Už Kličko dokličkoval?

Napsal Baron Le Samedi

Reakcí poslanců úderné filoevropské strany UDAR Vitalije Klička je blokování vstupu do kyjevských parlamentních budov. Právě to je reakcí na dnešní (17.12.) zprávy světových agentur, že na moskevské schůzce nejvyšších představitelů Ruské federace a Ukrajiny, Janukoviče a Putina, došlo k významnému posunu ve věci vzájemné spolupráce, aniž by Ukrajina byla nucena se vůbec vyjadřovat ke své snad budoucí účasti v Celním svazu (Tamožennyj sojuz) RF a některých bývalých zemí SNS.

imagesCANY3BMG

Jak známo, kyjevský politický život je už měsíc rozeštváván placenými agenty EU a vlastně bůhvíkoho. EU se snažila za 610 milionů eur uzavřít předvstupní rozhovory s Ukrajinou, a dosáhnout i změn ve vedení státu. Zdá se, že záměr nevychází. Ruský prezident Putin totiž dnes řekl, že RF ještě letos koupí ukrajinské eurobondy za 15 miliard amerických dolarů, a zároveň oznámil, že dnem 1.ledna 2014 vstupují v platnost nové ceny v dodávkách zemního plynu ruského Gazpromu partnerskému Naftohaz Ukrajiny, a sice za cenu 268,50 USD za 1000 kubíků zemního plynu z RF.

Dosud oficiálně Ukrajina platila přes 400 dolarů za 1000 kubíků plynu, a cena, ročně zpřesňovaná, oscilovala kolem 430 USD za tisíc kubíků plynu. Ukrajina tak za posledních pět let platila za plyn z RF více, než některé ekonomiky v eurozóně. Sleva je tedy vyšší než oněch 33%, které jsou uváděny v oficiálních materiálech.

Českého čtenáře možná zaujme, že před pěti lety vyjednával za ukrajinskou vládu Tymošenkové v Moskvě český politik a tehdejší předseda české vlády Mirek Topolánek. Tymošenková nebyla pro tehdejšího předsedu ruské vlády, dnes prezidenta Putina, personou grata, už proto, že tvrdošíjně prosazovala zprostředkování koupě ruského plynu „přes prostředníky“. Kdo si na situaci z prosince 2009 pamatuje, ví, že Mirek Topolánek chtěl, v rámci své vlády, jednat „o gazu a Gaze“, a obé se mu podařilo značně problematicky. Rotoval mezi Moskvou a Kyjevem, a jak víme, byl to on, kdo Rusům předával dokumenty se vpašovanými a neodsouhlasenými ukrajinskými „ekonomickými formulkami“. Za to se těšil mimořádné přízni a péči ukrajinské premiérky Julie Tymošenkové, která soustavně porušovala vládní protokol, a s Topolánkem byla doslova téte a téte. „Jsou snad partnery nebo milenci“?, ptal se tehdejší ruský tisk. A ruský premiér Putin, kterého Mirek Topolánek familiérně nazýval Vladimír Vladimirovič, se tehdy Topolánka ptal, zda my v ČR také budeme ruský plyn i nadále nakupovat přes v Karibiku domicilované prostředníky. Jako Ukrajinci…

Čas oponou trhnul, a Julie Tymošenková dnes pobývá s trestem odnětí svobody na sedm let v ukrajinském vězení. Podle rozsudku bezdůvodně a zcela nevýhodnými smlouvami odčerpala z ukrajinské ekonomiky TISÍCE MILIARD ukrajinských hřiven. Nevíme, jaká je přesná škoda, ale víme, že v roce 2009 nabízel Gazprom odběr svého plynu „za tádžickou cenu“, což bylo 168 USD za tisíc kubíků plynu. Kyjev paní Tymošenkové ovšem tehdy raději platil TROJNÁSOBEK v amerických dolarech, a předražení zřejmě nebylo zadarmo…

Ukrajina po pěti letech vypadá ekonomicky zpustle, pokud za úspěch nevydáváme výrobu lyží Alpine a Fischer v Mukačevu. Ruská „plynová“ pomoc pomůže všem obyvatelům 45 milionového státu, a peníze do eurobondů pomohou dvaceti miliardám dolarů, které má Kyjev nastřádán ve valutových rezervách. V rezervách, z nichž by záhy krvácel, neboť „střihači kupónů“ si již za dva měsíce řeknou o 8 miliard dolarů výplat.

Rusové, v rámci řady doplňkových dohod, začnou také v ukrajinských rafineriích (například v oděsské) rafinovat vlastní ropu. Jenom v ní má jít o zakázku za 600 milionů amerických dolarů. Rusy, podle mne, vlastní cesta Ukrajiny nezajímá. Ale zcela logicky nechtějí mít cizí zbraně na Donbasu a na Krymu. Nová situace má tedy snad i svůj důležitý mírotvorný aspekt.

Čas ukáže, zda i přes poštěkávání Majdanu půjde ukrajinská karavana dále, a zda Kličkovi zůstanou jen upocené boxerské rukavice, jimiž se dnes rozhání proti úřadujícímu ukrajinskému prezidentovi, který, dost možná, nakročil ke svému znovuzvolení v roce 2015.

Jeden komentář

  1. Janika

    Děkuji za výborný článek, Barone. Některé informace jsem se dozvěděla poprvé, například to o sladké, nevinné Julii s copy kolem hlavy :-). Kéž by i naši politici byli souzeni pro způsobené škody.

    Přenáším se zajímavý odkaz, na který upozornil pan Bavor: http://gloria.tv/?media=540709

  2. ;-)))

    http://www.veteranstoday.com/2013/12/17/washingtons-dirty-game-in-ukraine/

    Kdyby v emerice usa zacali agitovat cizi diplomati za occupy neco, nota bene diplomati tzv. nepratel /tedy jeste suverejnich zemi/ skoncili by minimalne jako persona non grata a klicko by v lepsim pripade dostal po drzce a posedel si v base v horsim by zmizel na neurcitou dobu na guantanamo, pripadne kdyby dal prudil by se jednoho dne rano probudil mrtvy.

    Pokud si ukrajina vazi sve suverenity, musi na toto reagovat a reakce nusi byt na strane rozvedky a tajnych sluzeb. Pokus o rozvrat statu a likvidaci legalne zvolene vlady zahranicnimi bojuvkami vyzadaje tvrdou reakci.

    http://leva-net.webnode.cz/products/k-udalostem-posledniho-tydne/

    http://leva-net.webnode.cz/products/temna-strana-majdanu-o-polittechnologiich-barevnych-revoluci/
    http://wertyzreport.com/2013/12/03/ukrajina-putin-mccain-a-klicko/

  3. ;-)))

    Zly nedemokraticky pristup

    A hodny demokraticky plny pravdy a lasky


  4. vittta

    Ten Kličko mi připadá:“Silny ako byk-ale take tak chytry“.
    Rusko nemůže vydat Ukrajinu západním zločincům.
    Ani za cenu války….

    Tohle podle mě byla jen zkouška síly Ruska….poslední dobou je jich až moc.
    Takový útok 8.11.1620….jen je vyzkoušíme ale asi z toho nic nebude…
    Tehdy to vyšlo-nyní naštěstí ne….

  5. BARON LE SAMEDI

    Děkuji za videa i souhlasná slova. Jenom Gazprom tržil za minulé čtyřleté období ročně více o tři a půl miliardy USD (když byla cena oněch 406 USD za tisíc kubíků od onoho 19. ledna 2009 dodnes), tedy 14 miliard dolarů (cena by platila ještě rok, pokud by se Janukovyč s Putinem a Millerem (šéf Gazpromu) nedomluvili). Při kursu 800 hřiven za dolar je pak vícezisk jen Gazpromu 1. 120 miliard hřiven. Zisk, stejný jako Gazprpom, měli, jak předpokládám, i překupníci (někteří známí i od nás z akce U Holubů). Uvažujeme-li, že měli stejný zisk, jako Gazprom, pak jde o dalších jeden tisíc miliard. Celkem tedy státní kasa zaplatila za čtyři roky odběru VÍCE o 2.240 miliard hřiven…což je přirozeně odhad. Pokud to auditorium zajímá, v roce 2009 jsem o tom napsal stručný materiál do BL. Zaslal jej editorovi BL,… Za půlden byla položena doplňující otázka, odkud že to vím….no a pak následoval pokus o vstup do mého PC z IP adresy, na níž jsem článek posílal …:-)) Zřejmě se někdo chtěl, jistě o ukrajinské krizi, dozvědět více, a „napřímo“. :-))) Pro Vás, paní Janiko dodávám, že Topolánek tehdy převzal vyjednávání Kyjev-Moskva v rámci onoho slavného českého předsednictví EU. Respektive, jako země předsedající EU se její představitel mohl rozhodnout, zda bude řešit toto, a nebo, zda převezme EU iniciativu Unie pro Středomoří. V Elysejském paláci tuto Unii přepustil Topolánek Sarkozymu (resp. Sarkozy do ní Topolánka nepustil). A Sarki začal prioritně kout svoje špinavé plány, týkající se především džamáhiríje. Všechno souvisi, jak je vidět, se vším….

    • vittta

      Ani nevíte jak jsem rád za to počteníčko,Barone.
      BL-typická ukázka podlosti,lží,manipulace a zrady.
      Už jsem to tady zkoušel-pořádně vyprat Čulíka-jenže jsem nebyl vyslyšen a bylo spíše poukazováno na pozitiva BL.

      Já mám ale už delší dobu dojem,že BL-jakkoliv se nebráním oněm pozitivům-jsou přesně směrovaným médiem na „alternativní“ veřejné mínění.
      Kam se na ně ve výsledku hrabe MF dnes a podobné toaletní potřeby…..

      • J. Hruška

        Jo, souhlas. Na jeden článek, který má přitáhnout lidi hledající pravdu pět článků manipulativních. Holt Čulík čí chleba jí, toho píseň zpívá.

        • topcz

          Na BL se dají číst již jen články Štěpána Kotrby. Vše ostatní je slátanina.

  6. ;-)))

    K tomu gazpromu versus EU… Pred casem me pobavil u obeda clanek v E15, jak si RWE stezovala na gazprom u evropske komise a dovolavala se arbitraze…
    Slo v kostce o to, ze RWE si nasmlouvalo s gazpromen zafixovani cen na x let v dobe, kdy verili ze cena pujde nahoru, nebude recese… Samozrejme sve zakazniky statecne ojizdeli a cenu fakturovali trzni, chrochtali, mlaskali… Pak prisla recese a rwe melo najednou dle smlouvy platit dal fixni cenu uz vyssi nez trzni…
    Co udela spravny kapitalista? Kdyz ma ZISK, ma se kazdy starat sam o sebe. Kdyz ma ztratu, natahne svou spinavou nenazranou pracku a zacne se dozadovat zachrany s verejnych penez pitomcu, kterymi tak okate opovrhuje.

    Co udelalo RWE, zacalo se dozadovat slevy na vzdory puvodni smlouve a vyhrozovat soudy… Slevu nakonec dokonce via EU vysoudili.
    Mno, ja byt na miste gazpromu, poslu je doprdele, a uz bych jim nedodal ani sirky, pokud nezaplati predem.
    Co udelal gazprom? Polkl zlost, ustoupil hajzlum aby ziskal cas na diverzifikaci. Nyni uzavira 30letou smlouvu s cinou a zacne omezovat dodavky do evropy. A dela spravne, ze zmrdy co necti dohody a smlouvy nema cenu obchodovat.
    Jiste by bylo fajn, kdyz si dnes jako ze muzeme volit dodavatele z tech povolenych, mit moznost volit rovnou gazprom a platit mu. To by pijavice cumeli

  7. ;-)))

    BONUS, jak CNB kolonie pomohla zlepsit kurz eura a usd za penize pitomcu

    Poslední, byť, uznávám, konspirativní teorií, je i možnost toho, že krok ČNB je formou skryté kontribuce ČR k záchranným fondům EU. Pokud by totiž výrazně rostl objem devizových rezerv, bylo by možné nakoupená eura uložit do zrovna potřebných dluhopisů a oddálit, o pár měsíců, nutnost vstupu ECB na trhu v rámci naplnění OMT. Češi by tak, přestože nejsou součástí Eurozony, ani Eurovalu, mohli přispět svou troškou do záchranného mlýna, bez nutnosti schválení takového kroku parlamentem nebo vládou – stačilo by rozhodnutí nikým nevolené Rady ČNB.

    http://proinvestory.cz/prijdou-nas-monetarni-experimenty-ecb-hodne-draho

  8. BARON LE SAMEDI

    Správně. Jen dodávám, že Řecko v těchto chvílích dostává další euromiliardu . A hnedle se stává beranidlem beranů z EU, jelikož do Kyjeva vzkazuje: od ledna jsme předsednickou zemí, s asociací s EU pomůžeme!

  9. ;-)))

    Úplně malinký problém po Tymošenkové

    Ukrajina: Ruské mimisterstvo obrany nakonec podalo žalobu o 394 mil. USD na Ukrajinu. Původně šlo o barter, za ruský plyn dodávaný (v 90 letech) SOUKROME firmě Jednotný Energetický Systém Ukrajiny (Timošenko a spol) mělo být placeno ukrajinským zbožím. Toho se nedopočítali o 405,5 mil. USD. /// takove ukrajisnke MORAVIA ENERGO s.r.o. co vytunelovalo 5mld u nas ///

    Později Timošenková z pozice premier-ministra nechala uznat tento dluh ukrajinským státem. Imposantní, že?

    Ukrajině v dnešní situaci skoro 0,5 mld. USD může zlomit vaz, jestli ho už nemá zlomený. A kdyby někdo zlý podal další trestní oznámení na oranžovou princeznu, bude totalitář a vyvrhel atd… Manžel Timošenkové dostal v ČR politický azyl, už víte za jakou činnost a za jaké peníze?

    Bývalá firma Tymošenkové prý zosnovala nájemnou vraždu

    Zástupce ukrajinského generálního prokurátora ve středu obvinil společnost kontrolovanou před lety vůdkyní ukrajinské opozice Julijí Tymošenkovou z nájemné vraždy. Prokurátor Renat Kuzmin v rozhovoru s agenturou AP řekl, že firma stála za vraždou prominentního ukrajinského poslance Jevhena Ščerbaně. Jeden z nejúspěšnějších ukrajinských podnikatelů byl v roce 1996 zastřelen i s manželkou v Doněcku.

    Podle Kuzmina nyní ukrajinská prokuratura podezření zkoumá a zvažuje, zda Tymošenkovou obviní. Bývalá ukrajinská premiérka si v Charkově odpykává sedmiletý trest za překročení úředních pravomocí, v dalších dvou kauzách čelí žalobě.

    „Bylo zjištěno, že vrah obdržel peníze od firem kontrolovaných Tymošenkovou a bývalým ukrajinským premiérem Pavlem Lazarenkem,“ řekl Kuzmin, aniž firmy blíž specifikoval. Lazarenko, někdejší politický spojenec Tymošenkové, v roce 1999 uprchl do Spojených států a požádal tam o politický azyl. V roce 2006 byl v USA odsouzen za praní špinavých peněz, zpronevěru a vydírání, které spáchal ve své vlasti.

    Kuzmin o možném podílu firem Tymošenkové a Lazarenka na Šerbaňově vraždě hovořil už loni v listopadu. Tehdy řekl, že vyšetřovatelé zjišťují, zda peníze na účty vrahů převedla osobně Tymošenková. Žádné formální obvinění ale od té doby ukrajinská prokuratura proti Tymošenkové nevznesla.

    S novým obviněním na adresu vůdkyně ukrajinské opozice dnes zato v Kyjevě přišla poslankyně vládní Strany regionů Inna Bohoslovská, předsedkyně parlamentní komise, která kauzy Tymošenkové vyšetřuje. Na tiskové konferenci prohlásila, že parlamentní komise shledala ve skutcích expremiérky „příznaky vlastizrady“.

    Tymošenková se jí měla dopustit podpisem plynové smlouvy z Ruskem v roce 2009, tedy skutkem, za který byla loni odsouzena na sedm let do vězení.

    Bohoslovská chce závěrečnou zprávu své komise, která bude obvinění z vlastizrady obsahovat, předložit kyjevskému parlamentu v pátek. „Pak požádáme ministerstvo zahraničí, aby zprávu rozšířilo svými diplomatickými kanály. Kromě toho ji ukrajinský parlament rozešle všem zastupitelským sborům evropských států, USA, Kanady a dalších zemí,“ řekla poslankyně.

    • EFPE

      On ten Putin mluví plynně kolika jazyky…Zdá se že v tom interwiev mluví Němec německy a Putin rusky….
      Mluví opravdu dobře, člověku se vkrádá až myšlenka, že jej zlé síly budou chtít odstranit natrvalo.

      • Janika

        To je pravda, EFPE, Putin je opravdu formát, žádná rychlokvaška. Možná je to i tím, že velký národ má z čeho vybírat, a to se týka i například zpěváků – to mě jan tak mimochodem napadlo při srovnání naší špičky, z níž někteří nejen že neumějí pořádně zpívat, ale nejsou to ani osobnosti.

        • EFPE

          No já to myslel jako otázku, zkoušel jsem to najít na netu a neúspěšně- ví se kolika jazyky se Putin domluví? O zpěvácích se nemá ani cenu bavit, myslím si, že svou zemi reprezentuje každý, kdo se chová slušně. Za volantem nebo sjezdovce, to je jedno. pak se na něj snad nebude další slušný domorodec dívat přes prsty, že mu řeč moc dokonale nejde. No ni?

          • topcz

            Rozhodně umí německy, protože dělal X let rezidenta KGB v Německu. Osobně na něj nedám dopustit a jen lituji, že u nás se podobný politik nenajde. Když si uvědomíme, že za 10 let dokázal, z těch sr*ček co zbylo v Rusku po Jelcinovi, povznést RF do opětovné pozice světové velmoci, tak klobouk dolu. Že jeho metody pravděpodobně nebyly vždy „sluníčkové“, je asi pravdou, ale výsledky mu dávají za pravdu.

  10. slobo

    Vive l’Ukraine libre !

    http://laregledujeu.org/bhl/2013/12/16/vive-l’ukraine-libre/
    Bernard-Henri Lévy ( DVR – 18.XII. 13, v OM diskuse )
    //
    BHL et Madeleine Albright lors du Sommet des Héros de Washington
    …à propos de son rôle dans la révolution libyenne ( Video )

    http://laregledujeu.org/2012/11/18/11142/bernard-henri-levy-au-sommet-des-heros-de-washington/
    //
    ____________________________________________

    Политика глазами школьника

    ______________________________________________

  11. slobo

    z OM; diskuse
    ( … vystihující na několika typických konkrétních příkladech,
    jak pokud jde o Ukrajinu,
    tak pokud jde o české země… ) Croix )

    Mirror:
    Na jednom videu z Kyjeva varuje řečník dav posluchačů, že EU nebude mít zájem o rozvíjení výroby letadel AN nebo parmazánu, protože jejich trh je přesycen a Ukrajina se jako kolonie stane jen pouhé odbytiště neprodatelných výrobků ve stávajícím prostoru EU.
    Sebranka, která podporuje protivládní demonstrace, by si měla všimnout osudu Tatry Kopřivnice.
    Výrobek byl světová třída a 95 procent vyrobených aut šlo na vývoz do teritorii, kde soutěžili s iveky, mercedesy, volvy, skanii a nevím, co by dalšího jmenoval.
    Závodní vozy porážely na Dakaru konkurenci. Před převratem podnik dával práci 15 tisícům lidí z okolí. Ve vývoji pracovala tisícovka kvalitních odborníků. Sedm tisíc aut šlo na Sibiř, pět tisíc do Číny, a zbytek Blízký východ, Indie, severní Afrika. Jen několik stovek se prodalo doma. Po okupaci Československa cizími firmami se vyrábí jen asi tisícovka aut. Podle jakéhosi Londýnského memoranda se neměly v Česku po roce 2000 vyrábět žádná nákladní auta. Tak tvrdý byl koloniální diktát nových pánů nad Českou republikou. Tak nás Rusko nedecimovalo a neničilo. Teď ve vývoji tatrovky pracuje asi stovka vývojářů a podnik dává práci zlomku bývalých zaměstnanců.. Zaměstnání lidé nacházejí v průmyslové zóně, kterou postavili na nejúrodnější půdě vedle tatrovky. Jsou to montovny, kde není třeba velké kvalifikace. V této zóně je jen jedna malá konstrukce na dveřní zámky osobních aut. Dveřní zámek s autem srovnat nelze.

    Já přímo žasnu nad ukrajinskými kretény, kteří si podřezávají větev, na které sedí.
    napsal Mirror – 18. 12. 2013
    Rusko – Ukrajina 17. prosince: Průlom do budoucnosti

    Vive l’ TATRA libre !
    malý ale milý úspěch vozidel TATRA v Norsku

    TATRA
    tilbake i Norge …..
    http://www.tungt.no/transportmagasinet/article859103.ece
    Publisert: 31. august .2013

    Po mnoha letech nepřítomnosti,

    _____/ „også vunnet Paris – Dakar flere år på rad“
    mezi tim vyhrála Paris – Dakar nekolik kråt /________

    je
    TATRA zpátky v Norsku
    http://www.automobilrevue.cz/rubriky/truck-bus/predstavujeme/sklapece-do-norska-na-sever_42611.html
    28. november 2013

    http://www.online-slovnik.cz/prekladac


    TATRA … on Norwegian market

  12. BARON LE SAMEDI

    Slobo udělal velký kus práce, že sem zkopíroval toho BHL. Je to zlý a nebezpečný člověk. Poprvé se pokusil hnout státní mocí v Bangladéši, záhy poté, co vznikla. Byl odhalen a vyhoštěn. Myslím, že se psal rok 1971….

  13. BARON LE SAMEDI

    http://www.youtube.com/watch?v=bL1TkHXv-5Y video pochází z doby, než se Janukovič s Putinem dohodli. Zajímavá je úvaha, že ukrajinská půda by se vagónovala a vyvážela do EU, a na zbytku by se pěstovaly technické, babišácké, plodiny: řepka atd…Naposledy se ruská půda takto vyvážela za Hitlera. Znáte-li Prusko, víte, že na tamním písečném podkladě roste jen zelí. Proto Němci žerou v eintopfech zelí, a zelí a zase zelí…

  14. Pingback: Den oživlých mrtvol | Ostrov Janiky
  15. Mejla

    To jsou zde tedy slátaniny.
    1) Ad Tatra Kopřivnice – továrna s příliš nízkým počtem vyrobených vozů stojící desítky let mimo tržní ekonomiku zaostala. Dostat se na západní trhy je vyloučené, neb tam se v terénu takřka nejezdí, a přednosti využití terénního podvozku se využívají čím dál méně i v tzv. třetím světě, včetně Ruska. Již za socialismu měli např. v LIAZu zpracovanou studii rentability na hranici 20 000 motorů ročně. Klobouk dolů před bývalým ředitelem Adamsem, že Tatru udržel tak dlouho při životě. Plkům o tom, jak Tatra byla světová třída a konkurovala značkám jako Scania atd. se lze jen smát. Na silnici je Tatra takřka nepoužitelná. Rallye Dakar světové automobilky nezajímá, je to show pro amatéry a proto to byla i výkladní skříň socialistických automobilek Kamaz a Tatra, které „vítězily“ nad sériovými doprovodnými vozidly.
    2) Putin je určitě lepší než Jelcin, ale nic to nemění na tom, že bolševické Rusko zdecimovalo Ukrajinu populačně i hospodářsky. Scénář byl stejný všude, od Baltských zemí přes Ukrajinu až po Kavkaz a Afghánistán – okupace, genocida, náhrada původního obyvatelstva. Ovšem nyní se to Rusákům začíná vracet – mají armádu i zemi plnou muslimů, kteří se rychle množí a na rozdíl od klesajícího počtu Rusů nedegenerují po alkoholu.

    • embecko

      To neni pravda, Mejlo, tatrovka mela v Rusku naruc otevreno do okamziku, kdy se zacala privatizovat a fondy v ni zacaly stridat management, takze uplne ochrnula nejen vyroba, ale jakekoliv obchodni kontakty. Tomu, co se do Ruska vyvezlo, chybelo jakekoliv zazemi (garance, slozitejsi opravy atd.) takze Rusove samozrejme ochladli. Navic zacalo delat vedeni problemy obchodnikum a domnivalo se, ze se napakuje samo, takze pri prodeji se hazely klacky pod nohy, menily ceny a smouvy, slibene zbozi nebylo pripraveno k expedici ci bylo zamerne expedovano s chybnymi papiry.
      Tarta byla do Ruska (a zprostredkovane na dalsi ruske trhy!) optimalni auto, mistni je znali, bylo malo poruchove a kdyz uz, dovedli si je opravit. Tatrovka byla vedena k utlumu nekdy od roku 1993, zpocatku vlastni nenanzranosti a kdyz se ukazalo, ze na jejim utlumu je zajem, tak se management pridal automaticky. Tem stacilo na vlastni osobu (firmu) prodat par tatrovek ruskym kamaradum a meli do konce zivota vydelano, nejaky podnik je uz nezajimal.

      • brtnikvbrlohu

        Na Sibiři byla Tatra pojem – dokonce si jednu postavili na sokl jako pomník, ale kde ty loňské sněhy jsou :) a vůbec – ví se že stará dobrá V3S ka je do dneška průchodností v terénu nepřekonaná?
        Napadá mne – Mejla je vlastně překlep od Mejlky :)

    • vittta

      To je minimálně úsměvné.
      Bolševické Rusko decimovalo Ukrajinu.
      A tedy-jak na tom byla Ukrajina před r.1917?
      Nepřímo se zdá,že celkem velice dobře,když je pak decimovali..jo,Rusáci,píšeš to tam,jako by Rusáci bylo to samé,co bolševici….

      A dovolím si ještě podotknout,že terenní auta se nevyrábějí proto,že jsou někde špatné silnice,ale proto,že „pracují“ především na stavbách všecho druhu či v místech nesnadných přístupů,třeba na práci v lese.
      Ano,skutečně Mejlo,varianty,které se montovaly na vůz Tatra (valníky,jeřáby,plošiny,nakladače, apod.) se k běžnému provozu na silnicích nepoužívají-nebo minimálně.