Protřepat, nemíchat….

Napsal Baron

… stejně jako slavný Bondův nápoj, složený z ginu a vodky, bez něhož agent 007 ani okem nespočinul na lepé děvě, natož aby bojoval za Jejich Veličenstva, se jeví „smrťák“ v kombinaci syrských zpravodajských informací a ruských úderů na islamistické pozice.

Už po prvním dnu úderů quasi- islámský Stát přišel o své možnosti exportovat nakradenou ropu, a tím její cenu nepřímo snižovat.

Další ruské útoky, jakkoli je válka odporná, probudily syrskou armádu k ofenzívě, a korunu všemu, po necelém týdnu ruského angažmá, nasadila akci přítomnost ruských křižujících střel, které zčistajasna přiletěly z mezinárodních vod Kaspického moře. Křižovaly, aniž by podle toho byly nazvány, území Íránu, což je území spojenecké, pro současnou ruskou akci, a pak také území otevřené, neboť Réza šáh, otec Rézy Pahlavího blahé paměti, v předvečer mezinárodní konference Spojenců v Teheránu roku 1943 vydal dekret, podle něhož může ruská armáda, dle potřeby, vstupovat a vystupovat z území íránského císařství, dnes tedy republiky.

Ruská akce probudila mízu v žilách syrských padesátiletých praporčíků, zatímco jiní dvacetiletí „syrští“ uprchlíci, dezertéři, přebývají v bezpečí a nudě paland uprchlických táborů německých, hrajíce na mobilu své vlastenecké Call of Duty, v nichž ovšem vítězí.

Záhy po otevření fronty v Sýrii si Rusové tamtéž zřídili saunu https://www.youtube.com/watch?v=HbJQqvTcEzoa

zaujali svou non mortal výbavou, totiž Afrikakorps připomínající oděvní výstrojí.

Pamatuji si, jak mi jeden starší Alžířan kdysi vyprávěl, že jako mladý kombatant v horách prchal, kdykoli se domníval, že vidí chlapa s legionářskou képi, slušivou čapkou. A je možné, že i když képi sama o sobě Rusům nepomůže, tuhle syrskou vojnu jim jistě neprohraje.

Jinou věcí je, že my se zde pravdu hned tak nedozvíme. Je to jako v té ruské příhodě, kdy jde Serjoža s kamarády po kraji lesa, a potřebuje si odskočit, proto zaleze do mlází. „Chytil jsem medvěda“ volá po chvíli, „tak ho přiveď“, odpovídají chlapci, načež uslyší :“nemůžu, kluci, on mne nechce pustit“. Kdož ví, zdali příhoda měla dobrý konec.

A kdoví, jak dopadnou příhody jiné, odehrávající se kdesi v syrských pouštích a polopouštích….

 

Jeden komentář

  1. Janika

    Hezké, Barone, děkuji. Podobenství se „smrťákem“ je kouzelné, obdivuji rozlet Vaší fantazie :-).

    Omlouvám se za formát videa, snad bude fungovat, mám momentálně horší technické podmínky.

  2. Janika

    A k těm jiným příběhům v syrských pouštích a polopouštích, o nichž se nedozvíme – s jistotou se dá tvrdit jediné, a to že lež je to, co říkají naše oficiální média. Momentálně mě vytáčí zvěsti o tom, že Rusové napadají i opozici vůči Asadovi. Proboha, on v té zemi zmítané válkou ještě někdo bude dělit opozici na tu „dobrou“ a „zlou-islamistickou“? Kdyby to byla pravda a existovala reálná síla mezi IS a Asadem, tak by bylo oprávněné chtít na syrských mladících, aby nezdrhali do Evropy. Což se samozřejmě bude leckomu hodit.

  3. BARON LE SAMEDI

    Děkuji, Janiko….poměrně velkou roli v „bondovkách“ hrají kočky a kocouři, často spojeni s Číslem Jedna, zločincem Blofeldem, což je Bondův “ profesor Moriarty“, jak ho známe od Sira Arthura Conana Doyle-a. Osobně jsem kdysi fandil této kočce https://www.facebook.com/honorblackman/photos/a.10152254835057077.1073741826.100051952076/10152854230377077/?type=3&theater, potažmo https://www.youtube.com/watch?v=v0nKkhy8v0M, která se letos dožila devadesátky….

  4. BARON LE SAMEDI

    Ještě jedna zajímavost: proti Rusku dnes možná bojuje i Hrdina SSSR, první syrský kosmonaut. http://www.warheroes.ru/hero/hero.asp?Hero_id=2298 Naposledy působil u umírněné opozice, předtím velitel leteckého učiliště v Halabu, ljotčik- ispitatěl. nikoli ljotčik kosmonavt, jako náš V.Remek.

  5. BARON LE SAMEDI

    A do třetice, Nobelova cena za literaturu cestuje letos do Běloruska paní Светланы Алексиевич. Její romány jsou emotivně silné, jsou to výpovědi žen z Velké vlastenecké války, které mi připomínají Oneskorené reportáže Mňačkovy. Píše o dívkách v polních lazaretech (vojensky obvazištích), kdy umírající za plentou, chlapec, prosí sanitářku, zvedni si rubášku, ještě jsem neviděl ženu (a že toho za Vlast umírající hrdina v životě nestihl…), děvče utíká hanbou, a když se za pár minut vrací, chlapec-voják leží mrtev, s úsměvem na rtech, jako by mu vyhověla. Píše o dívkách, které za rozbřesku naleznou opuštěného raněného, přivážou ho řemenem k sobě, a osm hodin se plazí ke svým. Od velitele pak dívka dostane, za opuštění roty, pět dní vězení…….

    • Janika

      Jo, jakkoli je válka odporná, jak píše Baron, neubráním se radosti:

      „Podle vojenského experta Dmitrije Litovkina, tato salva nejen ukázala světu, co umí moderní námořnictvo Ruska, ale také Spojené státy „utřely nos“, když jejich sledovací zařízení nebyla schopna vystopovat tento masivní raketový útok.“