Praktický kuchyňský přístroj

Jedná se o kvalitní ruský výrobek. Poctivá řemeslná, kusová výroba. Zvláště v dnešní situaci na trhu lihovin velice praktické.

Poslal Hamilbar, převzato odtud.   

Advertisements

15 comments

  1. Janika

    Matně si pamatuju z dřívějších dob, zasunuté v podvědomí, ale nezapomenutelné :-). Dnes máme zase sudy švestek a jablek a vozí se to do palírny. Tomu se říká pokrok ;-). A když chce člověk upést štrůdl tak aby si jablka kupoval…

    • ratka

      znám velmi dobře. dnes se takové zařízení nepoužívá ale v případě nouze není problém :o)) chybí ještě ponorný hustoměr. tím se měří hustota alkoholu. aby se fakt poznalo že to je etanol a ne metanol. ten odchází tou horní hadičkou (myslím) :o)))

        • ratka

          zkušený :o) bych musela furt měřit :o))) u nás se přepalovalo třikrát až pětkrát. to snad ukapalo úplně všecko co ukapat mělo.

          • oldwomen

            Základ je nešidit kvas. Pak je nutné nechvátat, nepřipálit, a nebýt lakomec. První pálení je jasné. Co spadne do odkalovače (mám našroubovanou skleničku ve třetině délky chladícího šneku) vylít do kanálu, pálení táhnout maximálně do třicítky. Vyčistit kotel, a jedeme znovu. Úkap do kanálu, první půl decák čistého také. Methanol má nižší bod varu, jde první. Táhnout do čtyřicítky. Pak už jedou stejně jen octové ocasy. U švestek stačí. Jablka ještě jednou.
            Furt měřit…. teče do odměrného válce, hustoměr je v něm. Čtyřicet je ještě bezpečný a neocasový. Lakomci táhnou do třicítky i kousek pod. Ocasovku, prý na mazání kolen.

          • Janika

            Klobouk dolů, oldwomen, to jsou znalosti :-). Ratka se taky vyzná, no jo, to nepřekvapuje :-). Přiznám se, že by mě taková činnost bavila, ani ne kvůli výslednému produktu, spíš kvůli té vůni kolem.

        • arid

          V průběhu pálení se destilát dělí na úkap, prokap a dokap. pije se pouze prokap.

  2. J. Hruška

    No, vyfotografovaný přístroj je dobrý na rozbití kuchyně a opaření obsluhy. Kvas při prvním pálení silně pění a jediná pecka v trubce udělá z přístroje účinnou bombu. Patrně je používán jen na výrobu vodky z cukru a chlebových kůrek, tam k něčemu takovému nemůže dojít.
    Jinak – asi byste udělali nejlíp, kdybyste zajeli s kvasem do palírny a rozhlédli se tam.

    • Janika

      Pane Hruško, jak znám Rusy, tak všude jinde by to tu kuchyň zdemolovalo, ale u nich to funguje :-). Jednou jsem dostala ruskou napařovací žehličku. Bála jsem se toho, různě něco vypadávalo, voda protékala, kam neměla – ale ona ta žehlička nakonec fungovala snad deset let.

      Jinak samozřejmě, jezdíme do palírny :-).

      • J. Hruška

        Jistě, Rusové bývají důmyslní lidé. Většinou nemají hmotné i finanční prostředky, tak si musí umět pomoci jinak. Můj táta vzpomínal na sovětského vojáka v roce 1945, na jehož motocyklu se rozsypalo kuličkové ložisko. Ten hoch si sehnal kladivo, majzl a kus mosazi a upravil ložisko na kluzné tím způsobem, že do něj zatloukl kousky mosazi. „Do Berlína dojedem“.

    • ratka

      správný postřeh. takové přístroje se nepoužívají v oblastech kde je ovoce. třeba na jižní moravě. tam jsou palírny. tyto přístroje se používají tam kde žádné ovoce není a pálí se z jiných plodin. z cukru, obilí a z rozkvašeného chleba taky. nejen v rusku. na slovensku, polsku, ukrajině. všude tam kde se dá něco rozkvasit. prý to jde i z brambor, ale nevím jak :o)) to jsem ještě neviděla.

  3. ratka

    ještě mě napadlo, že prý se ve velkém čistí denaturovaný lih. to si vůbec neumím představit. třeba se to také destiluje.

    • oldwomen

      Ehm, nechci býti za alkáče…
      Přijde na to, čím je pitelný líh obohacen, aby byl nepitelným. V každém případě oddestilovat příměs nejde, to by bylo moc jednoduché. Něco jde oddělit díky rozdílné hustotě alkoholu a příměsi – zmrazením se od sebe složky oddělí. Něco jde chemickou cestou – příměs reaguje s chlórem a nebo s kyselinou sírovou – buď se v podobě plynu odpaří a nebo se na něco pevného vysráží. Něco sebere přefiltrování přes aktivní uhlí…
      … každému soudruhovi dle jeho vkusu, ale já bych do toho nešla.

      • ratka

        v televizi mluvili něco o Savu. Asi to michají a čistí Savem. To je hodně drsné. Ale z toho teda metanol není. ten tam museli dodat jinak. spíše si spletli sud :o(

  4. arid

    Ten váleček s těma hadičkama je chladič. Obsah metanolu v destilátu závisí od kvality a druhu kvasu. Pokud se pálí kvas dobře vedený a ze zralého a kvalitního ovoce, metyl obsahuje pouze stopové množství. Počtem následných destilací se destilát z kvalitního ovocného kvasu ničí, ztrácí se totiž vonné a chuťové látky pro ovocné destiláty typické a žádoucí.