Pandury po lotyšsku, aneb „obrana před Ruskem“ podněcuje zlodějnu mezi pobaltskými politiky

(Kráceno, celý text zde)

Lotyšsko překotně zvyšuje své vojenské výdaje. Jinak to nejde, „agresivní Rusko“ ho může kdykoli napadnout! Nicméně, stále více a více vychází najevo, že za protiruskou rétorikou v této pobaltské zemi není ve skutečnosti nic jiného než  pouhé sobecké zájmy. Koneckonců mluvíme o smlouvách ve stovkách milionů eur a odpovídajících provizích.

V roce 2014 lotyšské ministerstvo obrany oznámilo nákup 123 opotřebovaných obrněných vozidel z Velké Británie. (Scimitar, Spartan, Sultan a Samson a zdravotnická vozidla Samaritan) O dva roky později vojáci informovali, že pro nákup, generální opravy a modernizaci těchto strojů Lotyšsko potřebuje 249,5 milionů eur. Techniku už dovážejí a měla by být kompletně dodána do roku 2020.

Mnozí v Lotyšsku reagovali ironicky na nákup „britského haraburdí“ za hodně peněz.

Když v roce 2016 oznámilo ministerstvo obrany soutěž mezi studenty středních škol o „nejlotyšštější jména“ pro koupené obrněné vozy, vyjádřilo touhu účastnit se i mnoho dospělých. Internetoví komentátoři soutěžili při názvech v ostrovtipu na účet lotyšských politiků – „Vējonis“, „Ulmanis“, „Vīķe-Freiberga “ – nebo nabízeli výstižnější pojmenování: Dinosaurus, Parkinson, Paraolympionik, Šrot, Sběr, Rakvička, Koš, Veteš, Prorezavělis, aj.

Opoziční politik Elksniņš poukázal na nesrovnalosti:

V oficiálních prohlášeních našeho ministrstva obrany stojí, že kupujeme od Velké Británie 123 obrněných transportérů za 250 mil. eur. Ale na oficiální stránce ministerstva obrany Velké Británie jsou tato vozidla nabízena za částku cca 36 mil. liber. To znamená, že rozdíl činí nějakých 200 mil. eur!

Nemotorné výmluvy

Lotyšský ministr obrany Raymond Bergmanis se ospravedlňoval: „Výši této částky je velmi snadné vysvětlit. Když mluvíme pouze o nákupu obrněných vozů, potřebujeme sumu asi 40 milionů eur. Nicméně, pokud mluvíme o celém projektu, pak se jedná o infrastrukturu, školy, výcvik, munici a údržbu. Potřebujeme vypracovat kurzy, abychom s nimi naučili vojáky jezdit a střílet. Pokud to všechno dáte dohromady, dostanete více než 200 milionů eur.“

Tyto výmluvy opozičního Elksniņše neuspokojily:

„Tzn., že k zakoupenému obrněnci (344 tisíc eur za kus), musíme ještě koupit vybavení pro komunikaci a zaměřovače za 337 tisíc; dále 87 tisíc eur na protitankové zbraně; za 62 tisíc eur pancéřování a další detaily, vcelku musí být investováno celkem 527 tisíc eur na každých 344 tisíc. Nabízí se prostá otázka – co jsme to vůbec koupili? Krabičku na kolečkách? ..

Takže 123 obrněnců nás stálo 107 milionů eur. Zbylých 143 milionů je plánováno na investice do infrastruktury – výcvik řidičů, nákup munice, výstavbu silnic a hangárů pro tyto traktory. Všeho všudy 143 milionů, aby se s těmi traktory dalo jezdit! Paráda! Za ty peníze jsme mohli postavit továrnu na výrobu tanků,“ rozčiloval se poslanec.
Nemluvě o faktu, že Britové prodali Lotyšsku vozidla, plánovaná k vyřazení z provozu v roce 2020, a tak ušetřili na drahých recyklacích.

Další kritik dodává:

„V roce 2015 Lotyšsko kupuje britská obrněná vozidla vybavená „nejlepšími protitankovými zbraněmi“. K tomu byly přiděleny další prostředky z rozpočtu v celkové výši asi 250 milionů eur. Po dvou a půl letech získává Lotyšsko od izraelské společnosti protitankové komplexy Spike v hodnotě 108 milionů eur a zamýšlí je dovybavit do těch samých britských obrněných vozidel. A kam se poděly „nejlepší protitankové zbraně“? Hodili je do koše? Prodali Ukrajině? Anebo je vůbec nekoupili?“

Ale pak – kde jsou peníze?

Na „ruské hrozbě“ se dá čertovsky vydělat. Tím se nejlépe vysvětluje neutuchající entuziasmus lotyšských orgánů zvýšit vojenské výdaje na požadovaných 2% HDP od každého člena NATO. Větší rozpočet – větší provize.

A kontrolovat vojenské výdaje je mnohem obtížnější, než kterýkoli jiné: vždy se mohou skrýt za „státní tajemství“.

 

(Kdypak se přidruženého výdělku chytí čeští ministerští šíbři? Anebo je duo Topol – Dalík dostatečně odstrašující?)

Jeden komentář

  1. embecko

    Takhle dopadne i cela slavna, Macronem a Merkelovou pripravovana, evropska armada. O nic jinheo nejde, jak vyplynulo i z reakce Trumpa…nejdrive byl urazen, ale kdyz mu vysvetlili o co ve skutecnosti jde, tenhle prima napad privital vsemi deseti.
    Coz mne privadi na konspiracni otazku, proc vlastne Cesko a dalsi staty zrusily sve armady (momentalne mame ve zbroji myslim nejakych 5- 6 tisic vojaku). Zrejme aby nemohly zasahnout…ale proti komu?

    • grasyk

      No, obecně vzato, žoldákům je to jedno, proti komu je poslali bojovat. Jak to říkal ten římský císař, co začal vybírat peníze na veřejných toaletách? Non olet … nebo tak nějak. Státním vyznamenáním netřeba plýtvat.

    • vittta

      To viš, no.
      Když není nepřítel, resp. někdo, kdo by nás reálně ohrožoval (celou Evropu), tak se mohou za miliardy klidně koupit mačety.
      Horší by bylo, kdyby reálný nepřítel fakt existoval.

        • vittta

          Tam je zajímavé leda to, že se útočí na migranty.
          To by ČT,nebo ČR bohatě stačilo!

          • embecko

            Ono se to rozjelo uplne jinak, nezli by bylo lze predpokladat v ramci evropskych tradic.
            Pred dvema lety jsem to mylne odhadnul, nebot jsem si zcela najivne myslel, ze po dosazeni urciteho bodu se zacnou evropane branit.
            A to tak, ze vyvinou tlak na vlady, aby pravo platilo pro kazdeho, cimz donuti ty, kteri prisli a zakon nedodrzuji, se podridit pravnimu statu. Tedy vse v ramci demokratickych pravidel a sekularni evropske tradice.
            Ale to se nestalo a problem se rozjidi tak, ze vypada obvyklymi demokratickymi metodami uz nezastavitelny.
            Vinno je chybne nalepkovani tech, kteri volaji po pravu za extremisty a nacky.
            Vzhledem k neudrzitelnosti situace je pak logicke, ze vykladu zakona se zmocni jinsi sekaci, nezli nejaka AfD, ci Okamura.
            I police uz ma paniku, tohle je original z jejiho FB:
            „Policie České republiky Děkujeme za Vaše reakce a sdílení! P. S. LZPS zaručuje svobodu projevu – ne svobodu po projevu! Vše má své meze a plivat lži a pomluvy nemá nic společného se svobodou!“
            A vubec ji uz nedochazi, kam to vlastne dopracovala…vzhledem k technickym moznostem je tahle komunisticka poucka-vtip z niceho nic na zcela jine urovni…

            Skoukni tyhle 3 minuty a prejde te humor
            Ten clovek hlasa teze jak z nejake „poucky mladeho demokrata“, ovsem…

            • vittta

              To je řízek!
              Moje slova sakra!
              Dnešním pohledem je to ovšem nacista, fašista, rasista a xenofob!

              • embecko

                No a ted si vem, ze by naprosto stejna slova pouzil treba Macrom: „Nemam nic proti homosexualum, cilem me politiky je, aby zakon platil pro kazdeho.“
                Byl by povazovan za fasistu? No asi ne…
                Z toho vyplyva, ze fasismus nezalezi na na slovech a ani na cinech, ale na okolnostech a souvislostech.
                Svobodomyslna demokracie ma ve sve podstate zakodovan i fasismus a zalezi jen na situaci, jestli se vlada lidu ukaze jako liberalni, anebo fasisticka.
                Pokud dojde rozklad statu prilis daleko a kazdy si zacne narokovat sva individualni prava, vychazejici z jeho lidskych pocitu, pak setrvavani na puvodnich svobodomyslnych principech se najednou jevi a i realne stava…hopla!…fasismem.
                V Evrope jako takove tohle zacalo s uprchlickou krizi, kdy najednou zakon (ochrana hranice, pravo azylu atd.) se dostal na vedlejsi kolej a v konani prevazily jine hodnoty a ohledy (lidske utrpeni a pravo na zivot bez ponizovani a v bezpeci).
                Demokracie je tedy skryte autoritarsky system, ktery dokaze svobodomyslne fungovat jen ve spolecnosti, ktera uznava dobrovolne omezeni se v narocich na sve lidske pocity a potreby. A jakmile se prestane sebeomezovat, puvodne rovnovazny stav se zacina naklanet na stranu anarchie a chaosu.

            • Alva

              Vidím, že jsem nějak „momentálně zaostalá“. Měla jsem za to, že to menšinové a LGBT šílenství je euroatlantický nakažlivý virus, ale že se už rozšířilo celosvětově – to je tedy gól.

              • vittta

                O Brazílii se toho z ČT moc nedozvíme, ale není vyloučeno, že se chudák prezident, barvoslepý, když se jedná o lidská práva, ocitne po boku Putina, Trumpa a Zemana, a bude otloukánkem nadnárodních médií a brazilských kavárníků!

  2. Ondřej

    Nemyslíte, že Lotyšsko anebo Estonsko si může nakupovat co chce, a je dosti směšné, aby se nad tím nějaký Čech (Maďar anebo Srb) pohoršoval? Teda jinak ještě, myslíte vůbec, že to co si o tomto myslí příslušník výše uvedených národů, nějaké Estonce nebo Lotyše může jakkoli zajímat?

    • grasyk

      Blahopřeji! :-)
      Právě jste předvedl ubohost svého myšlení ve vší nahotě. Aby bylo jasno – nepodezřívám vás, že jste úplný blb. Ale chápat vám brání klapky na očích. Pokud nejste sto pochopit, proč jsem ten článek přeložil, zkuste požádat nějaké své blízké (máte-li nějaké), aby vám to vyložili.

  3. vittta

    Tady si nevím vůbec rady.
    Budu muset tímto požádat „Kancelář pro uvádění na pravou míru“ o vysvětlení.
    Tak nějaký německý novinář tvrdí divné věci o mediálním pokrytí Německa.
    Všichni ale víme, že Německo je jeden z nejdemokratičtějších států světa, (třeba Norsko je také superdemokratické) kde svoboda slova hraje zásadní roli, a občané jsou dokonale o všem informování.
    Také je nemožné, aby Německo nějak podporovalo otevřeně neonacistický režim, který vládne na Ukrajině, pokud tam samotřejmě vládne, třeba je to jen ruská pomluva, a ten Štéfa Banderů byl hrdina protinacistického odboje.
    A pak ti všelijací umlčení novináři….
    V Rusku jo, tam je to normálka, ale na Ukajině?
    Ale on ten Leyden je dost přesvědčivý, a fakt je ten, že jakmile se třeba ukázalo, že Babčeno byl nějak protiruský, hned se o tom tedy psalo, ale jak pak obživl…
    Tak nevím, co myslíte Třešni?
    https://www.parlamentnilisty.cz/arena/monitor/Nemecky-novinar-odhalil-jak-nyni-funguji-nemecka-media-Jde-o-zasadni-informace-kolem-Ruska-a-Ukrajiny-561239

    • embecko

      Vcera prijal nemecky parlament Marakesskou deklaraci s tim, ze jde o solidni zaklad pro spravedlive prerozdelovani uprchliku.
      Tak jsem zvedav, jak se s tim popasuji a hlavne popasujeme (i kdyz bude jeste nejaky cas trvat, nezli se to rozjede).

    • grasyk

      „Kancelář uvádění na věcí pravou míru“ vidí zcela jasně, že žádná Ukrajina neexistuje. Existují pouze dva územní celky Spolková země ukrajinská a Vošingtonskia ukraina. A pak už jen Novorusko. :-)

  4. 2tttt

    Je dobré a v pořádku si všímat kam až dospěla DEMOKRACIE.
    Podnikatelská „invence“ přetavená do oligarchie, kdy prezident a „podnikatel“ žije z pobíjení lidí vlastní země.
    Otázkou je, do jaké míry se jedná, mimo jiné, o mediální muletu a příklad mající odvádět pozornost davu, například proto, aby si nevšímal domácí kasty „podnikatelů“, oligarchů, včetně „politiků“.
    Je dobré tyto události vnímat a vyjádřit se, ale je více než žádoucí si všímat, že nejen „za plotem existuje svět“.
    Není to dlouho, kdy si jeden zdejší diskutér pomohl příkladem soukromých lékařů, jako vzorovým příkladem „bohulibého podnikání“ tzv. živnostníků. Neměl pravdu v té chvíli, a je otázka, kde je pravda zde:

    „Osm lidí dostalo po operaci ve Frýdlantu otravu krve.“
    https://www.nasezdravotnictvi.cz/aktualita/osm-lidi-dostalo-po-operaci-ve-frydlantu-otravu-krve-uz-lezi-jinde

    1) Jedná se o soukromou nemocnici a první legitimní otázka je:
    Do jaké míry je příčinou poškození pacientů selhání systému a v něm soukromého zdravotnictví? (Podnikatel a podnikatelský subjekt orientovaný na zisk.)
    Do jaké míry je příčinou „podnikání jedince“ nebo hrstky zbohatlíků, jejichž cílem je výdělek spojený s neštěstím, životem a smrtí „těch druhých“?
    Nebo je příčinou rozpadu a krize zdravotnictví „optimalizace“, „neviditelná ruka trhu“ a MAXIMALIZACE zisků?

    2) S tím souvisí i druhá otázka:
    Do jaké míry se na celém problému podílí personální obsazení nemocnice. Oficiálně se asi lidé nedozví jaké národnostní složení personálu bylo v tu chvíli v nemocnici a proč.
    Zcela legitimní otázka na složení směřuje na již zmíněný problém „optimalizace“, kdy živnostníci, podnikatelé a oligarchie zvyšují a udržují své zisky (nejen) na úkor země ve které podnikají. „Optimalizují“ náklady například prostřednictvím mezd vyplácených cizí náplavě najaté místo domácího, rodilého personálu a riskují tak životy pro vlastní nebo dokonce cizí chamtivost.

    „Ministerstvo zdravotnictví chystá změnu aprobačních zkoušek pro lékaře ze zahraničí. Úspěšnost uchazečů se totiž pohybuje jen kolem deseti procent.“

    „Nahrazování kvalifikovaných zaměstnanců českých nemocnic dovozem zahraničních zdravotníků s leckdy pochybnou kvalifikací.“

    Je potřeba si uvědomit, že pro bohatého mafiánského tatíka není problém zaplatit svému přihlouplému synkovi nebo dcerušce diplom. Následně vyšle svého novopečeného „vystudovaného řezníka“ na zkušenou do Čech. Tam synek „potrénuje“ na játrech a ledvinách českých pacientů, získá praxi, kterou pak bez výčitek uplatní za 3x – 5x vyšší plat například v Německu.

    • vittta

      Nerozumím textu.
      Vyplývá z něj jen to, že jsou podnikatelé a oligarchové v jakési kastě, naprostých morálních zvrhlíků.
      To jste tady ale už několikrát psat, nic méně mi pokaždé unikla souvislost s čímkoliv.
      Dobře, mohu být nechápavý, hloupý, ale nemělo by mi uniknout, kam s tím míříte, v kontextu „co je správné“.
      To už ale není chyba mojí případné nechápapsti, ale vašeho vyjadřování, protože se dá- s ohledem na časté poukazování na podnikatelskou kastu- předpokládat, že máte s těmi podnikateli a živnostníky nějaký záměr, který by eliminoval jejich zrůdné a společensky škodlivé činnosti.
      To se nemusíte stydět, vyjádřit svůj názor.
      Co se týká Frýdlantu, tam si- jako u čehokoliv jiného- můžeme poližit otázku : Qui bono?
      Zde není odpověď KOMU snadná, o to snadnější je ta, komu to rozhodně neprospělo.
      A to té soukromé nemocnici.
      Jakýkoliv případný zisk z odfláknutých operací a jiných činností se dříve, nebo později (ale spíše dříve) promění v drtivou ztrátu,protože do nemocnice, ve které se dostává otrava krve, se nikdo nepožene.
      I tak je váš argument naprosto debilní (to je to slovo), protože průsery se dějí i v jiných nemocnicích, které soukromé nejsou.
      Cizí personál pak je dnes ve VŠECH nemocnicích, můj názor na jakoukoliv migraci jistě znáte, a můj názor na neschopnost tohoto systému, zajistit reálnou budoucnost státu, co se řemeslníků ale i schopných VŠ týká také.
      Poslední odstavec je hloupý i na vaše poměry, přihlouplý potomek zazobancův může trénovat jak chce, ale naučí se pokaždé hovno a za hovno ho nikde platit 5x lépe jak tady nebudou.
      Pokud by šanci kuchat česká játra dostal nějaký šikovný zedník- berte to hypoteticky- za nějaký rok se naučí operovat poměrně brilantně i bez hlubších znalostí anatomie, chirurgie je spíše řemeslo, a chirurga dělá praxe, ostatě, to každého.

      • astraustralia

        „Osm lidí dostalo po operaci ve Frýdlantu otravu krve.“

        Je potřeba si uvědomit, že pro bohatého mafiánského tatíka není problém zaplatit svému přihlouplému synkovi nebo dcerušce diplom.
        Následně vyšle svého novopečeného „vystudovaného řezníka“ na zkušenou do Čech.
        Tam synek „potrénuje“ na játrech a ledvinách českých pacientů, získá praxi,
        kterou pak bez výčitek uplatní za 3x – 5x vyšší plat například v Německu.

        Co je na vyjadreni 2tttt nesrozumitelneho ?
        Jasne pise, ze:
        Bordel ve zdravotnictvi CR je protoze:
        „Nahrazování kvalifikovaných zaměstnanců českých nemocnic dovozem zahraničních zdravotníků s leckdy pochybnou kvalifikací.“
        Ale to nestaci
        „Ministerstvo zdravotnictví chystá změnu aprobačních zkoušek pro lékaře ze zahraničí.
        Úspěšnost uchazečů se totiž pohybuje jen kolem deseti procent.“
        Takze:
        Po zmene aprobacnich zkousek na vyssi procento uspesnosti (projdou jeste vetsi blbci) bude nebezpecnost a tedy umrtnost ve spitalech CR mnohem vyssi!
        Co je na varovani ktere tu 2tttt srozumitelne rozvadi nesrozumitelneho ?

        sakra vittto:-)
        zacnete od zacatku:-)
        Vase vymena nazoru s 2tttt je nekdy zajimava, ale ….
        zkuste zacit od zacatku a uvedomte si ze vo co go podivanim se na podobnost jeho nicku s vasim :-)
        vittta contra 2tttt
        ze 3t udelal 4 a odmocnil dvojkou:-)
        S timhle nickem se vydal do boje :-)
        A Vy mu nahravate nesrozumitelnosti ?
        Nepripomina Vam to trochu jako otazky Lva, jen trochu vice rozvedene ?
        K zamysleni „spravnym“ smerem lze navadet ruznymi methodami :-)

        • vittta

          Podle mě je to buď stroj, nebo pěknej vykuk, který dává k posouzení texty, které mají nějakou reálnou vložku, ale ta je zabalena do ideologických žvástů, a to ještě velice špatně vyargumentovaných.
          Pokud je jeho sdělení, že nahrazujeme vlastní odborníky odborníky cizími, co u toho tedy dělá ta ideologická omáčka?
          Konkrétnímu problému, o kterém tady ale -vyjma Třešně- každý ví, věnoval 2 řádky.
          Že je kapitalismus jako systém nenažraný, to tady ví také každý, opět vyjma Třešně.
          Ale i za socialismu se doktorům platilo za operace nějak „bokem“, takže kdybych chtěl se chtěl 2tttt jóó podobat, tak nyní napadnu doktory, jako strůjce nenažranosti,
          Abych bych stejně pitomý, jako on, kdy napadá kastu podnikatelů, tak bych napadal spolu s doktory i lékárníky, sestry, a uklízečky v nemoncnici, a udělal bych z nich kastu medicinských vrahounů.
          Víte, Astře, ono se mu tady celkem daří.
          Plno lidí mu jeho manipulace lehce žere, už mi totiž psali, že se rozčiluju kvůli napadání živnostníků, protože jsem sám živnostník, i když moje dlouhodobé postoje dávají tušit, že tady hájím barvy „pravdy“, alespoň jak jí vidím, a né někoho konkrétního- nic méně, celkem bokem se také nějak živím, takže prostě náhodou jsem živnostník.
          Z čistě podnikatelkého hlediska pak je nějaký šlendrián pro zisk nemocnice daleko víc nebezpečný, než jaký je z něho zisk.
          Oni potřebují především lidi, aby za ně účtovali pojišťovnám úkony, a brali provize za nákup léků od konkrétních dodavatelů.
          Já si dokonce myslím, že nemocnice ve Frýdlantě není o nic více soukromá, jak polovina jiných nemocnic, že se tedy nejedná o nějaké sanatorium pro boháče, co si svou silně nadstandartní péči kešují ze svého.
          Takže manipulace je už v původní zprávě.
          Pokud je pak 2tttt jen nějaký socialistický nadšenec, pak jeho radikalismus dává tušit, že v případě vítězství takových sil jim nepůjde ani tak o zlepšení služeb ve zdravotnictví, třeba že tam zvýší platy nebo tak (kde by na to vzali, že?), ale budou se starat o to, aby rozkulačili všechny, kdo něco v potu zváře dali za 30 let zasrané pseudodemokracie dohromady.
          Což by třeba rád dělal Taras už dnes, ten se ale zalyká spíše závistí a nepřejícností, 2tttt je ideolog bez skrupulí.

        • vittta

          Jinak jo, připomíná mi to kecy Lva, více rozvedené.
          Lev se kochá tím, jak nechápeme jeho genialitu, vecpanou do dvou řádků (komprese geniality), neb v jednoduchosti genialita spočívá.
          Lev se ale zároveň také plete, protože tuhle jeho fintu tady nejméně polovina elektorátu velice rychle prokoukla, ale nepovažuje jí za hodnou reakce.
          2tttt je trochu jiný level, ale platí pro něj to samé, co pro lva.
          I on byl dobrou polovinou prokouknut, a i zde není ona polovina ochotna to rozpitvávat.
          A ti, kteří ho neprokoukli, protože jim nestojí za to, přemýšlet o záhadných zakoutích jeho mozku, těm to postupně a rád vysvětlím, aby to pochopili.
          Nebo si Astře myslíte, že pokud chce někdo opravdu upozornit na problematiku vykrádání mozků a neschopnost kapitalismu regenerovat své kádry, protože se mu víc vyplatí koupit kádry-byť pochybné- někde jinde, tak to udělá takovýmhle zamotaným způsobem?
          Kde pak, tomu jde o něco jiného- a já se dopídím časem o co.
          Ještě bych rád dodal, že záporné vlastnosti kapitalismu, které jsou schopné ohrozit i funkčnost státu, má stát regulovat, a ne umožňovat.
          Tady konkrétně zakázat dovoz mozků, ale také jejich vývoz- a pak kapitalismus, zastupovaný všemožnými podnikateli, rychle ukáže, co dovede, a když nebude jiná, levnější cesta, kádry si pohotově zajistit dokáže!
          Jenže když ona právě globalizace trhu je mantrou sluníčových kapitalistů….
          To posiluje- jak vidno- to nejhorší z kapitalismu, a to dobré neguje.
          Proto také dlouhodobě tvrdím, že tribunovití jsou nejlepšími otroky kapitálu!
          Ti budou v každém tématu donekonečna probírat, co řekl Marx a co Lenin, a svět jim se svou realitou mezitím definitivně zdrhnul z jejich zorného pole!

          • astraustralia

            Ještě bych rád dodal, že záporné vlastnosti kapitalismu, které jsou schopné ohrozit i funkčnost státu, má stát regulovat, a ne umožňovat.

            Jenze takovy uz kapitalismus a jeho business je a zasahlo to do vsech odvetvi tedy i do pece o zdravi cloveka :-(
            V prumyslu se vyroba presunula z drahe prace v USA a Evrope do levneho 3 sveta.
            Vzdy plati ze se jde za tim vyhodnejsim a proto tak i lekari,
            z Evropy do lepe placene Ameriky, na jejich volna mista pak lekari z CR, na jejich mista v CR pak lekari z Ukrajiny, Syrie a zemi 3 sveta. Rada nemocnic ma i cizokrajne primare, Jeden z Teplic a jiny z Duchcova kandidivali uz i ve volbach,
            to jen co jsem pri nedavne navsteve republiky zaregistroval.
            A charakter nekterych doktoru ?
            Poslechnete si presidenta Zemana jak mluvi o heslu predstavitele lekarskeho svazu :
            NAS EXODUS VAS EXITUS jako varovani a vyhruzka tem kteri by chteli branit lekarum v odchodu do zahranici za lepsim !

            Tuto vetu zminuje i president Zeman ve svem hovoru (po 40`)
            https://www.barrandov.tv/video/141178-tyden-s-prezidentem-29-11-2018
            Souhrne tedy,
            stav dnesniho sveta je takovy, ze business vladne svetu na miste prvnim
            a clovek je az na miste poslednim.
            Plati i pro peci a zdravi cloveka! Jen obchod, vydelek, zisk !
            Sdeleni ze kapitalismus je to nejlepsi co lidstvo zatim vymyslelo dostava timto ten spravny vyznam :-(

            • vittta

              Kapitalismus kopíruje bilogickou postatu člověka, Astře.
              To není žádný vynález.
              Ale probouzí VŠECHNY jeho stránky (člověka), nejen ty špatné.
              Hamižnost- ale i tvůrčí můzy.
              Je jen třeba ten systém- pomocí státu- nasměrovat k tomu, aby sloužil, a ne vládnul.
              Pánem má být stát, ne nadnárodní trust.
              A aby to tak bylo, je třeba omezit zisky, aby neměl jednotlivec víc peněz, jak stát, a také si myslím, že stát sám o sobě může dělat konkurenci.
              Když může dávat 1/2 miliardy BMW, tak za ty prachy může postavit fabriku sám, třeba na vývoj motorů, na cokoliv.
              Ale tady je tlak na šlapání po těch malých, a lidé to žerou a cpe se jim do hlavy:
              „Bojujeme s kapitalismem za lepší příští, podívejte, jak ta kadeřnice najednou čumí, když musí platit daně, které před tím neplatila, a žila na úkor náš všech“.
              Ve skutečnosti ale bojují proti lidu.
              Včera jsem četl Tarase, má tam nějaké téma, debatí s Třešní a Čtenářem.
              Všiml jsem si, že v určitý moment Čtenáři vyčetl, že je to podnikatel.
              Došly mu argumenty, a tak- možná trošku i nechtěně- napadl Čtenáře.
              Tam jde o trapné výkony kavárníků na demonstracích, kavárníci jsou nenáviděni zcela napříč politickým spektrem, to jistě uznáte i vy, a Taras najednou napíše: ……“jistěže ne, tísněná varlata podnikatelů jsou skrytým důvodem pro to trapné vytí lepšolidí. “
              Tak si to čtu, a hned mě napadlo, proč on mě nikdy neměl moc v lásce.
              Nezapadal jsem mu do jeho škatulek, a to trápilo (a trápí) jeho zbytnělé EGO.
              Tedy- místo abych volil ODS a staral se o co největší zisk, tak jsem volil komunisty, Zemana, a ještě jsem čas od času napsal historku, jak jsem něco udělal pro starého člověka za pár šupů, pokecal se starými manžely a páchal jiné dobré skutky, zcela nepřislušející k mému zlodějskému stavu.
              To je jak psal Sax jednou o té Angličance, jak sem přijela, a chtěla vidět ty otrhané stíny, ploužící se ponurými ulicemi-a když je nedostala, tak byla nasraná, a to tím nasranější, čím lepší věci tady viděla.
              Každý úsměv, každá hezká stavba, jí přiváděly k zuřivosti.
              Čtenář, ale i třeba Třešeň, nemají dar argumentace, a tak je tam nechává, jinak by je zablokoval.
              A je v tom ukryto i jiné kouzlo- to jsem četl i na diskuzích na PL, či Novinkách, ale lepší příklad je Taras, kterého oba dobře známe.
              Tedy tihle lidé si myslí, že EET šlapne těm podnikatelům po koulích, a proto nadávají na Babiše.
              O nic jiného jim nejde, nejde jim o vysokou cenu práce, o buzeraci hygienou, o zákazy všeho druhu, o zpoplatňování kde-čeho, ale jde jim o EET.
              Tito Tarasové jsou ale jen hlupáci, nerozumí věci, ale já vím- a ví to samozřejmě i Čtenář, že EET nezpůsobilo podnikatelům větších problémů, a že se dá obejít právě tak snadno, jako se dalo obejít vystavování faktur.
              A že naopak, mnohým se to hodilo, protože jaksi kolektivně všichni zdražili, třeba v hospodách, kde EET určitým způsobem fakt moc uniknout nelze.
              A kdo to zaplatí?
              Inu, zákazník.
              Chcete to?
              Tak plaťte, blbečci, chtělo by se mi říci.
              A oni platí.
              Ale Astře, Taras si ze zoufalství (protože není tak blbej, aby mu vtíravě nedocvakávalo) i vymýšlí.
              Že jako ty demonstrace pořádají zhrzení podnikatelé, ničeni EET.
              HOVNO!
              Kolik z těch zmrdů podniká?
              KDO z protagonistů, a kdo z demontrujících podniká?
              Nepatrný zlomek, celé to běsnění stojí na dotacích všeho druhu, někdo prostě platí tu propagaci, ty transparenty, ty aparatury, ty „umělce“, dokonce i ty demonstranty.
              Pche…
              Jednou mu Čtenář navrhl, že by to tam, kde Taras bydlí, chtělo nějaké dotace, a otevřít tam nějaký kvelb, či hospodu.
              Taras neprotestoval.
              Proč by měl, přece ON chce mít kvelb v místě, tak co je špatného na dotaci?
              Ale já bych mohl řvát: JDI DO PRDELE, A PLAŤ SI TO SÁM, NAČ DÁVAT DOTACE ZE SPOLEČNÉHO NA TO, ABY BANDA NESCHOPNÝCH KRIPLŮ MĚLA KDE NAKUPOVAT?
              To se tam nenajde někdo, kdo ten kvelb otevře, to tam je to samý primitivní ubožák?
              To by ho mělo dovést k zamyšlení, jestli není u podnikání něco nastaveno špatně, protože pokud nelze otevřít kvelb či hospodu, kteréžto stánky kultury by jen UŽIVILY majitele, zcela bez jakéhokoliv zisku, tak prostě něco špatně je.
              No…a Astře, měl jsem někdy takové nenávistné průpovídky?
              Neměl, a tak si Taras alespoň vzal děsně k srdci moje laškovné útoky na důchodce, konečně se dočkal, a já odkryl svou pravou podnikatelskou tvář- no ale byl jediný, kdo si to tak přeložil, všichni ostatní viděli, že si dělám prdel- konkrétně z něj.
              A nakonec jsem TADY otevřeně Babiše podpořil v té vládní pseudokrizi, to zase Čtenář špatně vydýchával, a nešlo mu to narozum, přece volím Okamůru, a ten Babiše shazoval, a jsem podnikatelíček, tak co tak najednou?
              Já dělám furt někomu problémy se škatulema, nezná se vám?

              • astraustralia

                V okamziku kdy nazor nekoho jineho je vniman jako problem, pak ano, je to problem, nebot to brani nestrannemu nadosobnimu pohledu na vec. Bylo predvedeno na EET a plati v pohledu na vse. Na kapitalismus a jeho dnesni podobu i na pohled zpet do casu realneho socialismu.
                Spravne jste napsal :
                Ještě bych rád dodal, že záporné vlastnosti kapitalismu, které jsou schopné ohrozit i funkčnost státu, má stát regulovat, a ne umožňovat.
                Jak toho ale dosahnout kdyz politici jsou ve sve vetsine sluzebniky tech co maji penize a ne chudeho lidu ?
                S demokraci si nevedeli rady ani jeji otcove pred tisici lety ve starem Recku.
                V honbe za fungujici formou demokratickeho rizeni statu dosli az do stadia kdy vlada se menila kazdy den a kazdy obcan tak mel dostat moznost zucastnit se osobne na vlade veci verejnych. Nakonec to vzdali. Nedokonalost systemu jste spravne popsal jako obraz a odraz nedokonalosti samotneho cloveka. Spravne jste postrehl ze:
                Kapitalismus kopíruje bilogickou postatu člověka
                Tezko zmenit system, pokud nezmenite cloveka.
                10 prikazani a noveho cloveka ktery bude milovat sveho blizniho jako sebe sameho zni nejen velmi hezky ale ve svem dusledku je to nejlepsi cesta k raji na Zemi.
                Bohuzel zivot homosapiense se ubira jinudy.
                Jak muzu milovat souseda jako sebe sameho kdyz mi vcera ukrad kozu a dnes znasilnil manzelku ?
                Atd atd….. sam nejlepe vite cim Vas zivot poucil.
                Takze jsme zpet u Vaseho moudreho vyroku na startu.
                O nutnosti regulace spolecnosti kde slovo „clovek“ bude znit hrde :-)
                Jen jak, kdo to zaridi kdyz nastaveny system je tak nelidsky pro vetsinu a tak prejici mensine co vitezi protoze…… vitez vzdy bere vse ! A nezna slitovani.! Desatero nedesatero, laska, nelaska !
                PS
                Zemrel president Bush, muz ktery prisel s krasnou myslenkou NWO (Noveho Svetoveho Poradku)
                „V těchto těžkých časech vyvstává před námi i náš pátý cíl – nový světový řád, nová éra oproštěná od hrozby teroru, silnější ve své snaze o spravedlnost a bezpečnější ve svém úsilí o mír. Éra, ve které národy celého světa, Východu i Západu, Severu i Jihu, mohou prospívat a a žít v harmonii. Svět, ve kterém vláda práva vytlačí zákon džungle. Svět, ve kterém národy chápou společnou odpovědnost za svobodu a spravedlnost. Svět, ve kterém silní respektují práva slabých.“

                • vittta

                  Nejhorší na tom je, že doba světla, kdy člověk BYL svým způsobem opravdu změněn, už tady byla, a my jsme jí zničili.
                  A nebylo to násilí, co měnilo toho člověka, ale klid a pohoda- o kterýchžto atributech ale tehdy nikdo nevěděl, ale o to víc o nich víme dneska.
                  Tomu režimu pohody ale kus kapitalismu stejně chybělo, to byla jeho největší slabina.
                  Kapitalismus se jako základní systém nemůže osvědčit, protože jakmile se mu dá prostor, expanduje, když nejprve pohltí slabší.
                  Dal by se podle mě vymyslet systém, který by kapitalismus držel na uzdě, ale to lze jen pomocí cel a národních států.
                  To ale je dnes odmítáno, a co je neuvěřitelné, nejvíce těmi, kdo si myslí, že proti kapitalismu bojují…a fakt si to asi myslí!

              • 2tttt

                „Kapitalismus kopíruje bilogickou postatu člověka.“
                a) Ano …
                b) … ale převážně tu stinnou, NEGATIVNÍ. Tu dokonce umocňuje.
                Tedy nad čím jásat?

                „tvůrčí můzy“
                Které „múzy“?
                Vědci? Manipulující s výsledky tak, jak si PŘEVÁŽNĚ přeje ziskuchtivá „ruka, která platí“?
                Odborná veřejnost upozorňuje na potlačování prezentace negativních výsledků, jejich upravování nebo zamlčování, upozorňuje na manipulaci v oblasti publikační činnosti. Vědu prostřednictvím PENĚZ ovládla ideologie, chamtivost, kariérismus a stupidní pýcha.
                Umělci? Za 30 LET nebyla schopna česká kinematografie vytvořit zlomek toho, co vzniklo za socíku. Je to LOGICKÝ, ale ne pro všechny pochopitelný důsledek. Když se umělec nepodvolí – KONČÍ. Stejně jako vědec, nebo kdokoli jiný, skončí u „mytí zkumavek“. Hůř než za bolševika. Bolševik si uvědomoval, že chytré lidi potřebuje. Podnikatel-idiot si pozve ze 3. zemí sobě rovný odpad. Například jiného syrského „taky-podnikatele“.
                Když se „MŮZA“ podvolí, skončí jako „umělec“, který buď oblbuje masy, nebo produkuje pro uzavřenou zlodějskou, sociopatickou a psychopatickou kastu, a to jen tím, co si kasta přeje. Nikoli to, co společnost potřebuje nebo ji posune.
                Samozřejmě nemluvím o hovně uprostřed galerie, nebo když skončí kuře v piči. To je samozřejmě vrchol kumštu.

                • vittta

                  Ziskuchtivá ruka která platí už zaplatila vymyšlení lecčeho.
                  Ten socík byl velice, velice těžkopádný.

                  • 2tttt

                    „Ziskuchtivá ruka která platí už zaplatila vymyšlení lecčeho.“
                    Lze se na to podívat i reálnějším pohledem:
                    Jsou psychologické profily, které sice „NIKDY NIC“ nevytvoří, zato mají „čuch“ na to, kde něco urvat nebo ukrást, něco cizího zpeněžit nebo se „jen“ přiživit.

                    • vittta

                      Ti jsou důležití.
                      On totiž lecko něco vymyslí, a tím to hasne- takže ten příživník může být ten, kdo ten nápad reálně uvede v život.
                      Víte, kdo vymyslel útočnou pušku?
                      Byl to major Fjodorov v r.1912, a první bojové nasazení bylo v r. 1916.
                      Zkuste si někde zadat „útočná puška“, jestli vám vyjede major Fjodorov.
                      Vyjednou vám Němci se STG 44.
                      Takže nepodceňujte dějinný význam šikovných vyžírek!

                    • 2tttt

                      „příživník může být ten, kdo ten nápad reálně uvede v život“
                      To je jako s těmi kšticemi, o kterých se snažíte někomu namluvit, že by je bez „živnostníka-kadeřnice“ neměl kdo kultivovat.
                      Fjodorov byl carský důstojník. Takže to odpovídá spíš tomuto schématu:
                      „Ten, kdo tvoří v demokracii není ten, kdo inkasuje. Ten, kdo krade a podvádí, někdy i vraždí, je ten, který kasíruje a žije na účet těch druhých.“ Takže jo, vlastně se shodneme.

                      BTW.
                      Socík měl vlastní armádu. Přes 200 tisíc vojáků. 4 500 tanků, 4 900 obrněných bojových vozidel, 3 400 dělostřeleckých systémů a 687 letadel.
                      Veškerou výzbroj dodaly NEsoukromé podniky.
                      NEBYLO potřeba „přiměřeně“ i nepřiměřeně šidících živnostníků.
                      Ne nevýznamná část výzbroje byla československé provenience.
                      Abych ušetřil někomu šaškování a švejkování:
                      Ve výrobě byly i zbraňové systémy, které budily zájem i západních „přátel“. Radary, houfnice, letadla, lehké zbraně …

                  • 2tttt

                    „socík byl velice, velice těžkopádný“
                    1) Poctivá práce lemply, zloděje a gaunery VŽDYCKY bolela. Napříč dějinami.
                    2) Ale byl funkční a nevedl do spirály krizí a válek.

                    • vittta

                      Tak podle mě byla ta těžkopádnost spíše výhodou, než nevýhodou, vyplýval z ní totiž ten pověstný klid.
                      Doby plynula pomalu, a člověk ani nevěděl, a ocitl se v důchodu, aniž by změnil fabriku.
                      Za socialismu pak nebyla moc velká možnost, vydělat prachy, ale co se získat dalo, byl čas, kterého už i tak bylo dost.
                      Takže dělník vymyslel, jak zrychlit nějaký proces, udělal si svoje už v 11 dopoledne, a šel se válet na přehradu, když si předtím zajistil, aby mu někdo „píchnul“.
                      Ale já byl dělník, takže nemohu vědět, jestli byla těžkopádnost tak dobrá i jinde, třeba ve vědeckém výzkumu, nebo tak něco..

                    • 2tttt

                      Jo, s tím souhlasím.

                      „Těžkopádnost“ tohoto typu je nezávislá na režimu.
                      Není to vlastnost „zřízení“ (socíku), ale vlastnost psychologického profilu (člověka), který je na „režimu“ nezávislý (ten profil).
                      Co už na režimu závislé je, „být přikován k carskému kulometu“ (mužik / otrok / nevolník).
                      (Vzpomínka na jeden Ruský / Sovětský historický film.)

                      Historie se opakuje, a doba se vrací.
                      Dnes není potřeba chodit na propagandistické filmy do kina, stačí třeba návštěva supermarketu.
                      Pomocí elektroniky a finančního diktátu lze přikovat ženské k pokladně, a zakázat jim chodit na WC, jako krysám v kleci.
                      BTW.
                      To je NEDOBROVOLNÁ realita, testovaná a zrealizovaná na lidech. (Podnikatelská kasta, žijící na úkor „těch druhých“.)

                      Je rozdíl být na stejné úrovni s lidmi ve firmě / státu a muset se chovat „lidsky“ (socík), protože KTERÁKOLI zrůdnost, kterou vymyslím, může být zítra aplikována na mě nebo na mé rodině.
                      Nebo být otrokem a nevolníkem bez možnosti se bránit pomalému (někdy i velice rychlému) zabíjení a psychoteroru. TO JE rys současné DEMOKRACIE a režimu / systému.

                      S tou, v zásadě, zkreslující paušalizací „dělníka za socíku“, souhlasím již mnohem méně.

    • tresen

      Zeptejte v českých regionálních nemocnicích /vlastněných a řízených kraji/, jestli by tato zařízení přežila bez lékařů z Ukrajiny a z dalších zemí.
      Domněnka, že tyto nemocnice vytvářejí za pomoci zahraničního personálu zisk, je směšná. Taktak se drží nad vodou anebo mají dluhy, které kraje musí sanovat.
      Ve venkovských nemocnicích, jako je ta frýdlantská, je to to samé, ať už je vlastní kdokoli. Soukromá firma byla pro města často posledním řešením, když hrozilo zrušení lůžkových oddělení.
      Frýdlant má snad šanci, že se nemocnice ujme kraj. Bez redukce lůžek /a bez pomoci lékařů ze zahraničí/ se to ale neobejde.
      Optimalizace dle vašich zásad by přinesla leda to, že lidé z celého frýdlantského výběžku budou jezdit do Liberce.

      • vittta

        Nemocnice ve Frýdlantu by se bez zahraničních lékařů v pohodě obešla.
        Nesměli by ale naši lékaři jezdit jinam.
        Zde se naskýtá otázka, jestli se bez lékařů také obejdou země, kde se bez jejich lékařů dnes neobejdeme.
        Protože vykrádání mozků JE problém globalizovaného sluníčkovsko-negerského kapitalismu.
        O buzeranty a negry se povedou mnohatýdenní boje v parlamentech, ale na výchovu vlastních kádrů všech směrů si nikdo ani nevzpomene!

  5. tresen

    Vyřešte, aby naši doktoři nestárli a neodcházeli do důchodu a ti mladší nejezdili jinam, a je to. Jak prosté.

    • vittta

      Teda ale vy máte dar být trapná, to vám povím.
      Chtělo by se říci „ale o tom se tady už dobrou čtvrthodinu bavíme“.
      Tady o tom vedeme řeč s Astrem, a vy to 2tttt ještě znovu jednořádkově napíšete.
      Tak nějak navažte na mě nebo Astra, zapojte se, ne?
      Jsme kolektiv, nebo sedíte sama u stolu někde v rohu,v této virtuální hospodě?

      • tresen

        To měla být pochvala pro váš geniální mozek, který se zabývá tím, jak vyřešit problém našeho zdravotnictví. :-/

        • vittta

          Ne, nezabývá.
          Můj geniální mozek se zabývá tím, jak vyřešit problémy v jakémkoliv odvětví, protože jsou si velice podobná, alespoň co se potíží týká.
          Ale nic, než teorii vymyslet nemůže, protože vaše 1000x zasraná EU ničí cokoliv funkčního kdekoliv ve svém dosahu, a nezajímá jí provoz nějakých nemocnic, ale jak si v dané zemi vedou cigoši, buzeranti, negři, feministky, LGBT devianti,islamisté a neziskové organizace!
          A kdo to neplní, ten je v prdeli.
          Pohleďte, jak dobře jsou na tom v Lotyšsku, výspě EU a přikladu skvělé, evropské spolupráce!
          https://www.parlamentnilisty.cz/arena/rozhovory/Zcela-jiny-pohled-na-Lotyssko-Budete-koukat-co-je-mozne-v-clenske-zemi-EU-561225
          A škoda, že tam nedali fotky se sejšnů veteránů SS, na to jsou Lotyši velice hrdí, a nikoho v EU to nedráždí ani trošičku!

      • tresen

        Nejdřív mi s Astrem vysvětlete, jak si představujete principy našeho zdravotnictví. Vynechte luxusní nebo pseudoluxusní kliniky, kde péče není hrazená z pojištění, ale zkuste mi nastínit svou představu, jak funguje obyčejná okresní nemocnice. A vysvětlete mi, jak se v ní projevuje kapitalismus.

        • vittta

          Mě se na to neptejte, mě ne!
          To zkuste na 2tttt, ten tyhle věci bezpečně ví.
          A jak funguje okresní nemocnice, tak já vím, jak funguje, a kapitalismus se v ní projevuje hlavně tak, že mají kvalitní vybavení od kapitalistických firem, kvalitní léky od kapitalistických firem, kvalitní zdravotnický materiál, od kapitalistických firem, ale nedostatek pracovníků ve všech profesích, které potřebují.
          Pokud je nemocnice „soukromá“, pak si musí vydělat na otop (obrovská částka), údržbu budov, autoparku,veškerého zařízení (neskutečná raketa) a ještě shání sponzory.
          Pojišťovna jim drží platby a oni si nemají kde stěžovat, leda na lampárně.

          • tresen

            Klasikové tvrdí, že určující jsou vztahy, nikoli materiál. Takže není podstatné, kdo vyrobil tomograf, léky nebo obvazy, které nemocnice kupuje.
            Mimochodem, nemocnice si musí vydělat i na otop, údržbu budov a veškerého zařízení, ať už patří komukoli, městu či kraji, a jsou v tomto ohledu závislé na platbách od
            pojišťovny a všechny žebrají o dotace na investice a o sponzoring.

          • tresen

            Takže znovu: kde vidíte kapitalistické vztahy ve fungování našich nemocnic?

            • vittta

              Jste blbá, nebo co?
              Já tady snad mluvím o kapitalismu v kontextu k nemocnicím?
              Navíc ještě státním, či krajským nebo jakým?
              Tady s tímto tématem vystoupil 2tttt, že jako soukromá nemocnice ve Frýdlantu, chtějíc nemravné podnikatelské zisky…ble, ble.
              Tak jestli chcete nějaké upřesnění, tak se musíte obrátit jinam, né na mě.
              Klasikové ať jdou se svými tvrzeními klidně do prdele, ale kdyby měly být nemocnice řízeny fakt kapitalismem a touhou po zisku, tak by se z toho 90 % pacientů posralo, a těch 10 % co na to mají, by bylo ze svých peněz vysáváno ještě sofistikovaněji, jak se to děje dnes.
              Jinak si myslím, že nemocnice si na režii vydělat nemusejí, protože když si na to nevydělají, tak dostanou dotaci, jinak by to museli pěkně kapitalisticky zavřít.
              Soukromá nemocnice pak je na tom jen hůře, protože na tu se může kraj či stát z vysoka vysrat.
              V tom dnešním „kapitalismu“ už se o nic jiného, než o dotace a hlasy voličů vůbec nebojuje, takže to ani žádný kapitalismus v tom slova smyslu není, a všichni tihle bojovníci typu 2tttt či Tribuna nebo Tarase na mě působí v podstatě směšným dojmem.
              Neváží si dobrého bydla,víte?
              A to je velice hloupé, hajzl si splachují pitnou vodou, obchody se prohýbají zbožím, jet si mohou kam chtějí, když si zlámou hnátu, tak jim to ošetří a ještě mají nárok na rehabilitace a léky…a oni dělají co?
              Bojují proti kapitalismu, a to tak, že chtějí zlikvidovat kadeřnice, hospody, klempíře, zedníky a ševce, a až je zlikvidují, tak na to, co zničili, budou chtít dotace od EU.
              To mě poser prsa, tihle revolucionáři….
              Já mám značné výhrady k dnešnímu světu, ale nejsem slepý, a dobře vidím kolem sebe.
              Všechno, Třešni- né jen něco.

              • taras2

                „všichni tihle bojovníci typu 2tttt či Tribuna nebo Tarase na mě působí v podstatě směšným dojmem.
                Neváží si dobrého bydla,víte? A to je velice hloupé, hajzl si splachují pitnou vodou, obchody se prohýbají zbožím, jet si mohou kam chtějí, když si zlámou hnátu, tak jim to ošetří a ještě mají nárok na rehabilitace a léky“
                – zatímco vittta si dobrého bydla váží, svá ukřičená hovna splachuje pro něj speciálně dovezenou vodou z Lourd, sedí doma na pytli s penězi a nejezdí nikam, protože ho musí hlídat, když si zláme hnátu, tak mu to v nemocnici ošetří, přestože do systému zdravotní péče platí jenom třetinu toho, co obyčejný zaměstnanec. A přitom je to nevzdělané hovado, které se naučilo dvě cizí slova, „kontraverzně“ a kontext a mele je pořád kolem dokola, navíc má těžkou vadou charakteru, když není schopen debatovat na rovinu, ale jenom jako křivák, oponentovi podstrčí své ožralecké fantasmagorie a pak s nimi bojuje. Příklad: s velkoburžoasií se potýkám po celou dobu, co se pohybuju na síti, dokonce jsem pro ni vymyslel speciální hanlivý název, kapouši, podle vzoru komouši. Na základě jedné mé zcela pravdivé poznámky o tom, že i maloburžousti, živnostníci, neodvádějí to, co by měli, tedy kradou a parazitují, rozjel gigantický uřvaný cirkus a podstrčil mi, že svůj boj proti kapitálu omezuji jenom na drobné podnikatele. Už si mě do své nevymáchané tlamy neber.

                • vittta

                  Tak, prof.Staněk zajímavě přednesl, a nyní jen tak mezi námi…
                  Na rovinu s tebou diskutovat nejde, protože nejprve banuješ, a pak hankuješ- tedy nebavíš se s oponentem (se mnou) ale dáš k tomu doplněk, že bys mě ubil argumenty, kdybys chtěl.
                  Já jsem ti nic nepostrčil, cokoliv můžeš vyvrátit, vyargumentovat.
                  Že na to nemáš je jiná věc, ale za to nemohu já.
                  Tady mě nazýváš nevzdělaným hovadem, jistě, však zemanovi voliči jsou většinou nevzdělaná hovada, nebo nesleduješ statisticky?
                  A těmi poplatky, jen trapně lžeš, resp. nemáš potuchy, jak to s těmi odvody vlastně je.
                  Já ti něco povím- ty neplatíš nic, NIC, Tarasi.
                  A já jenom chci, aby důchodce také platil- je na tom něco nelogického?
                  Neodvádíš do systému, a využíváš ho!
                  To je FAKT.
                  A teď mě dobře poslouchej, závistivče.
                  Já si dělám prdel, ale dej bacha, frajere!
                  Protože živnostníci jsou až druhý, politicko-nejzranitelnější objekt.
                  První jsou důchodci.
                  Aby se ti pak nestalo, že ty kecy o odvodech důchodců řekne někdo, kdo je bude myslet vážně.
                  A také si získá politickou podporu, stejně jako u plivanců na OSVČ.
                  Aby ses nakonec kamaráde nedočkal „spravedlnosti“.
                  Ono se může nakonec na každého dostat, víš, ty vzdělanče?

                  • Kača

                    Taras má s těmi odvody pravdu. Proč si to konečně sám nespočitáte? Za základ si vemte obrat u OSVČ a superhrubou mzdu u zaměstnance ve stejné výši. Anebo se zeptejte nějaké mzdové účetní.

                    • vittta

                      Taras má pravdu?
                      On jí nevyloží, ale zkuste to za něj.
                      Kolik platí drobný podnikatel ze spol. s.r.o, a kolik třeba zaměstnanec Českých drah.
                      A když už budete u toho počítání, tak mi napište, kolik platí důchodce.
                      Schválně, kdo z nás bude lepší demagog.
                      Protože všechna tahle čísla, co kdo platí a neplatí jsou jen politický blábol.

                    • Kača

                      Je nedůležité, kdo kde pracuje, když se srovnává daňové přiznání OSVČ a zaměstnance se stejným ročním příjmem. Obrat OSVČ vs. superhrubá mzda zaměstnance.

                    • vittta

                      Ale co tím chcete říci, Kačo?
                      Víte, co je to „obrat“?

                    • Janika

                      Srovnání obratu se superhrubou mzdou mě fascinovalo :-). Uvažovala jsem, zda by se podle této logiky neměl zavést pojem superobrat, jakožto obrat plus zaplacené zdravotní a sociální pojištění. Pak by se vlastně zdaňoval výdaj, no, co si víc přát :-).

                  • čtenář

                    vittto,
                    jděte na to od lesa,
                    taras si zprostředkovaně přes jednoho z největších kapoušů v ČR platí na zdravotní pojištění pouze 969,- měsíčně.

                    • vittta

                      Tihle „levičáci“- ale co je Taras za levičáka, když pohrdá dělníky, že jo- tedy tihle levičáci obyčejně lžou.
                      Snaží se navodit dojem, že VŠICHNI podnikatelé platí menší odvody, což ale není pravda.
                      Ve skutečnosti platí menší odvody jen OSVČ, a to ještě je tvrzení ošemetné, protože zaměstnanec ve skutečnosti platí jen malou část, zbytek za něj platí zaměstnavatel, ale to nelze brát jako platbu toho zaměstnance, protože to jen zdražuje jeho práci, a kdyby to zaměstnavatel neplatil, tomu dělníkovi by to nedal, jen by ho vyšel levněji.
                      Tohle celkově nelze vůbec srovnávat, to je jen politika, živnostník a zaměstnanec jsou nebe a dudy- navíc, nikomu není přístup mezi majitele pytlů peněz zapovězen, kdo chce hovno dělat, málo platit, a mít prachy, může být OSVČ za pár dní, jen musí mít čistý trestní rejstřík.

                    • vittta

                      Navíc to otevírá zajímavou myšlenku, co se vlastně s těmi vybranými penězi děje.
                      Protože výběr není stejný každý rok.
                      Pokud je plná zaměstnanost, a ještě tady dělají zahranční dělníci, vybere se třeba o40-50 000 000 000 více, jak když je nezaměstnanost, takže jak oni to vlastně dělají?
                      To posílají na zdravotnictví prachy pokaždé jinak, jednou více, podruhé méně?

                    • čtenář

                      to už jsme všichni několikrát společně probrali.
                      je nutno přehodit vyhýbku.

                      zajímavá diskuze by mohla být na téma,proč nás živnostníky kritizují i penzisté za nízké platby,ale nekritizují stejně tak horlivě stát,který za ně platí ještě méně než platíme my.

                      chtějí spravedlnost,tak ať stát za penzisty platí 2.024,- měsíčně,nikoliv jen těch 969,-.

                      toto by měli penzisté,kteří nás kritizují,po státu požadovat.

                    • vittta

                      Oni nás kritizují, protože to „někdo“ říká.
                      Je to kampaň, a když se stejná kampaň spustí na důchodce, tak budou také ostarkizováni ze „slušné společnosti“.
                      Ať si dělají, co chtějí, ale já si to myslím takhle:
                      KAŽDÝ by si měl dát bacha, co si přeje- mohlo by se mu to splnit.
                      A věru se lecos plní nakonec úplně jinak, než by chtěli.
                      To už jsem psal Tarasovi, aby se mu nakonec na ten důchod někdo nepodíval.
                      Pak by fakt mohli všichni platit „spravedlivě“.
                      A jiní, co se prsí, třeba jsou zaměstnanci, „vybojují“ si spravedlnost, a pak se třeba ožení, vdají, za OSVČ, či sami něco začnou, a pak rychle pochopí, komu dělali užitečné idioty!

                  • vittta

                    Není dobře patrné, kdo se provinil.
                    Zase jsem používal vulgárních výrazů, že jo…

                  • Saul

                    Zabloudila jsi na svuj vlastni blog,kde jeden provokativni dacan dostal po zasluze na rypak.
                    Tarasovi by ses nemela divit,ale podekovat mu,ze tu charitativni cinnost odvedl za tebe.

                    • Janika

                      Žádné dostání na rypák jsem neviděla. Taras je moje srdeční záležitost, on to dobře ví, ale z takového projevu je člověku akorát smutno. Vittta jede podle svého, vidí věci kromobyčejně jasně a bez obalu je pojmenovává. Tak buď v klidu :-).

                    • tresen

                      Dostal po zásluze na rypák za svůj osobitý styl, ale věcná stránka tentokrát dostala na rypák taky. Bohužel.

                    • vittta

                      Nechtěl jsem to komentovat, ale je o to zájem, tak si můžeme shrnout, co vlastně Taras napsal- aneb, jak dostává někdo „na rypák“.
                      Hned na začátku mele úplně z cesty, že mám pytle peněz, a že si vozím vodu z Lourd, což má vesele potvrdit, že mám hodně peněz.
                      A pak že si ten pytel hlídám, tedy že jsem v podstatě- jako každý buržoust, bezbřeze chamtivý.
                      Ani jedno Taras neví, a vědět nemůže, ale tohle dávání na rypák se dle mého netýká jen mě, ale všech živnostníků, kteří tedy mají hodně peněz, a jsou chamtiví- což je ideologický pohled někoho, kdo je zmanipulovaný vlastní závistí, protože je to jen jeho konstrukt, odvíjející se ovšem od jeho vidění světa.
                      Pak pokračuje zuřivým konstatováním, že odvádím do sytému jen třetinu peněz, co zaměstnanec (proto mám ten pytel také plný) což je komická lež, používaná dříve s velkým humbukem ODSáky- oni ale zase tvrdili, že nějaký dobře placený potentát, či hodně vydělávající podnikatel, odvádí do systému fakticky víc, tedy odvede třeba co měsíc 50 000, zatímco nějaký dělník jen 4 000.
                      Taras tedy argumentuje ODSácky, při čemž ODSácký argument měl logiky o chlup víc.
                      Pak z čista-jasna poskočil do roviny, která s problematikou nesouvisí, tedy že jsem nevzdělaný, navíc hovado, a jistě už si pamětníci vzpoměli, že i tento argument používala s úspěchem ODS a více méně se používá dodnes, i když nemá v podstatě žádnou souvislost s ničím, má jen politicky namazat med kolem huby vzdělaným, aby lépe sloužili systému, Taras ovšem toto píše čistě z osobních důvodů, protože prostě už není ten nejlepší, cití se být v mé přítomnosti frustrován.
                      Osobní rovina pak pokračuje, a že diskutuji jak křivák a ne na rovinu, což je komické, když uvážíme, že jsem mu přímo a bez obalu něco napsal, byť jsem byl ožralý.
                      Ve skutečnosti se křivácky zachoval Taras, který mě dal banána, čistě ze strachu, abych své ožralé mylšenky náhodou moc nerozvíjel za střízliva.
                      Poznámka, kterou nazval pravdivou, že jako maloburžousti a živnostníci neodvádějí to, co ostatní, je prokazatelně lež, svědčící o tom, že Taras ví o tom úplné hovno, ale kuriozně to ještě doplnil, že tito jedinci kradou a parazitují, jenže každý živnostník odvádí jen to, co má, i kdyby to byla fakt třetina, takže na tom základě nelze nazvat nikoho ani parazitem, ani vyžírkou, natož zlodějem.
                      Jádrem problému se zdá být tvrzení, že mu tedy nějak podsouvám, že svůj boj přenáší jen na drobné podnikatelíčky- ale já jsem si fakt nevšiml, že by kritizoval někoho velkého, třeba zrovna Babiše, který též prokazatelně kradl, což- když budu tedy spravedlivý, je třeba vidět.
                      Ale jelikož Babiš šlape na krk malým živnostníčkům, nebo si to tihle Tarasové alespoň myslí, tak proti němu nijak nevystupují.
                      Já se ho mohu zastat, což jsem veřejně udělal, protože podle mě nekrade o nic víc jak ti, co ho pranýřují, a v zájmu vlasti jsem ho tedy podpořil.
                      Ale skutečný bojovník proti sociální nespravedlnosti by ho podpořit neměl, a měl by požadovat spravedlnost, stejně jako jí velký Taras požaduje po živnostnících!

                    • Seal

                      Vy si fakt nevidíte do pusy. Jestli tady někdo mlel nesmysly ve stylu ODS, tak jste to byl vy: „Zaměstnanec ve skutečnosti platí jen malou část, zbytek za něj platí zaměstnavatel, ale to nelze brát jako platbu toho zaměstnance, protože to jen zdražuje jeho práci.“ Je to pouze technikálie, která vznikla v roce 1948 při přijímání zákona č. 99/1948Sb. o národním pojištění. V tom zákoně to bylo jenom jako přechodné ustanovení (§ 255), než začne platit § 120 (Zaměstnavatel hradí celé pojistné za zaměstnance.), ale pak u toho zůstalo. No a dneska toho pravice zneužívá k tomu, aby lidem věšela bulíky na nos. Ty vago, on to snad ten zaměstnavatel platí svým zaměstnancům ze svého zaslouženého zisku! Má to akorát ve svých nákladech, při kterých jej hodina práce zaměstnance vyjde na cca 11 EUR. Kdyby se tyhle odvody, které jdou z práce zaměstnanců, zrušily, tak jde celé zdravotnictví rázem do kelu. No ale když jde o obhajování vlastních výhod, tak je samozřejmě možné tvrdit kdejakou kravinu. Třeba i předhazovat důchodcům, že za ně stát platí málo, jako kdyby důchodci za svého aktivního života nenastrkali dost peněz do systému. Čím víc čtu ty nesmysly, které plodíte se čtenářem, tím víc si myslím, že komunisté udělali chybu, když tu vaši slavnou kategorii zahrnuli do národního pojištění. Vy jste přece tak výjimeční a jedineční, že byste měli mít svoje vlastní zásluhové pojištění. Pak by vám už ty neschopné socky a nesvéprávní zaměstnaci neměli co závidět, takže by nastal pokoj.

                    • vittta

                      Nechápu, co tím chcete říci.
                      Ale jen tak mezi námi, soutěžím s Tarasovci v dogmatismu, což jsem už NĚKOLIKRÁT deklaroval, a pomalu u každé zmínky o malé platbě důchodců uvádím, že jde o dogmatismus a že to nemyslím vážně- ALE že je to technicky pravda, a že se klidně můžete vy blbouni jednou velké spravedlnosti dočkat také!
                      No ale vás bych u toho asi musel kopat do prdele, a bušit bejsbolkou do hlavy, abyste si toho všiml.
                      A vyjímeční jsme jako čím?
                      Že se staráme sami o sebe?
                      To můžete přece také, a budete úplně stejně vyjímečný.
                      A pokud se vám nelíbí současná legislativa, no tak volte někoho, kdo jí chce změnit.
                      Až mi někdo předepíše, že mám platit víc, tak to buď zabalím, nebo prostě budu platit víc.
                      Nevidím v tom- za svou osobu- problém, ostatně, co vy víte, třeba jsem spol. s.r.o., takže platím úplně stejně jako kdokoliv jiný.
                      Problém ale budete mít jako vždycky vy, zaměstnanci, protože byste si bez všemožných živnostníků ani neškrtli- leda byste přestali používat služby, a na důkaz své loajality začali nakupovat JEN v nadnárodních trustech.
                      Jako otroci velkokapitálu byste to udělat asi měli.
                      A vy jste nějaký specialista na drobné podnikání, nebo o tom víte TAKÉ úplné hovno?
                      Běžte si kecat k Tribunovi, co by na to, či ono, řekl Marx, nebo jak jste děsně vzdělaný a jak by to chtělo to, či ono.
                      A můžete tam zmínit i tu technikálii z r.1948, kterou nějaká pravice- asi já s čtenářem- nějak zneužíváme.
                      Tak se teda za sebe přiznávám, že jsem asi zavraždil Františka Ferdinanda d Este!´ a zavinil ten blbý zákon z r.1948!

                    • vittta

                      Já vám něco řeknu, Seale (a spol).
                      Já jsem se levice vždycky zastával, protože pravičáci se smáli dělníkům, že jsem to sockya lůzři a lopaty, a já tohle něml nikdy rád.
                      Ve světle posledních událostí- ale tak někak posledních za nějaké 2 roky, se mi ovšem z levice zvedá žaludek.
                      Protože pravice se možná dělníkům směje a pohrdá jimi, ale vy po jejich hřbetech chcete lézt k moci.
                      Pohrdáte pak jimi minimálně stejně, jako pravičáci, což tady Taras prokázal už nekolikrát- resp. to prokázal tady i u sebe.
                      Tak na co si sakra chcete hrát?
                      Jste důležití jak trenky, přesně víte, co by řekl Marx a Lenin, máte děsná vzdělání, a víte, kdy byla založena KSČ a Sociální demokracie.
                      Ale dělník se vám do huby hodí jen v případě, že chcete oholit někoho jiného, protože vaším motorem je závist.
                      Já jsem se s tím už setkal, vy závidíte živnostníkům, že si vydělají bez vzdělání více jak vy, děsní intelektuálové, při čemž vaše představy ohledně zisků jsou tou závistí ještě značně znásobeny, abyste se mohli u toho závodění zároveň i mrskat!
                      Jste ostuda levicové myšlenky, odpad společnosti.
                      Ladislav Klíma někde napsal něco takového:
                      „Žmolek prdele statného drvoštěpa má větší cenu, než všichni současní čeští intelektuálové“
                      To si zapamatujte, vy šaškové!

                    • Seal

                      Aha, takže to byla soutěž v dogmatismu, při kterém jste větu začal slovy: „Ve skutečnosti“. Šlo o běžně šířený pravičácký nesmysl, takže jste si sám dal bejsbolkou do hlavy. To vy furt tady něco melete o tom, jak vám někdo něco závidí. Taky takový běžný pravičácký mem, který rozhazujete po hrstích. A čtenář si s těmi důchodci asi taky dělal legraci. Hele, nenechávám si u vás dělat okap, take mi netlučte klíny do hlavy. Váš život bych teda fakt žít nechtěl, což se ale netýká toho, že jste živnostník. V tomhle ohledu lituji jenom čtenáře, protože o té jeho branži kupodivu hodně vím. Toho se zeptejte, jak je to s tím otročením pro velkokapitál, který mu dodává různé zboží. S ním by to mohla být i docela zajímává diskuse, kdežto vy akorát jedete jako flašinet.

                    • vittta

                      Žijte si jak chcete, mě do toho nic není.
                      Pravičácký nesmysl….vy si prostě musíte nějak odůvodnit svou existenci.
                      Bojujete proti pravici.
                      A projevuje se to tím, že chcete, aby živnostníci platili více, VÍCE, né aby dělníci platili méně,ale živnostníci více.
                      To je naopak levicové…
                      Já nemelu o tom, že někdo závidí mě, ale že někdo závidí živnostníkům.
                      A Taras to tady potvrdil, psal o pytli peněz, na kterém sedím, před tím někde psal o čtyř dovolných u moře za rok…
                      Ale vy nezávidíte, vy prostě chcete jen spravedlnost, aby NĚKDO nežil na VÁŠ úkor, že jo.
                      No a Čtenář si dělal- nedělal s těmi důchodci legraci…proč to píšete mně?
                      To psal Čtenář, ne já, tak se ho zeptejte, nevím, proč tím nějak dokazujete něco, co dělám já- nebo jestli při té příležitosti útočíte na Čtenáře- proč jako, copak je o něm nějak řeč, nebo jste ho nějak dosadil, jako druhého zástupce zlé kasty tady?
                      Já jedu jako flašinet, no, ale on se mi ještě nikdo nepostavil, vyjma Káči, která mě dostala na obrat.
                      Jinak mi tady Taras předhazuje pytel peněz a vy pravičácké memy, to je jako diskze, nebo oč se tedy pokoušíte?
                      Kde ukazujete nějakou intelektuální nadřazenost, či kultivovanost nade mnou?
                      Tak diskutujte, k věci, místo keců, že si nevidím do pusy, čímž jste svou diskuzní kultivovanou obohacovačku začal.
                      Pak tam plácáte, že kecám, že zaměstnavatel platí za zaměstnance větší část pojištění, a dodáváte, že to tak sice je, ale kvůli zákonu z r.1948, že je to jen technikálie.
                      Tak platí- nebo neplatí?
                      Má to zaměstnanec na výplatní pásce?
                      Ukažte, co umíte, přece já se diskuzi s nikým nebráním, a když mám příležitost, vyzvu každého, třeba Vlka- ten to vzal, ale vyzval jsem kde- koho, nebojím se diskuze.

                    • Seal

                      Člověče nešťastná, po jakých hřbetech se deru k moci??? Já jenom dlouhodobě říkám, že jak si to poděláte, takový to potom budete mít. A kde proboha vidíte nějaké dělníky? Dneska jsou to všechno zaměstnaci se sociláním statusem střední třídy. Za dělníka jste se tu označoval pouze vy, což je vcelku známý diskusní trik, když někdo chce být hodně zemitý. A co je na tom, že hodně čtu? Nemusím si tak z prstu cucat argumenty. Vy fakt nejste schopen přijít na nic jinýho, než na to, že když někdo kdo s vámi nesouhlasí, tak vám nutně závidí. Co asi? Ty tři krátký dovolený někde v tuzemsku, kterými jste se mě snažil před pá měsíci ohromit? Nebo snad dokonce váš soukromý život? Vy si to asi neuvědomujete, ale tím nezřízeným psaním ze sebe soukáte jeden mindrák za druhým. A to včetně té vaší nenávisti k levici, což už od doby, kdy jste mi před pár lety nesmyslně předhazoval ČSSD, považuji za váš třídní instinkt.

                    • Seal

                      Pochopte už konečně, že k tomu,aby se s vámi dalo diskutovat, nestačí mít mozek, ale musíte i něco vědět. Zkrátka, i když zaměstnavatel platí část pojištění za zaměstnance, tak je to pořád celé pojištění zaměstnance. No a protože se to rozdělení furt objevuje jako argument, tak jsem chtěl jenom vysvětlit, jak to vzniklo. ale to byste nebyl vy, superdiskutér, abyste se netvářil nechápavě.

                    • vittta

                      Hmm… to tedy jsem se vás zrovna nepokoušel ohromit, těmi mými „dovolenými“.
                      A já vidím dělníky, vy už jste třeba dál, a vidíte operátory výroby se sociálním statusem střední třídy.
                      Tak pak je asi všechno v pohodě, ale já právě mluvím o dělníkách, protože jsou to právě oni, kdo mají ze zaměstnanců nejnižší střední třídu ve statusu.
                      To je můžete nazývat jak chcete, ale pořád to jsou dělníci.
                      A moje označení za dělníka je diskuzní trik, ale vy jste mě nějak prokoukl, chci být zemitý.
                      I když já si myslím, že zemitý mohu být i bez pozice dělníka.
                      Vyčítáte mi závist, ale sám se dělám dělníkem, že chci být zemitý, je to finta.
                      A tím psaním že se sebe soukám jeden mindrák za druhým…no to si fakt neuvědomuji, ale já zatím nikomu nic nezávidím, nechci po nikom, aby něco platil, aby dělal to či ono.
                      Dokonce se klidně zastanu veřejně Babiše, když to podle mě vlast potřebuje.
                      Nic méně mám třídní instiknt, a nenávidím levici..to tedy jsem asi napsal nějak málo srozumitelně, já přece psal, že vy jste ostuda levicové myšlenky, a že je mi (z takové) levice špatně.
                      Takže levicové myšlenky mě asi nevadí, ne?
                      Vadí mi levice, která je má naplňovat, je to pro vás příliš složité?
                      A tento text je tedy ta diskuze?
                      Celý text mi podsouváte vaše iluze.
                      Já možná někomu podsouvám tu závist, a vy kontrujete tím, že mi podsunete 5x tolik, ale závist se vyvrátit nepokusíte.
                      A v tom dalším mi naznačujete, že něco víte.
                      Kromě mozku- ten, zdá se- máme oba, ale vy na rozdíl ode mne, cosi víte.
                      Tak co vlastně víte, zkuste diskutovat, číslo zákona je zatraceně nepádný argument, i když je to nesporně zajímavé, že se „levice“ ještě nepokusila tento zákon nějak novelizovat, když tedy ta pravice ho tak zneužívá.

                    • Seal

                      Jen tak pro zajímavost: Z které české levice se vám nedělá špatně? Jinak na rozdíl od vás vím, že k nejnižší střední třídě nepatří pracovníciv průmyslu, ale zaměstnanci obchodu a služeb. Mají současně i nejhorší pracovní podmínky. Zkuste se příležitostně zeptat třeba vaší pošťačky.

                    • vittta

                      Já vám napíšu takovou věc, takový poznatek, Seale.
                      Já vždycky přemýšlím, co by- kdyby, já kdybych měl moc rozhodovat, tak by tak debilní zákony nevznikly, protože uvažuji tak, co z toho reálně bude, když se nějaký zákon zavede do praxe, což si myslím, že lidé jako vy naopak právě nedělají, takže leckdy dobrý úmysl v peklo se promění, bez ohledu na to, jak velké mají třeba znalosti v oboru práva.
                      Tak je řeč o těch platbách za dělníka, tedy za zaměstnance.
                      Představte si situaci, -ale fakt si to představte- že by se jen TECHNICKY změnilo znění vámi uvedného zákona z r.1948.
                      Tedy zaměstnanec by měl na výplatní pásce CELOU vejplatu, tedy to, co platí státu sám a i to, co za něj dnes- byť tedy jen technicky- odvádí zaměstnavatel.
                      Já bych to- v rámci spravedlnosti- ještě vyšperkoval tím, že by zaměstnanec dostal CELOU částku na dlaň, (nebo na banku, to je jedno, je to technický termín) a veškeré platby by si platil sám.
                      Co si myslíte, že by se pak stalo?
                      Upozorňuji, že by se prakticky nezměnilo naprosto NIC, zaměstnanec by odváděl naprosto stejně, jako dneska.
                      Tak v první řadě by se stalo, že by si zaměstnanec najednou všiml, jak obrovskou vejplatu vlastně bere.
                      Ono je to asi 220% toho, co dostane, když počítám dovolenou- tu by si mohl vzít, ale zadarmo, peníze by dostal proplacené ve výplatách, stejně jako by byl POVINEN si platit školení bezpečnosti práce a pomůcky.
                      Takže ten, kdo dostává 18 000 čistého by najednou dostal 40 000, a musel by z toho 22 000 odevzdat, utratit za pomůcky, dovolenou a tak.(je to příklad, ne přesný výpočet, ale tak nějak to bai-voko je)
                      Na koho myslíte, že by byl nasraný?
                      Na zaměstnavatele, nebo na stát?
                      Zaměstnavatel by mu řekl:
                      Podívej, Franto, já přece za to nemohu, že stát po tobě tolik chce, já si také dávám vejplatu, a jsem na tom stejně jako ty.
                      A že musíš kupovat pracovní pomůcky a platit si školení, to stát a odbory to chtějí, ne já.
                      Rozumíte, doteď má veškerou buzeraci na triku zaměstnavatel, zaměstnanci je u prdele, že školení bezp.práce stojí za jednoho 10 papírů, že pomůcky, mnohé zbytečné, stojí měsíčně 2 klacky,a mejdlo a zajištění obědů a tohle všechno něco stojí.
                      Najednou by měl tu buzaraci na krku zaměstnanec, a byl by povinen POVINEN jí dodržovat a především platit.
                      A co by mu řekl stát?
                      To je všechno pro tvoje dobro, Franto, aby se ti nic nestalo, když makáš, abys měl pěknou dovolenou, a abys mel kvalitní zdravotní péči a vysoký důchod, až půjdež jednou v 70 letech odpočívat, bude ti to pak bude dělat v dnešní měně nějakých 11 000 čistá ruka.
                      Co myslíte, bylo by to lepší, takto technicky upravené?
                      Aby každý věděl, jak si stojí, víte?
                      Ale zkuste být nějak konkrétní, vynechte mindráky a vzdělání a kolovrátek, zkuste prostě NORMÁLNĚ reagovat, a pokud se vám to zdá jako debilita, tak napiště PROČ, a né jen suše, že jsem debil, nebo tak něco.

                    • vittta

                      A že tam dělají, v průmyslu pořád je sháňka po operátorech výroby…

                    • Seal

                      Vždycky před tím, než začnete mentorovat, tak si raději přečtete svoje vlastní příspěvky. Protože jsem neudělal nic jiného, než že jsem se trochu přizpůsobil vašemu běžnému diskusnímu stylu. Jinak představovat si nic nemusím, protože v podstatě ten samý cíl sledovala Topolánkova vláda, když zaváděla tzv. superhrubou mzdu. Že prej se zaměstnanci zhroutí, až uvidí ty pálky. No a nestalo se vůbec nic. Tak akorát v opačném gardu, protože přibývá zaměstnanců, kteří si ještě nechávají strhávat z platu odborářské příspěvky. Důvod je jednoduchý: Kolektivní vyjednávání a tripartita. Momentálně jsme tak svědky zajímavého jevu: Sice se přes varování pravice zvedla minimální mzda, ale podniky se z toho nejenom nehroutí, ale dál nabírají nové zaměstnance. Evidetně podceňujete, že práce v průmyslu byla vždycky především kolektivní, zatímco u OSVČ je to hodně opačně. Pro pořádek připomínám, že jste mi neodpověděl na otázku, z které české levice se vám nedělá špatně.

                    • vittta

                      Pokud se přizpůsobujete mému diskuznímu stylu, pak asi má tento styl něco do sebe- nic méně byste ho u toho neměl hanit.
                      No a topolánkova vláda a superhrubá mzda, to je jen odvar, já navrhuji ještě o dva levely hrubší variantu, k té jste se měl vyjádřit.
                      A že se podniky nehroutí, a ještě nabírají…
                      Slyšel jste někdy o cykličnosti krizí?
                      To je chvíli konjuktura, a chvíli krize, je to běžný jev kapitalismu.
                      Takže na mě nezkoušejte tyhle laciné triky, protože tak málo, jak si myslíte, toho zase nevím.
                      Já se hlavně těším, až bude krize, jak budou podniky nabírat.
                      A koho propustí.
                      No a též by mě zajímalo, kdo vlastně v časech konjuktury tu minimální mzdu bere.
                      Vsadím se, že to budou z 80% cizinci, kvůli tomu si je sem také buržousti vozí, ne?
                      Takže ten váš levicový zázrak našim lidem zase tolik nepřinese.
                      A kterou českou levici nemám rád, nebo tedy z které se mi dělá špatně?
                      To jsem nikde nepsal, musíte se zeptat na to, co jsem psal.
                      Ale vy mi neodpovídáte na nic, jak máte obecně ve zvyku, třeba. platí zaměstnavatelé za zaměstnance tu větší část odvodů,nebo ne?
                      A víte co, raději diskutujte po svém, jak vy to umíte, a na čem si potrpíte.
                      Tedy věcně, konkrétně a intelektuálně, na základě vašich znalostí.
                      Takhle, když tvrdíte, že se přizpůsobujete mně, tak to vypadá, že to sám jinak neumíte, a navíc se mě nepřibližjete ani vzdáleně, já totiž píšu velice konkrétní názory, byť leckdy jízlivě, vy jste ještě žádný VLASTNÍ názor nesesmolil.

                    • Seal

                      Fakt chcete polemizovat o tom, jak jsem to s tím přizpůsobením vašemu diskusnímu stylu myslel? Vy navrhujete akorát to, že by si zaměstnanec sám dělal daňové přiznání (což řada z nich už stejně dělá), a potom to, aby si bral bezplatnou dovolenou (“ peníze by dostal proplacené ve výplatách“), no a aby si pak si ještě platil BOZP. Tím se mi asi snažíte naznačit, jaká zátěž to leží na hrbech drobných podnikatelů. Už vidím stát, jak vrní blahem, že se kvůli přímému placení daní rapidně zvedne agenda finačních úřadů, sociálky a zdravotních pojišťoven. Mám pro vás lepší nápad: Vraťme to celé před rok 1948. Zaměstnancům zůstane to, co už tehdy měli, tj. i ta placená dovolená a pracovní pomůcky zdarma. No a vy si to pak už s tím státem nějak vyřídíte. Třeba tak, že vám zřídí živnostenskou zdravotní pojišťovnu. Když volná úvaha, tak volná úvaha. Jinak s tím placením pojistného jsem vám už jasně odpověděl. Pojistné odvádí zaměstnavatel a vy si v pracovní smlouvě nemůžete ani vymínit, že si ho budete platit sám. Pro pořádek znovu připomínám, že jste mi neodpověděl na otázku, z které české levice se vám nedělá špatně.

                    • vittta

                      Ale jděte, Saule, tak já nejprve zopakuji, že jsem nikdy nic takového nepsal, tak se mě na to pořád neptejte, ptejte se na to, co jsem psal- a raději to píšu už ze začátku, protože vy zjevně moje texty čtete tak do poloviny.
                      Tak- a vy tedy tvrdíte, že by zaměstnanci zjistili,jakou vlastně mají podnikatelé zátěž.
                      Ano, to by skutečně zjistili, ale především by zjistili, jaké hovadiny po nich stát chce, a ještě by si je museli zaplatit.
                      Stranou vaší pozornosti také zůstal fakt, ža by zaměstnanci ty peníze fyzicky dostali, to znamená, že by s nimi také museli hospodařit.
                      Tedy když by je utratili, tak by nemohli třeba dále pracovat, protože by neměli pracovní pomůcky a zaplacené odvody a tyhle věci.
                      To si myslím, že je důležité poznání, protože vyžírka živnostník tohle umět musí- a nebo si snad myslíte, že by to zaměstnanci nezvládli?
                      Ale fuj…a daňové přiznání by bylo banální, částky by byly předem dané, nebyly by proměnlivé.
                      Vy byste si na to netroufl?
                      Proč byste nemohl po večerech třeba sepisovat, co všechno si musíte koupit, zorganizovat školení a kdy, když to dělají živnostníci?
                      Nezapomínejte ale ve vašem svatém vytržení, že tohle téma jste začal VY, a to poukazem na zákon z r.1948, (99/1948Sb) který dělá z placení vetší části odvodů zaměstnavateleme jen technikálii.
                      Tak toto je má argumentace proti- protože se vám snažím ve skutečnosti naznačit, že se ta technikálie ve skutečnosti každému hodí, a nejvíce státu- bez ohledu na to, že jí nějaká pravice, nebo kdo, stále proti nebohé levici zneužívá, jenže vy si tak trošku stojíte na vedení.
                      A chcete to vrátit před tok 1948?
                      Snadná pomoc, volte tu stranu, která to má v programu, a pokud se vás sejde více, tak se to třeba demokraticky povede.
                      Hlavně si ale- OPĚT- dejte bacha, aby se vám vaše přání náhodou nevyplnilo, protože vy se nezdáte být chudý, a být vyšší střední třída, se před r.1948 nemuselo vyplatit.
                      Ono hodně nadšenců mele pantem, taková Uhlová dokonce asi měsíc tahala u Babiše v kolbence, ale s prachama doma v šupleti a stříbrnou lžičkou v hubě, což z toho dělalo spíše dobrodružství, než když tam někdo musí tahat, a živit se tím.
                      A živnostenskou zdravotní pojišťovnu…no klidně, opět, volte nějaku stranu, která to bude prosazovat, a třeba se vám to povede, já si nestěžuji, to ZDŮRAZŇUJI, to vy si pořád stěžujete, jaké máme všemožné výhody, a jak jsme zbyteční- tak jednejte,ne?
                      Můj fotr ale je už v důchodu, a zdravotní a sociální platí dál, když stále podniká, a takový Taras platí hovno- a důchodce je jako důchodce, ne?
                      Co vy na to, proč jeden důchodce platí- a jiný ne?
                      Že se můj fotr má pořád k dílu, tak má za to ještě platit?

                    • vittta

                      A JO, opravdu chci polemizovat o tom, jak jste to myslel, s tím přizpůsobením se mému diskuznímu stylu.
                      Já vím, že se mnou třeba mnozí nebudou souhlasit, ale podle mě jste za tu naší diskuzi ještě NIC nepředvedl, vyjma keců.
                      Relevantní myšlenku nebo argument jste nedal ani jednou, ale tady sakra nejste u Tribuna v teoretickém kroužku, kde hlavní roli hraje třída a třídní boj- mimochodem by mě zajímalo, proč chcete jako dobře zabezpečený minimálně sociálně středně třídní zaměstnanec, bojovat s vašimi chlebodárci, to se jako chcete mít ještě lépe, nebo co vlastně?
                      Bez zaměstnavatelů nejste totiž NIC,takhle vám to řeknu.
                      Vy buďte rád, že jste rád, choďte do háku, a děkujte všem svatým, že tady ten posraný kapitalimus je!

                    • Godot

                      Pro Seala.
                      Napsal jste vitttovi:
                      „Čím víc čtu ty nesmysly, které plodíte se čtenářem, tím víc si myslím, že komunisté udělali chybu, když tu vaši slavnou kategorii zahrnuli do národního pojištění. Vy jste přece tak výjimeční a jedineční, že byste měli mít svoje vlastní zásluhové pojištění. Pak by vám už ty neschopné socky a nesvéprávní zaměstnaci neměli co závidět, takže by nastal pokoj“.

                      Máte naprostou pravdu, tak by to bylo nejlepší, alespoň podle mých zkušeností. Velmi jednoduchý výpočet mě například přivedl k tomu, že si už hóóódně dlouho neplatím „státní“ nemocenské pojištění, ale komerční. Pro mě xkrát výhodnější, protože si prostě nemohu dovolit „házet se marod“. Vyplatilo se.

                      Další výpočet je už jen hypotetický. Vyplatilo by se mi neplatit ani zdravotní a sociální pojištění, protože ty obrovské prachy, které jsem tam nacpal, bych dokázal zhodnotit podstatně lépe, než to umí stát/vyžírka. Jenže nemohu, protože ten systém je povinný, vystoupit se z něj nedá. Tudíž jsem musel se zabezpečením na stáří postupovat paralelně ve dvou linkách. Platit státu obrovské prachy, z nichž mám teď ten „státní důchod“, solidární s každým nemakačenkem, a přitom si spořit další prachy podle svého uvážení.
                      Dám vám hádanku. Co se asi ukázalo jako významně efektivnější?

                    • Seal

                      Skvělá diskuse s někým, komu nejde ani natřikrát položit jednoduchou otázku. Tady nešlo o to, co jste psal, ale po těch vašich úžasných komentářích mě ta vaše odpověď zkrátka zajímala. Ale napravovat to už nemusíte, protože svůj neochvějný pravicový instinkt jste prokázal i tím, jak jste hned znectil minimální mzdu. Vy to s těmi zaměstnanci myslíte asi hodně upřímně, když spekulujete o tom, jak by si třeba rozházeli svoji výplatu, takže by pak, chudáci, neměli třeba ani na pracovní pomůcky. Fakt vás baví pouštět se do psaní takových nesmyslů? Finanční gramotnost musí dneska zvládat kdekdo, takže to určitě není výsada živnostníků. Nejspíš to nepochopíte, ale mě je úplně jedno, jestli Tarasovi přispívám via stát, anebo přes zdravotní pojišťovnu. Když jsem ještě nepracoval, tak on přispíval mě, tak vo co go. Byl to asi bláznivej nápad, snažit se vám vysvětlit, jak je to s těmi platbami zaměstnaců. Jinak, co si pamatuji, tak třídní boj jste v diskusích vytahoval vždycky, když jste chtěl někomu vynadat do salónních levičáků, zatímco vy jste byl zkrátka ten skutečný táta dělníků. S povděkem zjišťuji, že vám tenhle mem zůstal i v roli ochránce všech živnostníků. Ale raději byste se měl připravit na zdražení energií, tepla, potravin a třeba i na změny v důchodovém systému, protože tady se bere střední třída šmahem bez ohledu na to, jak moc si připadáte výjimečný oproti těm, kteří mají tzv. závislou činnost. A jako obvykle jste nezklamal ani tím, co považujete za argumentaci. Proč by se proboha měli běžní zaměstnanci bouřit proti tomu, když podle zákona nemusí podávat daňové přiznání solo a jako za krále klacka se ještě starat o platbu pojištění? Bouří se akorát tehdy, když nějaký vyčůraný podnikatel nezaplatí odvody. S tím rokem 1948 to byl jenom takový příklad, že taky dovedu přemýšlet o tom, „co by- kdyby“. Asi by mě ale spíš bavilo stát se třeba kosmonautem, zatímco vy si představujete, jak máte moc vymýšlet nové zákony. Jenže v tom případě nestačí jenom volit tu správnou stranu, ale musíte jít rovnou do politiky. No tak aspoň, že jste vzal na milost Babiše s tím jeho EET, když to teď vlast potřebuje. Ono si to hodně lidí sice nechce přiznat, ale dneska je to reálně tak, že Babiš je tím hlavním, kdo v nebohé české kotlince zajišťuje sociální smír. Jdu hákovat s lehkým srdcem, protože zatímco budu děkovat všem svatým, tak vy nejspíš vymyslíte nejmíň tak pět dalších zákonů, které dozajista vylepší ten váš podělaný kapitalismus.

                    • Ondřej

                      Je legrační se špičkovat, kdo volí větší zlo podporující kapitalismus vers. snažící se vrátit stav republiky před rok 1948, když oba politické szvhekty jsou ve společné BURŽASNÍ vládě a pan premiér vydělává na tom, že mu jak žebrotě bohatí (v tomto případě západní anglosaští) cizinci platí „rozvojové výpalné“. O to je to legračnější, že pře je mezi těmi, kdo společnými silami bojují proti tradičnímu nepříteli, západním cizákům, individuálnímu pojetí lidských práv nadřazených právům kolektivním. (máme právo na práci, ale nemůže toto právo kolidovat s nedotknutelností soukromého majetku, například. a příklady by se našly i třeba v tom, že máme nárok na zdravotní péči „zdarma“, ale jen natolik „zdarma“ na kolik jsme si vydělali, ergo sami kolektivně – byť každý jinak – přispěli) a toto jsou základy moderní společnosti, která je tzv. (konzervativní) levici i pravici, poplatná a poté, co došlo k afiliaci u levice i jinak ryze pravicových atributů (rasismus, nacionalismus, rozdělení rolí ve společnosti podle pohlaví, akceptace sociálních rozdílů, jedná-li se o „pronárodního“ oligarchu či národního buržuje) je už dnes natolik zřejmá, že „naoko“ spory o tom, „kdo je kdo“ je navýsost směšná.

                    • vittta

                      Nóó, tak jste mě označil za kokota v různých obměnách a spokojeně jdete kérovat.
                      Hustý.
                      K tomu vašemu dotazu.
                      Já jsem psal, že se mi z levice zvedá žaludek, né z české levice, takže jsem po vás chtěl, abyste mě zlostně okopíroval ten přesný můj obrat a zjebal mě, že bazíruji na maličkostech, vy se mě totiž ptáte na českou levici.
                      Smysl to ale mělo ten, že vás dlouhodobě podezírám z toho, že vlastně diskutujete sám se sebou, a moje texty a argumenty jsou vám jen takovým vzdáleným pomocníkem, prostě to jen tak „přeletíte“ očima jako nezajímavé bláboly, tak jsem chtěl zjistit, jestli to fakt nečtete- což se asi potvrdilo.
                      Takže- zvedá se mi žaludek z politických zástupců levice, v podstatě jakýchkoliv, vyjma třeba konkrétních vyjímek, kteří si podle mě na levici jen hrají, a velice vzdáleně se drží původních myšlenek, které by tedy podle mě měly být boj za práva pracujících- ale jsem nevzdělaný, třeba je levicová myšlenka něco jiného, třeba obdiv ke kulturní revoluci v Číně, kam se moře západních levičáků hlásilo, aniž by jen tušilo, co se tam vlastně děje.
                      Levice ale bojuje za práva negrů, sexuálních devinatů, a asociálů, a za práva pracujících bojuje tak, že chce zvednout odvody ostatním, což ale pracujícím moc nepomůže.
                      To jsem tady napsal ale už asi 1000x, a týpci jako vy mě už za to označují za grafomana, tak nevím, proč to chcete napsat ještě po 1001.
                      A co používám jako argumenty?
                      DOGMATISMUS!
                      To jsem vám JASNĚ napsal, ale asi to bylo málo výrazné.
                      Bojuji dogmatismem proti dogmatismu, ale vy se toho držíte jak hovno košile, a víte proč?
                      Diskze nejste schopen, dokonce neumíte ani ten dogmatismus pořádně,takže jen melete o malých odvodech živnostníků pořád dokola, a pořád dokola mluvíte s spravedlnosti, při čemž Taras mluví rovnou o parazitech a vyžírkách, nebo jak to specifikuje, a vy konkrétně mě podsouváte, že jsem otec dělníků nebo živnostníků nebo někdo děsně vyjímečný, nebo co to pořád melete.
                      Spravedlivé je to v USA, tam si platí každý co sám chce, ale pochybuji, že byste takovou spravedlnost chtěl- a píše o tom kus výše Godot.
                      Nejsem žádný táta živnostníků a ochránce dělníků, ale pocházím k toho prostředí, to prostředí znám, a nikam jinam se nehlásím.
                      Tady diskutuji tématicky, tedy né o sobě, mám nějaké názory, a je jen náhoda, že jsem zrovna živnostník-ale to kvůli tomu se mám tématu vyhýbat, aby mě nějaký šašek Seal neobvinil z toho, že kopu sobecky sám za sebe?
                      Když je řeč o Rusku, píšu o Rusku, co si myslím, když o negrech, píšu o negrech, když o zbraních, píšu o zbraních (mám smůlu, že zbraň mám, tak také kopu za sebe), zkrátka nebudu se vyhýbat tématu jen proto, že jsem v něm…dneska se říká „ve střetu zájmů“.
                      A umíte předvídat leda tak hovno, dokonce jste poněkud omezený, pokud vám vyplynulo, že jsem se Babiše zastal kvůli EET.
                      Vy už vůbec o ničem jiném ani nejste schopni uvažovat, tak jste až nábožensky zanícení.
                      EET oceňuji jako velice efektní politikum (psal jsem asi 1000x) ale jako ekonomický nástroj to považuji za minimálně ošemetné, a jako krok k elektronické buzeraci občanů za vysloveně škodlivé.
                      Vlast nepotřebuje EET, ale potřebuje stabilní vládu, a Babiš, jakkoliv mu nijak nevěřím, je pod velkým tlakem, a podle mě si nemůže dovolit jít proti občanům, tedy schválit Marakéš a Istambul (úmluvy), protože by ho občané nejspíš sesadili z křesla.
                      Zatímco ODSáci a jim podobné prodejné děvky občany podrazí, ani u toho nemrknou!
                      Jenže to už je za hranicí vašeho chápání, jak vás tak někdy u Tribuna čtu…vy „teoretici“, to VY jste příčinou všeho zla, přijímáte zákony na hovno, nemáte politický čuch, jste děsně převzdělaní, přechytřelí, ale nakonec nám budete kvůli vašim zasraným utopiím dávat čipy.
                      Vlast potřebuje odhodlané muže s koulema, ne pseudointelektuální žvanily, a upřímně mě mrzí, že to nechápete, a nejvíc mě to mrzí u Tarase, protože moje názory s těmi jeho zase tak v rozporu nejsou, ale on preferuje třídní boj, nad bojen za vlast, a to je špatné, velice špatné, Seale!

                    • vittta

                      Jo, Otomane, smějete se naprosto oprávněně, my se sežereme sami, ale Seal s Tribunem u toho budou volat Marxe a Lenina na pomoc, a Hank s Třešní zase sudeťáky, a Taras bude banánovat vlastence a posluhovat kosmopolitům a liberálům- což jste byl konkrétně vy.
                      A já vám něco povím, to, jak jste od něj odešel, bylo svým způsobem velkolepé.
                      Vás nemám rád, a Tarase pořád docela jo, ale umím ocenit gesto v pravou chvíli.
                      To byl „politický“ majstrštik!

                    • čtenář

                      Seale,

                      máte se mnou zcela zbytečný problém,já na rozdíl od některých penzistů,kteří jsou přesvědčeni o tom,že vše pro ně kladné jim vybojoval Babiš mám názor ten,že kdyby nebylo ČSSD tak by se ani ty platby za státní pojištěnce tak nezvyšovaly.

                      takže jsem jim jenom připomenul,že by bylo vhodnější místo starání se pořád o to kolik platíme my a jací jsme to zloději a vyžírky se starat někdy i o to kolik za ně platí stát,aby si také mohli pohlídat jestli ministr Vojtěch bude v tom nastaveném trendu pokračovat,jestli to navyšování ministr za ANO2011 zrychlí anebo zpomalí.

                      takže ano,myslel jsem to vážně.

                      platby za státní pojištěnce by měly nadále růst a to daleko větším tempem než rostou nyní.

                    • embecko

                      „A já vám něco povím, to, jak jste od něj odešel, bylo svým způsobem velkolepé….To byl „politický“ majstrštik!“
                      Otik odesel od Tarase?!? Tak to je konec, vzdyt na nem stala cela diskuze. Korektni souboj s fakty a argumenty nazoroveho oponenta, to preci byla vzdycky Tarasova parketa, na faktech a trpelive vymene nazroru vzdy dokazoval, ze se oponent myli.
                      Kdo ted Otika nahradi?

                    • vittta

                      Ale jak, to by člověk to takového Otika ani neřekl.
                      Nejprve si ho naklepnul (slovo dělá chlapa tam použil) ale Taras nezavětřil problém, on si byl jako vždycky v kramflecích jistější, jak náleží k dané situaci, myslel si, že je to ON, kdo rozhoduje, né diskutér, v tomto případě Otik.
                      A pak se s ním rozloučil velkým pompézním gestem, to bylo efektní.
                      Stalo se to ve vláknu „Kde a kdy se zastaví hloupost při svém vítězném tažení světem?”
                      Ale musel bys ho číst celé, resp. jen Tarase s Otikem abys ocenil ten správný okamžik.
                      Stalo se tak 3.11.
                      No a od té doby…
                      Něco s Tarsem je, on se navíc ještě znemožnil i tady, když kápl božskou, a napsal o debilních, zvýhodňovaných dělnících, a o nevzdělaném hovadu.
                      Ne, nezvládl to.

                    • embecko

                      Ha! Nasel jsem to!:
                      „Tak teď jste definitivně prohrál, Tarasi, nejdřív vase neschopnost se s věcnými argumenty vyrovnat… a klesnete na vámi oblíbenou vulgární úroveň ad hominem“

                      Tak to se uz dalsich souboju diskusne-onanistickych titanu asi nedockame…
                      Ja jsem se psychicky zlomil, kdyz mi Taras napsal, ze na mne posila Otika, nebot kazdy radny diskuter na jeho blogu musi obstat v korektnim souboji faktu. (Coz je to posledni, co zvlada sam puvodce myslenky a cinu.)
                      Tak ted ho tedy opustil i Otik…to jsem necekal, ten mel vytrvalosti na rozdavani…ale je videt, ze z oci do oci Tarasovi si stale zachoval sve Lidstvi a v pudu sebezachovy prchnul.

                    • Seal

                      vittta: To jste strefil naprosto přesně: „dokonce neumíte ani ten dogmatismus pořádně“. Mě fakt dogmatismus nešel ani v povinných hodinách marxáku, zatímco vám se jako vždycky od huby jenom prášilo. Zapomněl jste jenom dodat, že diskuse s někým, kdo vědomě popíše monitor kupou nesmyslů, nedává až na světlé výjimky, které se přihodí jednou za čas, žádný smysl. Tak zase někdy příště, udatný bojovníče s koulema, klávesnicí a čézetou.
                      Godot: Je to tak. Povinné zdravotní pojištění dokáže nastavit jenom plošný standard. U sociálního se sice používá princip zásluhovosti, ale ten funguje až od určitého levelu, protože dole se to pak znivelizuje sociálními dávkami. Pro mě komwrřní pojištění nedává smysl, protože si tak akorát připlatím vyšší plnění.Jinak, i když se hodím marod, tak mi úkoly stejně nikdo neodpáře, tak je to prašť jako uhoď. Do druhé je individuální: Věk, zdravotní stav, rodina, osobní založení, investiční možnosti. U mě je to ovlivněno třeba tím, že důchodové připojištění mám jako firemní benefit a nemusím mít hnedka barák, abych se zajistil. Mě spíš zajímá, jak to Babiš myslí s tou důchodovu reformou. Průběžák je dlouhodobě funkční a dokáže zajistit základní standard, takže nějaký velký prostor na vymýšlení novinek to asi není.
                      čtenář: Mě je v principu jedno, jestli ta solidarita půjde přes státní rozpočet, anebo přes zdravotní pojištění. Ale rozumím tomu,že pro vás to může být důležité. Vojtěch by se měl hlavně postarat větší efektivitu zdravotní péče, lepší lékovou politiku, atd. Souhlas tím, že kdyby Ano bylo v koalici s ODS, jak chtěl na začátku Babiš, tak tu dneska dozajista máme poněkud odlišnou sociální politiku. Nejsem sice zrovna fanda kindermanagementu ČSSD, ale je fakt, že Maláčová se na tuhle agendu systematicky připravovala, takže je plně kompetentní. Řekl bych, že právě na ni se proto budou soustřeďovat útoky českých pravičáků, nejenom proto, aby dostali koalici pod tlak, ale i kvůli té samotné agendě.

                    • vittta

                      Vy jste v těch útocích ad hominem ještě aktivnější jak já.
                      Akorát já to o sobě vím, a vy si u toho asi myslíte, že jste oduševnělý.
                      Popsal jsem monitor kupou nesmyslů, na které odmítáte reagovat, raději napíšete, že to nedává smysl.
                      Je to moderní neziskovková klasika, oponent se prohlásí za blbce, se kterým nemá cenu se bavit.
                      No co, s prezidentem se také nikdo nebaví, jen mele nesmysly, a tak je spíše třeba upozornit na jeho vlastnosti-blbě chodí, blbě vypadá,kouří, chlastá (to vy teď nahrazujete tou ČZ , jako kdyby vlastnictví zbraně byl nějaký osobnostní handicap).
                      Útoků českých pravičáků se pak Maláčová rozhodně nemusí bát, za jedno tady žádní nejsou, a za druhé ti, co si na ně hrají,mají největší starost o to, abychom přijali co nejvíc nařízení EU, která mi ale tématicky nijak pravicově nepřipadají.
                      Rozhodně v nich chybí to hlavní- svoboda jednotlivce.
                      Ona v nich vlastně chybí jakákoliv svoboda.
                      Takže stejně, jako to nejsou žádní pravičáci, tak vy nejste žádný levičák, ale obyčejná euronáckovská nula, co nebude diskutovat s nikým o ničem, kdo nemá stejný názor.
                      Protože kdo nemá stejný názor, za diskuzi nestojí, vůbec když má doma zbraň, to je hodně špatné…však také je třeba konečna přijmout regule EU, kdy zbraně mohou mít pouze zločinci, drogoví mafiáni a barevná asociální verbež, pracující bílá huba nesmí nosit ani šroubovák.
                      Předem děkuji za tu humánní snahu, diskuzní démone!
                      A jóó, vím, kdybyste chtěl, tak byste mě umlátil argumenty- to už znám.

                    • vittta

                      Tady máte Seale slova naděje.
                      Nepodrobíme se, nedáme se.
                      Kéž by to tak bylo.
                      V článku je zajímavý dotaz, kopírující moderní trendy, které i vy uplatňujete, byť ne tak drsně jako Taras a Hank.
                      „Mainstreamoví komentátoři občas ne možná na plná ústa, ale podprahově nazývají lidi s jiným politickým názorem jako nevzdělané, a vlastně tedy hloupé. Slyšíme slova i o venkovu ve smyslu „burani z venkova“. Když tohle mnozí lidé slyší, nenaštvou se a neřeknou si, že udělají „na just“ opak toho, co si přejí ti, kteří je takto označují?“
                      Já k tomu je dodám, že i sem chodí lidé oficálně velice vzdělaní.
                      Ale neslyším to od nich, nepíší, jak jsou dokonalí, jak jsou skvělí, a jak ti ostatní jsou blbí.
                      Nezáleží na to, jestli je někdo vzdělaný, nebo není, nezáleží na tom, jestli je jeho názor pravicový, i levicový.
                      Záleží na tom, jak vnímají vlast a svět kolem sebe v daleko širších kontextech, než je nějaká posraná pravice, či levice.
                      O tom se můžeme hádat až bude hluboký mír.
                      Dneska tohle řeší jako jakýsi základ všeho jen idioti, neschopní myslet jinak, než třídně.
                      Skuteční lidé, hodni toho pojmenování, myslí na naší holou budoucnost!
                      https://www.parlamentnilisty.cz/arena/rozhovory/Cechum-uz-nikdo-diktovat-nebude-maji-rozum-dokazuje-po-uspechu-Slonkove-znamy-psycholog-A-odborne-rika-drtiva-slova-561855

                    • Seal

                      Tak tedy ještě dodatek: Vy, nabušení internetoví pravičáci, se chováte prakticky stejně. Ve svém prvním komentáři jste mě chtěl „kopat do prdele a bušit bejsbolkou do hlavy“, no a na konci diskuse mi pak po vzoru Ondřeje předhazuje nějaké útoky „ad hominem“. Jestli jde něco považovat za opravdovou diskusní novinku, tak je to tohle: „A co používám jako argumenty? DOGMATISMUS! To jsem vám JASNĚ napsal, ale asi to bylo málo výrazné.“ Podle mě se ale to vaše bojování „dogmatismem proti dogmatismu“ neujme. On je totiž rozdíl, jestli někoho označíte za dogmatika, anebo se k dogmatismu sám přihlásíte. V tom prvním případě nálepkujete, no a v tom druhém případě se přiznáváte k tomu, že účelově lžete. A takové diskusní vstupy jsou pak zhruba tak přesvědčivé, jako třeba reportáž Slonkové s Kubíkem o krymském únosu mladého Babiše. Jinak, pkud jde o naše příležitostné diskuse, můj zájem prudce opadne v okamžiku, kdy si mě začnete plést se Saulem (3.12.2018 – 0.37). To už je pro mě takové vyzkoušené znamení, že další pokračování už nemá smysl, protože se vám všechno tak akorát plete.

              • tresen

                O neblahém působení kapitalismu ve zdravotnictví /ve smyslu vše pro zisk a pro člověka nic/ tu psal Astr a vy jste nic nenamítal, tak se dalo předpokládat, že s tím souhlasíte.

                • vittta

                  Takže se ptáte mě, že nic nenamítám, ale neptáte se Astra, který to píše, a 2tttt, který to píše také?
                  To je divná logika.
                  Já nepíšu nic, ale vlastně se vyjadřuji nějak jasněji, jak ti, co to píší.
                  Já jsem divný pavouk, koukám, tak třeba Taras vždycky toužil, bavit se s pravičákem, s inteligentním pravičákem, aby ho jako smetl argumenty a tak.
                  A dívejte jak se baví se mnou, a to nejsem ani pravičák, jen oponent NĚKTERÝCH jeho myšlenek.
                  Asi by byl ochoten bavit se jen s INTELIGENTNÍM pravičákem, a já nejsem ani inteligentní, ani pravičák.
                  To jsem to vyřešil, co?
                  Co na mě „všichni“ máte, že zrovna do mě si vermomocí chcete nějak kopnout?

        • 2tttt

          Farmaceutické a technologické lobby, katering, živnosti a živnostníci přisátí na nemocnice (technici, úklidy, prádelny, údržby, školení …)

          • vittta

            Kdyby vládl skutečný kapitalismus, nic z uvedeného by nemohlo exiostovat.
            To umožňuje pseudosocialistický kapialismus typ „EU“.

            • oh

              Skutečný kapitalismus je jako yetti a manželka inspektora Colomba v jednom. Všichni o tom mluví, ale nikdo to ještě neviděl.
              Takže, kde se to zvíře „skutečný kapitalismus“ vyskytuje?

              • vittta

                Nikde.
                Ale já jsem si to nevymyslel, to je politický tlachomet, komunismus (ten také nikde nebyl) kapitalismus, xenofobie (to když má někdo strach z něčeho hodně známého), rasismus (když někdo něco řekne o negrech, negr naopak může říkat a dělat co chce s bělochama) šíření nenávisti (proti Rusku povoleno) atd..atd..
                Já rozhodně nejsem příznivce všech těhle keců, no ale používá se to, tak to holt také používám.
                Ale tady konkrétně lze pojmout záležitost i teoreticky, a kdyby byly v prdeli ryby (tedy byl skutečný kapitalimus)
                , tak by nemusely být rybníky. (živnostníci přisátí na nemocnice)

        • 2tttt

          „jak si představujete principy našeho zdravotnictví“
          Systémově se sluší škrtnout „našeho“. Problém je totiž identický v USA i ČR.
          Systémový pohled:
          Stát je „hrací plán“ s jasně vymezenými zdroji. Lidé tedy v dané oblasti vědí, kolik zdrojů například na zdravotnictví mají (lidské zdroje, technické, přírodní).
          Konkrétní populace trpí konkrétními nemocemi, které jsou v populaci statisticky sledovatelné.

          Z toho plyne:
          Kolik lidí léčbu potřebuje, jakou a „za kolik“. (Bohužel primitivní „pravice“ s „neviditelnou rukou trhu“ a s ní mnoho lidí sedlo na lep propagandě západních „přátel“ a neziskovek, a zcela rezignovali na korektní statistiky a průzkumy.)
          „Má dáti, dal“ vytváří rámec potřeby, a nebo nezodpovědnosti v případě léčby „na dluh“. Lidé si mohou dovolit jen to, na co mají.
          Zdravotnictví MUSÍ být „nezisková činnost“ v uzavřené ekonomice. Pokud lidé připustí přisátí příživníků, vlivové tlaky zvenčí, nejsou a NEBUDOU schopni tuto „černou díru“ uhlídat a uregulovat v rámci mantinelů „hracího plánu“.

          • tresen

            Váš přístup je podivný.
            Kolik lidí léčbu potřebuje, jakou a „za kolik“
            Všechno vypočítat nejde. Pokrok nelze zastavit. Nemůžete lidem odepírat léčbu, která jim pomůže daleko lépe než ta dosavadní a odůvodnit to tím, že je příliš nákladná, že si můžeme dovolit léčit jen po určitou hranici a že tudíž mají nemocní s některými diagnózami smůlu.
            Lidé si mohou dovolit jen to, na co mají. Zdravotnictví MUSÍ být „nezisková činnost“ v uzavřené ekonomice
            Tenhle systém jsme zažili a doplatilo na něj příliš mnoho nemocných.

            • 2tttt

              „Všechno vypočítat nejde“
              Hezký nechtěný neformální logický klam. Nebo naopak záměrný?
              MUSÍTE. Já bych chtěl na sobotu létat na Měsíc …
              Nehodlám s Vámi tímto, pro mne zcestným a demagogickým směrem diskutovat.
              „Demokratičtí“ lékaři v „demokratické“ medicíně v „demokratické“ nemocnici nechají umřít člověka na progresivní rakovinu jen proto, že je mu 70 let. Ne ze zlomyslnosti, ale z FINANČNÍCH důvodů. Nebo je nechat zemřít na dekubity na LDN.

              „Tenhle systém jsme zažili a doplatilo na něj příliš mnoho nemocných.“
              Stejně, eufemisticky řečeno, NEMRAVNÝ argument.
              Za socíku neexistovalo, aby jeden mohl dostat léčbu za „miliony“ a druhý neměl na „acylpyrin“. Navrch za „MILIÓNY těch druhých“.

              Pro srovnání:
              Komouši „zavraždili“ za 41 let cca 250 „politických“ (vlastizrada, rozvracení apod.). Zatím jsem neviděl statistiku obětí „podnikání“ a kapitalismu. Jen letmým odhadem, mrtvých „bezďáků“ bude víc, než těch „politických“.
              Za stejný argumentační a logický faul považuji i to, kolik se odvažujete naznačovat „obětí socialistického zdravotnictví“.

              • vittta

                Zase ten socialismus nepřechvalte.
                Tehdy dostali acylpyrin všichni, a s pacienty se nikdo nesral, zrovna jako dneska.
                Buď máte kliku, nebo ne, to platilo tehdy, a platí dnes.
                To je logická otázka ceny jedince.
                To si můžete říkat co chcete, ale větší cenu pro společnost má 20 letý mlaďas, jak 75 letý důchodce.
                A větší cenu má 60 letý zkušený lékař či vědec, než 20 letý mlaďas.
                Nic méně je třeba si uvědomit, že i lékař se to musí na někom naučit, a tak se to učí na těch méně potřebných, aby pak mohl zachraňovat jak ty více potřebné, tak ty nepotřebné.
                To v tomhle vítězí realita nad psanými kecy, a lékaři společně pohřbívají své mrtvé, ve smyslu, že jen vyjímečně se mezi sebou podrazí.
                A samozřejmě, tu největší cenu má ten, kdo má prachy na to, aby si něco zaplatil, ať tehdy, nebo dnes.
                Což byste ale lépe pochopil na pozici lékaře, co má moc rozhodnout, kdo bude žít, a kdo jen možná, nebo na pozici pacienta, kdo má prachy na to, aby si koupil „pod rukou“ srdce.
                Pak rychle přestanete být morální, jmenovitě když budete v pozici bohatého pacienta.

                • 2tttt

                  „Což byste ale lépe pochopil na pozici lékaře, co má moc rozhodnout“
                  Ideologické teoretizování Vám jde. Odhad již méně. Za bolševika to byla práce rutinních ideologů nebo politruků.
                  Potíž je v tom, že by Vás dnes „pravičák“ nenáviděl. A kdyby mohl, postavil by Vás ve své primitivnosti a nenávisti ke zdi, nebo prohnal komínem koncentráku, jak to udělali Němci za peníze amerických a britských podnikatelů a oligarchů.
                  To Vaše teoretizování celkem výstižně „nabourává“ dokumentární film SICKO od Michaela Moora, který popisuje kastu „podnikatelů se zdravím“ a technologii asociálních zisků.
                  Vřele doporučuji KAŽDÉMU, kdo neměl „tu čest“ okusit americkou pohostinnost a demokracii „na vlastní kůži“.

                  „budete v pozici bohatého pacienta“
                  Jsem rád, že mi dáváte za pravdu. Nejde o kvalitu nebo jiné společensky ušlechtilé cíle, ale o primitivní bezohlednost, bezpáteřnost a prachy.

              • tresen

                Za socíku neexistovalo, aby jeden mohl dostat léčbu za „miliony“ a druhý neměl na „acylpyrin“. Navrch za „MILIÓNY těch druhých“.
                Vy zřejmě o minulosti nic netušíte. Vaše představy o zdravotnictví za „socíku“ odpovídají úrovni úvodníků Rudého práva. Toužíte-li po detailech z reálné praxe, řekněte si.
                „Demokratičtí“ lékaři v „demokratické“ medicíně v „demokratické“ nemocnici nechají umřít člověka na progresivní rakovinu jen proto, že je mu 70 let. Ne ze zlomyslnosti, ale z FINANČNÍCH důvodů.
                Velmi zkreslený pohled. Onkologové nenechávají lidi bez léčby, pokud by jim dokázala prospět /což znamená, že by jim prodloužila život/. Kde se momentálně svádějí kruté boje z hlediska vysokých nákladů, je oblast nejnovějších léčebných metod, které pojišťovny dosud běžně neproplácejí. Tady se skutečně může stát, že ze seznamu adeptů na takovou neobyčejně drahou léčbu může vypadnout sedmdesátiletý pacient a dostane ji šestnáctiletý. Důvody jsou čistě medicinské a stav pacientovy peněženky nehraje absolutně žádnou roli.

                • 2tttt

                  „zřejmě o minulosti nic netušíte“
                  Špatný odhad.
                  Nemáte pravdu v osočování, se socialistickým zdravotnictvím ani zdravotnictvím „demokratickým“.
                  Reálný stav „demokratického“ zdravotnictví i sociálně-ekonomické důvody a „pohnutky“ „podnikavých“ asociálů a psychopatů dobře vystihuje dokumentární film SICKO od Michaela Moora popisující právě „vzorové“ demokratické zdravotnictví v USA.
                  Systém jedinců „podnikatelů“ a korporací, jejichž zájmem je zisk, a zase jenom zisk.
                  Většina Američanů je v pasti.
                  MILIÓNY Američanů si nemůže dovolit základní zdravotní péči.

                  • tresen

                    To, co popisuje Moore, nemá s principy, podle kterých funguje naše zdravotnictví, nic společného.

                    • Ondřej

                      Pan výše by si měl přečíst statistiku o věku dožití za socialismu a dnes, tím by zjistil jak to s „kvalitou a dostupnosti“ lékařské pece tehdy a dnes bylo. Jestli něco mluví o zdravotním stavu obyvatelstva, pak právě dostupnost a kvalita lékařské péče, životního prostředí a kvalita a pestrost stravy tehdy a dnes.

                    • Blanche

                      A jak víte, že naše zdravotnictví nemá našlápnuto ala USA ?

                    • Seal

                      Našlápnuto na vzor USA má především politický systém. Pokud seto podaří, tak se třeba pak dočkáme i amerického zdravotnictví.

                    • vittta

                      Jak vy byste si tak Seale představoval ideální- a zároveň reálně možný, politický systém u nás?

                    • Seal

                      Na představy jste tady kádr přece vy. Pokud snad už přemýšlíte i o tom, jak máte moc zavést rovnou novou ústavu, tak se s tím svým návrhem pochlupte a třeba vám ho i okomentuju.

                    • Ondřej

                      Kdyby u nás zdravotní pojištění bylo jako v USA jako první by na to doplatili živnostnici. Výše pojistky je tam to, co určuje kvalitu léčby. Tedy z jakého základu a jakým % kdo platí. Vemte živnostníka kolik v průměru platí a musí vám být jasné, že by mu to na péči v USA zdaleka nestačilo a musel by si komerčně připlácet. Ostatně komerční připojištění je i záležitost mnoha evropských států, kdy stát třeba nehradí léčení zranění při komerčních sportovních a zábavních činnostech. To by Čech koukal, že si musí za zlomeniny na lyžích platit. U nás je to tedy ve srovnání s USA nebe a dudy. Vseobecne zdravotní pojištění vám zaplati i rymicku a pondělní opičku po ligovem derby (po zrušení tzv.karencni doby).

                    • vittta

                      Tady vidíte, s blbcem diskutovat nelze.
                      Ode mne to byl velice krátký, slušný a podmětný dotaz, možný úvod k zajímavému vláknu.
                      Vy reagujete jako debil.
                      Pak se ovšem nedivte, že s vámi v určitých momentech mohu jako s debilem jednat.

                    • embecko

                      „Na představy jste tady kádr přece vy.“
                      No prave…tajemstvi intelektuala je v tom, ze se nikdy neukaze cely. Intelektual je vycvicen jen na kritiku cizich myslenek, v nichz vyhledava nesrovnalosti, ale jeho vlastni, predevsim vseobecna mineni a zhusta i cely svetonazor ale zustava skryty. A to proto, ze je take lidsky, to jest najivni. Kdyby je vyjevil, zadal by si, vysel s kuzi na trh a stal se pak objektem drtiveho utoku ostatnich, tak, jak to dela on jim :o)
                      Proto ta obrovska zklamani, kdyz do politiky vejde nejaky moudry clovek a za mesic zjistite, ze se jeho mineni nelisi od mineni posledni lopaty a kolikrat jsou jeste strasidelnejsi, nebot neprosla konfrontaci s realitou.

                      Ted se to da rici lehce, protoze neco podobneho se odehrava ve Francii, takze jde svym zpusobem o aktualitku. Zlute vesty jsou ze 70% řepy z periferie, ktere odmitly diktat blazeovaneho centra, co jen mluvi a mluvi a nic poradneho z nej nikdy nevyleze. De fakto jde o vzpouru nevzdelanych proti nafoukanemu intelektualnimu centru (Parizi). Proto je okolo toho takovy fofr, tohle totiz neni vzpoura vedena ucenci (byt treba v odborarskem havu), ale spontanni revolta proti tem, co to vsechno chteji jen „okomentovat“ :o) A fofr je to nikoliv proto, ze by vzpoura sama o sobe byla nejak nebezpecna, nejakych 300 tisic lidi se da zpacifikovat behem odpoledne, ale ze hrozi nebezpeci, ze hra metropole byla, ci v nejblizsi dobe bude prokouknuta a en bloc lidem odmitnuta. Nebezpeci tedy neni fyzicke, ale ideove a parizske verchusce hrozi, ze bude zverejnenim sve falesne a prazdne spolecenske hry zcela mocensky delegitimizovana. Pak ji zbyde dvoji: Bud odejit ze sceny, anebo to udrzet nasilim (vyjimecnym stavem).
                      V malem se to deje i na diksuzi na netu: bud muze odhalenec odejit, anebo zustat, ale pak je nucen prejit k „nasili“, neboli vysmechu (na ten kazdy intelektual kapacity ma, to je jeho terminalni zbran, takze tady problem neni).
                      No nic, to ale neni na vas osobne, Seale, nebot vy jste nam svoji predstavu nesdelil :o)

                    • Seal

                      Ale jděte, Bohatě si vystačím s tím, co tady máme. No a v rámci toho konstatuji, kam se ten systém napůl živelně vyvíjí. Jestli nevíte, o čem hovořím, tak si přečtěte preambuli ústavy. No a protože je o vás známo, že ve volných chvílích promýšlíte různé zákony, tak jsem se pro jistotu zeptal, jestli už třeba nemáte v hlavě i nějakou novou ústavní vizi. BTW: Diskutovat nejde hlavně s někým, kdo se hrdě hlásí k tomu, že používá demagogii. Zkrátka vědomě říkáte věci, o kterých víte, že nejsou pravda, a děláte to proto, protože si myslíte, že druzí lidé jsou blbci. Kuriózní je na tom samozřejmě už jenom to, že to považujete za diskusi.

                    • embecko

                      „Pak se ovšem nedivte, že s vámi v určitých momentech mohu jako s debilem jednat.“
                      Na obranu Seala bych podotknul, ze je ve zcela neresitelne situaci.
                      Pokud vstoupi do vseobecne politicke diskuze a pritom politice a vedam spolecenskym ocividne rozumi, nemuze nikdy dodrzet prve zakladni pravidlo internetovych diskuzi: Nikdy nemluv o tom, cemu rozumis!
                      Pak se clovek nemuze divit, ze je nekdy rozcileny a ma sklon k vysmechu, nic jineho mu totiz nezbyva.
                      To my si tu muzeme plkat jak chceme jakekoliv kraviny, aniz bychom pritom byli zasazeni ve svych zasadach a zivotnim ukotveni.
                      Jedina metoda, jak na Seala jit, je nehadat se s nim, ale bezohledne, krute a tise ho vytezit a poucit se od nej :o)

                    • vittta

                      Viděl jsem vojáka v té Paříži.
                      Měl odstřelovací pušku a přilbu, zřejmě i neprůstřelnou vestu.
                      Oni se bojí, a vojáky tam posílají proto, aby na rozkaz zavraždili vůdce, ale oni tam nejsou.
                      Minstream si neví rady.
                      Je tam jen lid, jehož jménem mluví, ale jímž pohrdají.

                    • Seal

                      Ještě štěstí, MB,. že patřím pouze k pracující inteligenci. Intelektuál totiž nemusí mít ani vysokou školu, protože k vlastnímu uspokojení mu bohatě stačí hluboké zamyšlení.

                    • vittta

                      Ve skutečnosti nejsem nijak zlomyslný.
                      Když se mi někdo znelíbí, vydržím do něj kopat dlouho, ale když projeví náznaky normálnosti, dělám, že se nic nestalo.
                      Zde byl záměr Seala přitáhnout sem, a…používáš na diskuzi netradiční, nic méně příznačný pojem…“vytěžit“.
                      Všiml jsem si, že to u Tribuna vázne, alespoň to ještě dopoledne vázlo.
                      A Seal chce společnost.
                      A ano, určitě ví věci, co tady nevíme, nebo nevím určitě já.
                      A já se rád učím, protože jen na mozek se spoléhat nelze.
                      Byl to dobrý dotaz, protože hodně lidí tohle dělá, kritizuje to, či ono, ale sami nic nepoví, asi s tím máš bohatší zkušenost, neb jsi to efektne popsal.
                      Není snadné na to odpovědět, protože je třeba popsat vlastně to, co zbylo z původní utopistické představy, kterou má asi každý.
                      Tedy „vysněný svět“- realita = odpoveď.
                      Neměl by to takto popisovat, ale myslím, že tím nic neztratím.
                      Ty to v podstatě víš, a Seal to nakonec může i pochopit.
                      A když ne, tak zůstane tam, kde byl, a nic se nezmění.

                    • vittta

                      To máte fakt kliku, Seale.
                      Ale zkuste se nějak přizpůsobit úrovni „okolí“.
                      Tady nejste v nějakém blbákově, kde se baví lidé tím, že se točí na bezvýzmaných detailech.
                      Jsou chvíle, kdy je to naprosto zbytečné, byť jindy se to může docela dobře hodit.

                    • vittta

                      Tak moment, Seale, s tou demagogií to je trošku jinak.
                      To nezačalo tady, ale u Tarase.
                      Pokud mě někdo vytrvale cpe, že živnostníci jsou parazité, protože platí menší odvody, považuji to právem za demagogii.
                      Napadlo mě, že udeřím také demagogií, a nahlásil jsem to, jako se hlásily jaderné zkoušky.
                      Zaútočil jsem na důchodce, kteří sami neplatí nic.
                      Demagogie ale nejspu věci, které nejsou pravda.
                      Naopak, pravda to klidně může být, jenže podle potřeby překroucená.
                      Nebo snad není pravda, že živnostníci platí procentuelně méně?
                      Je- ale i není, pokud napíšu, že za zaměstnance to platí zaměnstvatel, ale to je také pravda.
                      Stejně tak je pravda, že důchodce neplatí nic, platí to stát.
                      Ale celkově je to jen demagogie, pokřivená pravda, pokuste se to pochopit.
                      Vy jste svým způsobem naivka a hlupák, že jste vstoupil do té diskuze z pozice mentora, aniž byste tušil, proč jí takto vedu.
                      Svědčí to minimálně o tom, že o mě nemáte valné mínění, ale i tak jste neobstál.

                    • Seal

                      Vy ste teda fakt dva psychologové :-) Trefili jste akorát tu Nudu v Brně. U vittty je někdy až dojemné, jak se do druhých sám projikuje. Mohl bych proto sice vůči němu cítit výčitky, ale protože on se sám běžně chová k druhým lidem na internetu jako hovado, tak mě svědomí v jeho případě nijak nebere. Původně jsem se chtěl jenom podívat na to, jestli Janika pustila komentář, který ještě jako poslední tečka patřil do staré diskuse, takže mě ta vitttova apologetika, co je a není demagogie, nijak nebere. Pokud to někdo sám neví, tak mu to stejně vysvětlit nelze. Zaútočit kvůli jednomu Tarasovi na všechny důchodce (a jako další „argument“ si k tomu přibrat i zaměstnance), je prakticky tak smysluplné, jako kvůli jednomu vitttovi spláchnout všechny OSVČ. Oni samozřejmě nemohou za to, kdo je ve zdejší diskusi jakoby chrání a zastupuje. No a tímto obecným konstatováním bych svoje krátké účinkování na tomto blogu uzavřel. Však ona se časem nějaká příležitost k podobné diskusi zase najde.

                    • vittta

                      Příležitostí k diskuzi je tady dost, ale ne každý chce diskutovat.
                      Vy jste kupříkladu všechny oponenty nějak ofrankoval, a zase jdete teoretizovat k Tribunovi, nebo kam.
                      Tam ovšem to také nen diskuze, ale monology.
                      Nejste zvyklý.
                      Pokud pak je u mě dojemné, jak se do druhých projektuji, tak se hlavně nerozbrečte, a zkuste to nějak vysvětlit.
                      Pokud samozřejmě víte, co vlastně píšete, tedy pokud vaše psaní vychází Z MYŠLENKY, a ne jen ze znalosti frází a slov.
                      Výčitky- nerozumím, proč byste měl mít nějaké výčitky, já mám nějaký styl, který vyvolává leckdy ostřešjí reakce, pokud ovšem na ně oponenti mají.
                      Vy jste nijak ostrý nebyl, byla patrná nějaká snaha, ale výsledek byl spíše komický.
                      A že se chovám k lidem na internetu jako hovado, né, to nechovám.
                      To je jen k někomu- a těch zase tolik není, a jen někdy.
                      Daleko víc se někteří chovají jako hovada ke mě.
                      Chápu ovšem, že vám to tak může připadat, silní totiž nevzbuzují soucit.
                      Já jsem použil to spojení „zaútočil na důchodce“, ale byla to celou dobu legrace, asi tak 50x jsem to k tomu psal.
                      A také to bylo varování, protože já jsem to bral jako ukázku, ale někdo by to klidně mohl vzít vážně, ukazoval jsem, že pro „“spravedlnost““ tady rozhodně prostor je, tak aby nebyl NIDKO moc divoký ve svých požadavcích, aby se nakonec nedostalo na něj.
                      Tohle tady ostatně razím dlouhodobě, nemusí mi třeba vadit zákaz kouření v hospode, ale ono se nakonec na každého dostane, a jednou se zakáže i to, co mi bystostně vydit bude.
                      OSVČ pak tady dlouhodobě splachujete, nikoli samozřejmě kvůli vitttovi, ale kvůli hlouposti a závisti.
                      Já chráním pravdu, né OSVČ, a samozřejmě pod tím slovem „pravda“ berte to, jak to vnímám já.
                      Chránil jsem tady i dělníky, Čechy, důchodce, rodiny, Putina a Rusko, Babiše a cokoliv, a kohokoliv, kde mi připadalo, že je kdokoliv urážen a napadán.
                      Že vy jste nafoukaný blb, za to já nemohu,sorry jako!!!

                    • embecko

                      Takze vy jste prisel jen nakouknout, Seale, na zdejsi prachbidnou diskuzi, co snad ani diskuzi nejde nazvat a pritom nedokazete odpovedet na banalni vitttovu otazku, jak to tedy vidite vy…to se pak ale nemuzete divit, ze vas ceka psychologicka rozborka/ zborka…a i kdyz je tu osazenstvo obcas nalite (ja treba vcera taky, trosku), tak ale bezpecne rozpozna (demon alkohol), jestli tu hrajete cistou hru, anebo jste sem prisel resit nutkani pracujiciho inteligenta.

                    • Seal

                      MB, odpovídat na vittovu otázku by znamenalo zabřednout do vod ryzího intelektiualismu. Mě mnohem víc zajímá dlouhodobý vývoj volebních preferencí, který jednoznačně směřuje ke třem dominantním stranám. No a protože Piráti jsou liberálové, tak další zjednodušení ve smyslu existence dvou hlavních stran není věc zcela nepředstavitelná. Už dnešní posuny politického spektra se promítají do řady praktických otázek, které se mediálně jeví vcelku nezajímavě ve srovnání s tím, co nabízí evropská černá kronika. Dneska je to tak, že pokud Babišovi vydrží předsevzetí řídit stát jako firmu, tak do roka bychom tu mohli mít malou a do dvou let velkou důchodovou reformu. Technokratický záměr je v částečném návratu před roku 1993, což by nás navzdory českým pravičákům mělo k západní Evropě opět přiblížit, nikoli ji od nás, jako převážně doposud, vzdalovat. Financování základního důchodu z daní je věc, která by měla prospět nejenom zaměstnacům, ale i lidem, kteří jsou odkázáni na stát. Fakticky by šlo hlavně o zjednodušení stávajícího systému a jeho paramatrické změny, takže pokud se do toho Babiš pustí a povede se mu to aspoň tak jako EET, tak by to mohl být pro hnutí ANO další majstrštyk. Pro pořádek dodávám, že to současně znamená formální zvednutí daně z příjmů, tedy u těch, kteří mají tzv. závislou činnost, zatímco u fyzických osob se to samozřejmě bude muset nějak prakticky pořešit.
                      MB, když uvádím na pravou míru nějaký běžně rozšířný nesmysl (v tomto případě šlo o pojištění zaměstnanců), tak je to přece čistá hra. Ale klidně mi můžete jít příkladem a sám zodpovědět tu vittovu otázku, jak byste si představoval ideální- a zároveň reálně možný, politický systém u nás? Bez mučení přiznávám, že mě s úsměvem hned naskočilo Dienstbierovo Snění o Evropě, ale nemohu vyloučit, že vy to s těmi vizemi máte nastavené jinak :-)

                    • vittta

                      Seale, zkuste se více rozepsat o tom „nesmyslu“ o pojištění zaměstnanců.
                      Konkrétně by mě zajímalo, co považujete za nesmysl, a jaká je vlastně podstata dané problematiky.
                      Soustředit se u toho můžete na konkurenceschopnost v návaznosti na cenu práce.
                      Můj názor znáte, pokuste se ho oponovat nějak jinak, než že ho očulíkujete jako nesmysl, a- basta fidli.
                      Pokud by vám vyšel čas, pak bych rád věděl váš teoretický rozbor možností důchodvé reformy, jak malé, tak velké, tedy kde vzít na to peníze, a jak se vyrovnat s cykličností krizí- protože důchody jsou v podstatě konstantní veličnou, zatímco příjmy do systému jsou přímo závislé na ekonomickém cyklu.

                    • vittta

                      Ještě k těm stranám, jen těžko lze předpokládat, že by v budoucnu vznikly dvě politické síly, z nichž jedna je skorolevicové ANO a druhá ultralevicoví Piráti.
                      Piráti zatím těží z toho, že o nich jejich voliči nic nevědí.
                      Jakmile se dozvědí, co jsou zač, tak mohou oslovit reálně do 15 % mladých a radikálních příznivců EU.
                      Je tady také pravicové spektrum, které dlouhodobě tápe.
                      Levicoví voliči se už smířili s neexistencí levicové strany, a volí vesměs oligarchovo ANO, (zde jim velkokapitalista nevadí v jejich revolučnosti, k velké nelibosti echt levičáků, kteří by rádi něco revolučnějšího, ANO totiž bere masám jejich revoluční potenciál), ale je tady nějakých 40 % voličů pravicových.
                      A jakmile se najde síla, která bude hájit pravicovou politiku, tak bude útočit na vítězství ve volbách.

                    • vittta

                      Tak se na to podívejte, Seale.
                      Stát dotuje stravenky zaměstnancům 5,5 miliardami korun.
                      To je nejspíš více, než kolik vybere za rok čistého na EET.
                      Těch 5,5 miliardy by měli dát raději někomu jinému, třeba vojákům v Afgánistánu, nebo třeba BMW, která by tady pak mohla vytvořit na 2 roky 2000 pracovních míst pro Ukrajince, Slováky, Rumuny, Němce a další.
                      Ti pak nás obohacují přispíváním do důchodového systému.
                      To by bylo…

                    • embecko

                      „že mě s úsměvem hned naskočilo Dienstbierovo Snění o Evropě“
                      Ja uz si vsiml, ze mne mate zafixovaneho jako socdemaka, ale ja je nikdy nevolil…i kdyz….mozna hned se vznikem strany na komunalni urovni…ale jednou a dost, 25 let uz abstinuji.
                      Jinak k otazce jste se vratil, coz vas cti..sice ne uplne (jak si predstavujete idealni usporadani), ale presto (jak to podle vas bude vypadat).

                      „jak byste si představoval ideální- a zároveň reálně možný, politický systém u nás“
                      Idealni a realny se myslim navzajem dost vylucuje. Teoreticky vzato jsou lide stale zvirata a tudiz v sobe maji agresi (neopodstatnenou tendenci k nasili) a pokud tedy budou chtit zit pospolu (a jakoze musi), pak jiny, nezli represivni spolecensky system u nich neni mozny.
                      Me poznani se vyviji, treba jeste za normalizace jsem si myslel, ze lide jsou schopni dobrovolneho konsenzu, ale ted uz vidim, ze to neni mozne.
                      Idealni forma souziti by byl samozrejme anarchismus (nejaka jeho voluntaristicka forma).

                      Realnost ceske politiky se odviji od „velke“ politiky evropske, potazmo svetove.
                      Osobne spise nezli realitu budouci vnitrni politiky vidim blizici se zasadni ohrozeni ve forme krize a to ve dvou smerech: jednak ekonomicko-politickeho (spolecenskeho) kolapsu a/nebo spolecenske nabozenske preformatovani spolecnosti skrze populacni vzestup islamu. Treti otazkou do mariase samozrejme je, jak dopadne neodolatelne nutkani napadnout Rusko a jak je brzdeno obavami o vlastni zivot (nuklearni valka).
                      Tady asi nelze rici, co z toho vyleze.
                      Ted mne napada, ze vy jste vlastne napsal, jak si to predstavujete i idealne…vice mene nemenne, s moznymi realistickymi posuny u ruznych technickych parametru (dane, pojisteni atd.). Takze diky…

                    • vittta

                      Ten Seal je úplně odvařený, nemá žádný argument…kdo by to do něj řekl.
                      Ale všiml jsem si, že s tebou (Saxi) se baví, a se mnou ne, poněvač ho nejsem hoden, stejně jako Hanka a Slima a teď už i Tarase.
                      Je to zajímavé, ti největší levičáci, co vydrží donekonečna hovořit o prostých lidech, se s nimi pak nebaví, poněvač jich nejsou hodni.
                      To vysvětluje zde již zmíněnou anabázi s Bismarckovým průběžným systémem, kdy levice byla vzteky bez sebe.( uvedla zde Třešeň)
                      Levičáci potřebují obyčejné lidi, ale jen jako kanonfutr, oni říkají revoluční masy, ale ve skutečnosti jsou to ovce, co pujdou vstříc kulkám fízlů, aby po jejich zádech a na jejich krvi vznikl nový řád, ve kterém ovšem budou u lizu ne ti, co se nechali mlátit a střílet, ale ti, co je pěkně z teplého kanclíku provokovali a „vedli“.
                      Pravičák potřebuje obyčejného člověka, aby na něj makal, a pak nějak kultivovaně v koutku chcípnul, levičák ho potřebuje na to, aby chcípl jakkoliv, hlavně aby ho mohli všude ukazovat jako hrdinu, a z jeho krve si udělali vlajku (i když rudá dnes už levičáklům smrdí- mají raději zelenou) a po hřebetch ubitých se dostali l lizu!

                    • embecko

                      Vittto, vy vedete se Saelem dva uplne mimobezne rozhovory a nemuzete se nikdy potkat, ty jses vasnivec, on je analytik.
                      Nam obema chybi info na to, abychom Sealovi stacili, on zas odmita cistou intelektualstinu, co tu vedeme.
                      Friedman, ten reditel polo-CIA Stratforu kdysi rekl: „Kdyz chci vedet, co se deje v Moskve, nemusim tam mit hned sveho cloveka.“ (Coz znamena, nemusi k tomu mit specialni informace, staci mu to, co se pise v novinach a co se „tak nejak vvseobecne vi“.)
                      A nejzajimavejsi a nejvlivnejsi vystupu Stratforu jsou prave tyhle jeho, ve kterych neni skoro zadne info, ale jde o vyvar z ciste vody.
                      Me take moc nezajima, jestli procento dani sem anebo tam, ale jak to vypada celkove a kam se to sune, to je pro muj hmyzi zivot zcela uspokojujici. Se Sealem se muzeme tuknout, otrit se o sebe, ale tim to konci, zadna plodna diskuze s vymenou argumentu z toho nikdy nevyleze. On ma svoje bloky, my mame take svoje :o)

                  • vittta

                    Koukám na to, je to dlouhé, ale už nyní musím říci, že sprostě manipulujete, 2tttt.
                    Popisované jevy nejsou žádnou ukázkou škodlivosti jakési „podnikatelské kasty“, ale jedná se o veskrze krimánální činnost, podporovanou a krytou více či méně zaměstnanci, kteří neprokaují o nic menší chamtivost, jak fakticky falešné pojišťovny.

                    • observer

                      Michel Moore je neprilis zrucny demagog a lhar. Navic giganticky pokrytec, ktery se ke svym zamestnancum chova hure nez drab na panskem.

                    • vittta

                      Žít bych tam v tom prdelákově nechtěl, o jejich zdravotnictví jsem lecos slyšel vyprávět od přímých účastníků, a došel jsem k závěru, že americký doktor potřebuje především žaludek.
                      Ale tam taková výchova, plať- nebo chcípni.
                      Ale jinak je to velice spravedlivé, kdo nechce, neplatí, a pak svobodně zhebne, nebo je nemocný, a platí víc než ten zdravý…ideální stav pro všechny, kdo chtějí spravedlnost.
                      Té se průběžným systémem prostě docílit nedá!

                    • Blanche

                      …ideální stav pro všechny, kdo chtějí spravedlnost…..
                      No nevím, jestli byste tak mluvil, kdybyste vážně onemocněl. Obzvlášť co by živnostník, který dělá jen na sebe vlastníma rukama. Takhle si spravedlnost já nepředstavuji. Sytý hladovému nevěří …..že ?

                    • vittta

                      Prosimvás, Blanche, to je snad do očí bijí blbost, to přece musíte vidět, že je to (jedovatý) žert na účet všech děsně spravedlivých.
                      Ale tady t pojišťovny také nejsou žádná sláva.
                      Ty komerční.
                      Lžou zákazníkům o denním odškodném, a přitom vyplácí jen fixní částky, rozdělené do dnů, a to zhruba čtvrtinu času, co je pracovník práce OPRAVDU neschopen, trvalé následky doktor bagatelizuje, nemocenskou má živnostník od 22 dne (dobrovolnou- ta ale platí po celou neschopnost) a nechtěl bych ty podvodníky vidět, co asi tak dělali, kdyby měli schvalovat operace.
                      Naštěstí jsme kulturní národ a máme systém veřejného zdravotního pojištění, který sice spravedlivý není, a být ani nemlůže, ale je pozoruhodně funkční.
                      A problém nedostaku peněz v té černé díře nejsou nějací živnostníci, ale systém okrádání a vykazování úkonů a jiných mazaných fint, které ale společensky nijak nerezonují, protože z nich profitují politici a jejich chráněnci, lhostejno, zda jsou to levičáci, pravičáci či pokorní křesťané.

                  • embecko

                    „Většina Američanů je v pasti. MILIÓNY Američanů si nemůže dovolit základní zdravotní péči.“
                    Miliony Americanu totiz nejsou zadne socky a tak voli ty strany, ktere jim, v pripade osobniho selhani, znemozni pristup ke zdravotnictvi.
                    Americka socdem existovala pouhe 3 roky, dnes maji v nabidce v levo socialisty, anebo komunisty…ale ne, oni voli velkokapital. Trapit se tu Americany nema smysl, to je jina krevni skupina, co potrebuje byt trestana, aby je pak buh povysil.
                    Anglicane dtto, to take nejsou zadne socky a v tridnim systemu je jim vyborne, cim nize na spolecenskem zebricku, tim vyzaduji vice monarchie a vice prisnych zakonu na lid.

                    • grasyk

                      John Steinbeck:
                      V Americe nemůže zvítězit socialismus, protože chudí lidé nevidí sami sebe jako vykořisťovanou třídu, ale jako dočasně indisponované milionáře. :-) :-)

          • tresen

            Problém je identický…No, možná v tom smyslu, že nemocní lidé jsou všude na světě.
            Přístupy k němu samozřejmě identické nejsou. Naštěstí žijeme v oblasti, kde existuje snaha, aby každý mohl dostat optimální léčbu, zejména pokud jde o nemoci ohrožující život. Na to nelze rezignovat, i když to není jednoduché.

            • oh

              Snaha, aby každá mohl dostat optimální léčbu? Vážně? To byste měla vysvětlit byrokratuře, usazené ve zdravotních pojišťovnách a protahující rozhodnutí, dokud je „nezodpovědně nemocný“ pacoš nezažaluje nebo nepředhodí svůj případ médiím.
              https://zpravy.idnes.cz/spinalni-svalova-atrofie-dvoulety-zdenek-nemoc-lek-spinraza-vzp-motol-fn-brno-1ye-/domaci.aspx?c=A180209_131058_domaci_ale:
              „Žádné skupiny klientů nemůže VZP zvýhodňovat,“ vysvětloval nejprve průtahy VZP její tiskový mluvka Oldřich Tichý.
              Nicméně, pojišťovna nakonec ustoupila a její tiskový mluvka získal příležitost vypustit další absurditu:„Zpočátku se bude výrobce podílet na úhradě a prokáže-li se, že lék funguje, bude ho dále klientům platit VZP,“ vysvětlil Tichý.
              Opravte mě, pokud se mýlím, ale účinnost léku se prokazuje v rámci testů ještě před registrací. U registrovaného léku již není co ověřovat. :-(
              No, ale dobrá věc zvítězila.. Zvítězila? „O tento konkrétní lék už se nově nebude žádat prostřednictvím paragrafu 16 zákona o veřejném zdravotním pojištění, ale Fakultní nemocnice Motol a Brno dostanou k dispozici určitou částku, z níž budou hradit léčbu vybraným pacientům. O tom, komu bude lék aplikován, už rozhodnou samotní lékaři podle předem stanovených pravidel.
              Ne, určitě při tom nepůjde ani trochu o obsah peněženky. Říkala to tresen.

              • tresen

                Půjde nanejvýš o obsah naší společné peněženky, tedy o výdaj v rámci státního rozpočtu, který rozděluje prostředky, získané z daní.
                Což se týká případů, o kterých jsem psala výš, tedy o léčbu, která zatím ještě není zahrnuta do péče, kterou pojišťovny musejí hradit. Je to většinou přechodný stav. Dnes pojišťovny platí nemocnicím za mnohé léky a léčebné metody, které ještě před pár lety hradit odmítaly.
                Ta pravidla, která rozhodují o tom, kdo tu novou léčbu dostane, se týkají především podrobností diagnózy a komplexního stavu pacienta, na kterém závisí prognóza. Rozhodnutí samozřejmě taky závisí na tom, jestli je to v konkrétním případu opravdu jediná metoda, která může toho určitého člověka zachránit.

                • oh

                  Jj, podrobností diagnózy a komplexního stavu“ pacienta rozhodovaly i v socialistickém zdravotnictví. A pak ještě další, méně vznešená kritéria. O jediné metodě léčby bych měl také nějaké hezké povídání. I tady nakonec pojišťovna ustoupila – naprosto nepřekvapivě po medializaci.
                  .

                  • tresen

                    O případu té paní jsem četla. Bojuje, v tom jí fandím.
                    I zázraky se občas dějí, ale obávám se, že tady žádný nepřijde, ať vyzkoušejí cokoli. Některé nemoci mají pořád ještě navrch. Bohužel.

    • 2tttt

      1. problém
      Lidé se nedokáží rozhodnout, co vlastně chtějí.
      Například si nedokáží vybrat mezi primitivními, často asociálními „pravičáky“ a nezřídka patologicky idealistickými „levičáky“, nebo zvolit jinou, třeba SVOU vlastní cestu.
      V konečném důsledku ani neví, zda si (VŮBEC) chtějí něco vybrat.

      2. problém
      Jedná se o CELÝ SYSTÉM, nikoli o segment zdravotnictví, zemědělství nebo např. školství. Primitivní „pravice“ spolu se zloději a psychopaty „zoptimalizovala“ (eufemismus pro rozkradla a rozvrátila) vše až „na kost“.
      Jistě si pamatujete propagandu o přebytku nemocničních lůžek, míst ve školkách, nebo přebytku vepřového nebo hovězího. VŠE jako „přes kopírák“, a primitivní „pravicový“ dav jásal. (Zbytek mlčky zíral.)
      Dovedete si představit sedláka nebo sedláky, kteří zbourají stodoly jen proto, že přišel rok neúrody a stodola by měla zůstat přes zimu prázdná?
      Češi zbořili VŠE. (K radosti západních „přátel“.)
      Bohužel pro psychologicky „pravicové“ jedince je téměř nepředstavitelné dočasně nadbytečnou komoditu někomu darovat nebo půjčit. Například „za korunu“, jako taneční plac.

      3. problém
      Společenský systém je relativně složitý stroj, čítající mnoho navzájem se ovlivňujících konektomů.
      Pokud inženýr nebo řemeslník vyrobí nefunkční stroj, nepomůže výměna JEDNOHO kolečka, byť by bylo ze zlata.

      “ Vyřešte, aby naši doktoři nestárli a neodcházeli do důchodu a ti mladší nejezdili jinam, a je to. Jak prosté.“

      a) Zde platí 3. pravidlo, „pravidlo zlatého kolečka“.
      b) Bolševik to vyřešil prostě – ostnatým drátem. Bylo to řešení prosté a do značné míry účinné. Davu se nelíbilo.
      Nyní se davu nelíbí zdravotnická „ruská ruleta“ ani existenční „loterie“ nebo sociální vyloučení.
      A jsme u problému č.1.

      • vittta

        No jo, někomu něco darovat, nebo půjčit.
        Zkuste darovat bezdomovci plný koš žrádla a hadrů na sebe, a druhý den se to bude válet v okruhu 500 m od místa darování.
        Zkuste někdy něco sám dělat, je evidentní, že jste to nikdy nezkoušel.
        Otevřete si třeba hospodu, a tam řádně prodávejte pivo- a pak se na váš těším, jak když nějaký pivovar hypoteticky vyrobí víc piva, než spotřebuje, tak si hned vedle otevře stánek, a pivo tam daruje občanům- jak se vám to bude líbit- poněvač vy režii a sociálku a zdrávku vyklopit musíte.
        Co se nejvíc držkovalo u hypermarketů, když sem přišli?
        Že mají dumpingové ceny, a že ničí drobné podnikatele.
        Dokonce to- nějak ale až teď- chtějí zakázat.
        No, ale když se ukázalo, že nějací řezníci a maloobchodníčci umějí udělat hypermarketům slušnou konkurenci, tak tito velkohypersuperkšefty potřebují levičáky, aby jim malé konkurenty pomohli zničit, nebo jim to alespoň co nejvíc ztížit.
        Blahopřeji vám bojovníci s kapitalismem, kapitalismus- i díky vám- už má na kahánku!!!!!!!

        • 2tttt

          Vittto, s Vámi je potíž, když chcete, tak víte, když ne, je z Vás ukázkový demagog a kašpar.
          „darovat bezdomovci“
          Čtěte do konce. Na mlatě se tančilo.
          S „bezďáky“ to nemá nic společného.To je Váš EXTRÉM.

          • vittta

            To byl jen příklad.
            Z darů je vesměs jen zlé.
            Darovali jsme miliony tun žrádla Africe, a místo štěstí tam zavládla populační exploze a války.
            A cokoliv, dáváme nezaměstnaným sociální dávky, a oni už nechtějí pracovat, vychovává to z nich asociály.
            Rozdejte třeba v Kauflandu skoro prošlé jídlo, a lidé si nekoupí to neprošlé, a to neprošlé pak zase projde.
            A když se odebere méně, tak třeba pak už nějaká mlékárna zavře krám, protože bude mít minimální zisk, resp. si nevydělá ani na režii- nebo zdraží.
            To je složitá mašinerie.
            Vy mi připomínáte třeba mě, před 30 lety, také jsem si myslel, že trh bude fungovat- je to tak logické přece.
            Pak jsem si musel přiznat, že to nefunguje, ale měla by to přece být výzva, nebo poučení, že ne vždy se věci mají tak, jak logicky vypadají.
            Takže vy rozdáte chudým přebytek úrody- a výsledkem nebudou šťastní lidé, ale nakonec jen více chudých!

            • 2tttt

              „dáváme nezaměstnaným sociální dávky, a oni už nechtějí pracovat, vychovává to z nich asociály“
              S vlivem „rozdávání“ na lidskou psychiku s Vámi téměř bezezbytku souhlasím.
              Jen s tou argumentací, jako celkem, rozhodně ne. Začnete dobře, reálným jádrem. Pak se, „nevím proč“, zamilujete do myšlenky tak, že z ní zbude demagogické, extrémní MONSTRUM.
              Jdete z extrému do extrému. Svět není jen ano nebo ne.
              Je rozdíl, když své ženě budete nosit květinu každý den, ráno i večer nebo si na ni vzpomenete jednou za rok. Je rozdíl, když sousedům a sobě „půjčíte“ v zimě „prázdnou stodolu“ „na tancovačku“ nebo Vám z ní „bezďáci“ direktivně „vyrobí“ azylový dům.
              Znovu:
              Svět není jen ANO či NE.

              • vittta

                Dík za radu, otevřel jste mi oči.
                Ale když už mi je budete třeba příště otevírat, uveďte nějaký příklad, který není tak extremní.
                Abych věděl.
                Já totiž dávám za příklady co mě zrovna napadne, a čím je to extremnější, tím lepší, protože si myslím, že o to lépe to každému dojde.
                Předpokládám pak u čtenářů určitou inteligenci, že jako to pochopí jako příklad.
                Je mi jasné, že sociální dávky nevytvářejí asociály ze všech lidí, ale jen z některých a jen za určitých situací.
                A také nevím přesně, kolik se do Afriky odeslalo žrádla.
                Nezapomínejte, že původní myšlenka je ta, že by se nadbytek měl rozdat potřebným, což je věc sice vznešená, ale v praxi dost ošemetná, protože se snadno může stát, že potřebný, nebo „potřebný“ na tom bude lépe, než tvrdě pracující, což ostatně čím dál častěji vidíme.
                A rozdíl mezi potřebným a „potřebným“ je také těžko zachytitelný, a když nějak vyloučíme „potřebné“, zákonitě tím poškodíme i potřebné.
                Takže tím chci říci, že naopak váš původní text mi připadal naivní, ve smyslu ANO- či NE.
                Možná si nakonec i porozumíme, ale na vás mi nejde do hlavy jedna věc.
                Proč se mnou mluvíte jak s idiotem?
                To nejen se mnou, ale se mnou se bavíte nejčastěji, tak to na mě i nejčastěji vyjde.
                Možná Třešeň potřebuje názornějších příkladů, a leckdy to stejně nepochopí, těžko říci, jestli nechce, nebo na to fakt nemá, to jasné není, i když jí nakládám, že na to nemá.
                Ale jinak to tady lidé chápou, bez těch děsných podrobností.
                Přece téma darů je natolik složité, že by se o něm dalo diskutovat půl roku, a každý by mohl dát nějaké to ALE, a každý by měl svůj díl pavdy.
                A vy se ocitene u toho, že svět není ANO-či NE, jak kdybych byl nějaký dement.

      • pacifista

        Všechno mohu podepsat. Školky i školy rušili, dnes nemají kam dát děti a na nové stavby nemají nebo mají, ale nechtějí dát.. Udělali z nich třeba stacionáře nebo mateřská centra. Nyní přišli s inovací a sice hlídací koutky v budovách zaměstnavatele. O kvalitě takového projektu hanba mluvit. Už tenkrát mi to přišlo na hlavu.

      • grasyk

        V zásadě s Vámi souhlasím dvojko a 4t, a protože mě zaujal Váš postřeh, ťukám do klávesnice.
        Jediné s čím bych polemizoval je výraz „lidé to a lidé ono“. Společnost odedávna fungovala tak, že tu byla jakási více či méně odpovědná vrstva, která vládla a zbytek se podřizoval. Nebo taky ne, podle nátury a podle vidění. Obyčejně když se při nějaké příležitosti vládní garnitura měnila, lidi to přijali, očekávali od ní odpovědnost za směrování státu a žili si dále do značné míry po svém.
        Dnes – aspoň tak to vidím já – se v první fázi do vládních pozic dostali kecálisti a prosebehrabálisti jako Havel, Klaus a spol. Klaus měl aspoň snahu o nějakou prosperitu na základě, který položil, a který nebyl v mnoha rysech nepodobný Gottwaldovu znárodnění.
        Zkrátím to. Co byste po lidech – „obyčejných lidech“, občanech a z větší míry oVčanech chtěl? Na konci éry socialismu, který jednoznačně uzavřel Gorbačov (a role studentů jsou leda tak pohádky o tom, jak Sněhurka našla Smolíčka Pacholíčka a společně s Budulínkem spoléhali na Dlouhého, Širokého a Bystrozrakého), lidi pomohli svrhnout socialistickou vládu a očekávali ODPOVĚDNOST od těch, kteří se prodrali k vedení.
        A čeho se dočkali? Pouze vyžírků v parlamentu a senátu. Všem jde jen o osobní zisk. Čest jednotlivým výjimkám. Všechno jsou to loutky, navzájem zpřízněné. A kdo se „šprajcne“ jako Zeman či Babiš, je dehonestován a označován za „nebezpečí demokracie“.
        A my tu ťukáme do klávesnice, protože na to máme čas, můžeme srovnávat minulé a současné a vidíme bezbřehou neodpovědnost těch kecálistů a prosebehrabálistů.

        • 2tttt

          „lidé to a lidé ono“
          (Toto není, a ani nemůže být, komplexní odpovědí:)
          1) „Psychologický profil“ je člověku daný, do značné míry, geneticky od narození.
          Proto je dnes relativně snadné, pro určité úzké skupiny a jednotlivce, „zmást“ nálepky (pojmy a hodnoty), pokud se dav na tyto „nálepky“ upne („pravý“/“levý“/“liberální“ apod.).
          2) Dav je možné, poměrně exaktně, rozdělit „na hrubo“ do skupin / kategorií (paradox, zní to jako nálepka :o).
          3) Jedna z těch „skupin“ (z téměř nepřeberného množství množin různých skupin) je 60% davu, se kterým můžete manipulovat (klinické testy). Je to charakteristický rys, určité části populace. (Stejně jako např. „pravicové autoritářství“)
          4) To vědí především ti, kteří ukradli a „odklonili“ 99% ekonomiky, tedy i zdrojů na vědu a dnes již „vědu“ či (pa)vědu.
          (ILEGÁLNÍ testování na MILIONECH lidí – teroristé z „neuromarketingu“, Facebooku, W10 (impozantní alegorické vězeňské okno na screenu), „big data“ z datových sítí internetu, mobilů, „chytrých domácností“… )
          5) Kasta živnostníků a podnikatelů je jednou z podmnožin celku. Tato kasta má pravidla nastavena tak, aby přitahovala určitý psychologický profil. Lidé s patologickými úchylkami, asociální, nezdrženliví, s omezenými kognitivními funkcemi.
          (Obdoba výběru vojáků: ovladatelná agrese, snížená citlivost bolesti, snížený pud sebezáchovy, bezcitnost – city posléze dodá PR amerického hrdinného vojáka [nebo českého žoldáka] s dítětem v levé a F16 v druhé ruce současně likvidujícího „teroristy“ a chlácholícího „teroristické“ dítě v levé ruce.) Lze, v tomto směru zbytečně, polemizovat, do jaké míry jde o záměr a do jaké o evoluční vývoj.
          V každém případě jde o „podhoubí budoucích lídrů „obslužného personálu (drábů / lokajů) ovládajících dav a skupiny podporující „elitu“ / spodinu, ze které „vstanou noví bojovníci“, jako za bolševika z řadových členů KSČ.

          „více či méně odpovědná vrstva“
          Zde, v zásadě, „není o čem polemizovat“. Je to tak.
          1) Odedávna rozhodovali „ti silnější“, pak se přidali, někdy, i „duševně hbitější“. Rozhodující „rada starších“ se ve zdravé skupině skládala ze zkušenějších a moudřejších.
          Ve chvíli, kdy kmen / společnost připustila substituci moudrosti za majetek, vymklo se rozhodování většině „z rukou“. Pak už to je jen nesvéprávnost a loterie bez možnosti ovlivnit výsledek ve prospěch celku.
          2) Tzn. Lídr ano, ale není lídr jako lídr.
          Pokud si dav prostřednictvím svých moudrých vybírá své „nejmoudřejší“ pak ano, pravděpodobnost prosperity celku se zvyšuje.
          Pokud ne, a lídry, „SVÉ LÍDRY“ (Trump, Macron, Drahoš, Kiska, obávám se, že i Babiš) si vybírá „někdo“ mimo dav, výsledek je tristní pro DAV, nikoli pro „loutkovodiče“, který přesune odpovědnost ze svých chybných rozhodnutí nejprve na dav a když to nejde jinak, pak na „obslužnou, podřízenou lokajskou kastu“.

  6. astraustralia

    vittta:
    zapomente na spor s Tarasem
    poslechnete si kam to smeruje od prof. Stanka,
    protoze prijdou jine starosti, jine problemy !!!

    • vittta

      Já s ním spor nemám, já k němu normálně chodil diskutovat, a moje názory jsou konstatntní.
      Dokonce jsem přecházel mlčením jeho občasné výpady směrem k živnostníkům, a vždycky jsem se ho všude zastal.
      A odměna?
      Dva banány, a 2x za den po 10 řádcích.
      To on má problém se mnou, né já s ním.
      Teď ovšem ho beru jako dobrý příklad levičáckého otroka kapitálu.
      Je přímo ideální, protože je inteligentní, a není mladý- takže nemůže nikdo říci, že ještě nedozrál, nebo že má v hlavě nasráno.
      A závěr?
      Otrok těch, co proti nim vystupuje.
      To je smutná životní bilace!

      • astraustralia

        Jasne napsano, ale pro budoucno Vam da vice zamysleni nad tim co rika prof. Stanek nez komentovani neshody s Tarasem.

  7. vittta

    To se podívejme, tak ve Francii řádí nějaké nedemokratiocké živly!
    Proč by jinak Macron zvažoval vyjímečný stav?
    Právo na protest má každý občan, ve demokratické společnosti.
    Kdo ví, jestli to nebyli nějaké xenofobové nebo dokonce rasisté…

    • vittta

      Sakra- tam byl ještě připojen odkaz na Noviny, ale nějak je tomu počítači nepříjemný, nebo co.
      No, ale on sejně každý ví, co se děje, i když se o tom moc nemluví, už to tam řádí víc jak týden.
      Daleko větší pozornost tady získá v pohodě nějaký spořádaný občan, co při zápisu prvňáčků řve „hanba prezidentovi“ a má červené trenky na kvádru.

  8. vittta

    To je mentoš, ten Žáček, ten má v té palici vybrakováno.
    Ten rozhovor doporučuji přečíst, je to jakási komprese axiomů o Rusku, které už snad nevypadají ani komicky.
    Tak třeba mě zaujalo tohle:
    „Samozřejmě nejde o izolovanou rusko-ukrajinskou věc. Když si Rusko uzurpuje vstup do Azovského, respektive Černého moře, je to věc, která zasahuje mezinárodní společenství. Myslím, že je skutečně na zváženou, jak bude Evropská unie a NATO reagovat. Rusové rozumějí síle, Rusové rozumějí odstrašení. A tady je namístě.“
    ………..
    Rusku si uzurpuje…no, prosim, Rusko si uzurpuje, protože to řekl Porošenko.
    Zatím ale byli zatčeni jen vojáci a zpravodajci a zabaveny ukrajinské bojové lodě, nikdo ještě neví, jestli si Rusko něco uzurpuje, to by bylo až v případě, že by nevpustilo do Azovského moře obchodní plavidla, což se zatím nestalo.
    Klasické je prohlášení, že Rusové rozumějí jen síle, koho on tím tak ten Žáček myslí, kdo proti Rusům v historii použil sílu, jíž rozuměli?
    Jóó, už si vzpomínám, byla to hlavně Evropa (1812) a zase Evropa (1941).
    Axiom o síle, jíř Rusové rozumějí je poněkud….kostrbatý.
    ……..
    Další klasika je tohle:
    „My máme v našem politickém genotypu zkušenost z roku 1968, kterou si teď při návštěvě Ukrajiny neustále připomínám, protože mi to neustále evokuje to, jak jsme to vnímali v roce 1968, a to, že jsme byli přes dvacet let okupováni, takže my pro to máme pochopení. Proto víme, proč máme Ukrajinu podporovat, proč podporujeme humanitární a rozvojovou pomoc. “
    ………
    Tak my máme zkušnost s ruskou okupací, a tu si Žáček připomíná hlavně na Ukrajině.
    Měl by, ocelová divize byla elitní ukrajinská, a Brežněv byl Ukrajinnec, no, ale já bych to zase tak nehrotil, konec konců, vstoupily k nám armády hned několika zemí, a ta vůdčí byla sovětská, ne ruská.
    (mávám znechuceně rukou)
    https://www.parlamentnilisty.cz/arena/rozhovory/Poslanec-ODS-Zacek-hlasi-primo-z-vychodu-Ukrajiny-Provokacni-role-Ruska-je-jasna-Navazuje-to-na-agresi-z-minulych-let-561679

    • Alva

      I tohle je kouzelně pitomé:

      „Ta iniciativní, provokační, agresivní role je jednoznačně na ruské straně, nicméně musíme neustále připomínat, čím to bylo odstartováno. Odstartováno to bylo konfliktem na východě Ukrajiny, agresí, která měla destabilizovat Ukrajinu, která se transformovala ekonomicky i politicky, mířila na Západ, do Evropské unie a do NATO. A ještě to bylo potvrzeno anexí Krymu. Kdyby nebylo anexe Krymu, kdyby nebyla válka na východě Ukrajiny, nebyl by ani tento konflikt, a tak to musíme vnímat. Nemůžeme se na to dívat vytrženě, že jde o nějaký konflikt, který nemá žádnou minulost a nevychází z nějaké situace“.

      To už není ani zábavné a i napsat trapné je slabý výraz.
      Averzi k Rusku je možné pochopit, je to na bázi citu – ten se nedá nadiktovat, ale dá se s určitostí předpokládat, že je to DOSPĚLÝ člověk a jako takový by snad měl vládnout aspoň špetkou rozumu a logiky.

      • vittta

        No jo…
        Já si myslel, že to bylo odstartováno Maidanem a a následnými brutálními útoky na životy civilistů, a prosazování diskriminačních zákonů na ruskojazyčné obyvatelstvo.
        Tam jsou hlody od A až do Z, fakt že jo.
        To je ubožák, ale když už je blbej, tak ať u všech svatých alespoň drží hubu.
        Ale to ne, to se musí zviditelnit, aby každý viděl, že je loajálním občanem EU!

        • Alva

          I diskuze je výživná. Např.
          Originelní, kocůr, 02.12.2018 11:50:56
          on je na hranici mezi Ukrajinou a oblastí separatistů a tím dokladuje jak to bylo v průlivu, je to blbec.

          Nebo na slova v úvodu: „Z obrněného auta, které se právě pohybovalo na hranici okupovaných území, odpovídal na otázky PL…..“.

          :)))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))) hi hi…, né, nekecej fákt, jó? ..a dál?, 1zlápani, 02.12.2018 11:43:06
          Já tedy nevím, ale obrněnec je vzduchotěsný, zvukotěsný a nemá okna, tak nechápu o čem informuje……..

            • Alva

              To asi přesně neví ani autor článku (jsou to jeho úvodní slova), ale protože se domnívám, že v DLR a LLR žijí převážně ruskojazyční obyvatelé, tak to byli právě oni, kteří si drze okupovali své vlastní domovy.
              Holt taková „ruská specialita“.
              Pravověrný euro-obyvatel by nic takového neudělal, ten naopak otevírá srdce, peněženky a domovy všem příchozím, tak, jak moudrá EU velí. :-)))))))

      • tresen

        Vydržela jsem až do začátku besedy, ale odpověď pro sebe o zdravotnictví jsem nedostala. Napovězte, Astře, v čem jste ji viděl.

          • astraustralia

            Je tam mimo korupce ve zdravotnictvi i rada dalsich zajimavych informaci jako ze pro budoucno investice do vojenskych technologii 20krat prevysuji investice ostatni atd … takze se ma lidstvo na co tesit :-)
            ano je to ponekud delsi ale kratky je jen zablesk vybuchu nuklearni expolose :-(

          • tresen

            Od toho momentu /1:14:50/ do začátku besedy trvala řeč pana Staňka cca 3 minuty. Vyslechla jsem je namouduši poctivě.

            • astraustralia

              Prof.Stanek se vyjadruje ke zdravotnictvi dele nez 3` ale pridam Vam jednu vetu.
              Stacilo by aby se obratil pomer vydaju na zbrojeni a peci o zdravi cloveka :-)

              viz ta cast prednasky kde rika ze,
              investice do vojenskych technologii 20krat prevysuji investice ostatni

              • tresen

                Pokud vím, u nás jde na obranu něco málo přes jedno procento HDP, do zdravotnictví pak cca 7,5% HDP.
                Všichni v tom resortu říkají, že je podfinancovaný, zejména ve srovnání s bohatšími státy Evropy. Jedna z možností, jak do zdravotnictví přilít peníze, je zvýšení částky zdravotního pojištění za tzv. státní pojištěnce, tzn. za důchodce, děti, nezaměstnané atd. To znamená, že by to pracující občané doplatili z daní, nikoli vlastním pojištěním.
                Požadavek na to, aby se ze systému peníze neztrácely všelijakými dírami, ale byly co nejlépe využity na léčbu, je pochopitelný. Jde o to, vyladit systém tak, aby nutil všechny hráče chovat se hospodárně a korupci a švindl eliminovat víceméně autonomně. Jisté návrhy v tomto smyslu tu byly.
                Je to podobné jako s lidským organismem. Když funguje, jak má, poradí si většinou sám, bez vnějších zásahů.

                • astraustralia

                  Je to podobné jako s lidským organismem. Když funguje, jak má, poradí si většinou sám, bez vnějších zásahů.
                  tresni tohle Vam podepisuji :-)

  9. vittta

    Nóóó, jako na zavolanou.
    BL a všichni ti zkurvení sráči volají už celé roky po zavedení blokování, trestání ideozločinů a jiných myšlenek, až se pitomečkové dočkali. (viz. člověk by si měl dát pozor, co si přeje, mohlo by se mu to splnit)
    Velký humanista Andrew Stroehleim ze superhumanitární organitace HWR, ikona BL, byl kdesi v EP zablokován.
    A už je tady reakce BL:
    „Promění se nyní Evropská unie v autoritářské sdružení, které bude podporovat porušování lidských práv a demokratických svobod? “
    …..
    A já volám, pln zlomyslné radosti:
    Patří ti to, blbečku!
    https://blisty.cz/art/93661-pokrytci-a-zbabelci-v-evropskem-parlamentu-klub-evropske-lidove-strany-zablokoval-andrewa-stroehleina-na-twitteru.html

  10. vittta

    A zde je ukázán respekt největšího levičáka světa k důchodcům.
    „Ze zajímavé demografické analýzy odborníka na hlasování Petera Kellnera z organizace pro průzkum veřejného míně YouGov vyplývá, že drtivá většina důchodců, kteří hlasovali pro brexit, od června 2016 už zemřela. Mayová se tedy snaží tvrdošíjně vyplnit přání mrtvých britských důchodců. “
    …….
    Článek superlevičáka Čulíka začíná také skvěle.
    „Britská premiérka Theresa Mayová se v posledních dnech zoufale pokoušela přesvědčit britské voliče (jímž ale odpírá právo znovu rozhodnout ve volbách či v referendu), aby podpořili její pětsetstránkovou „dohodu“ s Evropskou unií ohledně odchodu Británie z Evropské unie. “
    ………
    Blahopřejeme bezcenným důchodcům, kteří si něco odhlasují, a pak umřou- ovšem jen ti, co hlasovali pro Brexit.
    Ti, co hlasovali proti, ještě žijí!
    https://blisty.cz/art/93653-britanie-fraska-ohledne-brexitu-zrejme-kulminuje.html

  11. vittta

    Tady je něco pro Třešeň a 2tttt.
    V článku se perou dvě hodnoty kapitalismu.
    IKEM umí vyléčit diabetes, ale potřebuje peníze na zkoušky.
    V řádech miliard.
    To je celkem komická částka- z pohledu státu, ale stát nedá, asi tam nikdo nemá diabetes.
    Pojišťovny také nedají, ani tam nemá nikdo diabetes.
    Nedají ani norské fondy, gender fondy, negrfondy, cigošfondy či AI a jiné sorosoviny, neb ani tam nemá nikdo diabetes.
    Tak snad nějaký miliardář, že by přispěl…..
    Uvidíme.
    PS- mám diabetes, ale nemám miliardy, i když platím méně do rozpočtu!
    https://www.seznamzpravy.cz/clanek/v-prazskem-ikemu-pracuji-na-velkem-objevu-diabetes-budeme-umet-stoprocentne-vylecit-rika-biochemik-61689?dop-ab-variant=0&seq-no=1&source=hp

  12. Pingback: Pandury po lotyšsku, aneb „obrana před Ruskem“ podněcuje zlodějnu mezi pobaltskými politiky – almanach.cz
  13. Pingback: Pandury po lotyšsku, aneb „obrana před Ruskem“ podněcuje zlodějnu mezi pobaltskými politiky – archiv2k
  14. Pingback: Pandury po lotyšsku, aneb „obrana před Ruskem“ podněcuje zlodějnu mezi pobaltskými politiky » Oral.sk - Porno Politika
  15. tresen

    Seal:
    Ono si to hodně lidí sice nechce přiznat, ale dneska je to reálně tak, že Babiš je tím hlavním, kdo v nebohé české kotlince zajišťuje sociální smír.
    Vzpomínám si na výhrady levičáků k Bismarckovým opatřením směrem k sociálnímu smíru. Babišova motivace je daleko průzračnější než Bismarckova, protože je osobní: klid na rejžování za každého počasí

    • astraustralia

      tresni tak to ma ve spravne fungujicim capitalismu byt:-)
      „klid na rejžování za každého počasí“

      Pro milliardare v radu milliard,
      pro bezny lid a penzisty jen tisice:-)
      Nejak jinak si to predstavujete ?

    • vittta

      Levice už tehdy neměla o sociálním smíru valné mínění.
      Oni potřebovali naopak sociální nesmír, aby mohli bojovat za své utopie.
      Takže jim Bismarck nešel moc pod fousy.
      Sociální smír celé slavné levici musel udělat ortodoxní konzervaticec.

  16. astraustralia

    „Levice“ pracuje na protlaceni Instambulske umluvy!

    Odpověď na otázku listopadové ankety IVK
    „Jaké společenské dopady by přineslo promítnutí Istanbulské úmluvy do našeho právního řádu?“

    Istanbulská úmluva vnáší do právního řádu i společnosti zhoubný newspeak.
    Jemné změny začínají již v nejzákladnějších termínech: až doposud byl ženou dospělý člověk. Úmluva definuje ženu i jako dívku mladší 18 let.
    Obdobně násilím již není jen násilí fyzické a psychické, nýbrž také diskriminace.
    Pod genderovou diskriminací se rozumí také vše, co souvisí se sexuální orientací, věkem, zdravotním stavem, rodinným stavem či migrací a uprchlictvím.
    Kromě pohlaví a genderu úmluva zavádí kategorie transgenderu, transsexuálních osob, crossdresseru, transvestitů a „dalších skupin, které neodpovídají tomu, co společnost označuje jako muže nebo ženu“.
    Odstavec 85 vnáší do právního řádu „nutnost“ převýchovy, neboť státy prý musejí usilovat o změnu mentality a postojů občanů.
    Zvláštní ochranu si podle úmluvy zasluhují nejen těhotné ženy, ale také drogově závislí, prostitutky či migranti, včetně nelegálních.
    Takto bychom mohli pokračovat dále.
    Mnohé zdánlivě nevinné slůvko nabývá v komentáři a dále odkazovaných dokumentech (jen v preambuli nalezneme na 20 odkazů) zcela nových rozměrů ne nepodobných jisté české vyhlášce, podle které se psem rozumí i „kočka, prase, kůň a ocelot.“
    Obludnost Úmluvy tak spočívá jak v jejím záměru, tak ve lstivosti tvůrců, kteří své cíle do poslední chvíle tají.

  17. astraustralia

    Pece o zdravi ma ve svem programu i ockovani.
    Puvodne velmi dobry umysl jak chranit lidstvo pred ruznymi zdravotnimi pohromami a epidemiemi.
    Do jake podoby se to dostalo si prectete.
    Po takovych zpravach neni divu ze lide stale casteji odmitaji ockovani!

    Multimiliardář a zakládající šéf Microsoftu Bill Gates otevřeně přiznal, že vakcíny a současná zdravotní péče mají za cíl depopulaci planety. Řekl to na únorovém setkání elitní organizace TED.
    V podivuhodné přednášce se Bill Gates zabýval dogmatem globálního oteplování, podle kterého emise CO2 způsobuje člověk, který je tak přímo zodpovědný za údajné oteplování zeměkoule.
    Gates nabízí způsob, jak snížit emise CO2 – snížit lidskou populaci. Na záběru, kde Gates popisuje neobvyklou rovnici, čistou angličtinou tvrdí, že očkovací látky mají sloužit k tomu,
    aby se snížil počet obyvatel, čímž se sníží i emise CO2. Stejný cíl má podle něj i současný systém zdravotní péče a reprodukčního zdravotnictví. Potvrdil tak informace a výzkumy,
    podle kterých vakcíny obsahují látky,
    které snižují plodnost, či přímo vyvolávají sterilitu, stejně jako různé nemoci typu autismu či poruch imunity.
    Důvod, proč byl Gates ve svém projevu tak otevřený, je dán zřejmě výběrem publika. Přednáška se totiž konala v rámci konference TED (Technology, Entertainment, Design), což je elitní nezisková nadace,
    která se specializuje na přednášky veřejně známých osobností. Kromě Gatese na nich vystupují například Bill Clinton, Al Gore či Gordon Brown.
    Běžný člověk nemá šanci se na ně dostat, účastnický poplatek za konferenci je totiž šest tisíc dolarů. Mezi sponzory organizace patří IBM a vojensko-průmyslový gigant General Electric.
    Ve zcela jiném světle tak vyznívají altruisticky vypadající tvrzení manželů Gatesových, kteří například před měsícem v Davosu oznámili, že v příštích deseti letech poskytnou deset miliard dolarů
    (až 188 miliard korun) na vývoj nových očkovacích látek.

    Počátkem devadesátých let sužovala Nikaraguu, Mexiko a Filipíny děsivá epidemie, kdy dokonale zdravé mladé ženy přicházely o plod během druhého a třetího trimestru těhotenství. Další pokusy o graviditu měly stejný výsledek,
    následovaný neplodností. Lékaři byli bezradní. Vědcům trvalo dost dlouho, než nakonec objevili zdroj. Jediným společným jmenovatelem ve všech případech byla účast všech postižených žen na hromadné vakcinaci proti tetanu,
    akci provedené pod dohledem Světové zdravotnické organizace (WHO) financované Rockefellerovým fondem.
    Upřímnost takového záměru samozřejmě lze jen ztěží zpochybnit. Římskokatolická organizace Comite Pro Vida se sídlem v Mexiku se přesto rozhodla nechat ampule s vakcínou otestovat a pak vyšlo najevo něco hrozného.
    Roztok obsahoval lidský chorionický gonadotropin (HCG), přirozený hormon potřebný k udržení těhotenství. Ale jak se mohl stát součástí očkovací látky? Další analýza znamenala pro vědce šok.
    Ukázalo se, že kombinace agens tetanu s HCG stimuluje tvorbu protilátky, která později dělá ženy neschopnými odnosit dítě. Jinými slovy, tato vakcína představovala skrytou formu interrupce.
    Když bylo spiknutí miliardáře Davida Rockefellera a WHO odhaleno, pokračovalo se v započaté činnosti pomocí GM. Už dva roky poté se takřka stejná situace, jako předtím v Nikaragui a na Filipínách, vyvinula v Zimbabwe a Guineji.
    Tentokrát trpěly ženy, které měly rády konzervovanou kukuřici. Naproti všem očekáváním neodhalily testy obsahu konzerv žádné život ohrožující komponenty, a také množství konzervačních prostředků vyhovovalo normě.
    S prvním podezřením ohledně bioterorizmu a destruktivního vlivu transgenických substancí na lidi přišel toxikolog z Jihoafrické univerzity. Epidemie neplodnosti v rozvojových zemích totiž nespadla jen tak, z modrého nebe.
    Bill Gates, jeden z nejbohatších lidi na planetě s image šlechetného lidumila, je zapojen do řešení globálních zdravotních problémů.
    „Je veřejným tajemstvím, že se světoví magnáti, zejména z USA, Japonska, Kanady a EU, obávají o nedostatek přírodních zdrojů,“ vysvětluje doktorka sociologie Irina Aliverova. „Organizace spojených národů v oficiálním dokumentu dělí světovou populaci do tří hlavních skupin:
    „zlatou miliardu“, pak střední skupinu, která nemá dostatečné přírodní zdroje a „vypomocnou“ skupinu, reprezentovanou obyvatelstvem rozvojových zemí, včetně Ruska. Této poslední kategorie, téměř pěti miliard lidí, by se rádi zbavili jako plevele.“
    Jeden z mechanizmů hrůzného záměru Gatese a Rockefellera, aktuálně podporovaného vládou USA odhalil prezident biotechnické společnosti Epicyte Mítch Hein. Řekl, že ženám s ojedinělou kondicí imunitní neplodnosti byly odebrány jisté protilátky.
    Tyto geny byly následně izolovány a metodou genetického inženýrství vloženy do genomu běžných kukuřičných semen dodávaných do zemí třetího světa. To znamená, že Afričané zaseli na svých polích vražednou geneticky upravenou kukuřici – s vloženou skrytou antikoncepcí.
    Hein pak objasnil, co se stane lidem, kteří takovou kukuřici jedí: zmíněné protilátky zpravidla přilnou k povrchu spe rmatu, přilepí se na n�� a udělají je tak těžkým, že se nemůže pohybovat.
    V Rusku je sice pěstování GM potravin zakázáno, ale spotřeba potravin z pěti transgenických kultur je povolená (řepa, v Evropě zakázaná kukuřice 810, sója, brambory a rýže). Oficiální závěr ohledně zhoubných účinků GM na lidi neexistuje.
    Moskevský Koltsovův institut biologie a Národní sdružení pro genetickou bezpečnost tedy provedly nezávislý experiment: krmili po celý rok transgenickou sójou křečky. Stejná sója, dodávaná z Holandska jako GM prostá, je v Rusku používána ke krmení skotu.
    Tato sója je povolená i pro lidskou spotřebu. Dnes už je jasné, jaké mohou být důsledky – hlodavci vykazovali zpožděný r ůst a vývoj a seri&oacu te;zní pokles reprodukční funkce, která měla za následek neschopnost zplodit třetí generaci.
    „Neplodnost v třetí generaci zvířat chovaných na GM produktech znamená, že příroda nechává tento druh zaniknout a nedopustí, aby se dál množil,“ říká Alexandr Baranov z Biologického institutu. „Jinými * slovy, GM potraviny vedou do vývojové slepé uličky a k degradaci druhů.
    A během tohoto výzkumu jsme odhalili i další zajímavý fakt. Zvířatům začínají růst chlupy v ústní dutině.“
    Ačkoli si opatrní vědci dosud „nejsou zcela jisti“ tím, že mutace způsobila GM potrava, svět už dávno rozpoznal, že se s transgenických plodin mohou vyvinout toxické proteiny a různé mutace.
    Žádný vědec nebude jen tak souhlasit s pouhými předpověďmi o tom, jak se asi uměle vložený rostlinný gen zachová v chromozómu. Možná, že ženy o tři generace později budou rodit děti s chlupatými ústy, stejně jako ti křečci. Nebo nebudou vůbec schopny otěhotnět.
    Možná je to důvod, proč se ruští i jiní producenti transgenických produktů obávají označovat tyto výrobky jako GM a dávají přednost placení pokut za porušení zákona. Jiný způsob k rozpoznání GM produktů neexistuje.
    Neplodných párů v Rusku rok od roku přibývá, v současnosti nemůže mít děti na pět milionů rodin, a zdá se, že pekelný stroj Billa Gatese už dosáhl i zde. Zatímco se vědci obávají dělat pokusy na lidech, stává se každý, kdo vejde do obchodu s potravinami, pokusným králíkem proti své vůli.
    Ruská akademie věd navrhla zavést moratorium na GM produkty, dokud nebude zcela prokázaná jejich bezpečnost. Pokusy vědců přesvědčit pracovníky státní správy však byly zbytečné.
    Fond Billa a Melindy Gatesových mezitím připravuje novou GM bombu, transgenickou „zlatou rýži“, o níž už se ví, že způsobuje cysty ve vejcovodech. A opět je to skryto za zástěrku dobročinného úmyslu: tato rýže údajně doplňuje vitamin A a železo v těle.
    Co proti tomu dělají jiné země
    Indie odmítla humanitární pomoc USA ve formě produkce v hodnotě 100 milionů dolarů ročně.
    Čína zakázala prodej GM na svém vnitřním trhu, ale přesto pokračuje ve vlastním exportu.
    GM produkty nejsou používány ve Slovinsku, v Rakousku, Řecku, Francii, Lucembursku a ve Velké Británii.
    Ve Velké Británii musí být GM výrobky označeny dokonce i na jídelních lístcích v restauracích.

    http://www.rukojmi.cz/clanky/800-bill-gates-priznal-vakciny-maji-snizit-populaci?fbclid=IwAR2PMs-HNWmhuZ3eq33-FE_2gngYndLTsoq8En1gJqKf87dYhLYdVfAtFzQ

    • vittta

      Ani to Bohužel nevypadá na hoax, ani na polohoax.
      Stejně musí každého napadnout, že protěžování deviantů má vést ke snížení populace, postupně totiž bude každý člověk k „neplodné“ deviaci nucen, aby dosáhl nějakého společenského postavení.
      Už dneska kdo není buzna nebo negr, jako by ani nebyl…

      • astraustralia

        tresni vyborny odkaz ale ne na ono zname prohlaseni Gatese ze je treba snizit populaci.
        Vyborny odkaz v tom ze podle Gatese ceny energii klesaji ale neuvedl ze ucty za to stoupaji!
        Uz na startu hezky odkaz na graf kde ceny energii se snizuji ale platime stale vyssi ucty.
        Porovnejte si kolik jste platili pred 20 lety a kolik dnes. Tady je to na poradu i vladnich jednani, nebot pocet lidi kteri to uz nemohou zaplatit stoupa a nikdo nevi co s tim ! Kazdy vi proc ale co s tim ne.
        Vi se ze to jde do haje od dob kdy se energetika zprivatisovala! Mluvim o Klokanii :-(
        Vetrniky a panely to nezlevnily ale podrazily!
        Ale napsal to nejaky Bartos takze 100% lez !
        Jeste jste ho nezavreli ?
        O geneticky modifikovanem svinstvu se tresen nezmini.
        Jen tresnicka na dortu, na nasledky GM vynalezu (prokazatelene ne hoax) vymiraji vcelstva v USA a tak tu pestitele kteri je exportuji maji dobry business:-)
        Negativni zpravy o ockovani je take hoax, nechte se bez obav preockovat :-)
        Nemeli jste pred lety v CR nejake nesrovnalosti s protlacovanim drahych ockovacich latek ?
        Tresnicka nehoaxove vysvetli ?

          • astraustralia

            V říjnu roku 2007 zveřejnil tým amerických vědců vedený Ianem Lipkinem v prestižním vědeckém časopise Science zprávu, v které prokázal, že CCD je vyvolána virem IAPV (Israel acute paralysis virus – virus izraelské akutní paralýzy).

            Dovezeno z Australie, ale zdejsi vcwly jsou zdrave, nebot jen zdrave je dovoleno exportovat :-)
            kdopak tu asi hoaxuje ?

              • vittta

                Odpověď může být úplně všude, dokonce to může být i tak, že včely umíají z modifikavých svinstev.
                V každém případě je to výsada globalizovaného světa, tak potřebného, pro zdravý rozvoj liberalismu a kapitalismu se sociálním nádech, jen pro někoho.

                • tresen

                  Včely mohou vymírat z různých příčin. Třeba je taky může uřknout nějaký šaman, když má pifku na souseda. :-)
                  Nebo si vezměte postrach včelařů, zavíječe voskového. Ten je schopný zlikvidovat včelstvo jen to fikne.
                  Pod tím článkem na Oslovi radí nějaký chlapík sypat včelkám pyl z modifikované kukuřice. Na zavíječe to prý funguje skvěle.

                  • vittta

                    Víte, co by mě zajímalo?
                    Ono se o tom teď tedy nemluví, ale stejně, je to velice HORKÉ téma.
                    Jak byl na Ukrajině demokratický státní převrat, nebo-li Maidan, chodili do parlamentu ozbrojení rychloposlanci, bili ozbrojenci televizní hlasatele, co hlásili něco jiného, než oficální proudy, stáli ozbrojenci před volebními místnostmi na východě- pod kontrolou Ukrajiny, aby zabránili občanům volit, měli pochodující příznivci EU v ruce pochodně a ve znacích znaky nacistického Německa, ať už „na férovku“, nebo jen oklikou (třeba 88), vyznávali dobrovolnické prapory tradice bojovníků SS, upálili v Oděse vládní síly resp. za „nevidění“ policie za živa ukrajinské občany- politické oponenty, a nebyl za to nikdo potretán, dokonce ani souzen….
                    Mě by to zajímalo, protože tohle všechno jsem viděl na různých videích a četl plno rozhovorů, a vskutku bylo co sledovat a poslouchat, viděl jsem roztrahané mrtvoly mladých žen a dětí a ohořelá těla a pochodující nacisty a bití a tohle všechno jsem viděl…
                    Stalo se to vůnec?
                    STALO SE TO?
                    Nebo jsem viděl nekonečný proud černých dršek, co proudil do Německa, a nikam jinam nechtěli, a dnes bijí v Německu, bijí Němce a znásilňují Němky (a Němce) a bijí jejich děti a nepracují a berou mohutné podpory, a nikdo, NIKDO se nesmí ani náznakem zmínit, že se mu to nelíbí, nebo je ostarkizován a napadán, a viděl jsem, jak mladí lidé nadávali zvoleným politikům a láli jim fašistů a rasistů a zapalovali jim auta a tak…to jsem viděl.
                    Stalo se to, Třešni?
                    STALO SE TO?
                    Nebo mě zaklel počítač šaman kouzlem wúú-dúú, či snad to všechno jen psala prolhaná média v čele s PL, které slušný člověk nečte, a je to jen vymyšlená virtuální realita, a ve skutečnosti migranti obohatili země, kde se usadili kulturou a prací, a bylo mezi nimi plno lékařů a inženýrů, a na Ukrajině probíhá těžký, ale úspěšný demokratizační projekt, kde je nacismus potírán, ve prospěch humanity a pokroku, a jen Rusko to brzdí?
                    Poraďte mi, protože vy to všechno vesměs dobře víte, a jakákoliv špatná správa se ve vašem podání tak nějak…hodně vylepší, není to tak zlé…malinko možná to vázne, ale celkově…
                    Tak co, Třešni?

                    • embecko

                      Na politickych udalostech je zajimave to, ze existuji jen tehdy, kdyz se daji predat dale, tedy o tom nekoho zpravit s tim, ze dotycny udalost prijme.
                      Jak jsi zminil tu Ukrajinu, tak si pamatuji fotku Jacenuka s vyplazenym jazykem, jak hlasoval obema rukama za poslance, ktereho nepustili do budovy. Kdyz jsem tu fotku poslal dal, nazorovy oponent mi dopovedel: „Tak to neni.“ A udalost jakoby zemrela…
                      Dulezitych udalosti za posledni dobu ubehlo opravdu hodne a je otazka, jestli si je mame pripominat, anebo si vytvorit jen uceleny umelecky dojem o casu a postavach a vzit to pocitove, jako to brali nasi predci.
                      Pro me osobne nejdulezitejsi udalosti letosniho roku je, ze Anglie neudelila podle prava azyl pronasledovane pakistanske krestance, protoze se bala reakce minoritni nabozenske komunity.
                      Ty se ptas, jestli se ty udalosti staly, anebo ne…to je v poradku, ale vznika dalsi otazka, co ma takova udalost prinest, at uz se stala, anebo ne. Francouzske Zlute vesty nic nechteji a nemaji zadne pozadavky a vitezstvi rezimu bude, az jim nabidne vyjednavani. Tim padem budou Zlute vesty muset nejake pozadavky vymyslet a vznikle „konkretno“ bude jejich prohra.
                      Jestli neni lepsi to nechat jen tak na dojmologii…sice si pak s nazorovym oponentem moc nepokecas, ale o to nakonec ani nejde.

                  • astraustralia

                    Zavijec voskovy je postrachem vcelaru a uskladnovanych plastu nikoli vcel.
                    Pro normalni vcelstvo to neni hrozba.
                    Hrozbou je varoaza ktere musi byt lecena. Bez leceni by vcelstva neprezila.

                    • embecko

                      Dneska musi byt leceno uz uplne vsechno, stary brachu, jinak by toho moc neprezilo…
                      Nekde jsem cetl, ze kdyby se v zemedelstvi nepouzivala chemie, klesla by produkce na 1/1000 (jednu tisicinu).
                      Ze zivota se stala jedna velka choroba, narodis se jako nemocny clovek a potencialni mrzak a uz te leci…a leci i okurky a mrkve a kurata, co do sebe soukas, leci i tvuj mobil a internetovou televizi, leci uplne vsechno, co se hybe.

              • astraustralia

                tresni muze, ale muze byt i jine vysvetleni, ktere Vam zase uvedu ja a ma to jen jednu zasadni slabinu,
                ze mu verim vic nez tvrzeni ze geneticky modifikovane potraviny neskodi.
                Nikoli vedci ale „redneci“ neboli emericti farmari udelali pokus.
                Nabidli nekolik GM potravin a neGGM svemu dobytku.
                Prasatum, kravam, telatum atd a vysledek, ze GM se zvirata nevsimli !
                Na rozdil od tech vedeckych kapacit ktere tvrdi ze GM jsou v poradu.
                Taktez vcely se chovaji stejne. Jako vcelar verim ze jak pyl i nektar je jine kvality a zvirata to rozeznaji.
                Zvirata rozeznaji co clovek jen slozitymi pristroji.
                Lekar potrebuje vysledek z CT aby poznal zda ma clovek rakovinu,
                Cvicene zvire to vyciti ! Jak ? Clovek zatim nevi, protoze toho stale vice nevi nez vi !
                Je mnoho neznameho pro cloveka mezi nebem a zemi :-(
                Navic Internet a na nem vice nez polovina hoaxu v tom vubec nedela jasno :-(
                Amen

    • observer

      Kancelar na opravovani chybnych informaci hlasi, ze prohlaseni „Běžný člověk nemá šanci se na ně dostat, účastnický poplatek za konferenci je totiž šest tisíc dolarů.“ neni pravdive.
      Osobni ucast na vsech TED konferencich stoji $8 500/cely rok (dostupne obycejnemu obcanu bez problemu). $6000 z ceny je navic odecitatelnych z danoveho zakladu. Vsechny konference jsou na Youtube, ci TED website k videni ZDARMA! Prohlaseni, ze jde o elitni uzky kruh elit je NESMYSLNE. Byt recnik na TED konferenci nestoji nic, jen dostatek inteligence.
      https://www.creditsesame.com/blog/stats/cost-of-being-ted-talks-member-or-speaker/

      • vittta

        To de, docela.
        Kdybych sáhl do svého pověstného, živnostnického pytle, a ještě si 6000 baků odečtu, slušné.
        Mohl bych tam přednést několik mých ojediněle geniálních myšlenek!

          • vittta

            Ten by nedal těch 8,5 klacku, protože platí děsně vysoké zdravotní pojištění, a dostává stejnou péči, jak já.

  18. astraustralia

    Ockovani a ucinky ktere by nemelo mit vas uz nezajimaji? (s ohledm na neaktualnost ci na vek? )
    tak nabizim svetle zitrky:-)
    Jak jinak nez opet „katastrofickeho“ ekonoma prof. Stanka !
    Katastrofická vize Prof. Ing. Staňka, – Co je smyslem vašeho života ?

    A ze se vali prusvih je patrne z tohoto pohledu na vec:
    rekla to Angela Merkel, nemecká kanclérka 22.11.2018 !
    „Národní státy dnes musí být pripraveny vzdát se svojí suverenity.“

    Nic neni tak daleko od reality a pravdy jako toto zbozne prani teto samozvane spasitelky nemeckeho naroda…
    ale cesta do pekel je dlazdena vznesenymi idealy, rika se moudre…Staci se podivat do historie nejen nemeckeho naroda,
    jak dopadli snilci jejiho typu…a porad se rodi na svet, aby prinaseli nove a nove nestesti a bolest…

  19. vittta

    Copak asi dělá MaB?
    Ta dnes bude v té kultivované menšině Francouzů, co fandí Macronovi.
    Prý má Marcon podporu jak Porošenko, a nějaká ženská vyprávěla, že ho volila, takže nemají Le Pen- ale že je z toho nějak rozpačitá.
    No, tak kdyby ho náhodou shodili z křesla prezidenta, tak hlavně ať si dají bacha, a volí zase demokrata, a ne fašistku Marii Le Pen!
    https://www.parlamentnilisty.cz/arena/monitor/Puvabny-Macron-uhranula-moderatorka-CT-Ale-docent-Eichler-se-nedal-O-Francii-rekl-informace-ktere-se-moc-nenosi-561959

  20. vittta

    Tohle je dobrý, fakt že jo.
    Tak nějaká majitelka hotelu s restaurací dostala pokutu 2000 za to, že si nenastavila zimní čas.
    Na pokladně sice byl čas nastaven, ale na účtenkách EET nikoli.
    Zde byla pak na místě tvrdost-ale spravedlnost.
    Celníci si na restauraci posvítili, a dvakrát tam byli na návštěvě, aby podvodnici dostihli.
    Dle popisu už podruhé zasáhli- a pokutovali.
    Jistě si teď plno revolučněji laděných tribunů říká, že nějaké dva tisíce zazobanou majitelku hotelu neposere, ze svého podnikatelkého pytle je vytáhne, a svět se točí dál.
    To ovšem je „typický postup začátečníka“.
    Možná pokuta je totiž až 500 000,- což, pokud to dobře chápu, lze dle zákona udělit, pokud se někdo proti pokutě odvolá.
    To už není tak úplně legrace, a moc by mě zajímalo, kdo takovou výši nastavil a proč.
    Též je třeba vzít na vědomí, že celníci uskutečnili dvě kontrolní návštěvy, což samozřejmě stát něco stojí, a tito celníci pak samozřejmě nemohli řešit zásadnější věci, když se válejí po hospodách, a šmírují čas na účtenkách.
    Něco jako když MP dává někomu pokutu za špatné parkování, a nemá čas řešit loupežné přepadení někde za rohem.
    A malá perlička nakonec:
    „…..měly úřady zaměřit na místa, kde se vůbec neeviduje a evidovat by se mělo,“ říká Václav Stárek, prezident Asociace hotelů a restaurací České republiky, která evidenci tržeb jinak podporuje.“
    Vidíte?
    Tak Asociace hotelů EET podporuje.
    Možná i ta majitelka jí podporuje…nebo podporovala?
    To se něco podpoří, ryčí se nadšením, jak to je super, a nakonec kladivo spravedlnosti dopadne i na hlavy těch, co ryčí blahem nad buzerováním- někoho jiného.
    Protože až někoho odrovnají pokutou půl mega, tak už bude pozdě bulet nad tím, že EET je z hlediska podnikatele naprostá blbost, a že spolu s EET se do zákona propašovaly likvidační pokuty na ty, kdo by TŘEBA někde projevovali až moc nahlas nějaké TŘEBA protievropské názory!!!
    https://www.seznamzpravy.cz/clanek/restaurace-dostala-pokutu-za-letni-cas-celnici-byli-neoblomni-61782?dop-ab-variant=2&seq-no=3&source=hp