Období budování a období ničení

Napsali vittta a Kamil Mudra

 https://i0.wp.com/svobodnenoviny.eu/wp-content/uploads/sametova-revoluce2.jpg

Vittův komentář:

Když se ale člověk podívá na období 1948-1974, což je těch 25 let jako 1989-2015, tak rozdíl je dobře patrný. Jedni budovali – a druzí se zadlužovali a zničili v podstatě všechno, co tady bylo…..

Když vezmu otrokářský systém, pak válka byla nutná, kvůli získávání zásadní energetické jednotky-otroka.

Ve feudalismu byla podřízenost dána a tak vlastně válka byla spíše jakási nekonečná zábava, protože jí nikdo nepotřeboval a feudální systém už vůbec ne. Však se jí také zabývali profesionálové.

Kapitalismus je toliko cestou k válce, bez ní nemůže fungovat.

Socialismus pak opět válku nepotřebuje, nemá z ní žádný profit.

***

Kamilův komentář:

Tady u nás, během socialismu, se podařilo postavit 4 atomové, 23 tepelných a 26 vodních elektráren, téměř 400 km dálnic, elektrifikovat železniční tratě, postavit hutní, strojírenské, chemické, potravinářské a jiné podniky a továrny, zmodernizovat zemědělská družstva a dosáhnou téměř 100% soběstačnosti v základních komoditách, provozovat flotilu námořních lodí, položit stovky kilometrů energovodů, plynovodů a ropovodů, zavést zcela nové výroby niklu, hliníku a umělých hmot, postavit a provozovat jesle, školky, školy, odborná učiliště, polikliniky, nemocnice, kulturní a společenské domy, sportovní stadiony, rekreační střediska.

Od základu bylo území republiky pokryto TV signálem, ne sice ideálně, ale přesto se udržovaly kulturní a historické památky, podporovaly se divadelní a umělecké soubory a soubory lidové tvořivosti. Vybudovala se podstatná část pražského metra s 38 stanicemi, obrovské prostředky se vynakládaly na industrializaci Slovenska. Postavily se stovky obytných sídlišť s 200 000 panelovými domy a 1 200 000 byty, což představuje 55% všech bytů a 30% veškerého bytového fondu a dekrety na byty se předávaly rodinám bezplatně.

Přitom byla ve zbrani udržována 200 tisícová armáda v mnoha desítkách vojenských útvarů, v 16 výcvikových prostorech s 407 bojovými letadly, 101 vrtulníky, 4 585 tanky, 4 900 obrněnými transportéry a BVP, 3 445 děly a raketomety a 77 zařízeními pro odpalování raket.

Platy sice nic moc, ale byly vyváženy dotovanými cenami potravin, bydlení, hromadné dopravy, lékařské péče, kultury, umění, sportu, kroužků pro děti, dovolenými na podnikových objektech „za hubičku“….

A ještě zbylo dost prostředků pro zahraniční pomoc rozvojovým zemím

Jeden komentář

  1. Janika

    Tyto dva komentáře tak krásně souzní, že jsem je musela dát k sobě. Na první letmý pohled jsem myslela, že je psal jeden člověk :-).
    Téma je trochu provokativní, trochu slovem do pranice. Ale v podstatě – souhlasím.

  2. ID

    Jenže ty spropadený dráty na čáře… Kdyby bolševik otevřel hranice, ihned by sto tisíc lidí zdrhlo na západ.(A do roka by jich 99 995 bylo zpátky. A byl by klid.)

    • Tribun

      Kdyby bolševik otevřel hranice, tak by je nejdéle do týdne zadrátovali demokraté, protože co by se všemi těmi protikomunistickou propagandou naivizovanými imigranty asi dělal? Viz dnešní situace s otevřením hranic v Libyi.

    • Milan

      S těmi dráty na hranicích to bylo poněkud složitější. Nebylo v plánu komunistů zadrátovat hranice. Jenomž vývoj má svou logiku.
      Když se komunisté dostali k moci, začal velký odliv peněz a cenných papírů za hranice (tomu se nelze divit). Dosavadní devizový zákon (č. 92/1946 Sb.) k ochraně zájmů státu nestačil. Určité formě odlivu majetku se pokusili zabránit jeho novelisací č. 184/1948 Sb. (z července 1948), avšak výsledkem bylo to, že lidé se svými cennostmi začali utíkat (tomu se nelze divit). (Posléze byl vydán nový a ještě přísnější devizový zákon č. 107/1953 Sb. – po měnové reformě.) Stát se dostal na hranicích do dvojího problému: jednak sem začali přicházet agenti-chodci, jinak začali odcházet čeští lidé se svým majetkem přeměněným na klenoty (a mnozí odcházeli nalehko, protože svůj majetek již měli do zahraničních bank převedený). Zadrátování hranic bylo vcelku logickým a srozumitelným opatřením. Jenomže tím se udělal první krok na velmi nepříjemné cestě – dráty musel někdo střežit a ti lidé z toho začali mít živobytí a tak se už po různé vojenské, policejní, stranické a správní linii postarali o to, aby toho živobytí měli více. Taková autokatalytická reakce tím byla nastartována – čím více se hranice střežily (postupně se plot zdvojoval a ztrojoval a zaváděl se do něj proud atd. atd., což původně nikoho nenapadlo), tím více lidí se za ně chtělo dostat a tím více se musely hranice střežit.
      Ovšem ta ostraha státní hranice začale ještě před nástupem komunistů k moci. Zákon č. 107/1947 Sb. z května 1947 měl zabránit vstupu cizinců k nám, zejména tedy měl zabránit vstupu odsunutých Němců. Tento zákon byl základem celé pozdější ostrany státních hranic. Komunisti ten zákon nahradili vlastním až v roce 1951 (č. 69/1951 Sb.) – i ten byl ale stále ještě zaměřen na bránění vstupu, nikoli výstupu. Ovšem vedle toho, že ten zákon zřizoval Pohraniční stráž, uvolnil též ministerstvu národní bezpečnosti ruce ke zřizování pohraničního pásma (§ 10). Oprávnění použít zbraň proti fysickým osobám dal pohraničníkům speciální zákon č. 70/1951 Sb. (je velmi krátký, doporučuji přečíst si ho). No a už se to pak začalo rozjíždět, že se zanedlouho sami komunisti divili, jak to, že žijí za dráty v jednom velkém koncentráku (to nepochybně nikdo z nich původně nechtěl).

      • embecko

        Ano, to je vyborny komentar, Milane. A jiste, pricinou zadratovani hranic nejsou komunisti sami- viz paralela s dnesni Ukrajinou.

      • BARON LE SAMEDI

        Skvělý příspěvek, velmi podstatná je zmínka o tom, že si z Německa sudetáci organizovali odvoz, odnos své techniky vč. odehnání stád přes čáru. A to i do ruské z=ony v severním Rakousku.

      • Tribun

        Dneska je to mnohem jednodušší: dneska Víme, že to byla programová komunistická zvůle, která měla zlikvidovat svobodu jednotlivce. Až na to, že je to poněkud ahistorické, protože tehdy ještě nebyl individualismus tak všeobecně hypertrofovaný, jako je dnes.

  3. Tribun

    Ale chlapci, takovéhle rouhání. Vy jste nekoukali včera na Husa? Skončíte na hranici jako on, jediný rozdíl bude v tom, že ta vaše bude virtuální (protože dnes taková stačí).

    Ale je fakt, že nad něčím podobným jsem se zamýšlel také. Když si člověk vezme, co za dvacet let v dobrém i zlém dokázali komunisté a srovná to s tím, co za stejnou dobu dokázali demokraté… Za těch dvacet let od Listopadu jsme s výjimkou privatizace a stratifikace nedokázali nic, a i to bylo hotovo víceméně za pár let, zbytek období je jen stagnace bez vize a bez cíle, nudné plácání se odnikud nikam.

  4. Janika

    Ještě mě napadlo, z logiky věci, jaké období prožíváme teď. Mělo by to být užívání si plodů minulých let. To znamená že se hrabeme v těch rozvalinách.

  5. BARON LE SAMEDI

    Těžké je psát. Vezmu emigraci- ročně uteklo zhruba dva tisíce lidí, většina z nich si posléze tzv. upravila styk s ČSSR, což znamenalo, že se jakoby vystěhovala. Velká vlna byla po únoru, čtvrt milionu, a po srpnu, zhruba také. Osudy posrpnové emigrace jsou známy, poúnorová, pokud vynechám oněch třicet tisíc agentů chodců- utekli, ale museli se vrátit, ta je nezpracována. I Hubert Ripka třeba mlčel v exilu o česko ruské jaderné dohodě o uranu, a mohlo ho to proslavit. Ti co utekli do Německa, do Bizonie, šli do Valky. Tábor. Hned vedle bydleli v jiném táboře přesídlení Sude=táci z Čech, a prý nebyl exulant, který by od fašistů nebyl dostal do držky. Kdo prošel Valkou, nepíše paměti. ČSSR mohla Západ položit. V osmdesátém devátém chtěla přejít do NSR celá NDR. Pokud by přes nás šla, a Češi ji pouštěli, režim v NSR by padl. V NSR se neučilo, školy byly ještě v říjnu plné uprchlíků, a Západáci je začali nenávidět. Prý stačily dva týdny….Západu šlo o život. Nám ostatně také.

    • Astr

      Barone POZOR !
      V NSR se neučilo, školy byly ještě v říjnu plné uprchlíků, a Západáci je začali nenávidět. Prý stačily dva týdny….Západu šlo o život. Nám ostatně také.

      Nejde nam zase ?
      Podobnou situaci by mohli navodit I Aficane pokud jich bude stale vice a neradostneji !

    • BARON LE SAMEDI

      VTIP z Moskvy roku dvacet devět: Rusa a Žida odsoudí trojka OGPU k trestu smrti. Předseda trojky ovšem váhá, a říká: vy umnyje. Když mi každý z Vás přes noc napíše proveditelné provedení toho, aby červoněc okamžitě zpevnil a dolar zkrachoval, dostanete milost. Ve tři ráno Rus v Ljublance lomozí, vzbudí stráže, a žádá okamžité provedení rozsudku-zastřelení. Je to nemožné…říká o úkolu. Žida to probudí, otřese se a dí: ale Viktore Jefremoviči, vždyt je to snadné: vládu z Washingtonu dejme do Kremlu, a tu kremelskou do hlavního města Ameriky…

  6. Sio

    Tak kde se stala chyba? Jak je možné, že se většina lidí ihned nepostavila na odpor tomu, co se 17. listopadu stalo? Možná nakonec nebylo až tak důležité, co se tu postavilo, lidé to neocenili, jak se zdá.
    Proč to neocenili?
    A co by ocenili?
    Měla strana a vláda správné odpovědi na tyto otázky? Zjevně ne. Ale hlavně je neměla ta strana a vláda v SSSR. Protivník to vyhodnotil líp a zjevně lidem nabídl něco, co chtěli. Jak se to mohlo stát?

    • embecko

      Jak se to mohlo stat? Lidi jsou zkratka nedockavi, kdyby pockali jeste tak 10 generaci na 5-6 zmen mysleni a s nimi souvisejici duslednejsi plneni stranickych ukolu zvlaste v oblasti produktivity prace, pak by to urcite ocenili.

    • Janika

      Sio, lidi nikdy neocení dobré bydlo. To máš jako z těmi zpovykanými milionářskými fakany, co nevědí coby a vymýšlejí si životní pseudoproblémy a ještě si myslí, jak jim celý svět křivdí.

    • Kamil Mudra

      „Tak kde se stala chyba?“
      Podle mne ta, že socík nedostal dost času aby se vyválel ve vlastních sračkách a přitom stále zůstal socíkem. Až by ten „smrádek ale teplíčko“ začala většina vnímat jako pořádný puch, našlo by se možná dost těch, kteří by zvedli zadek a dali se do úklidu. Ale takového při kterém by nevylili vaničku i s dítětem.
      Takoví lidé zde byli. Nejen na poli politiky ale také v jiných oblastech. Přehlíženi, nedocenění, mnohdy třeba jen ze závisti zadupáváni, pod tíhou dinousauřích prdelí se nemohli zvednout. Jenže ani dinosauři nemají patent na věčnost a dříve či později by svá místa museli uvolnit těm, kteří chápali že „po staru“ to dál nejde a měli by dost odvahy i energie ke změnám. Ke změnám probíhajícím nikoli revolucí, při které se bezhlavě rozmlátí všechno co je „v dosahu“, nýbrž evolucí, během které to špatné odpadá a dobré zůstává, protože je čas na rozmyšlenou. Bylo třeba rozbít si držku, ale pak se léčit vlastní medicínou a ne tou, kterou nám naordinovali vnější šarlatáni, vedení pouze vidinou zisku a podílu na moci.

      Bylo pro mne velkým překvapením, když jsem shlédnul celý záznam Jakešova projevu na Červeném hrádku. Toho projevu ze kterého bylo zkompilováno video kolující mezi lidmi. Chce to hodinu vydržet (už po čtvrthodině to začíná být zajímavé) ale trpělivost je odměněna překvapujícím poznáním, že ten vysmívaný „kůl v plotě“ razil na svou dobu dost pokrokové myšlenky, které se mohly stát spouštěčem docela svěžího větru. Video se skládá ze dvou částí. Z kratší, kterou odvysílala ČT a delší – pirátské kopie:

      A je třeba vzít v potaz, že Jakeš ani zdaleka nebyl jediný, i z té vysoké politiky, kdo byl nakloněn potřebným změnám.
      Na rozdíl od saxe, si nemyslím že by během nich došlo k nějakému střílení. Češi na to fakt moc nejsou. Všelijak by se pletichařilo, ledaskdo by se po leckom „svezl“, někdo někoho potopil, došlo by jistě i k nespravedlivostem a určitě i ke škodám během rafinovaných i hloupých snah o jejich nápravu. S tím vším by se dalo počítat. Ale myslím že do nějaké občanské války by to nevygradovalo.

    • Tribun

      Já bych neřekl, že to byla chyba, spíš okolnosti, vývoj událostí. Lidi v listopadu 1989 nevěděli, co chtějí, či lépe řečeno věděli, co chtějí, ale nedokázali domyslet, co dostanou, a možná ani ne tak domyslet, jako uvěřit. Část si sluníčkově myslela, že si zopakuje Pražské jaro, a část si šla tvrdě za svým. Většina lidí už také tehdy nepamatovala hlad, bídu, válku… proto bych se ani nedivil, že si „nevážili dobrého bydla“. Jestli se stalo nějaká chyba, tak to bylo podcenění vnitřního nepřítele v tom smyslu, že jedna dvě generace na změnu myšlení lidí nestačí a že ve společnosti pořád bylo dost a dost těch, kteří si chtěli a uměli nakrást a považovali to za svoje morální právo a povinnost (ideál podnikavosti). Lidi byli možná svedení a podvedení (vlastně skoro určitě, viz Vaculíkův bonmot), ale fakt je ten, že převrat v listopadu 1989 se neudál proti vůli lidu, ale naopak měl jeho podporu. Jak se říká, dej si pozor na to, co si přeješ, mohlo by se ti to vyplnit.

      • embecko

        „Lidi v listopadu 1989 nevěděli, co chtějí, či lépe řečeno věděli, co chtějí“

        Ja bych nechodil okolo horke kase, tribune: motivem demonstraci 89 nebylo zadne „chteni neceho“, nybrz nechteni socialismu. Vzdyt si vzpomente sam na sebe, s jakou naladou jste odchazel na Vaclavak. Chtel jste lepsi spolecnost, anebo se zbavit komunistu? Rekl bych, ze hlavnim momentem bylo to druhe, tedy aby soudruzi uz byli pryc.

        Ted, s odstupem casu tehdejsi situace vypada jako implikace:
        v A (odstoupeni komunistu) musi byt nutne obsazeno i B (pritomnost nekomunistickeho blahobytu).
        Tohle je dle meho bod, na kterem je provadena cela politicka manipulace: dejiny se implikacemi neridi a presto jde o psychologicky krok- proces, ktery je vtahovan do temer kazdeho politickeho aktu.

        Listopad 89 byl stejny: energie celeho naroda byla soustredena na predpoklad A (padnou komunisti)…ovsem implikace B (lepsi spolecnost) zde neni- pak komunismu zadnou lepsi spolecnost neimplikuje (nezahrnuje).

        Coz znamena, ze pokud bylo cilem B (lepsi spolecnost), pak bylo spatne zvoleno A (odchod komunistu). A to je asi vecny problem lidskych (politickych) dejin, tyhlecty odchody, majici neco zasadniho vyresit :o)

        • Kamil Mudra

          „Vzdyt si vzpomente sam na sebe, s jakou naladou jste odchazel na Vaclavak. Chtel jste lepsi spolecnost, anebo se zbavit komunistu?“
          No vidíš, saxi, já si dobře pamatuji že jsem chtěl lepší společnost (stávající se mi už tehdy jevila jako příliš inklinující ke konzumu) a měl jsem naprosto konkrétní požadavky: odstranění (obousměrně) těch drátů na hranici i těch pomyslných – omotaných okolo svobody projevu (nahradit cenzuru a represe svobodnou diskusí, zcela eliminovat jakékoli politické tlaky v oblasti kumštu všeho druhu…).

          A také jsem věděl že nechci žádný návrat kapitalismu – pouze uvolnění pro vznik drobných živností (ale v tomhle směru „začínalo svítat“ už nějakou dobu před listopadem, takže mi šlo spíše o to aby se zase „nesetmělo“).

          Pokud by komunisti byli ochotni „chytnou se za nos“ a tyhle požadavky mi splnit, mohli – z mého pohledu – klidně zůstat u vesla. Jejich odstranění nebylo mou prioritou. Pokud mohu soudit z postojů lidí co jsem znal i z rozhovorů které jsem absolvoval, nebo vyslechl během listopadového dění, tak naprostá většina lidí, slovy Tribuna: „si sluníčkově myslela, že si zopakuje Pražské jaro„, a nastolí dialog s vládou, jehož výsledkem bude postupná změna pravidel k lepšímu.
          Podoba toho „lepšího“ asi pro hodně lidí neměla přesné kontury a jistě se i v mnohém lišila u toho kterého člověka, ale ti kteří chtěli otočku o 180 stupňů byli určitě ve velmi výrazné menšině.

          Tedy, já to vidím tak že velká většina společnosti byla podvedena protože ti lidé podporovali něco jiného než co obdrželi.

          • embecko

            Ja bych rekl, ze tohle je uz racionalizace, Kamile, navic ctvrt stoleti pilovana :o)
            Psychologicky sedi vzdy to, ze kdyz mas problem, pak jdes k nekomu (zde k balkonu s Havlem :o) aby te problemu zbavil. Co dale, to uz je druhy krok. Samozrejme, tyhle kroky mohou prichazet spolecne, ale motivujicim je vzdy ono „ne, takhle nechci dal“…a tedy „pryc s tim“…

            To uvolneni drobneho podnikani je zajimave tema- od cirka roku 1985 se totiz uz podnikalo jako o zavod a to temer vsichni remeslnici. Sice neoficialne, nacerno jako fuskari, ale nakonec to byli prave i oni, kteri se v Listopadu pridali. A proc? No protoze jim bylo jejich zivnostniceni k nicemu, kdyz nefungovaly fabriky, ktere by jim dodavaly material. Na co by ses stal zivnostnikem, kdyz material jsi stejne musel prekupovat coby kradeny z komunalu?
            Tady neslo rici jen A, ale muselo nasledovat i ono povestne B: privatizace tovaren. A to se take stalo a o to take v podstate slo: rozjet vlastnickou vyrobu. Nejake drobne podnikani je pak jen tresinkou na dortu, to uz jede samo, k tomu staci jen hala, kde si muzes vybrat z 50 druhu vodovodnich kohoutku.

            • Kamil Mudra

              To není žádná racionalizace (pokud máš na mysli nějakou zpětnou). To bylo stěžejní téma mé celototáčové rebelie, kterým jsem žil od svých přibližně dvaadvaceti let. A co se týče té privatizace fabrik – co by bránilo tomu aby řemeslníkům dodával matroš státní podnik?

              • embecko

                Ale samozrejme, Kamile, nechci nekomu neco podsouvat. Reagoval jsem na Tribunovo „lidi nevedeli, co chteji“…kdo jsou ti lide? Vzal jsem si na paskal hypotetickou statisticky vyznamnou vetsinu tech, kteri byli ucastni na procesu. Mohla to byt opravdu vetsina, ale take 20%…mlcici preslapujici treba i vetsina se tady nepocita, ta se sama vyrazuje ze hry svoji apatii.

                Pak je tu otazka reformovatelnosti sociku- pokud na to nekdo veril jeste v 80. letech, pak naopak pracoval pro kapitalisty. Tehdy bylo uz jasne, ze tohle zreformovat nejde a to proto, ze strana a vlada uvolnila svuj moralni dohled a vyznacna cast provozu se de facto zprivatizovala (samozrejme nikoliv de iure). Reditel podniku byl jeho faktickym vlastnikem, stejne jako byli faktickymi vlastniky svych dilen jejich mistri (vedouci prodejen svych obchodu, provozni svych kuchyni atd.). Tim se uvolnila mohutna a nevratna spolecenska sila, ktera by ZESPODA, tedy „z lidu“ zadnou reformu nepripustila. Paradoxne.
                V pripade pokusu vlady o uvolneni podnikatelskych zakonu by cestou sveho politickeho vlivu rozhodne zasahla.

                Rozkradani po Listopadu neni nic jineho, nezli pokracovani socialismu jinymi prostredky, za to zadna ODS ci ODA nemuze, ta jen pokracovala v linii strany a jejiho vyslyseni spolecenske poptavky. Socialisticti fakticti vlastnici sedeli velmi pevne ve svych pozicich a nebyt StB, tedy prevazne PZO, ktere vetrilo mnohem vetsi kseft, nezli jaky prichazel ze zameny brambor I. jakosti za jakost II., ci gratis 100 pytlu cementu na stavbu vily vymenou za par metru potrubi, tak by k zadnemu Listopadu nedoslo (ted velkoryse opomijim mezinarodni souvislosti).

                Co se tyce poznamky, ze remeslnikum by mohly dodavat zbozi statni podniky…tak nemohly, protoze na konci normalizace uz presly na barter a nejaky obchod za penize je nezajimal- co by z nej mely? Proto take prestavaly fungovat a staly se z nich pouha lena- pasaliky namestku a reditele (ci obecne vedeni). Tihle jakmile saturovali svoji potrebu (dostat syna na skolu, dostavet chalupu, koupit si auto), tak provoz „zavreli“, nebot s nim byly jen starosti. Statni podniky nebyly schopny ani papirove splnit polomrtvy plan, natoz vyrabet neco pouzitelneho, co by mohly pustit do obchodu na ulici.

                Tak jak treba vyhovoval socik tobe, Kamile, tak stejne vyhovoval i zelinarum, pricemz vase politicke moznosti byly nesoumeritelne (vzpomen na bratra Paroubka, lobbistu Rittiga a dalsi, ti tehdy uz pusobili na nejvyssi stranicke urovni a jejich osobni prijmy se pohybovaly v milionech tehdejsich korun rocne). Ti ze by chteli povolit podnikani? Proc si proboha poustet lisku do kurniku… :o)

                • embecko

                  Anebo jinak receno, strana a vlad a uz byly v 80. letech loutkami v rukach Provoda, Mrazka a dalsich a na chod statu meli minimalni vliv a timto padem se omezili na pouhou populistickou legitimizaci svych pozic.
                  A abychom byli in, tak rekneme, ze zanedbali studium KSB-DVTR a zcela selhali uz na 3. priorite zobecnenych prostredku rizeni- na faktologicke urovni :o)

                • Kamil Mudra

                  Já nevím, saxi… Přiznám se že se mi na tenhle tvůj komentář dost problematicky reaguje, protože nemám dostatek informací jak moc byly jevy provázející tu „de facto privatizaci“ státních podniků v 80. letech (ale i před nimi) rozšířené a tedy ani nemohu potažmo odhadovat nakolik se promítly do systému – zda až natolik že byl nereformovatelný.
                  Vím že popisuješ skutečnost, protože šlo o záležitosti které jsem také už tehdy, spíše sporadicky, postřehl ale protože neznám jejich míru ani dopad v nějakých uchopitelných veličinách, nedokážu ti oponovat ani vyjádřit souhlas.

                  Ono je to trochu podobné jako když napíšeš že: „Socik vygeneroval silnou kastu oportunnich obcanu, lhostejnych ke kazde ideji, jejichz jedinym smyslem bylo krast. A kradli vsude, od detskych jidelen po betonarky.“

                  1) Nechce se mi věřit že bych skoro půlku života prožil v nějakém nepostřehnutelně izolovaném společenství. Už proto že jsem vystřídal vícero bydlišť i zaměstnání a poznal tak hodně lidí v celé té škále: kolega z práce – soused – kamarád. A přesto v mém okolí naprosto převažovali ti kteří nekradli. A to nešlo pokaždé o morální zábrany nebo technické zábrany na pracovišti. Šlo také i o určitou „pohodlnost“. Prostě bylo jednodušší si výrobek s neznatelnou vadou nebo prošlou lhůtou, coby zaměstnanec podniku koupit za nepatrnou cenu, než se vystavovat riziku postihu a případně i posměchu že ses nechal chytit.

                  2) Mnohé krádeže se do ekonomiky systému nijak nepromítly. Například okrádání hostů v hospodě. Host byl sice škodný ale zaplatil co měl. Chytrý hostinský ale neokrádal hosty protože chtěl aby mu do hospody chodili. Místo toho okrádal stát tím že v hospodě prodával svoje zboží s přirážkou a inkasoval rozdíl. Jenže – on sice státu odvedl nižší tržbu ale jinde ji zas naopak zvedl, protože měl víc peněz na vlastní utrácení. Asi to nevycházelo nula od nuly, ale na státní pokladnu to nejspíš žádný významný dopad nemělo.

                  3) To samé s korupcí. Z devadesáti procent probíhala na úrovni „všimného“ v podobě flašky, pytlíku kafe, bonboniéry… občas pár stovek. Málokdo se dostal během života do více situací kdy by korumpoval tisícovkami. Ale ať tak či onak – vždy šlo o „předběhnutí ve frontě“ kdy Tonda dostal něco protože „si připlatil“ a Pepa kterého to nenapadlo ostrouhal. Ale systém nijak neovlivnilo to jestli kýžené zboží či službu obdržel Tonda nebo Pepa. A zkorumpovaný chytrák svou „malou domů“ zase utratil „doma“, tedy ji znovu poslal do oběhu a nikam „neodsál“.

                  Ostatně sám píšeš že ti velcí zloději, jakmile saturovali svoji potřebu tak velmi polevili ve své aktivitě. Pochopitelně. Vždyť v té době u nás nebylo možné utrácet opravdu velké peníze. Za prvé nebylo zač a za druhé by se člověk snadno dostal do zorného úhlu krajně nemilého hledáčku.

                  No a ti co působili na nejvyšší stranické úrovni si museli zatraceně rozmýšlet do čeho se pustí, protože byli v hledáčku pořád. „Kolegové z nižších pater“ byli stále ve střehu a číhali na příležitost která by jim umožnila je „sestřelit“. Ono to s tím rozkrádáním státu zas nebylo tak jednoduché. Daleko víc se prošustrovalo vyserismem a neschopností. Což jsou negativa která bylo možno do značné míry ošetřit lepším nastavením pravidel a pečlivějším výběrem lidí na důležité posty.

                  • embecko

                    „…šlo o „předběhnutí ve frontě“ kdy Tonda dostal něco protože „si připlatil“ a Pepa kterého to nenapadlo ostrouhal. Ale systém nijak neovlivnilo to jestli kýžené zboží či službu obdržel Tonda nebo Pepa…“

                    Jasne, Kamile, ovsem nakonec to system ovlivnilo tak, ze Pepa ho za neobdrzeni sluzby svrhnul 8-)

        • Saul

          „motivem demonstraci 89 nebylo zadne „chteni neceho“, nybrz nechteni socialismu.“
          Dobře si vzpomínám,jak ještě někdy koncem listopadu 89 jakýsi řečník z tribuny sklidil bouřlivý potlesk a jásot za prohlášení
          „můžeme se vám zaručit za to,že budeme bojovat,aby v názvu naší republiky zůstalo slovo socialistická“
          Když jsem to nedávno vyprávěl jednomu o 25let mladšímu kolegovi ,tak mu jen škubaly koutky a zřejmě jen díky tomu,že se mu dostalo slušné rodičovské výchovy a úcty ke starším, mne za tak pro něj nepochopitelnou a nehoráznou lež neposlal do prdele.

  7. embecko

    „Socialismus pak opět válku nepotřebuje, nemá z ní žádný profit.“

    CSSR byla ve stavu obcanske valky cirka od roku 1980 a kdyby neprisel rizeny prevrat, zacalo by se strilet. Socik vygeneroval silnou kastu oportunnich obcanu, lhostejnych ke kazde ideji, jejichz jedinym smyslem bylo krast. A kradli vsude, od detskych jidelen po betonarky. Prevrat pak prisel k duhu uplne vsem: velci zlodeji se tesili na to, ze sve zlociny zlegalizuji; mali zlodeji, ze budou moci krast ve vetsim a slusni lide se tesili na to, ze zlodejny skonci. Nakonec je spokojena jen ta prva skupina, ktera sve zlodejny nejen zlegalizovala, ale dostala se i k moci. Zbytek ostrouhal a zcasti svaluje vinu na malo socialismu a zcasti na malo kapitalismu.
    Uvodnik je jak z Rudeho prava, jeste tam chybi kapitalisticke vykoristovani a miliony tun vytavene oceli. Na realny kazdoddeni slendrian a vsudypritomnou korupci je opravdu lepsi zapomenout.

    • BARON LE SAMEDI

      Takhle, soudruhu, firmě Caterpillar padají prodeje dvacátý devátý měsíc…..že by se venku nestavělo :-))…..co na socialismu OVŠEM sralo, byly schůze, kdy člověk v mládí musel: cestovat na školení, otravovat se blbostmi, psát referáty co mínil tím a tím Lenin, a musel být štastný, že ho ze SSM nikdo netlačil jinam, než do VUMLu. V říjnu osmdesát devět mi přišli na to, že jsem posílal za sebe na schůze kamaráda. Muselo to prasknout, chodil tam po vypití pár mnou financovaných škopků—-identifikovali ho, a mne pozvali v listopadu na ukončení studia a vrácení indexu posluchače…..Přežil jsem já, ne oni. Jediné, ostatně, co mi listopad dal.

    • Janika

      Byli i tací, co nekradli, například můj táta. Byl hrdý a nikdy by nic takového neudělal. Já jsem ale taková nebyla, přiznávám. Nuzota z lidí lotry činí… málokdo je silnější. Tohle bylo na minulé době to nejhorší, jak všichni hrabali a brali. Jenže – krade se dneska ve školních jídelnách, v domovech důchodců, v nemocnicích? Skoro bych řekla, že je to to samé. Jen si majitel víc hlídá zdroje, takže je míň z čeho ukrádat. To samé na stavbách. Víc se hlídá a počítá. A všichni číhají, jak druhého zkásnout. Takže bych řekla, že jiná je jen forma té všudypřítomné korupce. Prostě se to zlegalizovalo.

      • embecko

        „Socik vygeneroval silnou kastu oportunnich obcanu…jejichz jedinym smyslem bylo krast…A kradli vsude…“

        Nerikam, ze kradli vsichni, to ne. .
        Ovsem korupce je velmi zajimavy ukaz: neslouzi jen k obohaceni, ale vytvari paralelni „intimni“ spolecnost. Proto ji lide nejsou ochotni potirat: spolecensky se v ni realizuji, navazuji styky, povidaji si a handluji, coz v realu neni ani moc potreba. Korupce neni nesvar, nybrz konzervativni forma spoluziti :o)

        A znal jsem dost lidi, kterym se v sociku libilo…a do jednoho dopadli po revoluci spatne, vetsinou zahorkli, tzv. nepochopili dobu a casem se z nich stali podivini, kterych se lide zacali stranit.
        Ze soudruzskych investicnich akci si nejvice pamatuji prochazky po Praze, ktere se zmenily na chuzi skrze tunely, chranici chodce pred padajicimi fasadami:
        http://www.photokotek.com/absurdistan/content/85_large.html

        • embecko

          Janota se svoji citlivou dusi zachytil tehdejsi atmosferu vpravde genialne:

          Cloveku se chce uplne plakat….

          • embecko

            Naskocil tam cely blok videi. coz jsem nechtel, tu socialistickou elegii, co jsem mel na mysli, najdete na trubce pod nazvem:
            * Oldřich Janota – Do boty („Nevadí, že čekám na tramvaj …“) *

    • vittta

      Zní to hezky-ale nezačalo.
      Za jedno nebylo čím, a za druhé ti, co nekradli, resp. nekradou, moc střílet neumí.
      To umí spíše ti druzí, minimálně se to lépe učí a mají menší zábrany.
      Na tehdejší korupci a šlendrián je fakt lepší zapomenout, jenže ono to moc nejde, když člověk vidí dnešní šlendrián a dnešní zlodějinu a především výsledek této činnosti.
      Zatímco tehdy byla výsledkem třeba postavená garáž z nakradeného, nebo nová Lada 1600, dneska je to palác a jachta a to je jen zlomek, co si dotyčný může koupit.
      Kromě toho, ta garáž nakonec nikomu nikde nechyběla, ale když zmizí obchodní loďstvo, nebo důchodové fondy,to už vidět je…………

      • jednooký

        Ale není…. V tom je ten vtip.
        Nikoho to vlastne netrápi, keby ano, tak voľby dopadajú inak.

        • vittta

          Volby…
          Oni se ale právě tím ohání.
          Dávají to vidět, jenže na vině je „40 let komunismu“, různě popagandisticky zamotaných.

  8. BARON LE SAMEDI

    A než se dostanu k ČSSR informace: spisek s do Ruska nevýjezdnými se skládá z Pobaltnů, Poláků, Finů, Čechů a Švéda, ale ani jeden Rakušan, Madar, Slovák, i když Fůlle jím je , žádný Portugalec, Španěl, Ital, Francouz…..mluví to samo za sebe.

  9. Amenre

    Jenom připomenu, že vše výše zmíněné dokazali „komunisti“ vybudovat po 2. sv. válce, kdy ČSSR byla v poměrně dezolátním stavu. Zejména těžký průmysl se musel kompletně vybudovat a zemědělství čekala hlavně nová vize – zakládání JZD a problémy s tím spojené.

    • ;-)))

      a za kontinualni sabatoze, embarg a naschvalu pravdy a lasky

    • Sio

      Mimo jiné, kdo má zájem, dal jsem na OM několik článků snažících se přiblížit tzv. KSB/KOB A DVTŘ/DOTU. Vyslechl jsem si jen několik přednášek generála Petrova na youtube, takže si nekladu nárok na úplnost, spíše tak trochu tomu dělám reklamu. Nechť si z toho vezme každý, co chce.
      http://outsidermedia.cz/autor/sio/

      • lomikel

        jaky je vztah KSB/KOB A DVTŘ/DOTU k slovansko arijskym vedam. abych nechodil kolem horke kase, pokud je to metoda rizeni, ty vedy, tak nad tim lze i pouvazovat, pokud to nekdo bere vazne tak je subjektem rizeni. takze pokud vnitrni/vnitrnejsi kruh bere vedy vazne …

        K vedam tolik ze coby politeista anymista je nepovazuji za prdle proto ze popisuji nejake paradigma k vereni ( jako bi ble, nebo Bhagavrghita) ale prdli je forma i obsah v kontextu doby a informacniho pole (pjakin :) a hlavne uprutne presvedceni ze vyznavacu ze se jedna o pravdive vyliceni historickych deju ( tenhle blud maji vsechna tzv. svata pisma :)

        dik

        • embecko

          Nove archeologicke objevy ovsem vase pochyby vyvraci:

        • Sio

          To máte porůznu. Někdo je schopen analyzovat a jiný ne, takže musí věřit. Faktem je, že to druhé je mnohem pohodlnější a vybrat si může každý podle svého gusta. :-)

          • lomikel

            no ale vas pohled na propojeni ved a KSB/KOB A DVTŘ/DOTU
            ja jsem si to nevymyslel, vychzim z informaci v diksusich a na levanet

            • Sio

              Aha, myslíte védy … nevím, tím jsem se nezabýval. Myslím, že je to pitomost. Občas je potřeba oddělit zrno od plev. O KSB/KOB A DVTŘ/DOTU může na netu psát kdekdo. A taky s různými cíli. To máte jako když řeknete, že první komunisté byli husité. A byli tací, co to meldovali. Pozvedávám na ně kalich. :-)

  10. BARON LE SAMEDI

    – Как было в СССР при Сталине?
    – Как, как! Как в трамвае: половина сидит, половина трясется.