Kyjev překračuje meze

Napsal Jurij Makarenko
Překlad Ladislav Sýkora, převzato odtud.

Kyjev překračuje meze. Armáda chce provádět střelby z BUK-M1 u krymských hranic.

„Trestatelé“ kyjevské chunty opouštějí místo zločinu po zničení Boeingu-777

„Trestatelé“ kyjevské chunty opouštějí místo zločinu po zničení Boeingu-777

Ukrajinská armáda se aktivuje nebezpečně blízko u hranice s Krymem a opět má snahu napíchnout se na rožeň, když otevřeně ohrožuje bezpečnost obyvatel poloostrova.

Ukrajinský prezident překročil všechny meze už před třemi lety, když rozpoutal válku proti vlastnímu obyvatelstvu. Od té doby se beztrestně a za podpory Západu změnil z „cukráře“ na nebezpečného maniaka. Selhání avdějevského dobrodružství a mnohonásobné porážky v zahraniční politice jen situaci zhoršily a z počátečních ubohých klaunů se vyklubali teroristé velkých rozměrů. Ukrajinské armádě se nepodařilo dobýt Donbas, přesto masívní útoky nepřestávají. Vypadá to, že v Porošenkově programu ještě Avdějevka neodehrála své. Východ tak jako tak zůstane zónou zvýšeného napětí, jenže „reformátorům“ je to málo. Očekávaného efektu totiž nedosáhli. Proto se Kyjev znovu vrhá na jih, aby se pokusil rozvrátit pokoj obyvatelů Krymu nějakým rozsáhlým konfliktem. Porošenkův režim si přeje Třetí světovou válku a zapaluje pod kotlem ohníčky všemi možnými metodami.

Generální štáb ukro armády avizoval střelby u krymských hranic. Ukrajinská soldateska plánuje střílet v těsné blízkosti Krymu střelami protiletadlového systému BUK-M1 v rámci „velkého taktického cvičení“. Informaci potvrdil mluvčí ministerstva obrany Dmitrij Guculjak. 50 cvičení se bude konat za účasti specializovaných jednotek a zvláštních vojenských jednotek, umístěných v regionu. 25 programových komplexů bojové střelby protiletadlových raket BUK-M1 provedou na polygoně Jagorlyk v chersonské oblasti. K akci se připojí i oddíl rozvědky s cvičnými lety dronů. Kromě toho ministerstvo obrany iniciuje každoměsíční manévry v jižní části chersonského regionu s účastí radiolokačních jednotek ukrajinského letectva. Jak je vidět, vojáci se chystají střílet nedaleko od poloostrova prakticky 24 hodin denně po celý rok. Guculjak navíc nevylučuje možnost prodloužení cvičení, včetně prostředků protiletadlové obrany, na neomezenou dobu. Program bojových cvičení ukro armády potvrdili na nedávném mimořádném zasedání Rady národní bezpečnosti a obrany Ukrajiny. Podle všeho současně s diskusí o přípravách na zavedení stanného práva.

Ukrajina prostě zkouší ukazovat svaly, kterých má ovšem nedostatek, a věří, že se schová pod křídly loďstva NATO ve vodách Černého moře. Marně doufá v úspěch jedné ze svých provokací, dokud jsou síly Aliance na obzoru. Kyjev znovu dělá velký humbuk kolem svých provokací na dosah Krymu, připomíná své hrdinské činy a kasá se svými domnělými politickými úspěchy.

Je všeobecné známo, že kyjevští žoldnéři už nejednou namířili zbraně směrem ke Krymu, a za pokus narušit suverénní hranice dostávají pravidelně výchovný pohlavek od ministerstva obrany Ruské federace. Krym je připraven odrazit jakýkoliv útok a zasadit preventivní úder při jakékoliv vážné hrozbě nepřátelského letectva. Ukrajinští vojáci, zrovna tak jako jejich velitelé, to vše dobře chápou, a po informačním „bububu“ jsou připraveni ukončit střelbu, odtáhnout do bezpečné zóny a odškrtnout si další fajfku.

Porošenko nejspíš i teď chystá podobný spektákl. Ale v dnešní politické situaci není vyloučeno, že režim sáhne k vážnému mezinárodnímu konfliktu v zoufalé snaze upoutat na sebe pozornost.

Podstatné je, že Krym je pod spolehlivou ochranou Černomořské flotily RF a jejích prostředků protivzdušné obrany, schopných zabránit veškerým výpadům hyperaktivního potrhlého souseda.

***

Poznámka: Šíření článků a našich překladů vítáme. Uvádějte, prosím, jako zdroj i tento web.

Jeden komentář

  1. Janika

    „Ukrajinský prezident překročil všechny meze už před třemi lety, když rozpoutal válku proti vlastnímu obyvatelstvu. Od té doby se beztrestně a za podpory Západu změnil z „cukráře“ na nebezpečného maniaka.“

    „Porošenkův režim si přeje Třetí světovou válku a zapaluje pod kotlem ohníčky všemi možnými metodami.“

    Děsivé, pravdivé. K tomu není co dodat. Můžeme doufat v Trumpa? V Putina jistě, být na jeho místě někdo jiný, tak už ta válka dávno je.

  2. embecko

    „V Putina jistě, být na jeho místě někdo jiný, tak už ta válka dávno je.“
    To je prave ta otazka, jak dlouho jeste Putin vydrzi tlak narodovcu a generality. Rusove jsou na opotrebovaci valku zvykly a temer vzdy valcili timhle zpusobem, ovsem kazdy pohar jednou pretece. Trump dle meho konflikt na Ukrajine potrebuje, aby byl duvod sytit zbrojovky skrze NATO…a tudiz je take v peknych klestich.
    Kybl spiny pada na nase evropske demokraty a obavam se, ze na jejich postoje doplatime. Kdyby Brusel chtel, je po valce, ale on nechce a to z neznamych duvodu. A nema prekvapive zajem ani zadna z clenskych zemi EU. Putin je pro demokraty Hitler a Trump je silenec, Evropa si to pohnojila kde mohla, vcetne stredomori, ale na zadnou racionalni politiku se nezmuze. Me to tedy prijde skoro jako konec sveta, anebo sveta tesne pred valkou…ze budu mit nekdy tu pochybnou cest na vlastni oci videt, jak valka vznika, to jsem necekal a rozhodne je to neco jineho, nezli se pise v ucebnicich.

    • Janika

      To je moc chmurná předpověď. A nejhorší je to, co se říká – nikdo válku nechce, proto bude… My, co jsme prožili život ve vatičce, bez války, ani nechci pomyslet…

      Zažila jsem dva strašné okamžiky v životě, kdy jsem si říkala, kéž by tohle byl sen, ale nebyl, a bylo to strašné – jednou, když jsem svištěla s autem ve škarpě, a podruhé, když nám hořela střecha domu. Stát na zahradě a bezmocně se koukat, jak se valí dým z rodného domu. Někdo z nás zvracel… A to ještě nic nebylo, nakonec to nedopadlo nejhůř. Ne, my nejsme na hrůzy války připraveni.

      • embecko

        V Trumpovi je ta nadeje, ze ac super-kapitalista, je zaroven pra-kapitalista, cerpajici rentu z vyhodne polozene pudy- viz:
        http://www.sok.bz/index.php?option=com_content&task=view&id=437
        A kapitola 5: „AGRÁRNÍ PŮVOD KAPITALISMU“
        A tedy nema zajem na valce, neni to sekernik a zajima ho jen volna VYHODNE polozena puda…tohle by mu valka zkazila.
        Podle meho je ted ve stejne pozici jako Putin a musi celit tlaku spekulativniho/ vyrobniho kapitalu.
        Valku snasi urcite lepe mladsi rocniky, cim je slovek starsi, tim vic vi, kolik prace se znici a predevsim kolik utrpeni vznikne.
        Tyhle zasadni a zlomove zivotni okamziky, spojene s nejakymi otresy, jak popisujes, nemam vubec rad, ja je jako vyzvu neberu, pro mne je to vzdy okamzik noveho a marneho zacatku :o)

        • tresen

          A co Putin a kapitalismus? K pra-kapitalismu se včas nedostal, musel přejít rovnou na tu supervariantu.
          Ovšem tlaky, kterým čelí, si asi Trumpík představit neumí.

          • Ondřej

            Vždyť je to daňový ráj, kam se stěhují milionáři aby u nich doma kde existuje daňová progrese a majetkové daně, nemuseli platit solidární daně. Rovná daň 13℅ a 6℅ daň z dividend je příkladem dickensovske bídy pro obyvatele a veřejné rozpočty. Nevím, kdo by chtěl něco podobného zavést u nás, co v tomto ohledu panuje v Rusku. Protože pak by musel říci že Kalouskovy daně (19℅ ovšem ze superhrubé mzdy tj.z hrubé cca 23℅) a 15℅ z dividend jsou dílem člověka s humanistickým cítěním a svojí povahou kolektivistou.

            Připomínám že v Německu ten, kdo si vydělá 60.000 €, tj. jen pouhý dvojnásobek prumerne mzdy, platí druhou nejvyšší taxu daně z příjmů, 42℅. Vyšší už je jen při příjmu nad 250.000 €, a to jen o 3 p.b. více. Myslím, že pojem sociální spravedlnost v Rusku příliš neznají.

            • hans

              …daňový ráj, kam se stěhují milionáři …

              Jména?

              …dickensovske bídy…

              Pche, najděte si čísla o rozdělení příjmů a majetku u nich a v Evropě.

            • hans

              He, he. Rusko najednou není zemí, z níž utíkají úspěšní?

    • Ondřej

      O konci sveta mi povídejte, každý den ho někdo vzpomíná, ale on nějak ne a ne přijít…Je zajímavé jaky je psychologicky profil těch, kdo jim pořád straší, jaky typ sebeukajeni u toho zažívají a jak vnitřně reaguji na fakt, že jejich svatosvate přesvědčeni (nevěřím, že by úmyslně lhali, nelze prohlašovat neustále za sebou cíleně šířenou zprávu, která nejen že nenastává, ale pro kterou existuje dost logických důvodu že v podobě atomového kataklysmatu nikdy nenastane, a jestli život na Zemi bude někdy vážně ohrožen, pak spíše díky ekologické devastaci, hydrogeologickym problémům či projektovanym důsledkům globálního oteplování, masové migraci lidí kvůli nedostatku vody, potravin, diky všem přírodním katastrofám vyvolaným nevratnymi změnámi klimatu způsobené člověkem), prostě nenastává.

      Reálná predikce jaky bude vývoj na Ukrajine je ten, že odpor Donbasu bude zlomen díky tomu že jejich podpora ze strany Kremlu bude Putinem s Trumpem vyhandlovana za bilaterální spolupráci v oblasti boje s terorismem, zrušeni sankcí, či zrušení některých základen či raketových obranných prostředků umístěných v Polsku a Rumunsku a to v kombinaci s tím, že mezi předáky DNR a LNR dojde k občanské válce, protože si půjdou po krku navzájem, jak jsme svědky v případě úmrtí asi už čtyř nebo pěti jejich vůdci a polních velitelů. Mezinárodní politika je pragmatická, a i když mohou byt mistni síly jak utrzene že řetězu a páchat zvěrstva, tak jen proto a do te doby, dokud se to bude velkým globálním hráčům hodit nechat situaci v tomto stavu a dokud to nikoho příliš finančně nevysíli a nebude to chtít vyměnit za něco pro něj mocenský a politický výhodnějšího.

      • Sam Elles

        Čím méně se necháte ovlivňovat přitroublými žbleptami našeho „demokratického“ světa, tím jasněji uvidíte, jak se věci mají. To, že si velitelé „povstalců“ jdou navzájem po krku mohl vymyslet buď zvrhlý propagandista nebo naprostý pitomec. Zkuste se aspoň na elementární úrovni vžít do lidí, kteří doslova každou hodinou očekávají útok krutého nepřítele. Myslíte, že uvažují o tom, jak si ublížit navzájem? Zkuste myslet vlastní hlavou a nepřebírat trapné žvásty.

        • Ondřej

          Nechce se mi to hledat, ale i zde bylo dostatečně prezentovano, že např. velitel s voláním znakem Motorola byl zavražděn, protože se někomu jinému z vedeni nelibila jeho přímost a neústupnost dělat kompromisy tam, kde nastupuje politika…O oblíbenosti a zakulisnich pletichach takového Plotnickeho se napsalo také hodne a zmiňoval to i Pjakin…Myslím, že tyto zdroje rozhodně nejsou součástí mainstreamu…

          • Sam Elles

            Hm. Ono se od teplého domácího krbu dá napsat ledacos. Sledoval jsem videjko, kde jakýsi ruský novinář zpovídal Zachara Prilepina, toho spisovatele, bojujícího za Doněcko. Když jsem se soustředil na jeho nonverbální komunikaci, působil na mně velmi zvláštně, až jaksi neupřímně. Pořád těkal očima na různé strany. Ale pak jsem si uvědomil, že patrně je více lidí ve studiu, které já nevidím. Navíc je dost možné, že je to – po všech těch hrůzách – člověk s mírně narušenou psychikou. Možná potřebuje mimoděk neustále kontrolovat okolí. Nevím, nikdy jsem až tak vypjaté situace osobně nezažil, takže je těžko se vžít.
            Co se Pjakina týče, zpočátku jsem dost baštil ty jeho vývody. Teď ho mám spíše za ruského propagandistu než za někoho věrohodného. Jeho naprosto nekritické přijímání a opakování jakéhokoliv Putinova rčení je až směšně „pravověrné“. :-)
            Člověk, který se mi opravdu zamlouval byl generál Petrov. Jeho vystupování je perfektní. Přestože nesouhlasím se všemi jeho závěry nebo názory, je to člověk, u kterého bych dal ruku do ohně za to, že jedná férově. Bohužel už zemřel. Pjakin je jeho „poněkud velmiů nedostatečná náhrada.

            • Kamil Mudra

              Nikdo není neomylný, jakékoli výroky kohokoli je třeba brát s nějakou rezervou, tedy už z principu ani Pjakin nemůže být výjimkou. Nicméně, na nějaké pomyslné stupnici důvěryhodnosti ho mám v těch horních patrech.

              • Kamil Mudra

                Janiko, já mám ještě schvalovačku? Pokud si takto představuješ to uzavření našeho sporu, pak prosím ber na vědomí, že z mého pohledu je to téměř totéž jako ban.

      • hans

        ..Reálná predikce..

        Nereálný nesmysl. Sny ukrajinských nacistů a jakoanalytiků z Washingtonu. Putin není takový hlupák, aby předal Západu Donbas výměnou za právou sloužit Západu v „protiteroristických operacích“ (tj. bombardování Asada) a za zrušení sankcí, díky kterým ruské zemědělství jen kvete.

  3. Pingback: Kyjev překračuje meze | Outsider Media
  4. Pingback: Anonymous Slovensko UK &raquo Kyjev překračuje meze
  5. Tribun

    Kyjev žádné meze nepřekračuje, protože žádné nemá, Západ ho od všech osvobodil. To je také důvod, proč Brusel nic nedělá: aby udržel iluzi, že nic nedělal ani v minulosti a má čisté ruce. Je to jen variace na klasický syndrom utopených nákladů, jen poněkud perfidnější a nebezpečnější.

    • Janika

      Taky mi připadá, že ta sebranka už žádné meze nemá. Tedy ta vládnoucí, lidé jsou jen zblblí. A nakonec se ukazuje, že taková Savčenko je tisíckrát lepší, než ti renomovaní ukrajinští politici (= ta „sebranka“…).

      • Tribun

        Už mě napadlo i to, že Savčenková je ruský agent. Dneska se nedá věřit nikomu a ničemu.

        • Janika

          Mně se zdá upřímná, ta to nehraje. Je to idealistka, odtržená od reality, i když něco vidí jasně. A má velkou kuráž.