Jdeme se k vám usadit navždy

Napsal Lev Veršinin

Překlad Janika, převzato odtud, kráceno.

Tisícům nelegálních imigrantů ze Sýrie, Iráku a Afghanistánu se v sobotu podařilo proniknout policejním kordonem přes hranici z území Řecka do Makedonie.

Evropa má skutečně strach. Lidé nechápou, co se děje, a politici, i kdyby rozuměli, se neodvažují vysvětlit jim v celé nelítostné hrůze, co se děje. Ale především takový průlom v praxi znamená nemožnost poslat proniknuvší nazpátek: neumožňují to předpisy a je to drahé.

Malou nešťastnou Makedonii všichni litují. Ale nikdo nemůže nic dělat: jednat rázně znamená přiznat selhání nejdůležitějších politických paradigmat posledních desetiletí, následně změnit nejen zákony, ale také ideologii a politiku, a do toho nikdo nepůjde.

Komisaři EU se snaží přemístit tato radost do zemí východní Evropy – několik tisíc tam, několik tisíc jinam – ale tyto země jsou malé a problém se tak nevyřeší. Nabízí se ideální varianta – velká, úslužná a všeho schopná Ruina (Ukrajina).

Krom toho, jak zaznělo dnes ráno na NBC, dají-li usídlencům občanská práva, „demokratická vláda Ukrajiny bude schopna vytvořit protiváhu pro-ruského voličstva a zabezpečit rezervy pro podporu dalších reforem“. O tom není pochyb: udělají to.

Jeden komentář

  1. Ondřej

    „Ale především takový průlom v praxi znamená nemožnost poslat proniknuvší nazpátek: neumožňují to předpisy a je to drahé“.

    Ten pán asi nezná mezinárodní právo a Chartu OSN. To nejsou „předpisy“ ve smyslu nějaké bumážky nějakého lokálního oligarchy, co ji zruší stejně rychle jako ji zavedl. To je celoplanetární zákon civilizovaného světa Tedy jestli dnešní OSN ještě něco pro někoho znamená. Možná je škoda, že si běženci vybírají cíle své emigrace jen podle satelitních programů RTL, BBC nebo TF 1. Možná by zjistili, že do Ruska to mají nejen blíže (ti z Afghanistánu, ze severu Iráků a Pákistánu určitě). Možná by zjistili že Evropa není vždy taková, jakou ji vidí ve zprávách. Určitě by Rusko (třeba jižní Kavkaz kam to mají uprchlíci blízko, tak takový Groznyj jako součást ruské federace je vzdálen jen pouhých 1100km od Bagdádu) dokázala těmto běžencům důstojnější podmínky než některé evropské státy. Přiležitost ovšem není náhodné seznámení, nakonec kdo na takové jen a toliko čeká, zůstane obvykle starým mládencem ergo starou pannou. Takže příležitosti prokázat své lidství jistě lze i bez toho, že budu přimo o jeho projevení požádán. Na příležitost tedy netřeba čekat ani nikoho litovat. Ani Makedonii ani „nebohé“ Německo, které přijme letos tolik běženců jako je polovina všech obyvatel Kaliningradské oblasti. Ono se za nebohé jistě nepovažuje, nicméně pro to samotné něco konkrétního dělá. A tamní politici si opravdu berou uprchlíky i k sobě domů.

    http://www.dailymail.co.uk/news/article-3205764/Police-Macedonia-fire-tear-gas-stun-grenades-break-crowd-3-000-angry-migrants-trying-force-way-border-Greece.html?ito=social-facebook

    To jsou ti mladí kluci co tu chtějí násilím dobývat naše ženy? Nějak u nich postrádám ona „charakteristická“ růžová trička od Lacosteho. Asi špatná agentura co pořizovala tyhle fotky.

    • Janika

      „To je celoplanetární zákon civilizovaného světa Tedy jestli dnešní OSN ještě něco pro někoho znamená.“

      Ach Ondřeji, nečekala bych, že si přečtu takovou větu na tomto blogu – jak jste to dokázal, že jste sem pronikl :-)?

      Mimochodem, asi tak měsíc jsem se překládala s projevem Kaddáfího v OSN. https://janica9.wordpress.com/2012/12/16/historicky-projev-muammara-kaddafiho-na-valnem-shromazdeni-osn-23-zari-2009/ Stanovy tam nonšalantně roztrhal. Tak asi to zhruba dokresluje i mé mínění o této instituci.

      • Ondřej

        No, lepší nemáme. Tedy jestli někdo snad její autoritu zpochybňuje, pak proč z ní ještě nikdo nevystoupil? OSN není NATO ani EMU, odkud se nevystupuje, protože na to není zřízen „postup“, protože podobně jako agenti nedávají výpověď z pracovního poměru ani vojenské pakty nejsou sdruženími ochotných dobrovolníků. I když tady bych kecal, Francie za de Gaulla vystoupila z voj. struktur NATO a USA ji za to nebombardovaly.

        Takže UNICEF, UNHCR nebo Světová zdravotnická organizace (WHO), UNESCO? Nic z toho není dobré a potřebné? Pan Kaddáfí jako příkladný demokrat jistě dokázal lépe než UNESCO chránit památky, jistě dokázal lépe řešit zdravotnickou pomoc než Lékaři bez hranic a další humanitární otázky a to nejen na vlastním území, ale všude na světě. Možná vážně u něj to jde i bez OSN a předtím mu to fungovalo v otázce humanitární pomoci lépe než u nás v Evropě a i s ochranou zdraví a v dalších otázkách fungovalo lépe než, ale přesto že žijeme jen tady, na kontinentě, kde máme řadu problémů co sami neumíme řešit, tak mj. i proto máme zde problém s přijetím lidí v nouzi reprezentující cca 0,027% vlastní populace, tak právě pro takovouto naši neschopnost, kterou by jistě pan Kaddáfí zvládl levou zadní i bez OSN bych prosil, nerušme OSN a nevystupujme z ní, protože tak výkonné složky které by nahradily ty integrující se v OSN s celosvětovým akčním radiem, tu přeci jen nemáme (my jsme rádi, když pomůžeme člověku co se stal invalidou po nezaviněném úrazu).

        Třeba časem se staneme něčím víc než je a co dělá OSN (a co udělala za 50 let své existence). Nakonec zrušit Společnost národů chtěli coby buržoazní žvanírnu už svého času Hitler i Stalin. První pro její zastoupení americkou židovskou plutokracií, druhý protože neporozuměla nezadatelnému právu SSSR uzmout území Finska a připojit jej k SSSR, začež bylo SSSR vyloučeno ze Společnosti národů. Ta opravdu už nic nevyřešila, protože než skončila rusko-finská válka, zanedlouho poté přišlo 1.září 1939.

        Jen těm uprchlíkům by už nikdo asi nepomohl, protože by ani nikdo nikoho za uprchlíka nepovažoval. Prchat přeci nikdo nemusí. Stačí se přidat k Islamistům nebo Talibánu, nechtějí toho zase po lidech tolik… OSN nakonec na jejich osudu nese svůj podíl. Což je určitě pravda, pak by ovšem bylo pro všechny zúčastněné moc jednoduché se ho chtít zbavit a vinu za nápravu situace nechat na těch, co nic nikomu nedělali.

        Ale jistě má každý právo na svůj názor a třeba někdo vypíše nějaké referendum na zrušení OSN. Jen nevím, co se stane, až ho někdo bude chtít zrušit a druhý zachovat. Třeba si ti zbylí pohrobci vytvoří nějaké své vlastní „národní“ OSN jako součást svého vlastního parlamentu. A dosadí tam čestného předsedu svého lokálního Valného shromáždění, nějakého svého Klause nebo Zemana, Dudu nebo Orbána. Budiž pak uprchlíkům, Alláh, či spíše univerzálně Pánbůh, milostiv.

        • Antimon

          OSN je naprosto bezzubá organizace, která v zásadě může vydávat pouze a jen proklamace. Ty ale stejně nikdo nerespektuje, protože určujícím je to, co chtějí USA a pak po nich další velmoci. Pokud se jim něco nelíbí, tak to v Radě bezpečnosti vetují a je vystaráno. Kdyby OSN skutečně k něčemu byla, tak není možné aby se dělo to, co se ve světě (nejen v Evropě) děje. „Modré přilby“ nemohou nic, dokonce ani zabránit genocidě (viz bývalá Jugoslávie). OSN funguje tak, že dodatečně schvaluje to, co USA pod pláštíkem NATO začnou. A pokud jim to OSN neschválí tak se stane co? NIC.

          • Ondřej

            Jistě, role OSN je stejně jako politika en bloc, jejímž ona je nakonec jen subjektem, umění možného. Právě systém vet v RB je onen tolik nutný handl mezi globálními mocnosti a tak je udržována globální rovnováha sil za arbitrování nejsilnějších světových aktérů. Bez ní by se svět jíž dávno pohroužil do chaosu zvůle a tyranie těch nejmocnějších. O nějakých lidských právech bychom si mohli nechat jen zdát, nikdo by je nerespektoval, na rozdíl od současnosti, kdy bič nějakého toho usnesení a následných sankcí (byť předtím vetovaného jednou těmi, podruhé zase u jiného druhými) vytváří tlak na danou zemi chovat se v komplianci se základními humanitními protokoly, které mají PRÁVĚ DÍKY OSN PLATNOST mezinárodního práva!

            A to včetně sankcí, které zatím nejvíce efektivně ve svém působení deklarovala OSN (jestli tedy není někdo přesvědčen o tom, že sankce samotných USA dokázaly samo něco o sobě změnit, pak sankce vyhlášené na rozdíl právě od světových mocností na obou stranách barikády, dokázaly pomoci svrhnout režim apartheidu v JAR, dokázaly pomoci svrhnout vojenskou juntu na Filipínách a OSN donutila USA podpořit demokratizační hnutí Cory Aquinové a neuznaly např. samozvanou severokyperskou republiku a zajistili do dnešní doby faktické rozdělení Kypru, bez sankcích uvalených na KLDR by ta už dávno zaútočila svého jižního souseda a tak díky nim vyměňuje zmírnění sankcí a potravinovou pomoc při hladomorech za omezení nových zkoušek jaderných zbraní a našly by se další úspěchy, bez nichž by svět měl o několik milionů více zbědovaných, mučených či zavražděných. To že nemůže být OSN všude a že je nedostatečně materiálně a personálně vyzbrojen vstupovat do ozbrojených konfliktů je pravda, a je to licoměrnost především jaderných mocností.

            Jen pro ty, co si zvykli jako na samozřejmost, že ráno vstanou a jdou do obchodu, kde máte právo si nakoupit ať jste jakékoli barvy pleti nebo vyznání, že máte právo na to aby vaše dítě dostalo základní vzdělání a že je i chráněno před nadměrnými účinky vaší rákosky, tedy před vámi samotnými, že jsou takto chráněny i vaše ženy a čtyřnozí miláčkové že a můžete na protivládní demonstrace s čímkoli co dělá vláda nesouhlasit a nesmíte to být trestáni, tak to mj. má právě na „svědomí“ tyto dokumenty OSN jako jsou:

            1)Charta organizace spojených národů a Statut Mezinárodního soudního dvora (1945)
            2) Všeobecná deklarace lidských práv
            3) Úmluva o právech dítěte
            4) Deklarace práv dítěte (1959)
            5) Deklarace o právu na rozvoj (1986)
            6) Deklarace o pokroku a rozvoji v sociální oblasti (1969)
            7) Úmluva o odstranění všech forem diskriminace žen (1979)
            8) Mezinárodní pakt o hospodářských, sociálních a kulturních právech (1966)
            9) Úmluva o právním postavení uprchlíků (1948)
            10) Mezinárodní pakt o občanských a politických právech (1966)
            11) Prohlášení teheránské konference z 13.května 1968
            12) Úmluva proti mučení a jinému krutému, nelidskému či ponižujícímu zacházení nebo trestání (1987)
            13) Mezinárodní úmluva o potlačení a trestání zločinu apartheidu (1973)
            14) Mezinárodní úmluva proti apartheidu ve sportu (1985)
            15) Úmluva o zabránění a trestání zločinu genocidia (1948)
            16) Mezinárodní úmluva o odstranění všech forem rasové diskriminace (1965)

            Bez nich by slovy Švejka všichni lidé planety po svém celoplanetárním Karlově náměstí lezly po stromech jako naši paleolitičtí předci, i když ti už bydleli v jeskynních a i když neřvali jako Nendrtálci, jak napomenuli vědci z Přirodovědecké fakulty UK pana prezidenta, tak by se dnešní život nás nejen v Evropě, rozhodně nepodobal tomu na který jsme zvyklí.
            Nicméně nechci se hádat o to, jestli je potřebná OSN nebo ne minimálně proto, že za ní nemáme náhradu a bez ní by se svět okamžitě vrhnul do chaosu a válek. Článek je nakonec o něčem jiném.

            • goliast

              Gistavillo se tu zase zastavilo. Už jste si přečetli Pondělí začíná v sobotu od Strugackých ? :-)

              • Kamil Mudra

                Už asi před třiceti lety. To je o tom výzkumáku nadpřirozených jevů, že? Četl jsem od Strugackých asi všechno co u nás vyšlo a nevybavuji si ani jedinou knížku která by se mi nelíbila.

                • goliast

                  Fagan mi připomínal vždycky Gustavilla, jen místo těch francouzských frází má ty tapety :-)

                  • goliast

                    jsou tam skvělé postavy a nápady,a pohádka o trojce je takřka hrůzostrašná :-) Strugacké mám oblíbené, ne všechno stejně, ale Je těžké být bohem nebo stalker jsou jedničkový

            • Seal

              Pane Ondřeji, mě je na rozdíl od stalkerů docela šumák, jestli jsme se někdy už na internetu potkali, resp. kým ve skutečnosti jste, protože ve virtuální realitě můžete být kýmkoliv; třeba i Bohem, což by určitě potvrdili i bratři Strugačtí :-). Jenom zkrátka musíte být v té své zvolené roli – ať už s plachtou, anebo bez ní – uvěřitelný. „This is Sparta!“ takže před preventivním očůráváním kotníků (kdy si někdo může snadno potřísnit i své vlastní paty), dávám přednost tomu, až sem pod tou dosavadní haldou vyčtenin začnete konečně dávat svoje vlastní myšlenky. No prostě čekám, co z vás tentokrát vypadne, a protože zatím kvůli okolnostem taháte za ten pověstný kratší konec, jsem na rozdíl od jiných obdařen hodně velkou trpělivostí: https://www.youtube.com/watch?v=B5oyppOiBSs

        • danaver

          Je těžké vzdát se víry v dobro velkých institucí, ale to se časem poddá :-) Ony existujou, protože státy se někde potkávat musí. Z ničeho nebudou vystupovat, protože vědí že všechny instituce jsou zakládány a končí vždycky úplně stejně – výsledek jednání bude vždycky záviset na zájmech velkých dravců.
          Od toho je diplomacie – dokázat odahdnout jaké ty zájmy jsou a na čí stranu se přidat.
          Evropa si z nějakého důvodu kope svůj hrob. Je docela dobře možné že je jí ukazováno že všichni „přátelé“ usa dopadají ještě hůř, a tak radši riskuje migranty. Ale tohle se prostě veřejně nikde nebude projednávat.
          Navíc, když víte co, velké části světa jsou tyhle naše problémy docela u zádele, oni se musí porvat se svým chaosem.

          • Kamil Mudra

            O tom jak se v Radě bezpečnosti OSN, schvalovala invaze do Iráku a diplomatickém pozadí „koalice ochotných“, tedy i ČR, vypráví Jan Kavan z pohledu účastníka. Mohlo by to být i úsměvné – být to scéna z nějaké satiry. Coby realita je to ale dost smutné a když si člověk uvědomí, že níže popisovaná situace zřejmě není nijak výjimečná, tak se vzdát víry v dobro velkých institucí ani tak moc těžké nezdá.
            http://www.mojevideo.sk/video/24139/ako_sa_schvalovala_invazia_do_iraku.html

        • Janika

          To je ale rozdíl – rezignované „lepší nemáme“ a vznešené „celoplanetární zákon civilizovaného světa“.

          Souhlasím s tím, že o když je zákonnost špatná, je pořád lepší, než chaos. Je to půda pro boj o práva. Šerif je gangster, ale musíme se u něj snažit i tak práva dovolat, protože jiná šance není.

          • Kamil Mudra

            Mnojo… Šerif je gangster, občané města se přizpůsobí a po večerech, za staženými závěsy, si opatrně špitají o naději že jednou přijde nějaký borec s koltem proklatě nízko a …

            • Janika

              Špitat si můžou ti, co na ně ještě nedošlo. Když přijdeš na řadu a bude ti hrozit oprátka, tak můžeš všechno vzdát, nebo se zaprodat, nebo křičet o své pravdě ze všech sil i bez šance na úspěch. Myslím, že pravý muž volí třetí variantu.

              • Kamil Mudra

                Pokud má pravý muž dostatek rozumu, tak v takové situaci udrží své hlasivky v klidu a místo nich nechá promluvit svůj kolt. A pokud svou šanci na úspěch posílí anonymitou nelze to ani považovat za zbabělost.
                Křičet cokoli o své pravdě na toho kdo ji nechce slyšet k ničemu nevede. Gangster zná jen tu svou.

                • Janika

                  Záleží na možnostech. Když máš kolt a druhý má dron, tak je lepší ten křik.

                    • Kamil Mudra

                      Ať tak či onak – ani dron nemá uši. Stále zůstává kolt tou účinnější alternativou a cvičení se v míření racionálnější alternativou než křik.

                    • embecko

                      Videl jsem zabery z utociciho dronu, vybaveneho termovizi: obet je zcela bez sance, najde postupne vsechno a vsude, nejde se schovat, jedine nekam hluboko do sklepa. Na obrazovce zustava termicka stopa po pohybu cile= vi, kam jste se schovali, kdyz vas zrovna nemel na musce, do par minut pobil vsechny lidi lidi a vsechna zvirata v okruhu kilometru ctverecniho.
                      Bohuzel uz nejde o robota z nejakeho sci- fi, se kterym lze hrat na schovavacku, ale o velmi inteligentniho utocnika s mnoha funkcemi a nekonecnou pameti; jak rikam, tech cirka 50 dzihadistu a vse ostatni zive ve vesnici nemelo sebemensi sanci. Dokonce to vypadalo, ze i ty usi to ma…

                  • Kamil Mudra

                    A já zas tím koltem myslel staré rčení: „Na hrubý pytel – hrubá záplata.“

          • danaver

            Špatná zákonnost je daleko horší než chaos, protože v chaosu víte že vás nic neochraňuje a bojujete jak se dá. Zatímco při existenci zákonů jste ochromeni očekáváním alespoň minimální spravedlnosti, a ona je vždycky použita proti vám. Nenarušuje to lidskou psychiku podstatně hůř? I myšky v bludišti zblbnou, když je naučíte na nějakou cestičku, a pak do ní dáte elektriku. Nám nacpali do hlavy jakási lidská práva a právo na ochranu kdečeho, a když je chceme použít tak jsme ti špatní, viz Merkelová a naši veznění migranti. Ale hlavně, může se snad náš stát dovolávat nějakého mezinárodního práva, dávat podnět k osn? když jsou migranti v zájmu politiků?

            • Janika

              Danaver, myslím, že válka a chaos je horší než nespravedlnost. Ti lidé na Ukrajině bědující v troskách svých domů nad zabitými by mohli vyprávět.

              • danaver

                Válka je vůl, s tím souhlasím. Ale dalo by se říct že vznikla až nad špatnými zákony?

  2. embecko

    Na jednu stranu se zda napad strkat uprchliky z Libye na Ukrajinu jako nesmysl, na druhou stranu neni tahle idea uplne plonkova, protoze se uz objevila na vice zdrojich, napr. zde:
    http://news.e-republika.cz/article3257-Thomas-P-M-Barnett-a-jeho-americky-Mein-Kampf
    „Konečným cílem je homogenizace všech států na zeměkouli. Toho musí být dosaženo smíšením ras s cílem vznikem světlé hnědé rasy v Evropě. Proto musí Evropa přijmout ročně 1,5 milionu přistěhovalců z třetího světa. Výsledkem tak bude vznik populace s průměrným IQ 90, lidí, kteří budou příliš hloupí na to, aby chápali, ale dost inteligentní, aby pracovali.“

    Ted jde sand uz jen o to, jestli na to maji…pokud ano, pak z jejich pohledu to zas tak spatny napad neni…nekdy se mi zda, jako by se pred nami oteviral neskutecny chrtan…

        • Janika

          Díky za doplnění k věci a za odkazy. Popravdě ani jsem to nečekala a myslela tak trochu, že Veršinin přehání. Je to jako otevírání třinácté komnaty, opravdu hrůzné. Ukrajina jako země nikoho…

        • Kamil Mudra

          O tom ale určitě v OSN nikdo nic neví. Jinak by se to přece jistě už dávno řešilo, že?

          Z toho Barnettovava plánu mi běhá mráz po zádech už proto že je realizovatelný. Nedokážu odhadnout v jakém časovém horizontu ale rozhodně není bez šance, pokud by nad ním panovala shoda dostatečně vlivných. V tom otevřeném chřtánu vidím mizet veškerou pestrost kultur, rozmanitost myšlení a různost pohledů na život. Z představy, jak do sebe naprostá většina globální populace lije cocacolu, cpe hamburgery a povětšinu času žvaní o tom co se dá kde výhodně nakoupit a která celebrita zrovna co a kde… se mi dělá nanic.

          • danaver

            Nechce se tomu věřit, ale asi je to tak, je realizovatelný, a postupně realizován – určitě s tím souvisí i náhlý vznik IS a jeho neskutečná angažovanost při ničení starověkých památek – což muslimové jako takoví nedělají, ti ve své historii stále žijí.
            Vzniká svět bez paměti. Bránit se? Jooo, máme ochránce. usa si sem nasáčkuje stíhačky, a na podzim má být další „spanilá jízda“. Tož takový je teď celoplanetární zákon civilizovaného světa.

        • embecko

          Me to take prekvapilo, vygoogloval jsem si to az vcera, janiko. A obvzlaste nebezpecny mi prijde ten rozpor mezi slovy a ciny-zrejme s nami opravdu hraji velmi nekalou hru a nejde jen o zmatenost.
          Kamile- je uz asi bez pochyb, ze na to maji technicky a jak rikas, ted jde jen o dohodu, jestli se do toho opravdu pusti.
          Tedy, oni se uz pustili, ale zda se mi to zatim trochu chaoticke, presto si dovedu predstavit, ze tohle moderni stehovani narodu by mohlo dostat nejaky rad.
          A tohle poukazovani na detaily v sobe nese vsechny znaky propagandy: podivejte na ty zle Cechy!:
          http://www.novinky.cz/zahranicni/evropa/378582-cesko-zadrzuje-imigranty-jako-zlocince-pisi-v-nemecku.html
          (Na FR to opravdu pisi, to jsem si ted overil.)

          Podobne to ted bylo v Makedonii- jedna reportaz za druhou, jak jsou zli k uprchlikum a brutalne je zadrzuji na hranicich, nasledovana dalsimi reportazemi, jak makedonske organy nejsou schopny zamezit proudu uprchliku do Nemecka.
          Takhle si predstavuji, ze se rozjizdeji valky.

          • Ondřej

            Nejenže „opravdu“, ale píší to především proto, že na rozdíl od Německa, kde existuje několik meziresortních nevládek, které ORGANIZAČNĚ pomoc zajišťují v souladu s mezinárodním právem, pak u nás děláme věci, které s tímto nemají nic společného a sledujeme naše zákony, ovšem které jsme si sami formulovali a to tak, abychom si zjednodušili situaci a to v rozporu s mezinárodním právem viz citace níže

            Tschechien sperrt Flüchtlinge ein

            Die Festgenommenen behandelt die Polizei als illegale Einwanderer. Beamte in schwarzen Einsatzanzügen holen sie aus Zügen und Bussen und bringen sie auf die nächste Polizeistation, nicht selten in Handschellen. Warum man die Flüchtlinge überhaupt festnimmt, obwohl sie nur durchreisen wollen, erklärt das tschechische Innenministerium mit der geltenden Rechtslage: „Das Aufenthaltsgesetz schreibt vor, dass die Polizei einen Ausländer, der unerlaubt in das Staatsgebiet eingereist ist oder sich dort illegal aufhält, für die unbedingt erforderliche Dauer des Verfahrens festhalten muss.“

            Tschechische Nichtregierungsorganisationen sind entsetzt, dass auch Familien und unbegleitete Minderjährige in die Lager gebracht werden. „Artikel drei der UN-Kinderrechtskonvention besagt, dass Wohl des Kindes bei allen Maßnahmen, die Kinder betreffen, im Vordergrund zu stehen hat. Die Abteilung für Asylwesen im Innenministerium versteht das Kindeswohl so, dass Flüchtlingskinder in Belá hinter Gittern und Stacheldraht landen“, empört sich Martin Rozumek, Vorsitzender der Hilfsorganisation für Flüchtlinge.

            Gegen Internationales Recht
            Es sei nicht zulässig, den in Belá inhaftierten Menschen generell Fluchtgefahr zu unterstellen, sagt Flüchtlingshelfer Rozumek: „Dieses inhumane Verhalten des tschechischen Staates verstößt klar gegen internationales Recht.“ Laut Artikel 28 des Dublin-Abkommens muss eine erhebliche Fluchtgefahr in jedem Einzelfall geprüft werden.

            Je rozhodně dobře, že se Německo zajímá o uprchlíky a jejich zacházení s nimi i mimo své vlastní území. Je ostudou, že nám musí cizí země musí říkat, jak se máme chovat. Někdy mi přijde že čím dál víc na východ se stupňuje krutost, jako by ta byla nějak geopoliticky podmíněna. Ve Francii utečenecký tábor nevypadá jako kriminál, ale jako normální městečko…Dost rozdíl milí Češi, že?

            http://zpravy.idnes.cz/uprchlici-calais-utecenecky-tabor-new-jungle-fn2-/zahranicni.aspx?c=A150731_163349_zahranicni_aba

    • Seal

      Wau, hodně zajímavý citát! Doufám, že ho e-republika může doložit pomocí běžných citačních pravidel, když současně odkazuje na Barnettovy knížky :-) Aby nedošlo k mýlce: Barnett je známý americký militaristický hajzlík, který po pádu východního bloku umožnil Pentagonu zachovat si vysoký armádní rozpočet poukazem na údajná nová nebezpečí. Svět rozdělil na globalizovalé jádro (staré: Severní Amerika, Evropa, Australie, Japonsko; nové: Brazíle, Čína, Indie, Rusko…) no a zbytek světa, který je zdrojem neustálého napětí (Afrika, Střední východ, jižní Asie…), takže tam musí US Army intervenovat (vyvážet „bezpečí“), protože údajně jedině zapojováním dalších a dalších zemí do globální sítě se prý z naší planety stane úžasné místo pro život :-!
      No ale protože se samy USA potýkají s velkou migrační vlnou, tak mi takhle jednoduše zformulovaný citát ani na toho jestřába Barnetta nesedí. Prostě pochybnost, která vzrostla, když jsem citát hodil do vyhledávače a v obsahové shodě na mě vyběhla pouze recenze jedné německé antiglobalizační knížky:
      „Das Thema des Buches „Der letzte Akt“ von Richard Melisch ist die „Globalisierung“… Das Endziel ist „die Gleichschaltung aller Länder der Erde“, wie man auf Seite 70 erfährt. Das soll durch eine Vermischung der Rassen erreicht werden mit dem Ziel einer „hellbraunen Rasse“ in Europa (Seite 66). Dazu soll Europa jährlich 1,5 Millionen Einwanderer aus der Dritten Welt aufnehmen (Seite 43). Das Ergebnis wäre eine Bevölkerung mit einem durchschnittlichen IQ von 90; die europäischen Länder würden niemals mehr als Konkurrenten auftreten, eine tausendjährige Kultur würde vernichtet werden.“
      No a protože se samozřejmě můžu také mýlit (a pak si to raději i muset přiznat), tak nabízím jednoduchou sázku: Když někdo přímo z Barnetta doloží správnost té citace (nazev díla, místo a rok vydání, strana, konkrétní citát – nikoli jeho případaná parafráze), tak e-republice pošlu 500 Kč; což je přesně ta částka, kterou redakce ohodnotila článek Květy Pohlhammer Lauterbachové. Mohl bych samozřejmě svoji nabídku nechat rovnou pod článkem, ale jenom kvůli tomu se mi tam registrovat nechce. Ze začátku jsem sice e-republiku pravidelně četl, ale definitvně jsem toho nechal, když se tam začala probírat řecká krize (zvláště z článků paní Květy totiž na mě koukal až moc německý pohled).

      • danaver

        Možná to neřekl on, možná to neřekl přesně, ale jako jestřáb to určitě dobře vidí:-)
        Že se usa také potýkají s migrační vlnou je pravda, ale se současnou afro-evropskou nemá ta jejich moc společného. Ta jejich probíhá postupně, a do značné míry kontrolovaně – každý se tam nedostane, žádná tak masivně agresivní podpora vstupu jako tady.
        Může to být pro usa výhodné? Zcela jsitě. Že se migrační vlnou do Evropy může změnit její obyvatelstvo, politika – to je to oč tu běží. Nevím jestli v delším horizontu, ale v takové rychlosti působí migrace jako spam – zahlcují informační kanály.
        Usa mají velký zájem na tom, snížit přemýšlivost politiků a schopnost reálně uvažovat – jejich cílem je rozmisťovat v Evropě americké zbraně a tak udělat z Evropy záchytné bojiště pro ruské zbraně. Budeme štítem našeho velkého bratra, to je to vo co kráčí:-)

        • Seal

          Njn, on by ten Barnett místo poklesu inteligence nové „světlé hnědé rasy“ tu budoucnost spíš líčil idylicky jako takový multikulturní Star Trek: Ti jejich hodní proti těm zlým. Jinak na tom posledním videu mluví prof. Michael Vogt, jehož docela výživný životopis uveřejnila německá verze anonymního klubu skeptiků Psiram (Realismus als Chance). Jde to snadno dohledat, takže sem raději nalinkuji jednu písničku od Okudžavy, kterým jste se mi zkrátka trefil do noty, protože už kdysi dávno mě zaujal ještě víc než třeba Vysockij:

    • merlin

      to nám průměrné iQ o něco zvednou, to nevím proč se korporýtní fašisté namáhají

      • goliast

        jo, ale lidi nemají v důsledku povyku kolem kolem vakcín naočkované ani základně děti.

        • jafa

          S očkováním mám nepříjemné zkušenosti, myslíte, že ten povyk není ok?
          Já třeba dopředu nepoznám, jesti je vakcína neškodná a mít zase nějakou opičí nemoc, děkuji podruhé nechci.
          A ode mne ten povyk není, jen zmařená cesta a roky vpr…. :-)

  3. PeeBee

    na vs jsem mel znameho typka z afriky – snadno se opil, parkrat byla legrace, rasy jsme neresili, iq mel mozna vyssi nez ja, nenamichali jsem se, jelikoz nejsme duhovi, ale i tak to bylo fajn. ani ne o 10 let pozdeji jsem potkal par jinych typku – starsich, vaznejsich, zjevne vyrazne bohatsich nez ja. iq take zjevne nemeli nijak nizke, byli dobre zajisteni, mnozi meli za sebou studia v parizi apod., ale zadna vrelost nebo kamaradstvi – tvrdy odstup a za maskou s usmevem byla ostrazitost, chlad… celou dobu. zajimavi byli i ti cerni typci z baru ridgeback – kongo – ostri hosi, sikma plocha… radeji nezlobit a vycouvat.

    • Janika

      Díky, Astře. Konečně, konečně! moudrý člověk! Po takovém přístupu, po takovém vyjádření prahnu celou dobu.
      Několik citací, i když za přečtení to stojí celé:

      My jsme posedlí řádem. Když pak stávající řád není dost dobrý, měníme ho a vytváříme řád nový – modernizujeme. A najdou se lidé, kteří se do nového pořádku nehodí.

      Potýkáme se s tím, jak každý den žít s cizinci, jak zapomenout na to, co nás odlišuje, jak spolupracovat navzdory rozdílům mezi námi. Ale nemusí to být jen těžké a obtížné: potkávat se s jinými je zároveň velmi vzrušují, dobrodružné a zábavné

      Proto opakuji, že jsou dvě základní lidské potřeby: svoboda a bezpečí. Obojí potřebujeme stejnou měrou, ale zároveň jsou tyto potřeby v protikladu. Když chcete být svobodnější, platíte za to nějakým nebezpečím. Nemůžete mít obojí v maximální míře zároveň (v originále: „You can’t have your cake and eat it, too.“).

      Politikové i další demagogové nám slibují: „Zavřeme hranice, v Česku budou žít jen Češi, v našich domovech budeme v bezpečí.“ Na pocitu nejistoty a strachu se dá politicky vydělávat. Lidé chtějí více jistot – ale za tyto jistoty budou muset zaplatit svou svobodou. Všímám si, že lidé jsou opět ochotní obětovat více a více své svobody, pokud jim někdo slíbí, že za to dostanou pocit bezpečí.

      Štěstí vzniká tak, že se postavíme nesnázím a výzvám našeho života. A to znamená, že sdílíte nejen své město, ale i celou planetu s ostatními lidskými bytostmi.

      • PeeBee

        az na tu posledni vetu to je jasne, ale co chce rict tim tucnym pismem? mozna stesti kazdy povazuje prave za neco docela jineho. a co stesti vznikajici (samozrejme po prekonani mnoha prekazek) na ukor jinych?

        • merlin

          se mi nějak nezdá,že je tady život od toho, aby nás učinil štastnými, proč by vůbec mělo v životě jít o pocity štěstí? to je jak z červených románů má babičky :-)

          • PeeBee

            the meaning of life? z toho si strili treba monty pythons… ale po stesti kazdy touzi, resp. po naplneni prave tim POCITEM.

        • Janika

          Samozřejmě, PeeBee, že každý vidí štěstí v něčem jiném. Někdo v bezpečí domova, jiný v cestování. Obojí je dobré.

          Zrovna tak ta citace: „Štěstí vzniká tak, že se postavíme nesnázím a výzvám našeho života. A to znamená, že sdílíte nejen své město, ale i celou planetu s ostatními lidskými bytostmi. “ – naznačuje jednu z možných cest. Je možné uzavřít se v hranicích, nebo čelit výzvě. Obojí je legální a ne-opovrženíhodné. Přesto druhá možnost značí odvážnou duši a kuráž.

    • cuci

      pan Bauman je moudrý muž, který už dostal ocenění od manželů Havlových. Přísloví, že nikdo není doma prorokem , ovšem platí i pro něho. Jako člověk židovské národnosti by měl být ctěn, vážen, a jeho názory aplikovány v Israeli. Bohužel, v této oblasti se bude válčit na věky věků. A jak by bylo pěkné, kdyby si Israelci vzali nejprve 1000 arabů, pak další, pak jejich rodinné příslušníky, až by nastalo takové porozumění, že by válka na tomto území skončila.

    • Seal

      Ten citát má nějaký kontext a Bauman tím myslí požadavek, který se v dnešní době klade na pracovní sílu. Klidně si k tomu dosaďte i další podobná hesla ekonomických mágů: Konkurenceschopnost, deregulace, mobilita… Výsledkem je sociální nejistota velké části obyvatelstva a jejich reálný úpadek. Viz třeba tzv. prekarizovaná práce, anebo vysoká a dlouhodobá nezaměstnanost mladých lidí v některých evropských zemí (typicky Řecko, Španělsko, Itálie), kteří asi už těžko z hlediska jistot na tom budou tak dobře, jako generace jejich otců. Flexibilita jako schopnost je v tomhle systému především privilegium bohatých podnikatelů, kteří jsou schopni přenášet výrobu ze země do země podle ceny pracovní síly a různých investičních pobídek, anebo alespoň zdaňovat své svoje zisky v daňových rájích.

      • PeeBee

        chapu dobre, proc to rika, jen mi nesedi nepresnost ve vyjadrovani… pokud ovsem nedoslo k chybe v prekladu. zivi-li se nekdo cely zivot slovy, mel by byt co nejpresnejsi.

      • PeeBee

        resp., flexibilita a prilezitosti nejsou jedno a totez. flexibilita je jako odvaha nebo schopnost se soustredit. moznosti, prilezitosti plynou mj. i z flexibility. flexibilni – pruzny, prizpusobivy – prece muze byt i otrok ve starem egypte.

        • merlin

          to ty fakulty humanitárních věd převracejí soustavně původní významy slov a posunují je jinam. A nemusíš chodit tak daleko. Flexibilní může být i otrok na Haiti /současná cena cca 40 až 50 dolarů za dospívající/ indie, čína nepál, afrika – dluhové otroctví trvá, narodí se otrokům/dluhové otroctví dnes nejčastější/, musí makat jako otrok už v útlém dětství.

          • PeeBee

            urcite, pokud je nekdo prizpusobivy, je takovy ve vetsine zivotnich situaci. pokud se nekdo jen pod tlakem prizpusobuje, nemusi vubec byt flexibilni, jen je „okolnostmi“ ohyban (a muze byt i zlomen).

          • Seal

            Vy jste vážně ve sdělovacích prostředcích nikdy neslyšela termíny „flexibilta pracovní síly“ nebo „flexibilní trh práce“? Pokud snad ano, tak byste měla vědět, že jde o klasickou ukázku dnešní novořeči (něco jako „humanitární bombadování“ nebo „kolaterální ztráty“). Jenže to by se pak asi těžko daly napadnout ty podezřelé fakulty :-))
            Jinak spolu s PeeBee jste řešili akorát hodně formální věc, a navíc Bauman v originále použil uvozovky:
            “’Flexibility‘ is the slogan of the day, and when applied to the labour market it augurs an end to the ‚job as we know it‘, announcing instead the advent of work on short-term contracts, rolling contracts or no contracts, positions with no in-built security but with the ‚until further notice‘ clause. Working life is saturated with uncertainty.”

    • embecko

      „prece snad plati, ze cim vice jste flexibilnejsi, tim mene nejisti se citite v dusledku zmen a tim rychleji se jim dokazete prizpusobit“

      To je preci kravina od pohledu. jednak ma flexibilita sve limity a to i individualni, druhak prizpusobeni se neprinasi vzdy jistotu.
      Naopak, ocitame se dejinne poprve v situaci, kdy (diky vyzadovane flexibilite) nedokazeme (a nemuzeme) planovat osobni a rodinny zivot.
      Anebo je pro vase dite a tedy i pro vas zdrojem jistoty, kdyz mu jednou za 3-5 let zmenite skolu, bydliste, doktora, kamarady? Podle vasi teorie je takovy zivot maximalne prinosny :o)
      Je to presne naopak, ve ktere spolecnosti je pevna socialni sit a s ni se snizujici uroven nejistoty, tak v takove zemi jsou lide mene nemocni (kdyz uz se mame oprit o nejakou platnejsi statistiku a ne jen o nejake subjektivni kategorie).
      A byt mene nemocny, znamena mit kvalitnejsi zivot, to je snad bez debaty.
      Ona flexibilita odsud podsud, hlavne v pripade, kdyz vam jeji limity diktuje clovek, majici nad vami moc.

      • Ondřej

        To jste špatně pochopil význam té sentence. Čím více flexibilnější jste, tím více máte jistotu,…..

        a.) ekonomické nezávislosti
        b.) tím větší možnosti úniku před teritoriální podmíněnými problémy(to kdyby měli buržousti v 48 volné hranice byli by pryč i paničky s norkama, co kdyby měli jít přes zelenou hranici s Králem Šumavy tak by pro ně museli udělat přes ty bažiny ženijní přemostění, proto zdrhnout zdaleka všichni nestačili)
        c.) tím větší možnost úniku z vylidněných regionů (u nás Šluknovský výběžek v Německu Hesensko)
        d.) ím větší možnost úniku z regionů s nevhodnou genderoou a ageingová strukturou (jsou vesnice/městečka, kde žijí jen důchodci nebo ženy na mateřské ze své chudé renty)
        e.) tím větší možnost úniku z pro zdárné zdraví nezpůsobilého regionu (klasicky u nás Ostravsko/Karvinsko, v Německu Duisburg)

        To, že to nese jakési „kolaterální ztráty“ je jasné, ale to lidem co je pro ně ekonomická nezávislost hlavní životní hodnotou, jistě nevadí. Děti obvykle nemají nebo chodi do internátních škol nejen mimo region ale i mimo republiku, separující se od slovanské podřadnosti (právě v té neflexibilitě, zahálčivé postkomunistické pracovní morálce, kde je mentalita českých workoholiků proti americkému živlu protestantských ctností ekonomické a sociální askeze – prosperujícího dříče, co chodí ve svatebních šatech po dědečkovi v neděli do kostelu s nohavicemi jako Ch. Chaplin a kostkovanou kravatou s irským vzorem a dětem koupí nové boty jen na vánoce?…Musíte někdy „na výzvědy“ mezi neoliberály do velkoměstského „City“. Máte značně zkreslené představy o tom, jak je drivován dnešní kapitalismus a jaké skillsy musíte umět v „ability to evolve best efforts to win“.

        http://jkconsulting.cz/251-1/sluzby.html

        Na dnešní „Bureau-elity“ neplatí už bič relokace zdrojů (jinak též znárodnění) protože v informačním věku, by se jim museli mučením vyfutrovat hlavy (nejen vysát technicky fýčury, ale hlavně zdroje obchodů, jména, adresy, konta). To je už pak na celkem slušnej StB aparát a hlavně Gulagy aspoň o rozloze Wyomingu pro ty, co by nechtěli státem předepsané dodávky plnit tam, kde by stát po znárodnění neměl vlastní kapacitu podnik převzít a efektivně sám řídit. Ovšem myslíte to dobře. Otázka je, co s těmi, kdo prostě jen a „lidsky“ nebudou chtít…Může se připustit, když jste v obklíčení, dát lidem možnost volného odchodu zadními vrátky jinam? Pro ty kdo se „svobodně“ rozhodnou? Co je to pro vás svobodně, když každý chce svobodu jen pro sebe? Jakou míry osobní svobody lidem povolit koliduje-li ta, se zásadními zájmy společnosti?

        • Seal

          Tedy nic ve zlém, ale řekl bych, že z Vašeho posledního komentáře se tak nějak rychle vykutálel ten Vámi ještě ráno zmiňovaný Ralf Dahrendorf. Jste se docela rychle vyhnul jeho teorii konfliktu a z nějakého důvodu jste rovnou názorově přešaltoval na protestantskou Ameriku. Mě ten Váš nový diskurz nijak zvlášť nevadí, takže ho naopak rád podpořím něčím, co asi dneska dost možná začíná naopak vytvářet novou americkou identitu: https://www.youtube.com/watch?v=vKQXVGF2M2s

          • Ondřej

            Když už mi tak „zásobujete“ pane Karfík:-), tak pro Vás speciálně taky něco mám. Znáte Michaela Hausera? Asi nebudete generačně souznící (on je Husákovo dítě, takže dnešní 40ník, co zajisté v r. 1989 coby 19ti-letý stál dost možná právě na Albertově a subverzivně útočil na dělnickou třídu v osidlech stranického předvoje:-) – tady je výborná diskuse o postmodernismu (zmíní se tam i o Mr. Kellerovi v jedné větě, jinak v diskusi se poněkud nesouhlasně ozve Bělohradský). Podívejte se na to. On totiž pojal postmodernu jako kritiku-kritiky jejích imanentních projevů z per „levicových“ radikálů Žižeka a Badioua a přiblížil se více (možná právě i k tomu Dahrendorfovi) ale spíše především Derridovi, o kterém vede delší monolog.

            Jinak jedná se o recenzi jeho knihy „Cesty z postmodernismu“, jestli jste už četl. Já se přiznám že nečetl, ale po této debatě tak určitě učiním. Pravda jestli vydržíte hoďku a půl nevím, ale stojí to za to…Už jen pro ten fakt, že se staroavantgardním dogmatikům jdoucím po postmoderně jako Lacan po Oidipově komplexu, tak po tomto se jim bude tmět před očima:-).

            Přitom je to v zásadě to samé, co říká dnes Hauser, tak to samé co říkal Marcuse v už v tom památném to r. 1968. Jen tam přibyl ten neoliberalismus coby beranidlo proti v postmaterialismu uvízlé Nové levici, co ji nezajímá dělník ani ceny podnikové kantýny, oni snad ani vůbec nejedí a popírají tak zákonitosti základny a nadstavby, jen žijí tím svým existencialistickým nihilismem….Odsouzeni k svobodě.

            • Seal

              Neřekl bych Ondřeji, že jsem to zrovna já, kdo nějak zvlášť zásobuje tohle fórum :-) Teda aspoň pokud jde o jména různých autorit, jichž se sice rád dovolávate, ale zatím aspoň mě uniká nějaký větší smysl. Pro vaši informaci: Tahle móda odkazů na klasiky se u nás naposledy pěstovala za komunistického režimu. Vy ale přece máte na víc, tak zkuste třeba napsat, jak byste se znalostí těch naposledy zmiňovaných autorů zařadil dnešní uprchlickou krizi do triády modernita – globalizace – univerzalismus.

              • merlin

                musím říci po dotazech,které jsem učinila, že jste měl ve výkladu pravdu Vy. Mělo by mě těšit, že v.s. jen zatím a ne nadlouho, ale netěší mě to vůbec. tudíž se Vám omlouvám za osočení z nízkých pohnutek.

  4. Ondřej

    Své fanoušky snažící se o poznání mé názorovou autenticity (prozatím) zklamu, resp. ještě dostanou jednu kytici růží navíc….

    Opět se odkážu na mé rodné Německo a když jsme tu všichni tak „autentičtí“ že odkazujeme a posléze „doporučujeme“ myšlenky skrze internetový multimediální prostor (ten rozhovor s vynikajícím levicovým sociologem Zygmuntem Baumanem) – pak tady je překlad německé sociologické analýzy od pana Hvížďaly z deníku die Zeit. Autor překladu pro Český rozhlas je emigrant do Německa (a jakou byla svého času o moje rodina) a jeho zasvěcený pohled na onu skutečnou (nikoli Sarrazinovsky sociálně inženýrskou upravenou – používající „forecasty“ a „extrapolace“ jinak vzájemně nesouvisejících sociologických dat).

    ////////

    Karel Hvížďala: Deset pravdivých faktů o imigraci v Německu

    Text vyvrací na základně oficiálních statistik deset základních nepravd.

    Za prvé: Německo přijímá daleko víc běženců než ostatní země. Přepočítáme-li ale počty přijatých utečenců na počet obyvatelstva, na prvním místě je Švédsko, pak Maďarsko a Rakousko.

    Za druhé: V Německu není pro cizince dost místa. Ve skutečnosti se celé regiony vylidňují a spousta bytů tam zeje prázdnotou. Třeba v Hesensku připadá jeden migrant na 1000 obyvatel.

    Za třetí: Má skutečně Německo zachraňovat půl Afriky? Nejvíc emigrantů ale přišlo loni ze Sýrie a pak z Afghánistánu.

    Za čtvrté: Utečencům se nedaří vůbec špatně, protože mají drahé mobily. Jenže právě v zemích, z kterých se utíká, není mobil luxusním zbožím, ale pomáhá lidem přežívat. Třeba v Sýrii má mobil 12 milionů lidí z 20 milionů obyvatel.

    Za páté: Cizinci Němcům vezmou práci. Bohužel Německo vymírá: Za 15 let bude odcházet do penze dvakrát víc lidí než přibude školáků.

    Za šesté: Všechny utečence musíme v Německu živit, a to stojí moc peněz. Celková suma, kterou Němce běženci stojí, zase není tak katastrofální: Tvoří jen 1,8 procenta spolkového rozpočtu.

    Za sedmé: Utečenci dostanou víc peněz než nezaměstnaní. Ani to není pravda, většinu peněz stát pro utečence dá za ubytování, stravování atd. Kapesné pro dospělého činí měsíčně 130 eur a pro dítě 90 eur.

    Za osmé: Kdo přichází z Balkánu, ten je pouze hospodářský emigrant. Ze Srbska a z Kosova odcházejí hlavně diskriminovaní Romové, kteří směřují do jiných zemí než do Německa.

    Za deváté: Běženci nechtějí pracovat. Hlavně ale nemohou. Podle zákonů první tři měsíce pracovat nesmějí a pak zase musí ještě čekat, až budou uznání jako utečenci. Problém je však také v tom, že přednost mají Němci, pak lidé ze zemí EU a ze Švýcarska a teprve potom cizinci, kteří mají povolení k pobytu.

    Za desáté: Nakonec všichni v Německu zůstanou. Ve skutečnosti jen polovina běženců žije v Německu déle než jeden rok a 74 % není v Německu déle než čtyři roky. A například ze 7 milionů Afghánců, kteří opustili svou zemi, se asi 5,5 milionů již vrátilo.

    ///////

    Tady je originál – http://www.zeit.de/wirtschaft/2015-08/fluechtlinge-deutschland-mythen

    Kdo čte německá periodika pak ví, že se jedná o liberální (já vím sprosté slovo pro národovce a „identitáře“) založený ihned po válce na akademické půdě v Hamburgu, jedním z jeho šéfredaktorů nebyl nikdo jiný než jeden z autenticky nejlevicověji smýšlejících politiků Německa v jeho poválečných dějinách, Helmut Schmidt. Jako častý přispěvatel úvah a společenských analýz byl nedlouho zesnuvší další věhlasný soudobý německý sociolog, politolog a filosof mající blízko k liberální levici Ralf Dahrendorf. Ten výraznou měrou přispěl ke kultivaci německé politické scény především tím, že upozorňoval slovy Hannah Arendtové na „Hrozby totalitarismu“ (jak levicově extremistické, tak pravicově – mající obě k sobě blízko skrze násilnickou kolektivní identitu, vypjatý nacionalismus a konzervatismus založený právě na „výlučnosti“, jazyka, domoviny/vlasti, kultury – liší se jen tím, že jedni se chodí modlit do Valhally, druzí na místo kde stála někdejší Berlínská zeď).

    • taras2

      Ad za sedmé: to kapesné se vyplácí, pokud uprchlík žije v centrálním ubytovacím zařízení, kde mu je zdarma poskytována strava, ubytování a ošacení. Pokud v Německu vydrží 15 měsíců, je mu hrazeno ubytování (nájem) a dostává skoro 400 euro. Rodina se dvěma dětmi pak pobírá (při uhrazené, ubytování) okolo 1200 euro. A to jsou prachy, o kterých se jim doma ani nezdá a je to také hlavní důvod (odhaduji, že pro 90 procent migrantů), proč do Německa přicházejí.
      http://www.br.de/nachrichten/fluechtlinge-asylbewerber-kosten-100.html

      • merlin

        co by asi tak dostali při hromadné migraci evropští nezaměstnaní kdyby nelegálně překračovali hranice bohatých zemích perského zálivu? Kapesné, ubytování a občanství?

    • Honza999

      Chcete tím Ondřeji tvrdit, že nezaměstnanému z podpory PO ZAPLACENÍ nákladů na bydlení, stravu, ošacení a lékařské péče ZBUDE na osobní útratu KAPESNÉ ve výši 130 eur???
      Nezbude mu NIC, žije z ruky do huby. Právě těch 130 eur je to, co azylant dostává NAVÍC oproti domácímu nezaměstnanému.

  5. Ondřej

    Kdo vlastně může zůstat žít v Německu?

    Pravicová uskupení – posledně Pegida – opakovaně tvrdí, že díky nekontrolované migraci zde může každý pohodlně zůstat žít na náklady sociálního státu. To není pravda. Existují stovky důvodů, jak v Německu legálně pobývat, např. studovat. Zhruba, následující skupiny lidí jsou oprávněny, alespoň po jistou dobu a podle následujících pravidel v Německu zůstat žít.

    1) Evropané – Podle pravidel EU na základě volného pohybu mohou přijít do Německa. Mohou zde pracovat anebo si práci hledat. Evropští přistěhovalci většinou z Polska a Rumunska alespoň v roce 2013, tvořili kolem 60% ze všech lidí co do Německa přišli.
    2) Uprchlíci – lidé, kteří prchají před politickým pronásledováním nebo z jiného důvodu ohrožení života, kteří pak dle stanovených pravidel získají politický azyl v Německu anebo ochranný statut uprchlíka. Chudoba přitom není žádný důvod pro získání azylu anebo uznání statutu uprchlíka.
    3) Zahraniční manželé/manželky nebo děti Němců či zahraničních občanů, co trvale žijí
    v Německu.
    4) Kvalifikovaní pracovníci přizvaní z třetích zemí (mimo zemí EU), s určitou konkrétní kvalifikací, kteří jsou oprávněni po určitou dobu pracovat v Německu. Také na studia nebo na školení(stáže) mohou cizinci do Německa přicházet.
    5) Repatrianti ze střední a východní Evropy – od roku 1950 se do Německa vystěhovalo na 4.5 milionu lidí. Od svého vrcholu v r. 1990 však počet vystěhovalců a jejich čísla trvale klesají – v roce 2013 přišlo jen 2.500 navrátilců. Také židé ze zemí bývalého Sovětského svazu se smějí za určitých podmínek přistěhovat.

  6. Astr

    Na BL Culik dava rady a kritizuje dusevne nemocne Cechy
    podobne na bloku u Janiky Nemec puvodem z Cech spravne odchovany Frankfurtem taktez kritizuje, a dava rady jak se spravne chovat.:-)
    Tak to delal I Konrad Henlein ve sve nespokojenosti s lidem a vladou Ceskoslovenska. za 1 republiky.
    Az r.38 splnil jeho lidu ceho se marne v Ceskoslovensku dovolaval.
    Po Protektoratu Bohmen und Mahren je posametovy vyvoj dalsi velka lekce spravneho chovani :-(
    Ze pry :
    Své fanoušky snažící se o poznání mé názorovou autenticity (prozatím) zklamu, resp. ještě dostanou jednu kytici růží navíc….
    Co nastane az (prozatím) prestane ?

    • merlin

      slovansky podřadný jedinec jako já se árijci jako fagan nikdy nevyrovná myšlením, takže netuším, co může nastat. Asi nějaký katastrofický scénář- ani za prase nedá kytku. Nedá nic. A nebude dál slovansky podřadným neflexibilním simplexům pouštět moudra /resp. házet své perly

  7. Ondřej

    Myslíte, že rady smí dávat Čechům zase jen Češi? A propos, co Vy jako Čech smíte v Austrálii? Můžete tam třeba chodit na veřejné záchodky aniž byste prokázal loajalitu vůči národu? Ale nakonec k jakému taky, že jóoo..:-). Třeba místní antropologické muzeum ten váš ani nezná a po odevzdání vašeho „lakmusového papírku“ počítač připojící se do databáze etnologické databanky řekne „unknown“…Co pak, k čemu vám vaše „češství“ bude?

    • merlin

      fagane, je zjevné, že trpíte ztrátou identity, ale leccos to vysvětluje. Člověk se holt musí v době dopívání rozhodnout, co bude. Vy jste tak neučinil a proto ta nevyzrálá představení.Nebo jste se nevžil do role a vypadáváte. A to by Vás za to mli vyhodit, páč to byste pak byl packal.

  8. Astr

    Frankfurtska otazka:
    Myslíte, že rady smí dávat Čechům zase jen Češi?
    Nikoli, jen nekomu nedochazi ze na ty Nemecke rady jsou Cesi po staletych zkusenostech obvzlast citlivi !
    Kdyz zduraznujete svuj puvod od Frankfurtu, delate to proc ?
    Myslite ze to zveda Vasi „prestige“ v ocich ceskeho ctenare u Janiky ?
    Jste patrne zcela mimo kdyz se ptate na moje Cesstvi v Australii:-)
    V porovnani s Evropou dnes, je Australie tak multiculti napred ze „češství“ stejne jako jina prislusnost k jinemu zdroji puvodu se tu jiz rozplynulo do podoby zdejsi narodnostni mnohocetnosti.
    Patrne I k tomu to smeruje u vas v Evrope, jen na rozdil od pristehovalectvi do Australie je to do Evropy dnes lavinovite neregulovatelne a podle toho to I dopadne !
    Tak jako vite o vlivu pristehovalcu z ruznych zemi na Australii kulovy
    stejne tak Vase Frankfurtske reci u Janiky budou mit na asimilaci millionu immigrantu v Nemecku vliv nulovy

    Jak spravne pravil jedn Nemec v reakci na vstricny proslov Vasi kanclerky k prilivu immigrantu:
    „Ona si prejede ve svem sluzebnim autu s ochrankou, pronese korektni rec a zase odjede.
    Zit s necim s cim se zit neda bude obycejny Nemec, ne Angela Merkel !“

    K hlubsimu pohledu na problem.pridavam odkaz s pohledem za politicky korektne namalovanou oponu::
    http://www.jcted.cz/pisecke-postrehy/milos-hlavacek-varim-pro-azylanty-ale-ti-si-niceho-nevazi/

  9. Seal

    Na tímhle taky zůstává rozum stát:
    „Ahmad Zohoor přišel do České republiky před jedenácti lety studovat medicínu. Dnes pracuje na kardiologickém oddělení karlovarské nemocnice a dodělává si doktorát. Ministerstvo vnitra mu však neprodloužilo povolení k pobytu a vybízí ho k návratu do vlasti…
    Česku by se odchod lékaře každopádně nevyplatil. Zohoora by postrádalo především kardiologické oddělení karlovarské nemocnice. „Pro mě je nepředstavitelné, že by se tu Ahmad nerealizoval,“ říká primář kardiologie Michal Paďour.
    České zdravotnictví cizince potřebuje, protože nahrazují tuzemské lékaře, kteří zase odcházejí do Německa. Podle průzkumu MF DNES je každý desátý lékař v českých nemocnicích cizinec.
    V dvanáctičlenném lékařském týmu karlovarské kardiologie je dokonce třetina cizinců. „Kromě Ahmada Zohoora máme ještě kolegu z Ruska, Slovenska a Íránu,“ tvrdí Paďour. A protože se oddělení bude rozšiřovat, primář se ještě chystá přijmout lékařku z Izraele.“
    http://vary.idnes.cz/ministerstvo-vnitra-vyhani-palestinskeho-lekare-fv2-/vary-zpravy.aspx?c=A150826_151509_vary-zpravy_ane

    • embecko

      „Nad tímhle taky zůstává rozum stát.“
      Presne tak, Seale, rozum se zastavil…a to nejen nad predmetem samym, ale zastavil se dokonce rozum jako spolecensky nastroj. Tak jste si vsiml toho, ze nad nejvetsimi udalostmi posledni doby se neda nijak diskutovat? Nejde diskutovat o Iraku, Libyi, Syrii, Ukrajine, uprchlicich, zkratka o nicem spolecnem. „Diskuze“ sestava jen v odkazovani na udalosti, stala se z ni faktograficka udalost, z vetsiny diskuznich for se staly pouhe „odkazovny“ na udalosti, se kterymi si clovek nevi rady.

      Zrejme to bude ztratou diskurzivni osnovy, tedy spolecne ideje (ideologie), ktera by davala rozhovoru rust a vedla ho urcitym smerem. Amadu Zohoorovi nechteji prodlouzit vizum…a co jako s tim, jak to uchopit jinak, nezli se nastvat a zakroutit hlavou?
      Kapik se svym akcentem na zisk a rust odstranil ze spolecnosti vsechny ideje a tim padem chybi nastroj, jak fakticke udalosti zaradit, jak je uchopit a dat jim smerovani.

      V Rakousku se v mrazirenskem voze udusilo 70 bezencu…a opet, a co jako? Co s tim? Jak z toho udelat tema? Jedine co zbyva je opakovat, ze jde o velkou tragedii ze se s tim „musi neco delat“.

      Rekl bych, ze elity uz vari z poslednich sil a z ciste vody. hrabaji prstickem, jen aby nasly nejakou ideu, co by mohla spolecnost spojit. Treba multitkulti…to je zoufalstvi na entou a preziva jen diky tomu, ze zadna jina idea neni k dohledani. Anebo „lidsky soucit“…ci „bratrska povinnost povinnost cloveka, co mel to stesti a narodil se do bohatsi casti zemekoule“…anebo „ocistna fiskalni zodpovednost“…sama poutova cingrlatka bez naroku na delsi dobu existence. Nase spolecnost mi pripada jako mrzak, ktery uprostred lesa ztratil zrak a sluch. Nic nevidi, nic neslysi a z selestu listi vyvolava iluzivni duchy predstav, ze „neco tam je“, neco co zname, co ma znamy tvar a barvy.

      • embecko

        V tom vami odkazanem clanku je nastin reseni situace tak, jak to umi jedine kapitalismus:
        „…primář se ještě chystá přijmout lékařku z Izraele.“

        Tohle neni Zohooruv problem, preci vedel do ceho jde, nikdo ho sem k nam nenutil jit a do prace sel s vedomim, ze povoleni k pobytu mu nemusi byt prodlouzeno (proto se take jednou za 10 let reviduje).
        Tohle je problem primare, ktery ztrati kvalifikovanou silu, ovsem v kapitalismu to zadny problem neni, protoze na Zohoorovo misto ceka 10 dalsich, staci jen ukazat prstem.
        Takze o cem se to vlastne milackove bavite? Zohoor sel do rizika, ktere mu nevyslo a jeho odchod dokazeme hned druhy den kompenzovat. Takze co? Takze nic, vse je v poradku.

        Tohle uzce souvisi s tematem uprchliku: nejde o to se jim dokazat ubranit, obezlicka tkvi v tom, ze kdyz se pred necim branite, musite mit predevsim neco (hodnoty), ktere branite. Takze obrana neni primarne -obrana pred nekym- ,ale -obrana neceho-.
        A to „neco“ proste neni…anbo je jim snad prekarizace prace, tepla voda, exekutori, nikym nevolena Brusel, nasi politicti zastupci, vykonavajici svoji praci v souladu s ustavou?
        Shrnuto: neni co branit…ergo kladivko neni ani duvod se nekomu branit.

      • embecko

        V dusledku se objevi otazka, kterou si podvedome klade kazdy evropsky obcan: mam chut branit takovy system, ktery se mnou jedna jako se Zohoorem? Samozrejme ne…jedine „reseni“ je pak si bud zacpat usi, anebo se soustredit na podruznosti.

        • Kamil Mudra

          Jenže, saxi, ona ta otázka má své podotázky jako např.:
          Není náhodou ten špatný systém přece jen stále lepší, než ten před kterým bych ho měl bránit?
          Není třeba lépe „opravitelný“, než ten před kterým bych ho měl bránit?
          Pokud není „opravitelný“, není alespoň lepší startovní pozicí k nějakému jinému, než ten před kterým bych ho měl bránit?
          Nemám i v tom špatném systému přece jen nějakou přijatelnou pozici která za tu obranu stojí?

          No a když už ten systém třeba úplně zavrhnu a budu se soustředit jen na takové „podružnosti“ jako je rodina, přátelé, dobří známí, moje práce, výsledky mého snažení (dům, chata, něco na čem jsem se s někým dalším podílel…), oblíbená domácí místa ke kterým mám nějakou citovou vazbu…

          Ono je asi pořád co bránit.

      • Seal

        Saxi, z toho postřehu pak ovšem plyne, že tato společnost není rozdělená, jak se s oblibou tvrdí. To zkrátka znak atomizace, což ovšem celou věc dělá ještě horší.

          • mistralius

            jestli jsem já rasista, pak je merlin čínskej papež

            každopádně se mi líbí, když negři prohrají, stalo se tak dnes, když NIZOZEMSKÁ terminátorka Dafne Schippersová získala zlato na 200m

          • merlin

            to je zajímavý, já jsem vždycky u tohoto nicka předpokládala, že je to významově pečet, Tuleně jsem jako druhou možnost tak nějak vůbec nebrala v úvahu. Asociačně mi vždycky naskočila významově něco jako pečeť proroků /zde preferující ovšem jako absolutní paradigma VFR s tou dobou osvícenectví a ,,kritickým rozumem,,/. Fakt nevím, proč jsem o něm nikdy neuvažovalo jako o tuleni, budu se muset prozkoumat :-)

        • embecko

          Muze platit oboji, Seale, jen v jinem vyznamu: neco rozdelit (spolecnost) predpoklada mit na pocatku celek.
          Ale spise naopak dnes uz jsou jen jedinci, sdruzujici se do skupin podle podobnych predstav mozne zachrany.
          A v podstate jim jde o hodne, takze jejich koexistence ma formu boje.
          Demos take neni totozny s polis, nam zcela chybi termin pro depolitizovanou spolecnost. Zoon politikon- zoon depolitikon…takze nase spolecnost je depolitikonizovana (omlouvam, se, ale nekdy etymologie vysvetli hodne).

          Samozrejme klame, ze stale mluvime o spolecnosti (jak rikam vyse, jiny termin nemame)…ale jde o spolecnost ktere chybi artibut kulturni (tedy preventivni) spoluprace. Tim odpovidam i Kamilovi nahore: chata, rodina, kamaradi, prace nejsou spolecenske hodnoty= stale neni co branit, protoze tohle vyse vyjmenovane ti nikdo sebrat nechce.

          • Kamil Mudra

            „chata, rodina, kamaradi, prace nejsou spolecenske hodnoty= stale neni co branit, protoze tohle vyse vyjmenovane ti nikdo sebrat nechce.“
            A to by mne tedy zajímalo, saxi, jak jsi k tomuhle závěru došel. Každý kdo, osnuje společenské konflikty – sociální bouře, občanské války, jakékoli války … mne chce vše vyjmenované sebrat. Ale i „o level níže“, když vynechám to zabíjení… Co je jiného např. požadavek na „flexibilitu“, tj. stěhování se za prací, než způsob jak mne připravit o kontakt se stávajícími přáteli a známými?

            Společenskou hodnotou není jenom nějaká sdílená idea. Jsou to i stovky provázaných každodenností, které člověku vyplňují život den za dnem, rok za rokem, proměňujíce se v čase, lišící se u jednotlivců ale prolínající se navzájem v celospolečensky sdílených algoritmech, tvořících prostředí ve kterém žijeme.

            Jistěže současné společnosti chybí nějaká ta „hora na horizontu“ jejíž vrchol bychom měli vytčený coby společný cíl, nad kterým by panovala většinová (nebo alespoň oficiální) shoda a my společně usilovali o jeho dosažení. Ale absence téhle vize ještě neznamená nějakou životní prázdnotu, která by nestála za obranu.

            To že si generujeme do čela převážně tupce, sobce a zloděje… je sice špatný, ale pořád to ještě neznamená že nemáme co ztratit. Spíše z toho vyplývá že se na ně nemůžeme spolehnout a proto je třeba bránit se preventivně rizikovým faktorům (jako jsou např. migranti odlišné kultury), protože ti kteří by měli případné průsery řešit, na to buď nemají a nebo se na to prostě vykašlou a zdrhnou.

            • Kamil Mudra

              Ještě upřesním, byť jen závorku: Píši-li „jako jsou např. migranti odlišné kultury“ mám tím, samozřejmě, na mysli přemíru migrantů z kultury nekompatibilní s tou naší, neochotných se přizpůsobit a prosazujících tu svoji.

          • Seal

            Nevím, Saxi, ono by to asi chtělo nějaká empirická data. A vybavují se mi tak akorát údaje o politické organizovanosti, která staví na tom klasickém modelu: zoon politikon – sdílený politický program. Tohle naprosto průzračně platilo u nás ještě po 2. světové válce, ale dneska, kdy tu vlastně máme už jenom zformalizované organizační struktury a instituce, velkou část výpovědní hodnoty ztratily i konkrétní volební výsledky. Realitou dneška je ve své většině znejistělý a nedůvěřivý volič, který reaguje úplně jinak, než aby si podle představ stranických sekretariátů pročítal dlouhé volební programy a hledal v nich nějaké tradiční hodnoty, které by mu zněly libě, a posilovaly by tak v něm pocit loajality k momentálně zvolené partaji. Kdybych to chtěl napsat nějak vzletně, aby tomu (ne)rozuměl i Fagan, tak bych asi točil myšlenku, že dnešní konzumně zglobalizovaná realita navrací svět lidí a jejich schopnost jej ovlivňovat až někam před nástup té slavné modernity (která právě proto, že byla tradičně „proorganizovaná“, dokázala nakonec ve své vlastním prostoru nastolit po 2. světové válce významné sociálně ekonomické projekty; ať už se jim říkalo sociální stát, anebo reálný socialismus). No a teď je to samozřejmě už úplně jinak, protože dnešní doba právě proti těm klasickým organizacím (které přece jenom jsou ještě schopny některé věci tak nějak brzdit), postavila svět flexibilních sítí. Vždyť přece i z českého politického klání už dobře známe fenomén politických stran na jedno použítí. Dokonce i z hlediska prodeje idejí se přece v dnešní společnosti dají používat jednoduché reklamní triky (třeba i rozdávání koblih), protože konzumní společnost už z principu nedokáže rozlišovat mezi nákupem hamburgeru a tím, že si na pár let volí svoji vrcholnou reprezentaci. No a teď si do toho promítněte třeba ten dnešní „vpád barbarů“. To je přece tak úžasný slogan, že je až skoro s podivem, proč se zatím našla jenom jedna česká firma, která si ho rovnou hodila do své prodejní reklamy: http://www.pooh.cz/pooh/a.asp?a=2018480

    • merlin

      To je tak nestandartní a ojedinělé, zvláštní, že důvod může být úplně jiný. napadá mě ješt jeden. Vzhledem k tomu, že se z logiky věcí dá předpokládat, že tito cizinci jsou zvláště nyní /podle mě od roku 2001 i byli/ prověřováni našimi službami/ tak možná je považován službami za bezpečnostní riziko a možná jím v takovém případě být může. Rozhodlo MV ne zdravotnictví,našlo díru a využilo a teprve se to ukáže, Pokud bude intervenovat miistr zdravotnictví a oni mu to vysvětlí takto, tak lékař odsud odejde. Pokud to tak není, tak se to njak vyřeší a on zůstane. Seale, Vy to víte, jak to je? Jednali snad o tom v poslanecké sněmovně?
      navíc nemluví o té nostrifikaci diplomu úplnou pravdu. Od nás jezdí jeden můj známý operovat do Jemenu a jen mu jednou uznali diplom. Od doby, co pracují češi v británii nebývá problém. Kromě ameriky.Chce palestinský lékař do Ameriky ? To má le smůlu i Čech. Taky nostrifikuje. Pokud by se vracel domů nebo pracovat do států zálivu, nebo si sehnal místo jinde v evropě, problémy mít nebude žádné. Nebo jen monimální administrtaivní

  10. Ondřej

    Pro Seala – abych nezahušťoval to vlákno, kde naše diskuse vznikla, dávám zvlášť tuto moji reakci na Sealovu výzvu na konec této diskuse pod tímto článkem. Jen krátká reakce na vaše poslední výtky (je legrační, že já v žádné své reakci nehodnotím intelektuální hloubku a faktickou bohatost příspěvků ostatních diskutérů zde, jednak proto, že mi to přijde nepatřičné, ale hlavně že by to vzhledem k osobám těch, ke kterým bych takové výhrady měl, i navýsost zbytečné, zatímco ostatní namísto oné věcné roviny nedělají díky absenci jakékoli faktické a filozofické výbavy s odkazem na patřičné autority naopak nic jiného než onu Lyotardovskou „permanentní kritiku“:-). Odkaz na klasiky je základem akademické diskuse. Bez indexace s odkazy na citace z knih, statí či přednášek si Vaši práci pojednávající o čemkoli nikdo z akademického prostředí nepřečte. Názory studentů či doktorandů totiž nejsou předmětem nějaké edukace, ty si každý vytvoří sám.

    Jinak to co po mně chcete není nijak akademické, ale vychází z přirozených potřeb člověka. Universalismus nám říká, že všichni pocházíme z Božího záměru a že jsme všechny bytosti děti Boží, součástí jednoho světa, který Pán stvořil a že jsme si všichni navzájem rovni. Není teď důležité kdo v něj věří nebo ne (protože třeba někdo jiný, třeba muslimové, věří v jiného Boha anebo my moderní evropští liberálové vůbec v žádného Boha nevěříme, ale právo na praktikování svoji víry nikomu neupíráme). Vzhledem k tomu bychom se měli řídit jakýmsi univerzálním etickým kodexem (křesťané mají Desatero, muslimové jeho velmi podobnou obdobu, kde téměř všechna křesťanská přikázání mají identický protiklad i v Koránu se stejným morálním ethosem jako mají křesťané v Bibli). Takže multikulturalismus už známe z biblických vyprávění o Babylonské říši, zmatení jazyků a následné stěhování národů barbarských kmenů v pozdní době Římské říše. Byly to procesy spontánní a tedy přirozené. Nakonec i v našem právu a ústavodárných dokumentech odkazujeme na „universalismus“ lidských práv. Bez ohledu na kulturní tradice ani religiozní příslušnost, či etnickou mytologii o své „jedinečnosti původu“. Jako svobodné bytosti jsme každý individuálně jedinečný, jako lidstvo resp. lidská rasa, jsme universální.

    Migrace lidí za obchodem (jedna z nejdůležitějších tras přirozené migrace zboží a lidí je Hedvábná stezka), přírodními zdroji anebo vyhnaství (nucené či dobrovolná i emigrace heretiků) doprovázejí náš univerzalistický svět od nepaměti. I v Evropě známe krejčí jdoucí se vyučit do Flander, a řemeslníky a služky jdoucí na zkušenou do Vídně. Obvykle tam už zakořenili, protože větší multikulturní centra dávaly lidem více prostoru pro seberealizaci a byly méně konzervativní a upjaté v dodržování společenských konvencí a kulturních stereotypů.

    Modernita nastartovala akceleraci společenské koheze integrující se do měst, společenská dělba práce coby produkt vědeckotechnické revoluce a průmyslové standardizace a spotřebně zbožní komoditifikace je formujícím společenským prvkem modernity. Tehdy migrace nastala daleko větší intenzity uvnitř našeho kulturně-geografického prostředí než z vnějšku Docházelo k promíchání především mezi lidmi katolického a protestanského vyznání v rámci Evropy, včetně reformistických církví, jako byli luteráni či kalvinisté. Dochází k vylidňování venkova a nárůstu populace ve městech, lidé daleko více přijdou do styku s „cizinci“ mluvící cizím jazykem a vyznávající jiné zvyky. Stoupá dominance anglosaských zemí v průmyslové výrobě a k jejich kulturní hegemonii prostřednictvím vývozu svého průmyslové zboží po celém světě. Konfekční standardizace a módní styly se „poevropštují“ a společenská etiketa se stává univerzální podle evropského osvícenského tradicionalismu PO CELÉM SVĚTĚ. Pánský oblek je standardní společenskou „uniformou“ jak v Paříži, Petrohradě, Pekingu či Tokiu. Dálný Východ (včetně obou jejich hegemonů Číny a Japonska), včetně pravoslavného byzantského Ruska přijímají západně universalistickou etiketu a později i hlavní představitel a reprezentant islámu v Evropě – Turecko. Ke konci modernity, hlavně mezi oběma děsivými světovými válkami docházelo především v důsledku krize k masovému vystěhovalectví do USA a ještě předtím první světová válka a revoluce v Rusku započala to, co lze přiřadit do ranku modernity. S rozvinutím struktur moderního státu (republikánského či konstitučně monarchického ukotvení) pak také vznikly na evropském kontinentu dva nestrašlivější totalitarismy charakteristické pro dobu moderny (předtím v době koloniálních válek útlak ještě u početně většího obyvatelstva v koloniích však neznamenal větší migrační vlny, Indové neutíkali za nadvlády Britů ze země, stejně tak obyvatelé zemí Magrebu za nadvlády Francie nebo Latinoameričané za nadvlády Španělů). Po roce 1917 do doby druhé světové války opustilo např. Rusko na 5 milionů lidí, v jejím průběhu jen Stalinem bylo deportovány další 3-5 milionu lidí. Poválečné odsuny Němců znamenaly dalších cca 15 milionů lidí přemístivších se v rámci střední a západní Evropy.

    Postmoderna pak především reaguje na ekonomicky liberalizující se svět, na vznik nadnárodních firem, na vzrůstající KOSMOPOLITIZACI Evropy a jejích metropolí (totéž co vzniklo v USA už ve 20. A 30.letech) a především na v zásadě neomezené (v rámci západního euroatlantického prostoru a východních ekonomicky se vzmáhajících zemí, Japonska Jižní Koreji a osamostatnících se čínských provincií Taiwanu a Hong Kongu. Dochází k druhé vlně universalismu na základě ekonomické a kulturní hegemonie euroatlantické civilizace (mimo ony společenské konvence rodící se modernity, se rodí z globalizace UNIFIKACE spotřeby a kultury i životního stylu – začíná převažovat individualismus, nezávislost lidí na místu rodiště, půdě a rodině – začínají ad hoc spontánní konomické migrace a promíchávání kultur díky stále běžnějším sňatkům mezi cizinci.

    Nicméně politická emigrace neskončila pádem komunistické totality r. 1989, nastávají temná 90.léta na africkém kontinentu, tamní země se hroutí pod nadvládou místních lokálních diktátorů a mnohde vzniká chaos díky kompletní mu vytlačení evropských koloniálních mocností z Afriky, v r. 1948 vzniká stát Izrael, od 20.let se formující židovská EMIGRACE z Evropy a SSSR do „Svaté země“ a hrůzy plynových komor dává vzniknout novému státu – Izraeli. Následkem izraelsko-arabských válek pak dochází k masové emigraci palestinských obyvatel po zemích Blízkého východu. Poslední velká vlna emigrace nastává v době rozpadu Jugoslávie, především Bosenských muslimů a Chorvatů po napadení srbskými vojsky Chorvatska a Bosny a Hercegoviny (nejvíce uprchlíků z těchto zemí přijaly a domestikovaly Itálie a Rakousko, ale i Česká a Slovenská republika. Také po rozpadu SSSR zaplavují obyvatelé těchto zemí celou Evropu – odhad rozptýlení Rusů a rusky mluvících obyvatel někdejších zemí SSSR v Evropě je asi 3 mil. registrovaných na ruských konzulárních úřadech v zemích EU.

    Postmoderna tedy je jen logickým pokračováním, vyšším levelem moderny, která opět na základě univerzalismu lidských práv a jejich aplikace skrze OSN do mezinárodních dohod, UZÁKOŇUJE právo emigrace, v rámci našich politických uskupení a volných zón obchodu – pak i možnosti migrace za prací. Migrace (za splnění podmínek hostitelských států) má také zakotvení v univerzalismu lidských práv – kdy Listina základních lidských práv a svobod toto kodifikuje takto:

    Článek 14
    (1) Svoboda pohybu a pobytu je zaručena.
    (2) Každý, kdo se oprávněně zdržuje na území České a Slovenské Federativní Republiky, má právo svobodně je opustit.
    (3) Tyto svobody mohou být omezeny zákonem, jestliže je to nevyhnutelné pro bezpečnost státu, udržení veřejného pořádku, ochranu zdraví nebo ochranu práv a svobod druhých a na vymezených územích též z důvodu ochrany přírody.
    (4) Každý občan má právo na svobodný vstup na území České a Slovenské Federativní Republiky. Občan nemůže být nucen k opuštění své vlasti.
    (5) Cizinec může být vyhoštěn jen v případech stanovených zákonem.

    Toto je platné identicky pro všechny ostatní země které inkorporovaly Listinu základních práv a svobod do svých ústav a namísto názvu České a Slovenské Federativní Republiky, mají ostatní země tutéž formulaci jen s použitím názvu své vlastní země. Těchto zemí je na celém světě od svého podpisu r. 1948 už přes 80.

    • Seal

      Ondřeji, zaměňujete dvě věci: Citační index (ve vaší terminologii „indexace“) a obecný odkazy na nějaké autority, kterými se s oblibou zaštiťujete v diskusi. To druhé je starý polemický trik, který už za 1. republiky popsal v jednom fejetonu Karel Čapek: „Testimonia. Tato figura značí, že časem lze s výhodou užít dovolávání se nějaké (kterékoliv) autority, třeba „již Pantagruel pravil“ nebo „jak dokázal Treitschke“ Při jisté sčetlosti lze na každé mínění nalézt nějaký citát, který je jedním rázem zdrtí.“
      Sepsal jste klasický liberální výron, který používá univerzální rétoriku k tomu, aby zakryl skutečnost, že v té úžasné moderní společnosti, která je založena na výrazné ekonomické nerovnosti, se sice deklarativně nabízí všechno možné, ale určitě ne nějaké rovné šance. Právo žít svobodně třeba i na ulici, využívají jenom někteří lidé, zatímco jiní z neznámých důvodů vegetují raději v honosných venkovských sídlech. Stejné je to i s právem na kvalitní vzdělání, které bůhví proč v mnohem menší míře využívají děti, které se narodily v dnešních ghettech. To není nic nového, protože už 150 let se ukazuje (minimálně od doby, kdy modernita – řečeno vašimi slovy „nastartovala akceleraci společenské koheze…“), že liberálové sice rádi používají ušlechtilý slovník, který se jenom hemží univerzalistickými pojmy, ale o to víc odlišnější je pak už samotná praxe.
      No a globalizace z toho podle očekávání udělala celoplanetární problém. Nejde samozřejmě jenom o ty války, které jsou nejvíc viditelné. Zatímco stovky mliard dolarů každý rok mizí v daňových rájích, pětina lidí žije především v tzv. rozvojových zemích pod hranicí extremní chudoby. Samozřejmě, že se vědělo, že z toho mohou vzniknout i různé migrační krize, ale zkuste přesvědčit zrovna liberály, že by některá varování měli brát vážně. Stačí se podívat, jak v praxi dopadají různé rozvojové programy OSN. Neví vůbec divu, že se tolik lidí vydalo na pochod, a to tentokrát i směrem, kam z jejich zemí už tradičně odplouvá národní bohatství, které někdo úplně cizí přetavuje na svoje ohromné zisky. No a liberálové místo toho, aby celým problém přenesli na ty, kteří ho způsobili svým bezohledným podnikáním, tak zase jenom pronesou nějaké vzletné fráze a důsledky uprchlické krize přehodí na bedra sociálního systému, který už je i bez toho na tom hodně špatně. Takže tu teď máme současně zaděláno i na pořádný sociální konflikt, protože v té Základní listině práv a svobod máte také článek 25, ve kterém se pro změnu tvrdí tohle: „Každý má právo na takovou životní úroveň, která by byla s to zajistit jeho zdraví a blahobyt i zdraví a blahobyt jeho rodiny, počítajíc v to zejména výživu, šatstvo, byt a lékařskou péči, jakož i nezbytná sociální opatření; má právo na zabezpečení v nezaměstnanosti, v nemoci, při nezpůsobilosti k práci, při ovdovění, ve stáří nebo v ostatních případech ztráty výdělečných možností, nastalé v důsledku okolností nezávislých na jeho vůli.“

      • merlin

        Kamile, co se týče občanských svobod, zajímavý je v tomto ohledu rozhovor sociologa Hampla a Petra Pelikána. Nevím, proč mi sociolog připadá zas jak ten Konvička, jestli je to tím, že je sociolog, nebo tím, že je to ze stejné líhně chytráků jako Konvička. Leč zjaímavá je druhá polovina, kde Petr Pelikán hovoří o sovobodách. Jak a pro koho. http://www.rozhlas.cz/plus/proaproti/_zprava/hampl-vlada-taji-informace-o-uprchlicich-pelikan-zadne-nema-coz-je-jeste-horsi–1524366

        • Kamil Mudra

          Mno.. už jsem vyslechl několik debat různých lidí s Petrem Pelikánem a výsledek je ten, že si ho vážím stále víc. Nejen proto jak slušným diskutérem je (neskáče do řeči a hovoří vždy přesně k věci, neuhýbá…) ale i proto jak dokáže „udeřit hřebík přesně na hlavičku“. Pokud by fungoval jako poradce vlády a vláda se jeho radami řídila, byl bych stran situace okolo migrantů mnohem klidnější.

      • Janika

        Snažila jsem se to korektně definovat, ale tento povzdech je výstižnější.

        Znala jsem jednoho, ten měl archiv statí pro nejrůznější typy hovoru. Zásadně dlouhé a obsažné. Člověk poctivě četl, přemýšlel, reagoval, dal do toho kus sebe. Jako odpověď následovalo pastování většinou nesouvisejících sáhodlouhých odstavců. Po přiznání, že to kopíruje a má předpřipravené, a ještě se tím chlubil, jak je chytrý, jsem ztratila o hovor zájem. Nechci nikomu křivdit, ale mám nějak podobný pocit komunikace s robotem.

      • Kamil Mudra

        „to jsou neskutecne sracky…“
        PeeBee, mohl byste, prosím, upřesnit ke kterému komentáři jste se takto vyjádřil?

  11. :-)))

    blb par exelan
    Cizinec může být vyhoštěn jen v případech stanovených zákonem.

    nelegalni prekroceni vsech moznych hranic bez dokladu nebo s falesnymi atd
    s listinou prav si usa vytira prdel kazdy den cele stoleti a blb ji cituje jako zakon

    • Ondřej

      Jste si z tématu uprchlíků, koukám, udělal politickou agitku na ideologické téma „vykořisťování“…To samozřejmě můžete, ale to s tématem NEMÁ, OPAKUJI, NEMÁ nic společného. Data o tom mluví jasně, velká část uprchlíků dostává přiznám azyl politického uprchlíka, protože drtivá většina prchá ze zemí, kde je důvodem odchodu politická perzekuce nikoli sociální katastrofa na pokraji hladomoru. 42% ekonomických migrantů ze všech přijivších do zemí EU pochází z Balkánu, kde politická perzekuce nemůže být důvodem uznání azylu. Jediný problém, kde by to připadalo v úvahu není v pro většinu lidí nesympatickém Kosovu či Albánii, ale naopak v Srbsku. 91% srbských migrantů jsou Romové, se kterými je zacházeno podstatně hůře než jak kritizuje zpráva OSN ve své včera publikované zprávě o situaci v ČR.

      Poslední věc, protože cítím, že vy nechcete debatovat o historii migrace a emigrace, jak jsem Vám předestřel ve svém hodnotově neutrálním shrnutí důvodů a historických kontextech národnostních proměn Evropy a dále na základě ekonomických a civilizačních proměn, které daly vzniknout multikulturalismu jako směru ve své době vzniku pro Evropu ŽÁDOUCÍHO a plánovitě podporovaného a to především EVROPSKOU LEVICÍ, proti se stavěli vždy konzervativci a extremisté hnědého zabarvení, pak vám vyvrátím vaše omyly o ekonomické chudobě vzniklé „vykořisťováním“ coby zdroji současné migrace.
      ¨
      Analýza Světové banky říká, že zatímco v roce 1990 žil v extrémní chudobě téměř každý druhý, v roce 2010 to bylo už jen 21 procent populace. I přes pokles se bída týká stále 1,2 miliardy lidí, zejména v subsaharské Africe a jižní Asii. (z těchto zemí nejsou skoro žádní emigranti, pozn. Ondřej)

      V září 1999 vytvořil Mezinárodní měnový fond Nástroj ke snižování chudoby a růst (PRGF) s cílem blízkého napojení výpůjčních aktivit svých nejchudších členů na snižování chudoby. Revize PRGF provedené v roce 2002 Mezinárodním měnovým fondem a Nezávislým úřadem pro evaluaci (Independent Evaluation Office) v roce 2004 potvrdily, že struktura programů podpořených PRGF vede k vyšším veřejným výdajům, které by měly podstatně přispívat k redukci chudoby v dotčených zemích.

      Země s mírou největší chudoby mezi emigranty do Evropy nenajdete. Je to Liberie, Rwanda, Zambie, Mozambik a Čad. Mimo zemí Afriky a dvou zemí Jižní Ameriky je nejchudší zemí Asie Bangladež a následuje překvapivě postsovětská nástupnická země Turkmenistán se svým pověstným tyranským vládcem Njazovem, který si říkal Turkmenbaši . Sýrie, Afghánistán, Irák nebo Lybie rozhodně nejsou podle posledních OSN považovány za země s extrémní chudobou.

      Ohledně ekonomického liberalismu, jestli se chcete o něm hlouběji bavit, proměnách pohledů evropské levice na otázky ekonomické a sociální s mými poznatky z Německa, o tom se rád budu bavit u tématu, který zde bude někdy nastolen. Zjistíte, že moje recepty na řešení ekonomických problémů rozhodně nemají s neoliberalismem nic společného ani hodnoty, které by měla současná společnost přijmout není sobectví a maximalizace ekonomického užitku jednotlivce v ekonomickém procesu.

      Přeji pěkný začátek víkendu.

      • PeeBee

        posledni osn maji zrejme problem se statistikami, co predopsledni osn?

  12. mistralius

    víš co, znáš mě, já bych nenapsal že tribun je čůrák nebo kamil mudra je píča. protože oni by to pochopili jako nadávku a já to myslím jako výraz uznání

      • merlin

        ale jsou to ve své podstatě pěkní rasisiti :-) To jen my je vidíme na dálném východě zatímco oni jsou pro sebe říše středu :-)

        • Astr

          Merlin spravne:-)
          Jen s vyhradou zda za jejich „rasismus“ smajlik patri ci nepatri ?
          Je jich delsi rada tech zemi v Asii Nejen Cina, Japonsko, Thajsko ale I dalsi kteri nemaji problem s najezdy pristehovalcu. Oni proste zadne neberou a nejake radoby korektni reci od kohokoli od UN az po Fagano-Ondrejovske je nezajimaji a jdou mimo ne !
          Ano kazdy vyrok a komentar je take o porozumeni a nasledne o dorozumeni.
          Ne tak davno pri lyzovani u Japoncu jsem se dopustil toho omylu (patrne pod dojmem a tlakem vice nez mnoha korektnich komentaru a vykriku o rasismu) ze jsem si dovolil zeptat se mistniho obcana na jejich rasismus, neprijimani pristehovalcu a vubec jejich odlisnost.
          Jakoby na to byli pripraveni:-)
          Muzete nam rikat ze jsme rasiste, muzete nam rikat ze mame I jinak sikme oci. ale to vic vypovida o vas nez o nas a vas postoj nas vzdaluje od moznosti vzajemneho dorozumeni.

          • cuci

            tyto Vámi vyjmenované národy mají naději přežití, zachovat si svou národní kulturu a svou svébytnost. Tato skutečnost jim dává i možnost pomoci ostatním. Ostatní národy se rozplynou v multikulti chaosu, bídě a utrpení, než nad nimi převezmou diktátorské otěže islamisté.

      • mistralius

        jestliže je nesprávný výrok „merlin je čínský papež“, pak z toho nutně plyne, že nejsem rasista.

  13. cuci

    nedávno jsem četla
    http://www.novarepublika.cz/2015/08/ostuda-eu-neobcane-lotysska-20-let-bez.html
    Ono se to dříve za kruté stalinské éry nazývalo násilné stěhování národů, to přesunování obyvatel z jednoho koutu rozlehlé země do druhého.S tím se teď potýkají pobaltské republiky, a zcela nesluníčkářsky postupují vůči občanům ruské národnosti.
    Přitom strategie Stalina byla zřejmá- učinit smícháním obyvatelstva jednotlivé národy poslušnější a usnadnit tak vládnutí.
    Analogie s dnešní dobou se nabízí, jen slovník základních pojmů je nastaven jinak.

  14. Astr

    Přitom strategie Stalina byla zřejmá- učinit smícháním obyvatelstva jednotlivé národy poslušnější a usnadnit tak vládnutí.
    Strategie dnesnich svetovladcu a poslusneho Brusellu se jevi jako totozna se zminenou Stalinovou a neni tedy zadnou novou :-(

      • Janika

        Výpočet je složitější. Vstupujete do oblasti, kde vzniká Kukluxklan, kde panuje náboženská nesnášenlivost a možná vypuknou náboženské války, kde se znovuzavádějí zrušené hranice. Jak určit letopočet?

        • jafa

          I u pomsty plukovníka jste chodili kolem kaše. Místo odhalení vůdců, viníků a sponzorů.
          Ale ten rozdíl ve vývoji je důvod, proč jim to našeptávač dal za úkol :-)

    • Janika

      Smíchání dělá národy poslušnější? Já myslela naopak, podle hesla „rozděl a panuj“.

      • Kamil Mudra

        V tomto případě to funguje podobně jako když smícháš keramickou hlínu s vodou. Každá tahle složka zvlášť se (ve volném prostoru) tvaruje dost špatně. Ale smíchány ve správném poměru jsou velmi tvárné.

        • Astr

          Ale smíchány ve správném poměru jsou velmi tvárné.
          Dobry priklad :-)
          O snadnejsi manipulaci rozdrobene spolecnosti do mnoha podskupin neni pochyb.
          Mohu vam dolozit priklady z Klokanie. Prostor tak multiculti, ze v porovnani s CR je zde spolecnost o velky kus v tom co nazyvate korektnosti jiz jinde. Pisi jinde nepisi dal aby si to nekdo spatne nebo spravne neprelozil jako moc dal v pripade konfliktu.
          Spolecnost ma radu problemu k reseni ale jako hlavni se tu dnes jevi problem vahavosti vlady schvalit manzelstvi buzerantu, ktery je znovu a znovu umele rozdmychavan ! Je nepredstavitelne ze by se nektery politik vyjadroval o multiculti negativnim zpusobem jako si dovoli nekteri v Evrope!
          Uz jsme tu tak pokrocili ze zmizela kategorie otec-matka. Mame zde korektni oznaceni rodic 1- rodic 2 a bojuje se za citlivejsi pouzivani oznaceni partner atd atd. Ze jsou veci ktere jsou k reseni a neresi se misto toho se to odklani k 3,14covinam to je ukazkovym prikladem organisovaneho rozkladu a manipulace .
          Ve spolecnosti ne tak rozdrobene by jim to neslo tak snadno a ONI to vedi a proto to tlaci timto smerem.
          Multiculti a stale nove pohledy na nekorektnost to vse uspesne funguje v programu rozdel a panuj ..

          • Kamil Mudra

            Astře, ty kolonky: „rodič 1 a rodič 2“ máme u nás také. Poprvé jsem se s tím osobně setkal už před dvěma lety, když jsme synka přihlašovali do předškolní „nulté třídy“.

        • Janika

          Tak tohle je rekord v nesmyslných přirovnáních, Kamile :-). Naprostý nesmysl. Nebo to dotáhni do konce, jen tak pro zajímavost. Vytvořit něco z hlíny a vody se dá pouze jejich spojením. Spousta užitečných, krásných i uměleckých předmětů, povznášejících a vyjadřujících lidskou duši.

          Míšení ras a odlišných kultur lidi stmeluje a posiluje, je to myslím v naprosté většině věc pozitivní.

          • Astr

            Míšení ras a odlišných kultur lidi stmeluje a posiluje, ..
            Theoreticky ano melo by to tak byt ale ono to nefunguje !

            Ano Janiko, presne tak to hlasatele korektnosti hlasaji, a Vy s nimi :-)
            a protoze to v praxi nefunguje
            temito recmi jen nervy lidem drasaji

            Vam patrne souziti s Cikanskym ethnikem v CR coby priklad „stmelovani“ nestaci,
            stale doufate ze nastane cim vic odlisnosti tim stmelenejsi?
            Merkova, Sarkosi, Cameron a dalsi uz priznali ze multiculti nefunguje, ale pro nektere lidi vidina stmelovani posilovani obohacovani bez ohledu jak to funguje v praxi je stale propagovana.
            Co konkretne by se muselo jeste stat abyste uznala ze nestmeluje a neposiluje, ale vede ke stale vetsim konfliktum ?
            Nejen neobohacovani Cikanskou kulturou v Ceske kotline, nestaci, dalsi hromady mrtvol z konfliktu Hutu-Tutsi v Ruande, Co Rudi Kmerove v Kambodzi a tam dalsi az 3 million mrtvych? Jak se se stmeluji a obohacuji dve vetve muslimu Suni a Sitove ? Misto stmelovani a obohacovani vrazdeni !
            Kolik jeste dalsich prikladu lide presvedceni o stmelovani a obohacovani potrebuji by uznali ze to nefunguje.
            Myslenka krasna ale…
            A tak stale dal krajinou temnou.. :-(

            • Ondřej

              Rudí Khmérové byli nějaká rasa? Já myslel, že političtí extremisté komunistického typu a jejich sadistická jatka u nich vyvolal odpor ke svobodě ve všech jejích podobách. Třeba i v tom, že lidé, přes svoji lidskou rovnost jsou různě disponovaní pro tu či onu činnost, ale právě proto, vnitřně svobodní odporující kolektivistické glajšaltizaci svého lidství. To vy asi nepochopíte, proto budete pořád zvedat Svatováclavskou orlici nebo snít o vůdci, který by s těmi nepoddajnými národy zatočil deportacemi na Sibiř, jako další evropský demiurg etnického inženýrství činěného pro blaho “ čistoty národa“. Dějiny stmelování lidí do národů, kdy na hraničních vyvýšeninách plápolaly strážní ohně, jsou minulostí. Pochopte to konečně.

              Dnes se lidé sdružují na bázi vytváření komun (městských), pracovních nebo lokálních, ovšem na ryze občanském principu, ne ETNICKÉM, proboha nechte spát Nibelungy i Praotce Čecha. Nikoho nezajímají krom lidí zapojených do školní výuky. V Hesensku, kde jsem se narodil žije asi deset menších etnických komun (včetně té české, i když ne tak velké jako třeba v Chicagu – ano svého času jsme byli všichni uprchlíci, včetně Vás – nebo jste snad odjakživa commowealthský poddaný Jejího Veličenstva, původem trestanec jako Jonathan Garrett v TV seriálu australské produkce „Against the Wind“, tuším že svého času šel za komunistů v TV, aby ukázal Brity, jak vyváželi své trestance do kolonií, kdy ti si po odsezení trestu následovali žít léta ve vyhnanství a tím pak vlastně osídlili dnes celý nový světadíl, protože do této necivilizované pustiny se nikomu na počátku 18. století nechtělo jít budovat civilizaci? Ovšem na rozdíl od prutů Svatoplukových ti trestanci a později námořní obchodníci a vystěhovalci nebyli nijak rodově spřízněni stejnou krví, ale navýsost etnicky i kulturně rozdílní lidé a K JEJICH STMELENÍ V NOVÝ NÁROD došlo u nich na základě právě nějakých přiznaných svobod a práva na majetek bez ohledu na etnický původ a postavení. Proto dosáhla Austrálie své vyspělosti za pár set let. Proto je Austrálie kulturně a ekonomicky tam kde je, a nepotřebovala (podobně jako i Amerika) k tomu leta náboženských válek, náboženskou herezi ani dědičná práva šlechty, a už vůbec ne násilí komunistické představy o sociální předurčenosti pokroku třídní diktaturou.

              Někdy je komické, jak si lidé, co jim ekonomickou a kulturní vyspělost přinesl právě reverzní návrat do antiky a římské právo odstranilo svistot biče barbarských kmenů, kdy o vině rozhodoval šaman a o budoucnosti věštec a co ani netušili že název světadílu, kde žijí (Europa) pochází z Malé Asie:-), jak strašně touží po návratu do zaostalosti a tyranie jen proto, že chtějí zase rodovou uzavřenost a degeneraci, případně šamanské praktiky vyvěrající z pověr a z bázně mýtů o exogenním zlu číhajícího na hranicích.

              • Astr

                Udelam vyjimku a odpovim na Hesensko-Frankfurtske Ondromoudro a vetu zarici svym obsahem nad ostatnimi: vetnymi moudry:-)

                Dějiny stmelování lidí do národů, kdy na hraničních vyvýšeninách plápolaly strážní ohně, jsou minulostí. Pochopte to konečně.

                Nepochopim co neni k pochopeni.

                • merlin

                  Blbec stmelí Tutsije a Hutuy snadno. Navrhuji ho tam vysadit, aby jim to vysvětlil. Fagan by potřeboval přednášku o významech věštění a věšteb v antickém Římě. Mimo jiné je plno magických a náboženských prvků ve spisech lékařů jako Pamfilos, Serenus, Marcellus, Sextus Julius Africanus, Dioskoridés atd…Byl taam vždycky nějaký poměr mezi zázračným a racionálním, mnohdy půl/půl. V řízení státu stejně jako v soudním řízení samozřejmě také. dop. faganovi studium Cicerona, zejména pak jeho odkazy na Zákony dvanácti desek.
                  N druhé straně bych ho nerada podcenovala, Možná by se byl osvědčil i jako prostředník mezi stranou Kach a Hamásem nebo Kahane chaj a Brigádou mučedníků od al Aksá. Třeba by dostal nobelovku jako Arafat a Rabin. Měly by si tohohle pokladu v něm konečně všimnout zpravodajci – šoupnout ho do nějakého probíhajícího etnického konfliktu na blízkém východě nebo v Africe. A´t konečně zazelená/zezelená jako ten strom života v praxi.

            • Janika

              Astře, jak jsme pro vládu lépe ovladatelní v důsledku soužití s Romy? Vždyť je to přesně naopak, nevědí si s těmi potyčkami rady.

              • Astr

                Janiko bylo by mene potycek, kdyby nebylo positivni diskrimanace od politicky korektnich multiculti lidicek kteri lidem muliculti vnucuji
                I kdyz lide nechteji !
                Jak ovladatelni ?
                Sama si udelejte srovnani 2 skupin obyvatel .
                Prni treba 100 Nemcu (pro zjednoduseni bez Hessenem odkojeneho Ondreje)
                Druha 100 bude sestavat z 20 Evropanu 40 Asiatu a 40 Africanu.
                Ktera tato skupina se snadneji na necem shodne, ale hlavne necemu vzepre, tedy bude snadneji „manipulovatelna“ ?
                Vetsi ci mensi snadnost manipulovatelnosti nemuzete urcit chybne :-)

                Tak prave proto zni vladcum pri aplikaci trzniho svetoobcanstvi , slova o multiculti tak libne a slibne :-(
                Nektere odpovedi jsou velmi jednoduche uz pri polozeni zakladni otazky,
                k cemu to ci ono co se na svete deje, cemu a komu to slouzi.
                Tim jsem nevyloucil moznost „obohacovani“
                Prave naopak, :-(

                • Kamil Mudra

                  No, ještě bych k tomu dodal, že jakékoli negativní počínání menšiny (nebo více menšin) lze dobře využít k odůvodnění pro vydávání obecně nepopulárních zákonů, vyhlášek atp. což samozřejmě manipulaci výrazně zjednodušuje.

                • Janika

                  Astře, současní vládci už zítra vládci být nemusejí. Že by byli ti dnešní tak altruističtí, že by mysleli na ty, co přijdou po nich, to se mi vážně nezdá :-).

          • Kamil Mudra

            Měla bys se, Janiko, trochu zamyslet než něco šoupneš do toho svého oblíbeného šuplíku se štítkem „nesmysl“.
            Suchá hlína se ti prosype mezi prsty a nic s ní nesvedeš. Voda ti mezi prsty proteče a také z ní nic nevymodeluješ. Sypkost a tekutost jsou jejich vlastnosti. Ale když je v potřebném poměru smícháš a necháš na sebe působit – voda vezme hlíně sypkost a hlína vodě tekutost. Výsledkem je tvárná hmota která se tvým prstům podřídí. Je už pak jen na tobě, zda z ní vytvoříš něco krásného, užitečného nebo naopak ošklivého či zbytečného – pouhým smísením dosáhneš jen té tvarovatelnosti.

            S míšením ras a odlišných kultur je to podobné. Pokud ho provádíš správným způsobem a s cílem i dovedností vytvořit něco pozitivního, pak s vysokou pravděpodobností, je pozitivní i výsledek.
            Pokud to děláš špatně, je i výsledek špatný a už na tom moc nesejde zda si tak počínáš z hlouposti a nebo kvůli zlému záměru.

            • Janika

              Už kdysi někomu z nás, možná zrovna tobě, Kamile, dal GeoN pěkné kapky za přirovnání člověka myslím ke lvovi. Já to tak vysvětlit nedokážu. Člověk není zvíře, natožpak hlína, dokonce není ani člověk jako člověk. Všechna taková přirovnání jsou nesmyslná. Vše je vždy unikátní a jedinečné.
              Vždycky mě znovu překvapí, jak málo tě poznamenalo setkání s geniálním člověkem, jak ses nic nenaučil a jedeš si pořád na té vlně pohodlné bezmyšlenkovitosti…

              • Kamil Mudra

                Ach jo, Janiko. Ty v sobě zřejmě nemáš obraznosti ani co by se za nehet vešlo. A co se podobenství týče – je jich použito a stále používáno plno v literatuře všeho druhu a autoři vědí proč tak činí. Pokud jejich využití chceš předhazovat mě, neměla bys v mém případě současně hovořit o bezmyšlenkovitosti, protože k vytvoření podobenství je přemýšlení nezbytnou nutností. Astr mé podobenství pochopil okamžitě a ty to holt nezvládáš ani s vysvětlivkami. Nu – co nadělám? Nejsem tak geniální jako GeoN, abych tě dokázal něco naučit.

  15. PeeBee

    „Al Qaeda is Wall Street’s Arab Foreign Legion“
    (tony cartalucci, 2012)

    • Astr

      Cim pro nekoho hure, tim pro jineho lepe
      vzdy tomu tak bylo
      a pokud tomu nekdy tak nebylo
      bylo tomu pomozeno aby tomu tak bylo!

  16. Slobo

    Norman
    …more ochrániť Brusel nemieni
    – ale uzavrieť východné hranice – 【ツ na já,
    k tomu mali viedenskí potomkovia českých švejkov, slovenských kočišov,
    balkánskych pašerákov
    a ukrajinských kuriev
    vždy veľmi blízko.

    http://nadhlad.com/node/2283

  17. PeeBee

    tak nam pan steinmeier prohlasil, ze „jsme“ udelali chybu, kdyz „jsme“ utocili na irak a libyi… JE STEINMAIER BLBY NEBO PROVOKUJE? proc nemlci? jsou blbi nemci, kdyz takovyto materialek je zastupuje? udajne v nemecku funguje skvele demokracie a obcanska spolecnost. kolik ze je dnes v nemecku oficialne dospelych analfabetu?

  18. Astr

    PeeBee pisete o tomto prohlaseni pana ministra zahranici ?
    Vojenské operace v Iráku a Libyi byly chybou, řekl v sobotu německý ministr zahraničí Frank-Walter Steinmeier.
    http://www.novarepublika.cz/2015/08/steinmeier-operace-v-iraku-libyi-byly.html

    Je samozrejme lepe kdyz pravda vyjde najevo sice se zpozdenim ,
    ale lepe ze nekdy nez nikdy :-)
    Kdyz k Pravde jeste pridate lasku je hned na cem stmelovat a cim obohacovat :-)
    Jen si dovolim vyhradu a varovani ze pokud jde o obohacovani a stmelovani jsou nektere jine kultury a jejich projevy tak jine ze jsou pro nas z naseho pohledu nevhodne. Vyhodu to ma jen jednu
    ze tyto ukazky jsou stmelujici pokud jde o nesouhlas.
    http://www.white-media.info/cerno_cerna_tma.html

    • PeeBee

      ano a povestnym stmelovacem je bily muz, jeho stmelovani vsude miluji a prirozene mu diky skvelym zkusenostem nesmirne duveruji…

  19. Astr

    Kdyz k Pravde jeste pridate lasku je hned na cem stmelovat a cim obohacovat :-)
    Jen si dovolim vyhradu ze pokud jde o obohacovani a stmelovani jsou nektere jine kultury a jejich projevy tak jine ze jsou pro nas z naseho pohledu nevhodne. Vyhodu to ma jen jednu
    ze tyto ukazky jsou stmelujici pokud jde o nesouhlas.
    http://www.white-media.info/cerno_cerna_tma.html

    • merlin

      nojo, afrika. Některí kulturní tradice Afarů jsou docela k zamyšlení – jako důkaz dospění v muže přinést uříznutý penis a varlata jiného. tím se dobře reguluje populační exploze :-) /nesmím dávat odkazy, protože sax by je použil jako důkazní materiál mé xenofobie.

      • embecko

        To je vcelku stupidni prispevek, merlin. Pokud nam tu podsouvate bojovy ritual za kulturni tradici, tak to opravdu k zamysleni je, ale ne nad temi domorodci.
        Steje tak, pokud si vzpominam, jsem tehdy nemluvil o vasi xenofobii, nybrz o tom, jak manipulujete s pomoci odkazu o kterych nasledne tvrdite, ze jste je vubec nepostovala…a to jich bylo asi tucet :o)
        S kavarenskou metodou drobneho podsivani se ted na netu uplne roztrhnul pytel.

        • embecko

          Jak jsem ted juknul, tak ritualni kastrace je docela vyrazne zastoupena i v evrospekm dedictvi: nastupce Caesaruv, Augustus, nechal na miste dnesni katedraly sv. Petra postavit chram zasveceny bohyni Kybele, kde se kazde jaro provadely excesivni kastracni orgie: cerstvi kastrati, prevleceni do zenskych satu hazeli behem nasledneho pruvodu vlastni odrezane organy do otevrenych oken domu.
          „Kult bohyne Kybele velmi silne ovlivnil pozdejsi krestanstvi.“
          (Johan Kymerman, Mythos Kastration, Arnheim 2013)
          Kybele ci Cybele a kastraci lze vygooglovat…

            • merlin

              tvářit se, že nechápete, že zde existují civilizační okruhy na různém stupni vývoje, které se skokově dostávají k výdobytkům vědecko technické revoluce, aniž tuší, která bije, je roztomilý přístup. Kgyž je z toho jen kargo kult, tak je to téměř neškodné. když z toho kouká střet civilizací, je to průšvih.
              A je to stejně pěkný zvyk, jako obřízka nebo ukamenování či upálení čarodějnice..

              • Astr

                Merlin dobre vystizeno,
                že zde existují civilizační okruhy na různém stupni vývoje, které se skokově dostávají k výdobytkům vědecko technické revoluce, aniž tuší, která bije,

                Bohuzel ten do Evropy naval hrozi stretem a bazirovat na slovicku zda dochazi ke stretu civilizaci nebo o stret zvyku ktere jsou si cizi
                tu stale hrozi ze ve stretu jedna strana zmizi
                byvse obriznuta vyriznuta zlikvidovana
                nebo snad ze by dokonce obohacene asimilovana?
                Zatim to vypada tak ze to po cem slunickari, Pravdo-laskari a multikulti korektnaci nekorektne volaji
                je o asimilaci cesky receno prizpusobeni se kultury nasi te jejich s nimi a jimi nastehovane
                Pak velke podiveni nastava kdyz se jim nesouhlasu a odmitani ciziho dostava

            • embecko

              Mel jsem doted zato, ze manipulujete vedome, pokud ne, mela byste zvazit panickou poruchu, merlin.
              Pokud vytrhnete ritualni kastraci ze souvislosti a a vlozite ji do uprchlicke konotace, pak silne manipulujete. Podminky kmenoveho souziti v Africe a zpusob spolecenske koexistence v Evrope nemuzete srovnavat. Jako se ptate vy mne, tak se muzu zeptat i ja vas: Je v Evrope hodne mist, kde je potreba bojovat o vodu (pramen) na tak vysoke existencni urovni, ze se z ni vyvine kastracni ritual? Co vubec vite o Afrech? Ze ziji v Africe a ze si urezavaji koule…to vam staci k vyhodnoceni jejich kultury?
              Pripominate mi muslima z odlehle visky, kteremu se do rukou zatoulal evropsky pornograficky casopis, ve kterem si to rozdava letuska s pilotem a ktery se mne bezelstne ptal, jestli, az nekdy poleti do Anglie, se k nim take muze pridat, nebo jestli se bude muset jenom divat…mel chudak zkratka zato, ze takove praktiky jsou u zapadnich leteckych spolecnosti soucasti palubnich sluzeb… :o)

              • Astr

                Saxova vina ze kdyz tu poucuje o kmenovem kuli urezavani
                provokuje zde jine aby take presli na poucovani:-)
                Dovolim si pouceni o manipulaci .
                Jak se docitame ma to slovo pro nektere zde podobne zkresleny vyznam
                jako pro Saxova Africana palubni service Swissairu:
                Tvurci videa o tom vice vi, necht tedy o manipulaci promluvi :

              • merlin

                saxi, Nevím, zda jste v Africe alespoň jednou byl. Já ano. Nehodlám jim dělat bankomat. A umíte aspoň trochu amharsky? Abyste si přečetl nadpisy v novinách? Kolik jste potkal Afrů? Poukazuju a budu dál poukazovat na obtížnou slučitelnost až neslučitelnost kultur na jiném stupni vývoje. A když už jsme u těch diagnóz, začínám mít pocit, že to Vy trpíte mesiášským komplexem.
                Ujasněme si to provždy, preferuji uprchlíky ze Sýrie /z utečeneckých táborů, ale utečencům obecně/ – dám dokonce přednost všem syrským šiítům před sunnity a dalšími křesťany, kteří nemají s protestanty ani s katolíky společného nic. Nepreferuju proud ekonomických uprchlíků z Etiopie, Eritreje, Súdánu atd. a podporuju / a budu podporovat ty/ co se jim v tom budou snažit bránit a vracet je zpět. Rovněž tak se mi nelíbí příchozí z Afgánistánu a Pákistánu, z toho zvláště pak. Mohu k tomu dodat spoustu úhlů pohledu, jež Vám zůstanou vzdáleny, protože kdybyste je byl schopen pochopit či spíše akceptovat, tak byste tak již dávno učinil.
                Je mi šuma lógr, jestli bude v západní Evropě resp. Francii či Holandsku za 50 let islám a šárija. Ale je mi taky úplně fuk, že Vám jsou vzdálené pojmy jako domov a český národ, mně nejsou. Je to nakonec pochopitelné, nejsem emigrant. Když jsem byla venku, a i déle, vždycky jsem se těšila domů. Díky lidem jako Vy se nemám mít časem kam vracet př. mám mít strach se vracet domů? Nebojím se islámu, byť to nepovažuju za šťastné, pracovala jsem v muslimské zemi dva roky, ale myslím/ a mám proto množství dobrých argumentů/ že syrští muslimové by alespoň zavedli nějaký řád do tohohle bordelu, kdežto ti jmenovaní Afričani z toho udělají totální kůlničku na dřevo. Další debaty mezi námi na toto téma považuji za zbytečné a uzavřené.

  20. Astr

    Nadpis clanku nema daleko k NWO
    O nem zajimave vypraveni:

  21. Ondřej

    Už jednou se Island jako jediný dokázal postavit splácení dluhu, který přijala a neukočírovala vláda, která pro toto neměla od občanů mandát. Odmítnutí buržoazii zaplatit bylo právem bráno jako akt občanské vyspělosti a zodpovědnosti. Občanské sounáležitosti, kde bezpochyby mezi jinak sociálně a majetkově (!) nesourodými sociálními skupinami došlo ke shodě. Levicové paradigma přijaly jak liberální tak konzervativní (křesťanská) pravice.
    Dnes se ukazuje TOTÉŽ v bledě modrém! Jedná se o prolnutí občanského a liberálního diskurzu aplikace našich zásadních evropských hodnot, které má (jak křesťanská pravice) tak liberální levice ve svém hodnotovém rámci na jednom z prvních míst. Individualističtí středoví liberálové, městská inteligence a ekologické hnutí v tomto případě nejsou z principu vymezení se proti multikulturalismu tak jako případě konzervativců a socialistů nijak negativní, takže došlo k pro nás dosti nevídané věci.

    http://www.novinky.cz/zahranicni/evropa/379300-islandane-nabizeji-migrantum-ubytovani-tlaci-na-vladu-aby-jich-prijala-vic.html

    „Uprchlíci jsou lidské zdroje, mají zkušenosti a kvalifikaci. Uprchlíci jsou naši budoucí životní partneři, nejlepší kamarádi, spřízněnci. Může to být bubeník v kapele našich dětí anebo náš příští kolega, Miss Island roku 2022, tesař, který nám konečně dokončil koupelnu, kuchař v kantýně, hasič, počítačový génius nebo televizní moderátor,“ připsala k výzvě její iniciátorka, akademička Bryndis Bjorgvinsdóttir.

    Opět jsme u kardinální otázky, proč někdo vidí za uprchlíkem třeba schopného obchodníka s biopotravinami, bubeníka nebo prostě jen maminku pracující s dětmi ve školce, a někdo násilníka, co si jednou pyjem, podruhé dělohou (jak to sociokulturní násilí za účelem dominance máme hezky genderově zrovnoprávněno v případě uprchlíků, jen u ve věcech životního stylu a vlastních „svobod“ pořád ženy nedokážeme ocenit jako nám mužům rovné bojovnice za křesťanské hodnoty v rovnoprávnosti v platech:-) chce podmanit naši kontinentální vrozenou touhu po konzumním blahobytu, vyvyšování se jeden na druhého v celoživotní společenské soutěži od kolébky do hrobu o aplikaci maximální slevy na cokoli, na právo na barevné diapozitivy z exotických dovolených při rodinných sešlostech a konečně na větší kus anglického trávníků a větší zahradní gril navázem si „poměřujících“ při české verzi „garden-party“ zvaných grilovaní.

    Myslím, že někdy je třeba onu simplifikaci o kulturních zdrojích těch správných hodnot z hlediska geografického původu „Západ vers. Východ“ obohatit i o další světové strany, které mimo své zeměpisné polohy lze vymezit i určitou politickou tenzí k politice obecně lidské a emancipační a na druhé straně doktrinářsky bigotní – tedy na Sever a Jih. I ony velké příběhy, které s postmodernou „umřely“, by se daly nově převyprávět. Jako v případě nového vyprávění Marxe. Jen mít k tomu odvahu.

  22. Ondřej

    Ten Váš odkaz míchá páté přes devaté. Předně jako první se zprávou o podpoře Islanďanů přišel prestižní britský levicový deník The Guardian.

    Především zmiňuje výzvu vládě, která skutečně byla sepsána a podepsali se pod ní nikoli virtuální uživatelé Facebooku, ale lidé vlastními jmény. Prostě podepsali podobnou petici jakou vydali naši vědci a nedlouho poté němečtí představitelé veřejného a kulturního života. Ve všech třech peticích se píše pořád to samé.

    Lidé, co se rozhodli ji podepsat, vyzývají jako občané a daňoví poplatníci svoje vlády, aby pomáhala uprchlíkům INTENZIVNĚJI než tak činila doteď. Odvolávají se na universální lidské hodnoty (snažil jsem universalismus a jeho hodnoty včetně jejich formování a doby vzniku coby zásadního hodnotového ukotvení popsat ve své stati minule). Takže váš odkaz (na jaký že to zdroj? Anonymní blog worldpressu…) je sice dobrý pro to zpochybnit Facebook jako reprezentativní (pro Janiku – empiricky, že?) zdroj fakeů, hoaxů a různých (des)informací a já s tím problém nemám to přiznat, nicméně ona zpráva je především o tom, co popisuje Guardian (jistě k jeho novinářskému renomé budete mít výhrady, ale pak nemáte moc na výběr, protože anonymní alternativní webové šedá zóna nemůže být NIKDY k serioznímu novinářskému zázemí oponentem, proč asi domyslíte sám…)

    Takže na co ta zpráva upozorňuje, cituje z Guardianu:

    Thousands of Icelanders have called on their government to take in more Syrian refugees – with many offering to accomodate them in their own homes and give them language lessons.

    Iceland, which has a population of just over 300,000, has currently capped the number of refugees it accepts at 50.

    Author and professor Bryndis Bjorgvinsdottir put out a call on Facebook on Sunday asking for Icelanders to speak out if they wanted the government to do more to help those fleeing Syria. More than 12,000 people have responded to her Facebook group “Syria is calling” to sign an open letter to their welfare minister, Eygló Harðar.

    Speaking on Iceland’s RÚV television, Bjorgvinsdottir said her country’s attitude was being changed by the tragic news reports. “I think people have had enough of seeing news stories from the Mediterranean and refugee camps of dying people and they want something done now,” she said.

    Takže autor petice má jméno a na tuto petici (u nás by prezident řekl, že Facebookoví členové jsou elitáři a nejdou se zájmy lidu, ale proti lidem co na vesnici kopou brambory a nemají čas ani peníze na nějaké virtuální IT kavárenské diskusní kluby) – rozdíl je patrný.

    dále cituji z Guardianu: „Iceland’s prime minister, Sigmundur Davíð Gunnlaugsson, said he was aware of increasing popular pressure to take in more refugees. “I assume that during Tuesday’s cabinet meeting I will propose the establishment of a special committee of ministers to discuss the problem and evaluate how Icelanders can respond, how we can contribute as much as possible,” he told RÚV.

    “It has been our goal in international politics to be of help in as many areas as possible and this is one of the areas where the need is most right now.”

    A to je to, na co jsem chtěl tím linkem upozornit. NA ROZDÍLY v úrovni společenského vnímaní uprchlického problému u nás a Islanďanů. V úrovni politické podpory lidem v krajní nouzi mezi našimi představiteli a představiteli vyspělých západních zemí. Pro srovnání nemusíme chodit daleko srovnejme německého prezidenta Gaucka a našeho prezidenta Zemana. Paní Merkelovou a pana Sobotku a konečně rakouského kancléře Faymanna a našeho oligarchu Babiše. Rozdíl? NEBE a DUDY.

    Takže islandský premiér se na rozdíl od českého anonymního webu nedomnívá, že Facebooví petenti jsou virtuální trollové placení CIA bojující za ekonomický a sociální krach Evropy jak se nám snaží proruští konspirátoři naznačit, že uprchlící jsou sem hnáni dolarovými úplatky kdy po Homsu, Allepu a severním Kurdistánu pobíhají chlápci v dobře padnoucích sakách a černých brýlích, co mají „boule“ v podpaží a rozdávaje štůčky dolarových bankovek a GPS navigace, kde jsou jízdní řády Eurocity z Bělehradu, Budapešti, Vídně a Prahy do Mnichova, Kodaňe a konečně Eurotunelu volají: „Let’s go Europe“!

    Proč jsme zase jen my Češi, Slováci, Maďaři a Poláci „jiní“ než země západní Evropy, co jejich občané už koneckonců sami a solidárně přes 10 let naše země financují a neříkají posměšně že jsme komunistická nevzdělaná partička brigád socialistické práce s takovou pracovní morálkou přesně odrážející rozdíl v životní úrovni mezi jimi a námi který se v plné nahotě projevil po otevření hranic v r. 1989? Dělají to? Ne, nedělají. Proč totéž tedy děláme my vůči těm, co díky tomu že se narodili v zemi s diktátorským nebo polodiktátorským režimem a co pro ně honba za penězi a akademickými tituly znamená méně než soudržná rodina, mít hodně dětí a nesobecky se věnovat jim, komunitě a duchovním hodnotám než my individuálnímu uspokojování osobních potřeb a vlastních ambicí takže nemají tolik peněz na sociální zabezpečení a jejich státy válčí s fanatiky, co je pro ně zabíjení něco mezi zábavou a potěšením? Proč se ukazujeme jako hlupáci a povrchní sobci v otázce elementárnho poskytnutí jim z hlediska našeho rozpočtu finančně zanedbatelné pomoci?

    • Seal

      Ten můj odkaz hlavně říká, z čeho ten humbuk vznikl… Kdyby česká mééédia chtěla něčemu opravdu pomoci, tak už pár dní píšou o tuzemských příkladech „good practice“. Zatím jsem ale zaregistroval jenom jeden vcelku zflikovaný článek, protože většina toho, co se píše v hlavním proudu a pak druhotně „taví“ v jeho takzvané alternativě, je především o ideologických střetech. No je to asi mnohem „důležitější“ přístup; což mi mimochodem teď potvrzujete i tou svou pověstnou plachtou.

      • Ondřej

        Než jsem to stačil dopsat. Bum – a je to tady. Propaganda nebo snaha o pozitivní informace, co myslíte Vy? Já bych to nehodnotil takto, co mi zaráží a co je už snad posté (určeno především pro šarlatány manipulující s lidským vědomím různými psychologicky sugestivními metodami, obvykle exaltovanými či afektovaně sebeodhalujícími terapiemi – viz praktiky sestry Mildred Ratchedové z Přeletu nad kukaččím hnízdem) KLADENOU OTÁZKU:

        „Proč jsou ti Němci tak diametrálně jiní než my Češi“? Mám začít věřit na nějakou kolektivně pojatou antropologickou determinaci, na nějakou národně geneticky predestinovanou. kolektivně spjatou mentální eugeniku či co? Nebo je to prostě jen ten duch větší západní kultuivovaností, lidmi (ne)kradoucími v obchodech počínaje a politickou kulturou jejich vrcholných politiků konče?

        http://www.novinky.cz/zahranicni/evropa/379393-mnichovane-prijali-migranty-s-otevrenou-naruci-rozdavali-jim-jidlo-i-obleceni.html

        • merlin

          kultivovaní a pořádkumilovní Němci i kultivuvně a pořádkumilovně likvidovali, na to my barbarští podřadní slované nemáme. Takovej systém a pořádek – na to se svou liknavostí nikdy nedosáhnem. Zůstává otázkou, zda je to chyba. Nemyslím si.

      • Ondřej

        Já nevím, to byste měla vědět Vy, třeba jedničky a nuly:-). Když může být empirické vylézt Říp a říci že je to táhlý a kulatý kopec, proč by totéž v případě třeba jeho fotky umístěné na Facebook nemělo být? Navíc fotky věrně reprezentující jeho vzhled než je jen „pocitové vyprávění“ někoho kdo má navíc záduchu a revma a kdo při jeho slezení trpěl a štvalo ho to, že tam musí vylézt. Pak nevím proč by nemohl být Facebook stejně empirický a jeho fotky, citace, odkazy, rozhovory jako vyprávění jednoho subjektivního pocitu nějakého bezvýznamného (pro reprezentativní ověření) človíčka….

        • Janika

          Ondřeji, rozlišujte přece FB a obsah tam zveřejňovaný. FB jako takový samozřejmě fenoménem je, existuje. To, co se tam zveřejňuje, je ale nejrůznorodější směsí, jakou si lze představit.

          Empirie je a může být zprostředkována jen subjektivně. Jinak to prostě není možné.

  23. Ondřej

    Máte pravdu, že česká media maji sklon jednat bulvárně a že z vyhrocování názorových příkopů si zvyšují čtenost. Jistě by mohla informovat o pozitivních činech více. Jen si nejsem jist, jestli by to pak nebylo od odpůrců (tedy sympatizantů všech antisystémových „úchylek“) toto nebylo vydáváno za příklad politicky korektní establismentové propagandy. Takže jestli makedonská policie použije proti uprchlíků slzný plyn nebo naše těm co přepravuje k azylovému řízení nasadí pouta, zabaví mobily a peníze, jsou to relevantní informace, bohužel. Stejně jako když někdo v Německu zaútočí na ubytovnu přistěhovalců Molotovovými koktejly. Ovšem kultivaci rozpravy na mediální scéně v Německu dávají právě ty pozitivní případy jejich představitelů, ať je to poslanec za CDU Martin Patzelt, Merkelová nebo Gauck. My nemáme na ty nejagresivnější jedince ala Konvička nebo ty, co chodí na intelektuály, pravdoláskaře a neomarxisty s šibenicemi právě takové autority jako Merkelová nebo Gauck. Bohužel máme jejich lidský a politický opak a bez nálepek nevím, jestli je mám „jen“ nazvat populisty nebo v případě Zemana „levicově smýšlejícími“ postkomunisty.

    Každý máme jiný styl komunikace, Seale, já byl v čítárně zvyklý na „plachty“ o několika stech stránkách, a na desítky referenčních odkazů na „autority“ resp. na další knihy, odkud je daný výrok či korelační souvztažnost převzata a zakomponována do textu úvahy dalšího autora, který s takto nabytou informací volně. Náročné především pro ty, co déle neudrží pozornost. Typické pro dnešní marketingově – popshotovou generaci sketčů a youtube minutových videjí.

    Protipól k plachtám je pak SMS ergo Facebook style – Jj, IMAO as YN bett. Krátké, jasné, vystižné. Každý má své preference a svůj „vkus“. Nikomu ho nerozmlouvám ani nekritizuji. Zkuste ten nadhled někdy taky, uvidíte, že tím podstatně sám zkrátíte obsah sdělení, jehož délka jak se zdá, je pro Vás sama o sobě kvalitativním výstupem diskuse bez ohledu na jeho obsah a formu. Já se pokusím o totéž třeba se sejdeme někde uprostřed.

    • Ondřej

      ….který s takto nabytou informací volně pracuje.

  24. PeeBee

    znate tu povestnou fotku cinana – hrdiny, co stoji pred tankem (na fotce jiz neni videt, ze tanky OPOUSTEJI namesti nebeskeho klidu, jelikoz na nem je opravdu klid).

    me se libi tato…

  25. PeeBee

    „http://i94.photobucket.com/albums/l82/miko06_2006/tank-1.jpg“

  26. danaver

    Tak už se do toho vložil i UNICEF. Zvykejme si – odmala …

  27. PeeBee

    At the end of the day, the “refugee crisis” is yet another contrivance by the same special interests who first sought to intervene in Syria to back “freedom fighters,” then to stop the use of “WMDs,” and most recently to fight “ISIS.” Now with all three failing to justify what is otherwise naked military aggression openly pursuing regime change in Syria as a basis for wider confrontation with Iran, Russia, and even China, “refugees” are being used as human pawns to provoke fear and rage across Europe.

    http://landdestroyer.blogspot.ca/2015/09/engineered-refugee-crisis-to-justify.html

  28. PeeBee

    milovnik rozesirani zemi a velky investor gyorgy soros:
    “By making U.S. ambitions so clear, the Bush gang has committed the cardinal sin of giving the game away.”

  29. Ondřej

    Máte rádi fotbal? Já, jo. Ale ten německý!!!¨

    Bayern München engagiert sich für die Flüchtlingshilfe. Der deutsche Meister spendet eine Million Euro aus einem Freundschaftsspiel für notleidende Menschen. Vorstandschef Rummenigge sieht den Verein in der Verantwortung, betroffene Personen „in Deutschland zu begleiten“.

    Eine Million Euro für Flüchtlinge – Deutschlands größter Fußballverein Bayern München setzt sich mit einer großen Spende für notleidende Menschen ein. „Der FC Bayern sieht es als seine gesellschaftspolitische Verantwortung, den geflohenen, notleidenden Kindern, Frauen und Männern zu helfen, sie zu unterstützen und sie in Deutschland zu begleiten“, sagt Vorstandschef Karl-Heinz Rummenigge.

    Trainingscamp für Flüchtlinge

    Der deutsche Meister plant in den kommenden Wochen, durch seine Jugendabteilung ein Trainingscamp für Flüchtlinge einzurichten. Die Stadt soll dabei wesentliche organisatorische Aufgaben übernehmen.Bastian Schweinsteiger, vergangenes Jahr noch Bayern-Spieler, beim Besuch bei einem Flüchtlingscamp.

    Die Kinder und Jugendlichen sollen beim FC Bayern trainieren, Deutsch lernen, mit Mahlzeiten und einer Fußballausrüstung versorgt werden, teilte der Verein mit.

    „FC Bayern setzt ein wichtiges Zeichen“

    Die Spende in Höhe von einer Million Euro aus einem Freundschaftsspiel wird Flüchtlingsprojekten zur Verfügung gestellt. Die Auswahl soll in Abstimmung mit Bayerns Innenminister Joachim Herrmann (CSU) und Münchens Oberbürgermeister Dieter Reiter (SPD) getroffen werden.Bayerns Vorstandschef Karl-Heinz Rummenigge
    „Der FC Bayern setzt hier ein wichtiges Zeichen, und ich freue mich über das große Engagement des Vereins“, erklärte Reiter.

    „Willkommenskultur in unserem Land“

    „Es ist eine ganz tolle und vorbildliche Aktion“, sagte Herrmann, der von einem „weiteren großartigen Zeichen für die tolle Hilfsbereitschaft und die Willkommenskultur in unserem Land“ sprach.

    Beim Heimspiel am 12. September gegen Augsburg werden Bayern-Spieler mit je einem deutschen Kind und einem Flüchtlingskind an der Hand einlaufen und wollen damit ein Zeichen für Integration setzen.

    ****

    Nebudu se ani ptát, co by na to řekl náš Pelta a čínští straničtí kapitalisté koupivší naši Slavii, jak by ti u nás reagovali na uprchlický problém. Na zápas Slavie se Spartou by asi hráči nevedli za ruku jedno české dítě za druhou jedno uprchlické jako výraz solidarity. Možná tak max. jednoho otroka z Foxconnu aby jim nosili zakopnutý balóny.
    „Kalle“ je holt formát! Když hrával v 80.letech (byl můj klukovský idol, i když hrával u frankfurtské konkurence, obdivoval jsem ho) ale teď už jako managera a jistě dobře zajištěného bohatého pána, si ho vážím ještě víc. Tréninkový tábor pro kluky uprchlíků je výborný nápad! Navíc naši „chudí“ co jim uprchlíci údajně ujídají chlebíčka ze sociální ošatky nemusí mít strach, tohle platí bohatí ze svých kapes.

    • Janika

      Tak to přeložte, Ondřeji, nebo napište svými slovy, a můžeme to dát jako článek. Samozřejmě jen jestli se Vám chce. Můžete mi to poslat na mail.

  30. Ondřej

    Obyčejná reportáž o tom, jak německý fotbalový klub se zapojil do pomoci uprchlíkům.

    FC Bayern Mnichov se zavázal pomoci uprchlíkům. Německý fotbalový mistr věnuje přes milion eur jako výtěžek přátelského fotbalového zápasu potřebným. CEO Rummenigge vidí jako svoji povinnost pomáhat lidem postiženým jako výraz německé učasti s nimi.

    Jeden milion eur pro uprchlíky – největší německý fotbalový klub Bayern Mnichov se zavazuje, že věnuje velký dar potřebným lidem. „Bayern vidí to jako svoji sociální odpovědnost pomoci uprchlíkům, prchajícím dětem v nouzi, ženám i mužům, aby jim pomohl jako výraz německé účasti s jejich osudem“ řekl předseda Karl-Heinz Rummenigge.

    Tréninkový tábor pro uprchlíky

    Německé hlavní plán pomoci spočívá v tom, že v příštích týdnech zřídí novou divizi pro práci s mládeží, tréninkový tábor pro uprchlíky. Město se zavázalo zajistit základní organizační úkoly řekl při návštěvě uprchlického tábora ještě do minulého roku aktivní hráč Bayernu, Bastian Schweinsteiger.

    Nezletilé děti a mladéž budou moci s Bayernem trénovat hrát fotbal a přitom se učit němčinu, budou zabezpečení jídlem, vyfasují fotbalovou výstroj, vše na náklady Bayernu, oznámil klub.

    Bayern vytvořil důležitý precedent

    Dar ve výši přes jeden milion jako výtěžek přátelského zápasu bude sloužit jako jedno z opatření plánovaného projektu pomoci uprchlíkům. Je v souladu s plánem pomoci organizovaným bavorským ministrem vnitra Joachimem Herrmannem (CSU) a mnichovským starostou Dieterem Reiterem (SPD) řekl po setkání s nimio předseda klubu Karl-Heinz Rummenigge.

    „Bayern učinil důležité gesto, a jsem rád, že takto silný závazek vzal Bayern na sebe“ řekl Reiter.

    Kultura přijetí uprchlíků v Německu

    Je to významná akce, řekl Hermann, kterou bude dáno najevo vstřícné jednání Německa a navození přátelské atmosféry přijetí uprchlíků.

    Domácí hráči vystoupí při přátelském zápasu dne 12.září proti Augsburgu, kdy při příchodu na stadion budou hráči Bayernu držet za jednu ruku německé dítě a za druhou ruku budou vést jedno dítě uprchlíků na znamení společné integrace.

    ****

    To je stručný překlad. Svůj poněkud ironický komentář jsem připojil výše k originálu textu. Víc nemám co dodal abych se nestal místním „Čulíkem“ co laje Čechům a jejich přístupům k problému, který zatím ANI NEPOZNALI, do xenofobů a jinak lidem nízké morálky a lidské empatie coby výbavy „normální“ slušnosti k lidem jak je běžné v civilizovaných zemích a jak se ostatní učí už malé děti ve škole. Tedy to, že máme pomáhat slabým lidem, lidem v nouzi, mít úctu ke starým, vlastním rodičům. Nakonec je to základ křesťanské morálky, ať chodíte na nějakou waldorkou školu, která první byla založena už v r. 1919 po válečném běsnění v německém Stuttgartu švábským podnikatelem Moltem. Pro Seala – jako klasický projev Weberových „protestantských ctností a ducha (bohužel už jen tehdejšího) kapitalismu“, který v ideální podobě má mít asketickou podobu povinné charity s potřebnými, zisk má být reinvestován do podniku se snahou o neustálé zvyšování vlastní prosperity firmy a tím i svých zaměstnanců, k osobní potřebě pak má být užito až „co zbude“ a to střídmou neokázalou formou (unglänzende Verhalten).

    • Ondřej

      oprava….ať už chodíte na nějakou waldorfskou školu nebo na normální….ta byla založena už v r. 1919….

    • Seal

      No můj poněkud ironický komentář by byl o tom, že některé české kluby asi taky nakonec přispějí na pomoc uprchlíkům. Postarala se o to iniciativa FC Porto, kterou podpořil Platini: http://www.theguardian.com/football/2015/sep/09/champions-league-europa-donate-ticket-refugees-porto-bayern-munich
      Jinak na ty predispozice moc nesázejte, ať už jde o Webera nebo Sombarta, který nějak podobně vysvětloval vznik bankovnictví. V tomhle ohledu dám spíš na toho Engelse: Lidé jsou určováni poměry, ve kterých žijí, ale pořádně jim to oplácejí.