Jeden komentář

  1. orinoko

    Tohoto idiota měl údajně zplodit žid Kraus v přímém televizním přenosu. Jako svého hosta. Ty jeho údajně zábavné magoriády už dávno osobně nesleduju. Ale někdy jsou poučné – když blbec zplodí mediálního kreténa. Flégr nemůže odpárat svojí fyziognomii od vlastního duševního ustrojení. Měl by s sebou vodit do tv kraksny Frankensteina, byla by to skvělá dvojka.
    Někdo si dal tu práci, že magoriády páně Flégra vzal vážně a vložil je do matematického modelu exponenciálního růstu. Podle výsledku už nás tu měla být polovička a snad do půlky listopadu nikdo.
    Všude měly hořet slavné Prymoulovy hranice covidových mrdvol a Flégr se měl u každé ukájet, až se mu bleskovka blýskala.
    Největší bijci konspiračních teorií jsou největšími šiřiteli téhož a obecního kreténismu k tomu. A poměry, v nichž se to děje, si říkají Samet.
    Na vánoce si Covid 19 dojde nakoupit dárky, zklidní hormon podobně jako v létě, aby na jaře mohl opakovat svojí letošní krasojízdu i s letním válením u vody.
    Kreténovi Flégrovi dál budou stát jeho zrzavé kosmické antény na částečném skalpu a české ovce dál budou mečet, protože tak už to v životě chodí.

  2. orinoko

    Chtěl bych vědět, která ženská by na sebe pustila takovou zrůdu.

  3. vittta

    Je to určitě extremista, hlavně aby neměl nakonec pravdu.
    Zajímavé je, že tím ksichtem do toho extremismu- vidím ho jako nějakého šíleného profesora z vědecko-fantastického filmu, naprosto zapadá.
    Což neznamená, že se mýlí, bacha na to.
    Respek je nutný.
    To je tak, že když budou mít pravdu popírači, tak se nakonec nestane nic, pár lidí si nahrabe kapsu, možná trošku jiní, než si nahrabávají jindy (ale spíše ti samí), změní se pár židlí, a bude zase pohoda.
    No ale pokud budou mít pravdu panikáři- pak to bude o chlup horší zábava.

    • embecko

      Pamatuji, jak se mu pred nekolika tydy- mesici vysmivali, kdyz prognozoval 15 tisic nemocnych/ den.

      • vittta

        Ono se to ale dá vyřešit tak, že se prohlásí, že ta čísla jsou smyšlená.
        Popírač má úlohu popírání od dost snadnější.
        Hele je to takový trošku blázen, ale nemělo by se zapomínat, že to rozhodně není žádný kokot, kdo má rád tituly Flegr jich má několik, několik VŠ a IQ vysoce nahoře, a evoluční biolog je obor, který není od epidemiologie nijak daleko.
        To rozhodně není člověk, jehož názory by se měly házet do koše, můžeme se smát, on to tak prezentuje divoce, ale chce to u toho i přemýšlet.

        • Kamil Mudra

          Tyhle prognostické grafy mají velký problém. A to ten že je obtížné do nich zahrnout dvě proměnné, které nejsou dopředu známy a jejich odhad je obtížný.
          1) chování veřejnosti, tj. dodržování/nedodržování nastavených pravidel lišící se nejen u jednotlivců ale i regionálně v průběhu času
          2) míra odolnosti populace na níž má vliv více faktorů u kterých lze opět jen odhadovat jak se v konkrétních případech projeví
          Takže by každý takový graf měl být uveden slovy: „Za předpokladu že…..:“
          No a o těch předpokladech se klidně můžeme dohadovat až do zdárného i nezdárného konce.

          • Janika

            On prognozuje to, co je nejsilnější – chovani viru. A vi o tom hodně. Ví i že lidský faktor je při přímém střetnutí tim slabším článkem. Jen si vzpomeň, jestli tě někdy z plného zdraví schvatila chřipka, to je přece naprostá bezmocnost.

          • embecko

            Tyhle prognostické grafy mají velký problém
            Ale v pripade epidemiologie ani ne, tam je spise problemem vir (v nasem pripade), ktery muze oslabovat, mutovat atd. Coz Flegr vi a take vede rozhovor timhle smerem (viz Janika nize)
            Jak jsem jiz psal, epidemiologie neleci, ale chrani obyvatelstvo a ma tedy podobne postaveni jako armada, to jest podporu vlady pri silovych ukonech.
            V epidemiologii je pomerne vse presne dane, jako v armade, a vi se, co se ma delat. Flegr na uvod hned jasne rika, ze chyba byla omezit zakaz vychazeni ruznymi vyjimkami, coz je jasna vec. Stat je ovsem slaby jak cajicek a nema ani na armadu a ani na vedeni epidemiologickych operaci, proto se o opatrenich vede verejna debata. To je stejne nesmyslne, jako v pripade napadeni republiky nejdrive vyzadovat debatu, zda-li se ma strilet, jakymi naboji, jakym smerem, komu dat vyjimku a podobne.
            Boj s infekci je historicky, a dle meho i opravnene, chapan jako forma valky (s neviditelnym nepritelem) a dle toho by take mela vypadat opatreni…ale jak pisi vyse, stat v troskach nenachazi obranu proti kverulantum, vyzadujicich diskuzi, ci lidska parava.
            Jak se rikava: nechtela-musela…zde to dopadne stejne. Epidemiologicky je vec opravdu jednoducha, opatreni a trendy jsou zname, zde neni ale vubec co resit. jenze stat obcany chranit nedokaze a vyznamna cas obcanu ani nema zajem, tak co s tim? Nasrat vsem, nechat lavinovite promorit a 30% populace, tzv. slabych kusu nechat vychcipat :o)
            Sbohem a satecek… :o)

            • Kamil Mudra

              To o čem píšeš je podrobněji rozvedená proměnná 1)
              Chování viru je jeden z faktorů patřících do proměnné 2)
              Já si také myslím že si Flegr tohle uvědomuje, z rozhovorů s ním to je poznatelné.
              Ale znáš to: „Kdo chce psa bít….“ A grafy jsou dost oblíbené hole skoro na všechno.

              • embecko

                Tomu se branim. V 1. promenne neni co rozvadet.
                Promenna by to byla v pripade, ze by nebyla zvladnuta psychologie davu, coz v zasade je (v soucinnosti s epidemiologii ji resi psychlogie/ psychiatrie).
                Zde je to ale jasne: neselhava obcanska spolecnost, anebo epidemiologie, ale stat.
                A to protoze kapik.
                Jednak vnutili lidem do hlavy, ze prioitni je konzum, takze se lide zcela prirozene brani omezenim. Druhak jsou v cele statu (a v cele mocenske hierarchii) lide, kteri tam nemaji co delat. Jsou to egoisticti, bezzohledni slabosi, kteri na ochrane lidu nemaji zajem a na sve misto byli dosazeni ekonomickou lobby.
                Chovani verejnosti v pripade epidemiologickych opatreni by zadny problem nebyl, proste by delala to, co by se ji reklo. Ovsem pokud epidemiologie ztrati ve statu mocenske zazemi, pak si lide delaji, co chteji…ale tim padem je vec mimo parametr epidemiologie, ktera byla znehybnena statem a nemuze konat. Tim padem nemuze byt chovani verejnosti nejakou promennou v epidemiologickych grafech, ktera realne nekona, anebo pod tak vyraznymi omezenimi, ze uz de fakto o zadnou epidemiologii nejde (viz Flegr).

                • Kamil Mudra

                  „Promenna by to byla v pripade, ze by nebyla zvladnuta psychologie davu, coz v zasade je (v soucinnosti s epidemiologii ji resi psychlogie/ psychiatrie).“
                  No tak buď ta psychologie davu není zvládnuta a nebo její poznatky nejsou dostatečně aplikovány. Občanská společnost je jak pytel blech a žádný epidemiolog tvořící nějaký prognostický graf nemá šanci nějak rozumě odhadnout jak budou hopsat zítra neřkuli třeba za měsíc. Vždyť to chování společnosti už mnoha řádky popisuješ. A společnost to jsme MY VŠICHNI, vč. vlády která nedokáže své občany ukočírovat. Z čeho má vycházet ten epidemiolog, dumající o šíření viru, když neví kdy, kdo, kde, jakou, svolá demošku, kolik lidí se kde vyprdne na nošení roušek, kolik vykuků vymyslí jakých způsobů na porušování hygienických nařízení atd.? A to všechno patří pod proměnnou č.1) nazvanou „chování společnosti“. Já přece tvůj popis toho chování nijak nerozporuji. Ba ani příčiny toho chování. Ale snad se shodneme na tom že to vše má na šíření viru vliv.

                  „A chovani viru nemuze byt faktorem odolnosti populace, to jsou zcela odlisne kategorie.“
                  Samo jeho chování ne. Jeho chování je ale jedním z faktorů které mají na míru odolnosti populace vliv. Protože jeho vlastnosti (mutace, rychlost šíření….) hraje svou roli vůči obranyschopnosti populace v poměru střetnoucích se sil. Čím je útočník silnější (rychlejší, chytřejší, lépe vyzbrojený) tím je vůči němu obránce méně ve výhodě – tedy slabší. No a k tomu, na straně obránce, patří další znevýhodnění v podobě všelijakých chorob, obezity, oslabení imunitního systému nezdravým životním stylem (kouření, stravování….). Ke zvýhodnění zas opaky těch negativ, ale jak jedno tak i druhé se v nějaké míře liší člověk od člověka. Takže chování viru (jeden z faktorů) + další faktory které jsem výše zmínil, tvoří dohromady nějakou množinu dějů a situací. No a protože všechny kombinace těchto faktorů nelze nijak pevně vyjádřit jde o proměnnou. Proměnnou č.2) kterou jsem nazval „míra odolnosti populace“.
                  Ve smyslu odolnost = obranyschopnost.

                  Samozřejmě že můžeš vytvořit model, ve kterém do těch proměnných vložíš nějaké své odhady a dohady a pak ho graficky vyjádříš. Ale pak se nesmíš divit že ten graf není v souladu s realitou, která tebou nadefinované proměnné ignoruje a jede podle těch svých.

        • Alva

          Vittto,
          myslím, že je víc než na čase, aby se vysvětlila jedna věc, důležitá pro oboustranné pochopení.
          „Popírači“ nepopírají, že nějaký virus existuje, ať je pojmenovaný nebo anonymní, že způsobuje nemoci, které mají různý průběh – od lehkého k velmi těžkému a mohou končit i fatálně. Oni jen vidí, že právě tento strašidelný virus je ten jediný, kterého je nutno se obávat a neohlížet se na nic jiného. A vadí, že se zakáže kde co, takže musí přežívat prakticky mezi čtyřmi stěnami, závislí na tom, jaké číslo nemocných a mrtvých si kdo vymyslí, vypočítá, namodeluje. Budeme tomu ještě říkat ŽIVOT?
          A co se toho strašení týká – kdyby ti tvoje dítě (jistě jsi nějaké měl) onemocnělo třeba tím zápalem plic. Říkal bys mu denně, že možná umře, že už kolem umřelo na stejnou nemoc plno dětí a každý den bys mu přinášel další takové zprávy? A přesně tohle je to, co vláda dělá. A taky přesně to, co „popíračům“:vadí a nechápou, že to ostatním nevadí, nebo to dokonce i vítají.

          A ještě k tomu dodám něco, co s tím zdánlivě nesouvisí. Kdysi jsem někde četla, že se prý lvi v zajetí dožívají o 17 let více. Na konci byla otázka: Stojí lvům těch 17 let za to?
          A má pro nás nějaký půvab prožívat roky v „zajetí“ čtyř stěn, třebaže s občasným „výběhem“?

          • vittta

            Ale já to dobře chápu, Alvo.
            To se vůbec neboj, že bych tyhle věci nechápal.
            (A vůbec se neboj, že bych tě kvůli tomu nějak neměl rád, a stala ses mým nepřítelem, nebo tak něco, to já takhle nejednám.)
            O to je mi to ale divnější, protože jakkoliv popírači- to je moje označení, ale jak vás mám nazvat- když popíráte, né třeba vir, ale možné dopady, a tohle všechno kolem…abychom nedopadli jako já U Pana Bavora s levicí.
            Tedy o to je divnější, jaké používáte argumenty.
            Tak tenhle konkrétní text.
            Dopouštíš se ZÁSADNÍCH omylů.
            Tak předně, mít moje dítě zápal plic, tak bych mu samozřejmě neříkal, že může umřít, ale hned po uzdravení bych mu to rozhodně říkal, aby si prostě dalo příště bacha, a nosilo třeba šálu, nebo tak něco, jinak- že může také umřít.
            Pak si myslím, že když dítěti nebudeme říkat, že si má dát bacha na vařící vodu, tak se s ní rozhodně opaří, a tak se to dětem prostě říká, rozhodně jsi to dělala také.
            Strašení je součást výchovy.
            Součástí jakékoliv léčby je strašení, doktor přímo musí přehnat možné následky, aby věsměs líného pacienta donutil, aby třeba přestal tolik žrát, tolik kouřit a chlastat, nebo se jen válet u TV.
            V epidemiologii to platí desetinásobně.
            Navíc se dle mého silně pleteš, že se nějak straší, podle mě se nestaraší VŮBEC, a to, že se straší, je součást politického využití Kovidu, proti kterému se tak ohrazujete.
            A píšeš, že straší vláda, tak to už teprve není pravda, to málo, co se straší, dělají média, a to opět pouze z politických důvodů, jak to jako vláda posrala.
            Ty jsi někdy slyšela o těch následcích, co mohou mít- a mnohdy mají, ti „vyléčení“?
            Já si myslím, že ani ne, nateklé prsty, změny na mozku, změny na srdci a plicích…o tom se toho rozhodhě moc neříká.
            A zase, ptal jsem se, ale bez odpovědi.
            Co bys udělala v roli premierky ty?
            Vžij se do té role- teď se něco děje- uvědom si, že obládáš jen tenhle stát, takže když nemoc zatajíš, nebo budeš bagatelizovat, tak se o ní lidé dozví stejně ze zahraničí- tedy něco se děje, a ty musíš reagovat.
            Co by se udělala?
            A nakonec, lev a jeho život v kleci.
            Samozřejmě si můžeš sama vybrat, jestli se ti vyplatí to riziko, letět třeba někam na dovolenou, s tím že se tam nakazíš, a zemřeš, nebo budeš invalidní- ale svobodná.
            Nemůžeš ale rozhodovat o druhých- a nemoc je nakažlivá, takže svým rozhodnutím můžeš nakazit někoho, kdo to tak nevidí, a rád si odžije těch 17 let navíc ve zlaté kleci.
            Když někdo kouří, chlastá, přežírá se, nehýbe se- je to jeho volba.
            Ale když někdo ohrožuje i druhé, už to prostě jeho volba není.
            A ještě třeba dotaz- jsou to všetečné dotazy, ale k věci:
            Kdyby existovala možnost, jet třeba do nějakého hotelu, kde by se sešli ti, co mají raději svobodu, a obcházejí ta nařízení, a i personál by je obcházel, a všichni by o tom mluvili, a ten hotel by ta opatření nevyžadoval, a mohla bys tam chodit do bazénu a do lesa a tohle všechno- jela bys tam, mezi ty li lidi, nebo by sis řekla, že raději ne- protože prostě nejsi blbá a víš dobře, že možnost nákazy mezi takaovými lidmi je podstatně vyšší, jak mezi běžnou populací. a jakkoliv sdílíš stejné názory, raději bys tam nejela?

            • Alva

              To je hodně podnětan jaké bych měla odpovědět. A bohužel to neumím několika větami.

              „Nemůžeš ale rozhodovat o druhých- a nemoc je nakažlivá, takže svým rozhodnutím můžeš nakazit někoho, kdo to tak nevidí, a rád si odžije těch 17 let navíc ve zlaté kleci“
              Tahle nemoc jako asi většina virových onemocnění je, vždycky byla a vždycky bude nakažlivá..
              Rozumím tomu, že nemohu rozhodovat o druhých, ale – proč oni mají právo rozhodovat o mně? Pokud si někdo odžije svých 17 let ne ve zlaté kleci, ale ve čtyřech šedivých stěnách (protože i kdyby ty stěny byly ze skutečného zlata, pro život zůstanou šedivé a nudné), mají právo nutit i mě, abych žila pro mně zbytečných 17 let?
              „…. následcíky, co mohou mít- a mnohdy mají, ti „vyléčení““. – Víme to určitě, nebo se o tom jen INFORMUJE v médiích? Jak vědí o těch zmanách na mozku, na srdci a plicích, když mrtvé nepitvají???
              „…strašení, je součást politického využití Kovidu, proti kterému se tak ohrazujete“ – tomu nerozumím vůbec, protože je to naopak. Vidíme za tím hlavně politiku, která se maskuje dojemnou péčí o lidi. A k tomu, že .“to málo, co se straší, dělají média, a to opět pouze z politických důvodů, jak to jako vláda posrala“ – média nestraší málo, ale superpřehnaně a vyloženě si v tom libují. Je-li to z podnětu vlády, majitelů médií nebo samostatné rozhodnutí těcch účinkujících, těžko rozhodnout. Ale jakkoliv vládu nevidím jako našeho anděla spásného, pokud to „posrala“, pak to jde na vrub odborníků, kteřé radili, strašili, vydávali doporučení každý den jiné a často protichůdné a pak (tebou tak uznávaný Prymula) veřejně řekne, že oni jen radili, ale vláda rozhoduje a mohla ODMÍTNOUT. To je tedy jen ukázka podlosti a zbabělosti hlavního epidemiologa. Sorry, ale mně z toho vychází, že on VÍ jak i kdo nebo co za tím je.

              Závěr: Já ti taky rozumím, taky tě / vás chápu, proto jsem to zkusila vysvětlit a rozhodně vám vaše obavy nechci vymlouvat. Pokud to tak někdy vypadalo, bylo to z toho důvodu, že jsem viděla nekonečně větší nebezpečí od politiků (nejen našich) než od viru.

              • Janika

                Alvo, tak 17 let snad zavření nebudeme :-). A nějakou dobu to může být i příjemné. Mně je doma dobře, nenudím se ani chvilku. Je pravda, ze máme velkou zahradu a kousek les. Ale ani doma mi není zle, clovek se tak nějak zklidní. Mám tolik nejrůznějších činností, co bych mohla dělat s potěšením, ze nevím, co dřív. Vsak ono to skončí, ale každý způsob života má svoje půvaby.

                • orinoko

                  Vážně? Tak toho fakt moc nevíš. A bereš to přesně tak, jak nemáš. Flégrovské prognózy žvaní o 20 letech covidových. I kdyby to bylo sedm ran egyptských, tak je to katastrofa.
                  Tvojí zahradu nevlastní každý a hlavně mládež by tvoje hodnocení zhodnotila po svém. NATO, co Ti teď tak dělá dobře , nepotřebuješ žádného Prymoulu ani Flégra. To můžeš udělat o vlastní vůli. Tak laskavě vlastní hodnocení děje nevydávej za potřebné osobní zklidnění každého. Každému se totiž především vyhrožuje ze strany establishmentu. Vyjímám z věci Babiše. On je totiž objektem stejně jako my všichni.
                  Jde o víc, a komu to nedochází, tak už příští rok bude mrd-vola. Duševní určitě.
                  Máš co konzumovat? Nejspíš ano. Ale ta zahrada a kousek lesa Tě-vás neuživí. Už teď se začínají projevovat různé poruchy, které lze úspěšně přikrýt možností denní vycházky. V podnikách produkujících žrádlo dochází ke vnuceným karanténám a řetězení problémů s nutným servisem výrobních prostředků přináší další komplikace. Ale tím Tě fašistický Seznam unavovat nebude. Přímý úder covidem zatím koná svoje. Ještě tak, aby se lidi začali bouřit, že nemají co žrát.
                  Až lidi budou padat na hubu přes následky oficiálních restrikcí, tak dojde ke zlomu kriminality. Fízl je stejně dneska k hovnu, pokud jde o kriminalitu, tím spíše bude na velké kulové později. A ti padlí se začnou rozhlížet, kde je co brát. A zastaví se u Tebe. To bude konec Tvojí zahradní idyly soužití s přeformátováním civilizace prostřednictvím covida.
                  Ale to už o nějakém covidovi nikdo mluvit nebude. Na starosti bude přežití ve válce, která se vede za jiným účelem. A s námi … včetně Tebe … se nepočítá v nějaké relaci přežití.

                  • vittta

                    Hlavně nestraš, klid.
                    Důležité je nestrašit.
                    A propos, nepsal jsem tady, že popírači straší víc, jak panikáři?

                    • orinoko

                      Když Rudá kapela ve Švýcarsku oznámila Stalinovi, že Hitler zaútočí, tak tomu Stalin nechtěl věřit. Ale přitom to hlásil i Stenes a Sorge. Je každého věc, jak naloží s příznaky skutečné chřipky anebo s výkladem plešatých absolventů emerických horrorů.
                      Pravda je pravda, a nějací popírači nebo panikáři jsou jí u výfuku.
                      Krize systému je hotovou věcí. Už leží v prognozách těch, co s ní chtějí naložit po svém. My to víme, oni to vědí. Proto byl do hry hozen covid. Jako lakmusový papírek, jak velkou část populace vyděsí hypotetické úmrtí. A je to napůl. Jako dneska prakticky všechno. Ti podělaní jsou mrtví už teď. Na jatka půjdou dobrovolně. V domnění, že přežijí. O plynových komorách fašoun tvrdil, že se tam jdou dotyční vysprchovat. Voda měla ovšem nějaké jiné skupenství. Víra hory nepřenesla.
                      Ale díky za reakci. Zase spadla jedna šupina.

                    • vittta

                      Tak Stalin by musel být debil, aby si myslel, že Hitler nezaútočí.
                      Kdyby ovšem Stalin fakt debil byl, rozhodně by se nestal gosudarem, nebo jím nezůstal tak dlouho.
                      Ve skutečnosti to s největší pravděpodobností věděl, a tvrzení, že to nevěděl, je jen pomluva.
                      Politicky musel být Stalin především oběť agrese, resp. SSSR , a přesunout k hranicím posraný milion vojáků není otázka hodiny, a jestli máš dojem, že ve své zemi, si může se svými vojáky dělat každý co chce, pak si všimni, co se děje dnes- když si jede dát ruský oficír svačinu Úazem v Rusku, už se tvrdí, že se chystají udeřit na své sousedy.
                      Nakonec, i když sovětská vojska v r. 1941 rozhodně netrpěla přehnanou připraveností, stejně se najde dost těch, co tvrdí, že Hitler Stalina jen předběhl, zaútočit chtěl ve skutečnosti Stalin.
                      Co se padajících šupin týká, já nepotřebuji mít šupiny.
                      Šupiny mají ti, co hrají falešně.
                      A to není můj případ.

                    • embecko

                      Rusove s moznym utokem pocitali prekvapive brzy, uz od roku 1927. Predbezne valecne pripravy zacaly v roce 1929, zrejme na popud zprav od informacniho zdroje v NSDAP, ktery take potvrdil, ze velkoprumysl prestal financovat nemecke lidove strany a za favorita si zvolil NSDAP.

                    • vittta

                      Je zajímavé, jak se z pomluvy stane neustálým opakováním axiom, i když to nemá vůbec logiku.
                      Není prostě možné, aby s útokem Stalin nepočítal- leda by nám historie cosi zásadního tajila, ale není mi jasné, co by to mělo být.
                      Němci na SSSR zaútočit prostě museli, i kdyby Hitler opravdu nechtěl, reálná situace mu už nedávala na výběr.
                      Stalin, jako vynikající politik, tohle vědět prostě musel, už proto, že byl přímo v centru dění.

                    • pacifista

                      Nezapomeňme, že zdědil zaostalé Rusko, Na válku ho musel připravit. Měl málo času, ale udělal toho hodně.

              • vittta

                První chyba je, Alvo, že píšeš o nás, ve smyslu ČR.
                Zkus psát o Evropě, kde nejvíce víme, co se děje, a hned to uvidíš jinak.
                Bude ti to totiž připadat děsně směšné, tyhle tvoje názory, protože je širší pohled úplně postaví na hlavu.
                Zmizí ti z obzoru Prymula, naše selhávající vláda, naše strašící média, a naši selhávající (někteří) odborníci.
                Najednou uvidíš svět, kde jsou opatření horší, strašení větší, vymáhání zákazů tvrdé až brutální, dluhy větší, a počty nakažených právě tak rostoucí.
                Ale nějak nebudeš moci, to na někoho hodit, alespoň ne na toho, koho „znáš“, ovšem jen z médií.
                Zkus to, pobavíš se.
                No a jak to vím, že to má nějaké důsledky…
                No přesně tak, jako ty víš, že to tak není.
                V každém případě je lepší „heronin“ nefetovat, než to zkoušet, jestli všichni ti bojovníci proti drogám nekecají.
                A samozřejmě, nikdo nemá porávo ti v čemkoliv bránit, ale nesmíš u toho nikoho ohrozit, jmenovitě ve vyjímečném stavu.
                A vyjímečný stav není svévole, rozhoduje o něm parlament.
                Jo a Prymula, proč píšeš, že je mnou nějak uznávaný?
                Prymula se tam hodí, je voják, a je odborník, a PŘEDEVŠÍM, není tam nikdo lepší.
                Ten Blatný ZATÍM fakt nevypadá, že by měl Prymulu v čemkoliv převyšovat.
                No, uvidíme, někteří lidé mají svojí cenu, až když jsou pryč, ale mám obavy, že o Prymulovi ještě uslyšíme.

                • Alva

                  Ano píšu o nás, protože žiju tady. Kdybych žila v Německu nebo ve Francii, psala bych o nich. A co na tom záleží? Covid je všude stejný, všude „opatření“, mrtvoly, stejné prognózy, stejně nespolehlivé informace.

                  Nevymlouvej mi a nevysvětluj, co teď napíšu. Nevěřila bych ti to, ani nikomu jinému. Existuje skupina – nepojmenovaná, neznámá – jméno jí bylo dáno globalisté a bez ohledu na to, jak konspirativně to na spoustu lidí působí, virus , „pandemie“ (vyhlášená pandemií snad ještě dřív než překročila hranice Číny), čísla,. a dá se říci bezmála na den přesné předpovědi, kdy virus vytvoří další x-tou vlnu a se skoro přesnými čísly počtu obětí,.
                  tohle všechno, ty zásahy „lidské ruky, resp. mozku“, tedy celá organizace toho celosvětového spektáklu mi tedy neodpovídá chování jakéhokoliv viru či bakterie ani organizování dřívějších epidemií / pandemií,

              • Kamil Mudra

                Alvo, ačkoli si s tebou většinou rozumím v oblastech které mnozí označují za konspirativní, tak téhle tvé argumentaci nerozumím.
                1) O jakých sedmnácti letech hovoříš? Vždyť všechna vládní opatření se pohybují v řádu týdnů. Proč do toho zatahuješ lvy v ZOO kteří to mají na doživotí, naprostá většina z nich se tam narodila a ve volné přírodě by už asi ani nedokázali žít?
                Chápu že se ti nelíbí prognózy o tom že se některá opatření mohou protáhnout i na pár měsíců, ale to stále ještě není o tom že bys měla strávit zbytek života zavřená mezi čtyřmi stěnami. Co by z toho kterákoli vláda měla? Snad na přechodnou dobu ta která by se obávala nějaké barevné revoluce. Ale na 17 let? Nebo na stálo? K čemu by jí to bylo dobré? Vždyť by si tím jen zadělávala na problémy které do té doby řešit nemusela.
                2) Jak víš že ti co publikují informace o postižení některých lidských orgánů covidem, mrtvé nepitvají? U většiny článků které jsem o tom četl se zpravidla vyskytují sousloví „pitvou bylo zjištěno“, „lékaři při pitvě nalezli“ atd.
                3) Souhlasím s tím že média informují až přehnaně a často i neověřeně. Ale to jak přitom do vlády střílí ve mne rozhodně nebudí dojem že by je k tomu jakkoli ponoukala. Spíše bych od ní očekával opak, protože tím zcela evidentně snižují její autoritu.

                Odborní poradci zaštiťující se prohlášením že vláda má/měla možnost jejich rady odmítnout jsou samozřejmě jen trapní alibisté. Takovým nemá smysl naslouchat ať stojí na kterékoli straně „barikády“ protože je vysoce pravděpodobné že si ani oni sami nedokáží za svými radami stát a vyslovují je jen proto že jsou za ně placeni. Ovšem spolehnout se nelze ani na ty kteří publikují v médiích a nekompromisně vyslovují svůj vědecký názor podpořený tituly. Ani oni nemají patent na neomylnost. O laicích čerpajících narychlo „vědomosti“ z médií už ani nemluvě.
                Takže co nám zbývá? Zase jen ten zdravý rozum.
                A ten mi napovídá že když někdo bojuje za svobodu chcát do společného bazénu s odůvodněním že on přece také nikomu nebrání v tom aby se v něm koupal, tak to s jeho způsobem uvažování asi není tak docela v pořádku a o svobodě má podivnou představu. Protože ulice a vůbec všechny veřejné prostory jsou naším společným bazénem ve kterém musíme společně plavat ať chceme či nechceme. Nelze říci: „Vy co se bojíte zůstaňte na břehu a my, kteří se našich chcanek nebojíme, si tu budeme plavat bez omezení.“
                Mnohem racionálnější postup se mi jeví takový při kterém se ten bazén vypustí, vyčistí, napustí čistou vodou a následně se plavci budou chovat tak aby ho znečiťovali co nejméně. Že ta očista zabere nějaký čas s tím už se holt musíme smířit. Ale stále je to lepší než se v té smradlavé vodě plácat a namlouvat si že je čistá.

                • Alva

                  1) Omlouvám se, těch 17 lvích let jste mojí vinou všichni pochopili špatně.Zkusím opravu:
                  „Lvi se v zajetí dožívají v průměru o 17 let více, než ve volné přírodě“ A otázka pak měla znít – „Vyměnili by lvi svůj život v přírodě za 17 let života navíc v kleci!?
                  2) Skutečně jsem o žádné pitvě nic neslyšela ani nečetla, jen x-krát že se pitvy nedělají. Takže ano, uznávám, že to může být jednou vyslovená domněnka, která 100-krát opakovaná se stala faktem.
                  3) Tady se ale prakticky shodujeme.

                  Odborní poradci – “ Takovým nemá smysl naslouchat ať stojí na kterékoli straně „barikády“ protože je vysoce pravděpodobné že si ani oni sami nedokáží za svými radami stát a vyslovují je jen proto že jsou za ně placeni“.
                  Prvním a hlavním „poradcem“, kterému bylo nutno a přímo přikázáno (jako „veliteli“) naslouchat vládám i „lidu“ byl MUDr. Prymula. Odborník s velkým O – epidemiolog.
                  Stačí nahlédnout do Wiki a zjistit náplň práce epidemiologů.
                  „Práce epidemiologů, zabývajících se ať už přenosnými nebo nepřenosnými chorobami, v sobě zahrnuje zkoumání vzniku nemoci, výběr vhodné studie, sběr a analýzu dat s ohledem na vývoj statistických modelů, sestavení hypotézy a sepsání závěrů do článku uveřejněném v odborném časopise“.
                  Epidemiolog Prymula pravděpodobně má rozsáhlé medicínské znalosti. ale „terénní“ zkušenosti nulové Vyšetření konkrétního pacienta – nula. Stanovení diagnózy – nula, Zhodnocení pacienta s přihlédnutím k nejrůznějším kontraindikacím – nula, léčení – nula, odpovědnost – nula.
                  Článků a statí uveřejněných v různých odborných publikacích bude mít jistě množství.
                  Ale budou výsledkem jeho práce, která spočívá v číslech, tabulkách, grafech a statistikách, tedy to budou zas jen ta čísla, tabulky ……
                  Epidemiolog MUDr. Prymula není LÉKAŘ v pravém smyslu toho slova, ale ÚŘEDNÍK.
                  A proto i jeho rady mají k medicíne a zdraví hodně daleko.

                  • vittta

                    Jeho rady mají zabránit šíření epidemie.
                    Na léčení samotné nemoci jsou tady jiní.
                    Když budu puntičkář- víš jistě, že by lev měnil pravidelné žrádlo, lékařskou péči, a 17 let života na víc za těžký život v divočině?
                    To mi přijde jako argument, kdy lev by to samozřejmě nechtěl, protože miluje svobodu víc, jak cokoliv jiného.
                    To ale nevíme, a co se týká lidí, život ve svobodě, v podobě toho lvího, tedy neustálý boj o cokoliv, a pak předčasná smrt, pak pochybuji o tom, že by po tomhle někdo vysloveně toužil.
                    Lev nezná svobodu, jak píše Kamil, a za svobodu může považovat to, že se válí ve výběhu, mu určeném.
                    My svobodu také neznáme, to bych rád podotkl.

                    • Alva

                      Mohl bys mi jako ukázku vysvětlit, jak zabrání šíření epidemie např. nedělní uzavření všech prodejen?
                      Vedlejší efekt toho bude, že v těch obchodech bude v sobotu a v pondělí lidí víc, tedy větší možnost nakažení.

                    • vittta

                      Zde se předpokládá, že v sobotu a pondělí bude víc narváno.
                      Při mém osobním průzkumu se to nepotvrdilo.
                      Narvané obchody více jak jinou sobotu (pondělí jsem nezkouel) jsou jen spekulací, nebo, chceš li, strašením.
                      Objektivně jde o sociální distanc, pokud nebudou obchody v neděli otevřené, lidé nikam nepůjdou- a to není spekulace, to je FAKT.
                      Jen upozorňuji, že za komunistů se zavíralo v sobotu ve 12 a neděle byly zavřené, v mnoha západních zemích jsou zavřené neděle běžné, takže se neděje absolutně nic, jde opět jen o strašení něčím, co jinde je běžné.

                  • pacifista

                    Prymula je profesor a učí na VŠ. Krom toho má a měl mnoho funkcí ve světových zdravotních organizacích, když to mám tak napsat. Přiznám se. že jsem všechna jejich jména četl, ale hned jsem je zapomněl. Nemyslel jsem si, že budou důležitá.

                  • orinoko

                    Opět skvělé, tleskám. Jde to k jádru Prymoulova pudla. Prymoula je transmise, popřípadě převodová páka různých rychlostí , jak děsit paka. Na Slovensku to jde do otáček, ale také je odsud velmi zřetelné, kdo je tou nejposranější entitou pulzujícího života v rámci pulzní krize. Na Petržalce jsou k vidění obří kolony aut, které se nehýbou. Vyšetřovaní se sami poslušně zařadili do fronty konformismu jakéhokoli strašáka. S ohledem na bouráky je jasné, že nejpodělanější částí společnosti je tzv. střední třída, která se chvěje o vlastní statut a komfort, přičemž ten je většinově tvořen dluhem stejně , jako je tomu v případě tzv. emerican dream. Kdyby bylo třeba hajlovat, průběh bude stejný. Dneska je v chrámech konzumu zavřeno, včera covidově nabito. V rámci prevence předcházení. Aktéři? Ta samá část společnosti. Jde o nejlépe manipulovatelné lidské trosky , které o sobě ovšem mají vysoké mínění. Něco na způsob celebrit. Ordinace v Růžové zahradě je jejich styl života.
                    Ale zpět k Prymoulovi a Čížkům. Včera jsem si nestačil zapisovat, co mě v souvislosti s Covidem napadalo. Tak například:

                    Čížek vyběhl z lesa a radostně volal: Právě jsem hodil bobek.
                    České informační prostředky vzápětí poté celý národ informovaly, že se přemnožila spárkatá zvěř.

                    Zatím nemusíte mít úplně hrůzu z probíhající šarády. Zatím se totiž úplně nejdříve testují persony, které si oblíbíte. Aby vás podobně jako kdysi Hitler jinde vyvedli z marasmu a nejistoty. Zároveň se testuje ve druhém plánu, jak vás zmáknout na potřebného kandidáta při příští volbě prezidentisty. Prymoula se poroučel, protože nazdal, že se stal krizovým manažerem a vlastně i jaksi předsedou vlády. Zelení mozci mají něco takového v přirozené výbavě. Poslouchat a konat. Házet bomby. Koho ale Prymoula vlastně poslouchal? – Farmaceutická lobby a její emerický protektor. Bohorovná součást světa.
                    Důkladnost, s jakou Alva bere jednotlivé kousky skládačky, jde mimo mě, jsem bordelář. Je ale dobře, že to aspoň jeden z tisíce udělá.
                    Ostatním zůstávají fronty na Petržalce jako výraz submisivity, jemuž se hezky po orwelovsku říká svoboda.

                    • vittta

                      No a- takový dotaz- ty jsi byl včera nakoupit?
                      Pokud ano- co jsi viděl?
                      Já si dal tu práci, a šel do Kauflandu, i nějaké Delvity, jinak nakupuji v takové malé české samce v takovém nedalekém městysi, Eso se jmenuje, a je tam i řezník hned vedle.
                      Tak tě uvedu do obrazu, u nás žije asi 40 000 lidí.
                      Takže ESO- před nakažením- jak byla klika, déle se stálo u pultu s uzeninami, nyní- úplně stejné.
                      Řezník- před- volno, nyní- volno.
                      Kaufland- před- nechutně narváno většinu dne, fronty u kas jako hovado, nyní- volno, šel jsem rovnou ke kase, v průběhu epidemie vesměs u kasy max. 3 lidi.
                      Bývalý Spar, asi to je delvita- před nákazou- více méně volno, málokdy se čekalo u kasy- nyní- volno, lidí v obchodě méně.
                      Schválně mi to zkus nějak vyvrátit, leda že bych byl svědek kovidův, a vše si vymýšlel.
                      Ještě je dobré dodat, že jak Kaufland, tak Spar, jsou součástí nákupní zóny, takže žádná lokální osamělá prodejna.

                    • vittta

                      Všimni si že moje FAKTA už zůstanou jen s mínusy, zatímco já reagoval.
                      Vystrašení odpůrci Kovidu, vidící na každým rohem- dle orientace- Číňana, Amíka nebo Žida, nebo nyní novinka- vlastenecké kruhy si našli Prymulu, jako symbol nějakého útisku, což je v porovnání se zahraniční buzerací vysloveně komické.
                      Odpůrci Kovidu jsou vydění k smrti, že budou zavření do smri v kleci, a ta smrt je po čertech daleko, protože Kovid buď není, nebo sice je, a jak u toho člověk nemá (výčet asi 1000 nemocí), tak prostě nezhebne a nezhebne.
                      Já jsem zvědavý, se zájmem to sleduji- jak dlouho Prymula kavárně a kolaborantům postačí na to , aby jím děsili, jinak republice loajání občany.
                      Sluníčkářům se povedl vynikající tah, dle mého i svým způsobem náhodně, a to v osobě jednotlivce najít nepřítele a vinníka všeho, takže už nikdo nemluví ani o pravici, ani o levici, ani o migraci, ani o Bruseli, ani o Rusku a čemkoliv jiném, ale jen a jen o Prymulovi.

                    • vittta

                      Ani bych se nedivil, kdyby pak antikovidovci volili Mináře, když jim slíbí, že je zachrání před Prymulou, a otevře jim v neděli kauflandy.

                    • pacifista

                      U nás je nejblíž Billa má dnes v neděli otevřeno. Na Slovensku prý ti co se nechají dobrovolně otestovat nebudou muset být nuceně doma. To bych viděl jako příčinu těch kolon.

                    • Kamil Mudra

                      Při zavádění jakýchkoli pravidel hraje velkou roli jaké chování u lidí předpokládáš.
                      Racionálně uvažující člověk, s vědomím že bude v neděli zavřeno, přihodí během týdne do košíku to či ono navíc a ten nedělní prostor pro nakupování ani nepotřebuje. Tedy se ani nevrhne do obchodu v sobotu aby tu neděli nějak „nahnal“ a nenavýší počet nakupujících. Tak jsme to přece dělali za socíku běžně a nepřišlo nám na tom nic divného, protože jsme respektovali že i prodavačky si tu volnou neděli zaslouží.
                      Dnes, když lidi najednou o tu možnost nedělního nákupu přijdou, tak se tím cítí omezeni ve své svobodě nakupování, nějaké potřeby prodavačky jsou jim ukradené a chtějí mít to své pohodlí spočívající v tom že během třeba pátečního nákupu nemusí na neděli myslet.

                      Ale co se koronavirových opatření týče, tak se domnívám, že Poláci k tomu přistoupili racionálněji, protože do svého rozhodování zahrnuli i tu méně racionální část populace jejíž neexistenci nemá smysl si namlouvat. Je tedy lépe rozprostřít tu množinu nakupujících v čase a tím snížit počet potenciálních kontaktů, protože o to především v prevenci jde.

                    • vittta

                      Ten odkaz Alvo má jednu takovou nevýhodu.
                      Je to jen tvrzení.
                      Autor to nijak nedokazuje.
                      Dokonce ani na té fotce nejsou žádné fronty vidět.
                      Tedy jen žvást.
                      Já netvrdím, že třeba v tvém bydlišti bylo v sobotu narváno víc jak obvykle, ale u nás tomu tak nebylo, ale opět- netvrdím, že další sobota nebude katastrofická- nic méně tomu moc nevěřím, protože kolikrát si právě tohle lidé řeknou (tam bude narváno) a už proto tam nejdou, nikoho totiž nebaví dlouho čekat.
                      Někdy je také přání otcem myšlenky.
                      Tedy když byl plný kšeft třeba v červenci, nikomu to nepřišlo divné, ale když je plný kšeft teď, určitá část lidí v tom uvidí důkaz, že to vláda ZASE posrala.
                      Moc nechápu, proč by se Češi neobešli bez nedělního prodeje, že jako nemají čerstvé…čerstvé jogurty, nebo čerstvé smradlavé salámy z Kaufu, nebo třeba máslo?
                      To dost pochybuji.
                      Tady článek z června, jak na tom byly tehdy evropské země s otevíračkou.
                      Na některých je zhoubný vliv Prymuly a téhle vlády dost razantně vidět.
                      Jde o to, co je v tvém odkazu, konkrétně tohle:
                      „Možnost kontaktu a šíření viru se tímto nesmyslným příkazem pouze zvýšilo. Je tato česká cesta, která popírá i jednoduchou matematiku opravdu nejlepší? Nebo jsou některá vládní nařízení naivně hloupoučká“
                      Česká cesta není nijak neobvyklá i jinde- a bez kovidu.
                      https://tn.nova.cz/clanek/zavrene-supermarkety-i-v-nedeli-takto-je-to-v-evrope-anketa.html

                    • vittta

                      Po pravdě řečeno, dovedl bych si představit lepší argumenty, než zavřené kšefty v neděli.
                      Z nějakých ne úplně jasných důvodů omezili pošty a úřady, kam by ti, co jsou vyděšení, moc nehnali, takže by tam bylo (asi) poloprázdno- a ještě bych udělal ty úlevy, co udělali, že se posunuje platnost STK a řidičáků a tak, to je dobrý nápad, kdo nechce, mezi lidi nemusí.
                      A ty holiče a maséry, a pedikéry a tyhle, to také asi není úplně geniální…
                      Našly by se kraviny, ale kecá se zrovna o tomhle, což je pozoruhodné, protože to se vlastně dá snadno vyvrátit, když má někdo zájem.
                      No, kadeřníka člověk nepotřebuje každý den, ale nakupovat TEORETICKY JO, tak asi proto antikovidi o tom furt melou.

              • pacifista

                Nikdo neví co bude. To za prvé. Pak ještě dodám, že pokud nebudou stíhat nemocnice, dají to všichni sežrat AB. Volby, za vlády opozice a mainstreamu to by byla teprve totalita a na demošky zapomeňte. Jde Alvo o svržení vlády. To proto ten Coronavirus jako zástěrka.

                A nyní něco pro pochybující. V DD kde pracuje moje snacha měli tento týden jeden den 4 úmrtí a druhý den 2, dál nevím, ale je prý to prolezlé ve všech patrech. V nemocnici jim řekli, že pacientů mají moc (nyní použiji volné převyprávění) aby zohlednili ¨šance nakažených a poslali jen ty perspektivní.

                • Alva

                  Jde o svržení vlády?- Možná, vyloučit se to nedá. Ale – to ve všech zemích lidi hodlají svrhnout vládu?
                  A jak tak jeden pozoruje, Češi by jásali nad svrženou Babišovou vládou jen pokud by ji niděli v TV v přímém přenosu. Že by se zvedli z kanape a šli svrhávat vládu, tomu nevěřím.

                  • vittta

                    Věc neběží tak, že NĚKDO organizuje NĚCO globálně.
                    Spíše si myslím, že se NĚCO stalo, a každý to využívá- zneužívá, po svém.
                    Tedy příčina není plánovaná, plánovaný je jen následek, a to ještě s možnou zásadní chybou, protože už se v těch plánech ta nemoc jako taková, vůbec neobjevuje.
                    Celé mi to připadá- když tě tak čtu, že tě někdo nějak přesvědčuje, abys přestala věřit ve spiknutí, ale začala věřit v kovid.
                    Ve skutečnosti tě tady já, ale i jiní přesvědčují, že není třeba věřit ani jednomu, ale že je dobré si uvědomit, že opatrnost je na místě, a dodržovat tak nějak né úplně hystericky, vládní nařízení, i doporučení.
                    Tomu se stejně nevyhneš.
                    Nikdo ti tvůj pohled nebere, mám pocit, že je ti brána ta víra, protože své názory neumíš obhájit.

                    • Alva

                      Ale já na Covid věřím. Věřím i na bakterie a plísně.. Nevěřím jen politikům a jistým „odborníkům“, kteří pomocí Covidu realizují nějaké své jiné zájmy – (ekonomické i politické) a tím tedy nevěřím ani jejich slovům, když plebs přesvědčují, že se jim jedná výhradně o jeho zdraví. To je celé.

                    • pacifista

                      Primulovi jde o nastavení pravidel pro epidemii, tak jak to učí na fakultě a zároveň aby vyšel vstříc Andrejovi. O dalším se můžeme bavit pak.

                    • vittta

                      Ale tak co navrhueš, Alvo?
                      Jak by sis představovala „život s kovidem“, když na něj věříš?
                      Já se na to pořád ptám, úplně každého, jasně, takhle jsem se pohádal i u Pana Bavora, když se ptám, a ptám, asi jsem tím ptaním otravný- protože kritizovat umí každý, ale jak by „to“ někdo dělal, už se neřekne.
                      Všimni si, že jsem už asi „1000x“ jsem napsal, co bych dělal já, na místě jakéhosi hypotetického diktátora a také jsem napsal proč.
                      K tomu se nikdo nevyjadřuje, dostanu nějaké mínusy, že bych to asi dělal na hovno, nebo že jsem debil- ale jak by to dělal každý, kdo se současným stavem nesouhlasí, jsem se nedozvěděl.
                      Ty nezpochybňuješ kovid- já zase nezpochybňuji politické pletichy a čachry.
                      Já jenom tvrdím, že je mi na háku, kdo jak pletichaří, protože ať tak- nebo onak, nejprve se musíme nějak zbavit toho kovidu, protože- opakuji 10 tisící, nakažený člověk prostě nepracuje, a nakazí ještě v práci další, takže nakonec nebudou pracovat ani oni, a firma stejně zkolabuje.
                      A nějaké následky pak ÚDAJNĚ jsou, to už jsi zpochybňovala, no, ÚDAJNĚ, ale myslím Kamil psal, že to bylo po pitvách, jasně, jsou to jen takové střípky, nějaký článek tamhle, nejaký kec tady, ale o tom to přeci je, pokud konspiruji, že vir je umělý, pak jeho „prací“ může být právě tohle- tedy snížit průměrný věk.
                      Všimni si, že i když jsi příznivkyně konspirací, tady se lišácky ptáš, jak to vím, s těmi následky.
                      Takže vlastně zpochybňuješ jeden z celkem pravděpodobných důsledků případného naplnění konspirace, dokonce ani tebe nezajímá, jestli následky jsou, nebo nejsou- a nikdo ti toho víc neřekne, než střípky, a kdyby ti to říkali, že budeš mít v prdeli plíce a srdce a mozek, no tak ještě řekneš, že straší.
                      Lidé jsou divní tvorové, ti povím, Alvo.

                    • vittta

                      Mě to celé někdy přapadá takhle- tohle se mi stalo před pár vteřinami.
                      Tak moje labuť připravuje snídani, a chce, abych uvařil nějaký čaj.
                      Ptám se jaký, a ona řekne, že je jí to jedno.
                      Tak sáhnu do linky, a po náhlém vnuknutí důležitě prohlásím: (čumím na ten pytlík,samozřejmě)
                      Co kdybych udělal Dian Hong Jin Zhen? (to tam je napsané)??
                      A ona bez emocí, že tomu nerozumí, ať udělám co chci, a ještě přidá, že to je to samé, jako když se jí ptám na nějaké týmy, když něco sázím- kde stejně laškovně prohlásím, co si myslí, jestli by ti „hong pong ping“ mohli porazit „ping ming pa“.
                      Pro jistotu upozorňuji, že se v čajích, ani těch týmech, absolutně nevyznám, ale dělám si prostě kozy, ještě se u toho důležitě tvářím.
                      Kolikrát už mě napadlo, jak je možné, že jí to nenapadne, když to je prostě jasné…..no a takhle mě možná mnouzí nechápou ani tady, i když tady si legraci nedělám, no ale také si myslím, že je to přece jasné, co píšu.

                    • Alva

                      @vittta
                      Co navrhuji a jak si představuji „život s Covidem“?
                      Už jsem se k tomu před časem vyjádřila – vydávat doporučení a nechat na každém, jak a do jaké míry je bude dodržovat. Nakonec jde přece o náš vlastní zájem a pokud děláš něco dobrovolně, děláš to důkladněji a svědomitěji, než nařízeným drilem. (Např. kdo si myje automaticky ruce po příchodu domů, nebo před přípravou jídla, bude to dělat bez ohledu na Covid. Kdo ne, příkaz ho k tomu nedonutí.)
                      Jenže to jsi odmítl a jiná vysvětlení, univerzálně přijatelná pro všechny prostě neexistuje.
                      A „život s Covidem“ si představuji tak, jako život s každou více či méně nakažlivou nemocí. Nemoci tady byly, jsou a zůstanou. A ty následky? Jistěže nějaké mohou být a jistě i jsou, ať už se pitvá nebo ne. Následky žádná pitva neovlivní, ale —- jsou ty následky na srdci, mozku, plicích opravdu jenom po Covidu? Nemohly se vyskytovat po každém jiném zápalu plic? Víme to my, laikové? Nevíme, protože nás nikdy hromadně, celostátně neinformovali. Nebylo proč. Přitom to není a nebylo žádným tajemstvím, mohli jsme se kdykoliv jakéhokoliv lékaře zeptat. Udělali jsme to? Byl k tomu důvod? Proč je to tedy teď zrovna u Covidu přímo nevyhnutelné?

                    • vittta

                      Hmmm, no dobře, ale jaká by byla ta doporučení?
                      A teď jsem zvědavý na odpověď.
                      A prakticky jsou česká nařízení do značné míry jen doporučeními.
                      Nevšiml jsem si totiž, že by je někdo vymáhal v tom slova smyslu.
                      A mezi námi, když tak často píšeš o blbých nápadech vlády- dovedeš si představit situaci, kdy by vláda doporučila nosit do obchodů roušky, protože se někdo může nakazit, či může někoho nakazit- a někdo by chodil bez roušek?
                      Upozorňuji, že by to byla zásadní menšina, tak 20%.
                      Rvali by se lidé jako psi, Alvo, to by fakt byl blbý nápad.
                      Rozumíš, v hospodě by to třeba každý neměl, ale tam nikdo chodit nemusí, ale do obchodu…tam se pro žrádlo musí.
                      A mytí rukou myslím nařízeno není, určitě ne doma, takže si můžeš vybrat, dokonce tě nikdo ani nenutí, mít doma roušku.

                • orinoko

                  Já byl kdesi v nemocnici a žádnou prolezlost jsem nikde neviděl. A to má jít o statisticky velmi zasažené místo. Pokud je něco žádoucí, tak je to tzv. promořenost. Ovšem čím, že. Jedna moje známá už mi přestala odpovídat. Nejdříve plkala, že tam u ní /jinde/ běhají ve skafandrech jako na Moonu, pak už to nebylo tak horké, a zvenčí to vypadá , že se tam vůbec nic neděje. Žádné záchranky, žádní černí havrani. Personál je ovšem instruován, že si pro něj v případě vybočení přijede STB.
                  Klasika – přejezd Kassandra.

              • pacifista

                O těch následcích mohou vědět právě od těch uzdravených. Jestli je to pravda.

      • orinoko

        Kterých? Těch režimních?
        Takový Prymoula už plánoval pálení lidí. Jak vypadá statistika úmrtí, a jak bude vypadat tato společnost, až jí ještě jednou položí na lopatky kvůli švábu na mozku? Lidi na ulici, zavřené podniky, dluhy, exekuce, sebevraždy. To nikdo neřeší. Ale jinak je to v poho.

        • vittta

          Podle mě je jedním ze zásadních a důležitých opatření při každé epidemii, co se případně bude dít s mrtvými.
          Tedy vytipovat místa na hromadné hroby, či masové pálení mrtvol, zjistit kapacitu krematorií…
          To není žádná zbytečnost, to je nutnost toto připravit, rakve, a další věci.
          Zatím se neumírá, ale kdyby každý den umřelo jen o 100 lidí víc jak je obvyklé, říká se kolem 300, tak by jich bylo 400, tak by to prostě způsobilo nemalé potíže.

          • vittta

            Tedy tady si myslím, že je nesouhlas ukázkou hlouposti.
            Ti, co tomuhle dali mínus dali na srozuměnou, že nemají páru o vedení a organizování civilní obrany pro mimořádné situace.
            Likvidace mrtvých je jedna z naprosto zásadních věcí, už proto, aby se nešířila další epidemie, a věru není pohled na hnijící mrtvolu dobrý, pro udržení vysoké morálky obyvatelstva v těžkých časech.
            (mávám znechuceně rukou) s váma by se to pracovalo, být fakt nějaký průser!

            • embecko

              Pokud si to jeste pamatuji z vojny: max 50 x 5 x 4 metry, mrtvi max ve 3 vrstvach, prolozenych vapnem, ale nikdy z piety nepokladat nohy na oblicej. Optimalni na svahu lehce z kopce, na hornim a dilnim okraji hrobu 2 vytokove otvory.
              Tohle je stara vesta, znama uz od Napolijona, kdy vznikaly epidemiologicke predpisy- a od te doby se toho pro polni podminky moc nezmenilo.
              Kdysi se u usti tech vytokovych sachet sazely stromy- ted uz asi neexistuji, ale jeste v 60. letech bylo mozno videt pole s dvema osamelymi stromy cirka 20-30 metru od sebe (nekdy stal uz jen jeden)…tak to byly (mozna uz jen pozustatky) masovych hrobu.
              Tem, co ti dali minusy, asi skoncily slevy v Kaufaci..

              • vittta

                To jen čumím, tady se píše, jak jsme usnuli v CO a nácvicích kritických situací, ale myslet u toho na mrtvé je faux pas.
                Zavést CO, tak bude většina lidí prostestovat, jako se píčovalo tehdy.
                Ale pamatuješ si to lépe jak já, já jen vím, že je třeba mít vytipovaná místa, zajištěnou techniku,vápno, případně nějakou spešl hořlavinu, kdyby to jó bylo v prdeli, a muselo se hromadně pálit.
                Zásadní záležitost.

                • embecko

                  Mrtvi kazi zazivani.
                  „mít vytipovaná místa“
                  Z hygienickych duvodu optimalne v lese, to se ale kvuli korenim (obtizne kopani) nedela. Takze v ceskych podminkach nejlepe okraj pole (aby se okolo moc neoralo), co nejdale od vesnice a vodoteci, na spadu smerovanem od obvykleho toku spodnich vod (na kopci nad vesnici kopat na odvracene strane).
                  Je to jen par fyzikalnich podminek, ale jak vidis z diskuze, ani zakladni epidemiologicka opatreni na ulicich lide nechapou. A to jsou jen 3 podminky: rousky, odstup a desinfekce rukou, nic vic; chtit po nich predstavu, kde by mely byt umisteny hroby, to je pro ne uplne sci-fi. Uz samotna predstava hrobu je tfujky-tfujky.

      • Alva

        15 tisíc za den nejsou nemocní, ale nakažení. Dost podstatný rozdíl. Kdyby lidi tušili, kolik mezi nimi je nakažených, tedy „nemocných“, asi by hromadně páchali sebecraždy a pan profesor by se konečně těch hromad mrtvol dočkal.

          • Alva

            Máte pravdu, rychleji jsem psala, než přemýšlela. :-) Dék za opravu, je to tak.

        • embecko

          Tak zas tak velky rozdil to neni, protoze pro nemoc neni definice (jen pro zdravi, dle WHO). Epidemiologie nahlizi na prenasece jako potencialne nemocne lidi, nebot kdyby to tak nebylo,pak by se obrana pred prenaseci (bacilonosici) musela povazovat za protizakonnou sikanu zdraveho cloveka. Ma-li clovek v sobe tasemnici a nema problemy, je nemocny, anebo zdravy? Zdravi je subjektivni kategorie, ale nemoc uz ne, ta se da urcit i objektivne, bez vyslechu pacienta.

          • Peter Matej

            Chybovosť PCR testov spočíva v tom,že indikujú pozitivitu na vírus aj tam,kde sa vírus nenachádza.

          • Alva

            Víš jak zní „lékařský bonmot“? Zdravý člověk je jen špatně vyšetřený člověk. Dnes to znamená, že pacienty si můžeme „vyrobit“ kdykoliv a v jakémkoliv počtu.

            • embecko

              A media jsou zas tak daleko, ze mohou zatajit jakoukoliv epidemii.
              Tudy se asi nikam nedostaneme, rekl bych…

            • pacifista

              S tím mám osobní zkušenost. Protože jsem byl špatně vyšetřený, byl jsem zdravý.

  4. Janika

    Libilo se mi, co řekl o politicích, ze v těžkých časech je důležité, aby byli morální. To znamená nebát se zavést tvrdá opatreni, i když je samotne to bude stát krk, ale zachrání tim lidske životy. Kdyby to Babis udělal, nedošlo by k tomu, co vidíme dnes. Takže lidi by tomu nevěřili a stalo by ho to funkci. Kdo by dokázal takhle jednat…

    • pacifista

      ANO, STÁLO BY HO TO FUNKCI. A TI CO BY PŘIŠLI PO NĚM BY TO ZASE DOHNALI, TVRDÍC, ŽE ZENŘOU JEN TI NEPERSPEKTIVNÍ, ALE RKONOMIKA BUDE ZACHRÁNĚNA. PAK JIM SEM FOUKNOU NĚCO TVRDŠÍHO, ABY EKONOMIKA ZACHRÁNĚNA NEBYLA. VŽDYŤ PRÁVĚ O TU JDE. PARDON, NEVŠIML JSEM SI VELKÝCH PÍSMEN A PŘEPISOVAT SE MI TO NECHCE.

    • orinoko

      Doporučuji Stínadla. Ale bacha na Bretschneidery v oknech.
      Jinak na procházku je dobrá také kanalizace. Tam se covidovi nedaří.

      „Dobrý den,“ pozdravil u v chodu do domu. „Jdu vám zkontrolovat komín, jestli je v pořádku. Jmenuji se Covid 19.“

    • Kamil Mudra

      Jestli máš psa tak můžeš. On ti snad nikdo ty metry přeměřovat nebude, když to nějak extrémě nepřeženeš. :-)

        • Kamil Mudra

          Tak ho zkus vzít na vodítko a vydávat za nějakou neznámou psí rasu. Těch už je dnes tolik že se v tom snad ani policajti nevyznají. Vždyť víš co se říká: „Potmě každá kráva černá.“ No a v tmavých uličkách….

    • pacifista

      Jako bych to řekl já, zakázané ovoce nejvíce chutná. Zrovna včera večer jsem na to myslel.

    • Alva

      Já procházím téměř liduprázdnými ulicemi za dne, což mě ale naopak trochu deprimuje. Mám ale štěstí, že jsem nespolečenský a nekomunikativní typ, takže návštěva psychiatra v nejbližší době nehrozí. :-)

  5. orinoko

    Odjinud. Reakce na mě:
    Dobrý den, majore Covide

    Celý svět slyšel tu zprávu
    Celý svět schoval hlavu
    Celý svět nehnul se od mobilu
    A schoval nos i bradu za roušku!

    Dobrý den majore Covide
    Tak už jsme se dočkali
    Celý svět potkal se s virem
    Lidé si už více ruku nepodali

    Vyřiďte prosím na měsíci
    Vyřiďte mezi hvězdami
    Co chceme všichni dneska říci
    Že přijdem brzo za vámi

    Já to tak zazpívat nedovedu
    Za rouškou chvěje se mi dneska hlas
    Máte prý majore devatenáctku
    A svět je mladý podle vás

    Vyřiďte prosím na měsíci
    Vyřiďte mezi hvězdami
    Co chceme všichni dneska říci
    Že přijdem brzo za vámi!

    • Kamil Mudra

      S výjimkou refrénu – chtělo by to procvičit se v rýmování. :-)

  6. Peter Matej

    Nechcem znižovať odbornosť prof.Flégra,ale on nie je ani virológ ani epidemiológ.Je hlavne uznávaným parazitológom,ktorý sa primárne zaoberá výskumom parazitárneho ochorenia – toxoplazmózy.Túto chorobu spôsobuje prvok Toxoplazma gondii,konečným hostiteľom ktorého je mačka a mačkovité šelmy.Ochorenie je nebezpečné najmä pre tehotné ženy,lebo spôsobuje časté aborty,predčasné pôrody,deti sa rodia s poškodeným zrakom a mozgom.Okrem toho je p.profesor aj evolučným biológom čo znamená,že sa venuje vývoju(evolúcii)živočíšnych druhov až po dosiahnutia úrovne súčasnej biodiverzity.Venuje sa aj metodológii vedy a štatistike.Je to určite významný vedec akých je málo,no v iných oboroch ako virológia,či epidemiológia.

  7. orinoko

    Jan Ámos Komenský potkal profesora J. Flégra. A velmi důrazně mu kladl na srdce: Lepší nežli za ženščinami povětrnými se honiti jesti – plodníkem svým řádně zatřásti.

    • vittta

      Má to snad nějaký kontext, snad nechceš vyjímat nějaká slova, jako to dělají sluníčkáři.
      Dobře víš, jak to myslí, a mluví prostě tak, jak mu zobák narostl.

      • orinoko

        No právě. Do tý jeho držky chybí vizuálně právě ten zobák. Hned by to bylo srozumitelnější. Nějaká podobná svině s píšťalkou nás kdysi podjebla ve fotbale dost fatálním způsobem. Byl to jakýsi Colina – od pohledu ksicht na ránu pěstí. A ten se pak vyjadřoval, že Češi nemají smysl show.

        • vittta

          Důležitá ve skutečnosti není ta držka, ale hlava.
          Zrovna tady bych ocenil, kdybychom používali tu svou.
          Tedy víme, že šílený profesor poněkud přehání své výlevy, nic méně obsahově může být zatraceně blízko pravdě.
          Nemusí, a doufejme, že ani nebude, ale někteří lidé by se na vědomí brát měli.
          A tenhle Flegr mezi ně patří.
          Tím nemyslím mu bezmezně věřit, ale prostě ho brát na vědomí.
          Takový Hnízdil zase není pro braní na vědomí ničím zajímavý, abych uvedl opak.
          Ale četl jsem i popírače…no, ani nevím jména, kteří také stáli za úvahu, nic méně mým pohledem je politicky nemožné, opatřením se vyhnout, a tak je lepší, je dodržovat, už pro tu možnost, že pravdu může mít zrovna ten Flegr.

  8. vittta

    Něco fakt srandovního pro fainšmekry:
    Tentokrát jsou slova víry, tolerance a odpuštění, a jednoty francouzkého národa, loajality k republice a tyhle záležitosti- obzvlášť silná, a nesmlouvavá.
    No, tak uvidíme, kdy se tam bude zase vraždit, a jestli se najdou ještě silnější, a láskyplnější slova, která vyjádří žal a nedílnou jednotu francouzkého národa.
    https://www.seznamzpravy.cz/clanek/vysvetlete-mladym-principy-islamu-zada-nicesky-biskup-muslimske-spoluobcany-126921#seq_no=3&source=hp&dop_ab_variant=0&dop_req_id=iXVOhN4BUfi-202010311355&dop_source_zone_name=zpravy.sznhp.box&utm_campaign=&utm_medium=z-boxiku&utm_source=www.seznam.cz

  9. vittta

    Kolaborant a manipulátor posuzuje dějiny Československa.
    nepřekvapí, že jde o Chartistu s disidenta, jejich persekuci komunisty se dívím čím dál méně.
    Autor ve svém článku mlží, až vysloveně lže, i když Československo evidentně fungovalo, a to v porovnání s jinými evropskými státy třeba i v oblasti práv menšin, a to jak před válkou, tak po válce.
    Nabývám dojmu, už delší dobu, že Pražské jaro bylo řízeno německými revanšisty, a jeho cílem bylo ve skutečnosti rozbití Československé republiky.
    https://hlidacipes.org/jan-urban-sen-o-ceskoslovensku-byl-vzdusnym-zamkem-pro-krasne-pocasi-stal-na-mytech-a-sebestrednosti/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu#dop_ab_variant=444951&dop_req_id=zQWmcsOQzoj-202010311645&dop_source_zone_name=hpfeed.sznhp.box

  10. orinoko

    Kdo můžete, pusťte si teď ZOOM v tv kraksně. Běží tam o peníze.

  11. orinoko

    Tam nahoru se to už nevejde , takže sem.
    Já osobně chrámy konzumu navštěvuji dost výjimečně. Dávám přednost českým prodejnám, byť někdy dražším. COOP, Flop, popř Penáč, Billa. Ale jezdím kolem těch obřích, třeba právě k té nemocnici. Anebo na jídlo od okna, které ovšem můžu konzumovat na místě. … Bez piva. To si musím koupit o kus dál právě v COOP, do Kaufu naproti bych pro něj skoro zásadně nelezl. A když jedu okolo, tak vidím, jak tam nově přijíždějící mají problém zaparkovat, což není běžné. Pivo si otevřu nedaleko na lavičce a chlastám ho veřejně. Ještě žádný policajt nepřijel. Já tam nesedím za účelem chlastání, ale napití se po jídle. Pivo nemám v žádném pytlíku, jako nějaký American Idiot. .
    Manažeři parazitismu mají problém s evidentním úbytkem konzumu, a už spekulují – lidé přestali utrácet, ale neumějí šetřit. Z jejich newspeaku plyne, že by rádi, aby čmrdlíky ze strožoku šly na jejich finanční eskamotérství. Kdykoli toto nastane ve velkém , znamená to jediné. Je třeba oholit hejly, aby se odepsalo aspoň nějaké minimum z nesplatitelných dluhů. Pod příslibem OCHRANY se dále ovce budou holit. Člověk chce jistoty a ochranu. Jako frekventant pojšťováckých školení jsem o tom dost podrobně informován. Proto existují pojišťovny …. Jejich pitomci pravidelně blábolí – Pojistím tě/vás proti smrti. A debil už chrochtá blahem. Proti smrti pojistit nelze, jen pro její případ. Tisíckrát jsem NATO upozorňoval, všichni kývaly hlavami, ale nehodlali zbavit pojišťovací produkt jeho alarmistického obsahu. – Kvůli kšeftu.
    A Prymoula měl být taková pojšťovna. Vy něco zkousnete , a my vás za to ojebeme.
    Ať si Prymoula ojebává svoje zelené mozky. Berou za to čmrdlíky.

    • vittta

      Jo tady je reakce.
      No, tak u nás to je zkrátka jinak, odhaduji 2/3 běžného provozu.
      No a piješ pivo, a nikdo nic, no jasně, tady NIKDE NIKDO není, kdo by nařízení vymáhal, kde kdo ale říká, že na Čechy musí být přísnost, jak jsem si všiml.
      Já si myslím, že v zemích, kde nemají Prymulu, bys s pivem venku bez roušky dlouho neseděl.
      A ten Kaufland, čistě z praktického hlediska, se do něj dá nyní chodit, protože tam je minimum zákazníků, a moc se nečeká, jindy když tam vlezu, u kasy toho lituji, a už jsem jim tam párkrát udělal to, že jsem svůj vrbový košíček vyklopil do regálu, a zase šel, né proto, že bych neuměl počkat, ale proto, že z asi 8 pokladen běžely tři, a nikoho to nesralo.
      A pojišťovny…jó, vím, o čem mluvíš.
      Jenže ty samé argumenty na tebe mohu použít, když pujde o negerskou invazi do republiky, můžeš se posrat kvůli bezpečnosti, a že lidé trpí, tě nebere, že jo.
      A vidíš, argument stejně…blbý, protože nechápu, proč bych měl toužit po riziku negerského řezání hlav s tím, že humanista se nelekne, a všechno nějak dokonce dobře dopadne.
      To samé kovid, mohu si o nařízení myslet co chci, ale VÍM, že kovid existuje, znám lidi, co ho mají a měli, vím, že se rychle šířil…to vím- né že jsem si to někde přečetl, a nechápu, proč bych ho měl dostat jen proto, že jsem „báro frajeris“ a neleknu se chřipečky a Prymuly Orwela velikého.

    • vittta

      Tady třeba to vidím takhle, tu problematiku.
      Tak o tom, co je psáno, nemám v podstatě pochyby, nic méně jsem poněkud skeptický k tomu, jak je to prezentováno.
      Moje přesvědčení, že se to děje, nebo něco, tomu podobného, vychází spíše z toho, že se TO DÍT MŮŽE, tedy lidstvo má už k dispozici takové technologie, a obecně platí, že jestli se něco dít může, tak se to také děje.
      Problém je v tom, že to NEVÍM, jen si to- na základě nějakých logických úvah, myslím.
      Ten článek mě ale rozhodně nepřesvědčil, spíše naopak, vyvolal ve mě pobavenou reakci.
      Už na začátku je tohle:
      ………“americké zpravodajské společenství ve spolupráci s Pentagonem a Národní bezpečnostní radou (National Security Council, NSC) vytvořilo dodnes utajené plány pro reakci proti bezprostředně hrozící pandemii. Později se objevila nařčení, že rozvědky civilní i vojenské o vysoce pravděpodobné pandemii v USA věděly už loni v listopadu a dost možná ještě dříve.“
      Jóóó???
      Takže ty nejtajnější americké organizace, s praxí lhaní, manipulace i vražd, neumí utajit- minimálně před autorem článku- tam zmíněné varianty a to ani za předpokladu, že jde o plány „dodnes utajené“.
      No, moc utajené asi nejsou, když o nich píše kde jaká americká žena, a kde se to v pohodě překládá do češtiny.
      A co to je za kec- objevila se nařčení , nebo velice pravděpodobné…no sorry jako, ale tohle páchne na dálku blábolem, jakkoliv mám podobný názor, to zase musím být soudný.
      Můj zdravý selký rozum mi prostě neumožňuje věřit všemu, a to ani v případě, že se to zrovna hodí do mého pohledu na svět.
      Naopak, zaujalo mě to proto, že NĚKDO může chtít, abych si to myslel, a tak to je vymyšleno, či zveřejněno nějak upravené (tajné věci se ven prostě nedostanou) a nyní bych měl přemýšlet, proč NĚKDO chce, abych si to, já, ale jakýkoliv čtenář, myslel.
      No, asi proto, aby byla zaseta nejednota, prostě rozděl a panuj, proto se do éteru nechají bez potíží šířit informace, které by za běžných podmínek měli cenu smrti pro toho, kdo by je věděl, a kecal by o nich.

      • Kamil Mudra

        „Moje přesvědčení, že se to děje, nebo něco, tomu podobného, vychází spíše z toho, že se TO DÍT MŮŽE, tedy lidstvo má už k dispozici takové technologie, a obecně platí, že jestli se něco dít může, tak se to také děje.“
        Přesně tak. A netýká se to jen lidstva ale všeho živého i neživého. Protože smyslem veškerého bytí je zkoušení nových možností.
        Vše co je možné aby se stalo, se buď už stalo nebo se jednou stane a třeba i opakovaně s nějakou větší či menší změnou, kterou ani nemusíme postřehnout. Můžeme debatovat o tom kdy a jak, na podkladu svého stávajícího (individuálního i všelidského) poznání, ale vzhledem k tomu že poznání nemá hranic, nutně budou jakékoli naše závěry relativní. Stále je více toho co nevíme nežli toho co víme (a nebo si myslíme že víme).

        Jednou z výhod internetu, jíž stále více oceňuji, je možnost účastnit se, alespoň pasivně, debat s lidmi kteří jsou v tom či onom poznávání dále než já a své vlastní poznávání tak rozšiřovat. V reálném životě bych toto v takové míře neměl šanci stíhat ale takto mám možnost si sám určit kdy se s nimi potkám a ještě si třeba to setkání zopakovat, aniž bych je osobně svým požadavkem zatěžoval. Také jedna z naplněných možností o které mohli naši rodiče, v našem věku, jen snít. Včera jsem se takto opět potkal s profesorem Jaroslavem Petrem a protože se rozhovor točil okolo tématu výše v komentářích zmiňovaného, vřele doporučuji ke shlédnutí. Dvě hodiny rozhovoru, během kterého jsem se snad ani minutu nenudil a odnesl si z něho poctivou porci námětů k přemýšlení:

        • vittta

          Ještě někde urvat ty dvě hodiny.
          A jinak jasně, hranice poznání se posouvají, a myslím, že za pár let může být všechno, co je psáno v tom podivném článku jako děsná konspirace naprosto normální, a to, o čem se bude konspirovat, nás dneska ani nenapadne, jak to je z pohledu dneška neuvěřitelné.

          • Kamil Mudra

            „Ještě někde urvat ty dvě hodiny.“
            Tak… není to s titulkami, takže zaměstnáš jen uši a můžeš u toho dělat něco jiného. Třeba vařit, uklízet, něco opravovat…
            Jako u zapnutého rádia. Já to tak většinou dělám. A když od toho potřebuji odběhnout tak to prostě na chvíli stopnu.

        • Alva

          Máš pravdu, je to ohromně zajímavý rozhovor (i když jsem občas nerozuměla nějakému odbornému termínu) a pan profesor mluví i překvapivě vtipně vzhledem k tak odbornému tématu.
          Výborná byla ta část mozek – písmo – paměť.

          Ještě bych si chtěla ověřit jednu věc – v pozadí toho rozhovoru se mi ozývají různé zvuky i hlasy (asi dětské).
          Je to natáčené třeba u jednoho z nich doma, nebo „Porucha je na mém přijímači!)?

          • Kamil Mudra

            Nene. O žádnou poruchu na tvém přijímači nejde.
            Jde o technický problém který moderátor v diskusi pod videem asi padesátkrát vysvětluje. :-)
            Ale ta diskuse se zobrazí jen když si přepneš (vpravo dole) sledování na Youtube.

          • Kamil Mudra

            Mne v rozhovoru (asi dvaadvacátá minuta) dost zaujala ta část o ovladačích genů (gendrawer) kvůli kterým se profesor (jak sám říká) zpotil. Protože když si představím že by se něco takového (a třeba zásadně nebezpečného) začalo šířit stejně jako covid, nikoli mezi mouchami ale mezi lidmi, tak jsme fakt s celou naší civilizací v zádeli. Přitom vypustit něco takového do světa je snadné a levné a dopustit se toho může kdejaký študentík někde na praxi v laborce.

            • Alva

              To je pravda, začíná to být značně nebezpečné. Hlavní problém je v tom, že velká množina vědců nebude na takové mravní výši, jako pan profesor.
              Nevím, jstli jsi to četl, ale někde v Americe už vypustili do přírody nějaký druhGMO „kanibalských“ komárů, přes protesty přírodovědců. Bylo to někde v mainstreamu, takže taková zpráva přibližně na úrovni bulváru, nic polulárně vědeckého.. Ale taky je možné, že to nebude dostatečně promyšlené.

              • Alva

                Překlep opravený dalším překlepem. Tak nic, zpátky na stromy! Do třetice a po kontrole „populárně vědeckého“ Ufff.

                • Kamil Mudra

                  Četl jsem o tom. První co mne napadlo bylo: Čím se budou živit ti pro které jsou hlavní potravou až se ti komáři navzájem požerou? Ale myslím že tam byla i nějaká zmínka o jejich krátké životnosti a neschopnosti rozmnožování, takže o jejich úplné vyhlazení asi nepůjde. Spíše o jejich regionální redukci kvůli šířeni malárie nebo něčeho takového.
                  Ale přece jen mi přijde bezpečnější tahle cesta: https://www.novinky.cz/veda-skoly/clanek/konec-neprijemnych-stipancu-vedci-dovedou-osalit-komary-aby-nas-nevideli-40282054
                  Nebo se něco naučit od etnik která s nimi žijí už pár tisíc let a mají na ně nějaké více přírodní triky. :-)

                  • Alva

                    To jsem tam taky našla, když jsem otevřela první odkaz. A už před časem jsem četla, jak se z toho může stát opravdová katastrofa (s Covidem i GMO v podstatě nesrovnatelná). Jak je vidět, i hubení toho člověka obtěžujícího hmyzu by mělo mít své meze. Jenže až ten super chytrý člověk na to přijde, bude možná už pozdě.

  12. orinoko

    Vlétl mezi lid s razancí sobě vlastní. Na penisu měl roušku a na hlavě prezervativ.

    • embecko

      A co diskuze pod clankem?
      „Není náhodou tento pán příbuzný Flégra, či spolu sdílejí pokoj na psychiatriI?“
      Takovych je tam dobra pulka.
      Zda se, ze Alve se to podarilo…podivej na stareho bracha Astera, toho sejmulo par palecku dolu.

      • astraustralia

        Saxi nesejmulo :-)
        Pokud tam byl i Tvuj tak neni rozhodujici, vzdy tam je Faganuv a dalsich podobnych a vittta ma zne :-)
        Zmena pro mne ze drive jsem neco dal na svuj blog jednou za delsi dobu, , nyni za posledni tyden nekolik:-)
        I Taras mi jeden prispevek dopral, aby pripadny ctenar okral :-)
        Je toho stale vice co stoji za zminku a bohuzel je to u Astra skoro vzdy v opacnem gardu nez jak to presentuji massmedia.
        Najdes kliknutim vpravo na liste ,bud o poslednim clanku a na jmeno se to otevre cele.
        Mate 500 a vice prispevku , jen jak to roste, mirne neprehledne.
        At vam to i nadale vydrzi :-)

      • vittta

        No jo, nikdo tomu už nevěří.
        Na chytráky si nepřijdou.
        Jeden klasický text z diskuze.
        „Proč o věci nepromluví patolog? Takový, který už má něco odpitváno… Aha, já zapomněl, u nás se nepitvá… A může mi někdo říct proč se nepitvá???“
        A kdyby promluvil, a řekl něco o kovidu, tak by ho měli za blbce, a chtěli by, aby promluvil TEN PRAVÝ patolog, a né sluha Prymuly Orwela velikého.

    • Alva

      Zajímala by mě jiná věc. To byste mi mohli všichni vysvětlit, protože o tom jsem ještě nikde nenašla jedinou zmínku.
      Pan doktor na konci článku zmiňuje tu spásonosnou vakcinaci. A já se chci zeptat – vakcína = očkování. I očkování proti tzv. sezónní chřipce se provádí nějaký čas PŘED očekávanou epidemií (mluvila o to v jednom rozhovoru asi před 2 léty imunoložka MUDr. Blanka Říhová), ale během epidemie je očkování neúčinné (možná někdy i nebezpečné – jen můj názor).
      Jistě si vzpomenete, že i malé děti v časech povinného očkování musely být zdravé a nepatrně zvýšená teplota nebo rýma byly důvodem k jeho odložení.
      A dnes se čeká na vakcínu, desítky firem ji vyvíjejí, slibuje se, že bude k dispozici během 3 měsíců, půl roku, co nevidet – už se objednává apod.
      Během strašlivé pandemie chtějí vakcinovat??? Aby lidi dostávali větší nálož viru, i když třeba oslabeného?

  13. vittta

    A další tlachal pod rákoskou Prymuly Orwela velikého.
    Prý mu tam lidé umírají, jenže ten blbec vůbec neví, že umírají na něco jiného, to jsou doktoři tohle….
    Pravdu má tenhle diskutující:
    „Neřeším, teprve až budu znát celkový počet nebožtíků v roce 2019 pro srovnání s letoškem…“
    A já dodám, že ten, co „to“ neřeší, a bude řešit, až mu dají požadovaná data, také není nesmrtelný- aby tam pak chudák nefiguroval v té statistice sám.
    https://www.parlamentnilisty.cz/arena/rozhovory/Peklo-na-ARO-S-covidem-vic-mrtvych-nez-zachranenych-Pacient-je-OK-a-najednou-Lide-s-rymou-Toto-nam-delaji-642618

  14. vittta

    Syřan napadl dvojici českých lidí za to, že sám spáchal přestupek.
    Jelikož to bylo teprve podruhé za sebou, soud mu uložil podmínku (poprvé od potrestání ustoupil)
    Syřan byl tedy potrestán jak právně, tak morálně.
    Nyní policie intenzivně pátrá po těch, co se jim to na sociálních sítích nelíbilo, aby i oni mohli být přísně potrestáni, především právně.
    Zde je vidět, že policie nelení, a zákon musí být naplněn, v našem právním státu!
    https://www.novinky.cz/krimi/clanek/okamura-zkritizoval-mirny-trest-pro-syrskeho-pristehovalce-spustil-lavinu-nenavisti-40340966

  15. vittta

    Závažnější, nez bezvýznamné podříznutí, postřelení a kopání do lavic je tohle:
    Policisté psali léta nenávistné komentáže proti islámu.
    Jak je psáno, nic o islámu nevěděli, zřejmě především to, že je to náboženství míru!!!
    https://www.novinky.cz/krimi/clanek/policiste-z-orlickoustecka-psali-leta-nenavistne-komentare-o-islamu-40341043#seq_no=4&source=hp&dop_ab_variant=0&dop_req_id=wmrYLFOjq1g-202011021648&dop_source_zone_name=novinky.sznhp.box&utm_campaign=&utm_medium=z-boxiku&utm_source=www.seznam.cz

    • Kamil Mudra

      Podle informací rakouských novin Kronen Zeitung došlo v hlavním městě Rakouska k útoku na synagogu. Ve středu města byly slyšet výstřely z palných zbraní. Policie potvrdila velkou operaci.
      https://sptnkne.ws/EkA7