Začíná to…

Napsala blau_kraehe
Přeložil Hamilbar, převzato odtud. 

Řeknu takovou samozřejmou banalitu, ovšem pro ty, kteří čtou můj blog, to může být novinka. Ukrajina – to není lokální konflikt, to je začátek konce. Odsud to vypadá dost strašidelně. Chápu, že v RF všichni koukají na televizi, nadávají a jsou naštvaní. Ale teď si představte, že si pustíte televizi a na obrazovce velkými písmeny: PUTIN – HROZBA PRO CELÉ LIDSTVO.

To není na Ukrajině, jak správně chápete. To je v zemi, která celkem má prostředky k tomu, začít tu „hrozbu eliminovat“.

To je příprava veřejného mínění na válku. A všichni nadávají na Obamu. Ano, Obama hrotí situaci. Ale po něm jak se zdá přijde McCain – a co bude potom?

Docela by mě zajímalo, ta „antiruská partička“ tomu vážně věří, nebo co? Ne, jasně, Putin není žádný anděl. No ale – hrozba pro lidstvo? I když, jestli věřili na ZHN v Iráku a tomu ostatnímu – proč by nakonec nemohli uvěřit i tomuhle.

„Rusko – je stejně tak imperialistický stát, jako všechny ostatní, není o nic lepší“. Ano, s tím naprosto souhlasím. To je pravda. Ale co v takovéto situaci dělat, co si přát? Řekněme, že vláda RF se rozhodne (jako svého času Gorbi) udělat vše pro to, „aby nebyla válka“. Zastaví podporu Novorosii, dá Krym Ukrajině, za řevu „moskalaku na giljaku“ bude bezplatně dodávat Ukrajině plyn. Ne, mě to nijak zvlášť netrápí, netrpím patriotizmem, to jsou věci kapitalistů.

Neštěstí spočívá v tom, že imperialismus není schopen nevyjasňovat si vztahy dál, cestou války nebo „barevných revolucí“ (což je v současnosti téměř totéž). Ekonomika USA a EU je také neustále v krizi, imperialistické příšery jsou kdykoliv připraveny se vzájemně sežrat, pročež válka bude zapotřebí i nadále.

Zdálo by se, no dobře, RF provede všechny ty tanečky, všechno odevzdá. Pak je na řadě – barevná revoluce v RF, Chodorkovskij na trůnu, antiruská partička slzí štěstím a piše v blozích o tom, jak jsme se konečně vydali po široké cestě civilizace. Dále – scénař jako v mém „Likejovi“ (mnohým zřejmý již počátkem století): rozdrobení na mnoho malinkatých rusíček, naprosté zapomnění minulosti, naprostá závislost, evropeizovaná elita a zdivočelí domorodci na vesnici.

Ne, pro mě to nepředstavuje nepřekonatelnou hrůzu. Vše co se s mou Vlastí mohlo stát – už se v devadesátých letech stalo. Národy přicházejí a odcházejí. I můj národ jednou odejde. Buržoazní patriotismus je – abstrakce.

Co dál? Možná nastolení Jednotného Státu s Evropskými Hodnotami, všeobecné štěstí a nikdo neodejde ukřivděn?

Ale ne. Dál pořád ten samý imperialismus. Na strávení ruských prostor bude zapotřebí nějaký čas, globální krize kapitalismu se zmírní díky laciným surovinám. Ne nadlouho. A dále bude na programu Čína a její zájmy. Čína, jejíž armáda a vojenský rozpočet zaostávají pouze za americkým. Vlastně, již při dělení ruského území mohou na sebe zájmy kapitalistů Číny a USA velmi silně narazit. Protože čínští kapitalisté také chtějí vyhrávat v konkurenčním boji.

A jestliže válka Západu s Čínou neskončí totálním krachem, po kterém nám zbydou jen kamenné sekyry – buďte v klidu, za tu dobu (my tou dobou budeme možná již mrtvi) vyrostou noví dravci.

Tedy, kdyby cenou úplné kapitulace Ruska byl – všeobecný a věčný mír, klid a normální existence všech zemí, stálo by za to o tom popřemýšlet. Ale kdepak, naopak – povede to k novým konfliktům a nakonec – k naprostému zmaru, na který nás již pár desítek let připravuje postapokalyptická fantastika.

Proč komunisté podporují antiimperialistický postoj, řekněme, Sýrie, i když Asad není v žádném případě komunistou? Nemluvě už o Iránu, ke kterému by byla spousta otázek. Ale podporují. No protože tyto státy – jsou prahy na cestě nezkrotné laviny NATO. Rusko – je něco více než takovýto práh, je samo velkou imperialistickou mocností. To nebude krátké zdržení, to bude pěst proti pěsti a možná konečné řešení problému. Ne, NATO není světové zlo. Světové zlo je – imperialismus.

V případě, že válku vyhraje RF a/nebo Čína, se také nic zásadně nezmění – tentýž imperialismus, tytéž války.

Zásadně se něco může změnit pouze tehdy, jestliže státní moc bude všude oslabena, vzniknou komunistické vlády, dělníci začnou obsazovat továrny, objeví se komuny a sovětské republiky.

Dnes se to zdá být neuvěřitelné.

Před rokem se zdálo být neuvěřitelným, že naši bývalí příbuzní, přátelé, známí, „takoví jako my“, začnou zabíjet své spoluobčany po tuctech. No dobře, štěkají se s námi, no dobře, chochlosráči, no vyšli si na Majdan zaprotestovat – to je přece normální. Ale tohle…

Promiňte, že tady tak filosofuji. Potřebuji to prostě pochopit, abych se v tom vyznala – co dělat dál, jak žít, no a jak psát knížku, vždyť přece píšu o budoucnosti.

Jeden komentář

  1. Janika

    Nebudu hodnotit článek z hlediska společenských věd, to jistě obstarají jiní. Napíšu jenom, že mě až vzala za srdce dojemná snaha autorky po spravedlivém poznání pravdy. Ona neprosazuje nějaký svůj nesmiřitelný postoj, naopak, chce se domluvit, je ochotná ustoupit až na nejzazší mez, je připravená odpustit a pochopit, i spolknout příkoří – jen kdyby to pomohlo udržení míru. Ale nepomůže, tohle nikdy nepomůže.

    Nemůžu nesrovnávat její úpěnlivě spravedlivý a vnímavý postoj, který je, řekla bych, pro mnohé ruské lidi charakteristický, s arogantní nadutostí Američanů, tak, jak na něj občas narazím v diskuzích. Ti nepochybují, aspoň většina z nich, jsou přesvědčeni, že jejich země přináší světu blaho – a nepřemýšlejí, nepochybují, nepotřebují to. Oni se totiž nemusejí bát.

  2. Petr

    Je smutné, že autorka chce nahradit stávající zřízení totalitou. To mě prostě bouchlo do očí jak palicí. Možná to ukazuje, že na Rusech se to třičtvrtě století totality docela podepsalo.

    • merlin

      asi si každý všímáme něčeho jiného, mě bouchlo do očí že imperialismus velmocí si je roven, Na druhé straně si vůbec nemyslím, že výše nastíněný průběh je reálný. Představte si, že jste na aktuálně buď Ukrajinec nebo Rus, máte na opačné straně své známé a zkuste se v tom vyznat, když propaganda frčí na obou stranách. Já bych tu autorku fakt nekritizovala. Naopak, kdyby se tam každý snažil přemýšlet jako ona, nebylo by to všechno tak daleko, jak je.

      • Petr

        Nevím co je to totalita peněz, jak píšete. Zřejmě si jejich význam vůbec neuvědomujete.

        Ovšem – tohle je podle Vás demokracie?
        „Zásadně se něco může změnit pouze tehdy, jestliže státní moc bude všude oslabena, vzniknou komunistické vlády, dělníci začnou obsazovat továrny, objeví se komuny a sovětské republiky.“

        Tak to děkuji, tohle tedy rozhodně nechci.

          • Petr

            Nemusíte mě Janiko poučovat v základních politologických pojmech. Pokud byste jim rozuměla, nemohla byste takové „poučení“ totiž napsat.
            To co kritizuji a to co autorka popisuje se historicky projevilo jako obyčená diktatura proletariátu. Pokud jste si to ještě nepřečetla, tak tak učiňte nyní.
            Hovořit o demokracii jako pojmu je složité a je jasné, že není možné se shodnout na tom jaký demokratický model je lepší. Ale glorifikovat komunismus, obsazování továren dělníky a podobně je čirá zrůdnost. To může chtít vážně jen blb.

            • Janika

              Jestli mohu navrhnout, zůstaňme u demokracie, jakožto vlády lidu. Neohánějme se autoritami, mluvme každý za sebe. Vynechme předsudky. Pak to, co popsala autorka, je vláda lidu, tedy demokracie.

              • Petr

                Ok, vynechme předsudky. Potom to o čem hovořila autorka není žádná vláda lidu, ale obyčejná zlodějna. Nemyslíte?

                • jednooký

                  Vlastníctvo je garantované čím? Štátom? Spoločnosťou? Zákonmi?
                  Blbosť – vlastníctvo je garantované tým, že ľudia okolo súhlasia s tým, že má byť garantované – a sú ochotný kvôli tomu vstúpiť do konfliktu.
                  „Idem per idem“? samozrejme – ale presne tak to funguje. Právo na vlastníctvo môže vlastník obhájiť buď vlastnou silou, alebo tým, že sa spojí s inými s rovnakým názorom. V momente, keď spojencov stratí, môže spoliehať len na vlastnú silu proti spojenectvu ostatných s iným názorom – a bude obvykle veľmi rýchlo porazený a vlastníctvo mu bude odobrané.
                  Presne tak isto je definovaná zlodejina.

                    • Janika

                      Tak tímhle blahosklonným nesmyslem jste tady skončil, Petře. Ledaže by se Vás někdo zastal a vysvětlil to. Vy už ale ne.

                    • Astr

                      Janiko uberte prisnost sim,,
                      Co kdyz se jeste neco dozvime ?:-)
                      Petr napsal:
                      No chybá Vám v rovnici jeden člen. Člověk.

                      To je samozrejme nesmysl a az tak mimo nemuze pan Petr byt,
                      bud jen si nedal cas a praci a odbyl to nesmyslnou poznamkou nebo naschaval provokuje
                      Garance vlastnictvi v konecne fazi statem, spolecnosti zakonem je v te ci one spolecnosti samozrejme proto takto garantovane , jak „jednooky“ pise, protoze
                      vlastníctvo je garantované tým, že ľudia okolo súhlasia s tým, že má byť garantované a protoze se jedna o demokracii vlada vetsiny je demokraticky respektovana.
                      Ze na tom pak jak praxe ukazuje profituji nejvetsi grazlove a vysledky pak garantuji uplatni politici jak prevadi soucasne demokratury sveta na principu fungovani demokracie nic nemeni.
                      Bohuzel nikoliv spolecnost ale jen vsehoschopni dravci v ekonomii I v politice na tom profituji! Ten ne spolecnost ale subject ktereho se Petr dovolava:
                      Člověk.!
                      Otazka je jaky a odpoved na to dava stav nasi cele spolecnosti.

                      Samozrejme ze nevylucuji moznost ze nekdo vstoupi a nepochopi ze kdyz se mluvi o spolecnosti jako celku, mluvi se soucasne I o cloveku.
                      Zrudnost minulosti ze zajmy spolecnosti byly nadrazeny zajmum jednotlivce a to az ta moc ze az prilis ze nebyl viden
                      Člověk.
                      vystridal naprosty opak , kdyz zajem spolecosti je az tak ignorovan ze se jedna o stav ktery dostava podobu sebedestrukce cele spolecnosti
                      tento stav nekteri lide dnes nechapou.
                      Zdali je to projev nedostatecnosti v mysleni
                      ci naopak vyraz provokace a tedy akt dobre promysleny si v tomto pripade nedovolim posoudit.

                      Janiko Vy nevite ze po internetu bloudi od blogu k blogu rada odborniku TRHu kteri ze sveho pohledu hlasaji ze stale jsme prilis rovnostarska spolecnost, ze je stalo malo chudych , ze idealni stav byl v 19 stoleti a v pomeru mezi botatymi a chudymi bude spolecnsti lepe az se opet k tomuto stavu soucasne demokratury priblizi ?
                      Co kdyz za jmenem Petr se skryva jeden z tech co pres „Člověka“ ukaze cestu ke svetlejsim zitrkum nez ktere se nam na obzoru rysuji?
                      Pozvete , pohostete
                      jen tak Pravda a laska kvete :-)

                  • Janika

                    Výborně, jednooký, jasné a logické. Někdy mi připadá, že si lidi myslí, že vlastnictví je dané Bohem :-).

                • Sio

                  A tak, jak jsem napsal, dělnická třída je dnes marginální skupina, nejsme na začátku 20. století. Tak se už, Petře, nemáte z této strany čeho bát. Nic proti soukromému vlastnictví. Ale to skutečně garantuje stát, o tom žádná. A tak má stát nárok je také v rámci své stability zdaňovat. A progresívně. Opravdu velké majetky opravdu velkými procenty. Pak už o zlodějně řeč není.

                  • Kamil Mudra

                    Kdyby jen stát. Ona ho garantuje i Listina základních práv a svobod. A tam stojí že může být omezeno „z důvodů ochrany práv druhých a ochrany obecných zájmů, zejména lidského zdraví, přírody a životního prostředí, při tom však nesmí být vlastnické právo takto omezeno ve větší než přiměřené míře.“ Slova „větší než přiměřené“ jsou samozřejmě vynikajícím rejdištěm pro právníky ať už se týkají čehokoli a nějaká rovnost před zákonem u nich končí. Vítězí ten kdo má na to aby si zaplatil lepšího právníka. :-(

                    • Sio

                      Ale tak já bych vlastnictví neomezoval. Jen ty větší majetky zdaňoval jednak daní z nemovitosti a pak daní z příjmu. Takže pokud by na jednu osobu byly psány nemovitosti nevýrobní povahy za více než 10 mil, tak by daň mohla být třeba 10% z částky, o kterou převyšuje, od 20 mil. 15% atd. To by se Bakala z těch hornických bytů nedoplatil, když stojí pár miliard.
                      No a z příjmů to samé. Žádné stropy a od 200000/měs, progresivní daň 30%, od 500000 50% a od miliónu 80% Zkrátka, kdo by chtěl větší majetek, musel by si na jeho držbu vydělat a přispět na chod státu.

                    • Kamil Mudra

                      No, já bych především z vlastnictví úplně vyloučil zemi, vodu a vzduch. Půdu by stát (obec) mohl pouze pronajímat, pod budovami časově v závislosti na životnosti objektu a za částku spíše symbolickou, zbytek (pro podnikání) dle dohody s nájemcem ne však na delší dobu než deset let (s možností následného prodloužení). U RD zahradu, třeba do troj-čtyřnásobku plochy domu za hubičku, co by bylo nad – to už dráž. Z vody bych pronajímal pouze chovné rybníky, vše ostatní v rukou státu (obce). Vzduchu se myslím týkají jen koridory pro létání, tak že tam je ten pouhý pronájem jasný.
                      A progresivní daň samozřejmě také – podobně jak ji máš ty.

  3. embecko

    Vida ji, babu, ta ma smrnc :o)
    Ja bych to v zasade take nevidel jinak, mraziva na tom je predstava toho neskutecne dlouheho obdobi valek, ktere nas asi jeste ceka.
    Jinak hlasim aktivaci trollu po celem internetu, coz jste si mozna uz sami vsimli :o)

      • Kamil Mudra

        Hmm… Pan Bárta s touto přednáškou objíždí různé VŠ a semináře ale zajímavá je na ní jen ta část ve které vypráví o vykopávkách. Když se dostane k té části o kolapsu, říká bohužel, samé banality proložené různými, často nedotaženými, rádoby vtipnými narážkami. Celé to na mě působí dojmem že se na tuto „křížovou výpravu“ vydal proto aby posílil v očích kompetentních (rozuměj o penězích rozhodujících) lidí důležitost archeologie tím že jí přiřadí ten prognostický rozměr. Držím mu palce, možná i má pravdu ale moc přesvědčivý není. Potřeboval by spolupráci s někým Součkova nebo Dänikenova formátu.

  4. Sio

    Bude něco jiného. Dělníci sice ještě existují, ale jsou už jen marginální silou. Možná v Číně, nevím, je dělníků víc. Ale nevím, možná tam stále převládají rolníci. Jedno je jisté, až se situace vyhrotí, nějaká síla se vynoří. A všichni budeme čumět jako puci, protože příjde odjinud, než jsme čekali. Třeba si Amici vymění s Rusákama nějaký atomový pozdrav a pak to stopnou. No a pak by se mohli probudit i ti Amíci, kdoví? Ale třeba to bude úplně jinak, kdoví? Třeba přiveze do NY nějakou ZHN terorista z východu. Vemte ty letadla, co bouchly do WTC. Co kdyby v nich byla atomovka? Nebo nálož plná sarinu nebo jiného svinstva? Bye, bye, New York. Dnes se může stát cokoli.

    • merlin

      znáte tuhle bajku od Jamese Thurbera? Si z ní vemte poučení Ani nevím, jaká asociace způsobila, že jsem měla pocit, že ji musím nutně vyhledat. Mírumilovný lemur
      V kobří zemi se jednoho dne narodil lemur, který nechtěl zápasit s kobrami a vůbec s nikým. Od lemura k lemurovi šla zvěst, že existuje nějaký lemur, který nechce bojovat s kobrami. Jestliže nechce zápasit s nikým, je to jeho soukromá záležitost, ale povinností každého lemura je zabíjet kobry, anebo jimi být zabíjen. „Proč?“ ptal se mírumilovný lemur a po celé zemi šla zvěst, že ten podivný lemur není pouze pro-kobrista a anti-lemurista, ale že je intelektuálně vadný a že je proti ideálům a tradicím lemurismu.
      „Je to blázen,“ vykřikoval tatínek toho mladého lemurka. „Je nemocný,“ litovala ho matka. „Je to zbabělec“, hulákali bratři. „Je to holemurosexuál“, šeptaly si jeho sestry.
      Cizí zvířata, která mírumilovného lemura nikdy ani okem nespatřila, si vzpomněla, že kdysi pozorovala, jak se plazí po břiše, anebo jak si zkouší na hlavu kobří čepec anebo jak osnovuje násilný převrat v Lemurii. „Snažím se používat rozumu a inteligence,“ vysvětloval ten podivný nový lemur.
      „Rozum rozumbrady roven šesti sedminám zrady,“ pravil jeden jeho soused. „Inteligence užívá nepřítel,“ prohlásil jiný. Nakonec se roznesla zvěst, že lemur má v kusadlech jed, stejně jako kobra, a tak ho postavili před soud, soudili a zdvižením tlapky ho shledali vinným a odsoudili do vyhnanství.
      Naučení:
      Prach jsi a v prach se obrátíš a hlína z tebe zbude; když ne tvůj nepřítel, tak dostanou tě tvoji vlastní lidé.

      • Janika

        Ledaže by člověk žil ve společenství moudrých a tolerantních, nebo byl ve svém společenství tím, kdo velí a určuje.
        Jinak samozřejmě, moudrá bajka. A velké dilema v bojích a válkách, když je třeba se rozhodnout mezi darebáckým soustraníkem, nebo ušlechtilým nepřítelem – koho odpráskne správný šerif :-)?

          • Sio

            No, pokud můj příběh nějakými (možná vadnými :-) ) dráhami ve vašem mozku byl spojen se Sokratem, je to pro mě velká čest, neb Sokrates je můj velký idol. Spojitost s lemurem je jasná, také měl v hubě jed. ;-)

            • merlin

              Pch, a to bys chtěl programovat počítače jako mozky. Když nechápeš cizí asociace, jak bys je pak chtěl někam naprogramovat? :-)

              • merlin

                ´jo už mají asepta na prezidenta. zkusí, jestli by se nerozchodil do role Michal Horáček

                  • Sio

                    Pche! Tipuju, že to Horáček nevezme. Pokud mu ty miliardy ovšem nezatemnily úsudek. Sice Amíci měli herce prezidentem, ale v české kotlině – nevím, zda by to lidi spolkli. Možná kdyby zrušili přímou volbu, to by mohli zvolit i Hurvínka.

                    • merlin

                      Pch,ale on už začal, jen ti to ušlo, milý sio
                      ,,….Ani ostrov není ušetřen všelijakých vlivů. Naše číslice jsou původně arabské, písmena latinská, ideál demokracie řecký… pak nespočet dalších věcí… až třeba po Facebook, americký. Nejde ale o to, že s nimi zacházíme, ale jak. Jsme-li ostrovany, je i naše nakládání s předměty a hlavně myšlenkami specifické? Zkusme se poohlédnout po nějakém evropské pevnině blízkém ostrově, dostatečně velkém na to, aby se na něm mohla rozvinout osobitá kultura, a současně příliš malém, aby mohl pomýšlet na zabírání území, která k němu nepatří. Možná by nám mohla posloužit Sicílie.
                      Zjistíme, že i ona opakovaně procházela nadvládou jiných, přičemž valná většina obyvatelstva byla nevzdělaná, chudá, převážně rolnická a služebná. Památkám dávné minulosti rozuměla ještě méně než svým šlechticům, zato si vypěstovala silný smysl pro humor, hlavně pro ten černý, a současně silný dojem, že se nalézá ve středu světa. Jádrem kultury se postupně stalo soukromí, jakkoli plné klevet, které „pomáhá snášet hrůzný veřejný život“ (Luigi Barzini). Rozpor mezi soukromým a veřejným, který se vyvinul během cizích nadvlád, je vyostřený. Na takovém půdorysu pak vyrůstá clientelismo, s jehož pomocí se těm, co se zapojí, shání práce, kontrakty a příležitosti. Odtud povstala i mafie, která zprvu sdružovala lidi, kteří kradli na panském. Místní se většinou považují za Sicilany, a ne za Italy, zatímco jejich spoluobčané v širším politickém celku Itálie se na ně často dívají jako na potměšilé a nespolehlivé.
                      Domnívám se, že týmiž slovy lze charakterizovat i náš „ostrov“. Mohli bychom si to odškrtávat bod po bodu, nicméně snad postačí ten nejpevnější mezi našimi téměř inertními kulturními vzorci: „hrůza z veřejného života“. Ten po staletí ovládali kolonizátoři z Vídně, Berlína, Moskvy, a tak jakákoli účast na něm silně zaváněla prací pro „ně“, tedy buď hloupostí, nebo naopak vychytralým kolaborantstvím, v každém případě však nechutně. Poslední čtvrtstoletí tu žádný cizí hegemon neexistuje, zmíněná hrůza z veřejného života však koření v mnohem „pomalejším“ čase, a proto trvá. Vlastními volenými politickými představiteli opovrhujeme, ale to vůbec neznamená, že bychom se přiklonili k demokratickou tradicí lépe vybaveným zákonodárcům svého širšího politického celku (EU); ty nesnášíme ještě víc. Výrok „diktatura Bruselu“ je na našem ostrově „normální“, protože během pokolení jsme si navykli říkat, že za všechny naše svízele může někdo jiný. To je pro nás archetypálně „jisté“, a tak současně tragické, ale i pohodlné. Nepohodlná je nejistota, což je ovšem jedno z křestních jmen svobody. Ta je pro nás doslova hrozně nová, vlastně cizí.
                      A právě tady se naše ostrovní založení vyjevuje zvlášť výrazně: nejsilnější touhou ostrova je být a zůstat ostrovem. To proto nechceme patřit k „Východu“ a současně ani k „Západu“, jehož součástí bychom byli, kdybychom nežili na ostrově.

                      Podobně jako ostrované ze Středozemního moře ani my nerozumíme svým hlavním památkám, v našem případě chrámům a katedrálám, a to ani v alegorickém, ani v morálním, natož v anagogickém smyslu. Nemůžeme jim rozumět, protože nerozumíme víře, kvůli níž byly sklenuty.
                      Sdílíme víru vůbec v něco? Tak určitě! V Jaromíra Jágra. Pak ještě v pivo, ale jinak toho mnoho nebude. Ovšem nejsvéráznější je, že nejsme ochotni projevit víru sami v sebe a dokonce ani připustit si úspěchy, kterých jsme nepopiratelně dosáhli, a to často zatraceně tvrdou prací. Ano, jsou hodnoty, jejichž rozkradení jsme nezabránili, ale jsou tu i jiné, krásné, prospěšné a obdivuhodné, které jsme vytvořili. Pokud by se dnes po Česku prošel ten, kdo nás naposledy navštívil před pětadvaceti lety, pak by tomu aspoň v duchu nejspíš zatleskal.
                      Kdyby pak od domorodce uslyšel: „Za bolševika bylo líp!“, co by na to asi odpověděl? Snad: „Ech, vy potměšilí ostrované. Četl jsem, že máte smysl pro zvláštní humor, ale tohle je fakt bizár.“,,

                      Zvazte tu pristi kandidaturu prosim:-). Nekoho jako jste Vy potrebujeme. Inteligentni, altruisticky smyslejici clovek, to by byl balzam na dusi v porovnani se soucasnou hlavou statu. Diky za Vase nazory.

                      Jestli chcete být opravdu sám sebou, kandidujte jedině na prezidenta a já vám mile rád dám svůj hlas. Jedině jako prezident si můžete zachovat svou tvář a být nestranný. To bych vám přál. Jste charakterní člověk, kterého mám rád. Ale vstupem do jakékoli strany přestanete být sám sebou.

                      proč člověk,jako Vy-moudrý,slušný,dobře vypadající,pracovitý a znalý chování-není prezidentem??

                      Pan Horáček je borec s velkým B ! atd atd

                      začíná objíždět republiku Michal Horáček a ,,Projekt mezi námi,, písně a nadčasová politika + hovory s lidem – začíná si to ,,dopracovávat,,

                    • Kamil Mudra

                      Mno… To by tedy byl kandidát s těžkou artilérií. U starší generace dobře zapsaný svými texty, vzdělaný a umí oslovit i prostou mluvou. Pro mladý – vzor co se vypracoval k penězům takřka z ničeho. Pro kavárnu umělec a filosof se šlechtickými předky, pro vědeckou obec kolega… Pro prostý lid – člověk který se živil rukama. Pro politiky a podnikatele – ten kdo má kontakty v zahraničí…
                      Dělat pro něj volební kampaň by byla úplná brnkačka. Sakra – co by mohl nabídnout protikandidát aby ho trumfnul? Přitom si ho ale v té vysoké politice nějak neumím představit, aniž bych dokázal definovat proč.

                    • merlin

                      tak možná proto, že to byl původně v podstatě vekslák jako Mrázek ? ¨Jen neprodával náhrobky kradené ze židovských hřbitovů na dlažbu, ale točil se kolem dostihů, mezi lidmi od koní, co ho pamatují, moc dobrou pověst nemá :-)

                    • merlin

                      jsem to od pár takových slyšela, ale v tom mohla být i závist, ale pěknej šíbr to bude :-)

                    • merlin

                      úspěšný, mazaný, schopný, inteligentní /nemyslím, že má laťky moc vysoko, dokonce ho podezírám z toho, že je nemá :-)/ Bez politické příslušnosti – jako nepolitický symbol by akt. bral bank – pokud se vyhne přílišnému okopávání Zemana – na to je chytrý dostatečně/ má to v kapse.

                    • Kamil Mudra

                      No… Jak říkám – těžká artilerie. A navíc by se mohl líbit i v zámoří.

                    • Sio

                      V určitém momentu předvolebního boje bude muset s kartama na stůl. Taky by mohl mít za soupeře Babiše, toho bych rovněž nepodceňoval. To by byla těžká volba. Můj kůň zůstává Jan Keller.

                    • embecko

                      Podle meho sanci nema, v pripade prime volby si ho lide pamatuji jako ne uplne pruhledneho podnikatele, jemuz chybi atribut tribuna lidu. V pripade neprime volby pak maji politicke strany vlastni kone a Horacek by pro ne byl nevyzpytatelny, protoze jakoby nikomu nepatri.
                      Tim take naznacuji, ze ocekavam tlak na zmenu zpusobu volby prezidenta, kuloarni intriky vyhovuji mocnym zjevne mnohem vice, nezli hlas lidu.

                    • vittta

                      Příliš složitý,pro „lid“.
                      Babiš je čitelnější.
                      Na čitelnosti postavil svůj projekt ANO.
                      Jsem podnikatel a stát budu řídit jako podnik.(úspěšně)
                      Že je ve skutečnosti totálně nečitelný si nikdo pomalu ani nevšiml.
                      Jan Keller..je skvělý-ale uměl by být i politik?

                    • vittta

                      Však počkej,Janiko.
                      Ještě se pobavíme nad tím,jak přející jsou bohatí.
                      Sotva jsem se dozvěděl,že Hapka měl alzheimera,hned mě napadlo,že supi se slétali na kořist ještě když žil…

                    • Kamil Mudra

                      Zrovna Horáčkovi bych to truchlení nad Hapkou věřil. Strávili spolu hodně času a odvedli kus poctivé práce. Takže bych ho z hyenismu nepodezíral. A kdyby ho nikdo nepřišel vyzpovídat tak bych se dost divil. Přeci jen byli známá dvojka.

                    • merlin

                      dneska se všemu říká alzheimer. U starších lidí je prostě každý operační zákrok velké riziko co se schopnosti mozku zotavit se z narkózy. Velmi časty je nástup dementní symptomatiky právě po operaci – zmetenost a dezorientace, ze které se prostě už nevrátí ti lidé zpět, mozek už nemá kapacitu vzhledem ke stařecké atrofii se vrátit. Proč se s dg. alzheimera nešetří má důvod v tom, že léky by pak starým nehradila pojišťovna a museli by si je platit, což je takl tři čtyři tisíce měsíčně, tudíž k penzi
                      je to hustý. Takže tak to je. A lidem to taky asi přijde vznšenější, / dědeček, babička/ má Alzheimra, tedy on není stařecky dementní on je nemocný. Průkaz pozitivně jen po zpracování a barvení preparátů z 11 míst mozku /úzus/ po smrti, tak asi 2 až 3 z tisíce, jinak stařecké demence většinou na vaskulárním podkladu :-)

                    • Sio

                      Pravda, a také se moc nemluví o tom, jak je narkóza, hlavně ve vyšším věku nebezpečná. Prý to dost závisí od kvalit anesteziologa, tudíž i od velikosti nemocnice.

                • Janika

                  Všichni adepti zatím šijou do Zemana a válčili by s Ruskem, v tom soutěží, jakoby si mysleli, že kdo si víc kopne, ten má prezidentství jisté. Jsem zvědavá, jestli se objeví někdo slušný k Zemanovi, to bude můj kandidát, byť by to byl kdokoliv :-).

                    • Janika

                      Jasně, Zeman bude rád, když to doklepe do konce tohoto období. Musím říct, že když vidím, jak umírá v přímém přenosu před očima při usilovné snaze prospět na sklonku života své zemi – a je za to pitomým národem ještě zepsut, tak to se člověku svírá srdce.

                    • vittta

                      Jo,Janiko.
                      To mě také až dojímá.
                      Těžce nemocný Zeman se bije za vlast a je vidět,že do toho dává veškerou energii,co mu zbývá.

                      Ať je jaký chce-a má plno chyb-je to statečný chlap.

                  • Astr

                    O CR jinak
                    aneb o skutecnych problemech CR mluvi poslanec soc.dem. ze severu Cech !

                  • Kamil Mudra

                    Nojo. Hezky se Foldyna rozpálil. A to v tu chvíli ještě nevěděl že si chtějí poslanci navýšit platy o 14 procent.

              • Sio

                Bojíš se, že bych ti narušil monopol, co? To bych ti neudělal. Týmy v čínských laboratořích a SW firmách ale ano, bestie žluté. :-) Nebojej se, to je na dlouhou trať, toho se nedožijou, mladá paní.

    • Tribun

      Otázka je, kdo jsou dnes dělníci? Těch od soustruhu jistě kvapem ubývá, ale přibývá těch od klávesnice.

      • Sio

        To jistě ano, považuju se za jednoho z nich. Ale jsme dělnická aristokracie, odbory jsou u nás sprosté slovo, takže na revoluci tihle dělníci nepomýšlí. :-) Navíc je tu značná atomizace a určitá vzájemná konkurence. Nevím, zda by se dala svolat demonstrace dělníků od klávesnic. :-)

        • Tribun

          Nedalo hlavně proto, že dělníci od klávesnic se nepovažují za dělníky, ale co něco lepšího, za podnikatele, za luxusní zboží, za heroická individua… však to znáte, a jestli neznáte, zajděte si z kolegy na oběd a dejte řeč.

          • Antimon

            Jeden můj bývalý kolega používá označení „proletáři duševní práce“ :)

          • Sio

            Znám. Ale také vím, že jsou na tom objektivně o dost líp, než ostatní. Ale zase ne tak dobře, aby nepotřebovali zdravotnictví a důchody pro rodiče a jednou pro sebe. A to spoustě z nich nedochází. Vysvětlování je ovšem zbytečné…
            Ale na obědě se moji kolegové o politice nebaví. Spíš nějaké vtípky, pomluvy nepřítomných a tak. Také hospody s chlast jsou nevyčerpatelnými tématy. Kdo kdy a kde udělal větší ostudu. :-)

  5. taras2

    „Ano, Obama hrotí situaci. Ale po něm jak se zdá přijde McCain – a co bude potom?“

    Nebál bych se. V minulosti se vždy snáze dohodli republikánští prezidenti s ruskými představiteli, viz největší odzbrojovací pokroky za Brežněva a Nixona a Reagana a Gorbačova a celkem bezbolestný vztah Bush/Putin. Naopak, za demokratických prezidentů to ve vzájemných vztazích skřípalo, viz kontroverze Kennedy/Chruščov, Carter/Brežněv, zejména pak teď Obama/Putin. S Clintonem to jakžtakž vycházelo jenom proto, že neměl odpovídajícího protivníka, ožralý Jelcin nebyl schopen odporu.

  6. brtnikvbrlohu

    K té aktivizaci trollů – mám dojem že u Tribuna už dosáhli svého, za chvíli se nevyplatí k němu chodit.

    • Kamil Mudra

      A nebo mu jít helfnout. Stačilo by aby nás tam šlo tak pět a povídali bychom si výhradně mezi sebou a trolly nekompromisně ignorovali. Šel bys do toho?

      • embecko

        To je zajimavy nastrel Kamile, protoze otvira otazku, kdo je dnes na nemoderovanych forech nositelem temat. Podle meho to rozhodne neni levice (tedy je to pravice). Pokud se udelame pro sebe (forum je moderovane), pak temata vyskakuji sama o sobe, pokud ovsem je forum nemoderovane (coz Tribun nekolikrat potvrdil, ze mu to tak vyhovuje ci ze ho moderovat nechce), pak se samozrejme na svetlo dostaji jen temata pravicova, protoze jsou „na linii kontaktu“ uchopena takrikajic razneji a tedy provokativneji (co zalezi na Rusacich a afghanskych sockach, kdyz vychcipaji je to jen jejich vina).

        Takze dle meho si Tribuna lze pestovat uz jen jako nahradni pokecove forum, kde se nic zasadniho resit nebude. Sam se stat trollem Tribunovy koncepce :o) protoze bezpochyby jeho stranky uz patri pravici.

      • dixi

        Přidala bych se, Tribuna by bylo škoda. Moc toho nevyplodím, ale můžu vám přitakávat. Důsledným ignorováním bychom je mohli znechutit. Můj kandidát na prezidenta by byĺ taky Keller, ale,jak se zmínila Merlin, zřejmě je ještě brzy. Někteří mí známí, které nepovažuji za hloupé, ještě volili karla, ( pro mne nepochopitelně ) Zemana odsuzují a přitom nadávají na všechny zlořády, které u nás dnes jsou, přitom stále ještě USA je pro ně země nejdokonalejší. Bude asi trvat, než si spojí 2+2.

      • Janika

        Kamile, tak já svinstvo uklízím s mokrým hadrem, nejsem zvyklá ho překračovat a ještě k tomu nutit hosty :-).

        • Kamil Mudra

          Však on Tribun také nikoho nenutí. Ba ani si o tu pomoc neřekne. :-)
          Ale není to hezké – vidět jak se tam ta pakáž roztahuje. Škoda každé dobré hospody.

          • merlin

            Já mám tribunovi články ráda ale já je přece vyhánět nemůžu. To řešení co navrhujete je vést tam dvě diskuse, jednu naši a jednu jejich jestli to chápu dobře. To je takové schizofrenní, měl by je vypráskat on :-) Fakt to chce spíš ruku hospodyňky :-)

      • vittta

        Jak to ale pojmout tématicky?
        To vypadá snadně-ale ve skutečnosti by to bylo dost náročné.
        Tady někde se k tomu vyjadřoval dobře Sax.

      • Tribun

        Co s tím můžu dělat? Hrát si s nimi na honěnou podle jejich pravidel? Já mám blog jako vedlejšák, pro ně je trolling smyslem života, s tím se nedá soupeřit. Já rozhodně nechci být moderátor na plný úvazek.

        • merlin

          Tak důležité je co píšete, ono nakonec to řádění trolů svědčí o kvalitě článků :-)

        • vittta

          Skoro se mi zdá,že bych tam měl nakouknout.
          Když mám náladu,dokážu být velice protivný na takové týpky….
          Ovšem na druhou stranu…oni jsou na to zvyklí.

          • Janika

            Já ti nevím, vittto, na takové platí jen testosteronový psychopat schopný všeho :-). Ty máš přece jen jisté limity. Samozřejmě, dokázal bys rozplakat ženskou, třeba mě, to je bez debaty. Ale tohle je jiná liga. A klasik G. pravil, že k vítězství nad takovými je třeba sestoupit nejen na jejich úroveň, ale ještě níž. A v tom je zakopaný pes…

            • vittta

              Rozplakat ženskou…tak to mě docela překvapilo.
              No-utkal jsem se už se všelijakými týpky.
              Naprosto zásadní nevýhoda takových soubojů ale je,že je skoro nemožné zjistit,jestli to na ně zabírá.
              To takový jedinec může dostávat parádní sodu-ale klidně si může ve své zabedněné makovici myslet,že mi nakládá on…a mít z toho odpovídající dobrý pocit.
              A dobrý pocit je to poslední,o co mi u takových jde.

              • Kamil Mudra

                Ale na jeho pocitu, vittto až tak moc nesejde. Důležité je přece to jaký pocit z toho máš ty. Chlápka za tou druhou klávesnicí může klidně chytat infarkt a jít mu pěna od huby. Ale když to rozdejchá a po tom co okolo sebe všechno rozkope sedne k té klávesnici aby ti žoviálně odepsal, je to to samý jako by byl v klídku od začátku.
                To je to kouzlo internetu :-))

        • Janika

          Tribune, nějak Vám v tomhle nerozumím. Máte přece taky funkci, že komentující musí mít schválený jeden komentář, aby další procházely bez Vašeho výslovného schválení?

          • Tribun

            Jenže ta funguje na jméno, email, IP nebo tak něco a když ti slušní lidé, co u mě bojují za pravdu, lásku, dolar a demokracii mění jména, emaily i IP adresy jako ponožky, tak jsem bez šance. Mohu samozřejmě schvalovat každý komentář zvlášť, ale to mi zase přijde nefér vůči těm, kteří ke mě nechodí na misii, ale na blog.

            • Janika

              Tribune, tak z toho jsem jelen :-). Přijdu k Vám poprvé, napíšu komentář, Vy mi ho schválíte jednou jedenkrát a už můžu psát bez schvalování. Nebo mi ho neschválíte a já mám utrum. Žádným způsobem k Vám neproniknu, ani tisíci změnami IP a jména.
              No a když se rozhodnete mě banovat dodatečně, tak prostě dáte na blacklist (v nastavení, komentáře) buď moje IP, nebo můj nick, nebo obojí, to je úplně jedno. Protože já budu muset změnit vstupní údaje a tím se dostanu k bodu jedna – schválení prvního komentáře.
              Nebo jste to myslel jinak?

    • Tribun

      Tak trochu jsem doufal, že ke mě chodíte kvůli tomu, co píšu já, a ne kvůli trollům, kteří sviní diskusi, ale by to vlastně mělo být jinak? Sax má pravdu, že jsem v těžké defensivě, jenže takhle bitva není o morálce, ale o materiálu (zdrojích).

      • merlin

        Já Vás chodím číst pravidelně, ale nic tam nepíšu, protože není moc kam. Kamil a pár jiných tam statečně bojují. To je fakt :-)

      • embecko

        Z toho si nic nedelejte, Tribune. S tim se neda nic delat, resp. vase koncepce blogu je univerzalisticka= vytvoril jste ho jako platformu vseobecneho setkavani se. Ovsem tema hovoru „o hovoru“ je vzdy zajimave.
        Vzpomente na Geona, ktery uz pred lety varoval, ze jedina sance, jak se uchranit, neni ve vstupovani do vseobecnych hovorovych platforem, ale vytvoreni „autistickych“ hnizd shody. Metodou tedy neni „dosahovani“, ale „ochrana“ a uzavreni se.
        Pokud byste mel svuj blog udrzet v puvodni koncepci, tak tam muzete sedet 24/365 a jen mazat a mazat…coz samozrejme neni mozne.

        Ale ani to by k nicemu nevedlo, protoze vseobecny politicky hovor jako takovy skoncil a rozpadl se na serii „tweetu“, tedy vykriku :o) Kdyz z blogu vyzenete pravici, ani tak nebude vysledek dobry, protoze hovor SE neudrzi (zde neni pricina „v lidech“); ani levice nema schopnost udrzet linku diskuze: jeden vola po obrode 68., druhy preferuje socialni stat 70. let a danil by o sto sest, treti trpi nespavosti ze svizelne situace senioru, ctvrteho pali neblahy vliv naseho ega atd. atd..

        Zasadni otazku nadhodil clanek nahore, pod kterym diskutujeme: vyresi neco vitezstvi BRIC, prichazi s nabidkou nejak odlisnou a progresivnejsi, nezli EUSA? Kdo jediny byl schopen to tema nejak otevrit? Samozrejme jen pravicak Petr :o) Zbytek tema poprel, vcetne me :o)

        To je tedy prvy okruh pro levicove uvahy, druhym je Ukrajina:
        Jde tu o TTIP, o Ukrajinu, coby vojensky klin NATO a predpoli pro vnitrni rozklad Ruska, o Novorossiji (Donbas coby ekonomickou zakladnu)?…anebo vsechny udalosti, jichz jsme svedky jsou pouhymy symptomy neodvratitelneho rozkladu Pax Americana a tedy bychom jim nemeli branit, ale jen je z duvodu bezpecnosti sledovat a kontrolovat a pritom tise cekat, az se EUSA geopoliticky rozlozi? Viz Putinovo vahani ohledne postoje k Novorossiji: je bezmocny, anebo vi, ze to samo skonci, takze jen vyckava?

        Znate Heartland (Pivot) Theory?

        Na wiki pod heslem
        “ The Geographical Pivot of History „

        • Kamil Mudra

          Tak, já si rád pokecám s každým, s kým se dá vést rozumná řeč, o čemkoli a celkem mi nesejde na tom jde-li o levého, pravého, liberála, věřícího či nevěřícího atd. Jde ale o to jakým způsobem. Pokud se z toho druhého sypou samé naučené mantry, pro jejichž omílání není schopen nebo ochoten reagovat na to co mu říkám tak to je pak jak rozhovor s rádiem. A když ho ignoruji a dám se do řeči s někým kdo takový není, ale tohle „rádio“ se mi neustále do hovoru cpe „na plný volume“ tak mne to samozřejmě otráví. Proti lidem s rozdílnými názory nic nemám. Naopak – oživení debaty vítám. Ale takovéhle trolly nemůžu vystát. Třeba ten Petr nahoře. Vždyť nic neotevřel. Maximálně tak víko od gramofonu aby pustil ohranou desku.

          • merlin

            Jiřího Brože s Hobbesem jsem si tam kupříkladu včera pročetla a tresen taky, no nazdar, o čem třeba konkrétně pod tímhle článkem s nimi chcete vést rozhovor? :-)

              • embecko

                Vzdyt to je presne ono, Kamile: s rozumnym se clovek rad pobavi, ale ne s Brozem, ovsem kdyz se Broz prejmenuje na otaznik (nick ?) tak je z nej uplne jinej clovek, zase rozumnej :o)
                Podivej, koliks mu tam toho v diskuzi nasazel :o)

                • Kamil Mudra

                  To je přece v poho, saxi. Nezáleží na tom jaký má kdo nick ale na tom co píše. Stejně jako je mi jedno jestli je někdo černej, bílej, žlutej, Petr nebo Pavel… ale jde o to co říká, případně jak to říká. Vždyť především text je tady na internetu naší „tváří“ a identitou. Nick – to už je jen takový nasazený klobouk. :-)

                  • Janika

                    S tím nesouhlasím, Kamile, lidi se zas až tak nemění, jen dokáží chvíli předstírat. A´t se jedná o opilce, co zmlátil ženu a převlékl se do čistého a bude tvrdit, že už to neudělá, nebo trolla, co zrušil možnou diskuzi blbými řečmi a teď změnil nick.

                    • Kamil Mudra

                      Lidi nepodceňujte, Janiko. Jsou tací kteří si dokáží hrát na ženu, na muže, primitiva, vzdělance, puberťáka i důchodce, na několika diskusích současně a pokaždé se tak vžít do role že to ani nepostřehnete.
                      Ale co už na tom. Zatímco my tu řešíme nějaké trolly, kolem se stahují mračna. Přesně v duchu názvu článku pod kterým vedeme řeč.
                      Začíná to…
                      http://aeronet.cz/news/summit-g20-v-brisbane-odstartoval-novou-studenou-valku-putin-jednal-6-hodin-s-merkelovou-o-paktu-neutoceni-v-pripade-vypuknuti-valecneho-konfliktu-kvuli-ukrajine-rusko-mobilizuje-prave-ted-armadu-i/

                    • embecko

                      Ukrajina a tedy studena valka ma jeste jeden tichy a nenapadny rozmer v pozadi:

                      „Ludendorff byl koncem války zaníceným zastáncem myšlenky na vytvoření Ukrajiny jako samostatného státu. Nedovedl si představit, že státní útvar vytvořený německými vojsky brzy skoční svou neslavnou existenci. Německá loutka Hetman (hlava tohoto státu) Pavlo Skorpadskij skoncoval se svým životem v Bavorsku pád dnů po skončení WWII.

                      Geopolitický projekt vytvoření nezávislé Ukrajiny kvůli zničení ruské státnosti nebyl myšlenkovým dítětem US stratégů. Ten nápad přišel od německých ideologů. Netřeba propadat iluzím, mělo by být jasno v tom, že ti lidé, kteří dnes v Berlíně přijímají politická rozhodnutí, jsou těžko připraveni ke kompromisům s Ruskem o Ukrajině.“
                      http://www.nwoo.org/2014/11/26/je-to-na-nemcich-aby-se-rozhodli-jestli-potrebuji-v-evrope-valku/

                    • brtnikvbrlohu

                      Tak to jsem nečekal že má noticka povede k takové diskusi, a docela zajímavé – pokud by se týkalo domluvené akce proti trollům tak se taky rád přidám – myslím si ale že bez zabanování určitých ip adres by to nešlo – co je moc toho je moc – pokud by byl poměr otazníků 10:1 k příspěvků k věci tak pak už nepomůže nic jiného než ban.

                    • Kamil Mudra

                      No… tak ono vlastně ani nejde o to někoho vyštvat, jako spíše o to naučit ho slušnému chování. :-)

                    • brtnikvbrlohu

                      Naučit slušnému chování — někdy k tomu musí být i donucení — pokud jde o poruchu osobnosti či koukolíkovského deprivanta či jinou poruchu z oblasti zájmu Merlin. Bohužel mnozí diskutéři představují patologii a osobnostní poruchy jsou neléčitelné (bohužel) — přesvědčovat je je ztráta času, stejně jako vymlouvat blud schizofrenikovi.

                    • brtnikvbrlohu

                      Jo Janiko – tupost a zabedněnost je jednou z vlastností části mnou definovaných jedinců, ale to by bylo na delší povídání….
                      to bych musel do teorie – percepční pole – jeho vztah k struktuře osobnosti, vzdělání, IQ, atd. Potom fenomen uzavřenosti mysli. Ono ale taky to co považujeme za tupost je někdy jen projev agrese – přesměrované agrese – jako u toho juvenila co vztekle kope do odpadkového koše.

        • Kamil Mudra

          „Znate Heartland (Pivot) Theory?“
          Máš, saxi, na mysli pivotní oblast ze které je možné ovládat celý svět? No, to si dovedu dost dobře představit jak Amíci závidí Rusům, že jsou zrovna na takovém místě usazení. A ještě ty suroviny k tomu. Asi tím chceš říct že jsme svědky Amerického Drang nach Osten? S tím bych souhlasil.