Projev Miloše Zemana dnes na Právnické fakultě UK

(Zřejmě k přečtení jen na tomto blogu.)

Vážený pane rektore, vážení páni prezidenti, dámy a pánové.

Jako aktivní účastník demonstrace 17. listopadu 1989 se díky mé povaze, která je poněkud provokativní a poněkud non-konformní, pokusím zamyslet nad tím, do jaké míry si heroizujeme svoje dějiny a do jaké míry dáváme přednost útěšným mýtům před tím, čemu se kdysi říkalo tvrdá realita.

Když jsme šli z Albertova na Vyšehrad, bylo nás asi padesát tisíc.

Tam se rozšířila zpráva, že byl zatčen Alexandr Dubček, a část z nás se vydala nikoli na Národní třídu, ale na Václavské náměstí. U Ministerstva spravedlnosti nás přehradil kordon, takže jsme to obešli, po nábřeží jsme se dostali na Národní třídu a tam jsme se ocitli v pasti. A co vám chci říci není, že jsme se ocitli v pasti. To bylo několikrát, byl Palachův týden a dostat takový zásah vodním dělem je pěkná pecka. Pak nás jednadvacátého srpna 89 honili milicionáři s bíle natřenými obušky, ale situace na Národní třídě byla odlišná tím, že nebylo kam utéct. A připusťme, že při těch předchozích demonstracích jsme utíkali, abychom se zase shromáždili na jiném a místě a aby demonstrace pokračovala. To je tedy ten základní rozdíl.

Ale co se stalo, a proto mluvím o heroizaci a mýtizaci dějin. Veřejná bezpečnost vyzývala megafony, aby lidé odešli a u Národního divadla vytvořila takovou mezeru, kde byl možný volný odchod, aniž byste dostali tím pendrekem. No a my jsme se tak ohlíželi za sebe a najednou jsme zjistili, že ten dav řídne. A mohu-li to dobře počítat, a ptal jsem se i některých dalších pamětníků, tak tam zůstalo asi tak dva tisíce lidí. Dva tisíce lidí. Zaplaťpánbůh za to.

Ale teď s odstupem doby čtu o obrovské demonstraci, která otřásla režimem a já si myslím, že režimem, mimo jiného, otřásla neschopnost předchozího komunistického vedení, které bylo tak stupidní, že nebylo možné vydržet ani minutu jeho následující vlády.

Chtěl bych vyjádřit úctu všem, kteří vytrvali. Chtěl bych vyjádřit pochopení pro ty, kteří utekli. To jediné, co neumím, je souhlasit s tím, že ti, kdo utekli, jsou dnes těmi největšími hrdiny.

Dějiny se opakují. Po ukončení Pražského povstání všichni Pražané bojovali na barikádách. Pokud nebojovali, připojili se k partyzánům v Brdských lesích. A kdybych šel ještě do hlubší minulosti, rád bych připomněl Masarykův boj proti rukopisným falsům, rukopisu zelenohorskému a královedvorskému, kdy Masarykovi vytloukli okna a studenti ho vypískali z jeho přednášky, protože rušil útěšnou iluzi o tom, jací jsme v minulosti byli hrdinové a jakou geniální literaturu jsme v té době měli.

Čili smysl mého krátkého vystoupení je skutečně v tom, mít pravdivou historii. Pravdivou, která nemusí být útěšná. Ale je-li útěšná historie lživá, je dobré, za cenu velkého nesouhlasu části veřejnosti se této falešné útěšnosti zbavit.

A zcela závěrem, chtěl bych poděkovat všem mým kolegům, kteří zde sedí. Chtěl bych poděkovat Polákům, kteří to všechno začali. Kteří už v létě měli vládu Tadeusze Mazowieckeho a dokázali zorganizovat kulatý stůl. Chtěl bych poděkovat Maďarům, kteří při opakovaném pohřbu Imra Nagye se shromáždili v obrovském počtu. Chtěl bych poděkovat Východním Němcům, kteří už měsíc před pádem berlínské zdi v Lipsku měli osmdesát tisíc demonstrantů.

Dějiny mají smysl pouze tehdy, jsou-li pravdivé. Vzdejme čest těm, kdo bojovali proti komunismu, a kdo bojovali v době, kdy odvaha nebyla levná a nevažme si těch, kteří jsou stateční v době, kdy odvaha levná je, a proto mi dovolte, abych skončil citátem svého přítele a redaktora gazety wyborczej Adama Michnika, který, když byl vyzván, aby se zapojil do jedné z kampaní, odpověděl větou, kterou si budu pamatovat do konce svého života: „Nebyl jsem s vámi v minulosti zbabělý, a proto s vámi dnes nepotřebuji být statečný.“

Jeden komentář

  1. Janika

    Jsou chvíle, kdy se říkat pravdu nesluší, kdy je to nebezpečné. Těžko by se pro to našel příhodnější příklad, než tento Zemanův projev :-). Poházen vajíčky, vypískán a v nepřátelském prostředí – a on si ještě tohle dovolí.

    • Kamil Mudra

      Mnojo… Ti co Zemanovi vyčítali že dělá národu ostudu ho dnes ve výrobě ostudy mnohonásobně předčili.

      • Janika

        Ano, přesně tak, bylo to odporné. Sebranka, co úplně ztratila zábrany a utrhla se ze řetězu. Naštěstí zbabělá.

  2. Janika

    Tedy věděla jsem, že tento den bude humus, ale že až zas takový, to jsem nečekala. Přiznávám, že mě míra toho hnusu, který se valí z čt 24, opravdu dostala. Proto jsem se hodinu psala s tímhle přepisem Zemanova projevu, o tom se totiž cudně mlčí. Ale už toho mám dneska dost. Jdu si pustit nějakou pohádku.

    • vittta

      No neke….ty na to koukáš na ČT24?
      Já ráno musel vypnout radio a teď-po 25 min.zpráv na ČT1 jsem úplně vyřízený.
      No tohle kdyby mi někdo v tom r.1989 vyprávěl….

      • Janika

        Pustila jsem si to k vaření a pak k žehlení, nekoukám, jen to poslouchám. Byla jsem zvědavá, co předvedou, když na tom makají 24 hodin denně, jak říká merlin. Tak to zase nic moc. Zdá se, že je Zeman převálcuje. Omluvil se Gaukovi, že to vejce na jeho hlavě (Gaukově) bylo určeno jemu (Zemanovi) :-).

        • vittta

          Zeman si s nimi vytírá prdel,to je třeba říci.
          Ale nikdo ne to moc nedozví.
          Nic méně je vidět,že je to v režii USA,nejspíš toho nového „protektora“ poslali proto,Američané mají rádi šou ale Češi na tyhle podměty reagují dost podrážděně.
          Nebo to prostě zkoušejí,mladých voličů od volby Zemana přibylo,starých ubylo,a budou to zkoušet,dokud se národ nezlomí,resp.nevymře to jádro,co není zvyklé nikoho poslouchat.

          • Sio

            Myslím, že dozví. Ke správným uším to zase dojde. Všiml jsem si, že čím více na Zemana kydali, tím více ho to posílilo. Lidi nejsou zase tak blbí.

      • vittta

        A pokračuji na NOVĚ….
        To je lží…
        Ale je třeba si všimnout,že je to za těch 25 let poprvé v tomhle měřítku.
        Ze začátku ani nebyl 17.listopad ani státní svátek,ne?
        Něco tady páchne,jsem zvědav,jak Češi obstojí…

  3. taras2

    Je to pořád stejný ksindl, co hází vajíčky u Anděla. Mladí dvacetiletí plus minus, studující nebo se válející, z restituentních a podnikatelských rodin, obdarováni agresivními až zločinnými geny, sebeprosazující se za každou cenu. Za tuhle ostudu mohou také novináři, kteří tuhle lůzu hecují svou nepřetržitou a uslintanou protizemanovskou a protilevicovou kampaní. Recept: seřezat. I ty novináře.

    • embecko

      Zkus si projit fotky, tarasi, at tu netaras (poslovensky).

      na tom je neprijemne, ze jde o prurez volicu, od studenty, prez stredni vek, po duchodce. A vsichni maji jako na potvoru v ruce uplne stejnou cervenou kartu. Barevnou.

        • Sio

          A pak že neexistuje třídní boj. Jsou to pořád ti samí, žádný průřez. Na věku nezáleží. Nakradli, někteří narestutiovali, jiní zkorumpovaní až na půdu – copak takoví lidi mohou chtít pořádek? Chvějí se strachy jen na to pomyslí.

          • embecko

            Nepodlehejte tarasovym cihlam do diskuze, sio, tam na narodni byli „obycejni“ lide, prurez nasi spolecnosti.

      • Eddie

        Nahodou ta pani vlevo ma jasnou stopu po cerstvy lobotomii, jeste tam ma flastr

        • embecko

          V podstate se da ale rici, ze kapitalismus v te nejhrubsi poloze si Cesi coby celek docela zaslouzi. Pak by se to mohlo navic rozpadnout a stat se z toho treba dalsi spolkova zeme, protoze tohle je uz skoro na urovni Ukrajiny :o)

          • Eddie

            Ja vidim problem v temer absolutni polarizaci obyvatelstva, je jen ruda a modra, nic mezi, navic zadna snaha po kompromisu a dohode. Takze dalsi vyvoj bude boj na zivot a na smrt. Vetsinovy system by tomu naramne prospel.

            • vittta

              Lidem tkz.“dole“ je to volné.
              Jak rudá-tak modrá.
              Drtivá většina obyvatel…určitě výrazně nadpoloviční-vůbec nemá ponětí,co se kde dnes stalo,nebo to jakoby vědí-ale naprosto je to nezajímá.

              • embecko

                Jiste, vittto, to je ta statisticky vznamna cast obyvatel, kvuli ktere se deje, co se deje.
                Za C&K profitovala z videnskych rozhodnuti, tedy ze sve nezodpovednosti; za 1. republiky ze sudetskych Nemcu; za valky z toho, ze nemela zadny nazor; za komunistu z majetku byvalych burzoustu a poslednich 25 let z neexistence pravniho statu.
                Ted ji zacina byt uzko, tak bezduvodne krici a hleda jakehokoliv obetniho berana. Nejdrive Putin, tedka Zeman- a nenechme se mylit, jejim mluvcim je kavarna, ten trochu chytrejsi lumpenproletariat.

                • vittta

                  Tihle právě na obětní berany nejsou.
                  Kupodivu si je hledají ti,co mají sami dost-ale jsou frustrovaní,že má soused ještě víc.
                  Boháč boháči závidí daleko víc,jak chudák….

                  • embecko

                    Tak taras tu placne, ze demonstrovali restituujici podnikatele ze studentskych rodin a je vymalovano :o)

                    Ono je nakonec jedno, kdo demonstroval, protoze z tohoto uhlu pohledu je CR periferie a tihle lide jsou poslednimi zastupci masy neokonzervativnich revolucionaru, tahnoucich vitezne svetem :o)
                    Ted jsem doposlouchal Merkelovou, ktera obvinila Putina z toho, ze zatahuje Evropu do situace podobne pred IIWW.
                    To je celosvetovy tvrdy utok imperia na konci se silami, ktere ma jedinou sanci jak se zachranit: dobyt nove kolonie.
                    Takze to neni zadna legrace a divat se na to skrze prisma vekoveho/ majetkoveho slozeni par demonstrujicich nejake montovny, to asi k cili nevede.

                    • vittta

                      Jo aha,já to pochopil tak,že myslíš ty „obyčejné“ občany.
                      No,nelze určitě jednoznačně říci,že demonstrovali tihle nebo tamti-ale nějak se sejít museli.
                      Někde na FB,dobře-ale kde se tam vzali ti starší?
                      Aby nakonec pravdoláskaři „nepřemlouvali bábu..“

                      Potácející se imperium tady mnoho slávy neudělá.
                      Alespoň ne legálně.(demokraticky)
                      A nedemokraticky nám nepomůže nic….
                      Co oni si to vlastně vydemonstrovali ti Španělé,Řekové…a kdovíkdo ještě.

            • embecko

              =zadne spolecne tema = zadny narod.
              A ano, ta neschopnost dohody a dojiti kompromisu je zarazejici. A vychazi ze skupiny „nevim co chci, ale vim, jak toho dosahnu“. Vubec tomu nerozumim a jsem z toho unaveny :o)

      • embecko

        Jo a fotky se skryvaji pod tim ctvereckem v mem prvem prispevku, alespon me se to tak zobrazuje.

  4. taras2

    Embéčko: na těch fotkách je 80 % lidí do třiceti let. Samozřejmě, že i odrostlejší restituentské děti se tam mihnou, poznají se podle ušlechtilého výrazu tváře. Jak říká Vittta, nepůsobí příjemným dojmem, arogance a nadutost je z těch tváří patrná.

    Eddie: polarizace ano, souhlas, ale jenom mezi lidmi politicky aktivními, přemýšlejícími. Jak řekli předřečníci vittta a embéčko, většinai je schopná akorát tak hledat si blechy. Jenže: polarizovaná rudá část se snaží prosadit své mírovými a demokratickými prostředky, modrá háže vajíčka a je agresivní a sprostá. Mně tohle nejde na rozum, jak málo se poučili z dějinného vývoje, když s nimi bolševik v padesátých létech zacházel jak s onucí – a ta česká poťouchlá většina se jich nezastala (a dokonce jim to přála) právě pro v předcházející větě popsané vlastnosti modrých.

    Ale znovu zdůrazňuju lví podíl novinářských hyen (protimluv) na zfanatizování těch agresivních parchantů, viz článek tohodle blba:
    http://echo24.cz/a/ia7E4/svata-anezko-ceska-vyzen-zemana-nebo-mame-jebat-v-narodnim

  5. ;-)))

    rec tela…
    nastup na palubu, potreseni si rukou s poliii au, kdyz se australsky premier zdrahal podat ruku
    :-)))

    • Dita

      Tohle mi napsal muj kamarad z Kanady:“Nas prime minister rekl Putinovi: “No podam vam ruku, ale vypadnete z Ukrajiny”. Putin rekl: “Jak bychom odtud mohli vypadnout kdyz tam nejsme”. Zatimco tanky a vojaci bez insigniji proudi z Ruska. “
      Ubohé,je mi z toho smutno.
      Dita

      • Janika

        Asi mělo Rusko nechat Rusy na východné Ukrajině pěkně hezky povraždit, kdyby tam nepřekáželi, už to mohlo být vyřešené. Ona vlastně kaaždá válka začíná tím, že se napadený, darebák jeden, začne bránit. Kdyby se nikdo nebránil, války by nebyly.

      • vittta

        Pěkné kvítko,ten kamarád…
        Konzument propagandy.
        Na Ukrajině žádní ruští vojáci nejsou.
        Kdyby byli-určitě by na to bylo víc důkazů,než nějaký žvást slaboduchého politika.
        A že Rusko materiálně pomáhá východní Ukrajině proti nacistům?
        Na tom nevidím nic závadného…
        Jenže ani na to nejsou žádné důkazy,je to pouze moje doměnka.

        • Brok

          Kdyby Rusko nepomáhalo Donbasu zbraněmi, informacemi, instruktory a výcvikem vojáků (možná i na svém území – odtud se snad vrací Donbasané zpět do boje?), byl bych znechucen. Co by to bylo za Rusko, aby nepomáhalo svým? Ale nevím o tom nic bližšího. Tak jako všichni nevíme a nemáme se jak dozvědět, že ukrajinskou tragedii režíruje CIA.

      • vittta

        U těch polišů jsem si toho už všiml na celém záběru..někdo ho sem dal.
        Putin se pořádně ohnal…
        Měl s ním praštit o zem,však je to sportovec-judista!

    • Janika

      Pěkné, ten Putin je frajer :-). Moc by mě potěšilo, kdyby k nám přijel. Zeman ho pozval, vůbec se včera nepoučil!!!, jak pravil nějaký kašpárek v TV.

  6. zet

    Na internetu koluje fotka, jak si lidé berou ty rudé karty z krabice… no vida, a je to tady! Jo, jo ,lidi jsou šikovní…. víc než si myslíte:)))
    KONKRÉTNÍ JMÉNO OSOBY KTERÁ STOJÍ ZA ČERVENÝMI LÍSTKY
    trpajzl 62.?.?.?

    Úspěšně jsem z té fotky poštovní krabice ze které si lidi tahají, ty červené lístky, přibližování a otáčením rozluštil jméno Šárka Kadlecová, a copak copak mladá žena co se pohybuje v toku neziskových organizací v česku a podle jejího profilu pracovala, dám koule za to že stále pracuje na USA embassy, no tak to je konec dohadů, máme tu na talíři vměšování se do záležitostí státu.

    • Eddie

      Vlastni koule bych v ramci ceske politiky rozhodne nevsazel ;-)

  7. lomikel

    zet – mate nejaky presnejsi dolicny obrazek – trba ten oltoceny a zvetseny :)
    dik

    tahle ?

    Šárka Kadlecová působí v Jazykovém centru FF UK a v neziskovém sektoru. Vytváří vzdělávací nástroje a programy zaměřené na prevenci projevů předsudků, rasismu a násilí z nenávisti

    http://denikneziskovky.cz/ctyri-ceske-neziskove-organizace-ziskaly-cenu-nadace-erste/
    zleva – Doraja Eberle, předsedkyně představenstva Nadace ERSTE, Šárka Kadlecová, In IUSTITIA, Klára Kalibová, pověřena řízením projektu

  8. Janika


    Porošenko: “Budeme mít práci, oni ne! Budeme mít výplatu, oni ne! Budeme mít dávky pro důchodce a děti, oni ne! Naše děti půjdou do školy, a jejich budou sedět ve sklepě! Nemůžou s tím nic udělat…. A jenom tak vyhrajeme tu válku s nimi…!“

    A takhle ho přivítali v Bratislavě: https://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=-V0WaDFWQ5A

    A u nás? V besedě, která následovala také po výše uvedeném projevu Zemana vystoupil mladý student, budoucnost národa, s prvním dotazem, přesné znění momentálně nemám, ale bylo to asi v tomto smyslu: „Kdy už vojensky vpadneme na Ukrajinu, abychom pomohli Kyjevu srovnat se zemí separatisty podporované Ruskem?“

    • vittta

      Škoda,že tak špatně rozumím.
      Ale i to mě stačilo,Zeman je prostě formát.
      Zaujala mě značná profesionalita ruské reportérky.

      • vittta

        ÁÁÁ,mínus.
        Tady u tohoto tématu by asi bylo vhodné k mínusu napsat nějaký důvod.
        Ne ke mě,mě se to netýká-ale k onomu rozboru.
        Já Žantovského nikdy moc nemusel-ale to neznamená,že šmahem odsoudím každý jeho rozbor či názor.

    • vittta

      To je překvapivě vyzrálý text-pokud je ten Vlk pravicově laděn.
      Jen jsem nepochopil,proč tam pořád cpe „levici“,tam,kde je to použito se to (pravicově) nehodí.

      Pak jsem zabrousil do diskuze.
      Odporné,primitivní,“pravicové“.
      To je to,proč mezi ně nemohu chodit a píšu si s levičáky či nakloněnými doleva.(kam přirozeně chodí i jiní normální lidé právě z důvodu naprosté tuposti tkz.pravicových bijců.),byť sám zas tak k levici netíhnu.

      Přečetl jsem jen úvod-ale hned jsem si bez legrace vzpoměl na tento blog-jaký to zásadní rozdíl,tady je vrchol agresivity občasné rejpání Hanka nebo můj nekonečný hovor o OSVČ se Sealem.
      Velice klidné místo…..

      • Zoom

        To je ovšem především zásluha Janiky, že trolling likviduje v samotném zárodku. Nebo se pletu a nikdo takový se sem ani nepokouší psát do diskuse?

        • vittta

          Uznávám,dělá tady pořádek,byť nevím v jakém rozsahu.
          K dobrému bloggerovi ale přesně tohle patří.
          Udělat pořádek tak,aby to nevypadalo,že je někdo omezován.

          • embecko

            Chudak holka asi musi byt uplne sedrena s bolavymi zady a regmatem v prstech…staci se podivat k Tribunovi jak dopadne diskuze bez tvrde ruky uklizecovy.

            • embecko

              Ja o vlku a vlkous na twittourovi:

              Tribun podlehl modernite, blogy jsou passe…vypada to na dalsi virtualni funus…

        • Janika

          Děkuju za ocenění, Zoome, ale není to tak zlé. V tomhle je wordpress skvělý, umožňuje jednoduše a bez námahy eliminovat trolly, takže už to ani nezkoušejí. Ono je to spíš o výběru – nechat michala, nebo ho stopnout? Když bych ho byla bývala nechala, tak byste vy přítomní trávili čas místo rozvíjením svých myšlenek, což se mi velmi líbí, vysvětlováním provokatérovi, že jedna a jedna není pět. Což je nuda a ztráta času, není to diskuze – a to to trollům jde.

          A nemyslím, saxi, že blogy jsou passé :-). Ať třeba bez diskutování, Tribun pořád píše skvěle.