Dmitrij Chvorostovskij

16. října 1962 – 22. listopadu 2017

Podmoskevské večery s Annou Netrebko, na Rudém náměstí“:

Slavná píseň Marka Bernese „Журавли“:

Závěrečná scéna z Evžena Oněgina, s Renéé Flemingovou:

A stejná scéna v Torontu 2017. Anna Netrebko mu pomáhá, objímá ho, drží ho v náruči při náročném partu…:

Jeden komentář

  1. Janika

    Vážení návštěvníci, pokud se chcete bavit o politice, tak si k tomu napište nějaký úvodník sami.
    Tobě, Kamile, posílám nabídku přímého vkládání článků, je to na tobě, jestli to přijmeš, nebo ne. Pokud by měl zájem i někdo další, uvítám to, ozvěte se mi :-).

    • Kamil Mudra

      Jo aha! To byla nabídka pro vkládání článků. Když já cyzojazyčné mejly automaticky mažu bez otvírání, po zkušenostech při kterých se z nich pokaždé vyklubala nějaká reklama (nejčastěji na Viagru), přesto že se tvářily jako že je posílá někdo známý.
      Když já jsem spíše na reakce než na podněty. Tady (ale i jinde) se málokdy vede řeč o tom co vyvěsíš, déle než dva nebo tři komentáře. Ale za nabídku děkuji a vážím si ji.

    • vittta

      Já nemůžu, morální úroveň blogu by děsně poklesla.
      Ale navrhuji Ondřeje, skvěle se vyzná v paragrafech, myslím, že ON je ten správný člověk.

    • Brok

      Janika, podívejte se i na toto https://www.youtube.com/watch?v=wV1kzblUElY. Koncert na Rudém náměstí v červnu 2016. Dmitrij už věděl…. Až mě mrazí, když poslouchám, jak zpívá, že má své místo v hejnu jeřábů letících mlhavým nebem na sklonku dne. Mimochodem, ten anglický překlad je nesmírně vydařený, ve svém vyznéní skoro jako originál.

  2. Kamil Mudra

    Kdo by asi mohl čekat jiný vývoj když se Německem potuluje hromada individuí, která nedostala souhlas s pobytem a vyhnula se případné deportaci tím že „zmizela v davu“? O tyto lidi není nijak postaráno, jsou v pozici bezdomovců, oproti domácím ještě zhoršené o to že neznají jazyk.

    Nedají dohromady žádnou „žebráckou pohádku“, kterou by někoho obměkčili, liší se vizáží, tak že se jim většina lidí raději už na dálku vyhne, jako každý bezprizorný člověk v neutěšené situaci stávají se „magnetem“ pro drogové dealery, kteří vědí že jakmile ho „chytnou na udičku“ tak už si ty prachy na drogu vždycky „nějak sežene“. Z výše uvedených důvodů tihle lidé nemají prakticky jinou možnost jak sehnat peníze (nejen na drogy ale i na jídlo) než nějakým kriminálním způsobem, protože oficiálně nabídnutou pomoc nemohou přijmout a o jinou si ani neumí říct.

    Pochopitelně že jsou pak často definováni jako „psychicky narušení jedinci“ protože takový život dokáže narušit psychiku i jedinci který by byl za normálních podmínek v pohodě. A nebo „pod vlivem drog“: no samozřejmě když je droga motivací jeho kriminálního chování.

    Ale hlavní důvod je v tom že se ocitli v prostředí kde nemohou normálně žít, frustrovaní z nenaplněných snů a přitom „vyfutrovaní“ ideou podle které by měli být pro svého boha mnohem důležitějšími než všichni ti dobře zaopatření „nevěřící psi“ okolo.

    Nikdo o nich neví, nemají kam jít a co smysluplného dělat, jsou zklamaní, zapšklí, hladoví, sexuálně nadržení, nenávidí svět který sliboval ale nesplnil a je jich podle odhadu aspoň milión. To se přece musí nějak projevit a každý kdo to nechce vidět je pitomé hovado.

    • astraustralia

      Nikdo o nich neví, nemají kam jít a co smysluplného dělat, jsou zklamaní, zapšklí, hladoví, sexuálně nadržení, nenávidí svět který sliboval ale nesplnil a je jich podle odhadu aspoň milión. To se přece musí nějak projevit a každý kdo to nechce vidět …
      A v tom je prave ta genialita vrcholoveho politika, ktery vi jak na to,
      ktery vi ze: wir schafen das
      (na bliti velebnosti)
      ale to uz jsme opet odkloneni od vzpominky na Dmitrije…
      a ja bych v tomto pripade chtel zminit ne umelce Dmitrije jako takoveho,
      ale to co z videa dycha, k atmosfere celeho koncertu,
      jak tentokrat to neni „RED SQUARE“ jako namesti ohrozujici vsechny demokracie sveta, namesti postrachu, misto prehlidek nepratelske sily,
      ale plne lidi s rozmerem „ruske“ duse,
      kterou fakujici Nulandova a dalsi spravne Washingtonsky myslici demokrate nikdy nepochopi.!

    • Ondřej

      oprava —Otázka je, kdo je autorem těchto výmyslů, jestli vy,a případně odkud máte své zkušeností přímo z Německa (a pak mi zajímá odkud…)

  3. Janika

    Budu to muset promazat. S tím držením se tématu alespoň protentokrát jsem to myslela vážně.

    • astraustralia

      Janiko domnivam se, ze jsem se neodklonil od tematu kdyz jsem zduraznil atmosferu koncertu na „Rudem namesti“.
      Ovsem komentovat „ruskou dusi“ muze byt pro nektereho ctenare podobne nesrozumitelne
      jako vypravet barvoslepemu o krasach rozkvetle louky.
      Nesrozumitelnost ruske mentality pro nektere take homosapiense spravne korektne antirusky naladene nebo az nekorektne fakujici sekretarky ministerstva zahranici, jsem povazoval za nutne pripomenout jako priklad casto velmi hlubokeho neporozumeni .

      • Janika

        Astře, Vám se omlouvám, Váš komentář byl k tématu, ale byl bohužel součástí celé větve s off topic, a tak to zmizelo celé.

    • Kamil Mudra

      Tak to bys měla promazat i nefunkční odkazy na příspěvky vpravo. A možná by bylo vhodné se příště o mazání ne-tematických příspěvků zmínit předem.

      • Janika

        Tak to už je vrchol. Já vás slušně požádám, abyste se alespoň pod tímto článkem, jakožto nekrologem, zdrželi komentářů mimo téma, vy nemáte ani tolik slušnosti, abyste to respektovali, a ještě mi snad budete nadávat, že to mažu….

        • vittta

          Nikdo ti nenadává.
          Když to napíšeš předem a zdůvodníš to nekrologem za velkého umělce, nikdo sem nic mimo téma psát nebude.

          • Hamilbar

            Jasně, když to řádně zdůvodníte jsme ochotni to respektovat. Ovšem na nějaké své holčičí rozmary bez řádného zdůvodnění, i když vyjádřené slušnou formou, to uznávám, rovnou zapomeňte. My si tady můžeme říkat co chceme. Jinak by to byla cenzura!

            • vittta

              Hamilbare, proč to píšete mně?
              Na to si odpovězte, uvidíte, jak to nakonec bude snadné.

        • Kamil Mudra

          Promiň, Janiko, ale ty jsi to opravdu jako nekrolog neuvedla ani náznakem. Přiznám se že jsem o jeho úmrtí nevěděl a dozvěděl jsem se to až z Astrova komentáře na který jsem reagoval. Takže souhlasím s vitttou a to co jsem ti napsal nebylo žádné nadávání ale jen technická připomínka.

          • Kamil Mudra

            Pardon, to s tím náznakem beru zpět. Teprve teď jsem si všiml těch datumů pod nadpisem.

  4. Ondřej

    Pro milovníky operní scény není pořeba připomínat, ale jinak zde v medailonku Dmitrije Chorostovského nezaznělo a podle mě určitě mělo, že vyhrál prestižní pěveckou soutěž v Cardiffu, kde zpíval roli Filipa II. v opeře Don Carlos, když už předtím divákům na západě předvedl své umění v soutěži operních pěvců International Singing Competition of Toulouse v r, 1988. A od roku 1990 začal po pádu režimu vystupovat v předních operních domech Evropy, včetně Metropolitní opery v New Yorku. V roce 2015 oznámil započetí léčby zhoubného nádoru. Bohužel tento boj nedokázal vyhrát. Zemřel minulý týden v Londýně.