BŘEZNOVÉ DNY 14.–⁠16. BŘEZEN 1939


Vyhlášení protektorátu Čechy a Morava znamenalo, že se na jeho území začaly uplatňovat zásady německé propagandy. Jejím nejmarkantnějším projevem bylo zrušení některých svátků či významných dnů z dob ČSR (7. březen – narození T. G. M., 28. říjen – vznik ČSR) a zavedení nových (16. březen – vznik protektorátu, 20. duben – narozeniny Adolfa Hitlera, 12. červenec – narozeniny prezidenta Emila Háchy). Změny se dotkly rovněž tisku. Záhy po vyhlášení protektorátu vydala vláda výnos o zřízení Tiskové dozorčí služby, podléhající Tiskovému odboru Předsednictva ministerské rady (PMR), dohled nad tiskem tak spadal do kompetencí protektorátní vlády. S vypuknutím války došlo ovšem v této oblasti k zásadní změně, kdy kontrolu tisku převzal od PMR přímo Úřad říšského protektora. Na území protektorátu tak byly definitivně zavedeny říšské mechanismy řízení médií, podle nichž byl tisk chápán jako nástroj prosazování státní politiky a propagandy.

Čím to že když to čtu tak mám takový divný pocit jako by se dějiny točily ve spirále?
Je to přece nesmysl….
Tehdy jsme neměli internet.

KM

Jeden komentář

  1. vittta

    Protektor je tentokrát z východu.
    Obsazení českých zemí Ukrajinci zatím probíhá v klidu.

  2. vittta

    Mohutná demonstrace na podporu Ukrajiny v Praze.
    Někteří dokonce měli omylem transparenty v češtině, naštěstí bylo těchto trapáků úplné minimum.
    https://www.novinky.cz/domaci/clanek/foto-demonstrace-kridlaproukrajinu-na-staromestskem-namesti-40390517#dop_ab_variant=1&dop_source_zone_name=novinky.sznhp.box&dop_req_id=cV6BFhwqf27-202203160741&dop_id=40390517&source=hp&seq_no=8&utm_campaign=abtest189_panel_sluzeb_varB&utm_medium=z-boxiku&utm_source=www.seznam.cz

    • Jana

      „Stáli v Kyjevě přímo vedle nás, vedle svých přátel. Takhle se chovají lídři,“
      Bohužel, opravdu se trak chovají. To nám Fialka vybral přátele, jen co je ppravda. A ani se nezeptal, jestli se přátelit chceme.

    • J. Hruška

      Jo, mimochodem. Taky se zmínil o tom, že západ dodává ukrajině zbraně. Optimista. Nedodává, ale prodává. Rád bych věděl, čím je ukrajina bude platit. Ve skutečnosti už kvůli tomu musí ukři ve vlastním zájmu zkrachovat, jinak budou splácet dvěstě let nejméně.

      • vittta

        To ale ti, co dodávají, vědí.
        Ukrajina je navíc stát, který svoje dluhy nebere na vědomí, a neplatí je.
        Jenom Rusku dluží tolik, že by musely makat asi 10 000 let.

        • J. Hruška

          No jo, to je Rusko. Rusku se přece platit nemusí. Víte, to je zajímavé. Propaganda nám líčí Putina zároveň jako krvavého psa, který žere děti i jako dědečka – blbečka, který si musí nechat všechno líbit. Tenhle orwellovský „dablting“, tedy stav, kdy člověk zároveň věří věcem, které se vylučují je pro západní propagandistické myšlení typický.

        • Janika

          A kolik jim vlastně dluží? Našla jsem jen údaj z roku 2014: „Celkový ukrajinský dluh za odebraný plyn podle ruské strany dosahuje 3,5 miliardy dolarů“. Jestli by se to nedalo použít jako protihodnotu toho, co teď Ukrajina požaduje na Rusku v rámci válečných reparací. Čistě prakticky uvažuji.

          • vittta

            To by musel mít Putin fakt dobrou náladu, kdyby to podepsal.

              • vittta

                Uznal by tím vinu a ukrajinskému lidu by to nic nepřineslo.
                Musí uplatit lid, né odpustit peníze, které jsou stejně virtuální.

  3. Jana

    Hrdinou snadno a rychle.
    „…v čase, kdy všechna západní médía, samozřejmě včetně médií našich, hovoří o tom, jak nelítostná, bezohledná a hrůzná je právě probíhající válka na Ukrajině, se nám náhle dostává zprávy o tom, že čtyři vůdčí politici ze zemí Visegrádské čtyřky jedou – a nic se nebojí – přímo do středu té hrůzy. V pondělních ranních hodinách přesedli na polsko-ukrajinské hranici z polského vlaku na vlak ukrajinský, a na normálně a mírově fungující železniční trase Přemyšl-Lvov-Kyjev, na které kromě jiného kyvadlově jezdí i vlaky s uprchlíky, cestovali pokojně dál na východ. A nejspíš je ani nenapadlo, pohlédnout z oken na oblohu, jestli se na ní nemihne stín letadla ruského „kotláře“, protože už předem věděli, že Rusové na vlaky neútočí. A to nejen na této typicky „uprchlické“ trati, ale nikde……..
    ……a jen proto, že tento čas války v současnosti na Ukrajině neprobíhá, mohl náš premiér bez obav do Kyjeva odcestovat, a jen proto se v pořádku vrátí též zpět domů.
    Zda k naší radosti či bolu si už ovšem odpovíme každý zvlášť a nejlépe jen pro sebe.“
    https://www.pokec24.cz/nezarazene/fiala-a-spol-poskytli-dukaz-ze-konflikt-na-ukrajine-neni-valkou/

    • Jana

      Nikoliv. Stoprocentně to byli Rusové. Ti to dělají zásadně – bombardují školy, nemocnice a svatby. Viz Sýrie. Tolik nemocnic, co vybombardovali tam, nemá žádná západní bohatá země. A na Ukrajině asi nemocnice jaksi došly, tak vzali zavděk divadlem.

        • vittta

          Ještě k tomu divadlu.
          Tak se ukázalo, že kolem divadla byly obrovské nápisy „děti“ a to z obou stran divadla.
          Není jasné, pro koho byly nápisy určeny, Rusové letectvo prakticky nepoužívají, a raketám jsou nápisy ukradené.
          Pokud je pod divadlem kryt, dá se předpokládat automaticky, že v něm budou ženy a děti, tedy mělo by to tak být, je to normální.
          O krytu Rusové vědí, rozhodně byl postaven už za SSSR.
          Kryt má být protiatomový, vydrží tedy potencionálně velice silné zásahy.
          Pokud by Rusové chtěli bombardovat civilisty, nepotřebují bombardovat kryt pod divadlem, jak ukazuje video, silnice jsou plné aut.
          Nyní- jak přesně to probíhalo.
          K události se píše, že na divadlo byla svržena bomba.
          V tom smyslu dnes už moderní armády bomby nepoužívají, jako že se otevře pumovnice, a začnou padat bomby.
          Let je příliš drahý na to, aby letadlo neslo „hloupé“ bomby, které jen tak shodí, navíc každý vzlet riskuje ztrátu drahého stroje.
          Podle rozsahu škod by divadlo muselu být zasaženo bombou nejméně tunovou, a to přímým zásahem.
          No ale co, fanzatii se meze nekladou, třeba to tak bylo.
          Jak probíhají záchranné práce není jasné, Ukrajinci pod silnou palbou v plném obklíčení nedbají rizika, a odklízejí trosky, i když jim musí být jasné, že Rusové se neštítí ničeho.
          Velice odvážné.
          https://www.novinky.cz/valka-na-ukrajine/clanek/kryt-pod-mariupolskym-divadlem-odolal-vybuchu-zacina-zachrana-tisicovky-lidi-40390706#dop_ab_variant=0&dop_source_zone_name=novinky.sznhp.box&dop_req_id=LJs53oO5F0j-202203170951&dop_id=40390706&source=hp&seq_no=2&utm_campaign=abtest189_panel_sluzeb_varB&utm_medium=z-boxiku&utm_source=www.seznam.cz

          • Janika

            Spíš tam odpálili nějaké nálože. No, nikdo z nás tam nebyl, a každá strana tvrdí něco jiného. Tak stůjme na té správné straně.
            Ale stejně jsou ti Rusové strašní hlupáci, zamozrejme kromě toho, že to jsou krvelační vrazi. Mariupol přece plánují, že připadne Donbassu. Tak je úplně debilní zničit si tam takové krásné divadlo.

      • Kamil Mudra

        V Česku by mohli v rámci NATO působit němečtí vojáci.
        „Část německých vojáků pro mezinárodní bojovou skupinu, jejíž umístění chystá Severoatlantická aliance na Slovensku, by mohla působit v Česku. Po jednání ministrů obrany NATO věnovaného posilování východního křídla aliance v reakci na ruskou invazi na Ukrajinu to novinářům řekla česká ministryně Jana Černochová….
        Vláda již na konci února v tajném režimu schválila, že na českém území mohou až po dobu 60 dnů působit až dvě stovky aliančních vojáků. Upozornil na to server Aktuálně.cz, podle kterého to mohou využívat síly rychlé reakce Severoatlantické aliance. Usnesení vláda odtajnila na začátku března….“

        Téhle Marfuše evidentně záleží na tom abychom byli na vojenských mapách viditeně zobrazeni. Kdepak! Za Slováky přece nesmíme zůstat pozadu. Tak copak ještě asi vláda v tajném režimu už schválila a ještě schválí?

        • vega

          15. března jsme zamlčeli výročí obsazení Německem a vznik protektorátu a 16. března by paní ministryně obrany nejraději pozvala německé vojáky na naše území. Varování prezidenta Beneše je dnes skutečně aktuální.

          • Janika

            Píše o tom dnes Vlk, pěkně: https://vlkovobloguje.wordpress.com/2022/03/17/nevtip-na-tento-den-kalamity-jane-cernochova-oslavila-sobe-vlastnim-stylem-vyroci-zrizeni-protektoraru/

            Takže k výročí zřízení Protektorátu je oznámeno, že německá branná moc se opět usídlí v Čechách a na Moravě??!! Edvard Beneš, Kubiš, Gabčík, generálové Eliáš, Bílý, Svoboda, Liška, Tesařík, Sochor, Tři králové a další a další se nutně musí točit v hrobě jako turbiny tryskových humanitárních bombardérů. Či spíše rychleji!
            Za to Heydrich, von Neurath, K.H. Frank a podobní se smějí jako blázni!
            A načasování už nemohlo být trapnější a podlézavější!!!!

            Ale abych jen nekritizoval – přicházím s iniciativním návrhem:
            -posádkovým městem německých Kamfgenossen budiž Terezín
            -eventuální samostatné oddíly umístit do Lidic a Ležáků
            -pro cvičné střelby jim znovu vyhradit prostor Kobyliské střelnice
            Když už, tak už Frau Tschernochofá!

  4. vittta

    Charakteristika příznivce ruské invaze…nebo minimálně toho, kdo hlasitě neprotestuje, nebo se o věc nezajímá.
    Z diskuze Seznamu:
    „Znám mnoho lidí…

    Někteří z nich (převážná většina) odsuzují ruská zvěrstva a teroristické činy. Tito lidé jsou inteligentní a úspěšní.

    Znám ale i ty (a jich je opravdu pomálu), kteří ruské zločiny marginalizují, nebo tvrdí, že je to vina Ukrajinců, že ty drastické záběry jsou natočené, atd. Tak to jsou lidé, kteří stáli na konci řady, když Pán Bůh rozdával rozum, a většinou jsou neúspěšní v životě i v práci. Zkrátka zkrachovanci.

    A pak jsou lidé, které neznám (naštěstí), ale čtu jejich příspěvky glorifikující ruský nacismus a Putina. Tito se dají rozdělit do třech skupin: a) ruští trollové, b) čeští vlastizrádci, c) totální vypatlanci. “
    Čili jako vždycky se jedná o životně neúspěšné hlupáky.
    Jelikož to je jen názor v diskuzi, chybí tam klasika, tedy že jde o především o důchodce, voliče KSČM, a lidi se základním, max. středním vzděláním.
    A já dodám, že sice neznám nikoho, kdo by nějak jásal nad válečnými akcemi, ale v tom smyslu začíná být čím dál zřetelnější, že jen minimum lidí podporuje okupaci ČR Ukrajinci, protože ten příliv, chování a nároky Ukrajinců okupaci začínají připomínat.
    Zdá se, že Ukrajinci jsou bohatí, vybavení obrovským množstvím peněz, které nepokrytě utrácejí.
    Asi ne všichni, ale bude jich dost na to, aby se o nich hovořilo.
    Já sám jsem viděl Ukrajince- uprchlíky jet do přiděleného rodinného domku, v novém SUV, muž+žena+ dítě, muž v mobilizačním věku asi 35 let.
    Obchody jsou jich plné, ale ničím mě samotného nezaujali.

    • pacifista

      Poblíž vesnice u našeho města je lom a v něm kemp. Majitel jej nabídl pro pomoc uprchlíkům. Ti prý přijeli v bavoráku a řekli, že tam bydlet nebudou, že půjdou do hotelu. Byl zhrzen.

    • Janika

      Co vím, tak hlavně hodně Pražanů má byty, které pronajímají. To bylo odjakživa, je to dobrý kšeft. Ale nájemníky si vybírali, hlavně solventní.

      • vittta

        Nyní ukáží, jestli to myslí s tou EUropskou integrací a spoluprací s NATO vážně.
        Kvůli tomu přece volili fialovce.

  5. vittta

    Štětinovi rozpoznávací schopnosti jsou pověstné.
    AZOV má znak kde jsou I a N značkami pro Ideu Národa.
    Pozadí ovšem připomíná podlahu v hlavním sále ve Wewelsburku.
    No, chybička se vloudí.
    U nás navíc i samotná idea národa je velmi ošemetné spojení, protože idea nemůže být národní- protože to je toxický nacionalismus, nábrž nadnárodní, nejlépe Europská.
    Podpora nejodpornější odnože nacismu, tedy jakýsi služebný podnacismus, provozovaný Ukrajinci za II. světové války je u nás značná, (viz. Štětina) a pro mě je to důkaz, že společný nepřítel dělá spojence ze 4 jezdců apokalypsy.
    https://www.parlamentnilisty.cz/arena/monitor/U-nas-by-to-byli-nacisti-Ukrajinsky-Azov-Nemecka-TV-otevrene-696168

    • embecko

      Wikipedia:
      Černé slunce je symbol, který se skládá z dvanácti zrcadlově obrácených znaků nebo tří překrytých svastik umístěných do kruhu. Předlohou pro tento symbol je podobný podlahový ornament ve tvaru slunečního kola, který byl za éry národního socialismu zabudován do severní věže Wewelsburgu příslušníky SS. Ornament byl až do roku 1991 ztotožňován se starším esoterickým neonacistickým konceptem Černého slunce. Černé slunce je od 90. let 20. století zástupným a identifikačním symbolem pravicové esoterické až pravicově extremistické scény.

  6. Jana

    Dovolila bych si jednu provokaci, která ovšem provokace není – jen připomenutí dnů minulých.

    My se tady všichni divíme, jak je možné, že národ tak ochotně podporuje vládní lži. A donoce i ti, kteří je nepodporují, v podstatě mlčí.
    A co Covid? Nepodporovali jsme tenkrát vládní lži – ochotně, dobvrovolně a dokonce i iniciativně? Nesmáli se někteří až se za břicha popadali, když jiní přisuzovali blahoslaveným rouškám symbol dobrovolného zavření nevmáchných „úst“?
    Opakuje se to znovu – a lidé zas mlčí. Ze strachu nebo už ze zvyku?

    • embecko

      Pjakin rikal, ze utok Ruska na Ukrajinu bude zamenat jeho konec a rozpad a ze prioritou je dodrzovani Minskych dohod. Rusko dohody vypovedelo a zautocilo…ergo kladivko prednostnim cilem kazdeho ruskeho vlastence je agitace za odchod ruskych vojsk z Ukrajiny.

      • Jana

        Nevím, co to má společného s Covidem a bezbřehou vírou ve vládní lži, ale zapomínáš, že já čtu i „jurodivé“ konceptuály vč. Pjakina. Takže nedokážu určit, oč ti jde. Měl to být vtip?

        • embecko

          Spolecneho jmenovatele to ma v puvodu mlceni. Mlci se proto, ze lide, predstavujici koncept odporu, nejsou duveryhodni.
          Vsak tohle vedel uz i KHB: Nechod Vasku s pany na led….
          Osobni (moralni) nesouhlas je dan mirou moznosti svejkovani, nebot mame lidem zvolenou vladu, jez ma urcite pravni naroky na chovani a politicky projev obcanu. Lide si zvolili proevropsky a pronemecky parlament a jsou -ve sve vetsine- s jeho politickymi vystupy spokojeni, proc by tedy meli klast nejaky odpor? Mlceni lidu je tak spise prijemnym prekvapenim, take by se mohl uplne pridat a zacit hromadne manifestovat za jeste mnohem radikalnejsi reseni.

          • Jana

            Už jsme zas u toho švejkování. Tím jsme toho opravdu hodně dokázali!
            A „vladu, jez ma urcite pravni naroky na chovani a politicky projev obcanu“? Nejdřív by vláda měla dodržovat zákony, které lidu dala, což se neděje, pak si může nárokovat, ne opačně.

            A pořád nevím, co má s tím společného ten nesmysl s Pjakinem. Protože ON nic takového nikdy neříkal!
            Dala jsem ti možnost napsat, že to byla ironie nebo vtip. Nevyužil jsi toho, tedy musím předpokládat, že takovou blbinu myslíš opravdu vážně.

            • embecko

              To jses cela ty, slysis jen to, co chces slyset, a to i v pripade kovidu, samozrejme. VVP rika 21.2.2022:
              „A jaká je ta situace? Vzdá-li se Rusko samo Minských dohod, tak nestačí, že se z něj okamžitě stanev očích světové veřejnosti agresor. Ty státy, které nedokáží čelit tlaku, budou nuceny jít do koalice, budou k tomu nuceny. Teď je k tomu nic nenutí. Ten takzvaný Summit demokracie předvedl, že se jim nic nedaří. A takto budou nuceny, protože nikdo z nich neustojí ten útok z těch evropských států. Irák to neustál, stejně jako Libye, při všech odlišnostech. Oni uvidí, že se Rusko zlomilo. A jakmile se Rusko zlomí, znamená to konec. Nás nikdo na tomto světě neochrání! A proto když pak páníček rozkáže trhat Rusko na kusy, tak to udělají, aby sami přežili. A proto v případě odmítnutí Minských dohod místo diplomatické podpory od všech států, kdy všichni v míře svých možností blokují realizaci politiky USA a Západu, dosáhneme jen toho, že se na nás vrhnou jako celá smečka,aby nás roztrhaly na kusy.“

              • Jana

                No to tedy promiň, ale to naopak slyšíš ty jen to, co slyšet chceš.

                Jednak Putin popisoval, CO by se stalo, KDYBY se Rusko vzdalo Minských dohod a ne to, že se jich už vzdala. Protože vzdá-li se není totéž jako vzdalo se!
                Navíc veLmi dobře ví a taky to srozumitelně říká, že Rusku nikdo a nikdy nepomůže (na rozdíl od Ukrajiny (sic!) ), naopak, rozeberou ho na kusy, aby ho lépe ovládli. Viz evropské země – Československo, Jugoslávie.
                A za druhé jsi to připsal Pjakinovi.

                A za třetí – přečti si, proč se Rusko nikdy nevzudá a proč ho Západ nikde nepřestane nenávidět:
                https://outsidermedia.cz/proc-zapad-tak-zoufale-nenavidi-rusko/

                • embecko

                  Rusko se utokem Minskych dohod vzdalo, vzdyt namisto uznani samospravy Donbassu Kyjevem ho uznalo drive samo a navic jako suverenni republiky! Jak ted muze chtit, v ramci Minskych dohod, po Kyjevu jeho samospravu v ramci ukrajinske statnosti?!? I o tom preci Pjakin mluvi! Anebo ty, kdyz ho poslouchas, neposlouchas, co rika?
                  Vidim, ze jses tezce dezorientovana, ale o to vic jsi agilnejsi, to je velmi nebezpecne.

                  • Jana

                    Jistě. Když ho k tomu dokopali pod hrozbou ruského majdanu. Když pořád nechtěl „zaútočit. Je víc než 8 let návrhů na spolupráci málo? Musím ti tu znovu dávat:

                    A mohla bych se zeptat já, co vede tebe fandit kolektivnímu Západu a jeho taktice, jeho cílům?
                    Pokud je to jen mít vždy a za všech okolností pravdu, pak nemusíš odpovídat, protože to si už dávno myslím.
                    Pokud je to jinak, pak by mě vysvětlení samozřejmě zajímalo, ale nutit tě k tomu nemůžu a ani nebudu.

                    • embecko

                      Dokopali, nedokopali, same vymluvy. Kdyz Rusko zautoci, skonci a rozpadne se, rikal VVP.
                      Muze mit pravdu, nemusi, ale vsichni jeho sympatizanti by se meli zachovat podle jeho zaveru, tedy pozadovat stazeni ruskych vojsk. Anebo svuj postoj k Pjakinovi zrvidovat.Jinak lze i jejich ostatni vyvody povazovat za nesolidni oportunni agitkou „slysim jen to, co slyset chci, navrhuji jen to, co se mi libi“, takze k nicemu. Duveryhodnost zdroje je zaklad a rika-li nekdo jednou hot a podruhe cehy, nelze jeho slova brat vazne.

                    • Jana

                      Tak řekl to V. V. Pjakin nebo V. V. Putin – to jen abychom si rozuměli.
                      Pjakin nikdy nic takového neřekl. Mohl bys uvést zdroj??

                    • embecko

                      Rec je od zacatku o Pjakinovi, Putina jsem se ani nedotknul, snad je to jasne.
                      Pises: „Protože ON nic takového nikdy neříkal!“
                      Takze ja tu budu dohledavat, co podle tebe nerikal a ty mi pak odpovis „coby kdyby“? Je mi lito…

                    • Kamil Mudra

                      „Rusko se utokem Minskych dohod vzdalo.“
                      No, to tedy nevím jestli se to dá takto brát. Ukrajina se jich vzdala 24 dní před útokem na pondělním zasedání RB OSN.
                      Ukrajina nechce plnit minské dohody, Západ ji do nich nemá nutit.
                      Pokud jde o zrušení (vzdání se) jakýchkoli dohod pak se za jejich „zrušitele“ vždy považuje ten kdo tak učiní jako první. Ten druhý už pak jen reaguje na to zrušení. Nebo ne?

                    • embecko

                      Ale o to preci vubec nejde. Rusko ma ustavou zakazanu ideologii a i proto byla KOB aspirantem na neutralni, kolektivne prijimanou teorii rizeni.
                      Ted doslo k nezvratne kolizi: bud ma teorie pravdu a Rusko se rozpadne a zadnou teorii tim padem uz potrebovat nebude, anebo se nerozpadne a teorie se potvrdi jako chybna a tedy i zbytecna.

                    • Kamil Mudra

                      No dobře ale jak máš zůstat neutrální když tě někdo píchá bodákem do prdele a nezajímá ho co ty na to? To bys to pak musel řešit jen nějakou křesťanskou odevzdaností a o ní KOB určitě není. Každá teorie má své limity. Pokud se ocitne mimo ně, pak to že v takové pozici platit přestane, neznamená že za jí stanovených předpokladů neplatí.

    • J. Hruška

      „A co Covid? Nepodporovali jsme tenkrát vládní lži“ Hlavně jsme nepodoprovali vaše lži – nebo spíš rozklad myšlení. Vytahovat dneska tenhle nesmysl, to musí být umanutost.

        • vittta

          Antivaxerské, Jano.
          A lhaní tě jak vidno nepřešlo.
          Spojuješ kovida s protiruskou propagandou, ale i Rusové měli svou karanténu, svůj Sputnik ( zrovna tak vyzkoušený, jako třeba pfajcr) a své lickdowbny.

          • Jana

            Není moje vina, že nevidíš souvislosti. Ale chápu tě, musel bys popřít sám sebe a to ti ješitnost nedovolí.

            • Janika

              Sláva, starý zlatý kovid :-). Vy jste se tu hádali, já to do noci nečetla, šlo to mimo mě, proste pohoda.

              • Jana

                Ne kovid. Souvislost stejného chování při kovidu jako v současné situaci. Sklapnout, zavřít hubu a aspoň naooko poslušně šlapat vládní brízdu. Zvykli jsme si, zasloužíme pochvalu a vláda „klid na práci“.
                Ono to půjde, zavést ten koncentrák.
                „Až nebudou mít Češi co žrát, všechno jim bude jedno“ – nadčasdová slova – vzpoimínáš? Jeho Jasnost dobře věděla,o čem mluví.

            • vittta

              Popírat sám sebe nijak nehodlám.
              Zatím nemám jakékoliv informace, které by jakkoliv zpochybnily moje názory na kovid.
              Nikdo je nedodal.
              Za to jsem si všiml- když to tedy chceš vědět, že se po ruské invazi odmlčela, což jsem připisoval tomu, že dočasně je zbytečné psát o kovidu.
              Nyní už ti to ale chybí, a tak zase začínáš, ale nejenom to, rozbíjíš z vlastní iniciativy názorovou jednotu.
              Fiala by tě jistě jenom pochválil.

              • Jana

                Děkuji za výchovnou lekci.
                Všimla jsem si, že se alternativa začíná probouzet k životu, takže ti mohu slíbit, že se pokusím co nejdřív opustit tu tvoji milovanou švejkovskou scénu, abych ti nekazila „vlasteneckou“ činnost ve vládou povolených mantinelech.

              • J. Hruška

                Vitto, tohle nemá cenu. Je potřeba říct, jak to je a klidně nechat protistraně poslední slovo. Svoje přesvědčení nepřijala na základě rozumných argumentů, není možno jí argumenty přesvědčit. Prostě do „zásuvky“, v její mysli, kterou Bůh určil pro sebe narovnala tyhle věci. No a když nemá dost vkusu, aby přestala „evangelizovat“ tam, kde není zájem, nedá se nic dělat.V jiných věcech může mít pravdu, na nich se je potřeba shodnout.

                • Jana

                  Ano, je to tak. Když není žádný argument, je těžké napsat něfco jiného. Rozumím.

                  I když jste ani vy nepochopil, že jsem nepsala o Covidu, ale o chování vlády k lidu, což by mělo mít i adekvátní následek chování lidu k vládě, což se ale nestalo.
                  Takže z nás hladce udělali to, co jsme navenek (válečné štváře a podporovatele nacismu) jisti si tím, že odpor se konat nebude.. Že je to tady na Ostrově jinak, to svět neuvidí.
                  A vittta taky ne, ten hodnotí svět podle svého okresu, maximálně kraje.

                • vittta

                  Podle mého je mimo.
                  Proti sektě není obrany.
                  Tak ať si kváká, co je jí libo, má na to rozhodně právo.

                  • Jana

                    :-)))))))))
                    Jednou ses údajně setkal s nějakou sektářkou (bůhví jestli) a hned je z tebe odborník na sekty nad jiné vzatý.
                    Stejně jako s Covidem. Jednou ti to vláda „vysvětlila“ a ty, k smrti vyděšený z Covidu a potom i z vakcíny jsi to šalamounsky vyřešil – věříš i po víc než 2 etech pořád vládě, ale pro jistotu jsi se očkovat nedal, abys měl vždy po ruce vhodný argument.
                    A takový prof. Beran, prof. Turánek, dr. Peková ….. by si měli k tobě dojít pro povolení, než budou veřejně šířit výsledky své práce – jinak….. pozor Igor vittta číhá a nespí. :-)))))))))

                    • vittta

                      Já jsem se nedal očkovat proto, že jsem to nevyhodnotil jako nutné.
                      Ze začátku jsem to házel za hlavu, jako většinu věcí, co nejsou vysloveně nutné, prostě si nemyju ruce mejdlem, když se jdu vychcat.
                      Postupem doby jsem neočkováním dával najevo svůj politický postoj.
                      Kecy, že jsem se děsil kovidu jsi vyhrabala u svých sluníčkokámošů na otevřisvoumysl, a že jsem děsil vakcíny je výplod tvé fantazie.
                      Nic méně- jen DEBIL neměl ke kovidu respekt, protože kovid existoval a existuje a zabíjel.
                      A jako ČLOVĚK jsem i dodržoval určitá nařízení, ale dělal bych to i bez nich, jde třeba o roušku, kterou jsem- mimo teplých měsíců, nosil, a když mě bylo blbě, a nevěděl jsem, co mi přesně je, měl jsem jí na hubě i v dílně, a kluky jsem varoval, ať se ke mě moc nepřibližují.
                      To je obyčejná slušnost.
                      Beran a spol. pak mají své názory, a já jim je nikdy nebral, jen je hodnotil z pohledu politického, protože medicínky je vyhodnotit neumím, což jsem asi 1000x opakoval- tedy konkrétně jsem poukazoval na určité…přešlapy v argumentaci těchto lidí.
                      Ani tobě jsem názory nebral, opět, zpochybňoval jsem argumentaci, a argumentační fauly.
                      Žvást, že by si ke mě měli snad chodit pro nějaká povolení je trapná tečka za tvojí opět aktivovanou rosesírací misí.
                      Na Ukrajině zuří válka, Jano, a kovid v současné době…nebo né kovid, ale napadání kvůli kovidu, zde nemá co pohledávat!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

            • Kamil Mudra

              Slepá důvěra k farmaceutům může mít své fatální dopady a nebo – naopak – i „antivaxerská ikona“ se může dočkat na poli farmaceutiky svého uznání. Takový už je život a všichni hlasatelé „jediných pravd“ by to měli mít na neustále na paměti kdykoli pocítí potřebu vyjádřit své „neomylné verdikty.“ V prostředí názorové plurality zpravidla čas ukáže kdo se v čem mýlil a kdo ne. A nikdo nemá patent na rozum, byť by si ho mnozí rádi uzurpovali., jak (obzvláště v rušných dobách) vidíme na každém kroku.

              • vittta

                Berana neposlouchám, ale s těmi léky jsem to tvrdil jako argument proti antivakcinačnímu šílenství.
                Nejde o to, jaké mají- či nemají, různé léky vedlejší účinky, ale o to, že u léků se o tom nemuví, zatímco u vakcíny se o tom mluvilo dnem i nocí.
                U léků nikdo mysl neotevíral.
                Což je- alespoň pro mě- dost podezřelé.

                • Jana

                  Jenže to, že TY jsi o tom nic nečetl, neslyšel neznameniá, že se o tom nemluvilo, odborníku. Trochu sebereflexe by ti rozhodně neuškodilo.

                  • vittta

                    Nechápu souvislost s mým krátkým textem.
                    Já navíc o „tom“ mohu číst co chci, ale hovno tomu rozumím, a tak mohu tak maximálně věřit- nebo nevěřit.
                    K dispozici mám oba ODBORNÉ extrémy, takže mohu odkazovat všemožné odborníky jak blbeček pořád dokola, že někdo něco říkal, kdo má nějaký titul, či nobelovku, nebo co vlastně.
                    Takže mi vlez z tím vysíráním na záda, brouku!

              • kočka šklíba

                Velmi se mně ten rozhovor s prof. Beranem líbil. Je to určitě člověk inteligentní, působí klidně ale přtom rozhodněa hlavně, nenechal se za ty dva roky zastrašit. A to je v dnešní době opravdu moc důležité.

              • Kamil Mudra

                Berana neposloucháš a tak se ale nedovíš co řekl: „Ve druhém nejlidnatějším státě světa v Indii se podařilo zaregistrovat lék pro léčbu pro středně těžkého a lehkého covidu, který má stejně účinnou látku jako má lék, za který jsem dostal tady v České Republice bludný balvan, tedy inosin pranobex. … Pro tento lék jsem byl v České Republice dehonestován, tak jsem rád, že na jiném kontinentu byl tento lék zaregistrován pro léčbu covidu,“
                Myslím že má Beran stejné právo jako ty vyslovit své: „Já jsem to říkal.“ Točit se k němu zády když to říká není fér. Takhle se teď vláda točí ke každému na jehož slova došlo ohledně covidu a stejně tak není ochotna naslouchat těm kdo ji v současnosti kritizují za to že se evidentně nesnaží o snížení negativních dopadů války na Ukrajině na své občany. A to je ta souvislost (nebo paralela) mezi covidem a Ukrajinou. Opět nenaslouchá ekonomickým odborníkům a chová se tak že vede republiku do ještě většího srabu než v jakém už je. A nejen to – snaží se jakoukoli kritiku všemi možnými prostředky potlačit nebo eliminovat.

                • vittta

                  Já jsem toto někde četl, a předpokládám, že lék bude mít cosi společného s Isoprinosinem, či ivermektinem.
                  Ani proti jednomu léku jsem zde nevystoupil, a oba jsem…nechci psát doporučil, to zní blbě, ale oba jsem přijal jako potencionální možnost léčby.
                  Ve smyslu- když je všechno v prdeli, zkusit se musí všechno, a odmítat něco, co potencionálně může pomoci, je hloupé.
                  Je tady ale jedna věc, ke které se vyjádřit mohu.
                  Ty léky byly dva, Isoprinosine, a Ivermektin.
                  Oba měly nějaký potenciál léčit, ale jen jeden se (zřejmě) ujal.
                  Proč jen jeden- a co ten druhý?
                  No, a Berana prostě neposlouchám.
                  Není to proto, že by mě nějak vysloveně sral, ale proto, že to, co říká, jsem s nějvětší pravděpodobností OD NĚJ už 1000x slyšel a četl.
                  On s ničím novým nepřišel.
                  Není to autor, od které bych očekával nějaká další, nová poučení- čímž netvrdím, že ta stávající jsou špatná.
                  Beran jede na své vlně už od počátku epidemie, a s ničím novým nepřišel, kromě toho to byl propagátor očkování, což mi nesedělo k jeho oblibě u fanatických odpíračů.
                  To je důvod, proč jsem ho často citoval nebo odkazoval.

      • Janika

        Vittto!!! Důrazně tě napomínám. Tohle je zakázané, tak to tady nešiř. Putina a Rusko nikdo nesmí chválit. Budu to muset víc hlídat. A jestli to nepůjde jinak, tak to tady budu muset zavřít.

        • vittta

          No ale já ho nechválím.
          Jen píšu, že s přehledem.
          Chválit bych si masového mordýře nikdy, ale nikdy nedovolil.
          Ale nebudu nic namítat, když to smázněš.

            • Kamil Mudra

              Ať si kdo chce kopíruje co chce. O existenci páté kolony v Rusku snad nikdo normální nepochybuje a mnozí západní politici se na ni obrací se svými výzvami. Naopak by bylo nenormální kdyby na to hlava státu nereagovala. Jak kdo tu reakci vnímá je už jeho věc.

              • Janika

                Kamile, ty nevíš, jakou strašnou moc má pomluva? Nikdo pak nezkouma, jak to je doopravdy. Šmejd ti dá nálepku nacisty, a to už ti nikdo neodpáře. A šmejdi to tady denně čtou a lživé komentují.

                • vittta

                  Jestli jde jen o nálepku nacisty, tak tu už dávno mám.
                  Což ale neznamená, že budu podporovat banderovce.
                  Němcům se také nelíbí, no- ale bojují proti Rusku, tak se dá očko přimhouřit.

                    • vittta

                      Podle mého jí má každý, kdo má jiný názor než je ten správný.
                      Na nálepky ještě dojde, jak to tak vypadá.
                      Za potlesku lůzy, která se urvala ze řetězu, aniž by tušila, co činí- jak je ale obvyklé.
                      Takže žádné překvapení.

                    • Kamil Mudra

                      Pokud vím – dostal jsi tu náckovskou nálepku jen tady a jen od Saula. No a co tady jeho slovo znamená?
                      Já ji od něj dostal taky. A vidíš snad že bych se k ní hlásil? Kdyby se měl člověk cítit vším zač je všelijakými pofidérními existencemi označen…. no… bylo by to na mašli.

                    • vittta

                      Dostal jsem jí od Saula, ale leckdo jí přijal.
                      Tribun, Hank, Třešeň, Seal…
                      Tihle lidé to tak berou rádi, vyniká lépe jejich všestraná nadřazenost.
                      A proč bych se k ní nehlásil?
                      Mně nálepky nevadí.

                    • Kamil Mudra

                      „Mně nálepky nevadí.“
                      Takže když ti dá Saul nálepku zloděje, křiváka, zbabělce … také se k nim budeš hlásit?
                      To teda promiň, ale ty tím dáváš za pravdu ne-ostrovanům a nás ostrovany stavíš k lidem kteří jsou ochotni takové vlastnosti tolerovat. Jak má potom Janika odmítavě reagovat na hlášky o tom že si tady „hýčká nácka“, když samotný „nácek“ proti takovému označení nic nenamítá? Ty máš Saula poslat do prdele, označit to za lživou pomluvu a víc už to sám nepřipomínat.
                      Nezapomeň na Goebbelsovské konstatování o stokrát opakované lži.

                    • vittta

                      No a vždyť jo.
                      100x opakovaná lež…
                      Musím říci, že Saul to dělal velice dobře.
                      Proti tomu není v tom smyslu obrana.
                      Držku mu rozbít nemůžu, a ani nechci, tahat virtuálno do reálu.
                      Tak ať si říká, co chce.
                      A nekoukej na Saula, Jana mě nazvala kolaborantem a Kočka různýma všeználkama, a Peter a Astr…
                      Ti mě uráželi násobně víc, jak celý Saul.
                      A mám se posrat?
                      To je prostě politický blog, a riziko těchle nálepek tady je.
                      Vůbec když píšu nějakou úvahu o Hitlerovi a Mengelem…
                      Hele, myslím, že v tomhle nemáš pravdu.
                      Saulovi jsem dával jako reakci zabrat, s tím, že čtenáři sami posoudí, kdo argumentuje lépe, a logicky ti, co mě nemají rádi, se přiklonili k Saulovi.
                      I Astr, Kamile, po někde dvou letech, to byla od něj urážka non+ ultra.
                      Lehce se ukazuje na Saula, který byl kretén, ale on se po mě nevozil zdaleka jen Saul, na to nezapomínej.
                      Saul byl oponent, sluníčko, politická špína, od něj mi to ani tak nevadilo, vadilo mi od mých politických spojenců.

                    • Jana

                      Vittto, vittto – a jak nazýváš ty mě a kočku, to si samozřejmě nepamatuješ, že? A žes s tím začal první ty, to taky ne, žejo?
                      Ta tvá selektivní paměť! Dělej s toím něco. Piš si třeba poznámky nebo tak něco. A nelituj se pořád a nedělej ze sebe chudinku, kterou nikdo nechápe a jí každý jen ubližuje a ona je přece tak skvělá, všeho znalá a všechápající. :-)))

                    • Janika

                      Saul je neškodný :-). Ten umí jen nadávat. Pamatuji si, že jednou vynadal graverovi tak sprostě, že se i graver (a to je silná váha :-) stáhnul. Ale nadávání tady nechci, proto sem nesmí.
                      Jinak, když už tady drbu, všimla jsem si, že u Tribuna se objevil ten slavný postrach fagan, coby anonym. Je na udávacím tahu skrz blogy :-).
                      Sem mi to píše jako Ondřej, neschválené komentáře, jsou takové méně příčetné.

                    • vittta

                      No tam to vypadá, na nejmenovaném blogu.
                      Podléháme ruské propagandě.
                      No já nevím, ale když mrtvola v pytli kouří, nebo osádka ukrajinského pancíře střílí na zjevně nepojízdný (asi ruský) pancíř asi tak 40 lehkých granátů, a pak jásají, když se jim ho konečně podaří zapálit, na to ruskou propagandu nepotřebuji, abych věděl, že je to blbost.
                      A když vidím záběry z mobilu, jak ozbrojení civilisté zastřelí civilistu neozbrojeného, který seděl na chodníku- a video tam druhý den není…
                      Tady, co já vidím, žádná ruská propaganda není, za to ukrajinské je tady dost a dost.
                      Lid to chce, tak to má, ale nechápu, proč bych měl věřit každé blbosti, co kdo napíše, nebo nějak natočí.
                      Ve válce pravda odjakživa trpí, ale tato válka je vyjimkou, protože na nejmenovaném blogu pravdu evidentně znají, a odkazují. ano, tato válka je válka pravdy, doslova na každém kroku!

                • Kamil Mudra

                  Ale jo, Janiko, znám to velmi dobře. Já dokážu pochopit že se se mnou někdo zle pohádá kvůli rozdílnému názoru, dokonce i to že v té hádce třeba schytám nějakou po čuni a nebo že se na mne dotyčný tak naštve že si se mnou už nikdy nesedne ke stejnému stolu. Někdo prostě není schopen ani toho nejmenšího nadhledu, ale i takový člověk u mne stále má aspoň trochu pootevřená dvířka a pokud se aspoň trochu snaží jsem ochoten, byť opatrně, otevřít je víc.
                  Co ale bytostně nesnáším jsou práskači. Nesnášel jsem žalobníčky už na základce ani všelijaké donašeče později v zaměstnání, protože takové lidi už považuji za lidský odpad. Za socíku se aspoň tyhle týpci za své chování styděli a když už ani to, tak se ho snažili zatajit, aby se jim to nějak nevymstilo. Ale teď žijeme v časech kdy se mnozí tak křivým jednáním chlubí a jsou na tu svou zvrácenost dokonce hrdí. Z toho je mi fakt na blití.
                  Takže když si přečtu titulek: „Policie má už 400 podnětů k šetření schvalování agrese“, nebo o tom že Nohavicovi už několik pořadatelů zrušilo vyprodané koncerty, protože někdy před deseti lety přijal vyznamenání od Putina za zásluhy o ruskou píseň a po invazi na Ukrajinu se ho odmítl vzdát, tak si říkám – kam až může dojít společnost ve které dostali volnou ruku lidé, jejichž životní náplní je páchání zla a to třeba i na lidech které ani osobně neznají? Na lidech kteří jim nikdy osobně neublížili – takže to své podlé jednání nemohou ani zaštiťovat pomstou?
                  A tak nějak mi to úplně bere chuť do života. :-(

    • Janika

      Mě by zajímal i projev Zelenského k Němcům. Prý jim dává kapky. Tak jestli někdo tyhle dva projevy najdete, dejte sem odkaz, prosím.

      • vittta

        No jo, neposlouchají, dostávají po rypáku.
        Co si myslí nějací němčouři, že pan prezident je nějaký hej, nebo počkej?
        Potřebují zbraně, peníze, a vojenskou pomoc NATO, né kecy!!!

        • Janika

          Když on svým způsobem má pravdu! Ukrajinci byli západem zneužití a dostává se jim hlavně keců. A zbraní, aby se nechali zabíjet co nejdéle. V tomhle jakoby Zelenský prohlédl.

          • Kamil Mudra

            „dejte sem odkaz, prosím.“
            Tady ho máš. Myslím že jeden stačí.

            • vittta

              V Babim Jaru je to už vyvrácené, ne?
              Panu prezidentovi to asi nikdo neřekl.
              Poslanci mu tleskali ve stoje, ale těžko říci, čmu vlastně.
              Grétě také tleskali ve stoje.
              Asi nějaká módní vlna.
              Zatím se ale ještě důtkami nemrskají, takže mají co dohánět.

          • J. Hruška

            No, „byli zneužiti“. Dali se zneužít, to je rozdíl.

            • Janika

              V každé zemi v každém národu se najdou takoví, co se dají zneužít. Jen si vzpomeňte na arabské jaro. Jedna země za druhou, lidé s nadějí a očekáváním, a nakonec trosky. Tohle bych těm lidem nezazlívala, že naivně věřili v lepší život se Západem.

              • J. Hruška

                No, dali se zneužít a doplatili na to. Čili příčina a důsledek. Svět je udělaný tak, že něco je dané přírodními zákony a v něčem jiném má člověk svobodnou vůli – a tím pádem odpovědnost. Nikdo mu nezaručuje, že to bude mít jednoduché. Zlo se vždycky tváří jako něco skvělého. Vlastně jedinou pomocí je tradice – zkušenosti těch, kteří naletěli. Od toho, že ďábel se převléká za posla světla – lucifera, přes literaturu až k tomu „Budulínku, dej mi hrášku“ či „jen dva prstíčky tam strčíme“ pro ty nejjednodušší. Nakonec se ale člověk rozhoduje sám. V téhle souvislosti je velice nápadné, jak moderní propaganda potlačuje tradici, vlastně spíš jí nahrazuje něčím „skvělým“.

                • Janika

                  Jene, je možné chtít po normálních lidech, kteří si žijí své životy a politiku vnímají jen okrajově, aby měli přehled jako šachista uvažující několik tahů dopředu? Ke zblbnutí národa stačí emotivní píseň.

                  • J. Hruška

                    Janiko, to je ale velice tvrdý argument proti demokracii.

                    • Kamil Mudra

                      Nicméně, je to argument pádný a vycházející z reality.

            • Kamil Mudra

              „Dali se zneužít, to je rozdíl.“
              A i v tom je rozdíl. Dvakrát se mi v udergroundu stalo že přišel někdo ze staré party a řekl: „Hele, včera jsem na barťáku podepsal spolupráci, tak přede mnou neříkejte nic u čeho nechcete aby se to vyneslo, protože já ten jejich nátlak nezvládnu.“
              A nikdo mu nic nevyčítal ani se mu nesmál. Jen jsme řekli „Tak jo, dík.“ a zařídili se podle toho. Protože nikdo z nás nevěděl kdy se může dostat do stejné situace.
              Pro mne „dát se zneužít“ znamená nechat se zblbnout. Ale když se někdo nechá zblbnout tak o svém zneužití neví. Tedy se vlastně sám od sebe nedá – ale je oblbnut. Nástrojů k oblbování je mnoho a ne každý je jim tak odolný aby se mu to nemohlo stát.

    • Janika

      To sem nemáš dávat, vittto. Slabší duchem to vykládají, že se vysmíváš obětem.

      • vittta

        Já tady pranýřuji ten zlozvyk.
        Dnes je velice potřebné bojovat proti nikotinu na všech frontách!

        • Janika

          Aha :-). Ale uvidíš, že to budou interpretovat jako znevažování obětí. Na to vsadím boty :-). Jsme tady pod drobnohledem. Jistí lidé by jinak neměli o čem psát.

        • Kamil Mudra

          No a co? Aspoň už vidímeme nač chce „Doktor Železná pěst“ od Čechů ty žebříky a protikouřové masky.
          (černý humor se snad ještě může)

  7. Janika

    Pan Lopatnikov právě napsal:
    „Boj se vede o to, kdo koho bude denacifikovat: vlasovci – banderovce, nebo banderovci – vlasovce?“ ©
    On to z té Ameriky vidí jinak :-).

      • vittta

        Ve válce je třeba krutost.
        Ve speciální operaci asi ne, ale mrtvých bude nakonec daleko víc.
        Taková je válečná logika.
        Z mírotvůrce stejně udělali satana.
        Putin pochopil, že ať udělá, co udělá, sankce a nenávist budou stejně.
        Tak udeřil na Ukrajinu.
        Pokud to takhle půjde dál, pochopí Putin, že je úplně jedno, jestli udeří taktickými jadernými zbraněmi, a vezme si násilím pobalstské státy.
        A když NATO odpoví?
        No, uvidíme.
        Vlastně jsou taktické jaderné údery poslední možnost, jako NATO udržet na uzdě.
        Putin to chápe, a autor článku také, Rusové bojují proti vyhlazení.
        Svět neví, co činí, a i u nás je plno těch, kdo po jaderné válce volají, i když si jí tedy představují tak, že se sežehne Rusko a Rusové, a víc nic se nestane.
        Nebezpečné- a naivní.
        Debilní organitace HWR se sere do práv ruských zajatců.
        Jako by jim nestačilo, starat se o cigoše a negry.
        V diskuzi je lůza znechucená, mučení zajatců přece není nic zavrženíhodného, když jde o Rusy.
        Zvláštní lidé, oni věří tomu, že jsou- a budou, v roli pozorovatelů.
        Jenže už nyní nejsou, jsou součástí konfliktu, a jak to tak vypadá, zapadnou do něj nakonec úplně.
        I s námi.

        • embecko

          Ono je mozne, ze to skonci realnym valecnym stavem, tedy pridelovym systemem a to i na leky. Tim mluvim o dopadech na obyvatelstvo, tedy i na nas, coz je nepredstavitelne. Klidne muzeme byt jeste pred vlastnim konfliktem, ve stadiu zahrivaciho ostrelovani a ty prave sankce (coz je eufemismus pro realne frontove udery) teprve prijdou. Sankce= frontovy uder moderni valky, namisto granatu obstavena konta, zabavena letadla, odstrizena elektrika atd.

          • Kamil Mudra

            V tomhle globalistickém světě je každé takové sankcionování jako když proti sobě bojují válečníci ručními granáty, zamčení v jedné místnosti. Možná se jim párkrát podaří včas ukrýt za nějaký masivní kus nábytku před výbuchem, ale dříve či později rozmlátí všechno co v té místnosti je a pak už se nikdo z nich neschová. :-(

            • embecko

              Ale schova, jeden to vyhraje, protoze nejde o osamele valecniky, ale o skupiny o stamilionech jedicu. Ti se vsichni nevyhladi a zdroje zustanou relativne neporuseny, takze obnova na vitezne strane pujde rychle. Jsme svedky opotrebovaci hybridni valky v pruzkumne fazi, jez se pomalu meni ve valku totalne hybridni. Kdo bude chytrejsi a dokaze lepe inovovat metody rizeni, ten vyhraje. Proto nahore mluvim o KOBu a Pjakinovi, o ktere jako takove sice nejde, ale jako predmet pozorovani nam rikaji, ze Rusko stoji na dejinne krizovatce, na ktere se bude muset rozhodnout, kterou cestou se vyda- bud bude vylepsovat stavajici liberalni nasmerovani, anebo bude muset vymyslet zgruntu novy politicko- ekonomicky sytem…a na bazi KOBu uz to byt nemuze, to odhalil sam Pjakin. Tohle je zaklad stavajici problematiky, detaily tu jsou podruzne, nebot nedoplnuji zakladni obraz, ten totiz zatim neexistuje.

              • vittta

                Rusko by potřebovalo svoje bývalé satelity.
                Né okupovat, ale koupit.
                Jako spojence, nebo alespoň neutrály.
                Tam Rusko zaspalo, ale připadá mi, že současná hysterie v ČR a Polsku je někým provokována právě proto.
                Jsou tady silné protiunijní nálady, a výběr je jasný.
                Buď EU- Nebo Rusko, v roli ekonomického garanta.
                V současné době se jeví jako výhodnější Rusko, resp. před tou válkou, nevíjme, jak to dopadne, ale velmoci se mění, to je třeba vidět.
                Ale myslím si, že EU nás jako český národ zničí, i když nezničí asi naší životní úroveň co se žrádla a luxusu týká.
                Rusko by nám takovou úroveň negarantovalo, ale zase bychom měli svou státnost, svou národnost, dvě pohlaví a normální, lidské hodnoty.

                • embecko

                  Ano…daval jsem tu odkaz na Tricetiletou valku a uz tehdy na zmenu presvedceni obyvatel a zmenu smerovani statu stacila jedna generace. Podle ukrajinskych udalosti vidime, ze s dnesnimi moznostmi staci uz jen 10 roku. A my mame za sebou jiz kristovych 33 let. Takze volbu, kterou nabizis (narodni jistoty x zivotni uroven) nase republika uz nema. Moznost koupeni spojence je znemoznena padem zelezne opony, ktery nejvice zasahne stat, ktery by sel nejlepe koupit, Nemecko. V tomto smeru je akce provedena mistrne a zasah Rusku sel primo na komoru. Podle meho jsou Evropane zaskoceni sami sebou, predevsim vzedmutim poulicni rusofobie, popirajici mravni a pravni zaklady, na nichz moderni (osvicenecka) Evropa vyrostla. To je vnitrni sok, znacici moznost, ze Evropa zacina rozkladat samu sebe.
                  Po dlouhe dobe odkazuji na clanek z tvych oblibenych BL:
                  https://www.blisty.cz/art/107481-o-absurdnim-kolapsu-verejneho-diskursu-v-ceske-republice.html
                  Prorocky se v nem rika, ze neuvetsim nebezpecim pro Evropu neni Putin, ale Evropa sama.

                  • vittta

                    Veselý je klasická oběť sebe sama.
                    Tak dlouho razil agresivní liberální teorie, až se z něj stal nepřítel.
                    Názor o garanci míru ze strany USA jsem tady razil už od počátku.
                    Nebylo kvůli mé lásce k USA, ale především proto, že Ukrajina nikoho jiného neposlechne.
                    Jak dopadlo Německo, Francie a Polsko, které Ukrajina urazila za hranicí jakýchkoliv diplomatických zvyklostí víme.
                    Jejich garance dohod Minsk dopadla tak, že UK začali tyto porušovat dříve, než dotyční vyjednavači opustili Ukrajinu.
                    A reakce?
                    Nic, mlčení.

                • hans

                  EU nás jako český národ zničí, i když nezničí asi naší životní úroveň co se žrádla a luxusu týká.
                  Rusko by nám takovou úroveň negarantovalo,

                  Naši (a obecněji evropskou) životní úroveň co se žrádla a luxusu týká nezajišťuje EU, tu zajišťují levné energetické suroviny. Z Ruska. Za které nemáme náhradu.

                  Kam myslíte že půjde produktivita a ceny evropské zemedělské produkce, když dusíkatá hnojiva se dělají z plynu – a už s nynějšími cenami se po evropě zavírají fabriky na jejich výrobu, a ceny plynu ještě porostou… a draslíkatá hnojiva exportuje ve velkém Bělorusko, čili taky jich bude málo…

                  EU nám zajišťuje pro letošek a následující roky několikanásobně vyšší ceny za plyn, elektřinu, potraviny. Jak chcete mít žrádlo a luxuspro prostý lid s takovými cenami?

                  Jsou lidi co říkají už roky: ve světě blízké budoucnosti budou země energetické hojnosti a energetičtí žebráci. Ti první budou mít moderní průmysl a moderní zemědělství. Ti druzí… budou žebrat. Někteří něco i dostanou. Když nabídnou něco opravdu cenného. Na mnohé nezbude.

                  Hádejte, kdo bude kdo. Roztřiďte do těch dvou skupin Rusko, EU, USA, Čínu. Není to tak těžké.

                  • Kamil Mudra

                    To třídění neprobíhá jen mezi státy ale i uvnitř států samotných. Bohatá vrstva si ten nedostatek vykompenzuje svými peněženkami a trh orientovaný na bohatou klientelu si vždycky najde nějaké cesty jak jí dodat to co si dokáže zaplatit. U ní skutečně k nějakému významnému poklesu “ co se žrádla a luxusu týká.“ nedojde a tak bude více vnímat to ničení naší české kultury a národního narativu než „prázdnou mísu“.
                    My ostatní, kteří takové kompenzační možnosti nemáme, budeme tak ponořeni do existenčních problémů že už ani nebudeme schopni žádné další ničení nějak detailněji sledovat. Zvláště když mu média nebudou věnovat žádnou kritickou pozornost, nebo ta témata nějak vyšperkují takovým způsobem, že je dokáží ovcovití jedinci vnímat jako dílčí společenské přínosy.

                  • vittta

                    EU nás hlavně nebude muset uplácet, a pak se stane popsané.
                    Pokud by nás uplácet musela- abychom se náhodou…ani se mi nechce pomyslet, pak nám svou úroveň dávat svým způsobem musí.
                    Jenže když si takto absolutně zavřeme dveře do Ruska, vyserou se na nás.
                    Takto se to rýsuje, a zřejmě i proto jsme jako ČR jedna z nejvíce protiruských zemí.

              • Kamil Mudra

                “ takze obnova na vitezne strane pujde rychle.“
                Také by, v tom lepším případě. mohla být zahájena nějakými Mamutíky a Kopčemy. :-(

    • embecko

      17. března, 17:30 ET
      Ruské síly 17. března neprovedly žádný větší postup a ukrajinské síly provedly několik lokálních protiútoků. 17. března ruské síly dosáhly jen malého územního pokroku a pokračovaly v nasazování záložních jednotek – včetně jednotek 1. gardové tankové armády a 810. námořní pěší brigády – v malých silových balíčcích, které se pravděpodobně neukážou jako rozhodující. Ruské síly nadále utrpěly těžké ztráty v okolí Charkova a ruské pokusy o obchvat města Izjum pravděpodobně nebudou úspěšné. Ruské síly pokračovaly 17. března v útocích na Mariupol, ale neprovedly žádný další úspěšný postup z Krymu.

      Klíčové závěry
      Ruské síly pokračují v trvalých územních ziscích v okolí Mariupolu a stále častěji se zaměřují na obytné oblasti města.
      Ukrajinské síly severozápadně od Kyjeva podnikly několik lokálních protiútoků a způsobily ruským silám těžké škody.
      Ukrajinské síly odrazily ruské operace v okolí Charkova a ohlásily zabití velitele pluku.
      Ukrajinské zpravodajské služby uvádějí, že Rusko během prvních dvaceti dnů invaze pravděpodobně spotřebovalo téměř všechny své zásoby přesných řízených střel.
      Ruské síly nasadily 17. března na severovýchodě Ukrajiny blíže nespecifikované záložní jednotky 1. gardové tankové armády a námořní pěchoty Baltského loďstva.
      Je možné, že Rusko parceluje prvky záložních sil, které by mohly provést obojživelnou operaci podél pobřeží Černého moře na podporu probíhajících útoků na Mariupol, což dále snižuje pravděpodobnost ruského obojživelného útoku na Oděsu.
      Ukrajinské síly sestřelily 16. března 10 ruských letadel – včetně pěti stíhaček, tří vrtulníků a dvou bezpilotních letounů – a ukrajinské síly nadále úspěšně čelí ruským leteckým operacím.
      Ruské síly se potýkají s rostoucími obtížemi při nahrazování bojových ztrát a náhradě spotřebované munice. Ukrajinský generální štáb 17. března uvedl, že ruské síly zahájí 20. března další vlnu mobilizace pro 1. armádní sbor Doněcké lidové republiky (DNR). 2. března ukrajinské zpravodajské služby nadále informovaly, že ruské síly se potýkají s obtížemi při obsazování bojových i podpůrných jednotek a s rostoucím počtem dezercí. [3] Generální štáb dále informoval, že ruské síly stále častěji používají nerozlišující zbraně proti obytným oblastem, protože během prvních 20 dnů invaze použily téměř celou zásobu řízených střel „Kalibr“ a „Iskander“. 4] Není jasné, zda ukrajinský generální štáb má na mysli, že ruské síly použily téměř všechnu přesnou munici určenou pro operaci na Ukrajině, nebo téměř všechny rakety z celkového ruského arzenálu – i když pravděpodobně to první.

      Ukrajinská vojenská rozvědka (GUR) 17. března oznámila několik podrobností o ruském úsilí o nábor syrských žoldnéřů. 17. března GUR uvedla, že ruská armáda nařídila své základně v syrském Hmeimimu, aby denně posílala na Ukrajinu až 300 bojovníků ze Sýrie. GUR dále uvedl, že syrský prezident Bašár Asad slíbil naverbovat 40 000 syrských bojovníků, kteří budou nasazeni na Ukrajině. Ruské úřady podle GUR slibují syrským rekrutům, že budou na okupovaných územích působit výhradně jako policisté. V neposlední řadě GUR informoval o nízké morálce syrských rekrutů, včetně několika případů sebepoškozování, aby se vyhnuli nasazení, a tvrdil, že mnoho bojovníků považuje nasazení v Rusku a Bělorusku za příležitost k dezerci a migraci do EU.
      https://www.understandingwar.org/backgrounder/russian-offensive-campaign-assessment-march-17
      O organizaci z Wiki:
      „Institut pro studium války (ISW) je americký think tank založený v roce 2007 Kimberly Kagan. ISW sám sebe popisuje jako nestranický think tank, který poskytuje výzkum a analýzy týkající se otázek obrany a zahraničních věcí. Jiní popisují ISW jako „jestřábí washingtonskou“ skupinu[1], která upřednostňuje „agresivní zahraniční politiku“[2]. vypracovala zprávy o válce v Afghánistánu a válce v Iráku, „zaměřující se na vojenské operace, nepřátelské hrozby a politické trendy v různých konfliktních zónách“[3]. v reálném čase také publikovala zprávy o ruské invazi na Ukrajinu v roce 2022. Nezisková organizace je podporována granty a příspěvky od velkých dodavatelů obranného průmyslu,[2] včetně společností Raytheon, General Dynamics, DynCorp a dalších[4], sídlí ve Washingtonu, D.C.[5].“

      • embecko

        Nabiullinovou, ktera si nechala ukrast 600 miliard ruskych zahranicnich rezerv, Putin zrejme znovu vyjmenuje do cela centralni banky. Takze vlhky sen pacifistu o padu Putina nemusi byt nerealny….ovsem s tim rozdilem, ze namisto Putina neprijde Navalny, ale Putin 2.0.
        https://www.idnes.cz/zpravy/domaci/ukrajina-rusko-valka-kyjev-putin-kerml-moskva-oligarchove.A220315_215757_domaci_idvs?zdroj=megovka
        Pani Salminen je kmenovou redaktorkou Argumentu, jehoz pohled na udalosti se snazi byt vzdy vyvazeny.

        • vittta

          Podle mého vyhodnoceno chybně.
          Putin prezentován jako někdo, kdo udělal nepromyšlenou věc.
          Ve skutečnosti ale byl Putin k tomuto kroku dotlačen okolnostmi.
          Jak moc je ruská společnost a ruské vojsko na válku připravené se uvidí, ale pokud připravené není, nebo je připravené málo, byl to krok, související s hmatatelnou hrozbou, kdy vojenský zásah byl jednou alternativou.

          • Jana

            K tvému hodnocení bych ještě přidala, že s tou situací musel počítat už dlouho, takže připraven i s armádou určitě byl.

            • vittta

              To nemusí být nutně pravda.
              Příprava na válku může trvat více jak 10 let, a Rusko bylo sužováno sankcemi.
              Příprava na válku není to, že se naleje do tanků nafta a jede se.
              Dokonce i příprava jediné ofenzívy může trvat měsíce, takže z vojenského hlediska nemusí být vůbec divné, že Rusové postupují pomalu.
              Obrana je lepší, jak se čekalo, a taktika banderovců, ukrývajících se za civilisty se také nemusela tak do detailu čekat.
              Na provoz jediného tanku 10 lidí v zázemí maká, to není žádné člověče nezlob se.

              • Jana

                To jistě, ale Putin zná své papenheimské a když je v sázce celé Rusko, neuváženě by neriskoval.
                Nakonec ta lekce západního přátelství a spolupráce, kterou dostalo Rusko v devadesátkách byla dostatečně varovná.

                  • embecko

                    To mas marny, Jana jede uplne bezohledne ;o)
                    „Do éteru pronesl řadu výroků nepodložených fakty, především stranících ruské straně konfliktu. Řekl například, že Rusko postupuje dle svého plánu….“
                    Zdroj: https://www.idnes.cz/zpravy/domaci/cesky-rozhlas-valka-ukrajina-analytik-martin-koller-rusko-dezinformace.A220318_154429_domaci_pmk
                    Tak to uz jsem uplne blazen, Koller stranil Rusku tim, ze podle nej postupuje podle sveho planu…
                    To mel rici, ze postupuje podle gruzinskeho, anebo jakeho planu? Uz zesileli?

                    • vittta

                      Se omluvili, já bych jim špatný výber hosta odpustil.
                      On dokonce řekl, že má Ukrajina početní převahu.
                      To byla obzvlášť drzost, Rusko má 190 000 mužů (oficiální)- 14 000 padlých (oficiální) a Ukrajina měla 250 000 mužů, (oficiální) dobrovilnické prapory (údajně kolem 20 000 mužů) a mobilizovala všechny muže od 18 do 60 (- ty, co zaplatili) což je nejméně 10 000 000 mužů.
                      Proto jim také nestačí ani plné vlaky pušek a pistolí, že jo…

                    • Kamil Mudra

                      „O Putinovi radši nic nepište, pro jistotu.“
                      Nejde o kom se píše ale JAK se píše. Média jsou Putina plná od rána do večera. Ani Lavrova nepřehlížejí. Tentokrát vysvětlil co si Rusko představuje pod pojmem denacifikace Ukrajiny.

                    • Kamil Mudra

                      „Už zešileli?“
                      Z Kollera zešíleli hlavně svědomití posluchači. Představa že by analytik analyzoval je prostě děsí. Co kdyby to po něm zkoušel i někdo jiný? Třeba i z jejich okolí? Vždyť se přitom musí myslet! A jak by pak před ním vypadal takový uvědomělý posluchač který si něco takového nedovolí? :-)

                    • vittta

                      Místo aby ho pozvali znovu, a utloukli ho argumenty, tak se omluví, a už ho nepozvou.
                      Velice profesionální.

            • embecko

              Pro vitttu: Tak zrejme jsi mel pravdu, i Koller v rozhovoru, co visi na AK, rika, ze operace nese znamky toho, ze byla spichnuta horkou jehlou. Asi meli pripraveno hodne variant, ale ne tuhle konkretni operaci a pak to v rychlosti nejak slepili dohromady.

              • vittta

                Dělá to ně mě ten dojem, ale logicky vzato, ukrajinská armáda má obrovskou přesilu.
                Takže zázrak sám o sobě je už to, že Rusové postupují.
                Takže tady něco nehraje.
                Ukrajinská pěchota disponuje obrovským množstvím nejmodernějších protitankových zbraní, které tam po tisících dodávají štváči.
                Ale výkon UA tomu absolutně neodpovídá, a mnoho těchto zbraní má nyní Rusko.
                Rusové sice rozbili vojenskou infrastrukturu, ale nezničili tyto síly.
                Napadlo mě, že vojenské dodávky pušek a střel se nemusí vůbec k vojákům dostat, ale oligarchové je rovnou prodávají islamistům a každému, kdo zaplatí.
                Na Ukrajině je chaos, bezvládí, a svým způsobem by bylo zvláštní, kdyby se to nedělo.
                Takže tam stojí pomyslná fronta na nákup nejmodernějších zbraní, o kterých, dle mého, ještě uslyšíme v jiných konfliktech.
                Dokonce není vyloučeno, že těmito zbraněmi bude vedena válka ve Francii a Německu, tedy islamisté proti bělochům, protože dovézt tyto zbraně do Marseille či Hamburku nebude větší problém.
                Jedna věc je jistá, Ukrajinci tyto zbraně v podstatě nemají k válečné dispozici v té míře, jak jsou jim dodávány.
                Protože ruské ztráty by musely být daleko větší.
                Nebo je ukrajinská armáda odmítá proti Rusům použít, a vůbec není vyloučeno, že jak ruští, tak ukrajinští vojáci dělají všechno proto, aby nemuseli po sobě střílet, a bojují jen nacistické jednotky, což by vysvětlovalo ruský postup.

                • Kamil Mudra

                  Možná ruské velení nepočítalo s tím že se budou ty napůl soukromé jednotky opevňovat ve městech. A pak je tu samozřejmě i otázka nakolik jsou naše informace blízko skutečnosti.

                  • embecko

                    Hlavne se nepocitalo s tim, ze ukrajinska armada bude mit oporu v obyvatelstvu, ono preci jen jde o invazi dnes uz cizi moci.
                    Soukromych batalionu zas tolik neni, ale jsou medialne vdecne, v armade jich bude pocetne tak desetina? Samozrejme maji obsazeny zajimave palposty, ovsem fronta s bunkry je v rukou radne armady.

    • Kamil Mudra

      No, myslím že Skála má za stávající atmosféry stejnou pozici jako by chtěl veřejně vést nějakou rozumnou řeč za protektorátu o Rusku nebo Stalinovi. Hilšer to má jednoduché. Stojí na straně „jediné pravdy“ pro jejíž obhajobu si může dovolit říci cokoli aniž by měl důvod obávat se jakýchkoli negativních reakcí. Skála je naopak uvězněn v povinné korektnosti kdy musí vážit každé slůvko nejen z hlediska toho co říká ale i z toho hlediska jak to může být uchopeno, překrouceno a vyloženo. To je tak omezující faktor že o nějakém přesvědčování nemůže být řeč. Jaký rozumný argument chceš vznést proti člověku který ti tvrdí že blízkost západních ZHN k Moskvě je v našem zájmu, není ochoten přihlédnout ani k tak historicky prokazatelném ohrožení třetí světovou válkou jakou byla Karibská krize a jehož hlavní argumentací je tvá údajná „láska k Putinovi“ a doporučení že bys měl chodit kanálama? Rozumem, takto hloupému a politicky i mediálně protěžovanému fanatismu, čelit nelze. Leda tak jen jednou, poprvé a naposled.

      • vittta

        Chudák Skála.
        Nejmenovaný diskutující mu dal tolik nálepek, že by si Mengele za ně musel stydět!

  8. Jana

    Dopis italského lidu prezidentu Putinovi

    „Redaktoři Rusvesny údajně obdrželi dopis od italského lidu prezidentu Putinovi. Výzva již dorazila ve strojovém překladu – zveřejňujeme ji pouze s několika drobnými úpravami.
    „Italský lid apeluje na ruského prezidenta Vladimira Putina s prohlášením, že chování italské vlády a její nepřátelství je postojem italské vlády, není to nepřátelství lidu, ve kterém vzpomínka na podporu poskytovanou ruskými lékaři v souvislosti s prvním náporem covidu je čerstvá, mezi lidmi je pocit vděčnosti vůči Rusům živý.
    Proto se obáváme, že prezident Putin nemusí pochopit, že tato rozhodnutí a postoje nepatří italskému lidu. Nejsou to rozhodnutí celé Itálie, učinila je pouze skupina zločinců.
    Náš parlament nereaguje na vůli lidu a neztotožňuje se s nimi. Tento parlament není vyjádřením vůle lidu.
    Máme zcela zastaralou ústavu a my – a je nás mnoho – jsme nuceni zastupovat sami sebe a žádat vás, prezidente Putine, abyste vzali v úvahu, že vašimi nepřáteli nejsou Itálie ani italský lid…….
    Rusko představuje pro Italy poslední možnou obranu hodnot Západu a především etiky a kultury naší země.
    Díky Putinovi.“
    https://myslenkyocemkoli.blogspot.com/
    + další informace

  9. vittta

    400 udání od svědomitých občanů se mi zdá celkem málo, na to, jak velká je tady „fasádní“ podpora Ukrajiny.
    Navíc 250 je jich od nejmenovaného vegana.
    Celkem by mě zajímalo, co on ten Stříž myslí tímhle:
    „Veřejná prohlášení na demonstracích i sociálních sítích, která schvalují útok Ruska na Ukrajinu nebo vyjadřují podporu vedení Ruska, mohou být za současných okolností posuzována jako trestný čin. “
    Za současných okolností…to jsou jaké okolnosti?
    Od svobody, vybojované v r. 1989 je tenhle konflikt jedním z mnoha, a vymyká se z normálu snad jen tím, že se současného konfliktu aktivně neúčastníme, což jsme od r. 1999 dělali.
    I když…dodávky zbraní je taková trošku účast.
    V každém případě, ať si kdo myslí o tom konfliktu, co chce, nejsme ve válečném stavu, takže je zde v tom smyslu normální právní prostředí, žádné okolnosti nemohly nastat.
    Od toho máme zákonodárce, aby příslušný zákon schválili, jmenovitě lex Putin, týkající se podpory tohoto konkrétního konfliktu.
    Dle všeho jde ale o podporu genocidia, tak jsem hledal, jaká je oficiální definice genocidia a našel jsem tohle:
    „Genocida (latinsky genocidium) je zločin proti lidskosti definovaný mezinárodním trestním právem jako „úmyslné a systematické zničení, celé nebo části, etnické, rasové, náboženské nebo národnostní skupiny“, ačkoliv co znamená „část“ je předmětem debaty právníků.“
    No ale to se na Ukrajině evidentně neděje, protože je známo, že Putin bombarduje spravedlive jak ukrajinské Rusy, tak samotné Ukrajince, takže se mi to nějak celé…nezdá.
    https://www.novinky.cz/krimi/clanek/utok-na-skolu-a-symbol-v-terezine-policie-obvinila-dva-lidi-kvuli-schvalovani-invaze-40390916#dop_ab_variant=0&dop_source_zone_name=novinky.sznhp.box&dop_req_id=1oK1YrVMwE0-202203181737&dop_id=40390916&source=hp&seq_no=7&utm_campaign=abtest189_panel_sluzeb_varB&utm_medium=z-boxiku&utm_source=www.seznam.cz

    • Kamil Mudra

      „Za současných okolností…to jsou jaké okolnosti?“
      Možná má na mysli současný nouzový stav? Ten co se prý občanů „vůbec nedokne“?

    • Janika

      To ti nikdo nevysvětlí, ty zvláštní okolnosti zrovna u téhle války, ze všech válek jen za posledních pár desetiletí. Leda soud, když nám dá tři roky natvrdo. Pak to pochopíme :-). Já bez vany, bez kosmetiky, bez posilovny a fitka bych to pochopila rychle.

  10. Janika

    Pár poznámek k dění na Ukrajině
    19. 03. 2022 7:59:22
    Včera jsem poslouchal speciál na rozhlasové stanici ČR PLUS věnovaný Ukrajině. Součástí speciálu byl i rozhovor s vojenským analytikem Martinem Kollerem.
    Nestačil jsem se divit. Český rozhlas pustil do éteru slova, která dnes se píši již jen na tzv. „dezinformačních serverech“. Jak jsem čekal, reakce přišla rychle. Někteří uvědomělí občané na sociálních sítích provedli vůči panu Kollerovi nezbytný „dvojminutový rituál nenávisti“. Český rozhlas se veřejně kál a slíbil, že v budoucnu se něco takového již nestane.

    V rozhovoru s vojenským analytikem zaznělo mnoho zajímavého: Ukrajinská armáda využívá v boji taktiky islámského státu. Je rozptýlená v městech do podoby řady malých jednotek využívajících civilistů jako živé štíty, což je i hlavní důvod pomalého postupu ruských vojsk…rychle se množí dezerce ze strany ukrajinské armády…všude vládne korupce a na hranicích platí bohatší ukrajinští muži tučné úplatky, aby mohli opustit zemi.

    My zatím na Ukrajinu posíláme další a další zbraně. Myslím, že daleko lépe by jsme udělali, kdyby jsme doporučili Zelenskému uzavřít s Ruskem okamžité příměří a rychle zklidnit velmi nebezpečnou situaci.

    Sklidil jsem velkou kritiku za své prohlášení, že i když jednoznačně proti válce a invazi Ruska na Ukrajinu nemohu podpořit, rozumím důvodům které Putina k invazi vedly.

    Uvolním uzdu své fantazie a zkusím se zamyslet nad tím, co by se mohlo stát, kdyby neudělal nic. Ukrajinská armáda by podnikla ofenzívu na Donbase vůči které by se bez pomoci Ruska armáda separatistů nedokázala dlouhodobě bránit. Za pár měsíců by Ukrajina na vlastní žádost byla přijata do NATO. Do země by začaly putovat západní raketové systémy, které by byly rozmístěny poblíž ruských hranic s pětiminutovým doletem raket do Moskvy. Putin by čelil doma obžalobě ze zrady ruských zájmů a k zbabělosti. Byl by svržen a na jeho místo by nastoupil někdo ještě mnohem horší. Ihned by tu byla Karibská krize 2.0.

    Myslím si, že USA, konkrétně to co se v Americe nazývá vojensko-průmyslový komplex si válku v zastoupení na Ukrajině přál. Díky ní padl Nord Stream2 a nastalo přerušení ekonomické spolupráce Ruska a Evropa, která bylo pro Ameriku vždy trnem v oku. Evropa se opět stala více závislou na USA, možná bude v budoucnu z USA nucena ve větším množství kupovat drahý plyn a ropu. Byl posílen i americký dolar v čase enormního zadlužení USA.

    Co se týče Ruska, myslím, že se jej na kolena srazit nepodaří. Je příliš velká a soběstačná jak po stránce potravinové, tak surovinové. Dále pak k sankcím se nepřipojili rozhodně všichni, hlavně ne pak strategičtí spojenci Ruska: Indie a Čína, kteří nyní z ekonomické spolupráce s Ruskem mohou jen těžit. Díky těmto zemím se Rusku také podaří mít stále přístup k nejnovějším technologiím. Po obrovské vlně nenávisti vůči všemu ruskému na Západě a vyloučení hendikepovaných ruských sportovců z paraolympiády i Rusové většinově těžko budou podporovat zásadní změnu ruského režimu a ruské politiky. Myslím, že i případný státní převrat podpořený některými oligarchy, kteří přišli díky sankcím o majetek je spíše málo pravděpodobný. Většina Rusů by sotva něco takového podpořila, vedlo by to jen k chaosu a pocitu národního ponížení.

    Obávám se, že nejvíce na válku a sankce vedle samotné Ukrajiny doplatí Evropa. Zdražení všeho, možný nedostatek některých klíčových surovin a výrobků, krachy firem a pokles růstu ekonomiky, nárůst nezaměstnanosti a také další snížení konkurenceschopnosti výrobků například ve srovnání s Čínou…To vše může být pro Evropu po odeznění opojení Ukrajinou velký problém, s vyústěním až do velkých a násilných sociálních nepokojů.

    Rusko je rozlohou stále největší země bohatá nesmírně na suroviny. Bylo by naivní se domnívat, že idea „drank nach osten“ přestala na Západě existovat s Hitlerovou smrtí. Řada korporací a na ně navázané politické struktury jistě sní o návratu do Jelcinovy éry, kdy mohli volně drancovat bohatství této země. Proto již řadu let ten odpor k Putinovi, který této politice udělal konec. Proto ta snaha udělat z Ukrajiny beranidlo proti Rusku.

    V posledních dnech sledujeme výzvy k přímé vojenské pomoci Ukrajině. Považuji to za naprosto šílené. Riziko jaderné války, která může za pár desítek minut změnit svět na hromadu sutin tím výrazně stoupá.

    Na závěr chci zdůraznit, že to co jsem napsal je můj názor. Mám na něj právo i právo jej takto šířit. Stejně jako já, tato práva máte i vy, kteří se mnou nesouhlasíte.

    Zdroj: https://bajnar.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=785140

    Dávám si sem celý článek, ono to může do odpoledne, než se sem zase dostanu, zmizet.

    • embecko

      Petr Bajnar 40529
      Díky. Již mně utli.

      Byla vám doručena zpráva ze systému blog.idnes.cz. Její znění je: https://bajnar.blog.idnes.cz/…tml Dobrý den, Váš poslední blog jsme stáhli z titulní strany, viz k tomu Kodex blogera: Bloger nesmí zveřejňovat informace nepravdivé, polopravdivé, neúplné nebo takové, jejichž pravdivost si nemohl dostatečně ověřit, zvláště pokud by mohly poškodit jiné osoby nebo skupiny osob, vyvolávat nebo eskalovat nenávistné nálady vůči jednotlivcům nebo skupinám osob.

      • vittta

        Neověřené informace…kde jsem to jen už….UŽ VÍM, i Koller v rozhlase hlásal informace neověřené.
        Přitom, blbec, mohl si je klidně ověřit na ČT1 nebo na IDnes či Seznamu!
        Tam si je ověřují rovnou na od Zelenského!

        • Janika

          Ale nesmazali mu to, porušuje jen kodex blogera, tak ho stáhli z úvodní stránky. I když on přece žádné informace neuvádí, píše jen své úvahy a své názory. A takové, které žádný zákon neporušují. On nehájí válku, neglorifikuje Putina. A článek má dost vysokou karmu. Což je zvláštní. Proč asi.

          • oh

            Protože I-Děs a Bangovic rodinka. Na I-Děsu obvyklý standard.

            • Janika

              Jo, to kdysi, když nás okupovala spřátelená vojska, dělal náš úslužný národ iniciativně i to, co na nás okupanti vůbec nechtěli. Proste čecháčkové se předháněli ve snaze se zalíbit a být co „nejlepší“.

              • oh

                Na národ bych to úplně neházel. Většinou k průseru stačí narazit na aktivního blba, který si potřebuje dokázat svou důležitost.

                P.S.: Krátce po plyšáku jsem četl rozhovor s Horníčkem, kde vzpomínal na radu, kterou prý dostal ještě od Wericha: „Když máš průšvih, jdi nejvýš, kam tě pustěj. Nahoře a dole se vždycky dohodneš, problémy nastávají mezi tím.“

    • pacifista

      *My zatím na Ukrajinu posíláme další a další zbraně.*
      Nějaql se mi zdá, že to znamená vstup do války nebo se pletu?

  11. Jana

    Na soustavně zlobivém, zlobícím a autorit nedbajícím Protiproudu uveřejnil Petr Hájek článek Nikoly Bornové o projektu (CIA () Trojmoří.
    V úvodu detailní popis velké „Cesty premiéra“ do Kyjeva za Zelenskýkm, údajně právě z důvodu přípraavy zmíněného projektu:

    „…náš premiér, profesor Petr Loutka Amaroun (krycí jméno „Fiala“) jede do Kyjeva. Do obleženého města, kam se absolutně nemá šanci dostat žádný vlak bez vědomí ruské armády. Cestu urazí v absurdně rekordním čase. Navíc tak, že se nejprve jede do Polska a teprve pak „tajnými prostředky“ do Kyjeva.

    První možnost je, že strojvedoucí Fialova super-rychlíku nasadil kvalitní maskáčové prádlo, rozpálil nukleární reaktor na mašině a v rekordním čase se proplížil i s vlakem do Kyjeva. Ruská armáda ho nezaznamenala proto, že zhasnul světla, jel mimo koleje a schovával se za stromy. Pomohlo i to, že profesor Amaroun stáhl na okénkách záclonky, a tak si svítícího displeje jeho mobilu nevšimly ani ruské stíhačky. V Kyjevě se pak všichni čtyři cestující politici (premiér Česka, Polska a Slovinska plus děda Kačinský, takže žádní přicmrndávači) proplížili skrz napůl obsazené město do opevněného sídla Zelenského. Tam mu všichni svorně řekli, že celá EU stojí svorně za Ukrajinou, proplížili se jak Vinnetou zpět k vlaku, a ten tiše odletěl zpět k nám“.

    https://www.protiproud.info/politika/6355-predehra-k-velkemu-resetu-cesta-tam-a-zase-zpatky-kde-byl-fiala-skutecne-trojmori-v-rukou-cia-souvislosti-budeme-kanonenfutr-pro-valku-velmoci-zadny-plan-nikdy-nevyjde-jinak-kluci-jasne-slava-ukrajine.htm

    • embecko

      Na trojmori je zajimave, ze jeto revitalizovany Pilsudskeho (tedy polsky plan). Pokud by se uskutecnilo, Polaci by se stali lokalnimi vudci velmi duleziteho kusu zeme.

      • Jana

        Na tom je zajímavé leda to, že je to namířené – jak jinak – zas proti Rusku a navíc V4 staví do pozice první oběti, začne-li skutečný konflikt. Asi aby „ti, co spolu mluví“ stačili zalézt do krytů.

        • Kamil Mudra

          To by ovšem musely být hodně dobré kryty. Pokud si dobře pamatuji tak tyhle rakety se dají osadit i jadernými hlavicemi. Vzhledem k tomu, že jsou třikrát těžší a téměř dvanáctkrát rychlejší než Tomahawk, mají více než 432krát větší kinetickou energii a jsou tedy schopné zarýt se hodně hluboko.

      • Kamil Mudra

        Optimální by bylo kdyby ten plánovaný kus země byl s patřičnými garancemi vyhlášen za neutrální a podle toho se také choval.
        Ovšem nic takového v původním záměru už od samého počátku nebylo.

  12. vittta

    Chvíli jsem se díval do neonacistických ultrapravicových BL a zjistil jsem, že Putin je vrah a k vidění byly nějaké trosky a všemožné záběry.
    Nic méně v podstatě nešlo určit, co to bylo, pokud tedy nepřijmu, že tento novodobý Der Stürmer je sám o sobě důkaz.
    Dozvěděl jsem se, že 87 % Čechů je proti válce, což je údaj matoucí, článek napsal nějaký nácek Golgo, nebo jak se jmenuje, protože proti válce je asi Čechů více, ne každý je ale nadšený zrovna z banderovské Ukrajiny.
    Pošahaný exot Golgo tam píše unikátní myšlenku:
    „Češi, ale i Poláci a další národnosti, kteří křičeli proti přijímání uprchlíků ze Sýrie s rádoby rozumnými argumenty, kolik to bude stát státní kasu, kolik pracovních míst kvůli těmto příchozím zanikne, jsou nyní titíž lidí, kteří vítají bělošské ukrajinské uprchlíky a jásají nad tím, že jim vláda pomáhá.

    Nehledě na to, jak to jednoznačně dokazuje, že Češi a Poláci jsou ve své hlasité většině banda rasistů, neměli by Ukrajinci jejich pomoc odmítat se směšným argumentem, že „když nepřijímáte Syřany, neměli byste přijímat ani ukrajinské uprchlíky“ nebo „když jsou Češi a Poláci proti přílivu uprchlíků z arabských a afrických zemí, tak jim nelze věřit, že budou pomáhat i ukrajinským uprchlíkům“.“
    No tak vidíte, nepomáháte, jste kurvy rasistické fašistické, pomáháte, a jste to samé.
    Dále jsem četl článek na Seznamu- tam mě napadlo těch 87% Čechů, protože článek informuje o smrti 45 lidí po zásahu kasáren, ale kasárna jsou celkem běžným válečným cílem, pokud tedy pomineme důvody války.
    Seznam se v tomto případě ani nenamáhal využít rozbitá kasárna, vypadající ovšem jako panelákový blok, který vyhořel po nějakém spíše náhodném zásahu, jako útok Ruska na civilní cíl.
    Rovněž obvyklé provokativní komenty protiruských bijců, malujících (VŠECHNY) Rusy tu na hnědo, tam na rudo, jsou hodnoceny šklebily a chechtaly, místo ještě do nedávna nadšených srdíček.
    Češi mají plné zuby nejen války, ale i nablblého a jednotstraného pohledu na ní, a nafoukaní Ukrajinci, mnohdy s pěněženkami narvanými penězi (v takovém případě je přitomen i manžel) už dobrosrdečné Čechy také pěkně serou, stejně jako žlutomodré pozadí úplně všeho!
    Zdá se tedy, že propaganda pomalu přechází do „mrtvého“ módu, kdy se jen ukáží nějaké mrtvé děti, ale mainstream si najde jiné téma, třeba zrovna Janou tak vyzývaný Kovid, nebo co já vím, jarní sucho atd…atd…
    https://www.novinky.cz/valka-na-ukrajine/diskuze/pri-ruskem-utoku-na-kasarny-zemrelo-nejmene-45-lidi-40390973

    • vittta

      Tohle je buď ruská sesinformace, nebo zajetí ruských diverzantů, kteří navíc kradli.
      Co na tom nechápeš?

      • Kamil Mudra

        Má to titulek: „Nemocní sadisté ​​nadále uspokojují své divoké sklony.“
        Takže co si asi můžeš pomyslet jiného než že sadisti jsou všude.

        • Janika

          Jenže to je nějaký ukrajinský kanál. Tohle si točí a píšou sami o sobě? Vždyť je to barbarství, hnus.

        • vittta

          Já si nemyslím nic.
          Já takové zprávy mám přímo z místa, né sice vysloveně průkazné, ale mám.
          A je to ve skutečnosti ještě horší.

  13. vittta

    Jo!!!
    Plavkyně Lia Thomas jasně vyhrála plavecké závody, prokremelskou, odporně antigenderovskou propagandu ostatních závodnic nebere na vědomí!
    Dokonce tam byl k viděný transparen „Zachraňte ženské sporty“.
    Já si myslím, že většina těch plavkyň jinak kleká na koleno, a z přednášek vyhazují nehodné profesory, a bourají sochy rasistů a kolonistů, tekže je úplně v pořádku, že je Lia poráží!
    https://refresher.cz/112140-Transgender-plavkyne-Lia-Thomas-ovladla-narodni-sampionat-souperky-behem-ceremonialu-protestovaly?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu#dop_ab_variant=722420&dop_source_zone_name=hpfeed.sznhp.box&dop_vert_ab=722420&dop_vert_id=leg0&dop_req_id=HwylPKuGBbD-202203192012&dop_id=15833251

    • embecko

      Uz na to maji komisi:
      „Experti u atletek budou posuzovat, zda jim tyto změny mohou dát určitou výhodu při závodech.“
      https://refresher.cz/109789-Nova-pravidla-pro-transgender-plavkyne-Jejich-fyzickou-stranku-bude-hodnotit-triclenna-komise
      Jestli jsem to dobre pochopil, pak pokud experti u tebe, sportovce, odhali nejakou fyzickou, anebo psychickou vyhodu (treba se jako strelec dokazes lepe soustredit, nezli souperi), pak te vylouci. Anebo ze dokazes vrhnout kouli dal, nez ostatni, v curlingu lepe odhadnes drahu kamene, pri skocich na lyzich dokazes lepe vyuzit odpor vetru a podobne).
      A to je v poradku, ja s nimi souhlasim na cele care, s obema stranami. Nejsme rasisti, takze sportovat v urcite discipline by mel mit moznost kazdy, kdo o to ma zajem. Ale zaroven jsme pro rovnost a demokracii, takze kdyz bude nekdo ve sportu vyhravat jen proto, ze vladne nejakymi vyhodnymi vlastnostmi, tedy ze je lepsi, nez ostatni, jsem pro jeho okamzite vylouceni.

      • vittta

        No, proč by nemohla být 120 kg, 75 letá ženská mistryní světa v gymnastice, ne?
        Já se u toho bavím, když revoluce žere vlastní děti, je to vždycky zábava.
        Pokud nesežere při té příležitosti i mě.

      • vittta

        Navíc, nač ty štráchy?
        Pohlaví je přece sociální konstrukt.

  14. vittta

    Tohle je bomba.
    Protože by to vysvětlovalo mnohé.
    Svým způsobem…Ukrajina by nevstoupila jen do NATO, že jo…

    • Jana

      Bomba???
      Připomíná mi to infantilní nápady těch, kteří volají – pojďme vyházet vládu ze Strakovky a navolme si jinou, nebo měli bychom vyhlásit neutralitu.
      Vyhlašovat neutralitu můžeme sedmkrát v týdnu, jenže neutralita se nevyhklašuje, ta se musí domluvit a musí ji garantovat velmoci.
      Zrovna tak Zelenskij ani s Fialou nemůže rozpustit NATO a vytvořit jinou (a stejnou) organizaci.
      Přestaň blbnout a dělat si nějaké naděje. Bomba! :-))))

      • vittta

        Doufám, že si nemyslíš, že by se rozpustilo NATO, a jiné by nebylo.
        Tohle je na tebe moc složité, je moc možností.

        • Kamil Mudra

          Peking kritizoval sankce uvalené na Rusko i roli NATO
          „Čína opakovaně viní NATO, že stojí za vyhrocením konfliktu mezi Ruskem a Ukrajinou. Náměstek čínského ministra zahraničí označil NATO za „pozůstatek studené války“ a varoval, že jeho rozšiřování by mohlo mít strašlivé důsledky. „Sankce vůči Rusku nyní jdou tak daleko, že se globalizace používá jako zbraň. Ušetřeni nejsou ani lidé z oblasti sportu, kultury, umění a zábavy,“ prohlásil.“
          Tak jsem zvědav kdy nám začnou naši politici vykládat že jsme ve válce i s Čínou.

        • Jana

          Já určitě ne. Tos napsal ty, plný naděje z toho, co řekl nějaký Bžoch. :-)))))

    • embecko

      To neni uplne od veci, pokud si vzpominas, tak Ze pred par tydny navrhoval vojenskou alianci s Polskem a Anglii….a zavladlo ticho, nebot to neni napad uplne mimo. Nato je nefunkcni, prilis mnoho psu zajicova smrt, postavene na teritorialnim a nikoliv zajmovem zaklade. Kovid ukazal, ze evropske staty nejsou solidarni, Ukrajina ukazala, ze valka je v Evrope mozna i pres Nato.
      Novy spolek Amerika- Anglie- Polsko-Australie by vyresil mnohe (z hlediska clenu) a Ukrajina plus V4 by mohly mit status externiho clena. Navic by clenstvim Australie ziskal opravneni zasahovat proti zajmum Ciny, coz ted Nato nemuze.
      Pokud se zacne svet delit na devizove sfery, pak musi padnout i Nato a s tim vzniknout nahradni spolek. Zapadni Evropa si udela svuj, ostatne po tom Francie a Nemecko uz dlouho touzi. A anglisasove s pridruzenou V4 zase svuj, klin mezi Nemeckem a Ruskem.

      • embecko

        To by pak CR mohla namisto eura prijmout dolar….Slovaci to v tomhle smyslu zmantili, byli prilis horlivi a euro prijali prilis brzy. Mozna proto je na vylet neprizvali?

        • Jana

          Dolar už vykročil cestou regionální měny. Už ho začíná nahrazovat rubl, jüan a rupie.
          Takže by bylo docela pravděpodobné, že naše (ještě?) ČNB by takový majstrštyk byla ochotna zopakovat (viz naše zlato proměněné na dnes už bezcenný papír) a nadšeně přijmout téměř už bezvýznamný dolar.

          • embecko

            No, bezvyznamny….predstav si, ze si chces udelat cestu kolem sveta a stavit se neplanovane v mnoha zemich…a mas k dispozici jen hotovost…jake penize (menu) by sis s sebou vzala, aby se uplatnila u co nejvice obchodniku?
            Anebo naopak, mas obchod s odevy treba v Chile a zakaznik ti nabizi platbu v hotovosti v jüanu, euru, rublu a dolaru…co by sis vybrala?

            • astraustralia

              Snadna odpoved:-)
              Drive vzdy v $.
              Dnes jiz v mnoha statech Afriky, jizni Ameriky Asie v juanu. Proto je Cina nejvetsim nezpecim!
              Jak proste Watsone :-)

                  • Jana

                    PS: Omluva – teď jsem zapomněla na konkrétní odpověď já – tak abys ji nemusel urgovat.
                    Bohužel tě neuspokojí, protože co bych dělala JÁ v situaci o které stoprocentně vím že NIKDY nemůže napsat, nepřemýšlím. A proč taky.

                  • vittta

                    Ty píšeš jak v Císařovu pekaři.
                    Snad zítra, snad za týden, snad…za 8 let.

                    • Jana

                      Ani Bůh nestvořil svět za pět minut. Všechno má svůj čas.

                  • embecko

                    Tak co by si vzala na cestu kolem sveta? Ja za sebe rikam, ze dolary. Videlas nekdy, jak vypada bankovka jüanu, anebo rublu? Prijala bys coby obchodnice treba na Filipinach platbu v papirkach co neznas a co muzou klidne byt losy z hotelove loterie?
                    Makroekonomove vypusti nejaky trend a ovce to hned preberou jako fakt.
                    Dolar konci jako celosvetova * rezervni* mena, coz pro nas, bezne spotrebitele, neznamena ale vubec nic, nam to muze byt uplne ukradene…ale ovce si hned mysli, ze dolar konci a USA jsou na kolenou….no ono to muze byt i presne naopak, tim, ze se USA stahnou z nekterych oblasti muze naopak znamenat jejich posileni. To ale ovcim nikdy nedojde, ty opakuji neco, co nekde cetly a, cele stastne, siri sve nesmysly po netu.
                    Takze klidne ano, Biden zabil dolar, USA konci a proto budeme mit doma americke zakladny, bojovat s Ukrajinou a nakupovat americke dolarove obligace….ma ty prostoto, to nevymyslis….

                    • astraustralia

                      Embeso opet mas pravdu ze co plati na mezinarodni urovni pro obyc. cloveka nic neznamena aneb US $ v kapse je jistota a bude jeste tak dlouho dokud neklesne az na uroven toaletniho papiru. Spokojen ?
                      Jen ze az od okamziku kdy chtel Saddam obchodovat ijinak nez pres ten $ musel byt zlikvidovan, totez pro kaddafiho v Libii a s platnosti pro kazdeho kdo se takto znelibi. Stale nic moudry Watsone?
                      Lide v CR kteri misto dollaru resi co je ceka, pisi jine maily, jako treba tento:

                      No po shlédnutí včerejších zpráv, musím říct, že ten Putin je proste Bůh..Nejen že dokázal skoro celý svět vyléčit od smrtelné nemoci COVID, která tu řádila skoro 3 roky..Ale dokázal uzdravit i českou ekonomiku..
                      V lednu celá vláda brečela jak nemáme po Covidu peníze, jak se vše bude zdražovat a kolik let bude trvat než se to srovná. Ale najednou máme 600.000.000 na zbraně do cizího státu, 1.800.000.000 vyčleníme na uprchlíky a zmákli jsme vybrat na koncertě 700.000.000.. To je celkově přes 3 miliardy korun co jen tak můžeme postrádat…

                      Ale chápu, že teď jsme hrdí ukrajinci a naší důchodci, matky samoživitelky a ekonomicky slabí lidi počkají..((( .Tak jako vždy…Spíš mě tak napadá, že kdyby ty 3 miliardy poslal každý členský stát Evropský unie už před tím.!!! Tak by těch 100 miliard Ukrajině pomohlo zlepšit ekonomiku už dávno. Ale to ještě nebylo in… Do teď polovina Čechů ani nevěděla kde Ukrajina leží, hlavní město neznalá druhá půlka a jméno prezidenta Ukrajiny neznalo 9 z 10 Čechů. Ale dneska by si ho každý nejradši hrdě vytetoval na zadek a do občanky si nechal připsat Ukrajinskou národnost.. Jen na to myslete i do budoucna, až ty lidi tady budou všude shánět práci, jelikož jsou zvyklí pracovat za daleko méně než vy… Že tu budou muset někde bydlet a nájmy poletí nahoru, protože u nich není problém bydlet po 10 lidech v jednom bytě a ještě nájem za ně hrdě zaplatí stát.. Až tu budeme tankovat jako na západě za 60,- až 80 kč, za litr a večer místo světla zapalovat svíčky…

                      Daleko ekonomicky silnější státy se do toho neserou, ale jen Češi zase musejí být u všeho… Lidi je mi to líto, neříkám že né. Ale jejich občanská válka tam trvá už 8 let, jen teď si Evropa zahrává s tím, že z toho vznikne válka dlouhodobá…“
                      Raduji se dva. USA a Cina.
                      Ktery z nich vice ?

                    • Jana

                      Ale tady jde přece o nedůvěryhodnost USA.
                      Ty jako obchodník bys neměl obavy, že ti USA ze dne na den v lepším případě zablokuje, v horším „znárodní“ (ukradne) tvé účty?
                      Optravdu bys jim tak věřil po tom, co už přeevedly, že dokážou?

                    • embecko

                      „US $ v kapse je jistota a bude jeste tak dlouho dokud neklesne az na uroven toaletniho papiru.“
                      Ano, to plati pro uplne kazdou menu.
                      Podle meho je uz dolar zabit Bidenem a z USA je okrajova zeme bez vlivu, o kterou neni treba mit zajem, skoda casu.

                    • Jana

                      Nějak se tě to nepříjemně dotklo, že?
                      Ale znáš přece, že „pýcha předchází pád“ a USA tu svou pýchu (a na co? nejsou lidi jako ostatní?) předvádějí denně.

                    • pacifista

                      Bylo to v 90. letech a moc států jsem neprojel, jen tak po Evropě. Stačil mi tenkrát rakouský šilink, frank a italská lyra. Na víc jsem v 90. letech ani neměl a nyní mít asi také nebudu.

                    • embecko

                      „Ty jako obchodník bys neměl obavy, že ti USA ze dne na den v lepším případě zablokuje, v horším „znárodní“ (ukradne) tvé účty?“
                      To je omyl: Dolar nezmizi, ale svet se rozpadne na valutove zony. A Cesko spadne do zony dolar/euro, resp. uz je tam.
                      Takze, pro jednoduchost: Zatimco doted jsi mohla, coby obchodnice, mit ucty v dolarech, rublech, jüanech, od „zitrka“, po tolik tebou ocekavanem padu dolaru, uz budes moci mit devizovy ucet jen v dolarech.
                      Chapes, z ceho se radujes?

                    • Jana

                      Ne, nechápu.
                      Nevím proč bych se měla nebo neměla radovat. Takové starosti nemám, bohatě mi stačí česká inflační koruna, hlavně aby za ni šlo koupit co bude potřeba – chleba nebo brambory. Do dolaru mi pravic není.

                    • embecko

                      Protoze to povazujes za vtipne a kazdy, kdo neco povazuje za vtipne, se raduje, o tom vtipy jsou.

      • vittta

        Právě že to nijak mimo nevnímám.
        Má to nějakou logiku.
        Problém je ovšem ten, že nová aliance nemá reálné nepřátele, stejně jako NATO.
        Rusko nepřítel být nechce, i když nyní vede na Ukrajině operaci.
        Cosi se v tomto směru, jak píšeš, už delší dobu kutí, nakonec, málokdo si vzpomíná, že NATO je poslední zbylý pakt, byly ve skutečnosti tři.
        SEATO a CENTO, takže nějaká novinka by to nebyla.
        Určitý problém mám pochopit, proč se jedná urovna s Ukrajinou, které bude poražena a dána do sféry vlivu Ruska.
        A tady mě napadalo, že se bude jednat o východní Ukrajinu, tedy Ukrajinu současnou, ale bude vytvořena západní Ukrajina, která se už připravuje, na území Slovenska, Polska a ČR.
        Ukrajinizace ČR, tedy převzetí moci v naší zemi Ukrajinci je reálné, úředně můžeme být dvojjazyční, a PŘEDEVŠÍM, Ukrajinci mohou dostat volební právo, na to nezapomínat!!!
        A může jich tady být klidně milion, i dva, bude nařízeno povinné ubytování, a začne masivní výstavba bytů ve stylu moderních paneláků, čímž vniknou ryze ukrajinské enklávy s vlastním vedením.
        A každý ví, jak to jejich vedení vypadá, ukrajinské dělníky zde plně ovládá mafie, které musí tito dělníci odevzdávat svůj díl výplaty.
        A KAŽDÝ to ví, ale nakonec věří Zelenekému, což mě překvapuje především u starolevičáků, jako je nejmenovaný levičák na nejmenovaném blogu, který vytrvale odkazuje Denník referendum, či BL, kde se píše ryze válečná, silně nackoidní propafanda.
        Samé ověřené zprávy, tady je také ověřená.
        Ukrajina je poseta mrtvolami ruských vojáků.
        Zpráva je ověřená, řekl jí samotný pan prezident Zelenskyj, a napsaly jí na Seznamu, takže OVĚŘENO!
        https://www.novinky.cz/zahranicni/evropa/clanek/ukrajina-je-zavalena-mrtvolami-ruskych-vojaku-tvrdi-zelenskyj-40390992#dop_ab_variant=0&dop_source_zone_name=novinky.sznhp.box&dop_req_id=rtfnxrjwkC6-202203200712&dop_id=40390992&source=hp&seq_no=1&utm_campaign=abtest189_panel_sluzeb_varB&utm_medium=z-boxiku&utm_source=www.seznam.cz

    • Kamil Mudra

      Mno…. Nepochybně i při váčení hraje PR důležitou roli. To věděl už Čingischán.

    • Jana

      Proč? Naopak to ukazuje na vynikající diplomatické schopnosti. Spíš bych pochybovala o tom, jestli si něco takového přejí VŠICHNI Ukrajinci: „Společně vyhrát, nebo zemřít, to je náš jediný cíl, říká Vitalij Kličko“.
      (Novinky.cz)

  15. vittta

    Kouzlo podprahové manipulace, založené na axiomech.
    V tomto případě jde o spojení „Ruská“ ,armáda, propaganda, Rusku se nedá věřit atd..atd..
    Při čemž pod pojmem Rusko se vlastně nic neskrývá, v sovětských časech se imerium ani Rusko nejmenovalo, a nevládli mu v tom smyslu Rusové, Současné, ale i carské Rusko není žádný homogenní stát, byl a je to mnohonárodnostní moloch.
    Takže pojem „ruský“ má ukázat na nepřátele, jakési Rusy, a kdokoliv jiná je jejich oběť, i když na řízení státu se podílí všechny národnosti, a všechny národnosti jsou i v silovém aparátu.
    https://www.seznamzpravy.cz/clanek/zahranicni-spolecne-vyhrat-nebo-zemrit-to-je-nas-jediny-cil-rika-vitalij-klicko-194518#dop_ab_variant=0&dop_source_zone_name=zpravy.sznhp.box&dop_req_id=42IJg4udvIA-202203200815&dop_id=194518&source=hp&seq_no=1&utm_campaign=abtest189_panel_sluzeb_varB&utm_medium=z-boxiku&utm_source=www.seznam.cz

  16. vittta

    A zde ještě ukázka klasického mainstreamu.
    O tom tady často byla řeč i u kovidu, protože antivax, ale v průběhu času všichni „anti“ si stěžují, že mainstream lže.
    Mainstream ale nelže, ani v tomto článku se nelže.
    Úvod je bombastický titulek:
    „“““Ruská armáda v Mariupolu bombardovala školu, kde se ukrývalo 400 lidí““““
    To je nejdůležitější, jsem přesvědčen, že třetina lidí článek vůbec nečte, a udělá si názor na základě titulku.
    Následuje klasika:
    „Ruská armáda v sobotu bombardovala uměleckou školu v obléhaném ukrajinském městě Mariupol, v níž se ukrývalo na 400 lidí. Informaci přinesly agentury Reuters a AP s odvoláním na radu města. Zprávy rady ale nelze ověřit z nezávislých zdrojů. “
    Takže následující článek je jen snůškou dohadů, jenže koho už to zajímá.
    Mainstream ale sám neříká nic, to Reuters a AP, které také neříkají nic, jen se odvolává na radu města, a mainstrem ještě zdůrazňuje, že si zprávu nelze ověřit.
    Naskýtá se otázka, proč vlastně takový článek otiskují, když zprávy jsou neověřené, to přece mohou publikovat zprávy, že někde přistáli mimozemšťané, nebo že pes pana Johnsona v Oregonu dle zpráv místního šerifa plynně hovoří 5 jazyky.
    Jenže to je právě to- MAINSTREAM!
    https://www.novinky.cz/zahranicni/evropa/clanek/ruska-armada-v-mariupolu-bombardovala-skolu-kde-se-ukryvalo-400-lidi-40390995

  17. astraustralia

    Penize na uprchliky jako nejlepsi business od jineho autora a take s konkretnimi cisly:

    Konečně mi došlo, o co se tady vlastně jedná. Proč někteří politici propagují
    nutnost péče o uprchlíky. Je jedno, odkud pocházejí. Ono ani tak nejde o diktát EU.
    Ono jde hlavně o veliký kšeft – abych byl moderní – tedy o business.
    Vůbec totiž nejde o péči o uprchlíky, jedná se o péči o něčí peněženky.

    Doposud u nás téměř žádné uprchlíky nemáme, a přesto se na „péči o ně“vydávají obrovské prostředky, ale již se nepublikuje
    komu a kolik.
    Tak koukejte a divte se, jak se „vydělává“ :

    Organizace pro pomoc uprchlíkům (OPU) 46 786 527,- Kč
    Sdružení pro integraci a migraci (SIMI) 30 079 876,- Kč
    Poradna pro integraci (PPI) 22 973 418,- Kč
    InBáze 10 565 144,- Kč
    Multikulturní centrum Praha (MKC Praha) 23 611 803,- Kč
    Člověk v tísni, o. p. s. 249 628 650,- Kč
    Sdružení občanů zabývajících se emigranty (SOZE) 7 016 246,- Kč
    META, o.p.s. – Sdružení pro příležitosti mladých migrantů 21 042 731,- Kč
    Centrum pro integraci cizinců, z.s. (CIC) 25 969 612,- Kč
    Evropská kontaktní skupina o.s. (EKS) 31 227 714,- Kč
    MOST PRO, o.p.s. 6 004 237,- Kč
    Charita Česká republika (pozorovatel – nepřehledné, v řádech desítek až stovek milionů)
    Lačhe Čhave (LČ) (pozorovatel) nedohledáno
    Slovo 21, z.s. 25 148 073,- Kč
    AMIGA, z.s.(pozorovatel) nedohledáno
    La Strada CR, o.p.s. (pozorovatel) 1 169 596,- Kč
    Poradna pro občanství, občanská a lidská práva 50 547 441,- Kč

    Nevládní sdružení obdržela tedy nejméně částku přesahující přes půl miliardy
    korun. A to tady ještě téměř žádní uprchlíci nejsou.
    Dovedete si představit, kolik peněz z našich daní poteče do peněženek těch lidumilů a pravdoláskařů, kteří se již těší –
    až to skutečně nastane ???
    Tak, abyste náhodou nepřišli o chuť zasílat různé obnosy potřebným, třeba dárcovské SMS…….

    • Janika

      Nechápu, co tím sleduje, takový odkaz neslučitelný s jeho názory? To nevidím ráda ani já na Ostrově, takové řeči.

      • vittta

        To je zvláštní člověk, ale dnes takový ukázkový, řekl bych.
        Je natolik chytrý, aby věděl, že se mu lže (viz ten článek) ale není schopen přestat věřit propagandě- né proto, že by byl tak blbej, ale proto, že propaganda hlásá jeho…řekl bych životní postoje.
        Aby přijal relitu, musl by sám sobě uznat, že se mýlil, především v základu- tedy ideologicky v progresivistické levici.
        Jeho oblíbené periodikum jsou BL, ale ty se absolutně zhroutily, a staly se jen trapným spolkem náckoidních, či bolševických- jak komu libo- extremistů, se všemi z toho vyplývajícími důsledky.
        A to je pro něj až příliš kruté na to, aby to jen tak přijal.
        Ale asi se to v něm pere.

    • Jana

      Co – váží! Omdlévá nadšením, jen ho vidí třeba jen na fotce.
      Autor tedy určitě. Asi by Halík měl podat žádost do Vatikánu na svatořečení.

      • vittta

        On to ještě neudělal?
        Já myslel, že jo, ale zatím že je tp tajemství.

    • Janika

      Bůhví, co bude do volby prezidenta. Jak se to všechno vyvine. Možná budeme koukat, pokud tu ještě vůbec budeme. Klepající se zimou a hladoví.

  18. vittta

    Dojemné.
    Připomíná mi to pořad Čáslavského „Hledání ztraceného času“, když Němci, kteří přijeli okupovat české země rozdávali chudým Eintopf, a byla tam dlouhá fronta.
    Čáslavský tehdy řekl něco jako “ jakou řečí mluvili ti, co stojí ve frontě, se zjistit nedá, ale propaganda nese své ovoce ještě dnes“.
    https://www.novinky.cz/domaci/clanek/ukrajinci-v-javorniku-pozvali-sousedy-na-borsc-40391001#dop_ab_variant=0&dop_source_zone_name=novinky.sznhp.box&dop_req_id=wMw2GOs8kb2-202203201139&dop_id=40391001&source=hp&seq_no=5&utm_campaign=abtest189_panel_sluzeb_varB&utm_medium=z-boxiku&utm_source=www.seznam.cz

    • Janika

      Musí se říct: ‚Nezlobte se, pokud stojíte na straně válečného zločince, my vás nechceme poslouchat, nebudeme kupovat vaše knihy‘,“ říká (Putna).
      A kdo bude poslouchat ruské písničky a číst ruské knihy, půjde před soud. Možná budou i domovní prohlídky a ruské knihy se budou pálit. Bravo, Putna. Už aspoň vím, proč se mi z téhle figurky vždy zvedal žaludek.

  19. vittta

    Diktátora Rakušana nijak potencionálních 10 000 000 Ukrajinců na útěku neznepokojuje.
    Sotva se naučí jazyk, budou přínosem.
    Jak přesně si to představuje nevím, ale zřejmě by do jednoho současného bytu nacpal jednu ukrajinskou rodinu, a následně by se začalo masově stavět, na místě lesů, či luk, ve stylu 70 let, ale jen a jen pro Ukrajince.
    Článek je bez diskuze.
    https://www.seznamzpravy.cz/clanek/domaci-zivot-v-cesku-vlada-chce-delsi-nouzovy-stav-resit-bude-i-penize-za-ubytovani-uprchliku-194559#dop_ab_variant=0&dop_source_zone_name=zpravy.sznhp.box&dop_req_id=4q0KbDD5QHR-202203201302&dop_id=194559&source=hp&seq_no=2&utm_campaign=abtest189_panel_sluzeb_varB&utm_medium=z-boxiku&utm_source=www.seznam.cz

    • vittta

      Četl jsem, ale takové banální nehody už nejsou dávno aktuální.
      Navíc, pokud se prokáže úmysl, bude vinník souzen, a odsouzen, a to jak právně, tak morálně!

  20. embecko

    Dalsi z indicii, kudy na to Rusove zrejme jdou (stazeno z AK):
    „V nedeľu 20.03.2022 ráno GUR MO (ГУР МО) Ukrajiny streľbou zabila proruského aktivistu Pavla Slobodčikova a jeho manželku v aute v Chersone, časť Neftegavaň (Нефтегавань). Slobodčikov zomrel a jeho manželka je vo vážnom stave v nemocnici. Pred niekoľkými dňami bol v Chersone založený proruský „Výbor pre záchranu Chersonskej oblasti za mier a poriadok“, ktorého cieľom je boj proti nacizmu v Chersonskej oblasti. Na čele výboru stál Kirill Stremousov (Кирилл Стремоусов) a jeho členmi sú Vladimir Saľdo (Владимир Сальдо) a Igor Semenčev (Игорь Семенчев), známi politici v regióne. Bezprostredne po zverejnení informácií o zriadení výboru začala SBU trestné stíhanie. Všetci členovia výboru začali dostávať hrozby. Dnes sa tieto hrozby začali napĺňať: Saľdov asistent a vodič = Pavel Slobodčikov sa stal obeťou teroristického útoku. Členovia výboru niekoľkokrát požiadali ruskú armádu umiestnenú v Chersone o poskytnutie zbraní na sebaobranu. Spočiatku boli žiadosti prisľúbené, ale po nejakom čase, zrejme po porade s nadriadenými, boli zbrane zamietnuté.“
    Podotykam, ze Cherson je z ruske strany bran jako osvobozene mesto.