Miloslav Ransdorf

15.února 1953 – 22.ledna 2016

Ach, lidská hlouposti! – Mne v zem srazíte přec.
Však bít se budu, bít a bít až na konec!
Ach, vše mi berete, můj vavřín i mou růži!
Jen berte, jedno přec vždy zůstane tu muži,
co s sebou odnesu, co večer vrátím Bohu,
až s dvorným pozdravem se vznesu nad oblohu,
co nemá trhliny, ni skvrny v triumf jistý,
navzdor to odnesu… To je… štít svůj čistý!

***

„Takže Mílo, byl jsi hrabě KSČM. To není nic špatného. Někdejší generální tajemník italské komunistické strany – Enrico Berlinguer – měl modrou krev. A přesto … anebo právě proto … byl komunistou.

Tam nahoře potkáš Mejlu Hlavsu. A společně můžete naslouchat básníkům ticha i básníkům samoty. Měj se.“  (Orinoko, celý komentář zde.)

 

Jeden komentář

  1. Janika

    Myslím, že nikdo ze známých osobností neřekl dnes o Miloslavu Ransdorfovi nic tak krásného, jako jsou Orinokova slova.

      • Janika

        No, už se omluvil, je asi jen mladej, horlivej a blbej.
        Včera byl vůbec zajímavý pohled na tu novinářskou smečku, co ho uštvala. Včera na něj házeli bláto, dnes oznamovali jeho smrt. Komentátorka ve zprávách večer měla černé šaty (moc pěkné, mimochodem), přála bych si věřit, že kvůli němu. I když samozřejmě kdo ví.

      • Nerevar

        Dovolím si poznámku: nikdo si nevzpomene, jak – mezi jinými – i Respekt napomínal a peskoval Václava Havla, kdykoli se pokusil pojmenovat věci nahlas a pravými jmény. Ztotožňovat tuto špínu s pravdou a láskou (= s postoji Václava Havla) je ve svém důsledku rehabilitací Havlova zelináře.

        • Janika

          Co se konkrétně snažil Havel pojmenovat pravým jménem? Humanitární bombardování?
          Promiňte, ale tímhle u mě skončil on i jeho obhájci.

          • Nerevar

            Zda se Václav Havel stal největším neštěstím našeho národa v moderních dějinách nebo zda jeho jméno představuje pouze jen jednu z největších katastrof, to je asi poněkud nepatřičné řešit právě pod tímto článkem. Jen jsem chtěl říct, že slovo „pravdoláskař“ bylo po dlouhou dobu nálepkou hojně využívanou výhradně Havlovými kritiky zprava. I když máme k panu Havlovi jisté výhrady, přidávat se k výše jmenovaným kritikům nikdo z nás nemá zapotřebí. Alespoň doufám.

            • Janika

              Já k němu nemám „jisté výhrady“, Nerevare. Odpustila bych mu většinu toho, co se mu dává ta vinu. Byl to člověk a lidé dělají chyby. Stát se však vlajkovou lodí „humanitárního bombardování“, to není lidská chyba, to je obludný zločin, kterým degradoval sám sebe a prominout se to nikdy nedá.

  2. tresen

    Proč si, Janiko, myslíte, že absurditu té Orinokovy nebeské představy vidím v Ransdorfově stranické příslušnosti?
    V ráji, pokud existuje, je už snad každému jedno, s kým je spojován, ale snad si může vybrat parťáka na lavičku, až půjde sypat ptactvu nebeskému.
    Na lavičce na Karláku se ti dva nevyhledávali.

    • Janika

      Tak já nevím, můžu to klidně smazat, předpokládala jsem, že to Orinoko napsal prostě proto, že tu hudbu měli rádi, že k ní měl blízko i Ransdorf.

      • Antimon

        Janiko, nic nemažte. Dosti často s Vámi nesouhlasím, ale toto mně od Vás nesmírně potěšilo. Díky.

        • Janika

          Také děkuji, Antimone, už jsem si málem připadala směšná. Měla jsem ho ráda, byl to noblesní a charismatický člověk, Bude tu moc chybět.

  3. Eddie

    Rozhodne by se pieta mela dodrzovat, ovsem kdo z Vas si vzpomenete na tance v londynskych ulicich se slovy Bitch is dead ?

    • Janika

      To není o pietě, Eddie. Když někdo za svého života ubližoval lidem, zaslouží si pravdu, ne pietu. Proč ti lidé tančili v ulicích, to přesně nevím, bylo by zajímavé se jich zeptat, jestli mají nějaký důvod, nebo je to jen animozita.

  4. Pingback: Miloslav Ransdorf | Outsider Media
  5. Ondřej

    Souhlasím s třešení. Není jediný důvod spojovat kulturní a disidentský odkaz Plastic People of the Universe s Ransdorfem. Osobně si myslím, že by na ně měl asi takový názor jako na Pussy Riot. Byli vulgární, zneuctívali to, co lidi měli rádi za zábavu (úpadkovou masovou kulturu ala Ein Kessel Buntes), Hlavsa i Čuňas opovrhovali konzumní socialistickou kulturou, ohledně socialistického konzumu se komunisté vždy vyjadřovali tak, že se tehdejší režim snažil i dělníkům a prostým lidem zprostředkovat to, co by jim v kapitalistické společnosti zůstalo utajeno (rekreace, kultura a to vše co bylo v jejich kolonce nadstavby), která ale mohla přijít na řadu přišla až po jídle a socialistickém stylu bydlení a spotřebním konzumu. Toto vše Plastici pranýřovali svými neortodoxně neuctivými texty.

    Souhlasím s tím, že Ransdorf byl jedním z mála komunistů, co reflektovali zločiny komunistické doby kriticky a co díky své vzdělanosti působili na politické scéně kultivovaně a vedli debatu s vědomostmi a politickou kulturou vyššího gardu než bylo a je dnes průměrem. Osobně bych se připojil k uctivé kondolenci. Mým favoritem mezi komunistickými politiky se kterým bych nacházel více spíše společného než rozdílného ale nebyl. Tím je třeba Jiří Dolejš nebo Kateřina Konečná.

    • hans

      Kojím se nadějí, že se někdo jako Ransdorf (..schopný reflektoval zločiny..) objeví i mezi nekomunisty.

      I když Ondřej by šok z takového odrodilce asi nepřežil. Na BL by takového liberála zapsali mezi ruské agenty..

      Jinak škoda že se Ransdorf dal na politiku. Měl místo toho psát.

  6. Tribun

    Já bych to „mrtvý komunista – dobrý komunista“ bral prostě tak, že o mrtvých jen dobře. Ať se slušní třeba poserou. Osobně si ale nemyslím, že by Ransdorfa uštvali novináři, pokud vím, tak si na ně sám ani nestěžoval. Prostě to byl starší muž; ještě ne starý, ale přeci jenom už starší. Stalo se, co by se dříve nebo později stát stejně muselo. Ransdorf se do dnešní doby nehodil a intelektuálně převyšoval většinu populace tak, že stejně nepochopí, o jaký mozek jsme s Ransdorfem přišli.

    • Janika

      To s mrvým komunistou beru prostě jako touhu být třeskutě vtipný.
      Jinak máte pravdu, Ransdorf vypadal poslední dobou moc špatně. Jenže to, co prožíval, mu moc nepřidalo. Například ta vazba, kdy mu nedali jeho léky. A vůbec nerváky, to je spouštěč téhle nemoci. Pro nemocného člověka může být štvaní médií smrtelné, doslova a do písmene.

  7. MaB

    „Rozum musí být pravidlem a vůdčím principem státu“. Kdože to napsal? Richelieu ve své Závěti. Doby se mění, ale některé principy trvají. Dvacáté století, které zažilo invazi technických a byrokratických struktur do přirozeného života lidí, dospělo k tomu, že se musí připojit ještě spravedlnost a respekt k lidské důstojnosti. Český stát je roku 2014 na tom špatně jak s rozumem, tak se spravedlností, tak i s respektem k lidské důstojnosti.

    Moc se mi libi, kdyz je politik schopen takto uvazovat. Je to také krasny Odkaz Cechum a zaroven i naléhava vyzva…

  8. Janika

    „Český stát je roku 2014 na tom špatně jak s rozumem, tak se spravedlností, tak i s respektem k lidské důstojnosti.“
    Ano, bohužel je to tak… Jsou jen jedinci, kterých je možné si vážit. Když pak odejdou, je to moc smutné.

  9. Pingback: Anonymous Slovensko UK &raquo Miloslav Ransdorf
  10. tresen

    Levicově orientovaní diskutéři mají při vzpomínce na Ransdorfa mhu před očima, když ho vidí jako komunistu. Nechávají se dodnes svádět jeho proslovy a nevidí za nimi skutečného člověka. Protože jak jinak žil Ransdorf než jako typický příslušník střední třídy, chovající se jako buržoazie, využívající každé možnosti, jak přijít k penězům, jimiž je možno vylepšit vlastní komfort? V tomto konkrétním případu bylo ovšem toto chování, jak nutno přiznat, okořeněno velkou dávkou lehkověrnosti, takže spíš než k úspěchu vedlo k častým malérům.
    Logicky se asi zeptáte, jak bych si představovala, že by se měl chovat skutečný komunista. No, třeba že by všechny své volné prostředky dával na propagaci idejí, které zastává, anebo /ještě lépe/ by je dal na uvedení myšlenky komunismu do praxe, třeba založením komuny, kde by každý odevzdával celku dle svých možností a bral by si dle svých potřeb, a pokusil by se tak dokázat životaschopnost svých ideálů a dát ostatním příklad k následování a postupně k celospolečenskému rozšíření.

    • PeeBee

      nekteri – a m.r. k nim patril – se „honi za penezi“ kvuli tem okolo, tresni. miloslav ransdorf na nejaky luxus pekne zvysoka s…, nezajimalo ho to, pro sebe nic z toho nepotreboval.

    • Janika

      Tresen, skutečný komunista, žijící v kapitalismu, musí podle mě usilovat o to, aby byl svobodný a na režimu nezávislý a mohl potom proti němu bojovat. Ušlápnutý otrok toho moc nedokáže, peníze dávají svobodu a sílu. Těch vzorově zbídačených jsou mraky, a kdo je slyší někde zpod mostu.

    • hans

      Fajn. Tak nám prozraďte, jak „využíval každé možnosti, jak přijít k penězům“, prosíííím.

      Kromě toho, že šel do voleb..

  11. Milan

    Zemřel Miloslav Ransdorf, hodný komunista. Ať odpočívá v pokoji…
    Vzpomeňme při této pietě jiného komunistu, současného prezidenta Hospodářské komory ČR, předtím ale předsedu Základní organizace KSČ v Prognostickém ústavu ČSAV (tzv. Jakešova věštírna), Vladimíra Dlouhého, který udělil Miloslavu Ransdorfovi stranický trest za podpis pod peticí za propuštění V. Havla. Václav Havel ho pak jako prezident republiky za to jmenoval několikrát ministrem…
    Zdroj: http://jezevec-mrzout.pise.cz/

    • Kamil Mudra

      Hmm… A já nejen podepsal ale i petici množil a podpisy pod ní sháněl a nejmenoval mě ministrem ani jednou – nevděčník jeden. :-)