Osobní „svoboda“ a rozum jsou nekompatibilní

Napsal sl-lopatnikov, převzato odtud https://sl-lopatnikov.livejournal.com/2356427.html

Konfuciův antivir…

Uprostřed pandemie se Číně a jejím nejbližším sousedum (Japonsku, Koreji, Vietnamu a Tchaj-wanu) obdivuhodným způsobem podařilo vyhnout kolapsu ve zdravotnictví. A v první a ve druhé vlně odtamtud přicházely zprávy méně znepokojující, než z Evropy nebo USA. Čína, nyní známá jako rodiště koronaviru, sotva překročila hranici do 90 tisíc nakažených, přestože se dávno zbavila přísných karanténních opatření. To vše naznačuje, že pokrok asijských zemí v boji s pandemií nelze vysvětlit pouhým štěstím.

Kulturní specifičnosti pomohly Vychodni Asii lépe si poradit s virem, který stále děsí celý svět. A svou roli v tom hrála tradice přísné úcty nejen ke starším, ale i nadřízeným vseho druhu.

Tradiční typ myšlení a postoj k pokynům „shora“ se v této oblasti vytvořil díky konfucianismu. Přitom základní triáda – spolehlivost, zodpovědnost, poslušnost k zákonům – nevymizela ani po demokratické transformaci některých zemí, zejména Japonska, Jizni Koreje a Tchaj-wanu. V důsledku toho jejich obyvatelstvo striktně plní požadavky úřadů, a zprávy o rozsáhlých protestech proti karanténním opatřením odtamtud předvídatelne nepřicházejí.

Ve stejnou dobu v autoritářské Číně, Singapuru nebo Vietnamu občané prostě nemají na výběr v otázkách boje s koronavirem. Opatření, které je nutné dodržovat, aby zastavila šíření viru, jsou povinná pro všechny. Za nedodržování pravidel následuje přísný postih.

To jsem říkal od prvního dne.

Správně poradil jeden přítel: koviddisidenty a svobodymilovne antikarantenni demonstranty posilat pracovat jako ošetřovatele bez masek do červené zóny. Bez masek. Já bych to ustanovil od toho dne, kdy první pakáž utekla z karantény. Pamatujete si na ně? – A když se debilové rozepisovali o obyčejné chřipce,  já jsem předpověděl katastrofu v USA.

Jeden komentář

  1. Janika

    Konfucius hledal celý život ideálního vládce – a žádného nenašel. Přesto hlásal poslusnost k vládnoucím… Jsou narody s takovou mentalitou na vyšší, nebo nižší úrovni, než my?

    • J. Hruška

      To máte tak: Dobré náboženství učí symbióze. Lid poslouchá vládce, přestože je nedokonalý, no a vládce dělá to nejlepší, co dokáže – přestože je nedokonalý. Mimochodem: Asi jste si všimla, že ve starých dobách lid chválil vládce, jak je spravedlivý, milostivý a podobně, přestože to byla někdy velká nadsázka. No a vládci nezbývalo než předstírat, že takový je. Dneska prohlašujeme politiky za lumpy, no a oni ani nepředstírají, že takoví nejsou.

    • vittta

      I špatný vládce je lepší jak žádný.
      Pravidla v tom smyslu nenastavuje vládce, ale tradice, když se vládce vymkne tradici, je zničen buď on, nebo společnost, pokud je vládce tak silný, že sesadit nejde.
      U nás se pracuje na zničení tradice, a tím rozkladu společnosti, bez ohledu na vládce.
      Proto jsou vláda a prezident, kteří jakž takž tradici chrání, napadáni, protože jsou překážkou ve zničení tradice, a tím i společnosti.
      Proto se zřejmě prezident přiklonil ke kardinálu Dukovi, protože v něm vidí- přes všechna protivenství církve- garanta tradice.
      V českých zemí se tradicí rozumí sekularismus a svoboda myšlení, bez ohledu na vnější vlivy, v evropském měřítku pak to, že Evropě nejlépe rozumí Evropané, kteří umí nejlépe přežít v…“divočině“ Evropy, Evropa zdaleka neměla vždycky tak propracovanou síť komunikací a center, život v Evropě byl vesměs tvrdý, především ve střední a severní, na což se rádo a ochotně zapomíná.
      Bílí vymysleli spoustu báječných udělátek, aby byl jejich život lehčí, v leckdy tvrdých povětrnostních podmínkách.
      Negři a čmoudi by v Evropě bez bílých udělátek nepřežili jedinou zimu- což navazuje na poněkud románovou představu, že by běloch v divočině nevydržel, čímž je nějak slabší, či neschopnější, jak negr, který v ní přežije.
      Opak je pravdou, běloch v pohodě v africké, či blízkovýchodní divočině přežie, protože je zvyklý na podmínky daleko horší.
      Bílí dokázali, ať se to komu líbí, nebo ne, přežít i v americké divočině, což byl právě faktor, který jim umožnil dobýt obrovské dálavy obou amerických kontinentů.
      Opačně by to možné nebylo.

        • vittta

          To mě těší.
          Nač se mrskat- když jsme oba bílí?
          Máme, jako běloši, být na co hrdí, i když ty způsoby nebyly leckdy moc vybíravé.
          Jenže ony vybíravými způsoby netrpěli ani domorodci.
          Není moc důvod si myslet, že byli nějak méně chamtiví, krutí a expanzivní- pokud na to měli sílu.
          V tomhle jsou si totiž lidé- v souladu se sluníčkovou teorií- dojemně podobní.
          Leckce bílí kradli, a leckde se ukradlo bílým- kdo byl zrovna silnější.
          A jelikož v blízké minulosti byli silnější VŽDYCKY bílí, pak je logické, že také kradli (ve smyslu území, suroviny) – což neznamená, že by jiní nekradli- jen prostě nekradli bílým.

  2. Emily

    Celkove súhlas s autorom, no ja by som „chřípečkárov“ poslala v atóm-bordeli umývať 4 hodiny dlážku na JIS-ke.
    Prosím link na pakáž, ktorá ušla z karantény – neviem o tom prípade.

    K Číne toho patrí viac:
    1/ Čína (+ ostatní z JV Ázie) už majú z minulosti skúsenosť s určitými nebezpečnými pliagami – MERS a SARS.
    2/ Svetovú zdravotnícku organizáciu (WHO) informoval o nebezpečenstve covidu Tchaj-wan (o human-to-human spread). Čína naproti tomu najprv zatĺkala – rovnako ako pri SARS a MERS – a WHO jej opätovne radostne naletela. Žiaľ.
    3/ Tchaj-wan varoval, bol odignorovaný. Prečo nie je členom WHO? Lebo Čína si to veľmi, ale skutočne veľmi neželá.
    4/ Voči údajom z Číny mám, slušne povedané, oprávnenú nedôveru. Dobre som porozumela autorovi textu, že Čína má za covidovú éru všeho-všudy 90.000 nakazených? Nonsens.

    • Janika

      Pakáž, která utekla z karanteny, se týkala Ruska, myslim nekdo z Petrohradu, pan Lopatnikov o tom tenkrat psal. U nas nevím.

      Zdravím, Emily, nick jsem opravila :-).

  3. brtnikvbrlohu

    Navíc vládce musí mít mandát nebes – t.j. země musí prosperovat, pokud jej ztratí a nebesa se začnou hněvat tak je legitimní – v Číně dekorovat vládce žlutou hedvábnou šňůrou.

    • embecko

      Tak to bylo i v Evrope- panovnik byl pod ochranou jen do te doby, dokud naplnoval bozi prikazani. Jakmile se vymkl kontrole, bylo legitimni ho sesadit. Co je to bozi vule se muzeme dohadovat, ale jiste vime, ze to neni odklaneni a preklapeni.
      Dnes se to jevi tak, ze zastupci lidu jsou presvedceni, ze sami jsou hlasem lidu (=nemusi dat na to, co lid opravdu zada)…a to se muze velmi rychle zmeit.
      Nezapomenme treba, ze cirkevni rok mel 10-120 svatku rocne kdy se nepracovalo. Tendencni vyklad dejin je vlastni kazde vladnouci tride a predstava, ze nasi predci za temneho stredoveku 120 dnu v roce chlastali, je dnes nepredstavitelna.
      *
      U Lopatnikova bych byl opatrny v tom, zdal-linahodou Asiat nevyklada asiatske obyceje. Evropa je se svym osvicensctvim preci jen nekde jinde. Momentalne sice v prdeli, ale nemusi to tak byt vecne.
      Kdo si precetl zde nedavno odkazany rozhovor s Klausem Schwabem o tom, ze Velky Restart neznamena zmenu, ale upravu systemu, pak nadseny asi nebude.

  4. embecko

    Dotaz na Petera:
    Ted jsem nekde cetl, ze na Slovaci jsou obchody, kam nepousti bez protvrzeni o ockovani, je to pravda?
    Cesky tisk o Slovaci mlci, coz jsem si vyhodnotil jako opatrne vyckavani na to, jak se Slovaci ke Zmatovicovym opatrenim postavi- pokud kladne, zavedou je i tady.
    A nejak podvedome citim, ze na Slovaci je to ostre- je to tak, anebo se mylim a jde jen o placnuti do vody?

    • Peter Matej

      Nuž očkovanie proti Covid-19 u nás ani nikde v Európe pokiaľ viem, zatiaľ neprebehlo.
      Je pravdou,že u nás sa zatiaľ konali 2 celoplošné testovania AG testami.Návšteva obchodov bola podmienená preukázaním osvedčenia o negatívnom výsledku testu podobne,ako bola ním podmienená aj možnosť aj ísť do práce.Zamestnávateľ dostal príkaz kontrolovať osvedčenia o teste.Cestovať z okresu do iného okresu tiež nebolo bez osvedčenia možné!Preto bola v 1.kole testovania vysoká účasť na testovaní.Ten náš debil na nás chystá do Vianoc ešte 3 celoplošné testovania AG-testami a zase sa vyhráža,že kto sa nezúčastní,toho nevpustia do obchodu a nebude môcť ísť ani do roboty!Už sa vyjadril aj k očkovaniu!Bude síce „dobrovoľné“ale kto sa nenechá zaočkovať,musí chodiť s rúškom na hube,vakcinačný pas,zakázané cestovanie atď.Dá sa očakávať predvianočný soc.výbuch,lebo už sa rozkladá aj vládna koalícia.
      Zvykáme si!
      https://encrypted-tbn0.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcT5w7Smi-VHpneOkyXpoMhjqc9mUVKyVTAIVg&usqp=CAU

      • embecko

        Testovani a ne ockovani jsem mel na mysli, omlouvam se! Diky za odpoved!
        „Návšteva obchodov bola podmienená preukázaním osvedčenia o negatívnom výsledku testu podobne,ako bola ním podmienená aj možnosť aj ísť do práce.Zamestnávateľ dostal príkaz kontrolovať osvedčenia o teste.Cestovať z okresu do iného okresu tiež nebolo bez osvedčenia možné!“
        To to je opravdu dost vostry!
        Tady nejake rousky, anebo zakaz vychazeni uz nehraji roli a funguji spise jako kanalizator beznadeje smerem na bezvyznamne opatreni.
        Proti rouskam budeme protestovat, ale bez testu si nenakoupime a nemuzeme ani pracovat.
        Tohle je presne ten nenapadny okamzik, kdy se veci meni, aniz by si jich nekdo vyznamne vsimnul, resp. aniz by proti nim nekdo ve vetsi mire vystoupil.
        Na netu se silacky protestuje („kdyz tohle zkusi, vyleti z okna“), ale v realu pak mnohem silenejsi opatreni projdou bez vetsiho odporu. Klasika!
        No jsem zvedav, tohle muze vzit velmi rychly spad.

        • Peter Matej

          Toto je video o očkovaní proti Covid-19,na Slovensku.

          Ten idiot si myslí,že keď štát ľudí presvedčí ľudí o tom,že prípadné poškodenie ich zdravia zapríčinené nevyskúšanou „šimpanziou“vakcínou s prídavkom tkanív ľudských embryí bude finančne kompenzovaný z nejakého kompenzačného fondu,tak sa celý národ nechá zaočkovať!

        • Kamil Mudra

          Takové články prostě „miluju“:
          „Švýcarští lékaři se obracejí na lidi, u nichž hrozí těžký průběh covidu-19, jde o všechny osoby starší šedesáti let a lidi se srdečními nemocemi a diabetem. Ti mají podepsat prohlášení, že nežádají o záchranu života v případě zhoršení stavu (…..) Snahou je, aby nebyla postižena příliš ekonomika a nezavřela se lyžařská střediska…..“
          Přesně vypovídající o tom v jaké době žijeme. Ještě že jsme si prošli obdobím kdy to tady ti „zasraní komunisti“ tak zaneřádili špitálama..
          https://www.novinky.cz/zahranicni/evropa/clanek/lekari-ve-svycarsku-apeluji-na-ohrozene-covidem-aby-se-nenechali-resuscitovat-40343073

          • embecko

            Tady opatrne, on je to clanek od panikare Svamberka. Co se rozsirilo, ale jeste pred kovidem, je prohlaseni o tom, jestli chci byt udrzovan na pristrojich i po dobe, kdy uz neni nadeje na zlepseni.
            „Zadaji lidi, aby podepisovali“ je pitomost…zadaji, aby si procetli a zhodnotili.
            Vzhledem k tomu, ze temer kazdy zna nekoho, kdo lezi na pristrojich uz cele roky (a to diky dobremu zdravotnictvi), pak je podpis takoveho papiru na zvazenou.
            Takze ono je to ve skutecnosti skoro naopak :o)
            Nenuti pacienty podepisovat, aby si mohli zalyzovat, ale zadaji od nich dospelou rozvahu nad tim, jestli by se jim libilo lezet roky po sve smrti vedomi, napumpovan hadicemi.
            Me nikdo nenutil a taky jsem podepsal, dobrovolne. Ja uz si klidne chcipnu a aby me nekdo udrzoval na pristrojich, dokud mne nesezerou bakterie, o to nestojim.

            • Kamil Mudra

              No já nevím, Švamberk jenom přeložil to co i v původní verzi vyznívá spíše jako: „Je vás moc – pokud možno nezaclánějte.“
              https://www.msn.com/en-gb/health/medical/swiss-doctors-ask-people-to-sign-do-not-resuscitate-orders/ar-BB1bhH0c
              „Zhoršení“ je dost relativní pojem zahrnující i škálu stavů, které mají k bezvědomému vegetování na hadičkách dost daleko. A kdo vidí do budoucnosti aby věděl jaký druh zhoršení ho čeká? Klidně to může být i takové že si bude muset odepřít tu lyžovačku a pár dalších povyražení bez jakých se řada lidí obejde i ve zdravé kondici. Ale to je samozřejmě ta nejoptimánější varianta a může být i hůř. Každopádně – stav ve kterém se člověk zvládne bez pomoci najíst, vysrat, netrpí krutou bolestí a dokáže myslet – ještě není na odchod i když může být i velkým zhoršením oproti předchozímu.

              • embecko

                V Daily Mail je, ze se lekari doptavali, neboli to, co pisi ja (zadaji, aby si procetli a zhodnotili). Ovsem Svamberk pise: „„Švýcarští lékaři se obracejí na lidi… Ti mají podepsat prohlášení, že nežádají o záchranu života…“
                A kdyz nepodepisi, tak je udusi a pujdou lyzovat :o)
                Jinak se ptam, kdyz muzes jit na zachod a dokazes myslet, proc by te meli resuscitovat :o)
                Ten dotaznik ma takove 2 zakladni stupne: Ne/preji si resuscitovat a ne/preji si byt dlouhodobe napojen na pristoje (v komatu).
                Napojeni na pristroje ma dalsi 4 stupne: neomezene, odpojit po nekolika dnech bez zlepseni, zadna intenzivni medicina, ale prevoz do spitalu a symptomaticka lecba a konecne zadna intenzivni medicna bez prevozu do spitalu.
                Dotaznik je to nekolikastrankovy, pred podpisem se doporucuje porada s domacim doktorem, rodinnymi prislusniky, socialnimi pracovniky a prateli a po ev. podpisu se po roce az dvou k dotazniku vratit a prehodnotit (dotaznik je deponovany u obvodaka/rodinneho doktora).
                Daily Mail udelali z dobre veci pro pacienty, kteri si predem mohou rozhodnout, jak s nimi ma byt nakladano, bulvarni zpravu. Ale jeste to udrzeli v norme (zabavne podana seriozni zprava), zatimco Svamberk z toho udelal ryzi Blesk a v podstate vyrobil kachnu.
                Jak jsem psal, tohle je stara vec a s kovidem to dostalo lehce smrnc, na strankach Pro Senectute (kteri se o to staraji) je specielni kovidova poradna pro tenhle dotaznik.
                To „zhorseni“ je relativni, snad tedy „bez nadeje na zlepseni“? Ale to je take relativni. Tady je relativni uplne vsechno, jakmile te uspej, jses ztracenej. Takze nakonec duverovat musis, at chces, anebo ne.
                Pro Senectute fedrovalo, aby byl pacient ten, ktery rozhoduje o forme sve budoucnosti v nemoci. A ne nejaky doktor. Me to prijde vice nez v poradku, tedy chvalitebne. Taky te muzou drzet 20 let na pristrojich, protoze jim to prijde zajimave a o to nemam zajem zase ja. Pak se treba i probudis, ale uz nemas na to, poprosit je, aby te zabili.
                Kdyz je nekomu 60, tak asi bude pro resuscitaci a treba naslednou omezenou intenzivni peci, komu je 80, ten uz nechce byt ani reanimovan. U 20 leteho kluka je pochopitelne, ze chce reuscitaci i neomezenou intenzivni peci pozdeji.
                Nechat tohle uplne na doktorovi se cloveku take nechce, protoze ten na to obvykle prdi a ma starosti treba s tim, jestli ma dat na zahradu merunky, anebo tresne.
                Podle meho se tyhle uvahy rozvinuly s rozkladem spolecnosti, protoze tady se muze stat uz cokoliv. Nakonec bude clovek rad, ze ho vubec nechaji umrit.

                • embecko

                  To aby nedochazelo tady k tomu:
                  https://zena-in.cz/clanek/italka-v-komatu-zemrela
                  V dotazniku urcis i osobu, jez te bude zastupovat v pripade, ze nebudes schopny rozhodovani (napr. v komatu a pod.)- to se pak sejde nazor doktora, tve pisemne prohlaseni pred prihodou a mineni tveho zastupce a udela s z nej rezultat.
                  Podobny dotaznik ma samozrejme i Cerveny kriz, celkem to ma tak 20 stranek. Takze zadne „tady podepiste, my vytahneme zastrcku a jdeme lyzovat“.

                  • Kamil Mudra

                    Tohle je velmi košaté téma, saxi. Nehodlám sem předhazovat notoricky známého Tuláka po hvězdách, ale četl jsi od Daltona Trumbeho „Johny si vzal pušku.“? Tam je hned zpočátku velmi zajímavá pasáž ve které je popisován snový život pacienta „na hadičkách“, který je fyzicky tak poškozený že nedokáže ani vnímat realitu jinak než povrchem těla a je dlouho napojený na nějaký ten udržovací systém. Jemu se to bděni a spaní tak „obrátilo“ že sny vnímá jako život a bdění jako spánek. No a v těch snech žije celkem normálně, jen se občas pozastavuje nad tím že se někdy někde ocitne a neví jak se tam dostal. To mu vrtá hlavou až postupně dospěje k tomu jak to s tím spaním a bděním skutečně je. No, moc radosti mu to nepřinese, protože mu následkem válečného zranění zbyla jen hluchá a slepá hlava bez čichu a spodní čelisti a trup bez údů. Ale mne v té knížce zaujal především ten jeho snový život, který dlouho považoval za skutečný. Zmrzačené tělo ho netrápilo – ve snu byl zdravý a ještě, díky své fantasii, měl ten život dost zajímavý. Od té doby co jsem tu knížku četl (bylo mi asi pětadvacet) mne pokaždé když si přečtu že zemřel někdo, kdo byl už dlouho v kómatu, napadne: „O jaký život asi přišel?“.

                    • embecko

                      Ted jsi uhodil hrebik na hlavicku, Kamile:
                      Predstav si, ze js jsem v komatu a ty jsi muj doktor. Anebo naopak…
                      A presne proto se to prohlaseni vyplnuje, aby ses nedostal do rukou nekoho, jehoz pohled na vec nesdilis.

                    • Jana

                      Tu knihu napsal sám ten pacient? Jistě ne – jak se tedy i domnívat, natož vědět, že něco takového ten dotyčný prožívá? A co když je to obráceně, co když naopak prožívá „hrůzu bez konce“?
                      Určitě znáš to dilema – je lepší zvolit hrůzný konec, nebo hrůzu bez konce?

                    • Kamil Mudra

                      Jano, to je velmi správná otázka a já sám jsem si ji položil hned potom co jsem tu knížku dočetl. Jak už jsem výše napsal: jde o velice košaté téma a pokusím se tedy být co nejstručnější. Od té doby jsem se v práci s vlastními sny hodně posunul a naučil se je do značné míry ovládat čímž jsem v nich získal některé užitečné vlastnosti. Mimo létání, které zažívá hodně lidí, dokážu dýchat pod vodou, jsem nesmrtelný, dokážu skočit zpět v čase a zvolit si jinou linku příběhu (jen začátek), pozorovat sebe sama zvenčí, vtělit se do jiné osoby…. zjednodušeně řečeno – stal jsem se jakýmsi „supermanem“ svých snů a dokážu z nich i vědomě odejít kdykoli se situace vyvíjí mně nepříjemným způsobem, mě se to nechce řešit a začne mne to nudit. Velmi sporadicky se mi i zadaří je částečně „režírovat“. Nevím jestli je to nějaký „dar shůry“ nebo je to tím že se už skoro půl století věnuji duchovnu ale přikláním se spíše k té druhé variantě, protože jde o postupný vývoj. Sny se tak pro mne staly „zábavným podnikem“ do kterého se vždy těším. To neplatí pro úplně všechny mé sny, jen asi tak pro dvacet až třicet procent. Ty zbývající jsou v porovnání s nimi „standardně nezajímavé“ ale nikdy takového druhu abych je vnímal nějak negativně.
                      V tomto tedy vycházím z vlastní zkušenosti. Dále vycházím z poznatků psychologie běžně již známých, jako je především ten že každý mozek má v sobě zabudovanou ochranu v podobě vytěsňování nepříjemných zážitků, které nějakou mírou ohrožují jeho rovnováhu. Mnoho spisovatelů mne utvrzuje v tom že mozek umí vytvořit nespočetné množství vlastních světů. A to jde o mozky zatížené péčí o tělo které používají a řešením problémů se kterými se musí v tom vnějším světě potýkat. Co asi dokáže mozek který je takové zátěže v maximální možné míře zbaven?
                      No a co se týče té nekonečné hrůzy – nekonečná nikdy není – ani na těch hadičkách nelze člověka udržet věčně. A pro to co člověk během toho času prožije může platit totéž co pro život reálný – „Co tě nezabije – to tě posílí.“ Jednou to zkončí a zkušenost kterou si vědomí odnese může být k nezaplacení do dalších existencí. Tedy i to co nazýváme nočními můrami, které má mozek v takové situaci asi větší možnost zvládnout než ten neustále vyrušovaný standardním životem. Ale to už je samozřejmě „riziko podnikání“. Stejné jako když usedneš za volant a nevíš co tě po cestě potká. Na těch hadičkách jsi aspoň plně odpovědná jenom za sebe.
                      Vím že o každé myšlence kterou zde píšu lze široce polemizovat. Ale jak jsem výše napsal – snažím se být co nejstručnější. Ve svých snech jsem už několikrát zemřel a pokaždé to bylo zajímavé. Ale proč spěchat za něčím co tak jako tak, dříve nebo později musí přijít za mnou?

                    • Kamil Mudra

                      „Predstav si, ze jsem v komatu a ty jsi muj doktor. „
                      Souhlas, saxi. Doktora svým podpisem zbavíš těžkého rozhodování, nemocniční personál kusu práce, společnost poměrně vysokých nákladů a své bližní drásající nejistoty. Tvůj podpis takového formuláře vnímám jako oběť ale pokud i tobě přinese duševní klid, pak je myslím vše v pořádku. Jen mi tak nějak nesedí ten současný apel na ni ze strany lékařů (pokud k němu opravdu dochází), protože si myslím že „doba covidová“ pro něj není vhodná a z jejich úst, za stávající situace, vyznívá příliš účelově.

                    • Jana

                      Kamil 15.38
                      Takovou schopnost tedy nemám a docela ti ji závidím.
                      Mohu psát pouze o svých doměnkách, protože psychiatr, psycholog ani spisovatel nejsem. Tedy – těžko odlišit, co je spisovatelova fikce a co by mohla být skutečnost. Myslím, že ani vědci nemají naprostou jistotu, co se v mozku děje. Sice mohou za pomoci přístrojů zjistit nějakou mozkovou aktivitu, ale nic víc. Ta aktivita možná stačí jen k tomu, aby udržovala organismus „v chidu“, tj. k nejnutnějšímu zabezpečení potřeb vedoucích k přežití.
                      Moji matku postihla mozková mrtvice, kdy asi 4 měsíce ležela – v kómatu, v bezvědomí? – nevím, jaký je medicínský rozdíl – dostala se z ní, ale naprosto nic si nepamatovala z toho co bylo před tím ani „při tom“ (léčbě), přestože reagovala třeba na stisk ruky, možná i na zvuk.

                      Tu knížku jsem nečetla – znám jen název a podle obsahu, který jsi napsal je to určitě zajímavé čtení a vede i k zamyšlení nad takovými otázkami, ale věřit v něco takového prostě nemůžu.

                    • Kamil Mudra

                      Závidět mi nic nemusíš. Jsem uživatelem stejného biozařízení, „made in příroda“ se standardně zabudovaným autopilotem, jaké máš ty i další miliardy lidí na planetě. Jen to holt chce věnovat pozornost výběrů manuálů které píší lidé i život sám a neostýchat se toho autopilota občas pustit k volbě toho kam se pojede. Jakmile mu v těch případech dokážeš dát plnou důvěru, zjistíš brzy že tě nezklame a pak už to jde skoro samo. Máme ho k tomu aby nám sloužil.
                      “ těžko odlišit, co je spisovatelova fikce a co by mohla být skutečnost“
                      O tu fikci právě jde. Uvedl jsem spisovatele jako příklad schopnosti mozku vytvářet světy/životy. Ti se o ni s námi dělí, u nich je to dobře vidět, ale každý mozek tu schopnost má.

                    • Peter Matej

                      Veľmi zaujímavá téma!
                      Kóma – bezvedomie,ale ešte nie smrť.To znamená,že telo ešte neopustila duša-psyché či nadvedomie.Veď máme psychiatrov-liečiteľov duše,psychológov-znalcov duše,tak tá duša-nadvedomie hádam len musí existovať!?A keď existuje,tak musí v tom ľudskom tele mať aj svoje sídlo!V mozgu? V ktorej časti?Kde presne?Vedia to neurológovia?Vie to vôbec niekto?V Starom zákone sa spomína,že duša sídli v krvi.To je aj dôvod,pre ktorý Jehovisti odmietajú transfúziu.Nechcú cudziu dušu.Prepáčte mi ten vstup,chcem len poukázať na to,ako strašne málo vieme o mozgu,vedomí,nadvedomí…..o duši.
                      Kamilova príhoda sa ani tak netýka toho človeka v kóme ako spisovateľa,ktorý tú fikciu o človeku v kóme vytvoril.Spisovateľov charakterizuje zvýšená predstavivosť a rozvinutejšia fantázia ako je to u ľudí bežné!No a tam,kde panuje nevedomosť a absentujú znalosti,tam sa otvárajú dvere fantázii.Pre mňa je zaujímavý ten spisovateľ.Škoda,že mládež dnes už číta málo.Som totiž presvedčený o tom,že práve čítaním,keď si človek musí vo vlastnej mysli vytvoriť predstavu postáv,miesta kde sa dej odohráva,každú vetu v románe zobraziť vo svojej hlave,že práve to sa im nedostane sledovaním filmu,pri ktorom len prijímajú predstavy niekoho iného a ich vlastná fantázia odpočíva a tým vlastne postupne zaniká.Preto sú dobrí spisovatelia vzácni.Lebo rozvíjajú u čitateľov fantáziu.Lebo ľudia bez fantázie sa vlastne stávajú ľuďmi bez duše…..akú majú budúcnosť?

                    • Kamil Mudra

                      Neurologové pracují s neurony a vědí už o nich relativně dost, co se týká jejich fungování, počtu, reagování na různé podněty atd. O duši se docela ostendativně nezajímají avšak nepochybují o existenci vědomí. Jeho přítomnost původně uváděli jen v mozku ale postupně se kloní k názoru že nejenom v mozku. Neumí to vědomí změřit, zvážit, izolovat ani lokalizovat ale jsou si jisti jeho existencí protože dokážou vysledovat jeho projevy. Dle mého mínění prostě nahradili termín „duše“ termínem „vědomí“ aby to znělo vědečtěji ale nejsem si jistý zda to není chyba, protože pro staré kultury bylo vědomí nástrojem duše.
                      Psychologové se také duší nezabývají a zůstávají u toho vědomí. Na rozdíl od neurologů nehledají jeho umístění ale zabývají se výhradně jeho projevy. Aby se mezi sebou domluvili zavedli si dodatečné pojmy jako pod-vědomí, nad-vědomí, ne-vědomí… a duši také korektně přehlížejí. Pokud ten termín použijí tak spíše jen obrazně, v komunikaci s klientem, ve spojitosti s pocity.
                      Psychiatři neléčí duši ale jen mozek. Mají na to technická a chemická udělátka a jakous takous představu jak by měl správně fungovat. Dá se říci že oni jsou svou profesí duši nejvíce vzdáleni (ze tří vyjmenovaných). To neznamená že by se jednotliví psychiatři vědomím vůbec nezabývali ale je to pro většinu z nich takový „vedlejší produkt“ (alespon oficiálně). Takže ani oni o duši nic nevědí.
                      Tedy lze stávající skutečnost přirovnat k situaci kdy stopař okolo sebe vidí plno stop od nohy kterou nikdy neviděl, přičemž jedni říkají že ta noha existovat musí, protože stopa sama od sebe vzniknout nemůže a jiní jsou ochotni popírat i ty stopy, aby existenci nohy nemuseli připustit.

                      Ta kniha o které jsem výše psal je spíše sociálního a protiválečného charakteru. Autor ten snový život používá jako takový „doplněk“ pro vykreslení hlavního hrdiny. I když je (údajně) napsána podle skutečné události, jde v ní především o demonstraci toho jak je válčení nesmyslné a jak dokáží být lidé bezohlední k jedinci na kterého válka dopadne tak krutým způsobem. Hlavní děj se točí okolo toho jak se ten „špalek masa“ (tak se hrdina sám definuje) o kterém bylo autoritativně prohlášeno že už není schopen myslet, snaží navázat kontakt s okolím aby mu dokázal že myslí stejně jako každý zdravý člověk. Dalton Trumbe hlavního hrdinu nikdy osobně nepoznal a tak je, samozřejmě, i jeho snový život pouhou fantasií autora.

                      Jinak, to co píši výše o svých snech má svůj odborný název – „lucidní snění“. Je to označení snů, ve kterých si člověk uvědomuje, že sní a už toto vědomí postačí k tomu aby měl ve snu „navrch“. Existuje o tom spousta odborné i neodborné literatury, která popisuje, jak proces funguje a jak ho dosáhnout. Zdá se že v kómatu je ten fenomén ještě umocněn. Mezi nejznámější autory zabývající se tématikou lucidního snění patří Stephen LaBerge. Do určité míry navazuje na učení tibetské jógy snu, ale svým pojetím se snaží přiblížit západnímu myšlení. Velký důraz klade na vědecké uchopení problematiky lucidního snění a opírá se o vlastní výzkum a experimenty. Ten o tom píše:
                      „Sny jsou výtvorem naší vlastní představivosti. Proto lidé, kteří si jsou vědomi, že právě sní, mohou své sny ovlivňovat. Mohou vytvářet a měnit předměty, osoby, situace, celé světy i sami sebe. Lucidní snění jim jednoduše umožňuje ve snu experimentovat. Takové snění není pouze jednovrstevný stav, ale nabývá různých úrovní. S vysokou mírou lucidity je vše prožívané ve snu vnímáno s vědomím, že zde není žádné reálné nebezpečí, a že právě spíte v posteli a následné probuzení trvá jen krátce. Ve snu neplatí žádné vnější zákony a tak jsou naše možnosti zcela neomezené. Zdokonalováním vědomého bytí ve snech se člověk stává více vědomým také v bdělém životě.“

                      No a co se týče možné délky kómatu tak je zajímavý příběh Terryho Wallise, který měl jako dvacetiletý autonehodu, při níž jeho spolujezdec zemřel a on sám ztratil vědomí. Probral se po devatenácti letech. Je schopen normální komunikace. Kvůli nehodě ztratil schopnost chodit ale má prý reálnou šanci na plné uzdravení.

                    • vittta

                      Já jsem byl 2x v životě v plné narkoze, a jednou se mi celou dobu něco zdálo.
                      Nevím sice co, ale byla to děsná prdel, takže jsem se probral v dobré náladě, i když jsem nevěděl proč.
                      Podruhé ovšem jsem byl totálně mrtvý- nezdálo se mi nic.
                      Mnohokrát jsem četl prožitky těch, co byli v klinické smrti, ten viděl to, ten ono, záři a všelijaké věci.
                      Takže by se člověk pomalu těšil- a nakonec, je to vděčné téma na různé články.
                      Jednou ale někdo popsal svůj prožitek v klinické smrti asi takto:
                      To mám asi pořádnou smůlu, každý něco vidí, každému je děsně fajn- ale já neviděl nic, vůbec nic.

                    • Kamil Mudra

                      Já byl v narkóze třikrát – a taky nic.
                      Ale při té první mne prý museli dvakrát „dopíchávat“ protože jsem se jim budil. :-)
                      Přitom je prý, podle výzkumů, běžné, že se lidem na operačním sále zdají sny. Vliv má také použitá anestetická látka, zvláště anestézie s propofolem. Podle výpovědí pacientů, kteří si na sny na operačním sále vzpomínají, jde většinou o příjemné příběhy. Taže spíše to bude v našem případě rychlým zapomenutím. Já se pokaždé budil přímo do stavu okamžité pohotovosti – žádné pomalé probírání.

                    • vittta

                      Vy jste byla v klinické smrti, Kočko?
                      No a Kamil- já právě mám dojem, jisté to také není, že to nebylo ztrátou paměti, to nic.
                      Bylo to takové jiné, než když se člověk ráno probudí, a nezdá se mu jakoby nic.
                      Tohle byla smrt v malém.
                      Vidím toho doktora, jak mi dává kyslík, nebo co na hubu, a pak- jsem byl mrtvý.
                      Až mě budili.
                      Nebylo to nijak příjemné, i když nic nemůže být ani nepříjemné.
                      Ale pocit, že může existovat NIC, už ve mě zůstal.

                    • kočka šklíba

                      Ano byla. Chybou lékařů při dost banálním zákroku jsem měla sepsi a než na to přišli tak jsem byla v klinické smrti, naštěstí jednak k tomu došlo během reoperace a za druhé v Praze, takže mě převáželi z operačního sálu 155 na ARO na Bulovku a protože jsem byla mladá, tak jsem to přežila. Ale opravdu nic jsem v tomto stavu neviděla. Osobně si myslím, že ti lidé co popisují své zážitky bud přímo lžou a nebo tak dlouho pátrají ve své paměti, že začnou věřit že něco viděli.

                    • vittta

                      Může to někdo vidět, co by ne.
                      Ale celkem logicky- se lépe prodávají zážitky těch, co to viděli než těch, co neviděli nic.
                      A nebo třeba to vidí jen ten, co fakt umírá, což nemusí být nutně každý, kdo je v klinické smrti z lidského hlediska.
                      Na tyhle věci nemám vyhraněný názor ve smyslu ANO-NE, protože to je nad mé možnosti logického posuzování.
                      Jinými slovy, prostě to nemohu vědět, co kdo viděl, ale myslím si, že ti lidé nelžou, nebo jejich většina, někteří asi ano, aby byli zajímaví.
                      No tak dobře tak, kdo by na mě čas od času štěkal, kdybyste bývala umřela, musela by asi Lujza, ale ta se do toho moc nemá.

                    • Kamil Mudra

                      „bud přímo lžou a nebo tak dlouho pátrají ve své paměti, že začnou věřit že něco viděli.“
                      No… Takhle obecně se k tomu nedokážu postavit protože mi v tom brání zdravý rozum. Nepochybně je mnoho těch kteří si vymýšlí aby z různých důvodů upoutali pozornost. Dále ponechávám stranou všechna vyprávění popisující tunely, krajiny nebo setkání s duchovními bytostmi či zemřelými blízkými. Protože to vše se může odehrávat jen v jejich hlavách a to zda si to schválně vymysleli a nebo tomu opravdu věří už pro mne není důležité. Touhle probírkou se příběhy zúží na popisy toho co ti lidé viděli během svého pobytu na operačním stole, přičemž beru v potaz pouze zdokumentované a ověřené případy. Naštěstí se tomu věnuje po světe dost lidí, takže mi pořád ještě slušné množství zbude. A ten zůstatek pak nasypu do síta tvořeneného všemi racionálními možnostmi jakými se ten či onen případ dá vysvětlit. V tom sítu toho hodně uvízne. Ale to co i potom propadne, se už opravdu nedá vysvětlit jinak než tím že ten člověk své tělo opustil a pohyboval se nějakou dobu bez něj. Protože to co popisuje by neviděl ani kdyby v tom operačním sále stál, úplně zdravý a při plném vědomí. Těch případů je relativně dost ale na množství stejně nesejde, protože pro potvrzení toho že je to možné postačí vlastně i jenom jeden prokazatelně doložený. A proto také uvedu jen jeden z těch případů jako příklad:
                      Jedna žena která se na ten operační sál dostala hodně rozmlácená po automobilové nehodě, během operace ze svého těla vystoupila. ale nesetrvala na sále (prý se jí nelíbil pohled na to jak se chirurgové v jejím těle vrtají) ale vypravila se letmo (ve smyslu že se vznášela) po nemocnici. Zapamatovala si vícero detailů týkajících se zařízení i dějů právě probíhajících (většina toho se zpětně potvrdila) ale co mne nejvíc zaujalo bylo vyprávění o tom co viděla když vylétla z budovy a pohybovala se podle fasády. Perfektně totiž popsala nějakou starou plátěnou botu (něco jako kecka) která ležela na venkovním parapetu nějakého malého okna, asi ve třetím patře budovy. To samozřejmě zaujalo i tým který se jí věnoval a tak se šli podívat ven – ze země nic vidět nebylo a ani proti té fasádě nebylo nic odkud by se něco takového vidět dalo. Tak šli prozkoumat místnosti které na tu stranu okna měly. S pokojema a kancelářema nebyl problém ale na jejich parapetech nic nenašli. Ale ještě jim zbyly dveře do nějakého kamrlíku od kterého měla klíče jen uklízečka, tak ji sehnali a ona je tam zavedla. Na první pohled zas nebylo nic vidět, protože kamrlík sloužil k ukládání všelijakého bordelu, který se většinou odveze až se dostatečně nahromadí a tak i okno bylo zarovnané nějakými krabicemi na vyhazov. Tak ty krabice odklidili, pavučinami zanesené okno otevřeli – a našli tam tu botu přesně takovou jak ji ta žena popsala. Samozřejmě je napadlo jestli někdy v nedávné minulosti v tom špitále nepracovala, nebo nějaký její známý který by ji o té botě řekl (i když nevím proč), ale ne. Ona v tom špitále nikoho neznala ba ani nebydlela nikde poblíž, protože tu bouračku schytala během delší cesty odkudsi kamsi a do té nemocnice ji přivezla záchranka, protože byla nejblíž.
                      No a teď to nějak racionálně vysvětli. Samozřejmě můžeš říct že je to celé vymyšlené – jen taková pohádka. Ale bylo u toho dost svědků a ten výzkumný tým to ještě nafotil. No a takových případů je vícero od jiných výzkumných týmů i jednotlivců po celém světě, kteří se tomu fenoménu věnují, publikují je a většinou se ani mezi sebou neznají.

                • Medenka

                  no, schválně vám pošlu report, jestli tam tedy v těch kabinkových lanovkách třeba v Interlakenu a na podle mého nejlepší sjezdovce Švýcarska /Inferno Strecke/ vedoucí dollů do Mürrenu, jestli tam uvidím nějaé lidi, co si budou psát už předem na lanovce závěť, anebo jestli spíš se budou bavit o tom, co si dají za dobrotu v otáčivě panoramatické restauraci Piz Gloria.

                  Já jen, že jistě to tam znáte a snad je pod vaší úroveň „opisovat“ nějaké bláboly z britského bulváru. Jistě také lyžujete, tak se jeďte podívat v prosinci do těchto míst, uvidíme, kolik bude na odstavném parkovišti Interlaken-Ost namísto aut a Neoplanů stát sanitek a pohřebáků.

                  Ono totiž, že někdo někde umírá (na cokoli, třeba na zánět slepého střeva (a že mu někdo nedokázal včas pomoci) jaksi sama o sobě netvoří dojem, že všichni v brzké době umřeme a že bychom se na to měli tak nějak nachystat.To dělají jen dezinformátoři a šiřitelé poplašných zpráv, jejicjhž motivy podněcující tuto jejich „zájmovou“ činnost jsou ovšem zcela jiného charakteru, než nezištná starost o lidské životy:-(

                  99% lidí ve Švýcarsku na nic neumírá a snaží se žít své běžné životy. A o blížících se vánocích se bude jistě radovat a veselit s práteli jako každý jiný a jak jsem řekl, na těch sjezdovkách budou jezdit lidé a ne mrtvoly.

                  Rád vám na důkaz tohoto svého tvrzení sem postnu nějaké dokumentační foto, jestli se to smí.

                  • embecko

                    Problem tehle certovskych sjezdovek je, Medenko, ze na ne musite mit „jednorazove“ botky s flexem >120, ve kterych nevydrzite dele, nezli 2-4 hodinky (chcete-li sjezdovku opravdu vyuzit).
                    Takze troje vybaveni: Na „Black Mamba“, na beznou sjezdovku a na celodenni all-moutain lyzovani s ev. vypady do terenu mimo sjezdovku.

                    • Medenka

                      vidím, že se vyznáte, ale je tam i skiroutenabfart, taková „dámská“ okružní sjezdovka 12km dlouhá. Díky tomu je tam skoro prázdno, takže se tam ani moc lidí blízko sebe navzájem nepotká (ideální na „covidové“ lyžování). Ano, jsou tam i freeride zony a „buckelpisty“, ale tyhle divočiny už nejezdím, klouby by mi asi daly za to za uši:-).

                      Ale myslím, že to nic nemění na tom, že i když v posledním týdnu ve Švýcarsku bylo dost jednorázově pozitivně otestovaných, nevěřím, že by mělo mít zrovna Švýcarsko dlouhodobě problém. Není to Hong-Kong, mimo města a turistická centra nevěřím, že by se někdo anonymně někde v „davu“ nakazil a trasování mezi těmi, kde byli diagnostikováni na covid pak funguje rychlé vyhledávání kontaktů s kým kdo přišel „ve stáji“ nebo někde na farmě do styku.

                    • embecko

                      Loni uzavreli vsechny vleky o mesic drive, coz byla pro znalce tragedie, nebot slo o jasne nejlepsi sezonu za poslednich 10 let (v noci -3°C, pres den do +10°C, k tomu v noci snezilo a pres den bylo azurro…a melo to vydrzet cely mesic).
                      A zavreli i pokoutni vleky, kde byli 2-3 lidi na kotve, zbytek jezdil nekde v lese :o)
                      Takze i letos bych mel lehke obavy…
                      https://www.3s-ski.de/voelkl-deacon-84-skiset-2020-2021-119221900/#168ad39c24c81518882c908bcd07a13b
                      Tohle jsou pry jedny z nejlepsich lyzi, co kdy byly vyrobeny. Maji multiradius a umi vsechno, od preparovane pisty po prasan. Od slalomu pres obrak po smykany freeride.
                      Neznam recenzi, ktera by na ne nepela ody.
                      Navic je delaji i mekci, bez titanalu s karbonovym ramem pro ty, co to nechteji tak rasovat a neradi jezdi na (rannim) ledu.
                      A je to Made in Deutschland, tedy kvalita, zadna China :o)

                  • vittta

                    Hlavně klid, Měděnko, né každý Švýcar slaví vánoce.
                    Tímhle tempem bude za rok tato nevinná hláška koštovat rok na tvrdo za islamofobii a intoleranci.
                    Jinak já- ač z hor, lyžovat neumím, a nikdy mě to nechytlo.
                    To svědčí o mé frustraci a životním neúspěchu, ale celkem zábavné byly zimní jízdy sovětským vozem Gaz 69, který vyniká v nějtěžších terénech, zimní období nevyjímaje, nic méně aby topil, musí být v pohybu.
                    Jenže…copak někde v terénu, ale dostat se tam nasolenou silnicí je problém, protože ceněný vetrán pak mizí před očima.

                    • Medenka

                      Vanoce neslavi plno lidí i v jiných státech, a já se ptám: „A proč by měli“? Protože si to v Česku někdo mysli, že je to krásné? Já jsem také neslavim… co se mnou?

                    • vittta

                      To já nevím, kolik lidí slaví vánoce, třeba u nás.
                      Ale od vás vím, že ve Švýcarech je to 99%.
                      To je na pováženou, protože to zavání urážkou islámu a dalších náboženství, která vánoce neslaví.
                      V dnešní době nebezpečná slova, od vás bych je nečekal, trošku tolerance bych prosil.
                      A já vánoce slavit budu.
                      Můj fotr včera říkal, že zase budou ty posrané vánoce…
                      Hmm. a já mu řekl, proč posrané?
                      Jaké si je uděláš, takové je máš.
                      Nikdo tě nenutí vymetat krámy jak pičus, a kupovat hovadiny, ne?
                      Dal mi za pravdu.

                    • Medenka

                      kde jsem napsal že 99% lidí slaví vánoce ve Švýcarsku? A jestli jsem to nikde nikdy nenapsal, proč to uvádíte a píšete tak naprosté nesmysly o zemi o níž nejspíše absolutně nic nevíte?

                      Vánoce nejsou totiž pohansky vyzualizovaný nekřesťanský nazdobený stromeček, santa-.clausovský konzumní rauš ani oslava narození dost dobře zcela smyšleného anebo zcela bežně hříšného člověka jako je většina z nás ostatních (jen jistá část sektářsky zaměřených lidí jej takto sakralizuje – v ostatních světadílech existenci Ježíše berou na vědomí, ale jeho významu nepřikládají jakýkoli božský záměr ani nesdílejí liturgii o jeho původu ani nadpřirozených schopnostech).

                      Vánoce jsou v Evropě především zcela fyzikálně platným a pro všechny naprosto exaktně prokazatelným – obdobím zimního slunovratu. A to důvod ke slavení JISTĚ JE, protože stejně jako dřeviny a byliny, i živočichové potřebují optimální dávku slunečního svitu pro svůj vitální rozvoj. Myslím, že naproti tomu mýtickému, zvykově ritualizovanému svátku „tlupy“ (ranné křesťanství vykazovalo silné znaky tlupy a to značně barbarské) a takto i PŘIVLASTNĚNÉMU i zbytkem společnosti – je tento fakt daleko přirozenější.

                      A to i pro ty, kdo nevěří na „Jěžíška“, ale kdo implantaci jeho mytizace a sakralizace do našeho tzv. KULTURNÍHO OKRUHU, považují za škodlivý (i já). A to nemusí být jen příslušnícii jiných náboženství, ale i liberálně oientovaní ateisté, vědeckotechničtí progresivisté, evoluční pragmatici, či ryzí (nikoli jen marxističtí) materialisté…

                    • Medenka

                      Děkuji, Kamile, že jste prokázal že jsem nikdy nenapsal, že by 99% Švýcarů „slavilo Vánoce“. „Radovat se a veselit (z volna a sportu o dovolené na horách)“ má do vánoční liturgické spirituality opravdu dost daleko..

                    • vittta

                      No to je trapárna.
                      Tak vy plácnete sračku, a pak se vymlouváte, že jste…tam vlastně ty vánoce dal nějakou náhodou, nebo co.
                      Tak příště napište něco srozumitelnějšího, třeba že 99% Švýcarů se bude radovat ve druhé polovině prosince.
                      No, a kdo ví, třeba se budou radovat i v lednu, či únoru, březnu, dubnu, květnu…atd…ne?

                    • vittta

                      A co je mi kurva do toho, jak berou Ježíže Krista někde jinde?
                      A jestli je aplikace křesťanství do našeho okruhu škodlivá…no a?
                      Já budu prostě slavit vánoce, a když na to přijde, klidně i narození Krista.
                      I kdyby to 1000x byla nesmyslná pověra, je alespoň, na rozdíl od zasraného multikulturismu- krásná.
                      A vy si slavte co chcete, ale neříkejte tomu vánoce, ale třeba …postramadán.
                      Do toho mi nic není.
                      Ale neříkejte tomu slunovrat, ten je trošku jindy, 21.12., zatímco vánoce jsou 25. a 26. 12.

        • pzk11

          Upresním:
          1/Návšteva potravín, drogérie a lekárne nebola podmienená absolvovaním testu.
          2/ Okresy s nízkym výskytom nákazy (konkrétne Bratislava) boli testované iba raz.

          • Medenka

            díky za tip, já jsem zatím stále věrný švýcarskému výrobci Stöckli -používám slalomky Laser SL.

            • embecko

              Stöckli mam na freeride, na slalom Atomicy, do prasanu Movement, na dlouhe oblouky Salomony. „Nevyhoda“ dobrych slalomek je, ze take nevydrzite dlouho, chcete-li vyuzit kapacitu spickovych, coz Stöckle jiste jsou (to mate jak s tema botama). Ja na nich dam 2 hodiny a na cestu domu si beru rolator. Navic na nich musite jet rychle, teprve pak se kousnou, coz s vekem zvysuje riziko urazu.
              Ty Völkle jsou spise tip do budoucna: sirsi stred +- 80 mm, delka= vyska postavy minus 10 cm…na tom se da delat uplne vsechno a to zcela v klidu. Stejne mluvi i vyse uvedeny Quast, coz je profik: Lide si v marne nadeji kupuji racecarvery a pak zjisti, ze na ne nemaji. Ne tecnicky, ale treba na celodenni lyzovani, o tydnu na horach ani nemluve to proste neni, to je jina kategorie. Ani natrenovany profik na nich vice jak ty 3 hodiny neda.
              Moje Stöckle jsou 186 cm a mam jich pomalu uz take dost (Atomicy slalomky jsou 170 cm). Proto jsem se ted trochu zajimal, kudy dale. Nakonec to mate podobne jako s autem: pokud chcete rodinne auto na dovolenou, Ferarri si asi nekoupite. A naopak, kdyz jste sam a rad podrazdite plyn, tak vas zas neuspokoji Mercedes Transporter.

              • Medenka

                to jsou dost dlouhý, já sice nejsem žádný čahoun ale mám na slalom jen 165. Dříve jsem jezdil na klasický sedvičový struktuřes s grafitogaliovou skluznicí, ale dneska se dělají torzní boxy sklolaminátový s titanovými výztuhami ale základem je vždycky kvalitní pevné ale ohebné dřevo protkané a zpevněné titanalem. Víc o tom fakt nevím:-)

                Víte učil jsem se na Artiskách bez hran s nohou připoutanou kusem kůže v ohebné patě a na sůpíčce vsunuté do takové kovové násady přišroubované ve středu lyže. Myslím, že ten kdo zvládl tento technologický pravěk za socialismu, je mu už i trochu jedno jak dobré má to obecně neskutečné technologické pohodlíčko dneska za kapitalismu:-)

      • pzk11

        Upresním:
        1/ Do potravín, lekární a drogérie mohli aj netestovaní.
        2/ Okresy s nízkou mierou nákazy (konkrétne celá Bratislava) boli testované iba raz.
        3/ My nášmu premiérovi nepovieme inak než Malý Napoleon. Keby už aspoň postupne púšťal do školy ďalšie decká!

  5. vittta

    Tady hovoří Janek Ledecký.
    Jeho názory jsou zajímavé tím, že v nich převažuje zmatek.
    Tak zpěvák začal tím, že nás „oni“ děsí.
    Děsí nás přeplněnými špitály, hromadnými hroby a plnými márnicemi- ale už u toho nezmínil, jestli je považuje za pravé, nebo falešné.
    Pokračuje klasicky- největším kšeftem v dějinách farmacie.
    To je taková slovní hříčka, že, „kolik višní, tolik třešní“, jestli to bude NEJVĚTŠÍ kšeft v dějiných farmacie sice nikdo neví, kšeft to však bude obrovský.
    Myslím ale, že daleko větší kšeft by byl vynález léku na rakovinu- a lze se jen divit, že proti tomuto- nepochybně ještě daleko většímu kšeftu v dějinách farmacie, nikdo ne a ne protestovat- naopak, drtivá většina lidí farmakology v tomto úsilí nepochopitelně podporuje a nic nenaplní spolehlivěji jakoukoliv sbírku, než to, že je určena na boj s rakovinou.
    Pak pokračuje vakcinací, který bude povinná- a také třeba nebude, ale bez ní nás nepustí ani na Slovensko- což ale je z kategorie domněnek zpeváka, nikoli faktů.
    Co naopak co kategorie faktů je, jsou vypočítané zákazy, překvapivě shromažďávání a zpívání, což asi myslí koncertování, a také právo na vzdělání.
    Koncerty má vyprodané, ale obávám se, že by na ně- i kdyby se to s mnoha zásadními doporučeními mohlo- nepřišlo zdaleka tolik lidí, jak si zpěvák myslí- to ovšem je pro změnu má doměnka.
    Následuje kopanec do Blatného a jeho poradců- že tomu hovno rozumí.
    Blatný si- pravda- ne a ne vzpomenout, na svůj podpis milionu chvilek, ale zde se vyšlo vstříc právě takovým Ledeckým, když se jim nelíbil Prymula Orwel veliký, který tomu asi rozuměl o chlup víc, nic méně Blatný nemá dceru s nějakou dohazovací firmou.
    Kdo by to měl dělat Ledecký neřekl, asi se na to místo- celkem pochopitelně, nikdo moc nežene- žádný stínový ministr zdravotnictví s převratnými názory se zatím neobjevil.
    Pak se tam motá ve PSU a že ta omezení mají být věčná, čímž by stát ale přišel o zásadní částku na daních, takže se tomu tak úplně věřit nedá, už proto, že nejen faramakologie je kšeft, ale i jiné nadnárodní společnosti, které přicházejí o notné zisky tím, že neprodávají malé krámky- mnohdy a převážně jejich zboží.
    Pak do toho zamotal kanál Odra a Dukovany, kde Ledecký čuje nějakou tržní lumpárnu, že se to jako zadá Rusku nebo Číně, což nás nějak asi ohrozí, než kdyby to stavěl někdo jiný, třeba….USA.
    Následuje starost o staré, kde vláda nějak chce, aby jich umíralo co nejvíc, aby se mohl udržovat vyjímečný stav- který ale vláda na nic nepotřebuje, naopak škodí, jak jsem uvedl, opět jiným nadnárodním společnostem, a výběru daní.
    Končně Ledecký přišel s nápadem- vyjít do ulic, a shodit vládu.
    Tady je ale problém v tom, že žádná potencionální nová vláda nemluví o tom, že by opatření zrušila, vlastně o tom nemluví nikdo, i když současná nařízení kritizuje kde kdo.

    https://www.parlamentnilisty.cz/arena/monitor/Chudak-milionar-Covid-maskuje-zlo-rekl-Janek-Ledecky-A-je-mela-645001

  6. vittta

    Pozoruhodný případ z Belgie.
    Mladá majitelka kosmetického salonu spáchala sebevraždu.
    Není sice doložitelné proč, ale všichni to vědí.
    Kvůli lockdownu.
    Zajímavé na tom je, že kosmetické salony nemají nárok na státní podporu, protože nejsou nezbytné- což je jistě příklad hodný následování, protože to ušetří peníze nám všem, a jak vím z diskuzí o EET, byly to právě kadeřnice, které příznivcům EET vadily nejvíc.
    U nás kadeřnice nárok na podporu má, byť to není závratná částka, a také snad má nějaký nárok na nízkoúročnou pujčku, zde to nevím přesně.
    Za povšimnutí stojí i to, že mladá žena měla potíže už před lockdownem, ono celkově z článku nijak nevyplývá, že nějaký lockdown v Belgii je, mladá žena prostě měla potíže se zákazníky, i když jí nikdo zřejmě zavřít nepřikázal- navrhl jí to její účetní.
    A tak to je spravne- tak to ma byt- nikomu nic nezakazovat, a tím pádem nikomu nic nedávat.
    To jen Babiš je měkota, že něco dává- a oprávněně je terčem útoků, že dává málo.
    Jinde nedávají nic, a nikdo na ně nenadává- protože nemá proč, když jim nic nezakazuje, jen doporučuje.
    Tak až zase bude nějaký Ledecký nadávat na vládu, a chtít vyjít do ulic, ať se podívá, jak probíhá nemilosrdný kapitalimus jinde.
    https://www.seznamzpravy.cz/clanek/belgii-sokovala-sebevrazda-mlade-kadernice-rozjety-salon-ji-znicil-lockdown-130959#seq_no=3&source=hp&dop_ab_variant=0&dop_req_id=iMyob6naqD3-202011241150&dop_source_zone_name=zpravy.sznhp.box&utm_campaign=&utm_medium=z-boxiku&utm_source=www.seznam.cz

  7. vittta

    No a tady jsou rozkryté karty (asi nejen) české politické scény.
    Tak tzv. pravice už celá léta nemluví o ničem jiném, než o snížení daní.
    Ale teď je průser- Babiš daně- s podporou ODS a nedemokratických stran fakt snížil.
    Darebák.
    Tzv. levice zase mluví o podpoře starých a dětí- a Babiš snížil jízdné, dá důchodcům, a proplácí v době epidemie celkem dost velký kotel soukromým firmám.
    Lump!
    To si dovolil dost.
    On snad chce plnit předvolební sliby, nebo co….tak tohle nám tu nezaváděj, Andreji, před volbami slib co chceš, ale pak na voliče naplivej, jak je dobrým a funkčním zvykem!
    https://www.seznamzpravy.cz/clanek/glosa-ods-dala-babisovi-co-chtel-fiala-si-nevidi-na-spicku-nosu-130952#seq_no=3&source=hp&dop_ab_variant=0&dop_req_id=zcUbAugdRni-202011241228&dop_source_zone_name=zpravy.sznhp.box&utm_campaign=&utm_medium=z-boxiku&utm_source=www.seznam.cz

    • Kamil Mudra

      Otázka je, k čemu nám budou ty prachy v peněžence navíc, při navýšení cen. Protože byznys je byznys a přes to vlak nejede.

      • vittta

        Nějaký čas to asi nezafunguje, obchodníci budou rádi, že prodají, sklady by měly být teoreticky plné.
        Zvýšení cen očekávám až se vzpamatovanou ekonomikou.

        • Kamil Mudra

          Byznysu postačí ty „vzpamatované“ peněženky. Leckde „reagují“ i s předstihem. Například u nás v ulici: pizza která stála 180 už stojí 240. Drobná cenová navýšení na jednotlivých položkách v sámošce u Alberta už se mi ani nechce vypisovat – nebylo by jich málo. Tam to řeší salámovou metodou, abychom si zvykli. Ale jen salámů se to rozhodně netýká.

          • vittta

            Tohle si myslím že je tím, že je těch kšeftů s pizzou málo otevřených.
            Až z čista jasna otevřou všichni, na nějakou pizzu za 240 se jim každý vysere.
            To samé u Alberta, oni vlastně jednou bez konkurence, a těží z nejistoty kupujících, kdy mnozí vůbec netuší, co a kde koupit.
            Celkem by mě zajímalo, jak to bude dál.

  8. Jana

    Vittto,
    dám ti námět na další rozbor. Pokud by ti připadalo, že chci provokovat, tak to v žádném případě. Ten článek ke mně totiž promlouvá „navajsky“ To je jen pro opravdové fajnšmekry
    Nejnovější informace:
    „Po zpětné úpravě statistik štěká PES už pět dní na trojku.“
    Změny ve statistikách podle Duška musely být udělány, způsobilo je plošnější využívání antigenních testů, které se začaly používat ve větší míře například v sociálních zařízeních.
    „Do setu testů byly zaneseny opakované a verifikační testy, souvisí to zejména s nástupem antigenních testů. Tahle metodická změna je naprosto nezbytná a muselo se k ní přistoupit. Určitě je správnější tu agendu negativních konfirmačních testů dohlásit než ji tam neuvádět,“ vysvětlil zdravotnický statistik s tím, že k dalším takovým změnám by nějakou dobu teď docházet nemělo.

    https://www.novinky.cz/domaci/clanek/po-zpetne-uprave-statistik-jsme-na-stupni-tri-nelze-o-tom-ted-debatovat-mini-dusek-40343117#seq_no=1&source=hp&dop_ab_variant=0&dop_req_id=3tNAlKzU6t5-202011241255&dop_source_zone_name=novinky.sznhp.box&utm_campaign=&utm_medium=z-boxiku&utm_source=www.seznam.cz

    • Kamil Mudra

      „PES nevyhlašuje stupně pohotovosti a mezi jednotlivými kraji jsou v indexu rizika tak propastné rozdíly, že určitě i zpětně nelze debatovat o tom, že by celá republika spadla do nižšího stupně.“
      Klasický problém centrálního řízení. Průměr neplatí skoro nikde ale rozhoduje se podle něj. Výsledkem je že každým rozhodnutím naštveš obě strany názorového spektra, protože „každý vidí že se rozhoduje blbě“.
      Když pak soud napadne jakékoli rozhodnutí s odůvodněním že „nebylo dostatečně vysvětleno“, nezbývá rozhodujícímu nic jiného než zavalit veřejnost hromadou dat, která jsou jí sice k ničemu ale soudům alespoň trocu zavřou hubu, protože: „Každý si přece může přečíst že…….“.
      Nakolik tomu rozumí je už jen jeho problém.
      To se týká nejen rozhodování okolo covidu – takže nic nového pod sluncem.

    • vittta

      No tak jako Kamil- moc bych těm číslům nevěřil.
      Čísla jsou jen čísla, a s těmi umí zacházet jiní, než odborníci na cokoliv smysluplnějšího.
      Hlavně aby to zase nějakým překotným uvolněním neposrali, ale malým obchodníkům sebrat vánoce…to se asi ekonomicky vůbec nehodí.
      Tím spíše, že na vánoce, chtě- nechtě, se sociální styky umocní tak jako tak.
      Myslím, že ekonomicky jde o to, že lidé mají hodně peněz, nebylo je moc za co utratit- tak ať je vrhnou do oběhu.

      • Kamil Mudra

        „Myslím, že ekonomicky jde o to, že lidé mají hodně peněz…“
        Jak kteří. Mnohým se rapidně snížily příjmy. Jde o to kterých je víc. :-(

        • vittta

          Já bych řekl, že mnoho lidí s těmi příjmy žije na dluh.
          Líbí se mu televize- koupí jí na splátky.
          Líbí se mu dovolená u moře, koupí jí na sekáče.
          Libí se mu cokoliv- zasekne se, a má to.
          Takže kuriozně ztráta plného příjmu může tohle zabrzdit, a dotyčný má peněz naopak víc.
          Neplatí to u všech, ale u mnohých to platit bude.
          Je otázka, jak velký kus koláče budou ti „mnozí“, protože se vlastně konečně v praxi ukáže, jak to celé je.
          Kecy, kterými nás krmili, mnohde narazí na realitu.
          Uvidíme.

  9. Jana

    Rozumím – potvrzuješ, že řeč je to opravdu lidská, ale v dohledu žádný Indián kmdne Navajo, aby přeložil slova. :-)
    A tady je ještě jeden rébus“
    PES nebude štěkat na sport. Bude se řídit jinou tabulkou
    Hlavní hygienička Jarmila Rážová proto ve spolupráci s Národní sportovní agenturou vedenou Milanem Hniličkou připravuje novou tabulku, která by změnila opatření pro sport uvedená v systému PES
    Jediné, co se řeší, jsou úrovně rozvolnění a rozdíly mezi profesionálním, amatérským organizovaným a rekreačním sportem. Mimo to se tam také řeší další oblasti sportování, jako jsou fitness, wellness a saunová centra,“ sdělil Hnilička serveru iDnes.cz, který o nové tabulce informoval……..nově by počet lidí ve vnitřních prostorech posiloven či bazénů nebyl omezen na deset, ale odvíjel by se od plochy, kdy by na každých 15 metrů čtvrtečních připadal jeden člověk. Stejně je tomu v současné době například v obchodech“
    .
    https://www.novinky.cz/domaci/clanek/pes-nebude-stekat-na-sport-bude-se-ridit-jinou-tabulkou-40343155#dop_ab_variant=0&dop_req_id=w0tnCYBxMrO-202011241521&dop_source_zone_name=novinky.sznhp.box&source=hp&seq_no=4&utm_campaign=&utm_medium=z-boxiku&utm_source=www.seznam.cz

    A teď-. platí pro bazény i obchody – bude sice dodržen počet lidí na počet m2, ale jak se zabrání, aby třeba před regálem se zeleninou byl na 15 m2 jen jeden člověk? Jeden plavec v bazénu? Nebo i 4 plavci, ale každý ve „svém“ rohu. A dá se vůbec takhle plavat?
    Nebo – rozdíly mezi profesionálním, amatérským a rekreačním sportem. tomu snad rozumí každý, ale bude dělat ty rozdíly mezi nimi virus?
    Mám ze všeho takový dojem, že všichni zainteresovaní si místo piškvorek hrají na semafor a PSA. Že by opracdu neměli nic vážnějšího na práci?

    • Kamil Mudra

      „A teď-. platí pro bazény i obchody – bude sice dodržen počet lidí na počet m2, ale jak se zabrání, aby třeba před regálem se zeleninou byl na 15 m2 jen jeden člověk? Jeden plavec v bazénu? Nebo i 4 plavci, ale každý ve „svém“ rohu. A dá se vůbec takhle plavat?“
      Všechna tahle nařízení zajišťují pouze možnost předepsaného rozptylu. To už je na lidech jak tu možnost využijí/nevyužijí. Ale nikdo pak nemůže říct že nemohl ty rozestupy dodržet proto že provozovatel nezajistil podmínky. Nesmíš to posuzovat realisticky ale právnicky.

    • vittta

      Opět jako Kamil.
      On si každý dá sám o sobě majzla, lidé pochopili, že je lepší držet dištanc, než se „líbat“ na ulicích.
      Podle mě nelze donekonečna udržovat vyjímečný stav, musíme se s tím naučit žít- a už samotná hrozba lockdawnu by měla v podstatě fungovat.
      Ve skutečnosti na nařízení sere jen malá část lidí, zbytek- byť nespokojeně, opatření respektuje a chápe.
      Takže na jednoho prudiče je deset sice rypákujících, ale zároveň nemajících nejmenší zájem se nakazit, nebo způsobit další případná omezení.
      Já si vůbec myslím, že se ta situace ve společnosti zveličuje- typ milion chvilek, kde se vlastně tvrdilo, nebo to mělo vyplynout, že zásadní část občanů „toho“ má už dost, a chce měnit vládu.
      To se politicky vyzkoušelo, ale nic nenaznačuje tomu, že to tak opravdu je.
      Kromě toho, jak často píšu, nikdo lepší řešení nemá, takže psychologicky vzato, lidé nakonec nebudou mít plné zuby vlády, ale kverulantů.

  10. vittta

    Jó, já s tím negrem souhlasím.
    Nelíbilo se mu tady, dekoval se.
    Ale ať drží hubu, a stará se o sebe.
    Tady jsme ho přijali, dali mu občanství, a ta špína ještě vysírá a vydírá?
    Co si o sobě myslí, tady je vláda a prezident volen, né jmenován EU, nebo dokonce že se jím někdo ustanoví, a bude určovat zahraniční politiku.
    https://www.parlamentnilisty.cz/arena/monitor/Vyzeneme-z-vas-rasismus-a-pomuzeme-migrantum-V-CR-je-to-pry-hruza-Novy-plan-EU-645127

    • kočka šklíba

      Máte pravdu a s čím souhlasím je sice vulgární (já bych to tak nenapsala) ale pravdivý příspěvek, alespoň u mě “ Vy ku…, vy jste z nás ty rasisty udělali.“ Je to smutné ale už se domnívám, že ano, že je to tak. Já studovala na hnojárně, a jezdila do školy přes strahovské koleje. Denně jsem potkávala mnoho studentů jiné barvy pleti a nikdy mě nenapadlo je brát jinak než jako lidi. Kamarádili jsem s několika studenty ze Afriky, a opravdu přísahám nikdy jsem neměla nějaký problém s tím že jsou jiné barvy. Nakonec v dětství jsem vyrůstala na Smíchově, tam bylo mnoho cikánů, ale rovněž jsem si myslím neměl problém s jejich barvou, s chováním ano, to mnohokrát. Až nyní se přistihuji při rasistických myšlenkách. A to nepotkávám jak cikány (pouze výjimečně) tak i poměrně málo lidí s jinou barvou pleti. I když soused v domě je Arab asi, ale ten tu s rodinou bydlí déle než my.

      • vittta

        To je ono.
        Člověk tak nějak- když je normální- nemá v sobě danou nějakou rasovou nenávist.
        Cigoši jsou verbEž, každý si na ně dával pozor, a každý také znal některé, kteří byli normální.
        Nějaká barva kůže nikoho nezajímala, a ani nezajímá, u těch černých studentů už vůbec ne, ale to byl výběr, což jsme nevěděli, nebo to spíše neřešili.
        Jenže teď nám najednou vnucujou, že jsme kurvy rasistické, že bereme cigošům vzdělání, že jsme je dávali do zvláštních škol (každý přitom ví, že do zvláštní šli jen ti opravdu nejblbější, ale jen se souhlasem rodičů- a ti, co chodili do normálních tříd prolejzali z milosti se čtyřkami), pak že se bojíme cizího, jsme xenofobové, islamofobové…..
        A najednou toho má člověk plné zuby.
        Já třeba rychleji, vám to trvá déle, někomu ještě déle, ale nakonec to podporují- ten multikultiráj- jen extremisté, kteří se chovají jak náckové, a nijak jim to nevadí, a ještě za nácky označují druhé.
        To pak ten efekt musí přinést- nakonec je každá černá huba potencionální nepřítel, už i proto, že na jeho zádech budou profitovat bílÍ či cizáčtí povaleči a plácalové o 50 pohlavích a sebemrskači o méněcennosti bílé rasy.
        Tuhle bandu fakt nikdo normální podporovat nebude, i kdyby byl svatý.
        A oba víme, že ti negři jsou v tom kolikrát nevinně, ale jak to vyřešit jinak, než sem nepustit žádného?
        Najednou jinou možnost ani nemáme- a ta druhá je obětovat naše dějiny, naší kulturu, náš jazyk, naše všechno.
        A na to jim z vysoka SERU!

      • oh

        „Každá akce vyvolává stejnou reakci opačného směru“ asi neplatí jen ve fyzice.

        • Kamil Mudra

          No, ale bohužel to zatím vypadá jako by se Evropa snažila tu platnost popřít. :-(

      • embecko

        “ Vy ku…, vy jste z nás ty rasisty udělali.“
        Ano, ano, dobry prispevek, kocko. A nejde jen o rasy, ale vetsinu prosazujicich se mensin. Pamatuji na Hromadu, jak zezacatku 90. leti rika: „Adopce? Ale prosim vas, nevymyslejte si, nam jde jen o registrovane partnerstvi.“
        Uz jsem to u kdysi rikal a mluvim stejne jako ty: vyrustali jsme mezi homosexualy, psychicky postizenymi a Romy a tehdy nikomu na mysl ani neprislo, ze by to mel nejak resit Tihle lide byli organickou casti party/ kolektivu a jak pises „opravdu přísahám nikdy jsem neměla nějaký problém s tím že jsou jiné barvy“. Anebo jednoduse „jini“, dodavam.
        Najednou se tohle tema otevrelo a clovek si zacina uvedomovat, ze sam neni normalni, protoze je vetsina, coz ho zacne mrzet, nebot mu to furt otloukaji o hlavu :o)

      • Kamil Mudra

        Je to tak. Ze všech „jiných“ nesnáším (a s velkým náskokem) nejvíc ty sluníčkáře kterým se už podařilo zmršit plno pojmů které pro nás s naprostou samozřejmostí znamenaly jednoznačně kladné vyjádření (pravda, láska, vlastenectví, toerance…..) a z nás se neustále snaží udělat všechno špatné zač nás označují. Ke komentářům výše na tohle téma nemám co bych dodal. Vyrůstali jsme za velmi podobných podmínek a vytvářeli si téměř shodné přístupy a tedy se ztotožňuji se vším co je v nich napsáno.

        • vittta

          Nejhorší je, že dokud neotevře hubu, tak to na něm nepoznáš.(sluníčkáře)
          Vidíš cigoše- a už si držíš peněženku, nebo zapneš kapsu.
          Vidíš negra, nebo čmouda- a už přecházíš na druhý chodník.
          Vidíš sluníčkáře- a není na něm nic poznat, takže se nemáš jak připravit na to, že tě- v extremním případě- přetáhne bejsbolkou,že mu budeš připadat moc ultrapravicový, nebo tě zasáhne střep z výlohy, kterou v návalu sociálního cítění a boje s kapitalismem rozbije.

    • Kamil Mudra

      A nebo si můžeš napsat Ježíškovi. Ten bude jistě rád že mu usnadníš vymýšlení dárku. :-)

  11. Mrkos

    Zemřela Moučková (96), nejlepsí TV hlasatelka všech dob. A ni čert ji nechtěl,

  12. orinoko

    Tady byl Flígr veleben. Od pohledu frekventant experiMENTÁLního studia Dr. Chocholouška a jedna pazoura se Židem Krausem. Ten celebruje fuck-t celebrity. Čím větší úchyl, tím líp.
    Kamila Moučková … hmmm … táta Vilém Nový, těžký dogmatik první éry z padesátých let minulého století. Říká se, že on byl první, který zvedl kámen /dlažební kostku/ a vrhnul ji v roce 1969 do výlohy Aeroflotu na Václavském náměstí. Naštěstí přitom nezabil Martina Šmída. Kristus jen zdvihl obočí.
    Také se říká , že jablko nepadá daleko od rodinného kmene. Názory se střídaly jak bombarďáky , ale fanatismus zůstal.

    • Mrkos

      Vládě sice nic nepomůže, ale má velké štěstí, že nebyla překročena kapacita nemocnic,
      Opatření přišla pozdě ale díky Fléglovi se lidé trochu ukáznili. Připoměl bych J,A,Komenského:
      Bez bázně není kázně ! a to platí ve společnosti napadené virem SVOBODA v havlovském pojetí
      několikanásobně. Takže díky za Flégla a jeho aktivitu a rozhodně jeho prognózy nezavrhovat,
      ale mít je na mysli.Štěstí je také, že si část lékařského personálu odmarodila a vrátila se na pozice.
      Promořenost je sice malá, ale už může ovlivnit průběh exponenciálních křivek a posouvat jejich průběh.
      A zima ještě nezačala. Pokud jde o strach, tak je vše v pořádku. Jen je nechte ať se bojí. Jako děti se
      nebáli čerta, nemají trénink, jak se s takovými situacemi vyrovnávat, tak holt trpí víc. Ovšem, ale nechť
      odpadne všechno co je slabé.
      Problém je nedostatek kázně a úcty, z toho plynoucí neschopnost sebekázně a sebe úcty.
      Je třeba být připraven. Je pravděpodobné, že chřipka to může zkomplikovat. Trpělivost a umět si poručit,
      těm co se to nenaučili v dětství a mládí dělá sebeomezení holt velký problém.

  13. lujjza

    Bez komentáře…

    (…) Opsáno z facebooku:

    Kdo je tady vlastně sobec?

    Vy nutíte mě, abych si zakrýval ústa a nos nějakým směšným hadrem a hrál s vámi dětinskou hru na to, že to k něčemu je. To všechno proto, aby vy jste se cítili bezpečně.
    Vy nutíte mě, abych byl já, moje rodina a moji přátelé zavření doma, aby vy jste se cítili bezpečně a nenakazili jste se ode mne. Já od vás nic nechci.
    Vy nutíte mě, abych neposílal svoje děti do školy, protože by se tím prý šířila infekce, které vy se bojíte.
    Vy nutíte mě, abych opustil svoji práci, protože sníte o tom, že „vypnete“ ekonomiku, abyste se vy cítili bezpečně.
    Vy nutíte lidi, aby kašlali na svoje rodiče a blízké a nenavštěvovali je, protože by se tím prý šířila infekce a z té jste vy posraní strachy.

    Vy nutíte mě, abych odepsal část svého majetku a úspor, protože je znehodnocuje vláda tím, že tiskne prachy jako v rovníkové Africe. Ty peníze využívá k tomu, aby z nich financovala fakticky neexistující pracovní místa, která vy nehodláte opustit.
    Vy to budete, kdo mě zanedlouho bude nutit napíchat si nějaké narychlo vyvinuté svinstvo s neznámými vedlejšími účinky, abyste se vy cítili bezpečně. Já bych si po vás nikdy nic podobného požadovat nedovolil!
    Vy nutíte mě, abych měl strach, protože ho máte vy.
    Vy nutíte mě vzývat vaše „vědecké“ modly jako toho zoufalce Flegra a nutíte mě respektovat jejich názory, které pokládám většinou za úplně směšné. Já vám žádné autority nepředkládám, vystačím si s vlastním názorem.
    Vy maskujete své záměry za dementní budovatelská hesla jako „společně to zvládneme“, což má zakrýt to, že vy realizujete své plány na můj účet a ne opačně. V téhle bitvě nebojujeme společně, tohle je teror ustrašených sobců na zbytku společnosti.

    Vy požadujete každý den čím dál víc a já po vás nechci nic, kromě jedné věci, abyste mě už konečně nechali na pokoji. Jestli se něčeho bojíte, tak se proti tomu chraňte sami. Nandejte si respirátory, atombordely, polejte se dezinfekcí, zavřete se doma a poslouchejte Jiřinu Bohdalovou.

    Vy jste arogantní sobci! (…)

    https://www.parlamentnilisty.cz/arena/nazory-a-petice/Miroslav-Macek-Skromnost-nade-vse-645261

    • Kamil Mudra

      Hmmm….
      Vy nutíte mne abych usedal za volant střízlivý, protože se bojíte mých alkoholem zpomalených reakcí.
      Vy nutíte mne abych nechal svůj automobil každé dva roky zkontrolovat protože se bojíte že mi selžou brzdy.
      Vy nutíte mne abych vyhazoval svůj odpad do popelnice a ne na chodník protože se bojíte zápachu a infece.
      Vy nutíte mne abych v tramvaji nekouřil protože nechcete čichat můj draze zaplacený kouř a bojíte se rakoviny.
      Vy nutíte mne abych na veřejných prostorách uklízel po svém psovi protože vám vadí jeho neškodné výkaly.
      Vy nutíte mne abych nemočil do bazénu přesto že já vím že je má moč úplně v pořádku.
      Vy nutíte mne abych se sprchoval v plastových pantoflích, přesto že já vím že nemám plíseň.
      Vy nutíte …..

      Vy požadujete každý den čím dál víc a já po vás nechci nic, kromě jedné věci, abyste mě už konečně nechali na pokoji. Jestli se něčeho bojíte, tak se proti tomu chraňte sami.
      Vy jste arogantní sobci!

      • kočka šklíba

        Ano to je trefné. Je neskutečný sobec sám, ten kdo to sesmolil.

        • lujjza

          Souhlas, kočko.

          Mrkos (v příspěvku, na který jsem reagovala) píše – cituji:
          „Problém je nedostatek kázně a úcty, z toho plynoucí neschopnost sebekázně a sebe úcty.“ – konec citace.

          Ten literární skvost, který jsem sem zkopírovala od „Macka“, je přesnou ilustrací myšlení lidí, o kterých se Mrkos zmínil.

          • vittta

            Už jsem si pomalu myslel,že to myslíte vážně.
            Byl to fakt děsný blábol hluboko pod úrovní byť jen průměrného diskutéra.
            Přitom Macek není zase takový blbec, co tím může sledovat?
            Ani on tomu totiž nevěří, proto to sehrál tak, že to jako „okopíroval“.
            Rozesírá, jak vidno.

            • Jana

              Co tím může sledovat?
              Třeba připomenout, že ještě žije. Kde jsou ty časy, kdy byl na výsluní.

              • vittta

                To je dobrá úvaha.
                Nebo si prostě dělá jen prdel, aby se s těmi „poctivě vydělanými“ stamiliony nenudil.

    • vittta

      Tady, hlásím se.
      Jsem arogantní sobec.
      Jenom nemám strach.
      Klasika je strašení, ale straší Macek, co jakousi slátaninu „opsal“ z FB.
      Straší tím, že- jednou- budou kohosi nutit, aby si nechal cosi píchnout.
      Straší tím, že se tisknou prachy- zřejmě nekryté.
      Straší tím, že kdosi kohosi nutí poslouchat Flégra, a respektovat jeho názory.
      Flégra je třeba brát vážně, ale nikdo do toho nikoho nenutí, Flegr je mediálně vděčný extremista, který je ale asi větší odborník, než ti, co plácají o tom, že je někdo do něčeho nutí, ať už kdo chce, nebo nechce.
      Já- za sebe, si raději poslechnu všechny názory, kladné záporné- prostě všechny.
      Nechápu, proč by mi mělo být nějak bráněno, poslechnout si Flégra, ale i Höschla, nebo třeba Hnízdila.
      Co si pak o nich pomyslím- na základě konkrétního textu, je moje věc.
      Nikdo mě nenutí.
      O Flegrovi si myslím, že je extremista, co ale má o věci povědomí.
      O Höschlovi si myslím, že je sprostý manipulátor, co nemá nejmenší oprávnění kohokoliv zpochybňovat.
      O Hnízdilovi si myslím, že je to idiot a politický vychcánek.
      Na základě toho, co jsem zatím četl, nikde není napsané, že u jiných, budoucích textů názor nezměním- nikdo mě nenutí si myslet to, co si myslím, ani svůj názor případně měnit.
      Ale na jednu věc nějak tihle Mackové zapomínají.
      No jistě, oni bydlí v luxusních vilách, takže je nikdo nenutí, žít poblíž téhle svoloče.
      Ale jsou v naší zemi lidé, kteří to vydržet musí.
      MUSÍ, né že to někdo tvrdí, že musí, oni MUSÍ opravdu!
      https://www.parlamentnilisty.cz/zpravy/kauzy/Najezd-Rumunu-na-Kaufland-Nic-noveho-Nejhorsi-netahla-Exkrementy-na-ulicich-Male-kramky-mohou-vypravet-radeji-mlci-645290

      • Peter Matej

        re:vittta !
        Flégr je odborník….na čo?Je to biológ,parazitológ,environmentalista,znalec mačiek, výskumník toxoplazmózy…..a venuje sa aj štatistike,Jeho predpovede a rôzne grafy vychádzajú práve zo štatistiky.No a je aj nositeľom IgNobelovej ceny za objav,že vlastníctvo mačiek,ohrozuje duševné zdravie.Táto IgNobelovka bola udelená aj skupine vedcov za objav,že keď psi defekujú a urinujú,tak uprednostňujú orientáciu telesnej osy podľa siločiar magnetického poľa v severo-južnom smere.(Wikipédia).Vieš Vittta,mňa uráža,ak mi niekto klame!A p.prof Flégr priznal,že nás klamal,aby nás viac vystrašil! No ak by sme išli do dôsledkov,tak v našom Trestnom zákone,v § 361-šírenie poplašnej správy,sa v bode 1 píše cit.“Kto úmyselne spôsobí nebezpečenstvo vážneho znepokojenia časti obyvateľstva nejakého miesta tým,že rozširuje poplašnú správu ktorá je nepravdivá,alebo sa dopustí iného obdobného konania spôsobilého vyvolať také nebezpečenstvo,potrestá sa odňatím slobody až na dva roky.“koniec cit.
        Chcem ti len zdeliť,že výroky a hodnotenia p.profesora Flágra možno vnímať z viacerych zorných uhlov.

        • vittta

          Flegr to přiznal, jiní nám lžou, a nepřiznají to.
          Nezdá se mi, že by tím přiznáním byl Flegr horší.
          A copak já Flegra vnímám nějak veskrze pozitivně?
          Jen ho uvádím jako mediálně známou osobu, kterou mnozí lháři- kteří to ale nepřiznají- používají jako nějakou komickou figurku.
          A jeho kvalifikace, jakou má Šmucler, nebo Hnízdil, či Höschl?
          Kromě toho, on přiznal, že přeháněl, takže to v tom smyslu ani lež nebyla, navíc uvedl proč přeháněl.
          Až ti, co kovid zpochybňují, alespoň nějak vyargumentují, to, co hlásají, pak se teprve mohou rovnat k Flégrovým patám.
          Zpochyňovači totiž neříkají nic jiného, než že to všichni dělají blbě, že tomu nikdo kolem nerozumí, že se lidé hroutí (což je lež) – ale nikdy neřeknou, co by dělali oni, a jak vlastně ten kovid vidí.
          Promoření je v podstatě potvrzený mýtus, a co tedy chtějí dělat?
          To ještě Flegra, co se přiznal, že přeháněl a spletl se, si vážím nejvíc, protože to prostě přiznal.
          Tedy abychom byli v obraze, on se nepřiznal, že lhal, přiznal že přeháněl, a že se mýlil.
          Jediné, co zpochybňovači dělají, jsou nečisté zákryty svých omylů…ono se třeba neumírá na kovid, ale s kovidem, což má asi symbolizovat, že umřeli jen ti, co to měli za pár.
          Můj fotr má raka až asi 5 let, a furt hraje tenis a něco dělá- a kdyby umřel „s kovidem“, tak řeknou, že byl v prdeli, a stejně by umřel.

        • vittta

          A kromě toho, já někde píšu, že Flegr je odborník na epidemie?
          V podstatě ale píšu, že je to větší odborník, než zubař nebo psychiatr.
          Odborník byl Prymula, no, imunolog, ale ten zase měl dceru na blbém místě.
          Tak máme Blatného, všeobecného lékaře a hematologa.
          Já tady seru kde koho víš vlastně čím?
          Že se snažím být nad věcí.
          Nefandím Flegrovi, ani nejsem kovidový panikář.
          Ale ani to nechci zlehčovat jako Hnízidl nebo Šmucler.
          A problémy řeším, až nastanou, což třeba znamená, že až mě někdo bude nutit se očkovat, pak se teprve k tomu postavím.
          A né že budu dokola plašit, že nás chtějí zotročit…navíc když nás už mají zotročené.
          Vzpoura otroků proti rouškám…..fakt musím říci, že něco tak vtipného a směšného bych ani já nevymyslel.

          • Kamil Mudra

            Tomu se nediv. Být nad věcí – to znamená nasírat oba tábory. Pro jeden jsi nad věcí moc a pro druhý zas málo. Tak to máš ale se vším, nejen s covidem.

    • Mrkos

      Asi jsem to neposlal.???
      Z Macka stačí komentovat poslední větu.
      Jestli jsou ve společnostinějací sobci,
      stojí Macek mezi nimi v první řadě,
      x
      Jen tak bokem. Je známo, jak prožil Macek
      hlasování o rozdělené republiky v jedné uzavřené
      kanceláři parlamentu.
      x

  14. vittta

    Vida, jak se muslimky emancipují.
    Ještě trošku zatrénovat s nožem, a rabín mohl mít hlavu nabodlou na plotě.
    Ale že to sem vůbec dávám, vždyť je to normálka….
    https://www.novinky.cz/zahranicni/evropa/clanek/zena-ve-vidni-napadla-rabina-nozem-a-nadavala-mu-kolemjdouci-jen-odvratili-zrak-40343504#seq_no=7&source=hp&dop_ab_variant=0&dop_req_id=VtZfbKUshcz-202011271050&dop_source_zone_name=novinky.sznhp.box&utm_campaign=&utm_medium=z-boxiku&utm_source=www.seznam.cz

    • embecko

      „kolemjdoucí mu nepomohli, jen odvraceli zrak“
      O tom nedavno mluvila mistni kocka- vynucena agenda vede k lhostejnosti, v lepsim pripade.
      A lide taky dobre vedi to, co se v clanku nedoctes, protoze to tam zamerne neni- a proto take zrusili diskuzi.
      Jak dlouho jim tohle vydrzi?
      Pokud budou dusledni, pak mozna na nekolik generaci, zalezi na tom, jestli se to zacne rozkladat zevnitr.

  15. Jana

    „Tak vypadá to nové, mravnější Slovensko? Děkuji pěkně. Kollár přivedl k lizu celý svůj harém, který nikdo nemusí učit aroganci. Tvrzením, že zaskakují za noční služby sestřiček, se nám drze šklebí do obličeje. Jsme rodina – tomu se snad ani nemohu zasmát,“ svěřil se Právu muž ze Senice, jenž se představil jen jako Peter.
    https://www.novinky.cz/zahranicni/evropa/clanek/slovaky-vytocila-nadutost-sefa-parlamentu-do-nemocnice-za-nim-chodi-matky-jeho-deti-40343506#seq_no=1&dop_ab_variant=0&dop_source_zone_name=novinky.web.nexttoart&dop_req_id=uL5N7MnQ4mz-202011271443&source=clanky-home
    Není rodina jako rodina. A když má někdo 11 dětí s 10 přítelkyněmi, je pochopitelné, že se některé z nich do té nemocnice občas i nakvartýrují. Možná i s dětmi?

    • Peter Matej

      Ja som z druhého konca republiky!Z Prešova,nie zo Senice!Kollár je chlap,ktorému to prosto chutí!Vyrába deti,každému zo svojich detí zabezpečil jeho vlastnú mamu(ako B.Polívka) a ku cti mu slúži,že sa o všetky svoje deti a ich matky vzorne stará!
      Navyše,v tejto vláde zloženej z mafiánov,je Kollár jediný,kto môže zabrzdiť Matoviča,Sulíka a Remišovú(Kisku),keby chceli schváliť nejaký nový migračný pakt.Podpísal dohodu o tom so Salvínim.Takže si to celé zhrňme:
      Koalíciu vytvorili Matovič,Kiska,Kollár a Sulík!
      Matovič :Daňový podvodník,ktorý nesedí v base len preto,že uplynula premlčacia doba na ním spáchaný skutok!Plagiátor,ktorý na svojej diplomovke,nepohol ani prstom.
      Kiska : Člen,možno aj hlava podtatranskej pozemkovej mafie! Bolo proti nemu zavedené trestné stíhanie.
      Kollár:V minulom režime vekslák,neskôr člen tej najtvrdšej odnože bratislavskej mafie.Netají sa tým!Plagiátor,svoju diplomovú prácu tiež odpísal od iných.
      Sulík :Ako predseda parlamentu počas Radičovej vlády,chodieval na raňajky do súkromného domu dnes zabásnutého mafiána Kočnera a podával mu ranný raport z diania v NR SR.
      Takže to,že Kollár je schopný „pretiahnuť“ ešte aj cestára v zástere.považujem za to najmenšie zo všetkého zla,ktoré sa nakumulovalo po posledných voľbách v slovenskej politike.

      • Mrkos

        Dokáže-li Kollár udržet na uzdě 10 žen, aby se nepraly,
        je to nepochybně schopný člověk.
        Alláh povoluje čtyři, ale nedoporučuje to.
        Jedné je až až, ale žena potřebuje mít něco v zásobě.
        Co když té královně přejede toho jejího trubce auto.
        nebo jí spadne z lešení, nebo ….
        U takového divokáho Slováka není urazová pojistka k zahození.

      • vittta

        To jsou kousci.
        To snad je ještě horší jak u nás.
        Já to takhle občas někde čtu, no ale tahle výpověď na Slovensku žijícího Slováka je trošku o level jinde.
        To je fakt síla, né že by u nás byli beránci, no ale co je moc, to je moc.

      • Jana

        Nějak si nedovedu přestavit, že by jeden člověk mohl dostatečně účinně zabránit (nebo aspoň zbrzdit) podepsání migračního paktu
        Znamená to, že je na Slovensku nějaká opravdu vlivná skupina – třeba i mimo vládu, která je natolik soudržná, že by mohla až tak spolupracovat? V ČR nic takového nevidím. Každý si hraje nejraději na svém písečku a maximálně si vypomohou při demonstracích proti vládě stávající. Což ale v žádném případě neznamená, že by si po případném (a velmi diskutabilním) volebním vítězství nešli znovu po krku.

        • Peter Matej

          Boris Kollár je predsedom pol.hnutia „Sme rodina“.V apríli 2019 vstúpila táto strana do ENF,teda do hnutia „Európa národov a slobody“.Toto hnutie tvoria LePenovej Národný front,Salviniho Liga severu,Stracheho FPO.Okamurova SPD a Kollárovo hnutie „Sme rodina“.Z uvedeného je jasné,že Kollár je protiimigračný politik.
          Dnes je má hnutie v parlamente 17 kresiel a Boris Kollár je predsedom parlamentu.V koalícii tých 17 poslancov nikdy nezahlasuje za hodnoty,ktoré by boli v rozpore s hodnotami ENF.Hnutie je vo vládnej koalícii a preto môže “ dostatočne účinne zabrániť(alebo aspoň zabrzdiť)“podpísanie migračného paktu.

          • Jana

            Díky za informaci. Snad to zvládnou, i když hrají proti silné přesile se zahraniční podporou.

      • Jana

        No to snad ne! Významný politik a nemocnice mu nemohla vyčlenit dvě odborně vzdělané a zkušené sestřičky na střídání a musí se spolehnout pomoc vlastních a nezkušených? :-)
        Totiž tak jak je tam popisováno – že nemůže absolutně nic – to není legrace, to laik opravdu snad anpři dobré vůli zvládnout nemůže. Pak věřme médiím na slovo. Hlavne správy.sk jsem vždycky měla za spolehlivý zdroj.

        Ale taky pro tebe mám jeden odkaz, myslím, že s tím budeš souhlasit.
        https://pravyprostor.cz/a-co-kdyz-vas-obcane-zklamou-pane-blatny/#comment-1214126

  16. Mrkos

    Tak nám rozbourali podstanec pod maršála Koněva..paní M“ullerová…
    x
    Už zbývá jen postavit na Bílé hoře emerický radar a prorocví o slávě
    dotýkající se hvězd se můzě naplnit. Sodoma Gomora byla také jen
    město hříchu a přesto jí nemrtelnost zajistila boží zmínka v Knize knih.
    Možná klesne cena nemovitostí. ?
    Možná ne, s dolarem ten povolební bordel taky nehnul.
    Divný svět …… při líbání koronavirová maska vadí..

  17. vittta

    Tak to nevím, co je tohle- je to sice bulvár, ale něco takového se tam dělo.
    Nějaký svobodomyslný člověk otevřel hospodu i přes zákaz.
    Copak o to, když má ten názor, a chce riskovat, nemohu nic namítat.
    Problém je v tom, že uvnitř bylo 13 hostů, a všichni měli podepsanou dohodu o provedení práce, takže se hospodský né že vzbouřil- ale chtěl nějak s úřady vyjebat.
    Další věc je, že oněch 13 hostů ho těžko vytrhne, takže je to jen blbá póza.
    V Uherském brodě také otevřou hospodu, a prý je veřejnost na straně hospodských- resp. toho pražského.
    No, na návštěvě se to moc neprojevilo, ale samotného mě zajímá, kolik lidí bude do těch hospod chodit.

    https://www.extra.cz/dalsi-hospoda-se-stavi-vlade-po-rebelujicim-seberaku-otevre-i-bar-v-uherskem-brode?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu#dop_ab_variant=442601&dop_req_id=L3HiLPMs1iQ-202011271748&dop_source_zone_name=hpfeed.sznhp.box

    • vittta

      Tak teď to ukazovali na Nově, ale byla to spíše blamáž.
      Dneska už tam bylo max. 10 lidí, a hospodský mi připadal zfetovaný, nebo opilý.
      V každém případě je buď blbej, nebo navedenej, já chápu, že nemá škváru, ale tímto jí získat nemůže, 13 krátkodobých hostů mu tržby nezvýší.
      Venku pak vyzýval ostatní, ať otevřou také, ale to mi přišlo spíše jako provokace.
      Peněz má evidentně dost, když si může dovolit zaplatit pokuty, které mohou být vysoké.

    • embecko

      Na druhou stranu mi ale nevadi, ze neco takoveho existuje. Tohle je duch ceskeho naroda, ktery zas tak spatny neni. Treba ne zrovna v tomhle pripade, ale jako zpusob uchovani si vzdorovitosti to uplne k odsouzeni neni.
      Sklapnout podpatky a hubu s sebou nese jeden neblahy vedlejsi nasledek, a sice, ze si na to clovek zvykne a jeho deti uz to berou jako samozrejmost.
      Treba takhle skoncit by bylo opravdu smutne:
      http://vasevec.parlamentnilisty.cz/vip-blogy/velka-nemecke-koalice-ma-duveru-poloviny-volicu
      „Velká německé koalice má důvěru poloviny voličů“

      • embecko

        Rozhodne je to ale potvrzeni toho, ze ve Svedsku zadne no-go zony nejsou. Sice tam maji zonu se zatarsy a kontroluji posadky vozu, ale projet se da, kdyz se jim zalibis a ne, ze ne! A lustrace jsou jen projevem kulturni pestrosti, proti tomu neco namitat by byla cira xenofobie!
        Stezejni veta je tahle:
        „Gangy se dívají na bílé Švédy jako na jiný klan, který je shodou okolností u moci (inspektor policie)“
        A je to fake, protoze to nejde dokazat. Pana inspektora nejen propustit, ale i odsoudit a to jak soudne, tak moralne!

      • Kamil Mudra

        To je prča, zrovna jsem se sem chystal ten odkaz dát, ale naštěstí jsem aktualizoval stránky. Už jsem ho měl zkopírovaný a napsaný komentář. :-)

        • Kamil Mudra

          Ale jak jsme se sešli skoro ve stejný čas .-)
          Mě zdrželo jen to že jsem musel restartovat počítač. Jinak by to také bylo těsně okolo toho 20:45

      • vittta

        Tenhle odkaz nejde nedat.
        Švédsko je stát mnoha vzorů, multikulturní pestrosti, či koronavirové svobody.
        Ozbrojené útoky jsou tam…myslím 600 za rok, 300 přestřelek, a 300 granátových útoků, což v praxi bude znamenat nejméně 5x tolik-tedy toto je doslova na denním pořádku.
        No a v takovém, řekněme „nezdravém“ prostředí je jako možné něco nařídit?
        Švédové ani nic neřídit nemohli, protože by z toho byla blamáž, negři a čmoudi by se prostě Švédům vysmáli, nic by nedodržovali, ostatně, oni nic nedodržují ani co se jakýchkoliv norem týká.
        Švédsko je ale především ukázka, co dělá dlouhodobý mír (a to je nepříjemné zjištění), blahobyt a feminizace vlády.
        Švédsko byl ideál socialistů, a dnes je ideálem liberálů.
        Žít by tam ale asi nechtěla ani jedna skupina obdivovatelů.

  18. vittta

    Zodpovědní a po všech stránkách nadřazení cizinci se účastní mejdanu v hospodě o stovkách lidí v Praze.
    10 lidí zatčeno, ostatní zkontrolováni.
    To je divný konec akce.
    Tím to asi bude končit- ale co mě udivuje, tady poldové zasáhli, ale když autobus cigošů organizovaně vykrádal kaufland, tak se k zásahu moc neměli.
    https://www.parlamentnilisty.cz/arena/monitor/Policie-v-Praze-rozehnala-nepovoleny-mejdan-Vyrazene-dvere-desitka-hostu-skoncila-v-poutech-645470

    • astraustralia

      Vysledek z celoplosneho testovani rika ze na 1million testu bylo positivnich 7200 tedy = 0.72%

      Co ma nasledovat? Vakcinace. Bude dobrovolna ale bez vakciny vam nebude nic umozneno! Co bude ve vakcine ? Ze nanoalluminium a dalsi urychlovace jako jsou extrakty z potratu. Vladady budou tvrdit ze vakciny jsou bezpecne :-)
      Nebude vakcinovani, budete obcane druheho radu !
      Tam to pandemicke silenstvi stale dale smeruje :-(

      https://gloria.tv/post/3ShgRgEyBDtN4HWq3MSHbbG2C

      • kočka šklíba

        Co se týká vakcinace tak s Vámi souhlasím. Nevím sice co v nich bude ale nevěřím jim, především výrobcům, jde o hodně peněz. Jen doufám, že u nás to nepůjde do (v případě odmítnutí vakcinace) extrému, protože já jí odmítám a je jedno od jakého výrobce.

        • vittta

          Existuje vakcína na chřipku, i na klíšťovou encefalitidu, a obé se dá snadno dostat, a obé ohrožje na životě, encefalitida celkem zásadně.
          Já chodím rád do lesa, a to tak nějak rozhodně nemám doporučený oděv, takže klíšťat mám dost.
          Já se očkovat nenechal- no ale POZOR, jsem rád, že když budu chtít, mohu se očkovat nechat.
          Přijde nějaká změna situace, hodně nakažených klíšťat, nějaký rok s brutální chřipkou…..a hnedle člověk může názor změnit.
          Ty vakcíny se nevytvořily sami, musel je někdo vymyslet- ale existují.
          Takže ocením, když bude existovat i na koronu, a nijak nevidím důvod, proč by existovat neměla.
          Jinak Kočko, za komunistů se s námi nikdo vůbec nebavil, byli jsme vakcinováni povinně, a nejen to, odpůrce očkování někde v Africe, když ukazovali nějaký cestopis, nebo tak něco, jsme považovali za tmáře a pitomce.
          Já v tom nevidím žádný rozdíl- až na ten, že očkování je dobrovolné.
          Že bez očkování nebudeme moci třeba vycestovat…nebo do hospody, to se může stát, ale pokud připustíme, že nemoc Kovid skutečně existuje, pak moc možností, jak se dostat do normálního stavu není.
          Za komunistů se prostě očkovali VŠICHNI, a tím se o mnoha kruých nemocech dozvídáme pouze z knížek- a nyní od obohacujících cizinců, kteří ale nejsou nijak nebezpeční, nebezpečné je očkování a roušky.

          • kočka šklíba

            Tady nemáte pravdu : „Jinak Kočko, za komunistů se s námi nikdo vůbec nebavil, byli jsme vakcinováni povinně, a nejen to, ……..“. Za prvé to byli vakcíny opravdu prověřené, byly podávány jednotlivě, na závažné choroby. A nešlo o peníze, to především, měli jsme vlastní Ústav sér a očkovacích látek (mimochodem možná že kvůli tomu jsem přežila už mnou umíněnou sepsi, protože tenkrát se tam dělali i očkovací léky tzv. míru, pro mě konkrétně dávky antiobiotik. To vím bezpečně, kamarádka tam pracovala asi 15 let.
            A ze druhé, dcera mé kamarádky měla nějaké zdravotní komplikace po očkování, od té doby docházela na každé očkování do nemocnice v Motole, kde bylo specializované pracoviště právě pro takovéto případy. A věřím že minimálně další taková pracoviště byla i na Moravě a na Slovensku. Takže se bavil, jen ale s těmi kdo měli nějaké potíže a já si nepamatuji že by někdo, kromě zmíněné holčičky, v mém okolí měl. Chodili jsme tenkrát s celou třídou, nebo k nám jezdil lékař a očkovali nás hromadně. Prostě tenkrát nešlo peníze až na prvním místě, zatímco ted jde jen o ně o nic jiného.

            • vittta

              Nerozumím.
              Vyjádřil jsem se nějak nejasně, tedy nějak, co umožňuje jiný výklad, než ŽE SE S NÁMI ZA KOMUNISTŮ OHLEDNĚ OČKOVÁNÍ NIKDO NEBAVIL- byli jsme vykcinování povinně?
              Protože vy mi odpovídáte, jako kdybych tvrdil, že se nikdo nebavil s těmi, co měli potíže, nebo že i za komunostů šlo o prachy.
              V každém případě , píšete něco, co nevíte, tedy že vakcíny byly prověřené.
              To nemůžete vědět, leda byste napsala, jaké vakcíny se používaly, a jak byly prověřené.
              Myslím, že některé prověřené byly, jiné ne, v tom smyslu, když se s nimi začínalo.
              Úplně stejně, jako ty dnešní.
              Po 5 letech také budou prověřené.

              • kočka šklíba

                Ano ty teprve budou, to je pravda, ale nejsou a v tom je přece jádro pudla. A také je důležité, že tehdy nešlo peníze, to nějak zapomínáte. Takže znovu, tyto vakcíny neprošly správnými a dlouhodobými klinickými zkouškami, výrobci se pojistili a za nežádoucí účinky, které ani oni neznají, neberou žádnou zodpovědnost. A pokud bude vakcinace povinná nebo „jen“ budou jistá zvýhodnění vakcinovaných oproti nevakcinovaným, je nepřípustný nátlak. Nejsem proti očkování, naopak, ale jen za určitých podmínek a první je, že projdou tím o čem píše Peter Matej.
                A to vaše nebavil není prostě pravdivé, bavil, ale muselo to mít důvod a ne jako dnes, že mnoho rodičů odmítá očkování dětí prostě jen tak. Bezdůvodně. Nebo ze směšných důvodů. Podle mého i třeba ten autismus nikdo neprokázal ale mnoho rodičů se na to odvolává. Ale to bychom už odbočovali.

                • vittta

                  Ale vždyť nic z toho nevíte, ani nemáte poučení odjinud, jako my s těmi negry, kteří se jinde prostě neosvědčili.
                  Jsou to zatím jen dohady, a jak k dohadům je třeba k nim přistupuvat.
                  Být ostražitý- ale nebrat to úplně vážně.

      • Jana

        https://www.arfa.cz/koronavirus-je-nejvetsi-podvod-jaky-kdy-byl-spachan-na-nic-netusici-verejnosti-rika-spickovy-patolog-jehoz-firma-obchoduje-s-testy-pcr-testy-nevypovidaji-o-nicem-jen-budi-hysterii-m/#.X8IZSLhXtpg
        „Světově uznávaný patolog Dr. Roger Hodkinson řekl vládním úředníkům v kanadské Albertě během konferenčního hovoru, že současná krize s koronaviry je „největším podvodem, jaký kdy byl spáchán na nic netušící veřejnosti“.
        xxxxd
        Možná taky idiot – ale kdo jím dnes není. :-)

        • vittta

          Teď tedy ukázka, jak nepodlehnot manipulaci, resp. jak to dělám já- byť to dělám v podstatě podvědomě.
          Pozorně přečtu text, co je tam vlastně psáno.
          Osoba světově uznávaného patologa a virologa…
          Našel jsem ho, v souvislosti s patologií, ale texty byly anglické, v každém případě ten člověk existuje, a je známý, což neznamená, že to, co je psáno řekl, či že to řekl tak, jak je psáno, ale není důvod tomu nevěřit, takže se přikláním k tomu, že to řekl.
          První věc je, že hovoří o NEJVĚTŠÍM PODVODU, to je dost odvážné tvrzení, samo o sobě manipulační, já si třeba myslím, že podvod s doktory a inženýry, prchajícímí před válkou je daleko větší jak co rozsahu škod, tak co rozsahu lží.
          Kromě toho je to i potvrzené, lékaři a inženýři se prostě nekonali, a v zemích, odkud přivandrovalci přicházeli a přicházejí žádná válka nebyla a není- vyjma Sýrie, kde ale válka také nebyla „v Sýrii“, ale jen v určitých lokalitách.
          Pak píší, že:
          “Kromě ochrany starších zranitelnějších osob nelze udělat nic pro zastavení šíření viru. “
          To zní celkem zajímavě, jenže kus níž je psáno:
          „“Sociální distancování, tedy odstupy lidé od sebe, jsou zcela zbytečné. COVID se šíří aerosoly, které cestují až přibližně 30 metrů,“ uvedl Dr. Hodkinson a vyzval k okamžitému otevření společnosti, aby se zabránilo ekonomickým škodám.“
          Možná to tak na první pohled nevypadá, ale tady si uznávaný patolog trošku sere do úst, protože chce chránit starší a zranitelné- ale zároveň píše, že de facto žádná ochrana před virem není.
          Takže copak chce patolog konkrétně asi tak se staršími a zranitelnými dělat, když se virus šíří areosoly na 30m?
          Aerosol jsou drobné kapénky(částečky) v plynu- tedy vzduchu, a už pouhou základní úvahou je jasné, že tedy roušky na tyto areosoly účinné jsou.
          Zde se domnívám, že člověk v tom smyslu areosol nevydechuje- jistě ne na 30 m, ale spíše ho kýchá, kašle, či vyřve někde na fotbale- navíc, ten samý argument- tedy areosol, který dokáže nakazit i na 30 m je běžný argument, používaný právě příznivci roušek, osobně dávám přednost 95% ku 5% tomu, že právě na areosoly a jejich šíření roušky účinné jsou.
          Patolog ještě prohlásil, že neexistuje žádný důkaz účinnosti roušek- no ale zase jsem četl jiné, kteří naopak ty důkazy mají- takže nemám důvod věřit jednomu patologovi, který neúčinmnost roušek prokázal tím, že to řekl.
          Pak je pobouřen…ble,ble, ble.
          Nakonec se z toho vyklubal celkem blábol, kterých je plný internet, většinou ze strany popíračů, protože na straně opatrných stojí přeci jenom zjevně existující nemoc, a určitý zvýšený počet mrtvých.
          Hysterie pak je vyvolávána oboustranně, při čemž se domnívám, že daleko a to PODSTATNĚ větší hysterii kolem kovidu vyvolávají jeho popírači, kteří děsí veřejnost povinným očkováním s čipy a nano částicemi, a různými děsivými scénáři totality, jako kdyby totalita a tvrdý neofeudalismus neklepal na dveře i bez kovidu, a nano částic nebylo plné obvzduší, a čipy si dávno nenechávali lidé dávat dobrovolně a s nadšením. (to jsou ty mobilní aplikace, kde jsem postřehl, že už není třeba nic než ten mobil- jsou tam slevové a zákaznické karty, ale i platební, takže stačí přiložit mobil- to už je prostě čip, jen ho je ještě možné nechat doma- ale ti lidé bez něj neumí ani zaplatit v hospodě, ba ani jet MHD nebo kamkoliv do cukrárny)
          Hlavní argument- u mě- je ale jiný.
          Jakkoliv se hovoří o megakšeftu farmakologie, čímž se vzbuzuje komicky mylný dojem, že nadnárodní společnosti na kovidu pohádkově zbohatnou jako celek, ve skutečnosti se spíše zdá, že nadnárodní společnosti utrpely obrovské ztráty.
          Olejáři, výrobci spotřebního zboží, prostě všichni ostatní.
          A copak o to, klidně mohli ve skutečnosti vydělat, že jako lidé kupují více na internetu, ale jestli přijde nějaká hluboká krize, pak prodělají TUTOVĚ, a nikdo nepotřebuje krizi a platební neschopnost občanů méně, jak velkokapitál.
          Takže- za mě, bezvýznamný článek, byť ukazující nějaký názor významného patologa, ale chybí mu to hlavní, jako všem těmto článkům- argumenty.
          A text bez argumentů je obyčejná propaganda pro blbce.
          Inteligenta je třeba vosrat dobře připravenými (podvrženými) argumenty, což samozřejmě lze, ale s ohledem na to, že inteligentů je celkem málo, se to prostě nevyplatí.

          • vittta

            To jsou takové…poloinfoargumenty.
            Nedávno jsem třeba slyšel, že Lidl tady dosáhl gigantického zisku 5 miliard- článek kopal do minystryně financí, že tam má nějaké zájmy- myslím, že byl použit obrat „těžko uvěřitelný zisk 5 miliard“.
            Zde si můžeme všimnout, že nějaké zájmy tam mají zásadně vládní politici, Prymula dceru, Schilerová nějakého zetě, nebo co, Babiš dotace „z peněz nás všech“, a tyhle kecy.
            Jasně, je to lumpána, ale moc se mi nezdá, že jsou všichni křišťálově čistí jako svého času Standa, co zázračně zbohatl, když koupil za babku asi 30 míčů výhodně nějaké akcie.
            No tak se podívejme, Lidl jak nám bohatne.
            5 miliard je vysoká částka, no ale tak jsem se podíval, jak tomu bylo dříve- a Lidl vydělal v r.17 4,1 miliardy, v r. 18 5.1 miliardy, no, jde o to, že se toho moc nezměnilo, nějaká inflace, dražší zboží, a samozřejmě, Lidl má otevřeno v nouzáku, něco to asi hodí.
            Kolik ale LIDLů je?
            No, 171 prodejen, kolik jich bylo v r. 2017-18-19 se asi zjistit dá, ale pro moje účely to není nutné.
            Pak už jednoduchá matematika 5 000 000 000 : 171 :12 = 2 436 647 korun.
            Takže zisk toho kšeftu je 2,5 míče měsíčně, to je samozřejmě dost, ale je kapitalismus, a Lidl má asi dobrou strategii, navíc údajně dobře platí, a jsou to spíše menší kšefty, co nezaberou 50 Ha úrodné půdy.
            V každém případě- vytroubit do světa, že konkrétní Lidl vydělá měsíčně 2,5 míče, by těžko vyvolalo nějakou pozornost.
            Tohle je ukázka propagandy pomocí obyčejného použití reálných čísel.

          • Peter Matej

            Nepovažujem sa za blbca!Len za priemerne inteligentného človeka,ktorý sa spolieha na vlastný úsudok,intuíciu a radu tých,ktorých suma znalostí a skúseností prevyšuje tú moju.Výsledkom mojich úvah je,že sa nenechám zaočkovať vakcínou ,ktorá nebola podrobená klinickým skúškam po dobu aspoň 5 rokov,kým nedostanem od vládnych predstaviteľov nátlakovej skupiny „vakcinovačov“jasné,spoľahlivé a dôveryhodné záruky toho,že tá vakcína je bezpečná,že nikdy nespôsobí genetické zmeny v populácii,rakovinu alebo inú nebezpečnú chorobu.
            Takú záruku vám nedá nikto !Ani náš Matovič so slávnym epidemiológom prof.Krčmérym,ani profesori Prymula s Flégrom.
            Tam kde panuje klamstvo a úmyselné zavádzanie verejnosti do omylu,kde dochádza k sporom aj v samotnej odbornej,vedeckej pospolitosti,sa otvára priestor pre dohady a konšpirácie.A či sa to niekomu páči alebo nie,tak ja osobne sa prikláňam skôr k tej strane,ktorá tvrdí,že SARS-CoV-2 je produktom laboratória a má byť zneužitý na presadenie záujmov niekoľkých tisícoviek najbohatších ľudí sveta.

            • vittta

              Já se také nenechám očkovat, nic méně nevylučuji možnost, že při nějaké konkrétní reálné situaci se očkovat nechám.
              Tedy nejsem odpůrce očkování jako takového.
              No a samozřejmě, tebou požadované záruky nedá nikdo, jenže takové záruky nikdo nedá na jakýkoliv lék, alylpyrinem počínaje, a nějakým chemoterapeutickým , či bioterapeutickým zázrakem konče.
              Dokonce nikdo ani nezaručí, že ta- či ona bylina nebude mít celkem zásadní vedlejší účinky.
              Takže takový zásadní postoj mi přijde podivný, protože by vyžadoval odmítnutí jakékoliv léčby, v podstatě čímkoliv.
              A že je něco vyzkoušené…to také přece nevíme, jestli někdo umřel na acylpyrin, a kolik (milionů) jich bylo- copak to někdo při pitvě zkoumá?
              Tohle mi přijde nerozumné od člověka jako ty, který rozhodně není v inteligenci na nějaké rovině průměru, to tam máš tedy v té hlavě kapku větší potenciál, než je průměr.
              Když budu mít jediný měsíc možnost kontrolovat média, věř mi, že se po tom týdnu acylpyrinu, nebo..co já vím- paralenu, už nikdo ani nedotkne, tak to tam dokážu nacpat do povědomí lidí, že na to zemřeli miliardy lidí- a to vše pod kontrolou Sorose.
              A nebudu to dělat tak, že acylpyrin budu hanět- to bude jen půka manipulace, o tu druhou se už lidé postarají sami, nechal bych diskutovat odborníky s manupulátory, pustil zaručené zprávy do alternativních médií…měsíc, možná dva, Peter, tomu věřím.
              Soros…je mimochodem dle mého jen značka, hromosvod, copak starý dědek by dokázal ukočírovat nadnárodní imperium zla?

              • Jana

                „…, tak to tam dokážu nacpat do povědomí lidí, že na to zemřeli miliardy lidí….“ Je to tak. Média jsou mnohem důležitější, než si myslíme.
                Ale divné na tom všem je, že v případě Covidu-19 to tak nějak odmítáš vidět. Přitom odmítat a kritizovat, hysterii, kterou rozpoutala média (jistě ne sama od sebe), neznamená odmítat existenci jakéhokoliv viru nebo bakterie – v tomto případě SARS-CoV-2.

                • vittta

                  Já to odmítám vidět?
                  Jak se to na mě pozná?
                  To by mě fakt zajímalo.
                  Smutné na tom je, že jsem svůj postoj asi 1000x na 1000 řádcích vyjasnil.
                  A NIKDO z něj nemůže nijak vydedukovat, že jsem v táboře panikářů a nějakých svědků kovidových.
                  Mám čistě velice pragmatické důvody opatrnost podporovat.
                  To je jak tady píše Kamil často o tom, že ožrala nemá za volentem co dělat.
                  Já jsem najezdil doslova tisíce km namazanej jako kára, když jsem chlastal, a nezpůsobil jsem žádnou nehodu.
                  A to někdy…fakt nejsem hrdej- ale jel jsem třeba jen 20, a když něco jelo naproti, tak jsem zastavil, protože bych do něj rozhodně narazil.
                  Ale- jel jsem jenom v noci, kdy není provoz, a takovou rychlostí, která se mi zdála přiměřená stavu.
                  To ale neznamená, že bych jízdu v opilosti podporoval jen proto, že zrovna já se v tom nějakým Božím zásahem umím pohybovat.
                  Jsou lidé, ke kterým bych si nesedl, i kdyby měli 3 piva, se mnou se nikdo nebál.
                  Prostě i pro mě je bezpečnější, alkohol za volantem zakázat, i když tedy nejsem příznivcem nulové tolerance, ale prostě zákaz ožralosti je nutný- než to povolit jen proto, že to dobře v polovině případů dopadne na nevinného, člověk, který má do jednoho promile prostě žádnou nehodu vlivem alkoholu nezpůsobí.
                  Tady nikdo dodnes o kovidu nic neví.
                  Chřipečka sem, chřipečka tam, ale ono se může za 5 let lecos ukázat.
                  A už jsem psal, že ta opatření lze tolerovat tak ještě do jara- pak musí přijít s jiným řešením.
                  Jenže řekni mi upřímě, ty bys chtěla, aby to „jiné řešení“ bylo prosté uvolnění stavu do předkovidových časů?
                  Fakt by ses i ty chovala stejně?
                  Chodila stejně—do divadla, do bazénu, nebo co já vím, co tě baví?
                  To je to- jestli by lidé při zrušení opatření opravdu přepnuli do volného módu.
                  To je totiž původ té myšlenky, že po kovidu už nikdy nebudou časy jako dříve.
                  Protože lidé se začnou chovat jinak- né všichni, ale to číslo nebude zanetbatelné.

                  • Jana

                    Ano, odmítáš.
                    Přitom ohlehně migrace máš názory nezpochybnitelné – jen u Covidu nechceš vidět tu provázanost s ničím, co nesedí do tvé teorie strašlivě nebezpečného onemocnění. Přitom nikdo nepopírá, že tu takové onemocnění je, ať už je virus přírodní či umělý. Protože na tom ani tak nezáleží. Záleží na té pandemické panice, která existuje, ať ji vidíš, ať ji popíráš nebo ne. Že ještě nikdo hromadě neskáče pod vlak, či z oken, o tom nic nevypovídá.
                    Už jsem tu před časem dávala odkaz na jedno video, dám ho znovu. Je krátké, moc času ho shlédnout ti nezabere. Týká se masové migrace do Evropy – nenapadlo tě nikdy, že by to všechno mohlo spolu souviset?
                    Obzvláštní pozornosti doporučuji hlavně čas mezi 1:37 až 3:20

                    A co se týká Dr. Hodkinsona, že „je pobouřen…ble,ble, ble.“ zvýšenou péčí o rizikové skupiny, tj. staré a nemocné lidi? Staří lidé jsou náchylnější chytit jakoukoliv nemoc, virovou či bakteriální, takže jsou pochopitelně ohroženi víc. Totiž ten starý organismus už má své za sebou . je nějaký div, že skončí častěji třeba i na zlomenou nohu než mladěí? A souvisí to nejen s řídnurím kostí, ale i s horší rovnováhou, nejstou chůzí apod. Proč tedy by měl být virus výjimkou. Jenže pomáhat jim neznamená zavírat je do čtyř stěn bez možností jakéhokoliv lidského kontaktu, Zkus se vžít i do pocitů takového 90-letého člověka – už špatně vidícího, slyšícího, pomaleji myslícího a vnímajícího, který týdny a měsíce vidí jen občas nějakou zrůdu ve skafandru, která mu přinese léky, jídlo,čaj. Stačí to? Opravdu? To poivažuješ za „zvýšenou péči“?

                    • vittta

                      Já především vůbec nevím, jak se o staré a nemocné starají.
                      Že někdo něco řekne, ještě neznamená, že je to plošně.
                      Nevěřím ničemu, nechápu, proč bych měl věřit tomu, že nějak plošně nikoho nikam nepouští, tím spíše, že udržuju domov pro seniory, a byl jsem tam něco dělat, a nikdo si mě vůbec nevšímal, natož aby se mě na něco ptal.
                      Patolog pak psal, že je důležitá péče o staré a nemocné, při čemž kus dole hnedle psal, že proti viru není obrana, a také psal- budiž mu to ke cti- že jako řešení vidí okamžité rozvolnění.
                      V tom případě by mě zajímalo, jak se tedy chce o ty staré a nemocné starat.
                      To totiž nenapsal.
                      O Kovidu se píší samé blbosti, a nejvíc blbostí jsem četl od popíračů.
                      Celá ta ďábelská provázanost je mi k smíchu, nemá to hlavu- patu.
                      Považuji KAŽDÉHO, kdo nějakou DEKLAROVANOU provázanost vidí za oběť EUropropagandy, resp. propagandy těch, co chtějí shodit vládu a prezidenta ve prospěch posílení vlivu EU u nás.
                      Sám bych dovedl dát lepší argumenty, ale nemám to zapotřebí.
                      Netvrdím ovšem, že se na kovidu nevydělává, to určitě ano, a bylo by divné, kdyby ne.
                      Je to ale věc až následků, tedy nejprve byl kovid, pak průser, a teprve pak finty.
                      Moje teorie „strašlivě nebezepečného onemocnění“ neexistuje, a kdyby ses snažila sebevíc, nedokážeš jí nikde dokladovat žádným mým textem, takže mi to jen podsouváš.
                      Moje teorie se týká onemocnění nevyzpytatelného, o kterém dodnes nikdo nic pořádně neví, s nepřevídatelnými důsledky především po letech.
                      Pokud totiž byl virus umělý- a to se vyloučit nedá, pak mám všechny důvody se domnívat, že jeho pravé účinky se projeví až v době, kdy se bude dávno psát o něčem jiném, a nikdo to už nedá do souvislosti.
                      Tato verze by pak i vysvětlovala, proč světové elity tak vyvádí- protože oni to- na rozdíl od nás- mohou klidně i vědět, a nechtějí to sami schytat, resp. mohla se vyskytnout i nějaká chyba.
                      Já nemám- opakuji asi po tisící- žádný vyhraněný názor.
                      Dal jsem do placu asi pět možných teorií, a kdyby bylo na mě, opatření bych udělal ještě přísnější.
                      Důvody jsou pragmatické, je to jediná možnost, jak se toho rychle zbavit.
                      Něco je nespravedlivé, ale nejsem debil- jakákoliv úlitba lidu by se mi okamžitě vrátila ve formě nadávek a nenávisti.
                      To už vidíš i tady- kam jsi mě zaškatulkovala ty, nebo Astr, a nepochybně mnozí další.
                      A proč?
                      Protože málo konspiruji, a nevěřím kde jakému plácalovi.

                    • Peter Matej

                      Podľa všetkého je to video s László Bogárom už staršieho dáta,no s pribúdajúcim časom je stále aktuálnejšie.Súhlasím s Bogárovým názorom!
                      Dnes som narazil na citát,ktorého autor je mi neznámy,no zdá sa mi,že je vhodné zverejniť jeho znenie práve pod týmto videom!
                      „Tie najukrutnejšie udalosti v histórii ľudstva ako vojny,genocídy,otroctvo….nevznikli vďaka neposlušnosti ľudí,ale práve vďaka ich poslušnosti! „

                    • Jana

                      A proč?
                      Jednak jsem tě nezaškatulkovala, jen v případě Covidu pořád trváš umíněně na tom, že všechno je o nebezpečnosti COVIDU!!!, přitom i tzv. běžná = sezónní chřipka je vážná nemoc a jistě nezřídka fatální. Jen o tom nejsme nijak detailně informováni. Na rozdíl od Covidu. To ti divné nepřipadá? Ale dobře, možná ho vnímáš nebezpečněji, než chřipky jiné.
                      Ale ta mediální masáž by tě měla aspoň upozornit, že o zdraví v první řadě (pokud vůbec) nejde. Proč bylo pro zdraví nutné zničit světovou ekonomiku? Dělo se to v takových rozměrech při epidemiích dřívějších? Španělské chřipce, ptačím moru apod?
                      A za druhé – pokud kdokoliv řekne něco jiného než tebou uznaní „odborníci“, je idiot a plácal. Možná jsou – ale takoví jsoui ti tebou uznaní. Kdo to rozhodne? MÉDIA! A tobě připadají objektivní?

                      Zásadní otázka – opravdu věříš nějaké evropské vládě, že dělá všechno v NAŠEM zájmu?
                      Pak tedy i to dovážení migrantů. Nebo proč migranty ne, Covid ano?
                      A nově ražené heslo „Spolešně to zvládneme“ – nepřipomíná ti něco?

                    • vittta

                      S Bogárem nesouhasím, jeho názory, resp. názory skupiny, vyznávající nějakou nadnárodní mocenskou skupinu, mi přijdou spíše náboženského, než realistického rázu.
                      Je to příliš neadresné.
                      To jsou skupiny, co za všim viděli Židy, USA, teň nějaké mocenské elity…
                      Ne, to není můj názor, vnímám to jako možnou teorii- vyjádřeno v % tak 5% pravděpodobnosti.
                      Mnohokrát jsem tady psal, proč to tak vidím, takže nemá cenu to psát stále dokola, tím spíš, že to většina lidí stejně nečte, a to ani dokonce ti, co na to reagují.
                      Jsem příznivcem evoluční teorie, tedy příčina je buď náhodná, nebo způsobená evoluční brzdou vývoje- tedy nadbytkem (lidé degenerují, a ničeho si neváží, a nic jim není dost) a řešení je hloupé, hloupější, nejhloupější.
                      Následky špatných (UPOZORŇUJI ŽE ŠPATNÝCH- NÉ CÍLENÝCH) rozhodnutí se opět řeší špatně, a další následky opět špatně.
                      V tom ale spatřuji naději, protože výměnou vlády nadnárodního celku- tedy EU, se dá situce poměrně rychle zvrátit, protože pořád jsme ještě zatraceně silní.
                      Teď je problém odstavení Trumpa, ale nemyslím si, že by Trump byl sám voják v poli, jediný a poslední bílý muž, za nim stála také mocná, a stále existující mocenská skupina.
                      Pokud je proces řízený, pak jsme ztraceni, nic méně zde pak nechápu, kdo z toho může profitovat, vyjma islámu, nebo Číny, protože vnitřní elity na tom mohou jedině tratit, jejich moc se v případě úspěchu negrizace společnosti okamžitě zásadně zmenší.
                      Větší moc, než mají dnes, už mít ani nemohou, je mír, a lidé poslouchají jak otroci, a nechají se vodit na provázku jak panáčci, nadšeně se dají čipovat a ještě nadšenějši budou sloužit svým pánům už teď- není třeba žádných dalších opatření- navíc nejistých.

                    • vittta

                      Jmenuj mi alespoň tři nějaké „mnou uznané odborníky“, a pak tři ty, co jsem je JÁ nazval idioty.
                      To byla Astrova manipulace, kdy mě tady asi 100x obviňoval, že mám každého za idiota, i když jsem jako idiota označil jen jednoho, a to Hnízdila.
                      Pak také Höschla, ale to jen proto,že mi to Astr cpal.
                      Zatím se nenašel nikdo, kdo by mi cokoliv vyvrátil, a pohříchu se o to vlastně ani nikdo nesnažil.
                      Takže mě jedna parta má za kovidstrašila, druhá za nácka, další za komunistu, jiná za fašistu a další a další tituly.
                      No pak ale se musíte smířit s tím, že budete mít za vládce ubožáky a ne osobnosti.
                      Né že bych já chtěl dělat vládce, nebo politika, ale vám sedí jen ten, kdo vypráví, co chcete slyšet, a jak to někdo poruší, tak se na něj sesypete z leva-prava a už mu dáváte co proto.
                      Opakuji po tisící, nezajímají mě autoři, ale texty.
                      JASNĚ jsem to psal, a mnohokrát.
                      To, že někoho text pochválím vícekrát za sebou nijak neznamená, že jiný text nestrhnu k zemi- a naopak.
                      Nemám problém souhlasit i s Hnízdilem, pokud se mi bude zdát, že píše rozumně.

                    • Jana

                      Jen se ještě zeptám na jedno – v souvislosti s tím Bogárem:
                      Ty taky věříš jako kvanta jiných diskutujících na všemožných webech, které jsem kdy četla, že ti migranti v jeden jediný čas, z území od Afghanistánu k Nigérii se zčista jasna rozhodli, že půjdou za lepším do EU? ¨
                      Věříš tomu, že ten exodus zorganizovali a uskutečnili sami ti negramotní, neschopní a líní černoši?
                      A – podivné, jen co se dostali na přeh nějakého moře, tam na ně čekají připravené čluny s pašeráky, chudí migranti zaplatí nehoráznou sumu (kde na to vzali?), dostanou mobily, dostanou pokyny, v Evropě na určených místech už čekají dobrosrdečná sluníčka se zásobami šatvstva, jídla, dobíjecími stanicemi apod.?
                      A věříš i tomu, kdyby jim státy EU nevyplácely dávky, že by se vrátili domů?
                      To taky vidíš jako konspiraci? A pokud ne, podle čeho rozeznáš co konspirace je a co ne?

                    • embecko

                      „v případě Covidu pořád trváš umíněně na tom, že všechno je o nebezpečnosti COVIDU!!!“
                      Je to mozny, tohleto? Pul roku tu s vitttou tvrdime, ze covid je nova neznama nemoc o ktere neni jasne co vyvede i kdyz se muze 100x tvarit jako chripka. A jak se lze docist v novinach, nevi to ani ti nejvetsi odbornici na svete.
                      Zaregistrovala jsi poznamky, ze AIDS zacina take jako chripka a uderi az po 10 letech?
                      Anebo ty vis, jestli je corona prirozeny mutant, anebo dusledek technicke manipulace a jestli jde o utekly bojovy druhy, anebo naopak je to produkt snahy o vakcinu?
                      Tohle vi jen par lidi a ti to dale nereknou.
                      Osobne (zrejme i s vitttou) nevidim jedineho duvodu, proc se nebat nezname choroby. Me to tedy prijde ale uplne normalni.
                      Je tu asi 100 milionu mrtvych na AIDS, 50 milionu na spanelskou chripku a ja se nemam bat zcela noveho viru neznameho puvodu? Zpusobujici v prvych mesicich sve existene nemoc podobnou chripce (jako AIDS), na kterou umiraji lide a je nakazliva? Copak jsem blazen, abych se nebal? :o)

                    • vittta

                      No já padám.
                      Kolikrát to mám s těmi negry psát?
                      Jasně že to je organizované, ale jde o to, KDO to organizuje.
                      Jak by nějaká neuchopitelná elita mohla naplánovat a provést takovou akci?
                      Musíš přece vědět, jak to bylo.
                      Na hranicích EU někde v Srbsku se utvořila fronta pár tisíc migrantů.
                      Nebylo jich málo, ale ani milion.
                      Ty tam mohl někdo nastrčit, nakonec, na západě a severu si islamisté a mafiáni- ano, tito lidé organizují už dlouhá léta organizovaný zločin, drogy, prostituce, zbraně- takže peněz mají dost.
                      To samé dělají u nás Vietnamci, a ví o nich někdo?
                      Neví- to jen mimochodem, a mají peněz jak sraček.
                      No a tihle lidé potřebují otroky, a tak prostě zorganizují celkem nevýznamný, ale stabilní tlak na hranice EU- nikdo nevěděl, co se tam dělo dříve, ale masová migrace není fenomén posledních 5 let.
                      A stalo se cosi nečekaného, Merkelová- v rozporu se zákonem, poručila ty lidi pustit do Německa.
                      Pamatuješ, oni jen procházeli, šli do Německa, a Merkelová je veřejně zvala.
                      Chyba byla v tom, že nevěděla, kolik jich může být.
                      Jakmile organizovaný zločin zjistil,že věc jde tak snadno- tak začal organizovat dopravu negrů a čmoudů z celého světa.
                      Ono kdyby to bylo jen někde z Eritrei, tak by to snad konkrétní skupina nějakých vládců světa organiozovat mohla, ale oni byli z různých míst, od sebe tisíce km vzdálených.
                      Nikde nefunguje tržní prostředí tak dokonale, jak v organizovaném zločinu.
                      Jak je poptávka- je i nabídka.
                      Možná se ptáš, kdo negry a čoudy kupoval- no, levicoví neziskovkáři, kteří za ně inkasovali státní prachy, a také…dohodit nějaké smradlavé ubytovně státem placené negry je bohovský kšeft.
                      No a samozřejmě, nejenom že si obchodníci s drogami a bílým masem dovezli otroky a kurvy, ale pochybuji o tom, že by nikým nekontrolovaní migranti nepřenášeli obrovské množství drog.
                      Též destabilizovali společnost, a posílili své mocenské pozice, a bezradní a frustrovaní občané západu rovněž propadli snadno dostupným drogám a kurvám.
                      Ale začalo to v podstatě jak na Bílé hoře…také jen cvičný útok.
                      Tlak musí být soustavný a čas od času se to prostě musí zkusit.

                    • vittta

                      No jo, no.
                      Když oni popírači tu nemoc znají, říkali to odborníci.
                      Tady vidíš, že je svým způsobem marné vést diskuzi, většina lidí chce mít jasno- né diskutovat.

                    • Jana

                      A kvůli AIDS se taky dělo s ekonomikou to co dnes? Taky jsme byli denně informováni, kdo, kolik a jakým způsobem zemřel? OPRAVDU za tím nevidíš především ekonomické zájmy???
                      Ale nikde jsem nepsala, abyste se nebáli Mně jen vadí, že vy (oba), s takovým rozhledem (to myslím zcela vážně) sednete tak ochotně na tak průhledný trik. Co potom ti, kteří denně konzumují zaručené zprávy v TV.

                    • Jana

                      Vittta 20.29
                      Jsk vidím, ty už máš.jasno dlouho, takže ani tobě o diskuzi nejde. Popíračům to říkali jedni odborníci, tobě druzí. To je celý rozdíl. A co tedy ta ekonomika s tím má společného? Nebo se s ní vlastně nic neděje? Taky je to konspirace?

                    • vittta

                      Jano neblbni, kdyby to bylo tak průhledné, tak by tomu nikdo nevěřil.
                      Ono to právě průhledné není, a naše názorová skupina- to nejsme jen my dva tady- v tom právě vidí různá úskalí.
                      Nikdo neví, co se děje v Asii, i když se tvrdí, že to mají pod kontrolou, nikdo netuší, co je v Rusku, co v USA a lidé budou i z místa informovat špatně- to už vidíš, jak tady třeba ty píšeš o panice a strachu, zatímco já o pohodě.
                      A oba bydlíme v ČR- i když to může být daleko od sebe.
                      Nic méně nelze úplně předpokládat, že se situace liší vysloveně zásadně.
                      Já to pozorně sleduji, a čas od času dávám raport o zjištěném stavu- zcela bez emocí.
                      Včera jsem byl třeba v Kauflandu, a nikdo mi už nedával číslovaný košík, a ani tam nebyla žádná ochranka- já mám takový proutěný, pokaždé, ale jak bylo těch 15m2, tak jsem ho musel vložit do takového košíku na dvou kolech, nebo jsem mohl i do vozejku, ale to jsem nechtěl.
                      V pátek nic, lidí méně jak před kovidem, byl jsem druhý na řadě u kasy, a druhý u pultu s masem, tam jsem před kovidem ani nezastavoval, pokud jsem něco vysloveně nechtěl, a u kasy byl nával jak hovado- nyní je klid.
                      Dneska chtěla moje labuť nějakou čokoládu v Lidlu, tak jsem jel…takhle kus vedle je automat pumpa Benzina, tam beru naftu.
                      Tak že jí to koupím- ale zdálo se mi, že je tam nějak moc aut, tak jsem je jebal, a vzal benzín a jel pryč- ale uvnitř jsem nebyl.
                      To bylo asi v 10 dopoledne, ale pak jsem jel asi v 16 hodin pro dceru, a tak jsem se tam stavil znovu, páč jedu kolem.
                      Uvnitř klid, lidí podobně jako jindy, u kasy druhý na řadě- ale tam se nikdy nečekalo- alespoň ne u nás.
                      Jo?
                      To jsou ABSOLUTNĚ PROVĚŘENÉ ORIGINÁL INFORMACE, bez jakéhokoliv tlačení na jednu, či druhou stranu.
                      ještě dodám, že v Lidlu NIKDO roušky nekontroloval ani u vstupu, v Kaufu se jde do kšeftu kolem informací, takže tam pokaždé někdo je, a někdy tam stál jeden takový týpek, co to jako kontroloval- když byly ty vozejky s čísly, tak dva.
                      To píšu pro čtenáře, které to zajímá, a třeba si nějak mapují situaci, ale tebe to asi nezajímá, protože píšeš o panice.
                      A já chodím mezi lidi, dělám údržbu pro město, a obcházím domy, co mi lidé volají- kvůli selekci kšeftů na další rok- hele, roušku, když se těmi lidmi bavím, mám já vždycky- ze slušnosti, ale ti co hlásí závady, nebo něco chtějí, jí prostě nemají, staří, mladí, má jí třeba v ruce, že si jí jako nasadí, kdybych něco říkal, ale když nic neříkám, tak jí NEMAJÍ.
                      Tenhle týden jí neměl NIKDO.
                      Když to začínalo, tak jí měli, ale ne všichni, čím déle to trvá, tak jí lidé nenosí, tak ať mi kurva nikdo nemluví o panice a stresu, co JÁ vidím, tak jsou to bohapusté sračky, lidé to naopak celkem podceňují- ale jinak nařízení dodržují…překvapivě je asi půlka lidí, co nosí roušku pořád, i když jdou sami pěšky, a nutno dokonce říci, že více ti mladí, i vidím jedince v autě, a má roušku, ale to tak třetina.
                      Hele, panika se prostě nekoná.
                      Přijeď sem, uvidíš, budeš se smát, až se budeš za břicho popadat, a to ještě vím, kam jít chlastat, když se mi bude chtít.
                      Ale já toho nejsem příznivce, ať to lidé spíše dodržují, nemusí se u toho posrat- ale dodržovat by to měli.

                    • Jana

                      Vittta 20.27
                      Vlákno už začíná být nepřehledné, ale ještě tedy jednou.
                      „Na hranicích EU někde v Srbsku se utvořila fronta pár tisíc migrantů…….Islamisté a mafiáni….“

                      Děláš si legraci? To nemůžeš myslet vážně. Tak několik mafiánů shromáždí na srbské hranici tisíce tzv. uprchlíků a evropské vlády si s tím neporadí? A Merkelová netušila, že jich za pět let bude tolik? Zřejmě netuší ještě dnes, kdy je lodě zachraňují a ILEGÁLNĚ převážejí do Evropy – a Merkelová pořád nic netuší?
                      A co Erdogan? Vydírá EU aby pomohl mafiánům? A Merkelová nic netušíc mu platí a platí?
                      Já ti nevěřím! To sis muse vymyslet teď, pro tuhle chvíli, jen abys něco napsal.

                    • vittta

                      Jano, já jsem tě přece požádal, abys mi dala tři moje nějaké oblíbené odborníky, podle kterých se nějak snad řídím, nebo co.
                      Pokusíš se?
                      Pokud ano, pak okamžitě zjistíš, že žádné svoje Guru prostě nemám (sám jsem Guru-dle Astra), já dokonce i Klause jakoby pochopil, jeho veskrze pravicový postoj.
                      Já fakt nepotřebuji speciální odborníky, z nichž 95% žádní odborníci nejsou, abych si udělal názor, resp. aby mi už můj názor potvrdili.
                      Potřebuji tyhle lidi ale číst všechny, jak kdo argumentuje, a jak kdo motá s realitou.
                      Popírači jsou v tomhle o dost trapnější a prolhanější- je tam prostě patrný ten podpis milionu chvilek, a chronických petentů každé EUropetice.

                    • embecko

                      „A kvůli AIDS se taky dělo s ekonomikou to co dnes? Taky jsme byli denně informováni, kdo, kolik a jakým způsobem zemřel? OPRAVDU za tím nevidíš především ekonomické zájmy???“
                      Jano, samozrejme za tim ekonomicko- politicke zajmy vidim (v ramci svych zrecich moznosti).
                      Na tech nekolika zasadnich informacich se uz mesice nic nezmenilo: nevi se o co jde, jak se to chova (imunita ano-ne?) a co to udela. To mi uplne staci k zakladnimu rozhodnuti, ke kteremu nepotrebuji zadne odborniky: bojim se toho, co by to mohlo jeste vyvest natolik, ze stavajici omezeni mi neprijdou jako prehnana. Samozrejme do detailu nevidim, ale podstata, to jest rousky, zakazy shromazdovani a zavreni nekterych provozoven mi prijde k veci.
                      A jiste, ze toho politici vyuziji, to tu pisi jiz po nekolikrate. Tohle je uz ciste otazka svetonazoru, protoze skrze fakta reseni najit nejde: Bud zabranis politikum ve zneuziti covidu, odvolas opatreni a muzes umrit…anebo budes podporovat vladni kroky a udelaji z tebe otroka ve sve demokraticke totalite.
                      Blbe je opet to, ze obe situace nemohou nastat soucasne, takze si musis vybrat jednu z moznosti, aniz bys vedela jake dusledky by mela ta, kterou jsi nevybrala.
                      Tedy jeste jednou: Me je jasne, ze s covidem prichazi totalita, ale zaroven povazuji covid za natolik rizikovy, ze nebranim nastupujicim totalitnim praktikam.
                      Oba vime hovno a muze to byt naopak: treba politici delaji minimum toho, co by meli, protoze se boji reakce verejnosti a pritom vedi, ze covid je nejake supersvinstvo.
                      Tohle je tezka doba, ve ktere by mel dat kazdy na sve zkusenosti a vzit, alespon castecne, osud do svych rukou.
                      Pokud vim, tak my dva s vitttou tu nejakymi odkazy na to, jak je covid nebezpecny, nehyrime. Spise piseme to, co si sami myslime a jak jsme k tomu sami dosli.
                      S aidsem se delo relativne to same, co dnes, s ohledem na to, ze se nesiri vzduchem. Pokud si pamatuji, pak take byla jista panika, koncerty, hromadne a osvetove akce, podpora programu, papez s projevy, v rizikovych skupinach plosne testovani (kdyby byla vakcina, uz se ockuje), specialni zdravotnice predpisy, zmena hygienickych narizeni a sposty dalsich veci. Jo a rousky na pindoury (prezervativy), do te doby (cirka rok 1990) uzivane spise sporadicky. Uz jsme to zapomenuli, ale AIDS obratil cely zivotni styl naruby. A jak jsem jiz psal, AIDS se nesiri vzduchem, takze zavirat hospody nebylo treba.

                    • Jana

                      Já ti ale žádný jmenný seznam dát nemůžu. Nezapisovala jsem si, jak které hodnotíš.
                      Vycházím z toho, že kdokoliv z odborníků – myslím tím zkušené lékaře ve svém oboru, kteří mají výhrady k oficiálním vyjádření vládních medicínských „poradců“, jsou pro tebe nedůvěryhodní. Šmucler – pravda, stomatolog, ale jistě má větší povšechný přehled i o ostatních oborech. Pirk, totéž, dr. Peková, mikrobioložka – ti všichni houby ví. A neříkej mi, že sis dělal průzkum v některých nemocnicích, že poznáš, kdo tzv. kecá a kdo aspoň něco ví.
                      Neříkej, že ta čísla, která nám dávají o nakažených a zemřelých na první pohled rozlišíš, která jsou ta správná vč. závěrů z nich.
                      Takže musíš mít někoho, komu věříš. Tedy všichni musíme věřit, protože vědět nemůžeme, když nevědí ani ti odborníci ať pro- nebo proti- covidoví.. Ale všichni mají pořád na zřeteli tu medicínskou stránku věci, ale kde je ta ekonomická? Tohle se tu objevilo prvně a právě s tím koronavirem. Jenže ty to všechno vidíš jako náhodný jev – někdo něco zvoral a tohle jsou následky něčí chyby. Jenže ta ekonomika mi do toho pořád nepasuje a taková podezřelá starost o národní zdraví – a to celosvětové – mi je krajně podezřelá. Celá léta se bohatý Západ nestaral, jak žijí a umírají chudí, kteří nemají na placení zdravotního pojištění, natož na drahé soukromé lékaře? Tomuhle nerozumím a to asi nikdo nevysvětlí jinak, než tou pověstnou konspirací.Ani ty ne. Protože – nic o tom nevím, momentální příklad – jistě klidně někde nechali se mezi lidmi pohybovat třeba bezdomovce s otevřenou tuberkulózou a nikomu to žíly netrhalo. A ta není méně nebezpečná než Covid. Tobě to fakt není divné?

                    • vittta

                      U toho AIDS asi hraje roli i to, že se to nejvíc šíří mezi buzeranty, takže se o tom přestalo mluvit, jako o atentátech, co je páchají duševně nemocní „Francouzi“.
                      A Jano, evropské vlády si s tím nemohou poradit, když je vedou sráči.
                      Jistě sis všimla, že Maďaři, Slováci, my a Poláci si s tím zatím poradili celkem dobře, obratným lavirováním, děláním mrtvých brouků, okolkováním, a nejistým přislibováním- byť Maďarsko muselo být o chlup akčnější, protože bylo nejvíc na ráně.
                      Co si myslí Merkelová je těžko říci, ale v podstatě říkáš, že je to inteligentní žena s přehledem, která ví, co dělá.
                      Já si myslím opak, Merkelová je žena, která jakýkoliv přehled ztratila, nebo dávno situaci neovládá.
                      Víš jak to říkal Stalin- kolik má Merkelová divizí?
                      Ona nedisponuje žádnou reálnou mocí, nemá vojsko, nemá policii, a také nemá reálně kde a jak zasáhnout.
                      Lodě jistě přivážejí negry do Evropy, ale Merkelová je v tomto mimo hru- rozhodují soudy, a ty jsou …nezávislé.
                      Nic méně je třeba říci, že na věc máme podobný názor, tedy že tady ta pakáž nemá co dělat.
                      Co mě ale překvapilo, že kladeš větší důraz na konspiraci ohledně nějakého spiknutí tajemné světovlády, než na zamoření Evropy jako takové.
                      To mi rozhodně nepřijde rozumné.
                      Ono je to totiž celkem jedno, jak se sem dostávají.
                      Já jsem ochoten bojovat proti nim.
                      Ty asi budeš bojovat proti NWO elitám.
                      Už teď ti mohu říci, že já mám šanci malou, ale ty absolutně žádnou, už proto, že já negry a islamisty vidím- ale ty budeš bojovat proti chimérám.

                    • vittta

                      Nemusím věřit nikomu.
                      Ale různí lidé mají pro mě jinou relevanci.
                      Když o věci pindá Pirk, Šmucler, Hnizdil, nebo Höschl, mají pro mě daleko menší relevanci jak nějaký praktik, co dělá mezi nakaženými.
                      Kuriozní je, že žádné odborníky, kteří před Kovidem varují ani neznám- vyjma Flegra, což je extremista…asi bych si vzpoměl, ale teď mi žádný nepřichází na mysl.
                      Jistě, mohou lhát, a žádný nákaza není, no ale já znám lidi, co to měli, nebo lidi, co znají ty, co to měli.
                      Takže si to prostě nevymýšlejí.
                      Tedy se jistě shodneme, že nemoc existuje.
                      Tak v čem je problém?
                      V její nebezpečnosti?
                      Vždyť asi ty jí nepovažuješ za bezpečnou, ani ty si nemyslíš, že se na ní neumírá.
                      Ani ty to nechceš dostat.
                      To je jen fanatický odpor proti „něčemu“, co neumíš ani pojmenovat, tak tomu říkáš NWO elity- jinak máš o té nemoci velice podobné povědomí, jako já, dokonce i podobné obavy.
                      A troufám si tvrdit, že ani ty nepodporuješ okamžité zrušení opatření, a kdyby k němu došlo, nešla bys hned v úterý do divadla, kde by bylo přecpáno, nebo nějakm, kde bys očekávala velký shluk lidí.
                      To jsem přesvědčený.
                      Takže o co vlastně jde, umíš to vysvětlit?

                    • Jana

                      Embéčko 22.38
                      Znovu opakuji, že obavám z nákazy (a to jakékoliv) rozumím a považuji to přirozené. Taky bych z toho nebyla odvázaná, ale já se bojím zas jiných nemocí. Takže mám výhrady pouze proti tomu, jak ochotně bereme za své ty politické čachry, které mají zastřít pravé příčiny. Že nám je neřeknou, je samozřejmé. To ale nic nemění na tom, že dobrovolně uvěříme každému strašáku. Např. tomu, že budeme mít na ulicích tisíce mrtvol. No, už tu měly být a nejsou. Tak se řekne – omyl a je vymalováno. No co, lidi už jsou tak zpracovaní, že jsou nakonec spokojení, když se apokalypsa nekoná.
                      Jinak se mě jakékoliv jiné opatření než roušky v podstatě netýkají. Do školy, zaměstnání, hospod nechodím, žádné fronty taky nikde moc nevidím (jen občas pár lidí čeká na vozík), takže je všechno v pohodě. Vadí mi to, jak z nás dělají ořezávátka, která si všechno nechají líbit a ještě tomu upřímně věří. Je rozdíl chránit sebe i druhé před nákazou (roušky) nebo dělat někomu cvičené opice – nařídíme nějaký nesmysl, uvidíme, co to udělá. Lid se nebouří – můžeme „přitvrdit“.

                    • vittta

                      Tak to jsi těžce vedle.
                      Proti jaru se žádné zpřísnění nařízení rozhodně neděje.
                      Současný stav je jen komický čajíček proti tomu, co se dělo z jara.
                      Nešlo si koupit ani kafe.
                      Já to dodržuji navíc rád.
                      Mám prostě „vychování“, což značí ohledy k ostatním, a základní slušnost.
                      A věř tomu, že nejsem ten typ, co trpně přijímá nějaká nařízení.
                      Nebo poslouchá slepě zákony.
                      Tohle ale dělám dobrovolně, byť né úplně na 100%.

                    • embecko

                      „To ale nic nemění na tom, že dobrovolně uvěříme každému strašáku.“
                      Jano, takze se shodneme na tom, ze protivirova opatreni jsou neadekvatni a zakryvajici nastupujici technologickou totalitu.
                      To ano, tak to je. Ovsem podle mne jsou tu dulezitejsi veci k reseni, treba kolabujici rizeni EU (spise jiz zkolabovane), diky sve nekonecnosti schopne jiz jen trestat (viz muj prispevek v clanku vyse), plosne odposlechy, evropska turecka a obecne imigracni politika, totalni deficit bruselskych demokratickych mechanismu, tridni justice a nekolik dalsich.
                      Koronavirus je v mych ocich uz je tresnickou na dortu a dusledek mnohem zavaznejsich systemovych problemu.
                      Branit se covidove totalite nema smysl a je to v mych ocich ztrata casu, nebot nedojde-li „narovnani“ v ridicich strukturach (narodnich i evropskych), pak treba covidovou totalitu odezenem, ale chyba v ne/rizeni se projevi nekde jinde. Je to jako kdyz se protrhava prehrada- zacpes jednu diru, vedle se ti udela dalsi. problem neni pod, ale nad hrazi (respektive v hrazi same). Spatnou konstukci nevyresi flikovani jejich nedostatku, nebot za chvili se problemu nahromadi tolik, ze veskery produktivni cas venujes opravam. To zna kazdy kutil- oprava stareho pristroje ma limitu v case, vynalozenem na jeho opravu.

                    • Jana

                      ad: vittta
                      Nemůžu teď v tom nepřehledníém vláknu dohledat, kde jsi žádal nějaký názor zkušeného lékaře-praktika – nebo
                      tak něco. Teď jsem našla něco zajímavého.
                      Kecy ze špitálu – se to jmenuje.

                    • vittta

                      Tenhle doktor je zajímavý tím, že úplně zpochybňuje tu nemoc.
                      Nechat to bejt- a ono to ustoupí samo.
                      No, alespoň to řekne.
                      Třeba by to i fungovalo- no ale co když ne?
                      Co když by se zhroutil systém?
                      On připouští celkem malé výkyvy, které tady už byly u chřipky, říká i data, no ale NEKONTROLOVANÉ epidemie se nebojí, co, nebojí- je si jistý, že přijít NEMŮŽE.
                      Na tuhle jistotu ale nemá informace, a jakkoliv je to praktik- rozhovor je z 1.11., nemůže vědět, co přijde za týden, za měsíc.
                      Nemůže to vědět ani vláda, a tak -dle mého správně- dělá určitá opatření, ale ne kvůli tomu, že by se jim chtělo, ale na základě nějakých dat, vnitřních i zahraničních, ale také dle tlaku, který vyvolává mezinárodní situace, i vnitřní politická situace.
                      Prymula najal nějakou firmu, co bojuje s desinformacema.
                      Za ten měsíc s tím nikdo nic moc neudělal, jakkoliv se straší totalitou, informace jsou volně dostupné jakékoliv a pořád.
                      Asi je někdo jen platil, nebo co vlastně dělali.
                      Chvíli se v tom trošku motá, stovky lidí budou umírat na koronu, ale stovky lidí umírají už nyní, to spolu nesouvisí.
                      Pak straší chlastem, nevím, data spotřeby chlastu by mě celkem zajímala.
                      Závěr:
                      Za ministra bych ho nechtěl, ani za politika, na to nemá, ale né že by byl tak blbej, ale je to takový dobrák.
                      Sympaťák, lidový člověk, říkal, co si myslí,
                      Jediné, s čím zásadně nesouhlasím je jeho názor, že se více méně nemůže nic stát- on to podává tak, že se nemůže stát nic horšího, než se už stalo v posledních letech, což ale v tomto případě zřejmě může- proto ta opatření.

              • Peter Matej

                Všetky lieky a vakcíny doteraz vyrobené sa podrobili klinickým skúškam po dobu najmenej 5 rokov,niektoré sa skúšali(zisťovali sa ich vedľajšie účinky)aj 10 rokov.Po klinických skúškach,rozhodol ŠÚKL o ich uvoľnení do predaja. a zistené vedľajšie účinky lieku či vakcíny sú vyznačené na príbalovom letáku.
                Ja som za to,aby sa používali vakcíny,ktoré prešli prísnym schvaľovacím procesom.Mechanizmus ich účinku je pomerne jednoduchý“.Pôvodca choroby sa zabije alebo oslabí tak aby neuškodil a potom sa dopraví do organizmu,v ktorom vyvolá imunitnú odpoveď vo forme tvorby protilátok.Potom,keď udrie skutočný patogén,tak už nemá šancu uškodiť,lebo ho zlikvidujú vakcináciou vytvorené protilátky.Takýto postup vítam a považujem ho za osožný a potrebný!
                Vakcíny proti Covid-19 sú celkom iné!
                To,čo má vyvolať imunitnú odpoveď vo forme tvorby protilátok pri „proticovidovej“ vakcíne,je produktom genetického inžinierstva,Do bunky má tento produkt dopraviť vírus,napádajúci šimpanzov.Tento postup s „opičím“vírusom nebol použitý ešte nikdy pri výrobe vakcín!No a napokon vakcíny,ktoré nám budú vnucované neboli klinicky skúšané po dobu ktorú predpisuje zákon a preto sú možné vedľajšie účinky na zdravie neznáme!To sú dôvody pre ktoré nemožno porovnávať lieky a vakcíny ktoré sa v súčasnosti používajú s novými,neodskúšanými vakcínami proti Covid-19!

                • vittta

                  Když to bude fungovat- proč ne.
                  Ale když to tak čtu…..já jsem se už mnohokrát divil, když byl nějaký lék na rakovinu, a teď nějaký doktor v TV tvrdil, že ho nelze použít, protože není vyzkoušený.
                  Umírajícímu to je ale veskrze jedno, má umřít s progresivní prognozou za 3 měsíce bez léku, nebo za 3 měsíce s lékem?
                  S tím neodzkoušeným lékem ale má jednu věc, kterou bez něj nemá.
                  Naději.
                  Na rozdíl od bezléčeného stavu mnohokrát reálnější.

                  • Peter Matej

                    Podanie neodskúšaného lieku smrteľne chorému pacientovi s rakovinou,alebo na niekoľkým smrteľne chorým pacientom na rakovinu je zase niečo úplne iné,ako neodskúšanou vakcínou zaočkovať miliardy väčšinou zdravých ľudí!Aby bola vakcinácia účinná,musí dosiahnuť preočkovanosť populácie hodnotu 80+%. Na Zemi žije v súčasnosti viac ako 7,5 miliardy ľudí! Aktuálne je vo svete evidovaných čosi cez 1 milión obetí koronavírusu o ktorých sa nevie presne,či zomreli na Covid,alebo s Covidom!
                    Vittta!Prirovnanie neodskúšaného lieku proti rakovine podaného zomierajúcemu pacientovi s neodskúšanou vakcínou ktorou má byť zaočkovaná väčšina populácie Zeme je podľa mňa ..no…povedzme nekorektné!

                    • vittta

                      Ne, to nebylo přirovnání.
                      To já jenom píšu, že mi to nikdy nešlo do hlavy, ale nyní už to chápu, proč to tak je.
                      No a ta vakcína…zatím mě jí nikdo nenutí.
                      A na Slovensku mají být určité podmínky, no ale zatím jsem nečetl, že je k tomu už připravena konkrétní vakcína.
                      Takže pokud nemáš konkrétní vakcínu, moc nechápu, proč jí považuješ za nevyzkoušenou.
                      Dodám, že mi mohl nějaký odkaz uniknout, takže jsem mohl něco přehlédnout.
                      Tady se předběžně hodně nadává na něco, co zatím vůbec není- což je novinka, nutno říci zdařilá.
                      Takže když milion chvilek neuspěl svulgárním ruským švábem Zemanem, a trestně stíhaným StBákem, tak se jede v kritice něčeho, co zatím vůbec neexistuje- ale existovat by mohlo.
                      Fakt dobrá finta- a ta funguje.

                    • Peter Matej

                      Konkrétne vakcíny sú pre nás už objednané a čaká sa už len na rozbeh ich výroby.Odhad začatia celoplošných vakcinácií počíta s termínmi koniec decembra-začiatok r.2021,aby sa zábránilo prípadnej 3 jarnej vlne Covidu-19.EÚ pre nás zakontrahovala 400miliónov vakcín od britskej f.AstraZeneca .K dispozícii bude aj nemecká vakcína od CureVac,BioNtech-Pfizer a iné!
                      Ja len dúfam,že k tej vakcinácii nakoniec nedôjde!To však nič nezmení na nástupe inej,“ekonomickej“ pandémie,ktorá sa volá “ Veľká Hospodárska Kríza 2021 – ?“.Tá bude mať na svedomí celkom isto viac ľudských obetí ako Covid-19.

                    • Kamil Mudra

                      Mě, Peter, na celé té záležitosti okolo vakcín vadí nejvíc ta připitomělá strategie odsunující úplně bokem Ruskou vakcínu, která je založena na tom kladném principu, který výše popisuješ, byla vyvinuta jako první a tedy je už nejdéle prověřovaná. A to nepíšu proto že fandím Putinovi (i když fandím) ale proto že se zase politika a byznys serou do oblasti kde by neměly mít co pohledávat v zájmu celého lidského rodu.

          • vittta

            Nebo mě napadla jiná populární finta.
            To zase se tvrdí, že masožravci (lidští) děsně zatěžují planetu, protože živočišná výroba velice zatěžuje půdu, resp. na nějaké Kj získané energie je třeba tolik m2, a na ty samé Kj rostlinné je třeba tolik m2, a ty rostliny potřebují celkem zásadně méně místa.
            Rozmíš, na 1 kg vepřového je třeba 50 m2 půdy, a na 1,5 kila pšenice jen 1m2, energetická hodnota je stejná.
            Ta čísla jsou příklad, ale existuje plno tabulek, kde se to ukazuje, a srovnává- a jsou to tabulky, pracující s fakty,né žádnými smyšlenkami.
            Teď je k tomu taková omáčka- že to vlastně ohrožuje lidstvo, také ta zvířata trpí u porážky, a nespočet keců…a také to není úplně mimo, zvíře asi není nadšené z vlastní porážky, a další a další argumenty, které některé jen logicky vypadají, protože taková slepice je daleko šťastnější ve vlastní kleci jak někde ve výběru, protože jak jich je více jak 5, už se rvou a šikanují, a pořádek v tom musí dělat kohout, což ale málokdo ví.
            No…takže i celkem chytrý člověk, když se na ta čísla mrkne, nabude dojmu, že ve veganství je budoucnost lidstva.
            Teď ještě čím budeme hnojit, že ano- ale to se decentně vynechává, takže se hnojí nějakými chemikáliemi, půda sice rodí, ale nezadržuje vodu, a další a další finty, které nezmám, páč nejsem zemědělec.
            Co na první pohled vypadá jasně, je na druhý komicky nefunkční, ba zhoubné.
            Jako když si nějaký snílek myslí, že na koni jezdí zadarmo, protože do něj nemusí lít benzín, a že kůň je ekologický, protože se mu nekouří z vejfuku.
            Ve skutečnosti vyprodukuje kůň více zplodin, jak auto, a jeho provoz je dražší, a životní prostředí více zatěžující, kdybych to chtěl brát do důsledku.
            Darmo psát.

            • Kamil Mudra

              „Ve skutečnosti vyprodukuje kůň více zplodin, jak auto, a jeho provoz je dražší, a životní prostředí více zatěžující, kdybych to chtěl brát do důsledku.“
              Tak to mi vysvětli tak abych tomu rozuměl. Existuje po staletí známá zkušenost že na určitou plochu potřebuješ poměrově nějaké množství skotu, právě kvůli tomu co produkuje (hnůj), abys hospodařil na zdravé půdě. Kůň sice není tak výkonný jako traktor, ale oproti němu tak nezdravě neudusává půdu, což je zásadní plus pro její nasákavost tj. udržení vody v krajině. No a pokud máš na mysli jeho prdění. tak prdí kde co, včetně nás, a i pro ty prdy má příroda své mechanismy na zpracování. Takže jediné s čím mohu souhlasit že ježdění na koni není zadarmo, protože za současných podmínek ho provází vysoké náklady za ustájení a péči. Protože jde o hobby. Ale v končinách kde je kůň běžnou pracovní jednotkou vyjde svého majitele a uživatele relativně levně a má na jeho údržbu levnější náklady než na údržbu sebe samého.

              • vittta

                Tomu moc nevěřím, že vyjde levně, či levnějši, ale nemohu to nijak dokladovat.
                Ono to ani nejde, traktor se rozbije- dá se opravit, za tolik a tolik, i kůň může onemocnět, veterináš není zadára, a jak kůň pojde, už ho nic nespasí.
                Také má kratší výkonové období, to všechno se počítá.
                Já to ale myslel spíše ve smyslu „koně“.
                To kdyby byl jeden kůň a jedno auto, tak dejme tomu ten kůň poškodí to životní prostředí méně, teď může být deset, sto koní, i tisíc- vůči stejnému poču aut, a do určitého počtu ten kůň bude ekologičtější, ale pak to půjde srtmě opačně.
                Koně v tom smyslu nemohou být řešením pokroku, že jako mít koně, tak máme zdravo.
                A ani nikdy nebyli…se někdy podívej, jaké byly zácpy na konci 19 století, to jsou fotky, a v Římě nebo jiných velkoměstech starověku také nebylo k hnutí.

        • oh

          Idiotů je na světě zřetelný nadbytek. Policajti jich v nejmenovaném pražském klubu našli bez jednoho 120. Tedy pardon, oni to vlastně nebyli idioti, ale hrdinové, co mají svá práva:
          „Říkala jsem jim, že máme svá práva, celá situace byla dost děsivá. Nakonec jsem z klubu vyšla jako poslední, asi kvůli tomu, že jsem si na ně otevírala pusu,“ uvedla mladá Francouzka, která je v Česku na studijním pobytu Erasmus. Doplnila, že večírky se v klubu konaly poslední dva týdny. Účastníci akce neměli roušky. „Byl to nelegální večírek, tak proč bychom měli mít roušku? Já jsem covid už prodělala, takže se nebojím,“ dodala.
          Kde kurva dotyčná „Erasmusanka“ přišla k nápadu, že tu „chřipečku“ nemůže klidně dostat znova – takové případy už byly a jak dlouho trvá imunita po prodělání této konkrétní choroby není zatím jasné. Existují náznaky, že u bezpříznakových a lehkých průběhů imunita nijak zvlášť trvanlivá není.
          https://vtm.zive.cz/clanky/imunita-vuci-covid-19-muze-vyprchat-jen-2-az-3-mesice-po-infekci-naznacuje-cinska-studie/sc-870-a-204523/default.aspx
          Ovšem vyzkoumali to Číňani a ti, jak všichni vědí, umí jen kopírovat a lhát.

          • orinoko

            Ovšem , idiotů je nadbytek. Nejhorší jsou ale ti, co mají za svatou zdviženou pazouru K.H. Hamáčka. Covida nikdo neviděl a nikdy neuvidí. Jen strach je dechberoucí – wow!
            Zítra začne atomová válka. Co bude horší? Covid nebo atom? Posraní si můžou vybrat.
            Žasnu nad tím, jak se roušky ropuchy povalují všude možně. Vlastně to vypadá už jak psí lejna, maximálně se to hodí do koše. Jak vypadá jejich likvidace? Nikdo se neptá. Také proč? Skok covida na chrbtici je medyjálně in. Slovenský Matovič na vakcínu půjde až jako poslední. Prý jako kapitán. Ale věc je jasná – jde o nemoc šílených krav. A volů.

            • oh

              „Covida nikdo neviděl a nikdy neuvidí.
              No a co? Elektromagnetické vlny ani radioaktivní záření jsem také nikdy neviděl Nikdy jsem neviděl žádný atom, o protonech, neutronech, elektronech a další elementární havěti ani nemluvě, přesto lze mít za prokázané, že tohle všechno existuje.

              P.S. Začínám dávat přednost atomové válce. Jednak to asi bude rychlejší a druhak, nebudu muset nikoho přesvědčovat, že to opravdu vybouchla jaderná hlavice a ne jen nafouknutý igeliťák.

              • Kamil Mudra

                Ále, on si to Orinoko dobře uvědomuje. Jen se mu na tyhle hlášky šijou aforismy líp než roušky. :-)

      • oh

        Extrakt z potratu jako urychlovač do vakcíny. No cement!
        https://www.sisyfos.cz/clanek/666-myty-a-legendy-antivakcinacniho-hnuti
        Je to marný, je to marný a je to marný.

        „Je dobré mít otevřenou mysl, ale ne tak, aby nám vypadl mozek z hlavy.“ a také
        „Žijeme ve společnosti naprosto závislé na vědě a technologii, a přesto skoro nikdo vědě a technologii nerozumí. To je jasný recept na katastrofu.“ (Carl Sagan)

    • vittta

      To už jsem povýšil na Guru, a vy odkazujte útok satana, jo?
      Hustý.
      S fanatismem se nedá nic dělat, Astře, ale pokuste se někdy o nějaké vlastní argumenty.
      Tenhle odkaz jsem ještě neviděl, ale ti Chaunové a Duškové a tihle náboženští snílci mi moc seriozní nepřipadají, co se běžného života týká.
      Nic proti nim, ale já do těhle vod nevstupuji, a považuji to nejvíce za vymývání mozků umělým duchovnem.
      To bere blbé konce, ze sektáře je sekta, a ze sekty nadnárodní náboženská organizace, a jakkoliv si mslím, že i potrava ducha je třeba, těmhle organizacím věřím ještě méně, jak u mě celkem málo oblíbeným katolíkům.

      • astraustralia

        Vse marno vittta:-)
        Prave jste potvrdil ze Chaunove a Duskove jsou na Vas malo, ze Flegrovani je Vasemu vnimani sveta blizsi,
        k cemu Vam pak Astrovi vlastni argumenty, pro Vas jen ztrata casu:-)
        Minimalni vira v nabozenske organisace svedci o Vasem prehledu, ted jeste rozsirit o ty spravne jine stejne nebo jeste vice neduveryhodne a budete myslitelem hodnym nasledovani. :-)

        • vittta

          Psal jsem o Flegrovi, nebo o vámi často odkazovaném Chaunovi a Duškovi?
          A jsou pro mě málo, to se přiznám.
          Nebo spíše, jsou někde jinde.
          A jelikož jsem se v životě už s někým, kdo byl „někde jinde“ setkal, a vedl s nim(i) dlouhé hovory, nejsem žádný jejich příznivce.
          Chápu, že někdo se tímto hluboce zabývá, ale nepodporuji to.
          Už jen to, že pro vás jsem tím nějak ztratil na ceně svědčí o tom, že můj postoj je správný.
          U mě nikdo jinými názory na ceně neklesá.

        • Kamil Mudra

          Tedy, Astře, ty víš že se na poli duchovna dost často shodujeme. Ale to video „Slováci probuďte se!“ které jsi tady: https://janica9.wordpress.com/2020/11/23/osobni-svoboda-a-rozum-jsou-nekompatibilni/comment-page-1/#comment-91861 odkázal je svým provedením manipulací tak těžkého kalibru že by ho i Goebels považoval za notně přemrštěné. A to i přesto že obsahuje některá dost významná zrnka pravdy, kerá však lze vyzobat i z důvěryhodnějších pramenů. Takže, i kdybych byl skalním odpůrcem antikovidových opatření, měl bych těžký problém použít ho coby argumet vůči oponentovi s jen trochu fungujícím zdravým rozumem.

          • astraustralia

            Kamile pouzito jako informace o tom ze na Slovensku zavadi ci uz zavedla vlada opatreni daleko prekracujici opatreni v CR.
            Povinne testovani aby se nakonec ukazalo ze jen mene nez 1% bylo shledano positivni je overeny a nezpochybnitelny vysledek. Podobne se udajne chova i vlada Recka ktera rozdava pokuty jako na bezicim pasu.
            Pritom dopady opatreni ci naopak neopatreni nejsou az tak zavratne rozdilne odpovidajici az 300krat vetsi nakazlivosti virusu 19 proti virusu chripky.
            V aute jsem pred par dny poslouchal epidemiologa a ten porovnaval“smrtelnost“ Australie (3 na 100tisic obyvatel) proti Spanelsku Italii Belgii Anglii kde jim to umiralo na ci s Coronavirusem nejvice a cislo se pohybuje 6 az8 umrti na 100tisic.
            Otazka na kterou neexistuje odpoved zni kolik by bylo zemrelych kdyby se neudelala oaptreni zadna?
            Jako v r.1918-19 vice nez 50 millionu?
            Experti jako Flegr vedi o ulicich plnych chlazenych marnic a tomu je treba zabranit za kazdou cenu, a jen IDIOTi budou volat po takovem nesmyslu jako svoboda ci demokracie!!!
            Zde nemame uz 21 dni zadny pripad positivne testovaneho. Stale plati prisna kontrola nove prichozich s vyhodou snadnejsi kontroly tim ze mohou jen priletet ci priplout a bez vyjimky musi do karanteny. Karanteni hotely hlidane policii to jisti.
            Nesvoboda jen v tom ze pokud chci do hospody baru jineho servisu musim udat jmeno adresu nebo mobil na to nas uz natrenovali a lide se s tim uz smirili.
            TRASOVANI cili sledovani pohybu kazdeho obcana a premena na ovcana ktere tu uspesne funguje je pro Tebe je to jen lidumilna pece vlady o blaho a zdravi obcana nebo to je i neco jineho ?

            S cim se budeme nuceni smirit priste ? S opatrenimi a la Matovic a nasrati lide kteri se bouri a volaji Slovaci probudte se je manipulace tezkeho kalibru?
            Jakeho kalibru jsou prikazy a zakazy ?
            Jak dal podle Tebe?

            • Kamil Mudra

              Jak dál? Astře, já nevím. Ale určitě ne za pomoci takových videí jako to které jsem krititzoval. Protože to je ta nejlepší voda na mlýn každému kdo potřebuje tvrdit že odpůrci vládních nařízení jsou buď pitomci které něco takového dokáže oslovit, nebo manipulátoři brnkající na nejnižší pudy neznající míru. Už jen ty historické záběry „vylepšené“ covidovými titulky! Víš co mi to hned připomělo? Takové ty plakáty z Hitlerovského Německa s vyobrazením toho nejodpornějšího ruského mužika (nebo případně žida) a pod tím řečnická otázka: „To je tvůj bratr?!“

              Žijeme, bohužel v době, kdy se oponent neudolává propracovanými argumenty ale místo toho se uřve prázdnými slogany a tím že se nepustí ke slovu. Tenhle styl vyhovuje takovým lidem kteří by se nikdy neměli dostat ke kormidlu, ale protože je praktikován a jim vyhovuje, tak je k tomu kormidlu vynese. A jakmile už tam jsou, tak na ně ani stejný styl „argumentace“ vycházející z ulice (a ta ničeho jiného schopna není) nemá vliv. Ani v tom jejich patře nejsou porazitelní nikým jiným než kreaturou stejného typu – jen agresivnější – takže situaci panující u kormidla jakékoli jejich soupeření nijak nevylepší, spíše naopak.

              Že si ulice žádné řešení nevynutí, to už nám třeba Francie předvádí řadu let, tedy nemá ani smysl se něčeno takového účastnit, pokud ti nejde jen o to „upustit páru“. A kdyby i byla větší svoboda slova na internetu tak to ničemu nepomůže protože ta slova jsou jen bzučení mouchy pro uši které by jim měly naslouchat a brát je v úvahu při svém rozhodování.
              Takže – jak dál? Asi pořád stejně – rozsévat zdravá semínka mezi lidi a doufat že jednou vzklíčí tam kde je jich třeba. A pro ten případ dbát o to aby ta semínka měla potřebnou kvalitu. Nebo aspoň tu nejlepší jakou jim dokážeme dát.

            • pacifista

              *Smrtelnost“ Australie (3 na 100tisic obyvatel) proti Spanelsku Italii Belgii Anglii kde jim to umiralo na ci s Coronavirusem nejvice a cislo se pohybuje 6 az8 umrti na 100tisic.

              Zde nemame uz 21 dni zadny pripad positivne testovaneho. Stale plati prisna kontrola nove prichozich s vyhodou snadnejsi kontroly tim ze mohou jen priletet ci priplout a bez vyjimky musi do karanteny. Karanteni hotely hlidane policii to jisti.

              TRASOVANI cili sledovani pohybu kazdeho obcana a premena na ovcana ktere tu uspesne funguje je pro Tebe je to jen lidumilna pece vlady o blaho a zdravi obcana nebo to je i neco jineho?*

              Austrálie je specifický stát v tom smyslu, že je sám na velkém ostrově. Může lépe kontrolovat svoje hranice, nemá sousedy se kterými by narušoval svými nařízeními některé příhraniční vztahy. Není to Evropa, kde je států mnoho, každý z nich má jiný názor a musí se s nimi nějak vydržet. Krom toho jsou v Austrálii obrovské vzdálenosti a není nouze o velké soukromé pozemky, které občany izolují od sebe. Ve velkých městech je to asi o něco horší ale i tam bude víc místa. Je to pravý opak jako u nás, kde je nejhustší osídlení na km čtvereční. Prý i v 68 říkali vojáci: Sámyj górod, sámyj górod.

              • pacifista

                Pro trasování již takové pochopení nemám. Může stačit takové, že nemocný a někdy jeho příbuzný, dá seznam osob, které během posledních 3. dnů navštívil.

  19. Peter Matej

    Od začiatku XX.storočia do dnes,boli vyhlásené tieto pandémie :
    Španielska chrípka v r.1918-1919.Počet obetí 50 miliónov.
    Ázijská chrípka v r.1957-58.Počet obetí 1,1 milióna.
    Hongkonská chrípka v r.1968-69.Počet obetí 3 milióny.
    Prvá pandémia koronavírusu SARS-CoV.Podľa WHO sa predpokladá,že môže pochádzať z netopiera.Epidémia SARS postihla 26 krajín,ochorelo 8 tisíc ľudí a zomrelo 800.
    Prasacia chrípka v r.2009-2010.Počet obetí 152 až 500 tisíc,(odhad)
    MERS -CoV v r.2014-2015,počet obetí 858 ľudí.Pôvodca koronavírus,predpokladá sa,že od netopierov
    Ebola v r.2014-2016,počet obetí 11 308 ľudí
    Covid-19 v r.2020- trvá.počet obetí zatiaľ cez 1 milión!
    https://noizz.aktuality.sk/zaujimavosti/epidemie-a-pandemie-posledneho-storocia/dbervzj

    • vittta

      Vidíš, a tohle mě právě sere.
      Všude u všech těch epidemií se nosily roušky, u AIDS je nahradily kondomy.
      To ještě asi lidé nevěděli, že jsou neúčinné, jak jednoznačně prokázal Dr. Roger Hodkinson v článku, odkázaném Janou, a další odborníci, na jejichž jména si nevzpomínám.
      Jenže to se mi nehodí do krámu, protože rousku nosím- tedy jen uvnitř- a tak je mám chudáky za idioty.

      • Peter Matej

        Vieš Vittta!Neviem ako je to u vás,ale u nás človeka bez rúška nestretneš.Všetci disciplinovane plnia nariadenia.Jasné,že sa nájde sem tam výnimka,veď aj sám Matovič sa zúčastnil svadby a pristihli ho bez rúška,ale nariadenia sa plnia!To že to ľudí serie,že proti tomu protestujú a sem-tam sa aj vzbúria,je prirodzené!Ja som naopak rád,že tento náš národ je ešte vôbec schopný nejakej vzbury.Lebo ak už toho schopný nebude,tak prestane ako národ existovať.

        • vittta

          U nás je to půl n půl.
          Venku.
          Uvnitř jí nosí 95% lidí, v obchodech musí, na benzínkách nebo tak se to sice musí také, ale nikdo to nekontroluje, a záleží na obsluze.
          Klídek, pohoda, tabáček- se tomu říká.
          A že proti tomu lidé prostestují považuji za tupost.
          Né kvůli tomu protestu, to je v pořádku.
          Ale kolik lidí protestuje proti cigošům, negrům…nebo třeba u nás jsem někde četl, že bez chytrého telefonu už nebude možné mít bankovní účet.
          A už se mi stalo, že mi nevzali balík- bez nějaké aplikace.
          No- kolik lidí protestuje proti šmírovací elektronizaci společnosti?
          Proti zničujícímu inkluzivnímu školství, proti buzerantizaci společnosti, proti 50 pohlavím, a těmhle věcem?
          Kolik?
          Hlavně že se najdou odvážlivci, co protestují proti rouškám.

            • Kamil Mudra

              To je ale spíše důvod k protestu pro rouškaře než antirouškaře. Předpokládám že antirouškař by si v té situaci také roušku nevzal.

              • Peter Matej

                Nejde o vzťah rúškári vs.antirúškari! Dobre vieš,že ide o princíp,“vodu kážu,víno pijú“!Napokon,v tých demonštráciách u nás boli obe „sorty“-rúškari aj antirúškari!
                embéčko napísal,že má plné právo báť sa novej,neznámej choroby.Ja mu ten strach dožičím,ale zároveň chcem aj ja mať právo na svoj názor! A ten je takýto: Svojim vekom som príslušný už do najohrozenejšej skupiny 69+ a prehlasujem,že z tých pár dní,mesiacov,možno rokov-bohvie, ktoré mi ešte zostávajú,nemám chuť prežiť ani jeden deň v strachu.Chcem žiť normálny život penzistu!Kto sa chce báť,nech sa nechá zaočkovať proti Covid-19. Možno,že naozaj neochorie!A možno,že tá vakcína spôsobí,že zomrie na niečo iné ako na Covid-19.A keď sa naozaj chce poistiť pred tým koronavírusom,nech nevychádza z domu,odmieta návštevy príbuzných a priateľov a presťahuje sa do dobrovoľného vyhnanstva niekam,kde veľa ľudí nestretne.Ja zbytok svojho života takto prežiť nechcem.Strach z neznámeho!Veď sa treba pozrieť,kto ten strach do spoločnosti vnáša a aké dôvody ho k tomu vedú!Od strachu posratý človek sa jednoducho na žiadny protest nezmôže! Nie len proti krízovým epidemiologickým opatreniam,ale nezmôže sa na protest už proti ničomu!Lebo raz posraný,celý život posraný!Pripomeniem,že byť zdravo opatrný je niečo iné ako byť vystrašený!Čo sa smrti týka,som viac-menej fatalista a súhlasím s tvrdením,že čo sa má stať,to sa stane!

                • embecko

                  „embéčko napísal,že má plné právo báť sa novej,neznámej choroby.Ja mu ten strach dožičím,ale zároveň chcem aj ja mať právo na svoj názor!“
                  Vem to realisticky, Peter. Co pro to udelas? Nic! A kdybs i udelal, bylo by ti to k nicemu.
                  Neboli rozdel a panuj…tak si parta otroku na blogu u Janiky navzajem vycita sve postoje.
                  A proc se tak deje? Protoze se svym neodvratnym zotrocenim nedokazeme nic udelat.

                  • Peter Matej

                    A kdybs i udelal, bylo by ti to k nicemu.
                    To je fakt!Ale vždy,keď vidím,že sa ľudia prestávajú chovať ako ovce a vyjdú demonštrovať na námestia,tak ma poteší,že v tom nie som sám!Nikomu nerastú stromy do neba!Ani dnešným globálnym manipulátorom.Ide už len o to,ako má ten-ktorý národ
                    nastavený stupeň voľnosti pre tolerovanie ich zhovädilostí!
                    Zlomové bude zrejme obdobie,keď sa začne vakcinovať proti Covid-19.V Ústave väčšiny štátov je zakotvené právo odmietnuť liečenie,medikamenty aj vakcináciu,ak to občan z akýchkoľvek dôvodov nechce.(povinnosť podpísať informovaný súhlas s liečbou).Tak možno očakávať,že za a) Dôjde k zmenám v Ústave-na Slovensku už je vypracovaný návrh takejto zmeny :
                    https://www.hlavnespravy.sk/pravomoc-parlamentu-menit-nie-je-silou-nicit/2362728
                    alebo za b) prídu k slovu sľuby a tresty.Napr.zákaz zamestnať ľudí,ktorí odmietli vakcináciu.Alebo zákaz vychádzania z domu,prosto,totálny lockdown a totálne obmedzenie akýchkoľvek práv pre ľudí,ktorý si len uplatnia svoje ústavné práva.Vznikne výbušná situácia,lebo ani zamestnávatelia nebudú nadšení z toho,že im kopa ľudí nenastúpi do práce.Osobne si myslím,že výskum a výrobu vakcín zaplatíme všetci aj napriek tomu,že tie vakcíny nebudú použité v očakávanom množstve a s očakávaným účinkom.Tak ako v r.2009-2010 skončia vakcíny v spaľovniach.Pandémia Covid-19 odznie tak ako všetky predchádzajúce a začnú nás trápiť celkom iné problémy.Napríklad,ako prežiť hospodársku krízu.

                • Kamil Mudra

                  „Dobre vieš,že ide o princíp,“vodu kážu,víno pijú!“
                  Jistě že vím. Také ale vím, že pokud nebude vůle na vlivnějších místech než je ulice, tak se můžete klidně udemonstrovat a nic se tím nezmění. Podívej se u nás: Proti Babišovi se demonstrovalo o sto šest a je tam pořád. Primulovi stačilo aby vylezl před putyku bez roušky a šel od válu dříve než někdo stačil nějakou demošku zorganizovat. Co tedy demošky řeší?
                  Ale tobě Peter, přece nikdo nemůže nařídit abys se bál. Ty přece nemusíš žít ve strachu. Připadají ti vittta nebo sax nějak vystrašení? A nebo třeba já? Jak píši o kousek výše: z ulice nic nevyřešíš a dál než na ulici se v tom svém odporu asi nedostaneš, protože kdyby ano tak bys to neřešil tady.
                  Tak si klidně žij svůj normální život penzisty a na ty vystrašené se shovívavě usmívej i když to přes roušku nebude vidět. Nos ji na obličeji jen tam kde se tomu nemůžeš vyhnout a v ostatních případech v kapse – tak jako každý kdo bere „dobu covidovou“ s nadhledem. Máš přece ve svém věku dost rozumu abys dokázal posoudit kdy je jí zapotřebí.
                  Na skutečné lámání chleba dojde až ve chvíli kdy bude nařízeno povinné očkování. Pak můžeš svým odmítnutím podepřít jeho odpůrce a bude-li vás dostatek – nepodaří se ho prosadit. A když bude i navzdory tomu prosazeno, zastřelíš se kvůli tomu? Nebo postřílíš ty co tě budou chtít naočkovat násilím? Myslím že něco takového neuděláš ani ty, ani ti všichni co proti tomu už teď brojí na internetu (nebo na ulici). Každý nakonec sklapne a pokud to očkování přežije ve zdraví, tak si na to za pár měsíců, po zrušení současných nařízení už ani nevzpomene, protože se bude trápit jinými problémy.
                  No a pokud to očkování povinné nebude? Dopadne to úplně stejně. Snad už žiješ dost dlouho abys si uvědomil že takhle to chodí.

                  • Jana

                    Máš sice pravdu, Kamile, ale má ji i Peter.
                    Samozřejmě, že svrhávat vládu pouličními demonstracemi je nesmysl, ale když se lidé neozvou, politici si to „přečtou“ jako tichý souhlas. Tichý a spokojený. Ani nestálo za to, zvednout se z kanape a jít volit – vžfyť jiná vláda by nevládla líp.
                    Je to asi 2-3 roky když ve volbách byla poněkud meněí účast voličů než je běžné a politici (myslím z ODS a TOP, možná i STAN) se takhle spokojeně vyjadřovali. Dělají to dobře, mohou bez obav pokračovat dál, národ je spokojený. .
                    Četla jsem kdysi jedno přísloví – prý arménské:
                    „Popudíš-li vládce, obrať se k lidu. Popudíš-li lid – UTÍKEJ“. Mělo by se něco podobného dát na vědomí i našim všemocným politikům. Ne že by to mělo někdy faktický úspěch, ale trochu strachu jim rozhodně neuškodí. Naopak.

                    • vittta

                      No a…jak si to konkrétně představuješ?
                      Lid že by jako svrhnul vládu, a….,co dál?
                      Je nějaká lepší?
                      O to tady kráčí, může být leda horší.

                    • Jana

                      Snad jsem jasně napsala, že „Samozřejmě, že svrhávat vládu pouličními demonstracemi je nesmysl“ – nebo snad ne?
                      A myslela jsem tím, že nesmysl je svrhávat vládu DEMONSTRACEMI. Ale dát jí na vědomí, že se nám něco nelíbí, je přece úplně jiná záležitost. Je to způsob komunikace mezi vládou a „lidem“. Jak jinak chceš s vládou komunikovat?
                      Nebo s vládou se nekomunikuje NIKDY? Jen se mlčí a poslušně plní co vlády přikážou?

                    • Kamil Mudra

                      „„Popudíš-li vládce, obrať se k lidu. Popudíš-li lid – UTÍKEJ“.“
                      To mohlo platit v době kdy ještě vlády rozhodovaly o lidu srozumitelných záležitostech a metoda „Rozděl a panuj.“ nebyla tak propracovaná. Dnes nemáš na jaký LID se obrátit, protože do lidu bylo navráženo tolik všelijakých názorových klínů že o nějaké soudržnosti nemůže být řeč. Ferda s tebou nepůjde demonstrovat za potravinovou soběstačnost, protože ty s ním nesdílíš názor na stejnopohlavní manželství, kadeřnice Mařenka s tebou nepůjde proti EET, protože máš jiný názor na uprchlíky než ona, Lojza ti nepodepíše petici proti zmršené školní inkluzi protože jsi volila Zemana…atd. atd.
                      Takže počítat můžeš jen s tupými mozky, fungujícími na naučené slogany jejichž obsah neumí v dialogu ani obhájit a jsou s tebou ochotni kráčet i pod nic neříkajícím transparentem: „PROČ? – PROTO!“ Časy kdy se pod jedním praporem dokázali sejít, navzdory dílčím neshodám umělci, inteligence i dělný lid, protože se shodli na něčem pro ně opravdu zásadním, už patří jen do říše pohádek.
                      Tohle vlády už dobře vědí, protože se na rozdíl od lidu dokázaly poučit a ty rozhodující nastrčené figury, které nemají dostatek vlastního rozumu, mají k dispozici chytré profíky, které se podařilo v průběhu času z řad lidu vyzobat a za patřičný bakšiš obrátit proti němu. Ti už dobře vědí jak zacházet s emocemi, právničinou, jak využít techniku, média, „průzkumy“ veřejného mínění… i jak odstavit od kontaktu s lidem „nepohodlné“ osobnosti, které by byly schopny či ochotny postavit se do čela jakékoli alespoň trochu účinné revolty proti opravdovým nešvarům.
                      A pak to vypadá tak jak nastiňuje vittta zde: https://janica9.wordpress.com/2020/11/23/osobni-svoboda-a-rozum-jsou-nekompatibilni/comment-page-1/#comment-92025

                    • Medenka

                      „nemáš na jaký LID se obrátit, protože do lidu bylo navráženo tolik všelijakých názorových klínů že o nějaké soudržnosti nemůže být řeč. Ferda s tebou nepůjde demonstrovat za potravinovou soběstačnost, protože ty s ním nesdílíš názor na stejnopohlavní manželství, kadeřnice Mařenka s tebou nepůjde proti EET, protože máš jiný názor na uprchlíky než ona, Lojza ti nepodepíše petici proti zmršené školní inkluzi protože jsi volila Zemana…atd. atd.“

                      Ano, ale tak to fuinguje odjakživa. Na Západě. Tam má velký vliv hodnotový postoj subjektu, mám-li mu vyjádřit JAKOUKOLI podporu.

                      Příklady:

                      1) je pro mne výhodné koupit si „kapitalistické“ tričko od korportace mající atraktivní modní design, výbornou kvalitu (nesrovnatelnou s konkurencí), ale vykořisťuje děti na pracovišti připomínající komunistický pracovní lágr a ne moderní fabriku se všemi vymoženostmi které běžně existují na Západě (ony továrny „za městem“ mají v rámci komplexu několik resturací, kadeřnictví, fitness, služby estetické medicíny, masááže atd. Mají pro zaměstnance slevové karty atd.)

                      2) Nepodpořím výstavbu obchvatu který zvýší ekologický standard v místě mého bydliště, bude-li jej vykonávat firma používající neekologické technologie, nelze vytkloukat klín klínem – resp. vzít za své účel světií prostředky (vypouštět při této činnosti nadměrné exhalace nebo protizákonně nakládat s odpady)

                      3) Budu bojkotovat snahu politické strany snažící se mi přidat peníze tím, že mi sníží daně (tak jako to udělalo neoliberální duo ANO-ODS – snížením daně z příjmu na rusko-zakavzkazký „standard“ daňové „solidarity“ na úrovni bakšišného 15%) byť by mi to dnes přineslo úspory na úrovni roční minimální mzdy, přesto je budu brát za společensky škodlivé a proti podpoře takových stran aktivně občansky vystupovat

                      4) Aktivně vystupovat proti vládě či politickým hnutím podporujucích zahraniční režim, co aktivně podporují režimy, které vězní či vedlou násilnou represi proti lidem pro jejich právo chtít se cítít jiným pohlavím než j do kterého se narodili, a za pomocí moderní medicíny si jej nechat změnit, stejně jako ženy za to, že tvrdí, že mají právo rozhodovat o svém tělu – tedy v případě našich sousedů jako je např. Polsko- budu považovat za stejné tmáře jako pány ze Saudské Arábie, v případě že budou krominalizovat ženy za právo na interupci plodu do třetího trimestru gravidity a budu bojovat proti jakémukoli prospěchu z našeho vzájemného obchodu s takovými režimy, a zisk byť tady zdaněného pro jakéhokoli českého podnikatele, budu brát za znesvěcení té úrovně svobody jakou zcela NEKOMPROMISNĚ považujeme my tady v ČESKU jako nepřekročitelnou SAMI PRO SEBE – a za morální hazard sami se sebou za pár milionů dolarů. Nic nestojí víc než nepřekročitelnost standardů co vybojovali naši předci na barikádách klasických buržosnách revolucí anebo na demonstracích za lidská práva na barikách v Paříží, Londýně nebo New Yorku v na přelomu 60. a 70.let.

                      Když byste udělal podobnou anketu pro různé sociální skupiny od Hofu přes Innsbruck přes Utrecht, až po Bruggy nebo Caen – dostal byste v nemalém procentu stejnou odpověď. Můj odhad bude že bude nejen nadpoloviční, ale že bude na úrovni 60% a možná i viíce.Tak co se divíte, že v Česku to začíná fungovat podobně?

            • vittta

              No jak píše Kamil- svým způsobem je Matovič hrdina odboje.
              Mno…..ale vážně, ten chuj je drzej jak vopice, to je skutečný vrchol arogance, já jenom jsem zvědavý, jak dopadne u dalších voleb.

              • embecko

                Podle Chmelara ma velke sance na to, byt znovu zvolen.
                Ja uz jsem lidu par jeho poslednich sanci dal a uplne posledni byla ta s Realisty a Robejskem (ev. SPD). Opravdu nemohu cekat vecne, az lid dostane rozum, nekdy k jeho zatraceni dojit muselo, coz se take stalo.

                • Peter Matej

                  embéčko!
                  Nemá žiadne šance byť znovu zvolený!Nie preto,že by sa nenašlo dosť hlupákov ktorí by mu dali hlas,ale preto,že on sám už premiérom byť nechce.Toto je pre politika a politické strany zlá doba a do ešte horšej doby smerujeme.Ak dnes platí,že je výhodnejšie sedieť v opozícii ako vládnuť,tak zajtra to bude platiť dvojnásobne.Signifikantné je,že hneď po vyhlásení výsledkov volieb novinári odfotili na parkovisku prísne stráženého a oploteného veľvyslanectva USA auto patriace pol.strane OĽANO,predsedom ktorej je Matovič.
                  Kamil!
                  Tak si klidně žij svůj normální život penzisty a na ty vystrašené se shovívavě usmívej i když to přes roušku nebude vidět.
                  To nemyslíš vážne!
                  Keby som mohol kľudne žiť svoj normálny život penzistu,tak by som sem nevypisoval!

                  • oh

                    „Odříkaného chleba největší krajíc“, praví jisté přísloví. Vzpomínám si na někoho, kdo také „nechtěl“ funkci, ale tzv. pro dobro věci se přemohl. Hned čtyřikrát.
                    „Ty bys v případě potřeby tu funkci přijal, nebo ne?“ zeptal se (podle magnetofonového záznamu) Jiří Dientsbier. „Protože zatím Olga a jiní říkají, že ne a že to nepřichází v úvahu.“
                    „Já samozřejmě prezidentem být nechci,“ odpověděl Václav Havel. „Ale pakliže se situace vyhrotí tak, že v zájmu vlasti bude, abych jím na krátkou chvíli byl, jsem schopen jím být.“

                    Ta krátká chvíle pak vydala na téměř celá čtyři volební období. A jednou dokonce kvůli jeho zvolení zavřeli poslance Parlamentu ČR do kriminálu, aby nenarušoval hladký průběh volby.)

                  • Kamil Mudra

                    „Keby som mohol kľudne žiť svoj normálny život penzistu,tak by som sem nevypisoval!“
                    Tak teď jsi mi nasadil brouka do hlavy, Peter, a já dumám co ti v tom normálním životě brání.
                    Moje představa optimálního života, vážnou chorobou nepostiženého penzisty s důchodem který pokryje základní potřeby:
                    1) vesnice:
                    Kutění na chalupě (domku) zahrádka, knížky, internet, televize, procházky do přírody, občasná setkávání s přáteli, občas přijedou mladý.
                    2)město:
                    Byt (= minimální kutění a odpadá zahrádka) o to více tedy: knížky, internet, televize, méně častěji procházky do přírody – kompenzováno parky, občasná setkávání s přáteli, občas přijedou mladý.

                    Jak významě ti do toho zasahuje covid? Pokud máš nadstardandní důchod pak tě asi omezil v zahraničním cestování nebo v nějakém jiném hobby (toho může být poměrně dost) do kterého by se ti ta coronavirová opatření mohla promítnout. Ale takto je omezeno mnoho lidí už jen svou nízkou penzí, takže to nepovažuji za speciálně covidovou záležitost. Pokud v důchodu ještě pracuješ tak ti také mohl covid vytvořit problémy – ale v tom případě tě nepočítám mezi ty penzisty žijící „svoj normálny život penzistu“.
                    Takže mi, prosím (pokud to nepovažuješ za nevhodné vyzvídání) napiš čím konkrétně ti covid (=opatření) tak významě negativně zasáhl do života že ti znemožnuje ho klidně žít.

                    • Peter Matej

                      Čo mi chýba?
                      Spoločenský život mi chýba! A čo mi vadí?
                      Návštevy detí a vnúčat obmedzené na minimum z obáv,aby nenakazili svojich rodičov.Popretŕhané kontakty s kamarátmi a pravidelné posedenia v útulnej krčme alebo kaviarničke.Pusté ulice a to,že mi bolo zabránené radovať sa z Veľkonočných sviatkov s ich tradíciami,že som nesmel na dušičky ísť zapáliť sviečku na hroby svojich blízkych a obava z pustých neradostných Vianoc!To mi vadí!Vadí mi zmena,ktorú vniesol tento Covid do myslenia ľudí a vadí mi odovzdanosť ľudí k týmto zmenám!

                    • Kamil Mudra

                      Jo, rozumím. Vidím to tak že z devadesáti procent má tvůj problém kořeny v tom že se velká většina tobě blízkých lidí, na rozdíl od tebe, nechala příliš „zpracovat“ a chovají se podle toho. U mne to tak není. Děcka nechávají plně na mě jakou formu ochrany či její intenzitu si zvolím a mé zbylé okolí se ke všemu staví spíše vlažně, než aby si nechalo komplikovat život. Co se týče hospod a kaváren ty mi nijak nechybí, protože jsem vždy upřednostňoval setkávání spíše v soukromí nebo někde venku, než v uzavřených prostorách a prázdné ulice si v Praze vyloženě užívám – oproti dřívějšku je to příjemná změna. Navíc mám dvě ze svých šesti dětí zatím doma a k tomu ještě svou báječnou ženu, takže nějakým pocitem osamocení vůbec netrpím. Vlastně mne na tom všem, v osobní rovině, sejří jen ta rouška, protože často musím volit mezi ní a brýlemi. Chápu že tvůj život to asi zasáhlo víc a tak to vnímáš temněji než já a nebo třeba vittta.

                    • Peter Matej

                      Vieš Kamil,treba zvážiť možnosti a východiská zo súčasnej „Covidovej“krízy.Jednou z možností je,nechať sa zaočkovať tým svinstvom ktoré pre nás EÚ nachystala.Prestanem sa báť Covidu a začnem sa báť možných následkov vakcinácie.Nie na seba!Na mojich potomkov,na deti obecne,na národ,na ľudstvo! Tú vakcínu už zo seba totiž nikto nedostane!Je zvláštne,že bojujeme proti geneticky modifikovaným potravinám a vakcínu vyrobenú genetickou manipuláciou máme považovať za záchranu.Druhou možnosťou je,že sa zmením z veselého extroverta na zastrašeného introverta a už do konca života sa budem skrývať zalezený doma, vyhýbať sa kontaktom s ľuďmi v strachu,že sa nakazím a zomriem.Vidíš ešte nejakú inú možnosť?Zverejnil som tu prehľad všetkých pandémií,ktoré prebehli od začiatku XX.storočia dodnes.Ani jedna (okrem AIDS)netrvala dlhšie ako 2 roky a s väčšími či menšími obeťami na ľudských životoch odznela.Nevidím dôvod,prečo by tomu nemalo byť aj s pandémiou Covid-19.Ak sa tak nestane,tak má ľudstvo smolu.Aj tak máme na svoju ochranu len to,čo sa praktizovalo pri morových nákazách v stredoveku.Karanténu,rúško a hygienu.A pochybnú vakcínu.No a sú tu ešte názory o plánovanej depopulácii Zeme.Hanbíme sa o nich diskutovať,aby nás niekto posmešne neoznačil za konšpiračných teoretikov.Ja si ale myslím,že vyhláseniam B.Gatesa a skúsenostiam s vakcínami ktorých výrobu financoval a boli použité v Afrike,by sa mala aj v súvislosti s Covid-krízou venovať podstatne väčšia pozornosť.

                    • vittta

                      Nejlepší je se na to vysrat.
                      Vakcína- jak se zdá- bude fungovat tak půl roku.
                      To nebude řešení.
                      My to v rukou nemáme.

                    • embecko

                      „Nejlepší je se na to vysrat.“
                      Ony si vlady vzaly moc velke sousto. Od Listopadu doted to jelo samospadem, ale to konci. Tudiz vlady (nejen ceska) si navykly nedelat nic s tim, ze to nejak vyhnije (nejlepsi priklad Merkelova).
                      Ovsem s covidem uz neco zasadniho rici musely a tak mluvily o solidarite (= podstate zivota spolecnosti) a o celosvetove epidemii (= podstate spolecenske smrti).
                      Tim samy sebe postavily do situace, kdy uz musi neco udelat a kdy jen okecavat nestaci. A to je prave ten problem, nebot jejich plany jim zhati mutace viru a po 3 mesicich „tvrde prace“ budou zase na zacatku.
                      Krasne to bylo videt ted na jare: Mobilizujme do cervna masy a tim to bude vyrizeno! A hle, neni to vyrizeno! Proto ta frustrace davu, ktery ocekaval finalni reseni a tedy se k opatrenim rad pridal (lide sili rousky atd.). Ale ted mame za sebou puvodne planovany konec a zjistujeme, ze mozna ani nejsme poradne na zacatku :o)
                      Pro jedince z toho vyplyva to, co pises: vysrat se na to. Ono verchusce zatim nedoslo, ze se v tom veze s lidem, ale nebude to dlouho trvat, nezli ji to dojde…tak leden, hloupejsi pochopi v unoru.
                      I proto jsou vlady na protikovidove demonstrace tak alergicke- nejen proto, ze by jim nejak branily v nasunovani NWO, ale proto, ze jim pripominaji, ze i elity samy jsou v perdeli. A ted nevi, co maji delat, nebot kazdym pritazenim otezi lidu si otez pritahuji i sami sobe.

                • Peter Matej

                  Kamil!
                  A úplne najviac mi vadí absencia akejkoľvek perspektívy,že sa to zmení k lepšiemu a život v atmosfére obáv z budúcnosti a strachu,ktorý usilovne šíria v spoločnosti smradi ktorí nám vládnu za výdatnej pomoci rôznych Flégrov,Matovičovcov či iných rádobyodborníkov na koronavírus.

                  • vittta

                    Prosimtě…
                    Flégr…no tak si ho přečtu, a mohu si pomyslet co chci, je to reprezentant nějaké názorové skupiny, nemůžeš čekat, že žádní Flégrové nebudou, a navíc, proč si ho nepřečíst, ne?
                    Pak se to dá srovnat s realitou, a když mu to nevyjde, tak se zaradovat.
                    Matovič ovšem je jiná liga, to je politik.
                    A co je horší, nezdá se, že by na Slovensku byl někdo hodný volby.
                    U nás také bída, ale ten Babiš se podporovat dá, horší by bylo, kdyby vypadl ze hry, pak tady máme slovenské reálie plné bezbřehých blbců.
                    Máme i Okamuru, ten má takovou výhodu, oproti Slovensku, kde Bohužel existoval Slovenský štát, takže radikální část politiků má neblahé tendence se k němu hlásit.
                    Okamura se nemá k čemu hlásit, resp. on by se k nějakému protektorátu ani nehlásil, ale každý, kdo by se snad k protektorátu hlásil, získá komický počet hlasů, a tak se alespoň nějaká vlastenecká fronta nemá jak úplně rozbít.

                    • Jana

                      No vittto, to se snadno řekne – tak si to přečtu (nebo – tak to nečtu) a mohu si pomyslet co chci. Samozřejmě, to lze.
                      Ale že by to přidalo nějak na náladě, na optimismu, jak ostatně píše Peter – to tedy rozhodně ne. S plným vědomím toho, že s tím stejně nemohu nic udělat, tak co na tom zákleží – NE. Člověk (ještě zatím) není biorobot. A své myšlení a emoce neumí vypnout/zapnout. Pokud to někdo umí, žít doslova pouze přítomnou hodinou – šťastný to člověk, ale nemyslím, že se takových moc najde, pokud vůbec někdo.

                    • vittta

                      No tak to prostě nečti.
                      Nebo chceš, aby hovořili jen ti, co se ti líbí, nebo odmítají kovid?
                      To by ti nějak pomohlo?
                      A nám všem?

                    • Kamil Mudra

                      Já si také myslím že zdravá dávka skepse a fatalismu není na škodu.
                      Když mě něco sere tak si položím otázku: „Můžeš s tím něco dělat?“
                      Když ano – tak to řeším.
                      Když ne – tak to pustím z hlavy. Což ovšem neznamená že si na to téma s někým společně nezanadávám a nebo se nechytnu příležitosti k řešení kdyby se naskytla. Ale nenechám si tím kazit náladu.

                    • Jana

                      Nemyslela jsem vyloženě zkaženou náladu po přečtení nějakého článku, ale celkově žádný důvod k nějakému optimismu.

                    • vittta

                      Důvod k optimismu se bude fakt těžko hledat.
                      Zatím vidím řešení v tom, že v nějaké rozumné míře dodržuji ta opatření.
                      Vyjít do ulic, nebo ignorovat nařízení- u nás v podstatě beztrestně- mi jako dobré řešení nepřipadá.
                      Já vím, jsem na tom jak Kamil, hospody dávno nevymetám, práce mi nestojí, a bez většiny služeb se obejdu.
                      Chápu ale i Petera, který prostě žije jinak.
                      A chápu i ty, co jim nařízení berou práci či podnikání.
                      Ale když jim ty podniky otevřou, je o to větší důvod, trošku změnit své chování, a být ohleduplný- bez ohledu na to, co kdo o té věci říká.

                    • Kamil Mudra

                      Ani já jsem neměl na mysli zkaženou náladu po přečtení nějakého článku, ale myslel jsem to obecně.
                      Hele, za socíku jsme byli vedeni k optimismu v rámci budování světlých zítřků. Ted jsme zase vedeni k pesimismu v rámci: „Koukej se o sebe postarat bude hůř.“ A jako tehdy, tak i dnes se říká že „optimista je špatně informovaný pesimista“. A to mi vlévá optimismus do žil. :-)

      • Kamil Mudra

        „roušku nosím- tedy jen uvnitř“
        „Uvnitř“? To jako ve své mysli, srdci, nebo, nedejbože, snad kalhot? :-)

  20. embecko

    Nejak se mlci o 50 tisicove demontraci v Parizi (a v jinych mestech) proti vlade.
    Vezme si Lukasenko opet priklad od Macrona a zmasakruje sve spoluobcany?
    Situace byla v 18 hodin pry vyjimecne kriticka. Mozna proto verejnopravky neinformuji- aby nas nestrasily a tim nas chranily.
    Diky vam, nasi ochranci!

    • Kamil Mudra

      Taky bych ho bral. Ale kde vzít a nekrást? A nebo třeba i ukrást? Vypadá to že už je rozebráno a nová „úroda“ v nedohlednu. :-(

    • Peter Matej

      Anna Jurievna Popova je hlavnou štátnou hygieničkou RF a úradujúca štátna poradkyňa RF.Epidemioložka,hygienička,MD a profesorka.Šéfka „Rospotrebnadzoru“(federálna služba pre dohľad nad ochranou spotrebiteľa a dobrých životných podmienok)

    • Jana

      Tak to se vitttovi líbit nebude. :-)

      Koronavirus není nic jiného než jakýsi sezónní SARS. Náznak uznání v tomto zazněl od Anny Popové.
      Bez ohledu na to, jak dlouho se struna zkroutí, konec bude stále. Zdravý rozum se postupně vrací těm, kteří odjeli na začátku roku 2020.

      listopadu se uskutečnilo zasedání Rady pro koordinaci ombudsmanů pro lidská práva, kde mimo jiné vystoupila hlavní sanitární lékařka Ruska Anna Popova. Ve svém projevu skutečně poznala COVID-19 jako běžné sezónní virové onemocnění, které se nijak neliší od jiných podobných virů.
      Zde je citát z jeho projevu:

      „Vidíme, že sezónnost je stále výraznější. Během chladného období na severní polokouli byl v Evropě, v chladném období na jižní polokouli byl na jižní polokouli.“
      Toto je sezónní charakteristika respiračních virů. To naznačuje, že s největší pravděpodobností přijde každý rok, bude aktivní v chladném období. “
      Vysvětluji někomu, kdo stále ničemu nerozuměl.
      To znamená, že od samého začátku nebyl COVID-19 něčím neobvyklým, mimořádným, dosud neviditelným a ještě smrtivějším, protože se nám to celou dobu snažil představit Rospotrebnadzor a každý týden vymýšlel nová omezující opatření pro obyvatelstvo.
      Ano, skutečně – lékaři nyní mají mnoho nejasností jak v léčbě nemoci, tak v otázce prevence.
      Ano, skutečně – v některých případech je průběh koronaviru obtížný.
      Ano, skutečně – v některých případech je to fatální. Ale promiňte, 80% úmrtí na koronu jsou lidé starší 70 let, kteří mají spoustu doprovodných chronických onemocnění a řekněme si to, v ruské střední délce života již mají jednu nohu v lepším světě.
      Dr. Myasnikov měl proto pravdu, když řekl, že koronavirus si „stejně vybere svou daň“ a dříve či později každý onemocní touto infekcí, to je jediný způsob, jak si vytvořit stádovou imunitu. A smutně, „kdo má zemřít, ten zemře.“
      V globálním smyslu znamená uznání Rospotrebnadzoru následující: všechna opatření, která byla v tomto období zavedena v zemi v souvislosti s deklarovanou pandemií, která, jak se nyní ukazuje, nebyla ani zdaleka blízká, způsobila, mírně řečeno, zmatek a rozhořčení.
      Kdo bude nyní odpovědný za celou tu hloupost ve velkém měřítku?
      Kdo bude odpovědný za úmrtnost populace nikoli na virus, ale kvůli omezujícím opatřením, která podle nejkonzervativnějších odhadů, například podle profesora-epidemiologa Igora Gundarova (odkaz), činila téměř 500 tisíc lidí? Jsou to lidé, kteří zemřeli na rakovinu, kardiovaskulární a jiná chronická onemocnění, kteří nečekali na pomoc nebo neplánovali operaci kvůli přetížení systému zdravotní péče.
      Kdo bude odpovědný za to, že během období obecné koronabesie v zemi se čtyřnásobně zvýšil počet pacientů s psychiatrickou diagnózou a zvýšil se počet sebevražd?
      A konečně, kdo bude odpovědný za systém ukládaných pokut, dálkového studia a bankrotu podniků? Koho se zeptat v této skvělé zemi?

      • Kamil Mudra

        Snadno by se našel článek od srovnatelné autority který by se zas nelíbil tobě. :-)

        • Jana

          O tom v nejmenším nepochybuji.
          Ale hlavně jsem si chtěla vyzkoušet překladač, protože natolik rusky už neumím a delší text jsem nikdy nezkoušela, max. slovo nebo krátkou větu . Myslím totiž, že se snadno textl překládaného materiálu může zkomolit někdy až k nesrozumitelnosti..Tady sice k úplné nesrozumitelnosti nedošlo, ale přece jen by to sneslo text „učesat“.

          • Kamil Mudra

            Překladač funguje dost dobře a stále se lepší. Věřím časem nebude třeba ani česat. :-)

        • Peter Matej

          Len ťažko by sa v Rusku hľadala autorita,ktorá je z hľadiska funkčného postavenia a kompetencií zrovnateľná s tou dámou.

      • vittta

        Má to znamenat, že „jste“ vyhráli, a nastane konec toho všeho?
        To je přece směšné.
        Že někdo něco řekl je závazné pro vir, a světové vlády?
        Nakonec to nebylo tak složité, jen je škoda, že s tímto převratným vyjádřením nepřišla nějaká autorita už dříve.
        Mohli jsme si žít, bez omezení- a bez nemoci.
        A…říci si, že kdo má umřít- tak umře.
        Já se obávám, že tak snadné to nebude, mě kecy nezajímají.
        Pokud ale bude skutečně klid a pohoda, nezvratně to bude znamenat, že žádné světové elity nejsou- když je zničí prohlášení nějaké komise.
        Co se týká promoření- ta kapitola je odborně uzavřená- nefunguje, resp.funguje pouze krátkodobě.

        • vittta

          Kromě toho- co se mně líbit nebude?
          Máš snad dojem, že jsem byl z těch opatření nějak nadšený?
          Že jsem jásal štěstím, když jsem si z jara nemohl dát nikde ani kafe, pak že se zavřely školy- holka mi chodí do 9. třídy- nebo že snad na epidemii vydělávám?
          Mně by se nejvíc líbilo, kdyby se nic takového nestalo.
          Nevím, jak se to stalo, jestli se vir vyrobil, nebo někde vymutoval- ale vím, že se to stalo.
          A bude to tady s námi dál.
          Pokud tedy mají staří a nemocní umřít- tak umřou, dobře, ale já se z toho radovat nebudu.

          • Jana

            1) Co se ti líbit nebude – psáno je to, zdá se mi dost všeobecně a celkem nic převratného, nového.
            2) Má to znamenat, že „jsme vyhráli“ už teprve ne. Tahle situace nebude mít vítěze.

            • Kamil Mudra

              Naopak. Vždy z toho někdo vyjde jako vítěz.
              Jen to holt nemusíme být my (za „my“ si libovolně dosaď).

              • vittta

                Já si dokonce myslím, že zatím, jakkoliv to tak nevypadá, z toho profitujeme „my“, ti dole.
                Protože EU byrokracie už úplně ztratila soudnost, a ten vir jí trošku zabrzdil.
                A kde se zabrzdí, tam pak už to v té devastující jízdě nemusí pokračovat tím samým směrem.

              • Peter Matej

                Len sa bojím,že už vyhrávajú tí tretí!Tí o ktorých tu ani nediskutujeme.
                Jana má pravdu.Spor o povahe covid-19 a o zmysle prijímaných protipandemických opatrení nemôže mať víťaza.

                • vittta

                  To všechno uvidíme.
                  Podle mého se to vrátí do normálu, žádné „následky“ v podobě omezení nějaké svobody to mít nebude.
                  Horší jsou jiné věci, to už se třeba mluví o tom, že bez chytrého telefonu se nepřihlásíš to internetového bankovnictví, nebo ti napaří ekodaně za 5 let starý auťák, a ještě ti v něm zakáží jezdit po městě, nebo vůbec budou zákazy do měst jezdit, či se za to bude platit, nebo zruší hotovost či třeba zakáží chodit po lese mimo vyznačené stezky, a další a další věci, které vlastně nikdo ani neregistruje jako nebezpečí.
                  Jsou ty kamery, co rozeznají ksichty, takže budou vědět, kde se ten a ten motal toho a toho data 10 let dozadu, co 10 let- od narození.
                  To nikdo nepičuje, to nikdo do ulic vyrazit nechce, rozumíš.
                  Kouzlo je v tom, že když někdo nechodí do lesa, nebude mu vadit, že se bude chodit jen po vyznačených stezkách, a kdo moc nejezdí autem, tomu nebude vadit uzávěra měst, a kdo nepodniká, nemusí se v tom smyslu hlásit do internetového bankovnictví každou chvíli, a kdo třeba jen bere vejplatu, toho nemusí srát zrušení hotovosti, atd…..
                  A néé že s tím někdo vyjebe, jak si kde kdo myslí, tedy třeba na ně seru, a v lese budu chodit, jak budu chtít- budou tam stát drony, co to prostě uvidí, jde o možnosti vymahatelnosti těch nařízení- dneska na každého seru, ale to nepůjde věčně.
                  A nejen v lese, klidně i přes louky, nebo tak něco.
                  Hele mě serou čoklové, každý pako má doma 3 čokly.
                  A moje labuť, že by to omezila, zakázala, někde v paneláku.
                  Všude serou, chčijou mi na fasádu…..
                  No ale řekl jsem:
                  Jen je nech, ono pak dojde i na tebe, jednoho krásného dne, nemáš sice čokla, ale zase třeba ráda chodíš po lese, něco zakazovat je ošemetné.
                  A nééé že se něco zakáže v mimořádném stavu- ty zákazy pominou, nebo je to pravděpodobné, ale ty POKROKOVÉ zákazy už jsou nevratné.
                  Už si nezahulíš v hospodě nikdy- a u nás je zákon, že hospodský nesmí nalít opilému.
                  On to tak nějak nikdo nevymáhá, ale klidně se může stát, že půjdeš z krčmy domů, v žíle 1,5 promile, to je celkem běžná hladina z hospody, a někdo ti dá prostě na silnici jako chodci dejchnout, a ten hospodský bude mít průser, že ti nalil, protože nějaký chuj určí, že opilost začíná na 1,4 promile.
                  Proto já mám takovou trošku až alergii, když někdo protestuje proti posraným rouškám, ale ve skutečnosti tady máš 1000 dalších potencionálních omezení, která zřejmě fakt nastanou, a to každý drží hubu!

                  • vittta

                    No vidíš, to bych se rád zeptal:
                    Kdo z přítomných tady „umírá strachy“?
                    Z politického hlediska umím dát argument, který zcela vymaže tam uvedené body. které v tom smyslu rozhodně mají něco do sebe.
                    Co když se o Bělorusku a případném kovidovém dění tam mlčí proto, že právě příklad nezamořeného Běloruska se prostě může politicky hodit?
                    Dříve to bylo Švédsko, které ovšem nyní jaksi poněkud ztrácí glanc, takže už se raději moc nepoužívá.
                    Nyní se k útokům na nepohodlné vlády může použít Bělorusko.
                    To je varianta, z kategorie možných, né žádná mantra pravdy, raději dodávám.

      • oh

        Tak sezónní SARS? To mě jako má uklidnit?
        No, zdravý rozum by především měl mít snahu se informovat, co že to je SARS a jak to zvíře vypadá, protože zblízka jsme ho tady v Evropě nezažili – šíření se podařilo omezit. Mimo jiné i proto, že SARS zabíjel o „trochu“ lépe (smrtnost 10%), než jeho mladší bratranec covid-19 (smrtnost podle WHO 3%) a proto byl poněkud nápadnější.

        P.S. Smrtnost běžné chřipky je 0,1%, takže mému zdravému rozumu z toho vychází závěr, že „chřipečkáři“ jsou v tom nejlepším případě jen poněkud neinformovaní.

        P.P.S. V Bělorusku „začaly úřady prakticky ihned po propuknutí choroby covid-19 v zemi systematicky izolovat nakažené pacienty a shánět se relativně brzy začalo i potřebné zdravotnické vybavení. Prezident (ten strašlivý totalitní diktátor Lukašenko) dokonce hrozil, že vymění vládu, pokud bude v zemi deficit roušek a respirátorů. (napsal I-Děs 28. července 2020)
        Přičemž právě to a trasování, které u malého počtu případů funguje celkem dobře, jsou jakousi divnou shodou okolností ty nejlepší metody, jak udržet (jakoukoli) epidemii pod kontrolou. Naproti tomu, strkání hlavy do písku nijak nepomáhá.

        • Medenka

          jj, báťuška je vzorný bojovník s Covidem. Proto se včichni snažíme řídit jeho radami..Kupujeme traktory a pálíme samohonku:-).

          • oh

            Že reagujete na něco jiného, než jsem napsal, to je u vás jakási prapodivná tradice. Nu, když chcete, klidně si kupte traktor, to ničemu neuškodí, ale asi byste měl omezit omezit tu samohonku… evidentně vám nesvědčí. :D

      • vittta

        Ale kde pak- právě naopak.
        Jakékoliv zpochybnění Kovidu je v ČR nadšeně vítáno, a prezentováno.
        Co je dobré proti Babišovi, to je dobré obecně- zní heslo této činnosti.
        Všimněte si, že kdokoliv útočí na Kovid, nějakým způsobem vždycky směřuje ten útok i na vládu a prezidenta.
        Nikdy, ale opravdu NIKDY se nezmíní, o daleko brutálnějších opatřeních v zasrané EU.
        Ta minž je toho zářným příkladem.

          • vittta

            Tyhle třeba byly také štíhlé- mladé určitě.
            Poslední dobou ovšem mladá, rozhodne neznamená štíhlá.
            Kde jaká ropucha, co by vůbec za komunistů nevylejzala mezi lidi dneska dělá aktivistku za ženskou krásu typ „prasečí rypák XXXXXL“.
            Na pravé liště se tomu děsně smějí, hmmm…
            Takže mladí mají posraný život, a kdo jim ho posral?
            Kovid?
            Kde pak, Babiš,Zeman a ostatní starci a starké nad hrobem 50+.

            • Mrkos

              Ale kdo s tím přišel první.
              Vénu přestávají oslavovat,
              ale oni by mu měli vyčítat,
              že připravil odevzdání veškeré
              vlády do cizích rukou.
              x
              Zločín začal v 60 tých : progresivní, ukřivdění, Dubček
              a pokračoval : Obroda, Havel , Charta
              a pak teprve …….Klaus, vexláci, prestituti, restituti,
              podvodníci, zloději…………..aneb příležitost dělá zloděje.
              x
              Je tu však pátá kolona, která po celou dobu od války
              usiluje o to, jak nás přpravit o suverenitu, klame a hledá
              blbečky co to provedou a podepíší smlovy s doložkou
              uvedenou pod čarou drobným písmem. Z EU se stal
              jeden velký podvod.
              x
              Prezident má malé pravomoci, ale se Zemanem byla
              trochu sranda a i dnes si hraje s Koudelkou bago .,
              Dokáže ho Kodelka i s Nejedlým zařadit
              do seznamu agentů Ruska a Číny.??
              Babiš je na očích, ale nebezpečnější jsou nenápadní
              co mají své lobbisty, o kterých není slyšet.
              Těch keců o střetu zájmů a ovlivňování ve sboru
              dalších 25 premiérů. Je to mág a ti ostatní premiéři
              slaboši a blbci co se nechají ovlivnit tak, aby Babiš
              jediný vytěžil nějaké bonusy z dotací EU.?

            • vittta

              Takhle to vypadá hrozně, ale co když ta bílá třeba prohlásila, že záleží na všech životech?
              To si těch pár po hubě nejenom zasloužila, ale měla ta rasistka a xenofobka jít ještě sedět!

              • vittta

                Tady ostatně máme specialistu na bití, Měděnku, ten to určitě nějak vysvětlí.

    • Peter Matej

      Takže australskí vojaci žiadnych civilistov nezabili……či?Lebo ide o 39 zavraždených civilistov a nie o ten upravený obrázok.Tak ako to je?

      • astraustralia

        „39 zavraždených civilistov“ se vysetruje, (udajne se to stalo v rozmezi 2009 az 2013 ?) a Australska vlada se Afganistanu omluvila.
        Fotografie dana na Internet tajemnikem ministerstva Ciny s tim nema nic spolecneho, je photoshopem upravena fotka ktera s vysetrovanym pripadem ma spolecne jen to ze byla umyslne vlozena aby ukazala jak vojaci Australie vrazdi v Afganistanu. Mate stesti ze tam Cinan nedal photo vojaka ktery mel na rameni logo nejake zeme EU.
        Zatim nepratelstvi EU a jejich statu neni na urovni nepratelstvi s Australii.
        Nepratelstvi s Cinou vzniklo tim ze Australska vlada nediplomaticky v OSN zadala vysetreni Covidu ve Wuhanu.
        Neco takoveho si 25millionovy stat proti velmoci s 1,4milliardy nesmi dovolit a musi za to nest nasledky !
        Doba a svet se meni , casy kdy Cina poslala USA 423 a pak jeste dalsi „Vazne Varovani“ jsou jiz davno pryc.
        Dnes maji souzi jine paky a chovaji se jinak :-(