Den oživlých mrtvol

1

Kyjev, 19. ledna 2013

Podle článků Lva Veršinina zveřejněných v tento den.

Pro-European integration protesters clash with Ukranian riot police during a rally near government administration buildings in Kiev

Pro-European protesters clash with Ukranian riot police during a rally near government administration buildings in Kiev

Pro-European integration protesters clash with Ukranian riot police during a rally near government administration buildings in Kiev

A police van burns after being attacked by Pro-European integration protesters during a rally near government administration buildings in Kiev

6

7

K útokům se přihlásil „Pravý sektor“. To je polovojenské křídlo VO Svoboda, ve kterém jsou široce zastoupeni rusky hovořící členové z Krivogo Roga (Záporoží, Dněpropetrovsk).

Hovoří boxer Kličko (o kterém napsal skvělý článek Baron le Samedi) a říká:

A) Fašistické běsnící bandy jsou (podle něho) „ukrajinským lidem“.
B) V Kyjevě páchají zvěrstva ne oni, ale Berkutovci, které vláda na mírumilovné demonstrany poštvala.
C) Proto je zapotřebí posila speciálních síl „z ulice“, aby moc v Kyjevě převzal lid.
G) Jsou zapotřebí „předčasné volby“.
D) Pohrozil, že Janukovičovi se stane totéž, co Ceausescovi a Kaddáfímu.
E) Ukrajinský lid (asi ta běsnící lůza) stejně vyhraje.

Představitelé „Pravého sektoru“ zajali berkutovce a vlečou ho na Majdan na „národní soud“. (Berkut – speciální policejní jednotky, ochrana veřejného pořádku a boj proti terorismu.)

8

Lynč  vojáka Berkutu:

„Neptejte se mě, proč jsem nazval zprávy o událostech v Kyjevě Dnem oživlých mrtvol,“ poznamenává Lev Veršinin u této fotografie.

9

Čest a sláva vojákům Berkutu.

***

P.S.: Šíření a kopírování tohoto článku vítáno, už vzhledem k jednostranné dezinformační kampani o těchto událostech v našich oficiálních médiích.

Jeden komentář

  1. ;-)))

    rozdal bych ostrou munici a kazdy s klackem v ruce by dostal flastr ze by usa cumela a kvicela

    • Janika

      A proč si myslíte, Smajlíku, že to Janukovič neudělá? Bojí se o sebe, že by dopadl jako Kaddáfí, tak radši obětuje tyhle kluky, co statečně plní svou povinnost.

      • ;-)))

        kaddafi dopadl jak dopadl protoze byl mekky a myslel si ze ze zmrdy se muze vyjednavat…

        Kdyby tohle provedli demonstranti kdekoliv v usa, policie by je do mrte pozatykala, odsoudila na desitky let a kdo by napadl policistu byl by rovnou zastrelen

        rusaci by meli pochopit o co gou a zaridit se podle toho.
        je sice jasne, ze prave na ostrou reakci v ramci obnoveni studene valky zmrdi cekaji, nicmene asymetricka reakce a oplaceni stejnou merou uz je nacase.

        • embecko

          Z toho by Ukrajinci pomerne rychle odvodili, ze to byl zasah narizeny z Moskvy, protoze EU neco takoveho nedela= Janukovicovi nezbyva, nezli se chovat jako EU.
          Jinak bych rekl, ze vsichni u moci jak na Ukrajine, tak okolo, vedi moc dobre o co jde.

  2. embecko

    Tohle neni problem plesatcu, a lastne ani jejich vudcu, obou je na ulici dost.
    Ukrajinci podle meho intuitivne- inteligentne pochopili, ze zde neni zadna alternativa. Komunisty a socialisty vseho druhu znaji lepe, nezli my a kdo je nyni umirneny, toho bych zaroven nazval ochrnutym.
    Cto delat? (Cernysevskij)

    Na CFP vysel sice podezrely clanek, ale vemme ho za platny mustr:
    „V České republice se rodí strana, která se ostře vymezuje vůči Evropské unii, multikulturalismu a pokrokářství. Vznikla 11. ledna na sněmu v Praze z již existující národně konzervativní strany Právo a spravedlnost a nese název „NE Bruselu – Národní demokracie“ (ND). Nově zvolené vedení deklarovalo, že se hodlá účastnit již květnových voleb do Evropského parlamentu….
    …Požadují přísnou kontrolu zahraničních nevládních organizací, potrestání všech politiků, kteří pracují proti zájmům České republiky a jejích občanů, bezodkladné zastavení výprodeje státního majetku do zahraničních rukou s tím, že je třeba získat zpět to, co bylo prodáno. Národní demokracie jednoznačně žádá přísnou kontrolu přistěhovalectví a dlouhodobý pobyt na území ČR podmiňuje ochotou imigrantů přizpůsobit se většinové české společnosti.
    http://www.czechfreepress.cz/vase-free-zona/euroskeptici-rekli-jasne-ne-bruselu-a-zalozili-novou-stranu.html
    Vlastne je to logicke a jakoby i zadouci. Pravicovy extrmismus ted nahrazuje praci levice, ktera ovsem uz nema jak a na cem pracovat- pravicovy extremismus se tak stal nahrazkou levicove umirnenosti. Mainstream, „pravicovi umirnenci“ jsou ted na koni, ovsem jak vidim na netu, ze je jejich umirnenost pricinou selhavani spolecnosti, toho si ocividne vedomi nejsou.

    • Janika

      Saxi, podle mě Ukrajinci právě nepochopili vůbec nic. Vítají EU jako spásu a myslí si, že pak bude blahobyt. Oni prý kdysi nadšeně vítali i Hitlera, jako zachránce od Stalina.
      Kdo a jak toho využívá, to je ovšem Vaše parketa, v tom se nepřu.

      • embecko

        „Vítají EU jako spásu“

        Janiko, Ukrajina je nesmirne velka zeme, navic rozdelena a predevsim, podle meho, nemohla nikdy pouzivat takove mocenske metody, jake by vzhledem ke sve velikosti potrebovala. Za to „muze“ Rusko, ktere si neco takoveho nemuze dovolit. Viz vase pripadna poznamka o Hitlerovi…kdyby se Ukrajina stala neci patou kolonou, tak to pro Rusko znamena konec…to znamena, ze Rus nemuze Ukrajincum nikdy dovolit si vladnout navzajem.

        Soucasne motivace samozrejme neznam, ale zaroven jsem v tomhle ohledu skepticky k velmocenskym nazorum na vec, at jde o hlasy z Ruska ci Nemecka. Bohuzel mohu potvrdit, ze vyplachy mozku se zde na zapade uz deji na te nejnizsi urovni, napr. nemecky detsky kanal Kika uvedl na tema „hodnych revolucionaru“ maly specialek, urceno pro vek 6+.

        Takze Ukrajina musi na vec metodami drobnych a mensich demokracii, tj. dohodami, vyjednavanim, nekonecnymi parlamentnimi tahanicemi a predevsim velkou ohleduplnosti ke svym sousedum a „sousedum“. To na ukrajinsky lid samozrejme neplati, tady na tech plochach a v tomto mnozstvi vypadaji ucinne metody uplne jinak.
        Stale za tim vidim zapadni vyvozce demokracie, resp. cesta vede prez jejich zvednuty prst. A skrze Ukrajinu je skripnuto i Rusko.

        Tohle je muj osobni a nicim nepodlozeny nazor: podle meho tu o nejakou EU vubec nejde, stejne jako tehdy neslo o Hitlera. Jde o to takzvane „nebyt pod Ruskem“ (alternativne by to mohlio znamenat pod USA ci Nemeckem). Pricemz soucasne s tim se v plne sile objevuji nedostatky implementovaneho stylu vlady jak ze Zapadu, tak Ruska. Nadnesene mohu rici, ze Rusko a Zapad si Ukrajinu rozdelilo.
        Ted se to tamm masti, protoze nefunguje socialni stat (anebo policejni stat). Jinak receno, vlada nema moc v rukach. Po tom straslivem marasmu 90. let (narodni hospodarstvi bylo zdevastovano vice neza za Hitlera (!) si Ukrajinci prali neco pozitivniho, ale ono to nejde, nedari se to…diky komu? Diky NATO. Pamatujete na ten slavny slib, ze se NATO nerozsiri do postsovetskych satelitu? Bez kecu a chladnokrevne slib za par let porusilo. No, nedivme se pak Rusum.

        Jaka je pro Ukrajince jina alternativa k EU? Opet chaos, marasmus, NGO v akci, Soros siri svoji osvetu? Pokud bude Ukrajina tolik ovlivnovana Ruskem a NATO k tomu neda pokoj, tak tam bude vzdycky zle.
        Jakmile pristoupi k EU, tak se situace nejakym zpusobem precijen zklidni…tak to podle meho vidi prumerny Ukrajinec a ja bych to videl asi take tak. Takove ty hrabeci rady „nevite co vas v EU ceka“ jsou uplne mimo, jim jde o kejhak a o existenci a na nejake „zvazovani“ nemaji prostor.

        • jonáš

          Ale dá se to štípnout na Dněpru, odstřelit mosty .. určitě se to někomu hodí do scenáře a někdo na tom dokáže pohádkově vydělat.

        • vittta

          A jak velký je to ve skutečnosti boj,jak velká je vlastně-z hlediska celé Ukrajiny-podpora těm demonstrantům?
          Bylo by velice hloupé,rozdat policii munici,jak píše smajlík.(nebo spíše povolit jí použít,policisté zřejmě ostře nabito mají)
          Takto to prostě vyšumí,nebo si to myslím,že to vyšumí.
          Spíše by mě to tedy zajímalo….co se konkrétně stane.
          Už dlouhou dobu se zabývám myšlenkou,lze-li potlačit velké demonstrace pasivitou až lhostejností.
          Zde evidentně pořádkové síly dělají jen to úplně nejnezbytnější…..dokonce daleko méně,než by v takové situaci dělat i mohly,aniž by vzbudili nějaké větší emoce…

  3. ;-)))

    Klicko potrebuje tak 10let v kamenolomu za podnecovani nenavisti, vyhrozovani vrazdou a vlastizradu

  4. merlin

    bojuje se různými prostředky na všech stranách – tohle mi přišlo zajímavé ,, 8.ledna /2014/ padly duchovní zdi euromajdanu,,

  5. vonrammstein

    Kozáci, no. S těma nikdy není a nebyla prdel, pokud jde o sebeurčení. Jednou jsem se s nima setkal. Drsná škola. Nebojím se ničeho, ale taky mi rozum řekne včas, do čeho se nepouštět.

    • Janika

      Vonrammsteine, těžko bych považovala ty maskované zrůdy, co mlátí v přesile tyčemi člověka ležícího na zemi, za Kozáky, asi Vám špatně rozumím.

  6. jednooký

    Len aby sa nečakalo na prvého mŕtveho policajta… Potom to môže skončiť aj spôsobom „suché s mokrým“.

    • Janika

      Jednooký, to nedokážu posoudit. Spíš by to asi zametli pod koberec. Vždyˇje to spíš div, že už tam mrtví nejsou. Přiznávají zlámaná žebra, otřesy mozku, několik berkutovců je prý ve vážném stavu. „Demonstranti“ těžko, to už by byl jinačí poprask.

  7. Fanny

    Tihle demonstranti,by to meli zkusit treba v USA.Tam by uz davno do nich srileli,policie s nimi ma neskutecnou trpelivost.

    • Janika

      Přesně tak, Fanny, v USA by tohle bylo nemyslitelné. Ti chlapci z Berkutu nejen že mají trpělivost, oni jsou i ve zběsilých podmínkách naprosto disciplinovaní – a to je výraz úžasné statečnosti a lidské velikosti.

  8. lomikel

    jaky je rozdil mezi tim co se delo v palestine, viz. serial, a tim co se deje ted na Ukrajine ? vse se odviji od okamziteho svetonazoru, pani Janica byla uprime dojata jak jsou mladi lide ochotni obetovat zivot(ci) za ideal, nepochybne by se nasli takovy i mezi demonstranty.

    na druhe strane je treba se zapojit do zivota, zucasnit se tim ze si zvolim stranu ( obcas, ne vzdy je presentovana nutnost volby realitou). je treba si dobre vybrat ci valku budu vest, nejlepe tu svoji, sve komunity, sveho naroda :)

    • Janika

      Lomikeli, potěšilo mě, že jste si všiml mé poznámky o odhodlání mladých lidí položit život za ideál. Ale ty maskované zbabělce, ubíjející svého bratra ležícího na zemi, za takové nepovažuji. Podívejte se do tváří jim i ostatním „demonstrantům“, těm paničkám, co si to lynčování fotí na mobil, a podívejte se do tváří těm vojákům. Přiznávám – nevím moc o tom konfliktu. Dívám se lidem do tváří. A to, co jsem viděla, mě celým srdcem staví na stranu ne Janukoviče, ale těch statečných kluků v uniformách.

      • ;-)))

        IDEAL … JSEM STRYC BALOUN A BUDU U VAS … TOTIZ NAS … BYDLET … to je ten ideal

        • merlin

          jste tam zapomněl to ,,mám Vás rád a budu u vás bydlet,, – ,, mám Vás rád,, tomu dává teprve tu pravou šťávu

  9. EFPE

    Realitu kterou nezažíváme nám přenáší média. V rádiu pouze citují opozici( podle toho kde se jim to hodí).Z toho co je tady se chce blít.Já na Ukrajině nikdy nebyl ale přeju jim vítězství zdravého rozumu.Myslím si, že nepokoje jsou řízeny zvenčí.Teď jsem zaregistroval, že by snad Srbsko mělo chtít do EU!!!Opravdu to obyčejní Srbové chtějí??Po tom co jim Nato udělalo?Někdy mívám pocity zmaru jakoby chtěli škodit a destabilizovat Slovany- řízeně řídí konflikty v Evropě Asii Africe, Jižní Americe, a sami jsou na klidném písečku.

    • Janika

      EFPE, myslím, že vstup do EU je něco jiného u Ukrajiny a něco jiného u Srbska. Není to tak jednoduché, EU není sama o sobě zlem.
      Jinak samozřejmě, ti na klidném písečku, už aby sami pocítili to, co po staletí dělají jiným. To si přát není asi ušlechtilé, ale je to pochopitelné.

    • dixi

      je to hrozné, snad se s nimi brzy vypořádají, v tomto případě je odůvodněná i střelba.

  10. vittta

    Měli bychom brát v úvahu,že i tyto informace mohou být zkreslené,není jistě na Ukrajina jedna strana spravedlivá-a druhá zlá.
    Je to politika a lžou obě strany.
    Která lže víc…to v tomto roli nehraje.
    Tím tedy myslím ty podivné emoce,které zde vytryskly ze strany naprosto normálních lidí.
    Sakra je řeč o střílení,to by se nemělo říkat takhle,jen na základě nějakých obrázků.
    A střílet budou oběti do obětí,jak je obvyklé.

    • dixi

      Jsou to už zfanatizovaní bojovníci, útočí na stojící muže a agresivita se stupňuje, nemám ráda násilí, ale někdy s dá zastavit zase jen násilím. Nejsou to jen nějaké obrázky, je jich hodně a jsou i videa. Informací je hodně,jde z toho hrůza i proto, že se něco taového může rozpoutat už prakticky kdekoli. Dokonce už i naše TV je označila jako pravicové extrémisty a to je co říct.

      • vittta

        Ale jo,já se nebráním násilí,tomu se tam stejně nevyhnou a čím tvrdší bude zásah,tím dříve bude klid.
        Pokud tedy nevypukne občanská válka-což nelze vyloučit,i když si myslím,že Ukrajina je moc velká,na takový experiment a ohrozilo by to velice aktuálně mír ve světě.

        Jen se snažím poukázat na to,že ani Janukovič není anděl spásy a ti policajti také nejsou nebeská jízda.
        Plní jen rozkazy-což tedy je velice náročné.

        Jako si protiruské živly vybírají své záběry,tak si své záběry vybírají i ty proruské.

        Tam není situace LID proti UTLAČOVATELI,tam jsou prostě jen politické zájmy dvou směrů.

    • vittta

      To já jsem se už posunul ještě o kus dál.
      Nevěřím žádným médiím.
      A věř,že to má „něco do sebe“.

  11. Astr

    Jak tu bylo jiz vyse receno: Rusko a Zapad si Ukrajinu rozdeluje ! Doslova !.
    Ted se to tam masti, protoze nefunguje socialni stat (anebo policejni stat). Jinak receno, vlada nema moc v rukach.
    ==========================
    Korektne a demokraticky receno, USA podporuje (nevyvazi) demokracii na Ukrajine ale zle Rusko se chova naopak !
    Proto to tam vypada jak to vypada.
    Studena valka opet naplno a Ukrajina dnes to je pohled na boj o moc..
    Necht si ctenari predstavi situaci kdy by Rusko podporovalo anti – USA nalady v Canade ci Mexiku stejnymi methodami jako nyni USA ony demokraticke anti Ruske akce na Ukrajine !
    Stale je v zive pameti jak brutalne zasahla vlada proti demonstrantum v Seattle pri prilezitosti sumitu WTO v ,1999 kde spicky businessu sesel a konflikt z toho vzesel !
    Krutost s jakou vlada zakrocila proti hnuti -Anti-globalization movement je na opacnem polu toho jak do sebe nechaji policiste na Ukrajine busit.
    Ze by nekdo vyhrozoval vladnim predstavitelum USA osudem Sadama a kadafiho?
    Takovy terrorista by rychle skoncil. Jak je mozne ze na Ukrajine ne ?

    • jonáš

      Však US jsou zkušený pokrytci, přitom u nich by se při házení molotovů na policajty střílelo ostrejma už dávno.
      zpravy.ihned.cz/c1-61597030-ukrajina-kyjev-protesty-mrtvi

      • embecko

        Vcera americti soudruzi predstavitele kritizovali novy ukrajinsky zakon o zakazu stavby stanu na verejnych prostranstvich…tedy presne ten zakon, na jehoz zaklade zasahli v Cukety parku.

        • jonáš

          A u nás na Klárově. Taky mě to pobavilo, když ty nelidský antidemokratický paragrafy citovali na zaručeně demokratickym Radiolžurnálu :)

  12. jednooký

    mimochodom, nie je toto [img]https://janica9.files.wordpress.com/2014/01/9.png[/img] čisto náhodou kličko osobne po tom ofúknutí hasičákom?

    • Janika

      No jasně, jednooký, je to on! Máte postřeh a já tu svoji poznámku, která to významově posunula jinam, smažu. On mi ten obličej připadal takový oduševnělý, že jsem ho nepoznala – jak je vidět, tak Kličkovi takové ofouknutí velmi prospělo a zlidštilo ho :-).
      Díky za upozornění.

    • Janika

      To na úklid moc nevypadá, Jonáši. Jsou tam zajímaví ti kněží, co se postavili mezi berkutovce a „demonstranty“. Stojí čelem k demonstrantům, zády k policistům, tak na koho asi apelují? To by mě zajímalo, jak to pokračovalo.

  13. embecko

    Tak jsem bral s rezervou, ze na Majdan jsou verbovani cizinci, myslel jsem ze je to tak jen u islamistu…ale ti dva mrtvi jsou Armen a Belorus.

    • jonáš

      No však to nějakej komentátor na tom Radiolžurnálu dneska vydával za důkaz širokýho národního vzepětí proti tyranovi. Jestli teda ne rovnou internacionálního :)
      Ale prej se odhaduje že ta režie stojí kolem 70 tisíc dolarů denně, ovšem nikdo se neptá, kterej Babiš dobroděj tu srandu financuje. Asi se to má brát jako další důkaz, že je to pro dobrou věc a že na tom záleží.

  14. embecko

    No a az zavedou sankce a nastoli emerickou demokracii, tak jim pristi demonstraci rozstrili hned na zacatku, protoze bude „zla“. Kdo by mohl v demokracii zapadniho strihu demonstrovat? No preci jedine antidemokraticky zivel…jasne jako facka.

    Mozna o tom pisete, nevim, me uplne stacila prvni veta :o)

    • Janika

      Omlouvám se, saxi, ale odebrala jsem ten hodnotný příspěvek, na který jste reagoval. Já nejsem voják „Berkutu“ a nemusím vydržet všechno :-).

      • embecko

        Panbuh dal, panbuh vzal… :o)
        Vypada to, ze Stwora sem chodi na kukacku…ma vaseho Versinina jako novy clanek. A uz jsou z nas satanisti a na ty se lepi exorcisti, ktere pak musite mazat….ted uz vime, odkud se vzal…

        • Janika

          Ale to mě zase těší, že to pan Stwora převzal, čím víc lidí to čte, tím líp. Tam je v porovnání s tímhle ostrůvkem nesrovnatelná návštěvnost.

          • jednooký

            Ale zasa tu máš menej platených provokatérov a rôznych podivných indivíduí. Nevyberieš si… :-)

  15. vittta

    Já tedy-abych nezůstal s hodnocením rychle se měnící situace pozadu-jsem čím dál zvědavější.
    O co tam sakra přesně může jít?
    Ono to klidně může být i tak,že Janukovič také platí nějaké provokatéry-aby měl víc záminek k tvrdému zásahu,který tedy považuji za čím dál víc nevyhnutelný.
    Jsou tam různí asociální cizinci-ale ti sami nemusí naprosto vědět,kdo je platí,ono jim to je tedy také úplně jedno.
    Já být v Janukovičově kůži….asi bych tohle udělal.
    Vnesl bych tím patřičný chaos do organizování fašistických bojůvek,znepřehledněné vedení VŽDYCKY oslabí síly těch,kterým se má velet.
    Záminka se také hodí.
    A nejen záminka k zásahu-ale i záminka k obvinění proamerických sil,že násilí organizují.
    Protože jedna věc je organizovat násilí za účelem oslabení určitého politického směru-a jiná věc je organizovat násilí za účelem „nedemokratického“ svržení režimu.
    Takže se nakonec může stát,že sami organizátoři násilí ho raději platit přestanou-protože nad ním (a tedy svými penězi) už nebudou mít kontrolu.

    Já na dobro a zlo v podobných politických čachrech moc nevěřím,to je spíš o chytrosti a hlouposti-nebo o chytrosti a větší chytrosti.
    Tah-a protitah.

    • embecko

      Podle meho maji zaminek uz pozehnane, nechat si palit zaziva vlastni policajty take muze skoncit prevratem, protoze co si povidat, oni policajti na celem svete obvykle na strane mirumilovne demokraticke casti obyvatel nejsou.
      To by take mohlo byt ve hre: mozna ze armada a policie je na vazkach, takhle je Janukovic rychle presvedci, komu maji stranit.

      • vittta

        Ano…..
        Je to ale velice riskantní tah,který si může dovolit jen politik,stojící pevně ve svých kramflecích-případně hrajíci vabank.
        Ovšem pochybuji,že na Ukrajině by byl takový politik trpěn,Ukrajina opravdu není Afgánistán.
        Kdyby se to totiž provalilo nějak věrohodně,snadno by policie mohla spontálně stát úplně na druhé straně.
        Ačkoliv v takových případech se používá více nezávislých jednotek s více veliteli-je pak dost nepravděpodobné,že by se všichni spojili.

        Záminek pak požehnaně mají-ale to rozhození velení násilníků je dost důležité.
        Klidně by se dalo nastrčit i tak,že by se násilníci pustili sami do sebe….

        Možností je hodně,jen debil střílí do davu předčasně.

        Jak totiž teče krev po ulicích,není si životem jist v těch časech nikdo-Janukoviče nevyjímaje-a také výsledek se může vymknout a být úplně jiný,než je žádoudí.

  16. Excalibur

    Podle obrázků se zdá, že ti policajti na to, že jsou z východu mají svatou trpělivost. Pokud by měkdo mlátil Američany tak je tam policajti jednoduše postřílí. Protest Occupy Wall Street byl zlikvidován prostým násilým a nikdo proti USA žádné sankce nesvolával a oni jsou první, kdo UA sankcemi vyhrožuje.

  17. Jura

    Rozjelo se další kolo boje o kolonie. Problém je v tom, že EU i Rusko musí hospodářsky expandovat, aby se udržely. EU může Ukrajině nabídnout víc než Rusko. Podívejte se, jak se dnes žije v Rusku, a jak v EU.

    • Janika

      Ano, Juro, každá metropole musí expandovat, jinak zaniká, to je odpradávna zákonité. Možná ani ne odsouzeníhodné, co my víme, jestli díky tomu lidstvo přežívá. Jen je známo, že svět bývá nejdéle bez celosvětových válek v dobách, kdy metropole jsou v rovnováze. Z tohoto hlediska další oslabení Ruska není žádoucí.
      A co se týče té životní úrovně, tak tu EU stejně nezaručí. Jen srovnejte tu naši a jen kousek na západ. A porovnávat to, co jsme měli za minulého režimu a teď, to je další kapitola.