Zeman a svoboda

Napsal Jan Hruška

Porůznu se komentují drzosti, které si jakási matka dovolila na prezidenta Zemana. Dovolte, abych si taky přisadil.

Pro začátek si představme, že by si něco podobného dovolila na svého zaměstnavatele. Nejen že by vyletěla na hodinu. Nejspíš by se dostala na blacklist a do smrti by o slušné zaměstnání nezavadila.

Další příklad naší dnešní reality: V padesátých létech se vyprávěla taková roztomilá historka. Angličan měl nějakou práci v Praze. Dopis příteli do Londýna končil větou „napsal bych ti toho víc, ale lidé tady říkají, že StB čte cizí dopisy“. Dopsal, zalepil, odeslal. Druhý den mu na dveře hotelu klepou dva páni v kožených kabátech. Představili se a říkají „Přišli jsme, abychom vás ujistili, že StB cizí dopisy nečte“…. No bejvávalo. Dneska se cizí elektronická korespondence nejen čte úplně samozřejmě, dneska se závadová maže, případně je za ní autor legálně pronásledován.

Podobných příkladů najde každý „neurekom“. No a teď si představme, co udělá člověk ze všech stran stavěný do latě (pardon, dnes se říká korektnosti), když mu páníčci ukážou a řeknou „tady si můžeš kopnout“.

 

 

Jeden komentář

  1. Janika

    „co udělá člověk ze všech stran stavěný do latě (pardon, dnes se říká korektnosti), když mu páníčci ukážou a řeknou „tady si můžeš kopnout“.“
    Záleží na tom, jaký je to člověk po lidské stránce. Póvl si prostě s radostí kopne.

    Děkuji za článek, jsem ráda, že se o té nechutné události tady zmíníme. Přiznávám, že se mi z toho udělalo nanic a nevěřila jsem vlastním očím. A lituju dítěte, které má takovou primitivní hulvátskou matku. Vlastně lituju celé společnosti, ve které bude takto vychované dítě žít.

    • vittta

      No, já bych klidně věřil tomu, že kdyby se někdo jóó pídil, čí je to matka, ani by třeba nemusel její dítě na té škole najít.
      Až příliš to připomíná placené provokatéry pražské havlérky.
      Také si všimni, jak se o tom píše.
      Vyznění je takové, že Zeman je sprosťák a hulvát- a řeší se jen (zdánlivě) jestli to matka má právo říci, nebo ne, vlastně je to geniálně dokonalé.
      Možná si myslíš, že tak nějak všichní normální lidé vědí, že Zeman zase tak hrozný není, a ti, kteří si to myslí, ty netřeba manipulovat, ale tak to není.
      Zeptej se kolem sebe, a budeš škovaná, kolik lidí ti řekne, že je Zeman hulvát, aniž by našli jediný argument.
      To je princip této formy manipulace.
      Od rána do večera a od večera do rána hlásat úplně všude něco, co je naprostá krávovina.
      A plno lidí uvěří!
      Ve skutečnosti 80% těch, co si to myslí, naprosto netuší, proč si to myslí, a já znám lidi, kteří si to myslí (a nejen to, že nám dělá Zeman ostudu a tyhle věci) a přitom mají na palčivé otázky 100% shodu právě se Zemanem a s Drahošem tu shodu nemají.
      Už jen ten trapžvást, jak Drahoš TAKÉ odmítá migranty plno lidí beznadějně sežralo, ale vesměs právě proto, že jim od rána do večera buší do hlavy, jaký je Zeman podčlověk.
      Propaganda, které se smějeme a směješ se jí i ty, je sice fakt směšná, ale k smíchu není.
      Je zatraceně účinná!

      • Janika

        Možné to je, s tou matkou, že to ani žádná matka nebyla. V takový den se do školy dostane kdekdo. Ale jestli byla, tak to slovo matka silně degraduje. I když jsou různé stvůry, co děti týrají, nechají týrat, ba i zavraždí. Holt přírodě se taky něco nepovede. Normální matka v takový slavnostní den myslí především na svého prvňáčka, je z toho plná dojmů, dojatá, a když ba třeba Zemana nesnášela, tak to v tuhle chvíli odsune stranou. Ona naopak odsunula stranou to dítě.

        „Zeptej se kolem sebe, a budeš škovaná, kolik lidí ti řekne, že je Zeman hulvát, aniž by našli jediný argument.“ To dobře vím. Několikrát jsem to zkusila požádat o doložení Zemanova hulvátství. Jeden jediný čestně přiznal, že se tomu sám diví, ale nic moc nenalézá. Ostatní lhali a nakonec začali urážet oni mě.

        • vittta

          No právě.
          Je to hodně lákavé,prezident,televize, vstup volny do relativní blízkosti prezidenta…
          To je velký den, pro rodiče dítě.
          Je to konec dětství, začínají povinnosti (jak i říkala prababička a dobře si o pamatuju)
          A když je u toho prezident, je to zásadní zážitek pro ta dítka i rodiče.
          Takže se mi fakt nechce věřit, že by se našla takováhle kráva, resp to bych ještě uvěřil, ale bylo jich tam víc, s těma trenkama, to působilo poněkud….organizovaně, a to tím spíše, že to trenkaři odmítali.

  2. embecko

    „co udělá člověk ze všech stran stavěný do latě, když mu páníčci ukážou a řeknou „tady si můžeš kopnout“.“
    Zaber je mnohem sirsi, nezli frustrovani lide, protoze kdo to je, co rika, ze si obcane mohou kopnout? Verejnopravni media a politicka elita z demokraticke fronty. A na ne slysi nejen clovek staveny do late, ale i prumerna babuska a molodec.
    A jeste vice zarazejici je osoba, do ktere se povoluje kopat: je jim v prime volbe zvoleny prezident.
    Tohle je zatim bezprecedentni situace a, dle meho, je velmi vazna a sve neblahe plody jeste prinese.

    • J. Hruška

      Stavění do laté jsou všichni. Někomu to zlomí páteř, někomu ne.

      • J. Hruška

        No a k otázce kdo určuje, do koho si otroci mohou kopnout: Všimněte si, že výraznou část téhle party tvoří umělci. To je skutečnost, která stojí za zamyšlení. Prastaré pravidlo zní: „Komedianti mají být hladoví, protože jinak mají roupy“. Levice toto pravidlo nikdy nedržela. Vzpomeňte si třeba na „tři zámky plné spisovatelů“ z padesátých let. Zkuste se také zamyslet, kolik z toho, co se v osmašedesátém Sovětům nelíbilo vyšlo z kulturní fronty. No a posledních třicet let snad ani nemusím připomínat. Největší nehoráznosti vyšly od umělců – tedy od toho typu umělců, za kterými není vidět žádné umělecké dílo.

    • Janika

      „kdo to je, co rika, ze si obcane mohou kopnout? “ Nevím, kdo to je (tedy jak je označit). Vím jen, že to je menšina, která nejvíc řve a neštítí se ničeho.

      „A jeste vice zarazejici je osoba, do ktere se povoluje kopat: je jim v prime volbe zvoleny prezident.
      Tohle je zatim bezprecedentni situace a, dle meho, je velmi vazna a sve neblahe plody jeste prinese.“
      Ano, to je tragické, děsivé, odporné. Člověku se v takové zemi nechce žít.

      • vittta

        Buď v klidu, tady si kopou jen idioti, těch je jen minimum.
        A spodní kasta, jak správně ukazuje Pjakin.
        V Německu se kopou daleko, daleko víc, a největší kopálisti jsou v USA.
        Tam už jim definitivně jeblo, svrhávají sochy generálů občanské války.
        Ostatně, v Británii studenti odmítají vlastní klasiky.
        Do toho stavu máme ještě daleko, ale…jde o to, jak rychle k němu jedeme!

        • Kamil Mudra

          Mno…
          Pokud bychom s USA soutěžili ve velikosti svržených soch či sousoší – asi bychom se Stalinovým pomníkem na Letné měli navrch.
          Po plyšáku jsme začali narůžovo natřeným tankem ale poměrně brzy došli k odstranění Lenina z kulaťáku a o Koněva se zatím vedou spory. Mezitím se průběžně likvidují pomníčky sovětských vojáků… nějaká ta socha už také zmizela…
          Neboj. Však my ten západní svět „dojedeme“.

          • embecko

            Kotrba se vyjadruje jako vzdy radikalne :o)
            “ Jak by měla ideálně vypadat oslava vzniku státu, který jsme si po třičtvrtě století sami a dobrovolně rozbili? Jako vzpomínání senilních na tatíčka Masaryka? Nebo na osmičková výročí? Případně na společné dožínky? Jako hledání střepů slavné značky na slovensko-českých hranicích?
            Sto let od marné, příliš idealistické ideje o soužití dvou slovanských národů v jednom státě nemá uprostřed beznárodové společnosti smysl slavit. Nelze oslavovat československý národ, protože to byla fikce zakladatelů státu. Nemá smysl oslavovat ani slovanství, protože jsme naplili na památku osvoboditelů z Rudé armády, pomáhali jsme bombardovat Srby a uznali jsme kosovské Albánce.
            Jděte k čertu s oslavami. Není co slavit. Lze se pouze dívat na červenobílou vlajku s modrým klínem a přemýšlet, že si Česko ponechalo, co mu nepatří.“

            Ale mozne to je: Epocha se zmenila v okamziku, kdy cesky lid odmitl za sve osvoboditele uznat Rusy.

            • vittta

              Český lid nic neodmítl, a už vůbec se nevykašlal na bratry Srby.
              Český lid- tehdy ještě československý. se neposral strachy z Němců 1938.
              Československý lid bojoval i s invazní armádou 1968, holýma rukama s tanky, ať už byl její příjezd na jakémkoliv základu.
              Český lid neselhal, to politici.
              Ale i to je půl pravdy, protože čeští a českoslovenští politici selhali v určitých obdobích o hodně méně, jak politici silnějších zemí, a naši politici se nemohou postavit světu.
              To platí i dnes, kdy čeští poltici, každý tak trošku po svém, bojovali a bojují proti negrům, a má to nezpochybnitelný úspěch.
              To západní politici naprosto selhali, ne čeští.
              Svým způsobem jsou mnozí hodni úcty, protože vydrželi v zásadním, i když se u toho stačili ještě hádat.
              Samozřejmě nepočítám kolaborantské politiky TOP09 či snad dokonce zelených, nebo různé Halíky a Pehe..
              A neselhal ani prezident, a při jeho volbě neselhal český lid, který byl vystaven obludné masáži, která řádově překračovala (a překračuje) všechno, co si pamatuji s dob socialismu.
              Kdysi jsem naplival na Klause, ale dnes už vím, že byť udělal plno chyb a přehmatů, ohnutý v pase se v zahraničí chodit nenaučil, a měl v mnoha věcech pravdu.
              Kdyby ho lid podpořil, když se podepisovala Lisabonská smlouva, byl by dneska za hrdinu první velikosti.
              Vzal jsem si poučení a podruhé už tu chybu neudělám.
              Proto hájím Zemana co to dá, a jsem u něj tolerantní k věcem, na které mám jiný názor.

              • embecko

                „Svým způsobem jsou mnozí hodni úcty, protože vydrželi v zásadním“
                To se kazdy bavime o necem jinem, vittto. Nahore pisi „cesky lid odmitl“…
                Vyznam slov „rozhodnuti lidu“ ma ten nejobecnejsi vyznam co muze mit a nezna ani vyjimky ani oduvodneni rozhodnuti.
                Historicky je rozhodnutim lidu to, co se stalo. My, ted a tady, zijeme v historii tak napul- nejake deje probihaji, ale nelze uplne presne urcita, jak to dopadne. Presto existuji tendence, ze kterych lze na dalsi vyvoj usuzovat. A proto nahore pisi: „Ale mozne to je: Epocha se zmenila“. Za sebe pocituji, a povazuji za mozne, ze uz je v diskutovanem smeru hotovo.

                „Historicky je rozhodnutim lidu to, co se stalo.“
                To znamena, ze lid rozhodnul, ze si vytvori v roce 1918 vlastni republiku a nebude ji po 20 letech branit pred Nemci.
                Dale rozhodl, ze budeme mit komunismus a ze se ho po dalsich 20 letech budeme snazit reformovat. Lid take rozhodl, ze normlaizace mu vyhovuje a po dalsich 20 letech, ze chce kapitalismus.
                Tak to probehlo, tak to bylo rozhodnuti lidu.
                Nerozhodny lid = obcanska valka, a to horka.

                Takze nazpatek:
                „Ale mozne to je: Epocha se zmenila v okamziku, kdy cesky lid odmitl za sve osvoboditele uznat Rusy.“
                Podle meho to tak je a vyjimky se nepocitaji. Tank je pryc a dalsi sochy s nim, Konev musi mit jakousi potupnou vysvetlivku na podstavci. General Svoboda, hrdina od Zborova a Sokolova, je malem vrah, na ktereho je lepsi vubec nevzpominat (jedina pametni deska na rodnem dome, tam se ji snad nikdo neopovazi potrisnit barvou).
                Obcas jezdim cestou ze strakonic prez vesnicky smerem na sever k Pribrami…temer v kazde vesnicce byl kdysi pamatnik padlym rudoarmejcum..no ale lid rozhodl jinak, takze jsou natreny na zeleno, hvezdy z nich strhany a tvymenen, casto za pouhy ukazatel smeru.

                Co se Klause tyce, dosel jsem ke stejnemu zaveru…jak ho nemam rad a rad ho nikdy mit nebudu, pak byl mnohem lepsim prezidentem ve vykonu funkce a mnohem lepsim prezidentem v reprezentaci, nezli jsem cekal.

                • embecko

                  „hvezdy z nich strhany a tvymenen, casto za pouhy ukazatel smeru => hvezdy z nich strhany a TEXT vymenen, casto za pouhy ukazatel smeru.“

                  Mym osobnim prukzanym favoritem je maly, zapsdly pomnicek rudoarmejcum, padlym pri osvobozovani Prahy. Ta 3 jmena jsou uz prez 5 let prestrikana napisem „VRAZI“. Kdyz jsem se o tom bavil s mistnimi, tak mi rikali, ze je to ostuda, ze by to treba i sami smyli, ale nechteji si delat zlou krev v okoli.
                  Lepsi dukaz o tom, jak lid rozhodnul, si sam nedovedu predstavit. Proto take rozumim tomu, co Kotrba napsal a vyjimky se nepocitaji, nebot to jsou pouhe vyjimky z dejinneho trendu.

                • vittta

                  |No, já ti rozumím, ale hlavně, aby to rozuměl lid.
                  Právě proti němu totiž tuhle floskuli používají ti, co se k lidu nijak nehlásí- kolaboranti a zrádci.
                  To lid, my ne, říkají.
                  Hlavně je to důkaz, že agresivita a násilí vždy a všude vítězí, a je nejpádnějším argumentem.
                  Protože omýt památníčky chce z lidu asi tak 65%, 30% je to jedno, a těch 5 % ho znovu přemaluje, a ještě klidně zmlátí toho, kdo ho bude mýt, samozřejmě, pokud bude slabší.
                  Jinými slovy, těch 5% zvítězilo.
                  A těch 5% vítězí i jinak, to jsou ti akitvisté, , placení i neplacení, ti dobroserové a inkluzisti, a buzeranti a genderisté!
                  A možná….možná jich ani 5% není!

                  • embecko

                    Ale jiste, 5% klidne prevalcuje zbylych 65%…ale na to se historie nepta, tu zajima jen vysledek :o)
                    A ten ja vidim jako Kotrba. Hranice osobni motivace mezi chci- nevim jestli chci- je mi to jedno- mozna nechci- nechci je tak tenoucka, ze ji nejde ani najit. Pocita se sila hlasu a ne pocty kricicich. A kdyz 5% krici silneji, nezli 65%, pak se lidem stava tech 5% a ne zbytek, co se nechal ukricet.
                    Ale podivej se na volby: 30% dostal potencialni slunickar Babis, 50% slunickari a jediny ne-slunickar Okamura ma 10% (komunisty nevim kam zaradit). A pritom pry 65% naroda odmita imigraci….ale 80% naroda voli skoro/slunickare.
                    Tady muzes argumentovat temi 65% jako o zivot, ale vysledek (nejen voleb samych) stejne mluvi o necem jinem.
                    Jak ale rikam nahore, to, jak mluvim, neni zadna historicka studie o nejakem konkretnim deji, ale snazim se odhadnout formu dejinneho politickeho zapisu. Stale si nemohu pomoci a ackoliv radost z toho nemam, tak ted, v roce 2018, se mi jevi, ze cesky lid se vzdal ideje slovanstvi a priklonil se na stranu multikulti, prezentovanou Nemeckem / potazmo Bruseli.
                    A to pri vedomi si vsech dusledku (anebo z nezajmu, to je jedno), ktere z takoveho postoje vyplyvaji.

                    • vittta

                      Český lid to neví, to je především.
                      Politika je jedna velká lež, a liberální (jak směšné) státy jsou na lži postavené, lží udržované v chodu, a lži sloužící.
                      Lid to má těžké.
                      Teď jsem se bavil s jedním kámošem,(před hodinou) dlouho jsem ho neviděl, je to týpek 50 let věku.
                      Ten rovnou o cigoších mluvil, jako o černých opicích (zrovna tam nějací šli- a fakt opice připomínali) a tvrdě se navážel do migrace a negrů.
                      No, přišla řeč, kdo koho volil, a já když jsem řekl Okamuru, tak se díval divně, a sám volil Piráty.
                      Tak co chceš…
                      A to ještě jsem obrátil oči k nebi a prohlásil „vydrž Mílo“, aby náš prezident co nejdéle vydržel živ a duševně svěží.
                      To také čuměl blbě, ani bych se nedivil, že volil Drahouše, ale neměl tu drzost mi to říci, jednoduše proto, že mu nějak došlo, že by to nedokázal obhájit, stejně jako nedokázal obhájit volbu pirátů.
                      Bráchovi vrstevníci, kluci tak 36-38 let jak to stojí a leží do jednoho nesnáší negry, cigoše, čmoudy a tuplem zahalence.
                      Znám je, vím, jako mají názory.
                      Koho volí za prezidenta?
                      Drahouše.
                      Zeman že dělá ostudu.
                      To by mě zajímalo, ten proces, jak je tohle možné.
                      Já vím, že podlehli propagandě, že nám Zeman dělá ostudu, že chlastá a tyhle žvásty.
                      Tohle vím.
                      Ale když je realita tak strašlivě vzdálená té propagandě, jak jí může někdo podlehnout?
                      Na to můj mozek fakt nestačí, snažím se už roky na to přijít, ale zatím nemám žádnou rozumnou příčinu, ale vím, že tohle manipulátoři vědí, a proto vrážejí pohádkové peníze do naprosto slaboduché a idiotské propagandy- a mají výsledky!

          • vittta

            My…to ten kretén Černý s Kocábem ho přemalovali.
            A to nejsou rozhodně žádní „my“.
            To jsou kolaborantská kosmopolitní hovada.
            A ty sochy…jak kde, třeba ve Znojmě na kulaťáku stojí sovětský voják v silně nadživotní velikosti pořád.
            Amíci ale udělali jednu zvláštní věc.
            Ničí sochy protagonistů války, která skončila před 152 lety.
            Ne sochy vítězů, ale sochy poražených.
            Doufám, že tak hluboko nikdy neklesneme…..

  3. Rybka

    Elitní hulváti
    říkají lidu:
    na hlavu státu
    plivni si v klidu
    s vlajkou si vytři
    a státní znak
    ten neber vážně
    je to jen brak
    celý ten blbý český stát
    na rudlu odvezem na západ.

  4. tresen

    Přiznávám, že nevím, o čem je řeč.
    Nebyla to tahle paní?
    Na netu se lidi dohadují, jestli to byla provokace anebo jestli to myslela vážně.

    • vera

      Tady se baví o hulvátské krávě, a vy vytáhnete paní Rambouskovou z Renčínových vtipů ) to je jiná váhová kategorie, přece)

      • vittta

        To je tzv. „třešní“ vtip, Věrko.
        Španý, ve španou dobu, na špatné téma.
        Takže normálka!

    • astraustralia

      tresni nerikejte ze nevite o tom jak v jedne prazske skole si maminka 6 leteho zacka zakricela :
      „Fuj, táhni!“
      Takto to komentuje bloger ktery nesouhlasi
      https://nozicka.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=677655

      V komentari pod clankem se ozvali lide kteri souhlasi, presidenta Zemana nemaji radi a vykrik obhajuji.
      Kdyz jinak nemohou, tak nespokojenost si nekteri lide stale casteji ventiluji alespon „svobodnym projevem“ nenavisti :-(

      • tresen

        Děkuji, že jste mi prozradil, co je předmětem článku a diskuse.
        Musím říct, že vcelku s blogerem z vašeho odkazu souhlasím. Návštěva prezidenta na škole by měla proběhnout v klidu a důstojně, hlava státu je hlava státu, ať si o osobě, která momentálně tenhle post zastává, myslí maminky žáků cokoli.

  5. embecko

    Ty jses jak malej Jarda, Astere…
    Zapej si s nami pekne do noty:
    *
    Gulag kdes v sibirskem lesu
    nelaka jiz za projev nesouhlasu
    kdyby demokratu bylo vzdy
    nemusel bys zdravit klokany
    *
    Zapis si to konecne za usi: Zeman = Kreml = totalita.

    • astraustralia

      Ano Saxi,
      pisi si za usi, jen bych jeste rad ctenare informoval ze Vladimir Dlouhy drive clen KSC dnes presidentuv ekonomicky poradce je placen u GoldmanSachs zato co nezmuze NATO.
      Aby Zeman pod vedenim Wallstreetu dokoncil to co Gorby perestrojkou nestihl.
      Je to opakovani genialni finty kterou pouzil uz Reagan, rozlozit Rusko zevnitr, kdyz to nejde atomofkami zvenku :-)
      Blbej muzik v Rusku to nemuze prohlednout protoze takovou slozitost nemuze pochopit a Zeman tak po viteztvi USA nad imperialnim Ruskem vstoupi navzdy do dejin !
      Dite ktere prave zacalo skolu a bylo chybne nasmerovano vyrokem “ Fuj, táhni! “ se pak dodatecne za svoji matku
      ( jiz v kapitalistickem nebi) omluvi.
      Amen

      • pacifista

        Poradce si presidenti berou z té i z té strany. To proto aby věděl co se kuje ve vedlejším táboře. Zeman není padlý na hlavu a dovede si věci přebrat. Nemám strach, ví toho víc než my co zde plácáme. Ví toho tolik, že se letos raději neztrapňoval nějakým projevem k 68., protože by byl za blbce.

        • astraustralia

          Dnesni demokracie se vyznacuje tim ze svobodne nadavat je mozno tim smerem kam massmedia ukazi. Naopak mazou se a odsuzuji nekorektni vyroky protoze svoboda slova neni bez hranic.
          Massmedia hlidaci pes spravnych nazoru urcuji co ano a co ne a uz i matky 6 letych deti se svobodne vyjadruji kam je ukazano.
          Vzdy je dulezite ubirat se spravnym smerem !

  6. tresen

    Prastaré pravidlo zní: „Komedianti mají být hladoví, protože jinak mají roupy“. Levice toto pravidlo nikdy nedržela. Vzpomeňte si třeba na „tři zámky plné spisovatelů“ z padesátých let. Zkuste se také zamyslet, kolik z toho, co se v osmašedesátém Sovětům nelíbilo vyšlo z kulturní fronty. No a posledních třicet let snad ani nemusím připomínat. Největší nehoráznosti vyšly od umělců – tedy od toho typu umělců, za kterými není vidět žádné umělecké dílo.
    Další koment, který zapadá do preferovaného a dlouhodobě budovaného profilu tohoto blogu.
    Nejde o to, co a jak pan Hruška napsal. Jde o to, že mu nikdo neoponuje.
    „Zkuste se také zamyslet, kolik z toho, co se v osmašedesátém Sovětům nelíbilo vyšlo z kulturní fronty.“
    Nic vás na tom netrkne?
    Pro pana Hrušku není důležité, co se v šedesátkách líbilo občanům Československa, v čem nacházeli velkou hodnotu, ale jak to viděl Brežněv a spol. A tím pádem je to pro něj projev nějakých komediantů, kteří si nezasloužili svou almužnu a měli být ponecháni o hladu. I předtím a potom.

    • J. Hruška

      No, „co se líbilo občanům“. Mluvil jsem o tom, co se líbilo umělcům. To není to samé.

      • J. Hruška

        P.S. Tak to prostě je, že se najednou dá mluvit jen o jedné věci. Když mluvím o palci u nohy, nevypovídá to nic o kurzu měny.

        • embecko

          Treba to tresen myslela tak, ze co se libilo umelcum, libio se i obcanum, protoze na jejich vytvory chodili.
          Treba jako na Televariete a Nemocnici na kraji mesta za normalizace.

          • J. Hruška

            No, třeba nám vysvětlí, jak to myslela. Ale připomněl jste mi jednu věc. Když se začaly digitalizovat a prodávat na DVD filmy z šedesátých let, obvykle byly na disku i bonusové materiály. Prakticky to znamenalo, že prominentní herec z té doby vzpomínal, jak mu zlí komunisti ubližovali. Člověk nevěděl, jestli se má smát nebo brečet nad tou ubohostí. Jestli někdo neví, co jsem myslel otrockou duší, ať se na to podívá.

            • embecko

              Umelec je namezdny ideologicky nastroj, pane Hrusko. Komunisti meli ztizenou situaci v tom, ze kazdemu dali byt, praci a pojisteni a tak jim zbyla jedina moznost, jak si umelce zavazat: Ucinit z nich moudre svedomi naroda, co plka v televizi sva vyznani. A pritom umelec zadny verejny politicky nazor mit nemuze, protoze jednou si ho najme tenhle, podruhy zas tamhleten a umelec zpiva, jak si donator preje, jednou doprava, podruhe doleva.
              V 60. letech umelci se svymi financiery nebyli spokojeni, ale jelikoz meli zajistenu existenci, tak vyuzili prilezitosti.
              A kdyz se ti, co je financovali, zachovali trzne a jim nepratelske umeloce zabanovali, hned se zvedl pokrik o totalite. Je to jen lehky posun v ideji: dnes kazdy uznava, ze davat penize nekomu, kdo ho pak pomlouva, neni normalni. Tehdy to ale normalni bylo, coz je, paradoxne, dalsi bod pro socik :o)

              • pacifista

                Co to jsou umělci- herci? Lidé co neumí nic než napodobovat jiné lidi. Žijí z naší práce, sami nevytváří žádné hodnoty. Jsou prodejní jako ….. . Čemu pak asi rozumí, že se mohou vyjadřovat ke všemu a svůj názor vydávat za jediný správný? Je to zvláštní. Takový paradox!

              • tresen

                Já už se tu ničemu nedivím.
                Analýza za všechny prachy.
                Tak za prvé:
                Ti, co začali „pomlouvat“, jako například spisovatelé na svém sjezdu, pocházeli z velké části z té samé party, kterou kritizovali víceméně interně. Party, která řídila toky financí nejen pro kulturu, ale i pro výrobu neprodejných čumbrků a stavění lešení zabraňujících padání omítek na hlavy chodců.
                Za druhé: Ta parta „financiérů“ /alespoň její nové vedení/ dala tomu „pomlouvání“ zapravdu a prohlašovala, že s tím něco udělá.
                Díky zahraniční intervenci dostali ban ti i oni. Financováni pak byli na základě přísné selekce jen ti, co na invazi neshledávali nic negativního.
                Že by mezi asi patřil pan Hruška, je celkem jasné. Sax v této partě je ale nóvum.

                • tresen

                  Je tu taky možnost, že existují dva, co píšou pod nickem embecko. V paralelním vesmíru u Tribuna se člověk dočte:
                  Do CSSR svetovy imperialismu nejak extra nerejpal, trhy nam byly otevreny na pulce zemekoule, lide chytri a vzdelani a presto se to tu nakonec blizilo zoologicke zahrade, ze ktere utekli pecovatele. Po 40 letech socialismu byla auta na poradnik, baraky padaly lidem na hlavu (chuze po Praze 80. let byla chuze v tunelech ze dreva, chranicich chodce pred padajici fasadou a cihlami) a sehnat remeslnika znamenalo se s ulisnym usmevem plazit pred mistrem s otvirakem na pivo, zavesenym na krku. Mozna se po tom nekomu styska, me tedy ne…..
                  A dále:
                  …. jak clovek starnul, staval se zivot v socialismu potupnejsim a potupnejsim…asi jako u Venezuelanu.

    • vittta

      Jééé, Třešeň se pokouší o oduševnělost.
      A co je tedy (budovaným) profilem tohoto blogu?
      Tady může zatím každý vyjádřit svůj názor, a pan Hruška ho vyjádřil.
      To Tribun mě (asi) zabanánoval, když jsem se odvážil zpochybnit některá tabu u něj na blogu.
      Tam je profil, ne tady, tam vládne liberalismus, pravda a láska a tudíž vše, co s tím souvisí.
      Tady je fórum názorů.
      Nebuďte s toho smutná, můžete si kopat i do pana prezidenta či Putina.
      To je přece to, co je pro vás důležité.
      Nikdo vás za to nezabanánoval.
      Tak nepindejte o profilech, vy…vy…no..však víte!

  7. Janika

    „Pro pana Hrušku není důležité, co se v šedesátkách líbilo občanům Československa, v čem nacházeli velkou hodnotu, ale jak to viděl Brežněv a spol. “

    Asi špatně koukám, tresen, kde pan Hruška něco takového napsal? Je to dost ošklivé obvinění.

    • tresen

      Pan Hruška napsal a já jsem citovala:
      „Zkuste se také zamyslet, kolik z toho, co se v osmašedesátém Sovětům nelíbilo vyšlo z kulturní fronty.““
      Jak jste té větě /v kontextu celého příspěvku i jako samostatnému výroku/ rozuměla vy?
      Obecně se setkávám s velice příznivým hodnocením tehdejších výstupů „kulturní fronty“ a předpokládám tedy, že většina československých občanů by tenkrát s pohrdavým odsouzením, jaké má dnes pro československé umělce 60. let pan Hruška, nesouhlasila.

      • J. Hruška

        Obecně se setkávám s velice příznivým hodnocením tehdejších výstupů „kulturní fronty“ – Jistě. Kulturní fronta hodnotí kulturní frontu.

      • Janika

        Já tomu rozumím tak, že jestli hystericky vyšilovali a předváděli se jako Černý či Kocáb a další po 89ém, tak z toho je nevolno nejen nějakým Sovětům, ale mně taky. A to jsem byla revolucí nadšená. Ale tohle, co někteří „umělci“ předváděli, se mi hnusilo.

        • tresen

          Nojo, vy jste to nezažila.
          Prožitek osmašedesátého berou lidi, co u toho byli, jako samozřejmě sdílený, a mají problém chápat, že ti mladší jsou mimo.
          Taras by věděl, o čem mluvím.

        • tresen

          To, že některým věcem rozumíte jinak než já, mi nevadí. Respektive nikdy nevadilo. Kdyby ano, nechodila bych sem. Psali sem zajímaví diskutéři, se kterými šlo souhlasit anebo jít do sporu, to ale nerozhodovalo. Kde jsou dnes?
          Jak tu současnost a ty divné brejle, které jste si spolu s Kamilem Mudrou a Saxem nasadila, abyste zapadla do převládajícího tónu, nazvat? Vitttalizace, mistralizace?
          Co způsobilo, že taková ptákovina, jako byl ten útok pána spadlého z hrušky na chápání úlohy kultury v osmašedesátém /jako že to bylo špatné, protože se to nelíbilo Sovětům/, se tu setkává s vaší podporou?
          Vypadá to skoro tak, že máte strach dívat se na věci po svém. Dřív jste to uměla. Jako by vám Vittta a spol. mohli dát ban na vašem vlastním blogu.

          • vittta

            Tak Janika napsala nějaký názor, a jak koukám,udělala to nějak špatně, pod nátlakem, snad i ze strachu.
            Dříve…to ještě s Janikou šlo, ale teď, co sem píšu já (velice často) a Mistralius (velice málo) se věci mění.
            To vás vyškolil sám Čulík, ne?
            Jak může někdo chtít zapadat do PŘEVLÁDAJÍCÍHO tónu na vlastním blogu?
            Píšete sama převládajícího, tedy ne jediného, tedy nijak nezpochybňujete, že se tady prolínají různé tóny.
            No zkuste mi to nějak vysvětlit.
            A vidím, že jste nečetla můj odkaz na BL, kde píše fantastický článek Bob Kartouz.
            Nazvěte to tedy- jako Bob- bastardizace!

            • vittta

              A ještě dodám, že nevidím žádné extrémy na té diskuzi o umělcích.
              Osobně si názor Janiky spojuji s podivně a kdysi naprosto nečekaně se vyvíjející realitiou.
              Proč?
              No, prostě proto, že právě současnost ovlivňuje i moje vnímání nedávné historie.

        • J. Hruška

          Ono s těmi umělci je to složitější. Byli a jsou tací i onací. Možná by to chtělo samostatný článek?

    • vittta

      Hustý.
      Salvini mluvil konečně jako chlap a Ital, ne jako bruselská námezdní kurva.
      A ten negr…to je ono, vyskakoval si, a tím se Itálii odvděčuje za to, že jeho, nebo jeho rodiče, přijala za svého!
      Fuj, hanebnost a sprostota!

    • embecko

      Salvini je tedy vostrej…co mne (na me samem) zaujalo je, ze jako nejkrontroverznejsi mi prijde jeho vyrok ze zaveru: „Jsem placen italskym lidem, abych hajil jeho zajmy.“
      Takovahle historicka samozrejmost mi prijde do dnesni doby skoro jako prilis silna kava :o)
      A nejsem sam, najevo to dava i vyznamna cast italske populace, chapajici hajeni jejich zajmu skrze ji placeneho politika jako neco neunosneho, ba az prez caru… to je dle meho dobry dukaz toho, kam az rozklad spolecnosti dosel.

  8. mistralius

    Ano, jsme v Praze obleženi nepřítelem. Nad druhé straně, po volbách prezidenta jsem se díval na výsledky v Praze:

    třetina pro Zemana, dvě třetiny pro blba drahoše

    chtělo by to nějakou kontrademonstraci proti křiklounům, rád bych se jí zúčastnil, kdyby se v praze konala

    • pacifista

      Ta třetina se bojí těch dvou třetin. Mohli by být i bez práce.

      • mistralius

        No já na demonstrace taky už nechodím pět let, ale ta šílená kráva při vítání prvňáčků mně přece jenom překvapila, tohle už není normální politický boj, to už je psychóza.

  9. Pingback: Zeman a svoboda – almanach.cz
  10. Pingback: Zeman a svoboda – archiv2k
  11. prozaik

    Velice by mě zajímalo, jestli má o existenci zmíněných „blacklistů“ pan Hruška nějaké …bližší informace.

    Vím totiž minimálně o jednom případu, kdy zkušený, pracovitý technik, který odešel z jisté firmy kvůli podvodům a chaosu, který tam panoval kolem procesů výroby, personalistiky, ISO, atd., nemůže dlouhodobě najít místo. Ano i teď, kdy jsou média plné článků o nízké nezaměstnanosti ( pár set tisíc lidí, to je pod rozlišovací schopnost běžného neoliberála ) a nářků jak firmy „nemohou sehnat zaměstnance“. Jenže realita je jiná.
    Zdravý chlap v ideálním věku, nekuřák, s praxí, posílá CV na všechny strany, ale několik měsíců nic… Většina inzerujících firem se ani neozývá, jen nějakých dvacet procet ho odmítne přes mail. Je snad, ve své odbornosti, na „blacklistu“?
    Když si člověk uvědomí, jaký dnes někteří personalisté kladou důraz na „reference“, protože sami si člověka proklepnout nechtějí nebo neumějí, tak je možné, že ho bývalá firma úmyslně pomlouvá. Jenže, to je obvykle přes telefon, takže zkuste to, z pozice uchazeče, dokázat…