Obyčejná reportáž o tom, jak německý fotbalový klub se zapojil do pomoci uprchlíkům

fc-bayern

Přeložil Ondřej, převzato odtud.

FC Bayern Mnichov se zavázal pomoci uprchlíkům. Německý fotbalový mistr věnuje přes milion eur jako výtěžek přátelského fotbalového zápasu potřebným. CEO Rummenigge vidí jako svoji povinnost pomáhat lidem postiženým jako výraz německé účasti s nimi.

Jeden milion eur pro uprchlíky – největší německý fotbalový klub Bayern Mnichov se zavazuje, že věnuje velký dar potřebným lidem. „Bayern vidí to jako svoji sociální odpovědnost pomoci uprchlíkům, prchajícím dětem v nouzi, ženám i mužům, aby jim pomohl jako výraz německé účasti s jejich osudem“ řekl předseda Karl-Heinz Rummenigge.

Tréninkový tábor pro uprchlíky

Německé hlavní plán pomoci spočívá v tom, že v příštích týdnech zřídí novou divizi pro práci s mládeží, tréninkový tábor pro uprchlíky. Město se zavázalo zajistit základní organizační úkoly, řekl při návštěvě uprchlického tábora ještě do minulého roku aktivní hráč Bayernu, Bastian Schweinsteiger.

Nezletilé děti a mládež budou moci s Bayernem trénovat hrát fotbal a přitom se učit němčinu, budou zabezpečení jídlem, vyfasují fotbalovou výstroj, vše na náklady Bayernu, oznámil klub.

Bayern vytvořil důležitý precedent

Dar ve výši přes jeden milion jako výtěžek přátelského zápasu bude sloužit jako jedno z opatření plánovaného projektu pomoci uprchlíkům. Je v souladu s plánem pomoci organizovaným bavorským ministrem vnitra Joachimem Herrmannem (CSU) a mnichovským starostou Dieterem Reiterem (SPD) řekl po setkání s nimi předseda klubu Karl-Heinz Rummenigge.

„Bayern učinil důležité gesto, a jsem rád, že takto silný závazek vzal Bayern na sebe“ řekl Reiter.

Kultura přijetí uprchlíků v Německu

Je to významná akce, řekl Hermann, kterou bude dáno najevo vstřícné jednání Německa a navození přátelské atmosféry přijetí uprchlíků.

Domácí hráči vystoupí při přátelském zápasu dne 12.září proti Augsburgu, kdy při příchodu na stadion budou hráči Bayernu držet za jednu ruku německé dítě a za druhou ruku budou vést jedno dítě uprchlíků na znamení společné integrace.

***

Ondřejův komentář: Nebudu se ani ptát, co by na to řekl náš Pelta a čínští straničtí kapitalisté koupivší naši Slavii, jak by ti u nás reagovali na uprchlický problém. Na zápas Slavie se Spartou by asi hráči nevedli za ruku jedno české dítě za druhou jedno uprchlické jako výraz solidarity. Možná tak max. jednoho otroka z Foxconnu aby jim nosili zakopnutý balóny. „Kalle“ je holt formát! Když hrával v 80.letech (byl můj klukovský idol, i když hrával u frankfurtské konkurence, obdivoval jsem ho) ale teď už jako managera a jistě dobře zajištěného bohatého pána, si ho vážím ještě víc. Tréninkový tábor pro kluky uprchlíků je výborný nápad! Navíc naši „chudí“ co jim uprchlíci údajně ujídají chlebíčka ze sociální ošatky nemusí mít strach, tohle platí bohatí ze svých kapes.

 

Jeden komentář

  1. embecko

    Fotbal mne nezajima, do rady se postavim, az kdyz Paris Hilton s psikem na rukou zacne uprchlikum davat kurzy sminkovani (v ramci navozeni pratelske atmosfery).

  2. Janika

    Fotbal mě taky nezajímá, saxi, ale o tom to není. článek jsem zveřejnila jako střípek do mozaiky, protože můj náhled na celou věc s uprchlíky je nejistý, proměnlivý a různě se posouvá.

    Poslouchám francouzského prezidenta mluvit o pomoci a solidaritě, prezidenta země, co zabila Kaddáfího a rozvrátila Libyi právě s podobnými frázemi a nevěřím mu ani slovo. Kladu si otázku, proč to říká? Musí mít nějaký důvod a já nevím, jaký.

    Čtu slova židovského filosofa o výzvě a odvaze k přijetí nového a cítím z nich moudrost.

    Poslouchala jsem dnes Schwarzenberga mluvit podobně jako francouzský prezident a zapůsobilo to na mě úplně jinak – on tím totiž kladné body u nás nezíská – proč to tedy říká? Ze by snad tomu věřil, není to směšné takhle uvažovat?

    No a tihle fotbalisté – to je hezké gesto. Líbí se mi. Jen s jednou výhradou – stojí uprchlíci o něco takového? Necpeme jim pořád něco, co nechtějí? Nikdo jim nenaslouchá, není žádný dialog.

    • embecko

      Ale ja vim, janiko. To jsem jen tak cvicne odpovedel…gesto Bayernu je mozna mineno dobre, ale alespon pro mne to vyzniva dosti zoufale, trosku jako ten mrtvy chlapecek.
      Jinak bych rekl, ze stredni trida zacina povolovat a chapat, ze jsme povinovani pomoci bliznimu v nouzi. Takze Evropa se opravdu zacina oddelavat sama…no co se da delat…

      • Janika

        Chlapečka jsem chtěla taky zveřejnit. Pak jsem ale od toho upustila. Nechci srovnávat nesrovnatelné, ale vzpomněla jsem si, jak jsem našla poloutopené kotě v sudu. Ani nápad, že bych ho tam vyfotila, i když by to byl dojemný obrázek. Prostě první toho tvorečka člověk vezme do rukou, ne fotí, žádná fotka něčeho takového v původní podobě existovat nemůže. A představa, jak ho tam potom aranžovali, aby to bylo co nejpůsobivější, je ještě děsivější, než samotná tragédie.

        • embecko

          Ono to opet vypada jako selhani intelektualu (podobne selhali ti cesti behem privatizace). Jak prubezne projizdim net, tak se to dle meho zacina opravdu lamat. Termin „selhani“ neni spravny, jde o skupiny vysoce inteligentnich lidi, ktere zivi participace na vytvareni verejneho mineni. Doted cekali, jak silne se ukazi bruselske elity a jelikoz v mlceni je sila, tak je jasne, ze imigraci hodlaji v Bruselu protahnout preze vsechny namitky. Takze ted po internetovych plkatorech nastupuji pravi profesionalove.
          Blizi se vitezstvi dalsiho „podvodu“, dnes vitezi uz jen marketing a jine „fiat“ produkty bez realneho podkladu. Ve state neni vlivna skupina, ktera by to s narodem myslela nejak dobre, zadni mlado- a starocesi, nic takoveho, jen trzni uskupeni bez jakekoliv ideje.

    • merlin

      to je těžké nalouchat, myslím, že málo obyvatel v řecku a madarsku/nejen tam/ mluví persky, paštunsky a arabsky. K chlapci se nebudu jen z fotek vůbec vyjadřovat.

      • merlin

        pominula jsem afriku, kolik z vás má doma kropáčkův česo amharský amharsko český slovník, aby se s nimi domluvila alespon takhle? To by mě fakt zajímalo, to prošetřování azylantů

  3. PeeBee

    tak to je rozhodne zprava, co stoji za to – museli to vzit do rukou dobre zajistene megahvezdy… a tak to ma prece byt. trosku jako ples v opere nebo janeckuv velky boj s korupci. takove mile gesto, co udela dobre malomestakove dusicce, ale nezmeni naprosto NIC.

    • Seal

      Titulek je samozřejmě zavádějící, ale pokud se někdo zajímá o to, co se v Bruseli upeklo, tak nejpodrobnější informace včetně odkazů na starší dokumenty najde tady: http://ec.europa.eu/ceskarepublika/press/press_releases/150909_ek_reaguje_na_uprchlickou_krizi_cs.htm
      Jede to podle předpokladu: Když se nepodařilo připravit dostatečně velkorysou nabídku na bázi dobrovolného přijímání uprchlíků (chybělo pár tisíc do požadovaného počtu), tak Juncker nachystal ještě větší a hlavně nákladnější mejdan. Za zmínku stojí, že Maďarsku nabízejí odebrat ještě víc uprchlíků nežli Řecku. Jsem proto hodně zvědav na Orbána, protože tenhle tah prosakoval už v době, kdy se v Praze sešla slavná vyšegrádská čtyřka. Na tiskovce ovšem premiéři dotěrné otázky právě na tuhle věc naprosto vzorně fenomenologicky vyzávorkovali, protože hlavním smyslem té hodinové schůzky byla demonstrovaná jednota. Docela bizarní rámec tomu ale dodává přehledná mapka Evropy, kterou z uprchlických podpůrných zdrojů zveřejnilo ministerstvo vnitra: ČR je na ní zobrazeno šedou barvou jako země, kam se nedoporučuje utíkat. Tím spíš jsem zvědav na ten konečný účet, když teda Strakovka uklidňuje rozjitřelou veřejnost tím, že se ještě bude diplomaticky jednat.

      • embecko

        Tam je predevsim zajimavy bod 2), Seale:
        „Trvalý mechanismus relokace pro všechny členské státy: Jak bylo uvedeno již v evropském programu pro migraci, Komise navrhuje strukturovaný solidární mechanismus, který může Komise kdykoliv aktivovat v zájmu pomoci libovolnému členskému státu EU, který v důsledku intenzivního a nerovnoměrného přílivu občanů třetích zemí čelí krizové situaci a extrémním tlakům na svůj azylový systém.“

        Cela ta jednani a projevy se tahnou jen na vlne solidarity. Neni to nejak malo? To hodlaji prerozdelovat donekonecna, anebo ten proud nekdy ustane? Co pro to dela EU?
        Zavedou trvaly mechanismus a pristi rok prerozdeli 3 miliony lidi, to je podle nich reseni….
        Nakonec musim dat za pravdu Kotrbovi: bud je pobijeme vsechny, anebo se Evropa bude muset rozdelit o to, co jim tam za posledni staleti nakradla, cimz se radikalne snizi mistni zivotni uroven (a zaroven se vyrovna s Africkou atd.).

        Me se hlavne nelibi panikarske apely na demograficke zmeny (starnuti populace), jako ze se musi dosytit cerstvou krvi. To budeme rust do nekonecna? Je idealni stavy, aby na uzemi CR zilo za 200 let 50 milionu lidi, anebo jak si to predstavuji?
        Vzdyt je bezpochyby, ze lidi je na planete vice, nezli je „prijemne“ a pri ruce mame idealni nastroj, automatizaci. Namisto aby se populace snizovala na nejaky „normal“ (t.j. evropska treba o tretinu) a duchody se dohnaly skrze produktivitu prace, vytvorenou roboty, tak zahustujeme obyvtelstvo? Rozumite tomu?

        • Seal

          No vzhledem k tomu, že jsem pozorně sledoval „vyjednávání“ s Tsiprasovou vládou, tak se obávám, že tomu docela rozumím :-( Mimochodem, u těch kvót mě nejvíc zaujala váha těch jednotlivých kriterií, která potvrzuje, že český účet bude docela vysoký…
          Ať chcete nebo ne, tak Německo má hodně velký motiv právě v té demografické krizi, kterou zatím řešilo hlavně řízenou migrací. To je zkrátka základní premisa bismarckovského modelu, že pořád máte dost zaměstnanců, kteří na ten sociální stát vydělávají. Angela a spol. řeší proto především tu uprchlickou vlnu, která jim teď dělá krátkodobě největší problémy. Bylo to přece vidět už v červnu, kdy se z ničeho nic u nás začaly dělat razie na uprchlický tranzit (všechny dálové spoje včetně leteckých), aby se pak ti uprchlíci po krátkém čase propustili. No a to samé, jenom v delším časovém horizontu, představují ty přerozdělovací kvóty, protože snaha těchto lidí usadit se v ČR, jak se všeobecně ví, je přece minimální. Nahrubo to proselektují seznamem tzv. bezpečných zemí, no a pak samozřejmě ještě v azylovém řízení. Navíc se mohou spolehnout i na to, že podle dosavadních zkušeností část azylantů přesídlí z Německa do dalších zemí. A samozřejmě už teď mají připraveny integrační programy, takže by mě docela zajímalo, jaké kvóty přidělili konkrétním spolkovým zemím.
          Jinak v tom plánu máte i body 6 a 7, které v těch zákulisních jednáních budou skoro určitě vydávany za prostor pro „čestnou kapitulaci“. Nechci vypadat jako škarohlíd, ale když to projeli i ti Řekové, tak to ani na tu pověstnou plichtu nevidím. Takle bídná diplomacie se snad nedělala ani za Husáka, natožpak za 1. republiky.
          Jinak k té solidaritě jsem se ani nevyjadřoval, stejně tak jako k příčině těch migrací. Je v tom samozřejmě pořádná dávka pokrytectví, což se přece vědělo už dávno před touto poslední krizí.

          • embecko

            Vcera jsem nekde cetl, ze cestou „humanniho pristupu ke krizi“ Nemecko opredevsim resi svuj vliv na budoucnost eura. A ma to svoji logiku, pote co se Nemci ukazali „svedomim Evropy“ budou mit velmi volnou ruku v ECB a dalsich institucich, protoze se jim nikdo neodvazi oponovat.
            Dle tarase jiz dneska ukazala kanclerka zuby, kdyz vyhlasila, ze nedovoli uprchlikum vytvaret komunity…to jsem tedy zvedav, jak se ji to podari, kdyz uz ted tam maji turecke ctvrti i skoly…

            • Seal

              První studii o tom, jak je kurz eura nastovován tak, aby pomáhal německým ekonomickým zájmům, jsem četl už někdy na začátku finanční krize… To se pak třeba ani takoví Frantíci nemohou divit, že jim nakonec zůstal jenom part druhých houslí. Už při vydírání Řecka se ukázalo, že Merkelová a Scheuble tvoří skvěle sehranou dvojici: Hodnej a zlej policajt. V ČR se třeba asi ani neví, že ve finále jednání o třetí balík německé MF podmiňovalo finanční pomoc i tím, že Řecko při zavřených bankách bude nejdříve zvládat uprchlickou krizi. To už bylo přes čáru i pro některé německé komentátory… No a teď jsou ty role prohozeny: Teta Angela hraje tu přísnou a strejda Skrblík naopak toho rozumného, který pohotově uvolňuje finační prostředky.

  4. Astr

    This is how it looks in Greece and we want to bring them here on humanitarian bases…
    …tohle čeká Čechy, Moravu , Slovensko a FSECHNY dalsi zeme podle kvot, vcetne „vstricneho“ Nemecka.
    Jen massmedia , Fagani a regyrunk frau Merkl si budou hrat na slepou babu :-(

    http://m.mojevideo.sk/38u0

  5. hank

    Tady
    http://ceskapozice.lidovky.cz/jak-zmena-klimatu-sucho-a-psenice-ovlivnuji-valku-v-syrii-pmn-/tema.aspx?c=A131026_091253_pozice_136872
    je něco o tom, jak na začátku syrské války bylo několikaleté sucho. Článek je starý už dva roky, tehdy proběhl celkem bez povšimnutí. To se samozřejmě zdaleka netýká jen Sýrie. O tom, že s Kaddáfím padl i nejlepší zavlažovací systém severní Afriky, se všeobecně ví. Takže i v řetězu příčin libyjské emigrace je sucho. V Sýrii je sucho jednou z příčin války, v Libyi jejím následkem, ale výsledek je stejný.

    V Egyptě je podél pouštní dálnice z Káhiry do Alexandrie souvislý úzký pás docela bohaté zeleně – pole a zahrady, které aglomeraci hlavního města zásobují potravinami. Když jsem se ptal, kde berou vodu, „náš“ Egypťan mi vysvětlil, že ji čerpají z velké hloubky elektrickými čerpadly. Elektrárny spalují místní zemní plyn. Co bude, až plyn dojde, na to mi egyptský kolega neuměl odpovědět.

    V dohledné době (10 – 20 let) se nedostatek pitné a závlahové vody celosvětově dotkne možná až miliardy lidí. Až se pohnou, pak to, co se děje teď v Evropě, se nám bude zdát jako procházka růžovou zahradou.

    Samozřejmě, Evropa není jediné místo, kde příštích dvacet let bude pršet. Evropa ale zatím má prostředky na to, aby s vodou lépe hospodařila, a polovinu vypěstovaných/dovezených/prodaných potravin vyhází do odpadu. Kdyby nic jiného, tak může hledat cesty, jak ty nespotřebované potraviny ušetřit (nebo rovnou rozdat – třeba i těm uprchlíkům) a jak s vodou rozumně hospodařit.

    BTW, naše vláda znovu začala protřepávat výstavbu nových přehrad. Klimatologové takové počasí jako letos v létě čekali až tak za dvacet let. Myslím, že dvě nebo tři další takhle horká léta celý proces urychlí. Kdo máte nemovitosti v údolních nivách, zbavte se jich, dokud je čas, než vás k tomu úřady donutí. Těch lokalit jsou desítky, možná víc než sto. Jsme na střeše Evropy a intenzita povodní např. v Sasku přímo závisí na tom, jak se s vodou v krajině hospodaří u nás.

    Koneckonců Evropa není zas tak velká, aby se v ní hospodaření s vodou nedalo koordinovat. Jestli se teď unie nerozsype, události zvýší tendence k federalizaci. Některé oblasti už se měly jednotně řídit dávno. Bohužel je tu na jednom hnojišti zbytečně moc kohoutů.