Zabíjející alkohol v Libyi

absolut tripoli

Ministerstvo zdravotnictví Libye 12.3.2013 oznámilo, že počet úmrtí z otrav alkoholem, obsahujícím metanol, se zvýšil na 60 obětí a v pěti nemocnicích v Tripolisu je hospitalizováno 709 osob.

Vláda vyzvala lidi, aby přestali alkohol pít…

V nouzi je každá rada dobrá, snad i ta, aby se zrušil zákaz alkoholu a tím by se odbourala nelegální výroba a černý trh. Kdo si přitom představuje, že potom by se vyskytoval jen ten alkohol nezávadný, měl by se informovat o nedávné, snad ještě ani neskončené kauze v České republice. Potom by ho představy o vyspělé společnosti se svobodným trhem rychle přešly.

Libyjci pravděpodobně neznají podobnou kauzu v České republice a domnívají se, že se otravy alkoholem vyskytují pouze v Libyi. Lidé hledají důvod, hledají viníka a objevují se dohady o tom, že kdosi záměrně přidal do alkoholu jed a další fantastické teorie. V současné situaci boje všech proti všem by to mohla být další ze záminek, jak si vyřizovat účty.

Hledání viníka však není tak jednoznačné. Pro nemalou část společnosti jsou totiž viníkem ne ti, co za účelem zisku nelegální alkohol vyrábějí a distribuují, ale jednoduše ti, co ho konzumují. A z tohoto hlediska je postihl zasloužený trest.

Nejsou řídké takovéto názory:

„Nemůžeme mít soucit s někým, kdo pije alkohol.“

„Je to dobrá lekce pro všechny co pijí alkohol.“

***

Pití alkoholu bylo v Libyi zakázáno už v celém období vlády Muammara Kaddáfího a je zakázáno dosud. Přesto dříve k úmrtím nedocházelo, alespoň nic takového není známo. Přitom je možné, že se i tehdy alkohol pokoutně vyráběl. Nebylo to ale za účelem zisku.

IM000019.JPG

Jeden komentář

  1. sax

    Napadly me 2 veci:
    Ze jim tam zacala privatizace a ze jsem myslel, ze je to tam ted na cucky- proto me prekvapuje, ze jim funguje statisticke vykaznictvi (ci ze to nekdo vubec cte a scita).

    Ta ceska kauza jeste pokracuje? Zavreli ty dva chudaky a tim to neskoncilo?
    Nevolit je jedine reseni… 8-)

  2. Janika

    No právě, Saxi, je to tam na cucky (arabské), u nás je dlouholetý pořádek a demokracie (ušlechtilé evropsky kulturní, jak o ní hovořil Waltr Komárek, že je lepší, než ta americká) – a to se podívejme, jak jsme s nimi nakonec v jednom pytli… Nějak se v tom neorientuju.

    Že to u nás neskončilo, no, ještě se tuším něco objevilo, asi mají lidi nespotřebované zásoby. Což se divím, ale nespotřebované zásoby alkoholu jsou zase kladným znakem domácnosti ;-). U nás toho moc nemáme…

  3. ;-)))

    hezke tam je videt jak cirkev kolaboruje ;-)))
    klerofasisti vsude stejni

  4. PeeBee

    zdravím,

    první zmínky o alkoholu v souvislosti s libyí byly k zachycení ještě před pádem tripolisu – jednalo se o „revolucionáře“ vozící do libye hádejte co? absolut vodku, asi je tam populární. vzhledem k tomu, že „revolucionáři“ mohla u tuniské hranice být klidně místní pašerácká sebranka, proč ne…

    musa ibrahim tuším zmiňoval alkohol jako jednu ze zneužívaných látek na straně rebelů (spolu s hašišem a amfetaminy). alkohol je využíván při mučení – k polévání, zapalování a zhášení.

    nicméně je to muslimská země, zní to celé dost bizarně.

  5. Janika

    Také zdravím, PeeBee.

    Ano, s alkoholem je to u muslimů zvláštní. Vždycky mě zajímalo, jaká je společnost bez alkoholu. U nás si různá setkání a oslavy bez alkoholu nedokážeme představit. A oni se také scházejí, oslavují, baví se. Možná je pak život kvalitnější, dostává jinou hodnotu. Povídala mi tuhle kamarádka, že s ní její vytoužený odmítl strávit noc se slovy: „Já si počkám, až budeš omámená mnou, a ne alkoholem.“ :-).
    A taky jsem si vřdycky říkala, jak je z tohoto hlediska zvláštní, že Rusové, s jejich bohatýrským popíjením, tak milují abstinenty Libyjce :-).