodnoj Nacionalnyj Sovět, na což máme v češtině terminus technikus Dočasná národní přechodná rada.Jo a poslal jsem vám mejla. Ozvěte se, prosím, jestli jste ho dostala.

  5. Janika

    [5] Hezké… Younisův syn při pohřbu otce křičel "Chceme zpět Muammara Kaddáfího! Chceme zpět zelenou vlajku!"

  6. Janika

    [7] A ještě to klidně přiznají "Chtěli jsme umlčet Kaddáfího." Demokracie jak vyšitá :-).

  7. Janika

    Libyjská televize vysílala celé dny záběry spouště a utrpení po útocích NATO. Takže je pochopitelné, že tohle nemohli potřebovat… Za to naše TV vysílala před pár dny "reportáž" ze života Libyjců. Světe, div se, vždyť oni si žijou docela dobře, koupou se v moři a jsou šťastní. Pravda, jsou tam fronty na benzín, to je jediný nedostatek, ale jinak idylka, nic jim neschází. Musím se přiznat, že bych schválila shození pár bomb na ty kreatury, které tohle vytvářejí.