Aleppo v Egyptě

Aleppo v Egyptě – přistižen fotograf, který snímal nainscenované „zkrvavené“ děti

Překlad Sam Elles, převzato odtud.

 foto-v-egypte

Proti oficiální vládě Sýrie a proti Rusku je vedena skutečná informační válka. Západní masmédia publikují jako o závod srdcervoucí historky, doprovázené ilustracemi „zkrvavených dětí na ruinách Aleppa,“ na jejichž základě se pak píší celé rezoluce pro OSN a jiné mezinárodní organizace. Dnes se stal v Egyptě incident, který nás znovu utvrzuje o bezcharakternosti autorů a režisérů takových dezinformačních útoků.

V egyptské provincii Port-Said upoutala pozornost policejní hlídky malá dívenka se zkrvaveným šátkem na hlavě, která držela v rukou zkrvaveného medvídka a pózovala v rozvalinách zbořeného domu. Jak se ukázalo, fotograf pracoval na zakázce jedné ze sociálních sítí, která přináší zprávy ze situace v Aleppu.

Fotilo se se souhlasem a za účasti rodičů nezletilé dívenky. Fotograf byl na čtyři dny zadržen, ostatní dospělí účastníci byli propuštěni na kauci. Jak se ukázalo, „krev“ zastoupila obyčejná barva a zřícený dům byl zbořen na příkaz úřadů coby nezákonná stavba.

Kdo to má zapotřebí, proč se to dělá a kdo je zákazníkem takové „umělecké činnosti“ – je i bez vysvětlení zcela jasné. Otázka zní jinak – co se s tím dá dělat a jak tomu čelit? Takových „reportáží“ se vyrojilo ohromné množství. Dokonce i The Independent napsal, že západní média nemohou obdržet ani jeden skutečně pravdivý materiál z Aleppa už jen proto, že jinak je „povstalci“ udělají svým terčem, a proto všechny omílají tutéž propagandu.

„Západní novináři neinformovali veřejnost už dlouhé měsíce ani o jednom zcela zřejmém faktu – o tom, že nemohou pracovat na teritoriu „povstalců“, protože „povstalci“ jim buď podřežou hrdla sami, anebo je předají někomu, kdo to udělá,“ psalo britské vydání.

Tudíž ti západní „novináři“, kteří pracují v Sýrii a Aleppu, spíše než co jiného pracují s povolením teroristů a pro teroristy. No – a proč vůbec riskovat, když je možné leccos nainscenovat? Západní diváci či čtenáři se ve velké většině vůbec neptají po důvěryhodnosti informací, kterými je krmí, a proto jsme v jejich očích „až po lokty v krvi malých dívenek s plyšovými hračkami v rukou“… A s tím je nutné něco udělat. Jenže co?

 

 

Jeden komentář

  1. Janika

    Vždycky, když vidím dramatické fotky z válečných oblastí, tak si říkám, kdo a jak to fotografoval. Protože časy válečných reportérů, těch skutečných hrdinů, dnes už dávno minuly. Tereza Spencerová se například před pár dny do Aleppa vydala, už to samotné je nezvyklá věc, ale pobývala v hotelu relativně chráněném, a když někde nedaleko něco bouchlo, odrazovali ji všichni kolegové novináři, aby se na to místo vydala. Tak zůstala v bezpečí.

      • Janika

        Taky jí věřím, je dobrá. A i to, že do Aleppa vůbec dojela, je hrdinství. Pořád lepší, než přežvýkaná zpravodajství ukradená bůhví komu, co kopíruje jeden od druhého a zasvěceně předkládá jako bůhvíco. Jen jsem měla na mysli, že chybí skuteční váleční reportéři. Nebo jim není dáváno slovo.

  2. MaB

    „Západní masmédia publikují jako o závod srdcervoucí historky, doprovázené ilustracemi „zkrvavených dětí na ruinách Aleppa,“
    Konkrétně která ?
    Toto jsou noviny, převážně deníky, nejrůznějšího politického zabarvení, které ve Francii vycházejí.
    Jsem připravena se vsadit o hodně, že podobné snímky nenajdete v jediném z nich. Žádný by si nedovolil uveřejnit něco neověřeného a už vůbec ne snímky tohoto typu.
    Libération
    Le Monde
    Le Parisien
    La Tribune
    Les Echos
    Le Figaro
    L’Humanité
    France Soir
    Metro
    20 minutes
    L‘ Equipe
    Midi-Olympique
    Le Dauphiné libéré
    Le Progrès de Lyon
    Ouest-France
    Le Télégramme de Brest
    Paris-Normandie
    Nice-matin
    Var-matin
    Corse-Matin
    L’Yonne républicaine
    La Voix du Nord
    La Provence
    Le Républicain Lorrain
    L’Union de Reims
    La Liberté de l’Est
    L’Alsace Le Pays
    La Montagne
    Le Berry Républicain
    Le Populaire
    Le Journal du Centre
    Courrier International
    L’Européen
    L’Express
    Marianne
    Le Monde Diplomatique
    Le Nouvel Observateur
    Le Point
    Le Monde de l’Education
    Phosphore
    Le journal on line de Saône-et-Loire
    Le Bien public Saône-et-Loire
    Les Clefs de l’actualité Junior
    Dernières Nouvelles d’Alsace
    L‘ Equipe
    Midi-Olympique

    Něco jiného jsou sociální sítě a YouTube, což je Eldorádo pro proselytismus IS, kde se to podobnými deinformacemi jen hemží, lze si najít i zřícenou Eiffelovku. Jsou určeny k manipulaci mládeže a bohužel to u některých funguje.
    Reportáže přímo ze Syrie máme skoro denně díky těm, kteří sice vědí, že informovat zabíjí, ale považůjí to za svou povinnost.
    74 novinářů zemřelo v r.2016 při výkonu svého povolání.

    • Janika

      Reportáže přímo ze Syrie máme skoro denně“
      Když já jsem nějak skeptická, MaB, hlavně po Libyi. Tam nějak novináři a přímé reportáže chyběly. Pamatuju si na rozhovor s Kaddáfím. Předem připravená manipulace, určené, jak to má vyznít, mohl říkat co chtěl, nemělo to smysl. Reportérka byla instruovaná svými chlebodárci co a jak.
      Vyslaní novináři plní jen předem připravené zadání, nevěřím žádné objektivitě zpravodajství, nic takového, jako svoboda a pravda v téhle profesi neexistuje.

      • MaB

        Janiko, s tím nemohu souhlasit. Reportáže nechyběly. Existují totiž nezávislá media, jako např. Médiaparte aj., jejichž jediným „chlebodárcem“ je čtenář. Myslím, že právě ten rozhovor s Kaddafim (už jednou jsem ho sem dala) vyzněl a byl pochopen přesně tak, jak si přál. Rozhodně to nebylo ve prospěch Sarkozyho, z čehož se dá soudit, že svoboda v téhle profesi možná je.
        Uznávám ale, že není mnoho zemí, kde jsou novináři (zde iTélé , nepřetržité informace) ochotni stávkovat celý měsic, když mají pocit, že jsou, jejich nezávislost a Svoboda, ohroženy. Měli velkou podporu veřejnosti a zvítězili, vynutili si chartu, i když majitelem je miliardář Vincent Bolloré (Vivendi aj)

        Viz tady, (bude asi potřeba uvést nadpis), vysvětlují, proč stávkují a uslyšíte tam „indépendence“ a „liberté“
        VIDEO. Crise à i-Télé : pourquoi ils font grève – France Info
        http://www.francetvinfo.fr › Eco / Conso › Médias › Crise à i-Télé
        28 oct. 2016 – „Je soutiens i-Télé parce que…“ Les membres du personnel de la chaîne d’information en continu expliquent pourquoi ils sont en grève

        • embecko

          Mediapart stala od zacatku puce na strane umirmenych rebelu a horovala za svrzeni zakonne Assadovy vlady. Ze je chlebodarcem ctenar neznamena hned nezavislost. To je preci o podobnych „oficialnich alternativach“ znamo: Alternativni jsou jen do chvile, dokud nepadne kosa na kamen, pak se vzdy k veci postavi stranicky.

          • MaB

            Jsou to investigační novináři, předkládají fakta a důkazy. Odhalují „aféry“, jim vděčíme z velké části i za to, že jsme se zbavili NS. A jejich vyšetřování případu pokračuje:
            Notre dossier: l’argent libyen de Sarkozy | Mediapart
            Sarkozy-Kadhafi: révélations sur le circuit des millions.. – Mediapart

          • MaB

            Jsou to investigační novináři, předkládají ověřená fakta a důkazy. Odhalují „aféry“, jim vděčíme z velké části i za to, že jsme se zbavili NS.
            A jejich vyšetřování případu pokračuje…
            Notre dossier: l’argent libyen de Sarkozy | Mediapart
            Sarkozy-Kadhafi: révélations sur le circuit des millions.. – Mediapart

          • Janika

            „Mediapart stala od zacatku puce na strane umirmenych rebelu a horovala za svrzeni zakonne Assadovy vlady.“
            A to mluví za vše. Odtud je veškerá dnešní mizérie.

            • MaB

              …jak říká embecko ?
              Záleží na tom, jakou informaci od novin čekám. Když tam chci najít potvrzení té své „pravdy“, stačí jít, podle mé orientace, buď do Figara nebo do Humanité.
              Když mi jde o co největší objektivitu, musím jít i jinam.
              Myslíte, že Médiapart měla nějaké zvláštní sympatie ke Kadhafimu ? To jim ale nebrání hledat a nacházet důkazy jeho tvrzení…

              • embecko

                Sarkozy uz jim prerustal prez havu a potrebovali ho pote, co odvedl svoji praci v Libyii, dat stranou. Nic neni politictejsiho, nezli investigativa a to proto, ze kdo bude vysetrovan, o tom rozhoduje sam investigativec.
                Pokud se nemylim, tak Mediapart patri byvalym sefredaktorum LeMonde (Danone/ BNParibas) a Liberation (Rothschild), to je pak jednoduche neco predhodit oveckam, aby se mohly radovat, jak s temi nahore zatocili.

                • MaB

                  Demokracie potřebuje nezávislý pluralitní tisk, ovečkám obvykle stači jediný ovčáček….
                  Mediapart, podobně jako Canard enchainé, zaujímá zvláštní místo ve francouzském tisku: bez reklam, bez dotací, bez patrona nebo průmyslových zájmů – má jedinou podporu, své čtenáře.
                  Je to deník, vychází sedm dní v týdnu se třemi denními edicemi, Založili ho jeho novináři (35), kapitál je řízen zakladateli a zaměstnanci v transparentnosti a nezávislosti, která vylučuje jakékoli riziko střetu zájmů a vnějších tlaků.
                  Nepřijímá reklamy a zamítá státní dsubvence, předplatné od čtenářů je jeho jediný zdroj příjmů.

    • hans

      Jsem připravena se vsadit o hodně, že podobné snímky nenajdete v jediném z nich. Žádný by si nedovolil uveřejnit něco neověřeného a už vůbec ne snímky tohoto typu.

      Cha, cha. Během pěti sekund mi google našel haldu snímků tohoto typu z prvního deníku z vašeho seznamu (Libération)

      https://www.google.cz/search?q=aleppo+enfants+Lib%C3%A9ration&rls=com.microsoft:cs&prmd=ivns&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwiuyaOhsozRAhUHjiwKHWZ-DwcQ_AUIBQ

      známý je zejména tenhle

      http://www.liberation.fr/planete/2016/08/18/omran-5-ans-rescape-d-alep-reveille-les-regards-du-monde-sur-la-syrie_1473214

      „bratr“ holčičky z článku, stejně jako ona zachraňovaný opakovaně a v různých koutech Sýrie.

    • hans

      Jenže i když tam u vás ve Francii máte „reportáže se Sýrie skoro denně“, problém těch reportáží je ten, že je dělají novináři v Paříži, nebo v Bejrůtu, Ankaře a Ammánu, na základě obrazového materiálu a informací dodaného islamistickými teroristy a extremisty, které si novináři neověřují. Maximálně se – společně s hondostáři s OSN – podívají do zpráv onoho majitele secondhandu v anglickém Coventry.

      • MaB

        Mylite se, fr. reportéri jsou na miste, stejne tak lékari.

        VIDEO. Syrie : retour à Alep-Est, détruit par quatre ans de … – France Info (zadejte si tento nadpis)
        http://www.francetvinfo.fr › Monde › Syrie
        Il y a 2 jours – Les reporters de France 2 sont retournés jeudi dans les quartiers est de la ville, désormais aux mains du régime syrien.

        • hans

          Jestli jsem dobře pochopil váš odkaz, tak jde novináře, se kterými se potkala v hotelu v západním Aleppu Spencerová – kteří se ve východním Aleppu ukázali až 22. prosince, až po jeho osvobození a po skončení bojů. To jest, k fejkům o „syrských/ruských zločinech v Aleppu“ nemají žádný vztah.

          • MaB

            jen namatkou par titulku, které si muzete zadat….

            «Etre reporter de guerre, c’est être un témoin de l’histoire»
            Sophie Nivelle-Cardinale en 2013 récompensée par deux trophées aux prix Bayeux, le trophée Télévision, attribué par un jury de professionnels, et le trophée des Lycéens, pour le reportage “Au coeur de la bataille d’Alep”.

            Publié le 24 Avril 2014 par Pierre PICCININ da PRATA
            SYRIE – Deux reporters de guerre témoignent
            En Syrie il effectue sept voyages d’observation dont les relations successives offrent probablement à ce jour la meilleure vue d’ensemble produite à propos de la révolution syrienne.

            VIDEO. Syrie : dans l’enfer d’Alep en compagnie d’un Français qui …
            http://www.francetvinfo.fr › Monde › Syrie
            5 oct. 2016 – Des reporters de France 2 ont pu entrer dans la ville,

            Grands Reporters – SYRIE
            http://www.grands-reporters.com/spip.php?page=pays_article&id_mot=17

            Un post d’un photographe de l’AFP qui travaille à Alep

            Le reportage d’Envoyé spécial à Alep

            Prix Varenne: un journaliste AFP d’Alep récompensé – L’Express

            le reportage « Au cœur de la Bataille d’Alep » … Marine Olivesi, reporter de guerre …

            En Syrie, le reporter Yves Debay, éternel « fou » de guerre, a été tué par un sniper sur le front d’Alep. Publié le 18/01/2013 à 17h54 | disparition d’un „fou de …

            Dans les rues d’Alep avec Jérôme Sessini, reporter …

            Syrie : Dans Alep martyrisée – Paris Match
            http://www.parismatch.com/Actu/International/Syrie-Dans-Alep-martyrisee-1077523
            28 sept. 2016 – Nos reporters ont passé cinq jours dans la ville d’Alep qui n’est plus .

            Une équipe de France télévisions a pu entrer dans Alep – Les Inrocks

  3. Seal

    Vašemu ruskému zdroji se nějak popletly fotky. Přijde mi to hodně zvláštní, protože ruské zpravodajské agentury (a u nás První zprávy) je přitom měly od začátku správně (a pak zpravodajství doplnily i videem s tou holčičkou): https://lenta.ru/news/2016/12/20/egypt/

    • Janika

      Nakonec mi přijde pravděpodobné, že si záchranáři při zachranování tu holčičku předávali. Takže ty fotky nedokazují nic.

      • tresen

        Pokud v nich hledáte skutečný důkaz, pak leda ten, že v tom městě žijí i malé holčičky.
        Fotky nemusí dokazovat nic převratného nebo nečekaného. Záleží, kdo se na ně dívá, jaké má předchozí zkušenosti a vědomosti anebo jak je chce využít. Někdo z nich pak občas dokáže vydolovat i „důkaz“, jak dokládá úvodní článek.

      • Seal

        Ty fotky především dokazují, že váš zdroj politikus.ru zaměnil skutečné fotografie z Port-Saidu za fotografie z Aleppa. A přitom ruské agentury od RIA Novosti až po Lentu + další známá zahraniční sdělovadla mají ty fotografie správně, protože použily oficiální egyptský zdroj. Jestli nevěříte, tak se koukněte na ten snad jediný český článek na Prvních zprávách: http://prvnizpravy.parlamentnilisty.cz/zpravy/zpravy/egypt-zadrzel-vyrobce-snimku-zranenych-deti-z-aleppa/
        No, třeba ještě na politikus.ru nevzali v potaz, že se válka spolu s ukončením ukončení bojů v Aleppu dostala do nové fáze.
        Dokonce i na Vzgljad.ru jsem dneska četl článek o tom, jak se Erdogan včera sešel s Bana Alabed; což je ta slavná sedmiletá holčička, která v angličtině psala na twitteru o situaci ve východním Aleppu. Rusové ani neměli problém ukázat ve zprávách těžce poničené ulice ve východní části města (zatímco pod minulým příspěvkem se diskutovalo nad nějakými starými záběry z dronu), protože i to je teď součástí snahy o urovnání krvavého konfliktu ve formátu Rusko – Turecko – Írán, tj. bez Američanů. Ale klidně to berte tak, že vám do toho zase jenom hyperkriticky šťourám.

    • hans

      Hoaxu, který je označuje za podvod, se věnovala například Romea, kde jsou odkazy na zdroje.

      Článek „například Romey“ je hoax. Po česky lež a podvod.

      Dotyčnou sérii fotografií „ruské servery“ označily za nevěrohodnou a nahranou, protože podle nich dokládá, že holčičku různí takzvaní záchranáři nezachraňují, ale vzájemně si předávají při pózování před fotografy, a pak posadí do auta, aniž by měli snahu ji nějak pomoci.

      Romea (resp. server hatefree, odkud to Romea převzala) lživě tvrdí, že „ruské servery“ mají fotografie za důkaz opakované záchrany holčičky jedním záchranářem na různých místech.

      Čili hoaxem není nikým nevyvrácené tvrzení ruských serverů, ale lživé tvrzení českých Hatefree a Romey.

      PS. Holčička byla zachráněna kromě zmiňované série z 27.8. z Aleppa také 10. 10. ve stovky km vzdáleném Homsu, tentokrát bez „bratra“, https://www.google.cz/search?q=syrian+girl+ayah&ie=utf-8&oe=utf-8&gws_rd=cr&ei=xWliWKadDYGnsAG284KwAQ což vaši Romové ignorovali. Ignorovali také její záchranu (opět) s bratrem ze 17. srpna v jiné aleppské čtvrti https://twitter.com/KeithWalkerNews/status/766351043726807040/photo/1

      • tresen


        Proč si myslíte, že je to to samé dítě jako na srpnových fotkách z Aleppa?

        • tresen

          Víte, připadá mi neuvěřitelné, že si někdo může myslet, že to dítě odvezli z Aleppa do Homsu, změnili mu barvu vlasů a očí a nutili ho, aby brečelo po tatínkovi. Proč by to proboha dělali?

          • oh

            Víte, aniž bych se chtěl zabývat touto konkrétní fotografií, připadá mi neuvěřitelné, že si někdo ve věku digitální fotografie a digitálního zpracování obrazu může myslet, že kvůli falšování obsahu nebo kontextu fotografie je třeba jednou vyfotografovaný objekt převážet z Aleppa do Homsu nebo kamkoli jinam. Proč by to proboha dělali?

            • tresen

              Tak objekt, říkáte?
              Hm.
              Možná by vám prospělo, kdybyste se konkrétními fotkami přece jen občas zabýval.

              O digitálních úpravách něco vím. Podle mne je velmi pravděpodobné, že velké agentury, které si chtějí udržet dobré jméno, jen tak něco bez ověření autenticity nezveřejní. Na to, aby odhalily podfuk, mají odborníky.

    • tresen

      Tahle fotka je opravdu profláknutá. Objevuje se na síti od léta srpna 2013 /aspoň co jsem zaznamenala/ jako ilustrace utrpení v Sýrii. Hlavně si ji předávali latinoameričtí bloggeři a tweeteři.
      Původ mně neznámý, ale třeba se zjistit dá.

      • Nerevar

        Údajně snad plakát k nějakému ruskému válečnému filmu …

          • Seal

            Samozřejmě, informační válka je přece taky vůl. Ale to automaticky neznamená, že všechny emotivní válečné fotografie jsou padělek. O tom Ismailovi z Aleppa (či jak se jmenuje), jehož fotek se týká ten článek na Romea, platí to, co popsal Independent: Patří k síti syrských freelancerů, které znáborovali Reuters, protože pro západní fotografy to bylo ve východním Aleppu nebezpečné. No a protože měl nejspíš napojení na některou z těch více či méně džihádistických skupin, tak pořizoval takové fotografie, které se daly využít v propagandě. Včera zveřejnila RT záběry dalšího prolétavajícího drona nad východní částí města, kterému dala nejenom nostalgický název „První sníh nad Aleppem“, ale doprovodila je i příslušnou muzikou. Asi jenom největší trololo by to mohlo označit za projev rusofobie, i když jde čekat, že se tyhle záběry začnou nejspíš objevovat také na webech, které nejsou Rusku nebo Asadovi nijak přátelsky nakloněné: https://www.youtube.com/watch?v=LDqfY50nL48&index=2&list=PLPszygYHA9K1AG2uw1A1MTBwMhKhG5NlS

            • Nerevar

              Ilustrativní obrázek převzatý z válečného filmu (nebo naaranžovaný v ateléru) je legitimní propaganda. Když se ale něco takového začne vydávat za autentické svědectví, je jen otázka času, kdy se to provalí. V případě Donbasu (a té fotografie) to nakonec diskredituje opolčence (i všechny, co jsou na jejich straně).

              Události v Alepu (i „podvržené“ záběry) jsou analogické s analogickým účinkem. Publikování podobných věcí bez jasného uvedení kontextu je prachsprostá manipulace.

              • Janika

                „V případě Donbasu (a té fotografie) to nakonec diskredituje opolčence“
                Hloupost. Oni za to přece nemůžou.

                • Nerevar

                  Nemůžou. Ale kdokoli může říct, že když se jich zastávají lháři, … atakdále. Stejně i v případě podvržených/zfabrikovaných fotek ze Sýrie. Každý pokus o diskreditaci nepřátel (opolčenců nebo Asada) mých nepřátel (banderovců s daešem) ve mně vyvolává oprávněný pocit ohrožení.

                  • PeeBee

                    jj, brest fortress / fortress of war – to se da najit za minutu, dve – pokud tedy napadne cloveka hledat.

                    jinak me osobne valecna propaganda vrasky nedela, spis rozhodnuti rovnejsich nez rovnych, prijata na jejim zaklade.

                    prece je jasne, ze v pripade valecnych konfliktu okamzite zaplavi info-prostor hromada materialu. a je jasne, ze velka jeho cast bude zamerena na ovlivnovani sirsiho povedomi ctenarstva. a je jasne, ze velkou cast techto informaci nejsme schopni snadno overit. to jsou veci, u kterych vzdycky blika kontrolka: „je to hrozne, ale take to muze byt uplne jinak“. druha otazka je: jsme schopni rozlisit intuitivne? treba fotka vyzableho bosenskeho muslima za ostnatym dratem, pamatujete? mnozi dodnes VERI, ze to byl koncentracni tabor. nemluve o srebrenici… jini tomu neverili NIKDY.

  4. Tribun

    Je otázka, na kolik je to úmysl manipulovat s veřejným míněním a nakolik „pouze“ snaha uspokojit poptávku či se prostě přiživit na vlně zájmu. Každopádně z toho plyne, že nemůžeme věřit ničemu, což znamená, že můžeme věřit čemukoliv.

    • Janika

      Oblbovat svět je dnes tak snadné. Může to dělat kdejaký moula zalezlý doma u počítače. Nic víc k tomu nepotřebuje.

      • tresen

        Myslím, že jste na to kápla.
        Ten moula ani nemusí nic vymýšlet nebo falšovat. Stačí, když šíří, co kde najde. Zdánlivě malý dosah přestává platit, když je tu moulí armáda.

        • PeeBee

          tresni, vy byste chtela branit sireni? prijde vam to jako postoj svobodneho cloveka? k cemu mame kazdy ty sve mozkove zavity? k odmitani nebo k posouzeni relevantnosti? se zkusenosti roste presnost odhadu, o tom nepochybujte.

          nekteri z nas jen nahrazuji to, co by meli delat dost slusne placeni grazlove, kteri jen prodavaj pismenka a jsou hluboko v ritich tech, co je plati. my nemame moznosti ,cas, penize ani nastroje k tomu, abychom odvadeli perfektni praci. mame ale dost prostredku k tomu, abychom lidem ukazovali cesty, po kterych se vydat za informacemi… ano, v lese muzete i zabloudit, pokud se vam to nelibi, nechodte tam – je to na vas.

          • tresen

            Říkám snad, že bych chtěla moulům /© Janika/ něco zakazovat?
            Mimochodem, vy se opravdu považujete za člověka, který ukazuje jiným, kudy se mají vydat za informacemi a jak je mohou ověřovat?

            • PeeBee

              ne, rozhodne se nepovazuji za cloveka, ktery druhym ukazuje, kudy se MAJI vydat, jak vas to napadlo?

              • tresen

                Asi na základě věty:
                „…..mame ale dost prostredku k tomu, abychom lidem ukazovali cesty, po kterych se vydat za informacemi…“
                Má to snad jiný význam, než kudy se vydat za informacemi?

                • PeeBee

                  presne tak, zadne slovo „maji“ se tam nevyskytuje, tak ho tam nepridavejte. ja bych treba nebyl vubec rad, kdyby mi nekdo podstrkoval, kam se MAM divat. ale vubec nejsem proti, kdyz mi nekdo da dost sirokou nabidku, kam se podivat MOHU.
                  nevim, co vy hledate u janiky na blogu, ale ja ho nasel v dobe niceni jamahiriye. mam asi dost jinou predstavu o vyvazenosti informaci nez vy. a podobne jako stovky a stovky jinych me to nuti nejak se pokouset vyvazovat – dle svych skromnych moznosti a schopnosti. myslim, ze dalsi z lidi, co sem obcas pisi nebo to tu ctou, to vnimaji podobne, jinak by jim stacilo idnes, mily usmev simona panka a odbornikuv nazor. tim sice prirozene riskujeme, ze se staneme obeti hoaxu,ale porad to je nejak vic smysluplne nez sahnout po „novinach“ nebo tv, kde mame se 100% jistotou garantovanu neprijemne vysokou davku predvidatelne, prihlouple propagandy, ktera je jeste mnohem hnusnejsi nez ta predlistopadova.
                  ano, doufam, ze sem tam nekdo klikne na odkazy, ktere posilam a doufam, ze se treba i nekdo na nektere z tech webu podiva i opakovane, s odstupem. a pokud ne, je to tak nejak „jejich“ vec.

                  tady jeden cerstvy pro-assadovsky pro vas…

                  • Slobo

                    „mily usmev simona panka“

                    PeeBee;
                    zde je cosik „przez Shimona Peresa“
                    http://www.panamza.com/201216-berlin-israel/

                    Na bożonarodzeniowym kiermaszu w Berlinie – „na kilka minut“ przed masakrą
                    – pojawił się Izraelczyk, odznaczony przez Shimona Peresa
                    – ekspert wywiadu wojskowego, współpracownik wywiadu cywilnego i doradca NATO.

                    BERLIN : L’EXPERT ISRAÉLIEN DU TERRORISME ÉTAIT „PAR HASARD“ SUR PLACE.
                    http://dakowski.pl/index.php?option=com_content&task=view&id=19374&Itemid=47

                    Nevim no
                    【ツ
                    riskujem(e), ze se stanem(e) obeti hoaxu,
                    ale porad to je nejak vic smysluplne nez sahnout po „novinach“ nebo tv,
                    kde mam(e) se 100% jistotou garantovanu neprijemne vysokou davku predvidatelne,
                    prihlouple propagandy, ktera je jeste mnohem hustější
                    nez ta predlistopadova.

                    Díki ďakujem

                    • PeeBee

                      zdavim slobo a preji hezke svatky!

                      panamza linky (jiz?) nejsou funkcni, skoda.

                      musim se priznat, ze ten berlin jsem vubec nestihl, urcite se vyroji mnozstvi nejasnosti. ten spatreny chlapik je yoram schweitzer? dnes jsem nekde zahledl kopii dokumentu, kde na chlapika upozornovala nemce marocka tajna sluzba nekdy od zari… to uz je takova euro-klasika po vzoru prvniho utoku na wtc.

                  • tresen

                    Opravdu máte asi jinou představu o „vyváženosti“ informací než já.
                    Já nevidím moc smyslu v prostém nahrazení jedné propagandy druhou, spíš se snažím hledat důvěryhodné zdroje a ověřovat si zprávy z více stran, aby celkový obraz, který si takhle poskládám, byl propagandistickou falší ovlivněný co nejmíň.

                    • PeeBee

                      a ty vase duveryhodne zdroje tedy jsou?… naznacite nam – obycejnym moulum neschopnym vyhnout se propagande – kde se napit ze zdroje pravdy? romea.cz?

                    • tresen

                      Pro mě jsou důvěryhodnější než jiné takové, které mě dovedou k prvotnímu původci zprávy. Tedy ty, které píšou, kde co vzaly, v optimálním případě poukážou na rozpory anebo odkážou na jiný pohled na věc. Neznamená to zaručenou pravdivost, ale jistý stupeň pravděpodobnosti.
                      Rozhodně to nejsou stránky, které zveřejňují zprávy a
                      fotky, u kterých není zřejmé, kdo je autor a kdy a kde vznikly.

                    • Janika

                      „které mě dovedou k prvotnímu původci zprávy“
                      Dobré vodítko, děkuji. Beru to jako dárek pod stromeček :-)

                    • embecko

                      Ted jeste co si predstavit pod prvotnim puvodcem. A nech si nejdrive zbozi predvest a zeptej se odkud konkretne je. Abys nahodou nedostala prave francouzske lanyze a pod stromeckem se neukazalo, ze je pestuje nejaky chlapik ve svem seconhandu v Coventry :o)
                      Hezke svatky!

                    • Janika

                      Prvotní původce je podle charakteru zprávy například očitý svědek, chtělo by se říct. Problém je v tom, že každý očitý svědek vidí jen svůj úzký záběr, velmi individuální zlomek většího celku.

      • MaB

        Proto hlavně pozor na svědectví muže, který viděl muže, co viděl muže, který viděl medvěda, jak říká stará lidová moudrost. :)
        l’« témoignage de l’homme qui a vu l’homme qui a vu l’homme qui a vu l’ours »

        • PeeBee

          myslite typky z figara? le monde? nebo tu slizkou nudli, co ji rikate prezident?

        • Kamil Mudra

          Už je Štědrý den a tak přeji všem co největší porci sváteční pohody a co nejmenší porci výše uvedených námětů k přemýšlení.

  5. Pingback: Aleppo v Egyptě | Outsider Media
  6. Pingback: Anonymous Slovensko UK &raquo Aleppo v Egyptě
    • Slobo

      25.12.2016 – 11.48
      PeeBee
      zdavim slobo a preji hezke svatky!

      panamza linky (jiz?) nejsou funkcni, skoda.
      musim se priznat, ze ten berlin jsem vubec nestihl, urcite se vyroji mnozstvi nejasnosti. ten spatreny chlapik je yoram schweitzer? dnes jsem nekde zahledl kopii dokumentu, kde na chlapika upozornovala nemce marocka tajna sluzba nekdy od zari… to uz je takova euro-klasika po vzoru prvniho utoku na wtc.
      ⋆ ⋆ ⋆ ⋆ ⋆ ⋆
      Ćaoo PeBećo !
      åno, åno
      Uz ani neviem ako som ku tomu – od Panamza- prisiel..
      asi cez toto
      https://mywakenews.wordpress.com/2016/12/20/zufall-oder-mossad-akt-berliner-terror-anschlag-mit-lkw-eines-judischen-polen-durchgefuhrt/
      ✡ ✡ ✡

      To je v pići, toto co sa deje
      Jednu kurvarinu prebijaju,….. druhou,, tretou,,,

      ™【ツ
      الأخبـــار : التونسي المتورط في هجوم برلين : متهم بقضية سرقة غادر بعدها بطريقة غير شرعية
      Anis Amri
      (který vždy toužil řídit kamion)
      měl namířeno domů….
      do Tataouine
      trajektem «Frontex Siem Pilot»
      -a,
      zdokonalit se lítat ze soupravou,, v automatu AK (čti ZF)*

      Zlé EU jazyky tvrdí něco jiné
      Mířil do severosyrského Al-Báb,
      řídit Daešem ukořistěného Leoparda 2A4.

      .
      *ZF je automaticka prevodovka, v totej Scanii
      .
      neskracene
      a pjekne z obrazkama,
      TU
      Nieuws
      prosinec 25, 2016 4:49 am
      http://www.truck-forum.cz/forum/viewtopic.php?p=674624#674624
      ╰☆
      Volakedy na Zvedavci podobnym, -o hodne lepsie- stylom daval,..
      uz si nespominam na meno (Janika bude vediet)
      nuz ale
      posledne 💣 ALEXANDROVCI,
      – nemam slov

  7. Slobo

    :
    :
    (●̮̮̃●̃)

    přijde mi,
    že skutečný blázinec se odehrává právě za zdmi blázinců směrem ven
    a naštěstí stále ještě za našimi hranicemi,
    ač těmi sousedními.

    Patrik Juda, CFP!
    25. prosinec 2016

    • MaB

      Jeden z pohledů „zevnitř“, zajímavý, škoda, že jednostranný, poněkud jinak mluví ti, co Aleppo opouštějí.
      Komplexnější je i realita „Západu“.

      Hollande v OSN: „Říkám jen jediné: To stačí !“….“Syrská tragédie bude před historii ostudou pro mezinárodní společenství, pokud s ní rychle neskoncujeme“
      Syrie : «Ça suffit», lance François Hollande à la tribune de l’ONU – Le …
      http://www.leparisien.fr/…/syrie-ca-suffit-lance-francois-hollande-a-la-tribune-de-l-onu-20-09.2016.

      Francouzi ve své naprosté většině říkají:
      Pétition contre l’engagement de la France en Syrie
      Petition • Non à la guerre en Syrie ! • Change.org
      Pétition : Exigeons l’arrêt des bombardements en Syrie …
      Appel à faire cesser l’agression contre la Syrie et à refuser la …
      Pétition : Stop a la guerre en Syrie – MesOpinions.com
      Pétition contre l’intervention militaire de la France en Syrie
      Pétition Agir contre la guerre en Syrie.
      Pour:Monsieur le président de la république, les ministres, les sénateurs, les députés.

      Opoziční poslanci se setkávají s Al-assadem v Syrii
      Trois députés Français ont rencontré Bachar Al-assad en Syrie …
      1:31

      • PeeBee

        blablabla, nikoho normalniho to nezajima, chapete to? asi jako nikoho normalniho nezajimaji traparny z dilny charlie hebdo… francouzi rikaji – to byste me rozesmala, nemelo tam byt, ze francouzi rihaji?

        • MaB

          Víte, že stejná Madame Bouthaina Chaabane, politická poradkyně prezidenta Assada a prý i nejvlivnější žena v Syrii, v dlouhém rozhovoru s profesorem Fredericem Pichonem říká:
          “ Francouzi jsou v Sýrii vítání. Nikdo vám neřekne „Nenávidím vás, protože jste Francouz!“ Děláme rozdíl mezi fr. lidem a fr. vládou…“

          A v závěru odpovídá na otazku F. P. – Jak vidíte budoucnost Sýrie?
          B. C. – To je dobrá otázka. Současná krize není jen syrská. Je také regionální a mezinárodní. Svět je ve zlomovém bodě, kde je unipolární systém v agonii, zatímco multipolární systém se rozvíjí jen pomalu. Těžiště se přesouvá do Asie. Do popředí se dostává Rusko, Indie a Čína, což je hlavním fenoménem posledních let. Co se týče arabského jara, a to jak v Sýrii, tak i jinde, ono také představuje nový krok pro celý region. Je to pomalý proces, ale povede k marginalizaci extremistických ideologií a k vyčerpání politického islamismu. Podívejte se na Tunisko, odkud vzešlo. Volby v říjnu 2014 znamenaly porážku islámské fronty a vítězství sekulárních sil. To je ta skutečná podstata Arabů! Arabové nejsou extremisté. Existuje mezi nimi i nacionalisté, kteří věří v pravý islám – umírněný islám – kteří, stejně jako v Sýrii, jsou přesvědčeni, že křesťané a muslimové tvoří jeden národ. Jsou to právě tyto síly, které budou psát budoucnost arabského světa. To bude jistě trvat deset let než se zrodí nový Blízký východ, ale ať je jakýkoli, nebude to ten, který si Západ představoval. Arabský svět v současné době buduje nový sekulární politickou model, ve kterém svrchovanost bude mít centrální místo.

          Velmi inteligentní a rozumná žena, že ? :)

          zdroj: DANS L’OMBRE DE BACHAR EL-ASSAD (Ve stínu B. A.) Entretien avec Bouthaina CHAABANE
          Conseillère politique du président Bachar el-Assad
          conduit par
          Frédéric PICHON
          Chercheur associé à l’équipe „Monde arabe Méditérranée“…

          • MaB

            P.S. Koho to nezajímá, ať to nečte. Tomu se říká svobodná volba. :)

            • PeeBee

              proto si take, mily smajliku, vydavatele tistenych medii stezuji, ze jim klesa ctenost…

      • hans

        poněkud jinak mluví ti, co Aleppo opouštějí

        To jako že ještě více jásají nad osvobozením východního Aleppa a jich samých? O tom je v článku zmínka. A je logické, že v rozhovorech oficiálních představitelů najdeme méně emocí.

        • MaB

          Přesvědčte se sám, jak moc ti evakuuovaní „jásali“…
          Někteří z nich přísahali, že se vrátí. A když ne oni, tak jejich děti.

          EN IMAGES. A Alep, l’évacuation des civils et rebelles se poursuit …(raději zadejte řádek)
          http://www.francetvinfo.fr/…/en-images-a-alep-l-evacuation-des-civils-et-rebelles-se-poursuit-s...
          22 déc. 2016 – Selon la porte-parole du Comité international de la Croix-Rouge en Syrie, les … A Alep-Est, des dizaines de bus emmènent dans la nuit les derniers civils et … Chaque après-midi à 16h, retrouvez les vidéos (každé odpojedne nové video)

          „Rusové nás ujistil, že bude pauza v bojích v době, kdy my se budeme podílet na evakuaci,“ uvedl Jan Egeland (my = kontrolní komise OSN spolu se zástupci Mezinárodního výboru Červeného kříže). „Jakmile budou ti, co přežili peklo východního Aleppa na místě, ponoří se do pekla v Idleb.“
          Ostatní civilisté z Aleppa, kteří odmítl takové vyhlídky, mohou zamířit do Aleppo-West do provizorních táborů nebo do těch v Turecku. Ankara začala instalaci 80 000 míst pro uprchlíky z Aleppa….

          • Janika

            „Přesvědčte se sám, jak moc ti evakuuovaní „jásali“…“
            Jenom k téhle větě, MaB – jaképak „přesvědčení“, když dnes jde nafingovat prakticky všechno. A i kdyby to bylo autentické, nedokazuje to nic víc, že někteří evakuovaní… atd. Jiní to mohli vnímat jinak. Tak co s tím – spočítat je? Kdo je spočítá? A o čem by vypovídalo, že někteří jásali a jiní nejásali, třeba půl na půl?

            • MaB

              Janiko, to jen ve snaze o objektivitu. Nikdo mi nemusí nic říkat.
              Stači si představit sama sebe na jejich místě. Rodiny s malými dětmi, při -6°C, unavení, vyhladověli, někteři i nemocní. O vše přišli, opouštějí své domovy a nevědí, jaký osud je kde čeká a jestli se někdy budou moci vrátit. Vidím jen trpící nevinné oběti nesmyslné války., jejich počet opravdu není rozhodující.

  8. Pingback: 2016: Rok, kdy pravda odešla do exilu | Outsider Media
  9. Pingback: 2016: Rok, kdy pravda odešla do exilu – almanach.cz
  10. Pingback: 2016: Rok, kdy pravda odešla do exilu – archiv2k
  11. Pingback: Anonymous Slovensko UK &raquo 2016: Rok, kdy pravda odešla do exilu