Bonzovací tlačítko

Dnes bylo zprovozněno bonzovací tlačítko, kterým může každý uvědomělý občan udávat své spoluobčany. Udávání je anonymní, bez rizika, vhodné pro zákeřné zbabělce  poctivé občany. Je to velmi pohodlné, v dobách, kdy bylo povinností občana udat žida, se o takové vymoženosti uvědomělým občanům ani nezdálo. Tomu se říká pokrok.

Jeden komentář

    • PeeBee

      priznam se, ze me to naprosto miji. navic, do hospod nechodim. ale kdyby jich tady zavreli tak 8 z 10, do zbytku se vsichni v pohode vejdou… nechapu, jak to dlouhodobe udrzi, kdyz maji tak 10% naplnenost max., kdykoliv jdu kolem.

      • Janika

        Venkovské hospůdky to je svět sám pro sebe. Štamgasti jsou podivnými i podivuhodnými existencemi, bez nich se sice svět nezboří, ale proč jim ten jejich brát.

  1. embecko

    Kdyz se rozjely stalinske represe, pak naprosta vetsina udani, zatceni, deportaci a rozsudku sla na ukor vyrizovani si osobnich uctu. Proto to ani neslo zastavit a represe pokracovaly do doby, nezli se stabilizovala situce sestou vitezstvi jedne kliky v dane oblasti.
    Co muze byl lepsiho, nezli si zajit ke konkurenci na pivo a po obdrzeni uctenky je nabonzovat, ze mi zadnou nevydali.
    Takze bych pocital s tim, ze nikoliv poctivy obcan, ale lide polosveta s politickymi a ekonomickymi zajmy budou miti nad timto tlacitkem pripraveny chvejici se prst.

    Na druhou stranu: pravo „na ulici“ (tedy poradkove) funguje vzdy anonymne a poradek se da zjednat jen na principu kolektivni viny a na zaklade anonymniho udani. Pokud parkuje soused vytrvale pred vasi garazi a neni s nim hnuti, pak se to v 90% vyresi na anonymni telefonat a ne cestou souboje Monteku s Kapulety. Zakon prestupuje vzdy ten silnejsi a slabsi na nej muze upozornit jen inkognito, jinak ho cela trest.
    Cele zakonodarstvi je zalozeno na principu kolektivni presumpce viny, s nejakym anonymnim tlacitkem, coby mravni kolizi, bych si pak nelamal hlavu.
    Budete v hospode, kde se k vam budou chovat jako k hovadu, okradou vas a nedaji vam uctenku a vy je pak nenabonzujete? To byste byli opravdu trumpety. Kdybys nebyl hlupakem, nestal by ses medvedem :o)

    • Janika

      Co muze byl lepsiho, nezli si zajit ke konkurenci na pivo a po obdrzeni uctenky je nabonzovat, ze mi zadnou nevydali.“
      Přesně tak si to představuju. Nebo taky různá paka se v tom můžou vyžívat. No ale co dál, to by mě zajímalo. Bude to tvrzení proti tvrzení a důkazní břemeno bude na obviněném? A jelikož se obhájit proti nařčení není prakticky možné, tak co s tím?

  2. Nerevar

    Řečnická otázka: Je celé EET (i s Andrejem Babišem) opravdu to nejhorší, co se naší zemi momentálně děje?

    • PeeBee

      jasne, ze ne. velky bratr zatim chysta vypecenejsi tlacitka…

    • Janika

      Tak já to považuju za nejhorší, klidně, když tedy nepočítám bezdomovce. Drobní živnostníci jsou solí země, i když jejich příjmy jsou tak malé, že z nich neplatí daně. Rozeštvat drobné živnostníky a zaměstnance, obojí stejná sorta živící se prací vlastních rukou, je zlé.

      • zd

        Jsem živnostník a od státu nechci nic. Protože nic nechci, tak ať stát ode mne nechce nějaké daně či poplatky na zdravotní a sociální péči. Starám se sám o sebe a svoji rodinu.
        Nepotřebuji mateřské školky, základní školy, vysoké školy, nepotřebuji nemocnice, policii, hasiče, armádu, nepotřebuji chodníky, komunikace, veřejné osvětlení, kanalizaci, parky a dětská hřiště, nepotřebuji lesy, přehrady, dálnice, železniční tratě, k čemu mi jsou státní rezervy, nepotřebuji dávat peníze na památky,na důchodce, na invalidy, prostě od státu nechci nic, kromě toho aby mne nechal podnikat. Na vše ostatní ať si stát vybere u zaměstnanců.

        • Janika

          To je blbé jak štoudev, odpusťte, zd. Jestli netušíte proč, doplňte si místo „živnostník“ „nezaměstnaný“, „bezdomovec“, „zaměstnanec s minimálním platem“, kdokoliv z celé armády nízkopříjmových chudáků, co živoří a státu nic neplatí. Ano, jsou prosťáčci, co si myslí, že živnostenský list změní život a člověk je rázem v kategorii vyšších příjmů. Jenže není.
          Další Vaše ctěné komentáře na toto téma pastujte jinam, prostoru je všude habaděj, a budete mezi svými, uvítán s otevřenou náručí.

          • taras2

            Ano, měla bys pravdu, pokud by živnostník byl na stejné životní úrovni, jako je bezdomovec či invalida. Tvoje argumenty (a ty sama) začínají být směšné a protože nedoufám, že bys přišla k rozumu, tak se s tebou tímto loučím.

          • zd

            OK. už sem nepolezu, beztak to tu čím dál víc smrdí židovinou.

        • MaB

          A co když je nutné chápat to jako humor s implicitní ironií ?
          Vzhledem k tomu, že je obsah sdělení tak absurdní, je těžké si představit, že to autor myslí vážně. Přikláněla bych se proto spíš k názoru, že jde o příspěvek inteligentní, který nutí k zamyšlení. :)

          • tresen

            Já jsem to pochopila tak, že právě tak to pochopila i Janika. :-)

          • Ondřej

            Bohužel jsou tací, co toto vážně myslí A dokážu si představit, že by se i někteří z nich bez toho co vyjmenoval „zd“ obešli resp. si zajistili nějak sami svépomocně anebo koupili jako službu u soukromého poskytovatele. Ovšem co nechápou je to, že 99% jejich zákazníků, co je svými nákupy u nich živí, by se bez těchto služeb státu placených z daní všech – ano a i nominálně větší měrou bohatých, tedy převážně podnikatelů – by oni nebyli schopni si pořídit a neučinili by tak podnikatele svými nákupy bohatými. Protože by si třeba jen bez toho chodníku a veřejného osvětlení neměli ani jak dojít k němu koupit jeho produkt nebo službu.

        • MaB

          Jenomže společnost se neobejde bez solidarity, na které spočívá.

          Už v Deklaraci práv člověka a občana (1789) se praví:
          Záruka práv člověka a občana vyžaduje existenci veřejné moci; tato moc je tedy zřízena ve prospěch všech.

          K vydržování veřejné moci a k úhradě správních výdajů je zapotřebí společných daní; mají být rovnoměrně rozvrženy na všechny občany podle jejich majetkové schopnosti.

          Všichni občané mají právo určit sami nebo prostřednictvím svých zástupců potřebnost veřejných daní, svobodně k nim dát souhlas, kontrolovat jejich používání, určit jejich kvótu, základ, způsob jejich vybírání a dobu jejich trvání.

          • Janika

            Tak potom jsou živnostníci velmi solidární, toto napsal čtenář jinde:

            „Z analýzy, která byla projednána na plénu RHSD už v roce 2011 vyplynulo , že tzv. „čisté“ OSVČ, kterých bylo cca 370 tis. (bez souběhů jako zaměstnání nebo důchod atp.) za rok 2009 a 2010 do systému zdravotního pojištění odvedly 9.335.000,– Kč, respektive 9.045 mil. Kč a čerpaly v roce 2009 úhrady zdravotní péče ve výši 3.037.000,– Kč. To znamená, že živnostníci—SVČ odvedli do systému zdravotní péče TŘIKRÁT VÍCE než z něho čerpali, což reprezentuje vysokou míru solidarity OSVČ v systému zdravotního pojištění! Současná čísla jsou přibližně stejná.“

            • MaB

              Jour de libération fiscale en France et dans les 27 pays européens
              economiepolitique.org/travaille-t-on-temps-payer-ses-impots/ 7 août 2014 –

              Do kdy kdo v Evropě pracuje na daně
              1 Belgique 06 août 2014
              2 France 29 juillet 2014
              3 Autriche 25 juillet 2014
              4 Hongrie 16 juillet 2014
              5 Allemagne 11 juillet 2014
              6 Grèce 14 juillet 2014
              7 Roumanie 01 juillet 2014
              8 Italie 30 juin 2014
              9 Suède 23 juin 2014
              10 Pays-Bas 21 juin 2014
              11 Lettonie 20 juin 2014
              12 Finlande 20 juin 2014
              13 Slovaquie 20 juin 2014
              14 République Tchèque 19 juin 2014
              15 Lithuanie 16 juin 2014
              16 Estonie 16 juin 2014
              17 Pologne 14 juin 2014
              18 Croatie 13 juin 2014
              19 Espagne 12 juin 2014
              20 Slovénie 8 juin 2014
              21 Danemark 7 juin 2014
              22 Portugal 6 juin 2014
              23 Bulgarie 18 mai 2014
              24 Royaume-Uni 12 mai 2014
              25 Irlande 28 avril 2014
              26 Malte 28 avril
              27 Chypre 21 mars 2014

                • Ondřej

                  Fujtajxl je, že jsme POŘÁD tam kam nás dostala Topolánkova vláda rovnou daní (i když s odpočitatelnými „options“ může být o rodin s více dětmi dětmi a hypotékou oproti kosmopolitním cestujícími singles v nájmech dosti nerovná) a Babiš se Sobotkou nás tam nechávají. Zatímco Slovensko vydělávalo na „den daňové svobody“ menší dobu než my, za Fica jdou, co se týče výšky daní a tedy delšího „vydělávání“ na stát, před nás, tak my se pořád držíme koncepce oné topolánkovy „rovné daně“. Je evidentní, že špinavou práci udělala pravice i za levici, která nejdříve skrze adresné pobídky velkým korporacím za Zemana pokračovala privatizací do „spřátelených rukou“ bank (nejdříve, Nomura, pak KBC) ale přijmout vyšší diferenciaci zdanění mezi jednotlivými příjmovými skupinami se bála, dokonce první kdo zrušil onu hranici 32% u DPFO byl Špidla. Nicméně zásadní téma levicové politiky zatím stále udržuje současná vláda podle toho co zde zavedla ODS a TOPka a co chce teď zavést v USA i Trump.

  3. Ondřej

    Vždy je zajimavé sledovat, jaké daný záměr dokáže vyvolat běsy. Ono jde totiž o psychologii našeho jednání, archetypy osobnostní a hlavně (v Čechách zvlášť o:-) o osobní ego a vyřizování si účtů. Jinak jestli někdo pomohl nahnat TOP 09 další voliče do náruče, pak pan Babiš tohle zvládl dokonale. Přitom je více než jasné, že tady žádná spravedlnost ani principy nefungují. Prostě proto, že ekonomická podstata konkurence – buď tě potopím – anebo tě nechám být, protože se mi náklady na tvůj krach a zisky z převzetí tvého skomírajícího byznysu prostě nerentují – tak převzato i do světa zákonů mající údajně platit stejně pro všechny a že jde o rovné podmínky, tak tady prostě stejně neplatí. Prostě rovné podmínky v byznysu nejsou a jestli existují sami lidé ze své podstaty si hodně nerovni, pak v případě podnikatelského prostředí a hlavně TRHU – to platí dvojnásob. Proto by ministr, který někdy zakusil jaké je to být podnikatelem v chudém regionu, který je výhradně orientován na místní klientelu a její příjmy, mít pochopení proto, jestli má zapotřebí takového člověka potopit anebo zajistit spotřebitelům zdražení. Protože výnosy na straně jedné a ztráty (a hlavně ty morální) prostě panu ministrovi slávu nepřinesou. Naopak.

    tady jsou autentické vstupy do jedntlových podniků a to, co se tam včera událo.

    „Zdražili jsme už před pár dny, polévku asi o tři koruny, hlavní jídlo zhruba o pět korun. Čas ukáže, jestli nebudeme muset dále zdražovat,“ sdělil Juřík, který investoval desítky tisíc do nového systému elektronické pokladny.Kvůli EET už ukončila živnost jeho partnerka, která provozovala při Zelenáčově šopě kuchyň.

    „Živnost ukončila, protože bychom museli pořizovat dvě kasy. Budu se snažit restauraci provozovat dál s kuchyní, chci to zachovat,“ řekl Juřík.

    Hosté mu stále chodí. „On vlastně člověk ani nemá kam jinam utéct, všichni provozovatelé jdou podobným směrem,“ domnívá se hospodský.

    K protestu „Nechceme EET, 1. 12. zavřeno” se měly připojit stovky hospod. Už ve středu začal měsíční happening „Koruna státu”, v jehož rámci mají občané posílat státu symbolickou korunu a vyžádat si potvrzení o přijetí daru.

    Na sobotu pak Asociace podnikatelů a manažerů svolává na pražské Václavské náměstí shromáždění „Za svobodu podnikání, proti EET“.

    https://scontent-lht6-1.xx.fbcdn.net/v/t1.0-0/p370x247/15109485_1174368042644372_3884038291262244117_n.jpg?oh=240768c31d31acad9e5030509be58c91&oe=58FB0786

  4. Tribun

    Lidi by si měli udělat jasno, jestli nechtějí bonzovat, nebo chtějí ze svých daní dotovat hospodské. Nicméně ten, kdo měl na Palivce pivku, ho udal už dávno, žádné EET k tomu nepotřebuje.

    • Janika

      Tribune, když oni do těch venkovských hospod chodí většinou lidi, co žádné daně neplatí.
      Stejně je zajímavé, že podle babišovy teorie, hlásající, že ti, co zavřeli, kradou, se krade na českém venkově, kdežto ve městech ne. Holt my venkované jsme pakáž.

      • Tribun

        To je příliš zjednodušující, že kdo zavře, ten krade, stejně zjednodušující ale je, že kdo nezavřel včera, zavře zítra, protože ho EET zlikviduje.

        • Janika

          Jenže hodně lidí kvůli eet opravdu skončilo. Nevím, jak tento fakt zesložitět, aby to nebylo zjednodušující.

          • Tribun

            Bylo to kvůli EET, nebo s tím chtěli seknout už dávno a EET byla jen poslední kapka?

            • Janika

              A co se na to podívat takhle, Tribune: vydrželi tak dlouho, protože to dělali rádi. A radši živořili u svobodné vlastní činnosti, než aby šli na pracák a žebrali o dávky.

    • embecko

      C&K to mozna nemelo, ale Nemci to maji uz velmi dlouho a je to pro ne, coby protektorat, bezny chlebicek, kazdy zemsky financni urad ma na anonymni oznameni cinu kraceni dane prislusnou stranku, treba Falc tady:
      https://www.lfst-rlp.de/home/steuerfachliche-themen/steuerfahndung/anzeige-einer-steuerhinterziehung/index.html
      V nasem pripade byste pro prokliku na dotaznik zaskrtnul kolonku „prodej na cerno“, pripadne „falesny ucet“ kdyby se vam neco nezdalo.
      V Cesku zatim 92 udani, v Nemecku desetisice kazdy rok. Nemecky stat dokonce s anonymnimi udanimi obchoduje, pokud si vzpominam treba na liechtensteinsky pripad (LTG Bank, Kleber? anebo nejak tak). U vetsich pripadu jsou nemecke financni urady opravneny tato udani odkupovat za penize. Proste idealni situace, nemecke hospodarstvi opet roste.
      Mozna jste to dosud nevedel, mozna je to uplne jinak a v pripade Nemecka nejde o bonzovani, ale plneni obcanske povinnosti. A prislusny nemecky urad neni sberatelem anonymnich udani jako ten cesky, nybrz pouze vychazi vstrict potrebam obcanu, ze ano.
      Treti moznost je ta, ze vubec nevim o cem mluvim a nerozumim psanemu textu a „anonymni oznameni kraceni dane“ si mylne vykladam nestranicky jako „anonymni oznameni kraceni dane“, blbej jsem na to dost.

      • Ondřej

        Možná jste si špatně přečetl, ale samo o sobě krácení daně, zdaleka není totéž co znamená dnes EET. Osobně bych nahlásil krácení daně u někoho, kdo si za 1mil. objednal „marketingový průzkum“ který se nikdy nekonal. A není to jen tím, že jako německý občan mám snad německou státní kasu více rád než jako český tu českou.

  5. Janika

    K diskuzi jinde:

    „Závěr je opravdu jen jediný možný: hoši budou muset platit daně a tak museli zdražit.“
    Hmm… já bych spíš viděla nebezpečí v tom, že pokud předtím šidili, tak jim najednou tržby výrazně a nápadně stoupnou (ne kvůli zdražení). A to je veliké riziko – doměření daně za minulá léta. Nějaké zvýšení daně je proti tomu brnkačka.

    „V Rakousku si prý podnikatelé po prvotním šoku elektronickou evidenci pochvalují – prý se jim lépe dělají závěrky .“
    Tak to mají asi nastavené jinak, než my. Příjmy evidované v eet mohou způsobit pěkný galymatiáš. V DE („jednoduché účetnictví“) jsou v podstatě zdanitelným příjmem, ale ne celkovým. V účetnictví („podvojném účetnictví“) jsou to v podstatě příjmy do pokladny (ale ne celkové) zdanitelné (výnosy) i nezdanitelné (třeba úhrady faktur které už jsou ve výnosech).

    To je hokej…http://svobodneforum.cz/varovani-k-eet-evidujte-predani-zbozi-nikoli-jeho-zaplaceni/

  6. JAN.

    K Janika 16:49
    Otázka přispěvatele :“Je EET to nejhorší, co se dnes v naší zemi děje?“ Odpověď Janika: „Tak já to považuju za nejhorší, klidně, když tedy nepočítám bezdomovce….“
    To je typicky brečení na nesprávném hrobě. Je správné platit daně a je nemorální je neplatit? Pokud odpovíme ano, a já jsem přesvědčen, že obecně bude souhlasit i Janika, pak je úplně scestné diskutovat o správnosti EET. Upozornění na porušení zákona je občanská povinnost každého z nás. Pokud to nazýváte nemorálním bonzováním, tak byste měli protestovat proti dnešnímu právnímu systému obecně a ne proti EET. Jsou případy, že náklady na EET jsou větší než tržby? Nechť je pro tyto případy zavedena výjimka, ale nemluvte o nemorálnosti principů EET obecně. Celkově mi to připomíná bouřlivou debatu při příležitosti zastropování daňově uznatelných paušálů nákladů živnostníků. Plakalo se tehdy nad likvidací živnostníků s tržbami v řádech milionů za rok, ale vůbec se nemluvilo o právnících kancelářích, které se kreativně přetvořily na sdružení fyzických osob a zneužívaly paušály při ročních tržbách řádově desítky milionů. To byla nádhera mít daňově uznatelných 30M Kč při tržbě 50M Kč.Víte jaká je to fuška pro právní nebo jakoukoliv kancelář prokázat takhle vysoké náklady! Pláč nad vesnickými hospůdkami, je taky úplně k ničemu. Pokud hospoda nevydělá na náklady na pořízení EET, pak nemá předpoklad k řádné činnosti a bude lepší výčep provozovat v rámci klubové činnosti a ne jako živnost.
    Když jsem tento web objevil, měl jsem z něho radost. Pokud se ale bude i nadále zabývat pseudoproblémy, zřejmě ho vyškrtnu ze svých oblíbených. Sorry….

    • Janika

      Už jednou jste napsal komentář ve smyslu „kdo nechce eet, nechce platit daně“. Odpověděla jsem Vám:
      Mýlíte se, Jane, odpor není proti daním. Ti nejmenší živnostníci žádné legálně neplatí, zrovna jako zaměstnanci s nejmenší mzdou. A nebudou je tudíž platit ani s EET. Jen je to bude stát pro ně hodně peněz, času, nervů, úsilí. Úplně nanic, jen že si to někdo nahoře vzpomněl. Člověka, co není ovce, to naštve.

      Jistě mě vždy mrzí, když odtud někdo odejde. Ale když někdo nereaguje na vysvětlení a vede si pořád svou, tak potom není o co stát.

      • tresen

        Napadla mě ještě jedna možnost, koho by EET mohla postihnout – tzv. prádelny peněz. Tedy provozy, které uvádějí daleko větší příjmy, než mají ve skutečnosti, a legalizují tak peníze získané nezákonně.
        Kdyby v takové hospodě, do které skoro nikdo nechodí a přesto vykazuje vysoké tržby, seděl agent, stát by mohl porovnat reálnou situaci s tou virtuální v přímém přenosu.
        Takže tady by skutečně platilo, že odpor není kvůli daním. :-)

          • tresen

            Mohli by, ale protože každá ta účtenka EET má časový údaj a agent by věděl, že tam v inkriminovanou dobu byl sám, bylo by jasné, že prádelna pere. :-)

          • tresen

            Mohli by, ale protože každá ta účtenka EET má časový údaj a agent by věděl, že tam v inkriminovanou dobu byl sám, bylo by jasné, že prádelna pere.
            Záleželo by pak na tom, jestli chce stát vybrat víc daní anebo dopadnout zločince, respektive jak to mezi sebou vyřeší financové a ÚOOZ. :-)

    • oh

      Asi takhle: zkoušet pumpnout o 10 korun za nic mě, poslal bych pana podnikatele do.. někam pryč za Babišem a bez rozloučení odešel. A to si myslím, že on-line evidování čehokoli je absurdní nápad tam, kde by stačila obyčejná registrační pokladna.

  7. Seal

    „Dnes bylo zprovozněno bonzovací tlačítko, kterým může každý uvědomělý občan udávat své spoluobčany….“
    Ono je to spíš tak, že kdyby se tu uvědoměle podnikalo, tak by Babiš neměl šanci zavést to bonzovací tlačítko. Určitě si všichni pamatujeme Knihu přání a stížností, která byla k ničemu. Měla ji sice povinně každá provozovna, ale zápisy vyřizoval ten, na koho jste si stěžovali – buď vedoucí provozu, anebo jeho nadřízený orgán, čili ředitelství. To tlačítko může v praxi sloužit akorát ke sbírání podnětů, takže aby z toho oznámení byl nějaký postih, bude muset stejně dojít k nějakému šetření na místě, kontrolnímu nákupu ap. Jenom pro srovnání, jak ty kontroly používání registračních pokladen probíhaly letos v turistické sezóně v Řecku: Kontroloři často napařovali souběh 2-.3 správních deliktů, takže v součtu se ty pokuty třeba za kasu, která běžela v testovacím režimu (sice tiskla účtenky, ale neukládala je do paměti) běžně pohybovaly v rozsahu 4 – 7 tisíc EUR. Ale i tak největší křik se točil kolem toho, že na dva dny se zavíraly provozovny s odůvodněním, že je to nutné k zajištění důkazů. Tohle jde u nás udělat pouze z hygienických důvodů a snad každá hospoda nebo kvelb rázem začne mocně makat, aby mohla co nejdřív znova otevřít. A týká se to třeba i hospody U Mikuláše Dačického, do které byste to samozřejmě na první pohled ani neřekli: http://www.umikulasedacickeho.com/
    Jenže, když hospoda takzvaně musí vydělávat, tak se to obvykle neodráží jenom v šizení státu, ale samozřejmě i v tom, jak přistupují ke svým zákazníkům. Schválně si proklikejte ty fotky nalevo a pochlubte se, u koho to takhle vypadá doma v kuchyni: http://www.potravinynapranyri.cz/WDetail.aspx?id=346&lang=cs&design=default&archive=actual&listtype=tiles
    Až zkrátka všichni podnikatelé se začnou chovat poctivě, tak ani „bonzovací tlačítka“ nebo písemná „udání“ nebudou mít šanci, protože hned každého napadne, jestli si někdo s někým jiným nevyřizuje osobní účty. ale dneska je to bohužel tak, že fakt samotného krácení tržeb signalizuje, že se porušují i další předpisy, které i mimo oblast daní takzvaně brání svobodnému podnikání. Pokud jde třeba o mě, tak si raději v poledne připlatím za oběd, než abych riskoval, že si tím jídlem způsobím nějaké zažívací problémy. Ať zkrátka podniká hlavně ten, kdo je schopnen dodržovat pravidla. A u nás bohužel to „takypodnikání“ dosáhlo tak obludných rozměrů, že se řeší plošně tím EET. Jenže když se část poctivých živnostníků rozhodla výt s vychytralými vlky, no tak to teď samozřejmě postihne i je, protože, a to se už opakuju, protože stát kouká hlavně na kasu, ve které mu odhadem schází např. čtvrtina inkasa z DPH (viz tradiční heslo: „je třeba zkvalitnit výběr daní“). Stát samozřejmě ví i to, že v Chorvatsku se po zavedení EET změnil poměr v počtu podnikajících fyzických a právnických osob (samozřejmě v neprospěch těch prvních), ale tím spíš se utvrzuje ve správnosti plošného řešení.
    Můj odhad je ten, že všemi těmi protestními akcemi (stávka v době oběda a poledních nákupů, přenesení manipulačního poplatku na uživatele stravenek, poplatek za účtenku ap.) si prodejci tu svoji situaci ještě zhorší: Státu je to fuk a zaměstnanci, kteří v těch podnicích především dělají tržby, budou akorát tak naštvaní. Sám jsem předlety přestal chodit do jedné pizzerie, protože tam frajer začal machrovat se strháváním za ty stravenky. Kdyby byl podnikatel, tak by v první řadě věděl, že stravenky mu zvyšují obrat, takže by svoje náklady promítl do kalkulace ceny. Další fáze byla ta, že hlavně hospody tlačily na to, aby se stravenky vůbec zrušily. Vůbec nechápaly, že se jedná o zaměstnanecký benefit, takže žily v představě, že by do hospod chodil dál na obědy jeden a ten samý počet lidí.
    Tuhle mentalitu dneska osvědčují především ti, kteří se lidem posmívají, že se ve veřejném stravování nakonec různými cestami zvedají ceny: Vidíte, jak jste na to sami teď doplatili. Když je někdo vůl, tak zkrátka nechápe, že spravedlivé placení daní patří k základním principům jimiž se vytvářejí nějaké soudržné celky. No a protože živnostenská elita kouká hlavně na to, jak se mají ti nahoře, tak možná už nastáva čas, aby se taky zsaměstnanci začali starat sami o sebe. Ona totiž ta otázka daní je úzce provázána i se zdravotním a sociálním pojištěním. A když to vezmu podle stavu před vznikem tzv. sociálního státu, tak zdaleka nejmenší pojištěnost byla právě mezi těmi rolníky, majiteli koloniálů a drobnými řemeslníky. A jak ukázala před časem pranice o tzv. 2. pilíř důchodové reformy, nic není nemožné. Je to ryze technická otázka, a navíc jde samozřejmě touhle cestou napravit i to, že za Klausovy vlády došlo k „znárodnění“ důchodového účtu. Sám stát přece varuje, že by se OSVČ měly raději samy připojistit. K návratu ke stavu z doby 1. republiky tak proto zbývá už jenom důsledné oddělení pojišťoven od státu a nové stanovení poskytovaných sociálních a lékařských standartů, které by se přímo odvíjelo od částky, kterou pojištěnci do fondů přispívají. Samozřejmě, že zaměstnaci by pak byli automaticky ve výhodě, protože ani liberální stát nebude chtít rušit „bismarckovskou“ tradici jejich povinného pojištění, protože by si tak mohl zadělat na hodně velké sociální problémy. Ale kdy\ž chce někdo podnikat, tak by měl být připraven nést všechny důsledky. Nechci se teď dotknout těšch drobných podnikatelů, kteří se starají o to, aby se i na vesnici dalo trochu normálně žít. Ale na vlně odporu proti EET se vezou hlavně lidé, kteří pošilhávají po životním stylu těch skutečně bohatých, než aby se zajímali o to, jak se třeba žije nízkopříjmovým zaměstnacům, kteří makají někde na poště, u výrobní linky, v logistickém centru atd. (přece i ta dnešní oblíbená věta, že stát by měl nejdřív před EET pořešit ty různé velké společnosti, mluví sama za sebe). Zkrátka, skrze samotný odpor proti principu evidování tržeb už od dřívější doby, kdy se u nás jako o život bojovalo proti registračním pokladnám, žádná rozumná cesta nevede.

  8. Seal

    Janiko, už mi bohužel zase někde uvízl poněkud obsáhlejší komentář k tomu, co se dneska koleme EET děje. Sebekriticky přiznávám, že to mohlo být tím, že jsem do něj vložil dva linky, které se týkají jedné konkrétní pražské hospody.

  9. Ondřej

    Seale, Seale Nerozlišujete několik na sobě nezávislých věcí. Kvalita je dána u nás pořád „výší cenové skupiny“, kde si třeba někdo nedovolí přivést cizince k žaludečním problémům, protože by mu pak ani Polreich nepomohl. Sociální sítě jsou ještě účinnější než nějaké udání. A třeba takový http://www.holidaycheck.de je v Německu první platforma, kam se člověk podívá, když chce jet na dovolenou. Zákaznické foto a jeho hodnocení je dnes mocnější než hloubková revize. Vaše snaha o podporu EET „ze sociálnědemokratických pozic“ je předem odsouzena k nezdaru. Proto, že

    …Západní země které mají ne online systém, fungují dobře z hlediska výběru daní u restauračních zařízení, krámků i všech co berou hotovost od cizinců, včetně převozníků nebo půjčoven šlapadel. A není to jen onou protestantskou etikou. Je to přesně tím, co u nich funguje a u nás ne. Zpětnou vazbou trhu. Ta u nás je dána tím, že český člověk si myslí, že když méně zaplatí „lze tolerovat nějaký podfuk i na něm samotném“….

    Tento masochismus není na Západě tolerován nikdy a nikým, prostě zákazník si sám sebe váží a navíc je ochoten potrestat podvodníka tou nejsilnější zbraní o které i sám guru liberální ekonomie Paul Samuelson mluví jako o jedné z podmínek správného fungování trhu, tedy o oné „pozitivní zákaznické referenci“ (resp. její převrácené podobě v negativní zkušenosti – tedy stížnosti). Není to o tom, jestli zákazník toleruje či netoleruje neodvádění daní resp. nepodporuje šedou ekonomiku, je to o formě smluvního vztahu a o důvěře. Že k tomu patří i účtenka nikdo nezpochybňuje, ale ne účtenka vygenerovaná chorvatským modelem on-line připojení, ale prostě běžnou registrační pokladnou.

    • Seal

      Nevím, co se mi snažíte říct. K EET mám ambivaletní vztah, protože ho chápu na jedné straně jako nutnost díky současnému stavu českého podnikání, na druhou stranu je mi jasné, že bude mít negativní dopady především na vekově, kde kupní síla nemůže vytvořit nějaké konkureční prostředí. Na to konto mi dáváte link na německý server, který po grafické stránce vypadá hodně podobně jako booking.com. Pokud byste potřeboval zajet do Berlína a máte rád soukromí, tak zkuste vyzkoušet Mowitanii. Použil jsem ji ve třech případech a pokaždé byl ten pobyt mnohem příjemnější, než kdybych volil klasické ubytování. Tímhle zkrátka neohromíte, protože uživatelské recenze dávno znají i Češi, byť tedy podle vás nežijí na tom vašem progresivním Západě. Na druhou stranu by mě docela zajímalo, jak by zrovna váš Samuelson hodnotil třeba takový řetězec Lidl, který je snad dostatečně západní, a přitom u nás předvádí doslova kouzla, pokud jde o výši ceny a kvalitu. „Zákaznických referencí“ je přitom k Lidlu už tolik, že se téhle firmě dokonce už věnovalo několik pořadů v televizi nebo na streamu. To je fakt docela zvláštní, když tu jako věrný žák svého guru tak přesvědčivě kážete nejenom o té západní protestantské etice, ale i o podmínkách správného fungování trhu.

      • Ondřej

        Asi jste pořád nepochopil co jsem psal prvně, a kde je ten rozdíl, když mi zase dáte příklad nepřístojného chování západní firmy v Česku a srovnáváte to s Německem. Jen pro připomenutí, manageři jsou tu v Lidlu Češi, stejně jako v nošovickém Huyndaji, když by třeba přišlo na srovnání pracovních podmínek ve výrobě u nás a v Koreji. Takže zopakuji, co si nechá líbit český zákazník (zaměstnanec/odbory) je spoluvinou na tom, co se tu také i pak děje. Babiš nebabiš.

        P.S. U toho odkazu si dejte do rámečku vpravo jméno nějakého hotelu, který nabízejí cestovní kanceláře a uvidíte co Vám vyjede.

        • Seal

          Ale vždyť píšu, že nevím, co mi chcete říct. S cestovkama nejezdím ani na dovolenou, ale neodsuzuji, když je někteří lidé preferují, protože i k tomu existují důvody. Národnost manažerů není podstatná, když se bavíme o podnikatelské etice a dobrém jménu firmy. Velké obchodní řetězce u nás zneužívají dominantního postavení na trhu, at už se jedná o ceny diktované dodavatelům, anebo o ty, za které pak prodávají. Zákazníkův výběr je v tomhle případě spíš hypotetický, protože tady u nás si můžu vybrat tak akorát Ahold nebo Lidl. Zkuste si to srovnat se situací z 90. let, kdy v ČR ty řetězce mezi sebou skutečně soupeřily o tuzemský trh. Dneska, když si budete chtít stěžovat na kvalitu prodeje v nějakém místním hypermarketu se značkou Albert, tak je prakticky stejně smysluplné jako psát za socíku do Knihy přání a stížností. Stát by přitom mohl napomoci obnově konkurečního prostředí třeba podporováním družstevního prodeje, když pořád ještě existuje COOP, zatímco Včela to má už dávno za sebou díky Radovanu Vítkovi. Jenom mi teď prosím teď nic nepište o farmářských trzích a nějakém bedýnkovém prodeji potravin přes internet, protože i s tím mám praktické zkušenosti.

          • Ondřej

            Zapomněl jste na BILLU. Tady asi Vaše zkušenosti nebudou tolik reprezentativní, protože ona má vcelku slušné pokrytí v CR tak v Rakousku, odkud mám s ní zkušenosti podobné jako z ČR. Netvrdím, že třeba některé místní výrobky které preferuje by v Rakousku byly trhem akceptovány ve své kvalitě a ceně, ale prostě mé zkušenosti jsou takové jaké jsou. I když Vám nemám psát nic o farmářských trzích, pak Vám napíšu jen to, že zde vznikají docela značkové a svým sortimentem luxusní lahůdkářství, „groserky“ či delikatesy se západním zbožím. Možná pak přijde na přetřes i to co, se prodává na Západě a tady ve skutečném,srovnání a nejen zdůrazňovat podřadný sortiment z Lidlu. Možná dojde i pak na srovnání kvality našich výrobců s těmi západními třeba jaké u nás reprezentují velké firmy jako Madeta nebo Laktos. Takže i český zákazník začíná daleko více hledat kvalitu. Jistě, v Praze kde žiju a v Německu odkud pocházím jsou někde více luxusní prodejny, které nemá smysl s těmi běžnými srovnávat. I Vy jste ale psal, že jsou případy „kdy si připlatíte“. Bylo by dobré si pak ujasnit, co je jednou provždy daný standard, za který by si zákazník neměl připlácet, ale měl by být samozřejmostí. I v Česku.

  10. tresen

    Janiko, pokusila jsem se vám odpovědět u Tribuna, ale tam to tradičně vázne.
    Takže, jeden způsob je tento:
    http://smseet.cz/?_ga=1.74246929.2040541934.1480979247
    V androidím aplikačním marketu je těch bez možností bez nutnosti tisknout účtenky několik, nejlépe /podle hodnocení uživatelů/ se jeví EET plus, je úplně zdarma, ale zřejmě potřebuje datové připojení.
    Pak je taky k mání tzv. Malá Pokladna, ta nabízí provoz SMS, ale za tu se měsíčně platí stovka.
    Ale myslím si, že to datové připojení by snad pro nikoho nemusel být problém, pokud má mobil s androidem. Já mám simku, na kterou mi přistane při dobití kreditu příděl dat zdarma. Ten by měl pro tento účel bohatě stačit.
    Mne se EET naštěstí netýká a manžela až v bůhví které vlně, takže jsme to ještě nijak konkrétně neřešili. Ale asi taky sáhne po nějakém podobném způsobu, plateb moc nemá.

    • čtenář

      ten odkaz je sice zajímavý,ale to je snad pouze pro někoho kdo má maximálně desítku dokladů měsíčně,mně by se tímto zařízením zvýšily neúměrně náklady,v ceníku tam mají napsáno,že jsou zpoplatněny vystavené doklady 1,- anebo 2,- podle výše tržby,alespoň tak jsem ten ceník pochopil.
      pro mě,pro maloobchod,naprosto nevhodné.

      mě to vyjde na 9.000,- za pokladnu(tu jsem už skoro vybral)
      několik tisíc za zřízení pevného internetu(to ještě nevím kolik)
      cca 3.000,- ročně za internet.
      a pravděpodobně nějakou tu tisícovku ročně za údržbu pokladny,když budu mít smůlu a koupím si nějaký poruchový výrobek.

      no a ještě jsem se rozhodl,že si do prodejny nainstaluji kamerový systém se záznamem,abych byl krytý proti těm udavačům.

      • Ondřej

        Polovinu toho ale byste potřeboval stejně i bez EET, pakliže na skladové hospodářství nepoužíváte sešit a propisku, kamerový systém na zloděje nebo třeba abyste viděl dopředu až k vám půjde kontrola z ČOI, ty byly i před EET. Jinak je dobré, když chcete být přesvědčivý používat více relevantní argumenty, protože jak jsem řekl, on-line systém přes internet je chorvatská buzerace, ale normální registrační pokladna evropský standard.

        • čtenář

          Ondřeji,
          jestliže ta prodavačka,moje matka,vede tuto prodejnu a zároveň v ní i prodává již delší dobu než vy chodíte po tomto světě(pravděpodobně),tak bych se do nějakého jejího sešitu a propisky snad ani nenavážel.
          protože na to skladové hospodářství nepotřebuje ani ten sešit s propiskou.
          víte jak,stará škola,ta nepotřebovala žádné grafy,žádné „koláče“,žádné statistiky.

          neměl jsem v úmyslu být přesvědčivý,jen jsem uveřejnil náklady na eet v prodejně,která do této doby nepotřebovala ani ten internet.

          • Ondřej

            Tak to jo, čtenáři. Beru zpět. Čest obchodníkům, co nepotřebují snad vůbec nic co by zavánělo alespoň 20.stoletím, i když to bylo oproti dnešní době a pohodl samo o sobě dost zaostalé v podobě dnešních technologií umožňujících mít méně práce (což byl sen dřevních socialistů, jak díky mechanizaci budeme dělat 4-5 hodin denně a zbytek věnujeme dětem, sebevzdělávání a společenským vztahům – ranní komunitaristé mysleli onu společnou kolektivní kulturu vzájemných vztahů, ale to už bych odváděl řeč někam jinam k Fourierovi a Saint-Simonovi). Takže dobrá, přesvědčil jste mne, ale aniž bych hájil Babišův přístup k živnostníkům (nejen via EET ale obecně), pak někdy mi přijde určitá živnostenská licoměrnost, že takový přístup sama vyvolává.

      • tresen

        Jistěže je to myšleno jenom pro někoho, kdo přijímá minimum plateb.
        To je samozřejmé, že si každý člověk musí spočítat, jaké řešení je pro něj optimální z hlediska nákladů i provozu.

    • Janika

      Děkuji, tresen. Takže s technickou stránkou to nebude tak horké. Hodně lidí také přejde na bezhotovostní úhrady. Ale třeba taková kadeřnice, kosmetička, švadlena těžko.

    • Janika

      Jo! Díky! Tohle hledám celý den :-).
      Jestli to je bonzování, nebo ne, to je těžká otázka. U nás v ulici jsou fakt chudí lidé, těžko se protloukají, topí laciným hnědým uhlím a paní je šťastná, když zaplatí aspoň to. Když ji někdo nabonzuje, co se stane? Dají jim pokutu, na kterou nebudou mít. Zakážou jim topit? To mají zmrznout? Takže co – dluhová past, exekuce, skončit na ulici?
      Můj závěr – kouř mi vadí, ale hlásit to nebudu. A říkám si, jestli ta mapa by se neměla jmenovat spíš „mapa udavačů“.