Kdo nechce Rusy v Libyi?

russian-embassy-libya-attack-si

Už jsme zvyklí na to, že v Libyi jsou po demokratizaci za pomoci bomb civilizovaných západních zemí na denním pořádku vraždy, atentáty, únosy, všichni bojují proti všem a panuje naprostý rozvrat a chaos. Přesto v posledních dnech došlo k událostem, které se tímto chaosem jednoduše vysvětlit nedají. Dokonce i Tereza Spencerová o tom napsala:

„Mezitím z Libye evakuovalo zaměstnance své ambasády Rusko, a to po útoku davu, který podle všeho vedla jakási ruská bývalá vzpěračka zamilovaná do Kaddáfího… Při nejlepší vůli se v tom neorientuju, chápu jen to, že Libye slíbila škody napáchané na areálu ambasády kompenzovat.“

To je ale mylná interpretace samotného zdrojového článku, ruská „kaddáfistka“ žádný dav nevedla, ale naopak byla údajnou příčinou útoku, protože zastřelila libyjského důstojníka.

***

Jaké jsou ve stručnosti poslední události, týkající se odchodu Rusů z Libye:

Na konci září 2013 Rusko dodalo Libyi další várku z deseti protitankových systémů „Chrysanthema – C“ … Je to první dodávka ruských zbraní dodaných do Libye po změně režimu v roce 2011. Generál Obeidi ve svém uvítacím projevu poděkoval ruské straně a vyzval k posílení vztahů mezi Ruskem a Libyí na základě vzájemného respektu. Poznamenal také, že Rusko bude hlavním partnerem v procesu obnovení libyjské armády.

Lev Veršinin k tomu hořce a ironicky poznamenává, Moskva bude respektovat novou demokratickou Libyi a nová demokratická Libye bude respektovat Moskvu.

Bez ohledu na tuto hořkost lidí, kteří mají srdce, se na mezistátní úrovni zdály být přátelské vztahy mezi Ruskem a Libyí na dobré cestě. Došlo k obnovení kontaktů mezi Ruskem a Libyí, které bylo přerušeno v době tzv. revoluce.

Souběžně s tím se na pozadí skutečného kolapsu země uskutečnila výzva Dr. Jibrila ke všem oponentům: „Apeluji na všechny libyjské vlastence, aby zapomněli na zášť a aby se semkli kolem vlády. Omlouvám se za chyby, které se staly, a zaručuji, že vše bude napraveno. Obracím se na uprchlíky, ať žijí kdekoliv, obracím se na vojáky, kteří sloužili diktatuře, obracím se na kmeny, které bojovaly proti revoluci: vraťte se! Vláda vám dá veškerou pomoc, kterou potřebujete, budete zastoupeni ve vládě, ale vraťte se – Libye vás potřebuje.“

K tomu poznamenává Lev Veršinin, že tato vláda ovládá snad jen Tripolis. V diskuzi pod článkem byl opraven, že tato vláda neovládá Tripolis, ale hotel Rixos.

2.října 2013 došlo v Tripolisu k útoku na ruské velvyslanectví. Příčinou bylo údajně zastřelení libyjského důstojníka a poranění jeho matky nožem, které způsobila ruská občanka Kateřina Ustjužaninova.

Tato Káťa – Kaegcha je známou osobou mezi ruskými blogery. Jedná se o skutečnou osobu, jejíž jednání je trochu nepochopitelné a záhadné, podobně jako „naší“ motorkářky Katky. Po pádu Tripolisu se dostala do přes Tunisko do Libye. Její motivací byl obdiv k Muammaru Kaddáfímu, kterého chtěla zachránit, či zemřít s ním. Potom se ale tón jejích zpráv změnil. Další její osudy byly nejasné, nevědělo se, zda je v Libyi, či zda se jí podařilo vrátit se do Ruska.

Někteří blogeři si z ní udělali hrdinku, která zabitím libyjského důstojníka statečně splnila to, co slíbila, a je odhodlána položit za to život. Po atentátu byla zatčena a její další osud je neznámý.

Celá událost je barvitě líčena, namátkou zde. Kateřina zaklepala na dveře své budoucí oběti, leteckého důstojníka Mohameda al-Soussiho a když otevřel, vypálila do něj několik ran z kalašnikova. Jeho matku pořezala nožem. Pak nabrala krev zabitého do nějakého hrnku a venku pak touto krví napsala na zeď „Smrt krysám“.

thumb242-8a7049cb1ec30a18da6e213ee9f90d8d

Je otázka, proč to psala Ruska v angličtině, být na jejím místě, dala bych si tu práci naučit se napsat ta dvě slovíčka arabsky. Bylo by to jistě efektnější.

Všechno ale zřejmě bylo úplně jinak. Posléze vyšlo najevo, že libyjského důstojníka zabila a jeho matku zranila jeho vlastní žena. Původní dezinformace se však někomu hodila a plnila svůj účel. Kdo stojí za touto provokací, není známo. Sami Libyjci se nad okolnostmi zatčení Káti podivují, a to bez rozdílu ze všech skupin. Jsou spíše zmateni a rozhodně ne těmito událostmi motivováni k ataku na Rusy.

El-murid píše, že Kateřina byla od samého počátku plánovaně využitá zvláštními službami (jakými?), byla neustále pod dohledem a celá akce byla naplánovaná za účelem zrušení účasti Ruska v Libyi, i když dočasné. Že rozhodně neplánovala nějakou pomstu vyplývá také z jejího blogu na Livejournalu. El-murid v závěru článku nabízí adresu tohoto blogu ruským tajným službám, pokud projeví zájem. Upozorňuje, že pokud bude blog smazán, nikdo si tím nepomůže, protože zůstane zachován v internetové paměti.

Přesto ruské velvyslanectví v Tripolisu bylo urychleně evakuováno. A to už je co říct, protože tito lidé fungovali v daleko horších podmínkách za války. Tehdy byla situace mnohem vážnější, ale k takovýmto mimořádným opatřením nedošlo.

Z Libye byli také evakuováni všichni ruští zaměstnanci “ Tatneft „. Kdy se budou moci vrátit zpátky není známo. Tyto události způsobily naprosté ochrnutí všech rusko-libyjských vztahů.

Otázka, kdo konkrétně tahá za nitky těchto událostí zůstává nezodpovězená. Rusům je však jasné, že ať za tím stojí kdokoliv, akce je namířená proti Rusku. Rusko „je na řadě“. Ale Rusko je také naštěstí připravené a silné. Putin podporuje rozsáhlé přezbrojování.

Pokud jsou stěny domu silné, nezničí je žádné tornádo, nepořádek se dříve nebo později uklidí, děti se umyjí a krysy vynesou. S lýkovou chatou je to naopak – i když je vše uvnitř čisté a umyté, naplněné až po střechu dovezenými spotřebiči, lednice plná a celá rodina se k sobě navzájem chová zdvořile a s úctou, ale první vítr strhne stěny a shodí střechu – a potom přijde Vlk a všechny sežere.“

Jeden komentář

  1. Janika

    To je skvělý článek, Smajlíku, děkuji. Navazuje na to, co jsem měla při psaní tohoto článečku na mysli. (Promyslím si to a zítra sem ještě něco připíšu.)

    • Janika

      Tak ještě dodatek k tomu článku, jak jsem si to sesumírovala přes noc v hlavě :-):

      1. Útok na ruské velvyslanectví v Libyi je událostí geopolitickou.

      Geopolitiku bych si sama pro sebe definovala na podobenství kolektivu školní třídy: vládne tam určitá nálada, těžko definovatelná, proměnlivá. Určití jedinci mají vliv, jiní jsou za otloukánky, slouží jako hromosvod pro vybití emocí. Když někoho někdo napadne, může se trefit do momentálního směřování a ostatní se k němu přidají. Nebo taky ne, a pak se stane obětí sám.

      2. Tajné služby mají nejednoznačné „pány“, mísí se v nich vlivy. Takový agent je vždycky jednou nohou v „nepřátelském“ táboře :-), (To jak jsem se v článku ptala, jaké tajné služby využily Kaegchu.)

  2. BARON LE SAMEDI

    Já bych to viděl jinak. Jako klam. Co my vlastně víme o Kaddáfím? Ano, byl osvíceným vládcem. Možná i žije. Ale jaká skutečně byla jeho doktrína přijímána Libyjci, to je, Janiko, otázka. Vezměme si pár omylů, do nichž jsme vnuceni (dává se nám k věření). Egyptské pyramidy….dobrá, 2mil.300 tisíc až patnáctitunových bloků v pohybu na místo u Gízy, kde stanuje 30.000 dělníků i s rodinami (Lexa). Nezajímá mne ne-mechanizace. Jde o to, že ač ukecaní duchovní ty stavitele zakreslují v bederní roušce, bylo to asi jinak.Přes poledne v Egyptě a Núbii nic neuděláte, tedy přes období slunečního svitu. Nastává teplá noc (jen v létě) a vy můžete stavět v noci….jde-li to, nebo lámat kámen o 680 km níže Gízy. Tam už jsou vždy v noci mrazy, kdo pracuje, musí být řádně oblečen. Stély a kartuše žádné „zahalence“ neuvádějí. Jak se tedy stavěle? Ve dne v padesátkách na přímém slunci? Nesmysl…..Starověká Trója….vždy tomu u řeckých měst bylo tak, že své nemocné fyzicky i tělesně pravidelně vyhnali za město, umístili je do megadřevěbé truhly vycpané slámou a hořlavinami, a za živa je co oběť spálili. Truhla byla na stojanech, podpěrách, koně připomínajícího. Pokud Trójané obléhání nepodlehli, co je přimnělo vtáhnout si obětinu do města a čekat, a nezapálit ji? Byla to první obětina v celých dějinách, která neshořela, ba vyskákali z ní mladíci, pobili Trójany, vyplenili město, a přesto zbylo dosti pro Schliemanna a jeho lidi, viz Priamův palác na Insel der Museen v Berlíně….nebo: co víme o menoře, sedmiramennem židovském svícnu? Předně to, že jde o svícen., mající tři ramena na straně levé, tři na straně pravé, ergo šest ramen. Jde o svícen s šesti rameny a sedmi světly. Nebo bližší omyl: když Julian Semjonov končí se Stierlitzem, aka plukovníkem Maximem Maximovičem Isajevem, nechá ho papá Mullerem mučit kdesi ve vile u Berlína v uniformě standartenfuhrera ss, kterým zpravodajec Stierlitz byl. Ahistorismus, nesmysl, který prošel přes revize textů….Každý zrádce je vydán v civilu, nikoli ve slavnostní uniformě s dubovými ratolestmi a vál. křížem….a tak by šlo pokračovat. Podstata i Kaddáfího byla asi i jiná, než se nám jevila, a úplně špatně ho odhadly záp. mocnosti.Pokud jim přirozeně nešlo jen o rozval státu jako takového….

    • Astr

      Barone pochybnosti mate sice spravne, ale co ta posledni veta?
      Odpovezte si sam:-)
      Tece olej ? Tece za spravne petrodollary ?
      Vase odpoved musi znit dvakrat ANO ANO!
      Dokonce I “ divide et impera “ funkuje naplno a ma napilno :-)

      Take I NewYork tajmsy pisou ze obcane jsou spokojeni ze jim nevladne dictator a maji demokracii!!!
      Tak vo co go ?
      (nejaky duvod k nespokojenosti ? )

      • BARON LE SAMEDI

        včera jsem to psal po půlnoci, a náhodou dosti unaven- jsem se dostal k pc. Mínil jsem, Astr, že olej n e t e č e. Ne tak, jak by podle Západu měl. A jde o to, zda Kaddáfí, po vzoru tibetského mnicha, kterému nevyjde kresba MANDALY, prostě jen nemáchl rukou, jako ten mnich po tisíciletí, aby mandalu- stát, který nakreslil,
        smazal. Podle mne Kaddáfí žije, Jinak, v historii se nedá věřit ničemu. Kosterní pozůstatek muže a vlka kdesi v Iráku, starý deset tisíc let, byl interpretován jako hrob muže, zápasícího se zvířetem (uloženo s ním). Dnes se ví, že je to pes, zabitý, když jeho pán zemřel a s ním je pochovaný.Jde o výklad, interpretaci.
        ,.

    • Janika

      Děkuji za zajímavé povídání, Barone. Historické záhady jsou jedním z nejpoutavějších témat :-).

      Co se týče pochopení Kaddáfího v Libyi samotnými libyjci, tak o tom si iluze nedělám. Žili v izolaci, sice jako v bavlnce, ale tohle člověk nikdy nedokáže ocenit, dokud není vytažen na mráz. Normální lidé, kteří ocení to, co mají, až když to ztratí. Ještě je na to brzy. Dosah jeho myšlenek můžeme posoudit my z dálky, podle jeho díla.

      Co se týče Stierlitze, tak ten konec ani neznám, pamatuju si jen, že mu Miller mučením vyhrožoval, ale nedošlo k tomu.

    • Astr

      Pridavam Interview s tvurcem filmu

      Jinak pro informaci:
      Film sam neni o existence ALLIENS, je o muzi ktery v jejich existence veri
      The ‚documentary‘ is not about aliens existing, it’s about a guy who believes aliens exist. No shred of evidence at all.