Muammar Kaddáfí, deset let od zavraždění

Člověk prožil dlouhý, zářivý život, byl mnohými milován a mnohými nenáviděn, ale těch milujících bylo více, na vlastní oči viděl uskutečnění svého snu, bránil ho, nepadl na kolena před stokrát silnějším nepřítelem a zemřel tak, že samotná jeho smrt se stala hanbou pro jeho vrahy, a vedle něho až do poslední chvíle stály jeho děti, z nichž nikdo v těžké chvíli svého otce nezradil.
Víc si člověk, když je mužem, nemůže přát – a smrtelní jsme všichni.

(Napsal Lev Veršinin)

***

Poselství plukovníka Muammara Kaddáfího. https://janica9.wordpress.com/2011/04/15/889607-poselstvi-plukovnika-muammara-kaddafiho/

Zelená kniha. https://janica9.wordpress.com/2011/04/18/889927-muammar-kaddafi-zelena-kniha/

Libyjec Muammar. https://janica9.wordpress.com/2011/07/18/899172-libyjec-muammar/

Útěk do pekla. https://janica9.wordpress.com/2011/11/02/909561-muammar-kaddafi-utek-do-pekla/

Sociální filosofie Muammara Kaddáfího a tradice evropského anarchismu. https://janica9.wordpress.com/2012/03/19/923395-socialni-filosofie-muammara-kaddafiho-a-tradice-evropskeho-anarchismu/

Historický projev Muammara Kaddáfího na Valném shromáždění OSN 23. září 2009. https://janica9.wordpress.com/2012/12/16/historicky-projev-muammara-kaddafiho-na-valnem-shromazdeni-osn-23-zari-2009/

Muammar al-Kaddáfí: „Město“ (esej). https://janica9.wordpress.com/2013/10/19/muammar-al-kaddafi-mesto-esej/

Lekce plukovníka Kaddáfího světovým vůdcům. https://janica9.wordpress.com/2015/10/19/lekce-plukovnika-kaddafiho-svetovym-vudcum/

Novoroční poselství Muammara Kaddáfího. https://janica9.wordpress.com/2016/01/07/novorocni-poselstvi-muammara-kaddafiho/#more-933339

Muammar Kaddafí: Je komunismus skutečně mrtev? https://janica9.wordpress.com/2016/02/25/muammar-kaddafi-je-komunismus-skutecne-mrtev/

Jeden komentář

  1. Janika

    Odpusťte mi, ale tuhle vzpomínku jsem si nedokazala odpustit. Pred deseti lety Lev Veršinin napsal, že pravdu o zavraždění Kaddáfího se dozvime až za deset let. Pripadalo mi to tenkrat strašně dlouho. Deset let uplynulo jako voda, a pravda nikde. Jen těch lží přibylo. A brzy už nikdo nebude vědět, jak „civilizovany“ svět brutálně napadl vzkvétající zemi, zničil ji a zavraždil jejího vůdce.

    • vittta

      Kaddáfí nebyl žádný beránek, a ani být nemohl, kdyby byl, nikdo by ho neznal.
      Jeho vrazi nebyli o nic lepší, ale asi o nic horší.
      Problém je jiný.
      Kaddáfí byl zavražděn ve své zemi.
      A ta zem byla rozvrácena.
      To byl ten zločin.

    • Jana

      A tak mě napadá – nebyla to hlavně příprava na otevření cesty islámským migrantům do Evropy? Kaddáfí o tom přece něco věděl, však svět varoval – jenže jako obvykle, kdo mluví přímo a otevřeně, tomu svět nevěří. Tak už jsme si na ty lži, vydávané za pravdu tak zvykli, že pravda nám připadá nevěrohodná.

      • vittta

        Proč by chtěl varovat svět?
        Nebyl to spasitel, ale politik.
        Věděl, co se může stát, ale jeho vrazi to věděli také.
        A nevím jak ty, já si na lži nezvykám.

        • Jana

          Nennyslela jsem a ani nenapsala, že ty.
          Nebyl spasitel a osobně mi byl nesympatický, ale údajně (já u toho nebyla) měl před smrtí prohlásit – přesná slova nebudu hledat, ale jejich smysl byl, že „bourají zeď, která bránila Evropu před africkým vpádem“

          A co se už šestým rokem děje dnes? Ze států západně od Aše je k dispozici dostatek videí a fotek z muslimských demonstrací s transparenty a ječenám „ˇIslám musí panovat v celém světě“! A dalších zpráv o městech, která jsou už prakticky muslimská a evropské právo tam dávno neplatí.
          Ale všichn je mají pořád za uprchlíky, kterým je třeba pomáhat (politici), ti ostatní. za ty, kteří jdou jen za penězi.

          • vittta

            Já jenom o sobě, o jiných to napsat nemohu.
            A samozřejmě že to říkal- a samozřejmě že se to stalo, ale to musli vědět i ti, co ho zavraždili.
            Nyní ovšem se nějak karta obrací, zrovna včera jsem někde četl, že je utiskují v Německu, ale nějak to nikoho nezajímá.
            Snad nám to vydrží.
            Negry tam zatím mají ti, co ho zavraždili, těm to patří, uvidíme, co bude dál.

            • Jana

              K poslední větě – pěkně krátkozraký přístup.
              Svět je čím dál menší a za druhé – těch (j)elit, které za tím jsou se to nijak extra nedotkne. „Odskáčou“ si to ti obyč., kteří to nezavinili a v postatě s tím nemohli nic dělat. Tedy i my – pozor na slova a hlavně na názory.

  2. dixi

    Na 24 o něm dnes mluvili, náhodou jsem poslouchala při práci, že je to deset let a tak moc nelhali, až mě to překvapilo.

    • Kamil Mudra

      Ano ledacos stojí za to si připomenout.
      Kaddáfí, na rozdíl od většiny diktátorů, dokázal přesvědčit svou humánní stránkou. Jak se ukázalo, ve svých projevech nesliboval jen tak „do větru“. Za své vlády zlepšil život tisícům obyvatel Libye a utratil tak miliony Libyjských dinárů v jejich prospěch. Byl jeden z nejdéle vládnoucích vůdců na světě a za jeho vlády se Libye stala téměř rájem na zemi.

      1. Vzdělání pro všechny
        Jeho cílem bylo udělat vzdělání dostupnějším. Před jeho vládním obdobím bylo pouze 25 % Libyjců gramotných, za jeho vlády se číslo zvýšilo na 87 % a 25 % obyvatel dokonce dosáhlo vysokoškolského titulu.
      2. Elektřina zadarmo
        V Libyi neexistoval účet za elektřinu, pro všechny občany byla tato, nyní už životně důležitá, energetická komodita, zcela zadarmo.
      3. Nulový úrok
        Banky v této africké zemi byly ve vlastnictví státu a poskytovaly všem obyvatelům půjčky s nulovým úrokem.
      4. Právo na domov
        Kaddáfí slíbil, že jeho rodiče nedostanou dům, dokud nebudou mít všichni obyvatelé země svůj vlastní domov. Sen o právu na vlastní domov se sice vyplňoval jistě, ale pomalu. Proto jeho otec ještě zemřel ve stanu, v němž žil se svou manželkou.
      5. Novomanželský příspěvek
        Všichni novomanželé za vlády Kaddáfího dostávali 60 000 dinárů (cca 975 500 českých korun) na koupi a zařízení vlastního bytu, aby tak bylo zajištěno bezpečí rodiny. Matky měly nárok na 5000 amerických dolarů (asi 125 tisíc Kč) na péči o dítě a své potřeby.
      6. Zdravotnická péče zdarma
        Za jeho vlády se mohla země chlubit také zdravotnickou péčí zdarma nebo proplacením péče, která byla poskytnuta v okolních státech.
      7. Podpora podnikání
        Pokud se Libyjci chtěli začít věnovat kariéře v zemědělství a rozjet v tomto odvětví business, dostali bezplatně zemědělskou půdu, dům, vybavení, osivo a dobytek, aby mohli zahájit provoz bez velkých nákladů.
      8. Osmý div světa
        Další z cílů Muammara Kaddáfího – voda dostupná všem. Proto zahájil budování zavlažovacího systému, který sám označil za osmý div světa.
      9. Zaměstnání pro každého
        Pokud za jeho vlády nebyl Libyjec schopný získat zaměstnání, měl mu stát platit průměrný plat, jako kdyby byl zaměstnán, dokud si plnohodnotnou práci nenašel.

      A bylo toho víc než je těchto devět bodů. Za vlády Muammara Kaddáfího byl veřejný dluh Libye nulový. V zahraniční politice utužoval vztahy s arabskými zeměmi. V roce 2002 stál u zrodu Africké unie, jejíž snahou je postupná integrace afrických zemí. Na summitu v Addis Abebě v únoru 2009, kde byl zvolen jejím předsedou, se vyjádřil pro projekt Spojených států afrických.
      A s Kadáfím, bohužel, zemřel i gigantický projekt který mohl velmi pozitivně ovlivnit potravinovou situaci Afriky.

      • Peter Matej

        Skutočnú príčinu zničenia Líbye a zavraždenia Kaddáfího treba hľadať u svetových bankárov.Kaddáfí doplatil na svoje plány na zjednotenie Afriky a vytesnenie dolára zlatým dinárom. To ho odsúdilo na smrť podobne ako pred ním A.Lincolna a JFK.Líbya musela byť zničená a vybombardovaná až niekam do feudalizmu,aby nemohla slúžiť ako vzor pre celú Afriku.
        https://www.matrix-2001.cz/clanek/preco-zavrazdili-abraama-lincolna-a-johna-f-kennedyho-1476
        Vykonaním rozsudku bol poverený francúzsky prezident Sarkozy riadený šedou eminenciou európskej politiky- odióznym rádoby filozofom menom Bernard-Henri Lévi. Stopy činnosti tohoto smrada možno nájsť v každom svinstve ktoré sa v Európe a na BV udialo od počiatku 90.rokov minulého storočia.Juhosláviou počnúc a Ukrajinou a Sýriou končiac.
        Podľa môjho názoru sa však najviac voči Lýbii previnil vtedajší ruský prezident Medvedev.Keby Rusko na zasadaní RB OSN vetovalo uznesenie o zriadení tzv.“bezletovej zóny“ nad Líbyou,tak by sa nikdy nemohlo s Líbyou stať to,čo sa s ňou stalo.Vtedajší predseda vlády RF Putin rozhodnutie RB OSN označil za „novú križiacku výpravu“ Západu za čo ho Medvedev v médiách sprdol.
        Takto Medvedev verejne,pred očami celého sveta „pobozkal prsteň“ USA a svetovým bankárskym elitám.

        • Peter Matej

          re astraustralia !
          Ak proti tomu nič nemáte,tak zavítam na váš web pod menom dubník.Je to preto,že toto meno mám evidované na účte od Googlu a neviem ho zmeniť.

      • Janika

        Děkuji, Kamile, doufala jsem, ze sem tyhle informace nekdo přidá. Je toho spousta, co by se dalo doplnit, vydalo by to na obsáhlou knihu.

    • Janika

      Dixi, mluvili o nem v tom smyslu, ze ho premohl a zavrazdil libyjský národ (takový nesmysl…). Aspon já jsem to tak slyšela. Ani zminka o NATO.

      • Jana

        NATO je sice vojenská organizace, ale zásadně „pomáhá a chrání“ a v žádném případě nezabíjí. Nemá to v povaze, ani v popisu práce. :-)))))))))))))))

      • dixi

        Bylo to ve zkratce, zmínili se o tom, že zavedl něco jako socialismus, že jeho zem vzkvétala a že nejdříve západ bombardoval zničil jeho jednotky a teprve potom jej vzbouřenci dopadli a umučili. Proto jsem psala, že tak moc nelhali. Kdo se o to hlouběji nezajímá, pro toho byl ten komentář nicneříkající, kromě snad podsunutí dojmu, že jen zločinec si dovolil zavádět něco tak zrůdného, jako je socialismus. O dzamahirii ani slovo. Možná by ani komentátoři nevěděli, o co se jedná.

  3. Nerevar

    Plukovníkova Zelená kniha s ujmout nesměla. Teď se ujal Zelený úděl.
    (Svinská práce, proč se používá tak pitomý překlad?)

  4. embecko

    Na Lybii nechci ani vzpominat, mam z toho dvoji bolest u srdce: Jedna je za zmar a utrpeni, ktere tam vznikly a pak za lhostejnost a nezajem, s jakou obyvatele Zapadu tenhle akt hruzy prijali…to je priserna karma, nejsilnejsi uder, ktery Zapad sam sobe ustedril a jehoz nasledky pro nas budou, dle meho, fatalni.

    • embecko

      Jeste decentni dotaz na Kamila: Jses stale administratorem? Je v tvych moznostech dat odkaz na Vidlaka do trvalych odkazu vpravo do listy pod „Kategorie“?
      Jen dotaz…dle meho za to Vidlak stoji a momentalne je to skoro nejlepsi blog na netu…ale jde jen o muj pohled, zduraznuji, tudiz otazka je ciste hypoteticka.

      • Janika

        Vidlák je špica, i někteří další. Jenze WordPress úplne změnil moznosti administrace, nejsem schopná se v tom vyznat a myslim, že některá nastaveni zrušili. Proto zrejme odešel pan Bavor (?), proto v tomhle članku mám celé odkazy, nejde mi oddělit perex atd. Mozna Kamil to dokáže.

        • Kamil Mudra

          No to asi ne. Já mohu upravovat svoje články a povolovat/nepovolovat jednotlivé komentáře pod nimi. Toť vše. Třeba pod tvým článkem nemohu opravit ani překlep v komentáři vlastním. A na jakékoli nastavování webových reálií nemám práva v obou případech. :-(

  5. Janika

    Skvělá tiskovka Mynáře. Tím videem žertujíciho a podpisujícího prezidenta to rozseknul. A taky důležitou informací, že Babiš, lhář jeden podlý zbabělý, o tom předem věděl.
    Jak Mynáře a Ovčáčka nemusím, tak jedno se jim musí nechat – oba projevují značnou odvahu. Na rozdíl od slizkého zrádce Babiše.

    https://www.irozhlas.cz/zpravy-domov/prazsky-hrad-prezident-republiky-milos-zeman-tiskovy-briefing_2110211423_svi?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sbrowser#dop_ab_variant=0&dop_req_id=qeSMTATybA3-202110211340&dop_source_zone_name=hpfeed.sbrowser.box&dop_id=13981977

    • embecko

      Ondřej Kundra: „Krátké video jasně prokázalo, že kancléř Mynář bez roušky, předseda PSP Vondráček bez roušky, tajemník Hlinovský bez roušky a ošetřovatelka bez roušky ohrožují prezidenta na životě.“
      Jsem zvedav, co ted…podle meho s tim vylezli na svetlo prilis pozde a zbaveni prezidenta pravomoci se uz neda zabranit.

      • Janika

        Myslim naopak, že to byl skvělý tah, že počkali se zveřejněním. A pokud bude Zeman schopny mluvit a vystupovat, tak zbaveni pravomoci si těžko dovolí. I kdyz i takové bezpráví jsou šmejdi v Senátu schopni odhlasovat, to si iluze nedelam. Teď už ale to půjde hůř.

      • vittta

        Naopak, je to načasováno přesně.
        Jako obrana proti útoku, v podstatě poslední možnost.
        Dle mého by nyní měl pan prezident zaútočit, toto může být obranný, ale i útočný akt.
        Tedy žaloby z podvracení republiky, zveřejnění osobních dat, apod.

        • embecko

          Uz nezautoci, na to nema, tohle video je jen hrou o ziskani (Mynarova) casu a na procesu zbaveni pravomoci to nebude mit zadny vliv.
          To by Zeman musel ted o vikendu nejake video natocit a ukazat, ze je ve forme, coz asi neni…zarazejici je ale Babis a pravdivy vyklad Vondracka o udalosti a ticho po pesine…jak je videt, tak s temi, „co nejsou jako oni“ jen tak nic nehne…oni jsou mnohem horsi, nezli oni…ale rad bych se mylil.
          A Babis si timhle svym lavirovanim a podrazy zavrel misto k prezidentskemu postu…coz je mozna dobre.
          Jedine, ze by zrusili primou volbu a Babise, po dohode s demoblokem, zvolil prezidentem parlament, to pri jeho povaze nelze vyloucit, politiku se naucil docela dobre.

          • embecko

            Vondracek by v tomhle mohl byt smerodatny (v tom, co se deje):
            „Vondráček po Vystrčilově oznámení: Musím si vyhodnotit sám, jestli jsem se stal obětí nějaké hry“
            https://www.irozhlas.cz/zpravy-domov/vondracek-milos-zeman-zdravotni-stav-snemovna_2110181823_cen
            Ackoliv Vondracek vedel, ze mluvi pravdu a navic to ma zdokumentovane, tak se stahl a dokonce si posypal hlavu popelem (!)
            O cem to vypovida? Ze moc dobre vi, ze stoji proti protivnikovi, na ktereho nema, nebot protivnik ma mocneho spojence, se kterym Vondracek nechce prijit do krizku.
            Coz dale vypovida o trendu: Ve hre jsou sily, proti kterym „narodovci“ nic nezmuzou a je jim to zcela jasne.
            Takze prohra je nalajnovana a prezidentem bude bud general, anebo spise „ceska Caputova“ …ta blondata rektorka, z Brna…Nerudova…uz jsem si vzpomenul, ta je mym tajnym tipem.

    • Jana

      Zkazil demobloku minimálně celý den, ne-li dnů více. :-)))
      Doufám, že se z té zdravotní krize prezident dostane co nejdřív. Krizí ostatních na něho čeká ještě víc než dost a těch, kteří by je rádi řešili a vyřešlili za něho, ještě víc.

    • vittta

      Babiš vypadá skutečně jako zrádce, ale nelze pominout fakt, že o tom věděl, takže může hrát roli návnady, kdy svými kecy dodává kolaborantům odvahu, aby neuváženě a předčasně zaútočili.
      Předčasné to bylo, aktivace článku 66 by byla vhodná min. po 28. řijnu, nejlépa však po 8.listopadu.
      To znamená, že vůbec nebyl k aktivaci důvod.
      Babiš by zradil pouze ve dvou případech.
      A- je to idiot a politický analfabet
      B- myslel si, že pan prezident umře
      V každém případě brzy uvidíme.

      • embecko

        „může hrát roli návnady, kdy svými kecy dodává kolaborantům odvahu, aby neuváženě a předčasně zaútočili“
        To uz je ale cira fantasie, neco jako „Donik prohral schvalne volby, aby nechal odkopat deep state“.

        • embecko

          Podle meho jsme svedky „zjevene pravdy“ a zadne dlouhodobe intriky ani sachy na nekolik kroku dopredu se tu nehraji.
          Na to chybi stranam analyticke tymy a rekl bych, ze kroky jsou rizeny jen prvoplanovym PR poradcu, ci aktualni moznosti podrazu…tohle je hra ze dne na den, a to,co vidime, to se take deje a to bez nejakych postrannich, ci rezervnich planu.
          Milos bojuje o zivot, Mynar & spol. hraje o cas a jisti si svoje pozice a Babis beha jako krecek v kolecku a poradne nevi, komu by se mel zavdecit.
          Rusove to psali dobre: Situace okolo Zemana pripomina sovetske casy, kdy generalniho tajemnika v posledni fazi zivota udrzovali na hadickach co nejdele a behem ziskaneho casu se preskupovaly mocenske kliky a rozdelovaly si budouci moc/ vladu.

    • Jana

      Ale jde taky o to, je-li to mučení a vražda dostatečně surová.
      Nynější moderní mládež je náročný divák, v současnosti vychovaný správnými tradicemi naší civilizace za pomoci internetu, videi a adrenalinových her. :-((((

      • Jana

        PS: Zatímco jeho poslední projev by mohl zasít nevhodné semínko pochybností.

        • Jana

          Kociánová jako vždycky výborná.
          Musím ale konstatovat, že to odhalování dezinformací certifikovanými oficiálními „odhalovači“ se často setkává u mnoha lidí s pochopením a ochotou takovou „osvětu“ šířit dál.
          A Kociánová bývá zařazována do informnační kolonky – „Na internet si může napsat každý co chce“?

          Těch oficiálních odhalovačů se to ovšem netýkáí.. :-))))

          • Kamil Mudra

            Nojo, to Martina reaguje na smazání videa které jsem tady odkázal. Sax si ho ještě stihnul pustit ale o dva dny později jsem musel odkaz opravit přesměrováním na Martininy stránky protože na Youtube už byla jen hláška o jeho smazání.
            Martina je skvělá. Její a Skálovy videa s hosty sleduji pravidelně, protože je to vždy o setkání se zajímavými lidmi kteří dostanou dostatek prostoru k vyjádření. Žádné skákání do řeči, žádné nedopovězené myšlenky a vždy inteligentní dotazy. Je jasné že tohle „kormidelníkům“ nevoní, zvláště když jde většinou o lidi kteří v mainstramových médiích prostor nedostávají. No a právě tohle Jindřich Rajchl v rozhovoru bez obalu kritizuje a nevynechává ani Youtube, takže se to smazání dalo očekávat. Ne nadarmo Rusové pracují na vlastním nezávislém internetu. Twitter, FB….. atd. dnes v podstatě řídí nálady ve společnosti. Vždyť i Trump si musel založit vlastní platformu aby nebyl odřezáván od veřejnosti.

    • Kamil Mudra

      Mě se to video na Yotube otevře i bez ověřování. Jen je pod ním napsaná ta hláška o věkovém omezení.
      Kaddáfího rodina zverejnila nahrávku s jeho poslednými slovami:
      „Som váš otec Hana
      Som tvoj otec Hana
      Som tvoj otec Aisha
      Som tvoj otec Aisha
      Nechávam ťa s hrdosťou, nie s dehonestáciou
      Smrť smrť, ale nie dehonestácia
      Oheň, ale nie hanba
      Dnes večer sa pustím do náletu,
      aby sme prelomili obkľúčenie Sirty a ja
      budem umučený pri tejto operácii.
      Nebuď smutná.
      Neplač.
      Ululate oh Hana! Ululate, Aisha! Ululate oh Safia!
      Budem umučený v bitke, kde budem čeliť 40 krajinám agresie.
      To preto že 40 rokov som šampiónom slobody.
      Zástanca národov v boji za oslobodenie.
      Šampión mieru, keď je mier možnosťou postavenou na spravodlivosti.
      Osloboditeľ Líbye. Staviteľ Jamahiriye.
      Staviteľ éry más.
      Ak budem dnes večer umučený, potom je to na obranu a podporu všetkých týchto vznešených cieľov.
      Na obranu žien zo Sirte.
      Na obranu žien z Líbye.
      Na obranu afrických žien.
      Na obranu Arabiek.
      Za islam.
      Predstavujem svoju dušu ako vykúpenie a obetu pri všetkej vašej cti.
      V túto noc smrti sa nebojím a nikdy som sa nebál smrti.
      Smrť je to, čo sa ma bojí.
      To je to, čo sa ma bojí.
      Kráčam vpred v smrti, statočne a vo všetkej viere.
      Zrada je to prečo nás stratil Tripolis a stratilo nás Sirte.
      Iba zrada, nie muži, ani zbrane.
      Buďte na mňa vždy hrdí a moja krajina bude na mňa hrdá; pred svetom a môj Ummah bude na mňa hrdý.
      Nebuď smutný, ale buď hrdý.
      Nebuď smutný, ale buď hrdý, hrdý, hrdý.“</í>

      Do slovenštiny zřejmě přeložil Milan Novický

      • dixi

        Neutekl, jako spousta jiných vládců, A verim, že pro něj jeho lid pláče, sama mám na krajicku. Zůstal ve své zemi, kterou jeho nepřátelé, vzývající spravedlnost, demokracii a lidská práva zničili. Teď sami prožívají rozvrat a to je nikdo nebombarduje.

        • Janika

          Určitě po něm pláčí. O hodně přišli, propadli se do bídy, bezpráví, nepořádku, nejistoty.

          • vittta

            Tam asi pláče (skoro) každý, dokonce i ti, co ho aktivně pomáhali svrhnout- jako tyrana.
            A také jich nebylo málo.
            Poučení pro nás…

    • Kamil Mudra

      Já jenom vidím že křepčí a nejde si k tomu ani spustit aspoň automatické titulky. Taková videa si strč za klobouk. :-(

      • astraustralia

        Kamile bylo to postovano jako projev radosti z toho ze prikaz domaciho vezeni skoncilo. Oslavuji predevsim mladi kteri zachranou predevsim starych nejvice trpeli!
        Ta atmosfera radosti z videa Ti nestaci?
        OK uz zadna podobna :-) Byl to obser-ver sky komentat ktery tu nedavno napsal ze zadnou poradnou zpravu z Australie ode mne necetl. Dal jsem tento projev radosti nad koncem domaciho vezenim v 5 millionove Melbourne. Opet spatne. Hlavne ze spravne je celosvetova dohoda poslusnych statu a jejich poslusnych ovcanu a jejich spravedlive rozhorceni na neposlusnymi !
        Vrcholem jsou prisluhujici IDIOTi co obhajuji spravnost mRNA a vzdy k tomu zopakuji ze sami se ockovat nedaji:-)
        PS
        Poznamka pro Janu: k patemu az x temu bodnuti bude dochazet vsude tam kde ockovani bude prikazem jak predvadi na pr.Israel.

        • Kamil Mudra

          No ale co všehno, mimo toho domácího vězení, skončilo? To přece nebylo jediné omezení. Takže co se u vás může/nemůže, jak jsou na tom neočkovaní vůči očkovaným? Kde všude ještě roušky – nebo už žádné roušky? Jde jen o Melbourne nebo i jiná města….? Z tebe aby to člověk tahal jak z chlupatý deky.
          Radostná atmosféra hovoří jen o radosti.

    • Janika

      Děkuji za odkaz, to je potěšující zpráva. I kdyz jsem se až dosud domnívala, ze místo, kde ho pohřbili, je neoznacene a nenalezitelné nekde v hloubi pouště. I jejich rodinnou hrobku znicili, aby nebylo možné chodit tam a uctívat jejich památku. Tohle by byl krok dobrým směrem, i když tomu moc nevěřím. A co zkouška DNA, jakpak by asi dopadla.

      • PeeBee

        taky jsem se domníval, že byl někam pohozen „pod dunu“ i s Mutassimem. existují a hovoří konkrétní lidé, kteří ho pohřbívali, tak bych věřil, že to bude provedeno. nakonec – narozdíl od uloveného „Usamy“ – Muammar Gaddafi byl docela skutečný.
        zdá se, že nostalgie po dobách Jamahiriye vzrůstá, ale znáš to, 2x do stejné řeky… dodnes si pamatuji svoje pocity, když frantíci bombardovali poprvé ten konvoj míříci k Benghazi – začíná konec něčeho unikátního a nic už nepůjde nikdy vrátit zpět. pak už jsem jen doufal, že zabitých bude co nejméně a Libye neskončí jako Somálsko na moc dlouho.
        mimochodem, v Súdánu se možná děje něco jako další vojenský převrat a v Etiopii je odhad asi tak: buď pat nebo lehce navrch Tigray (mají na své straně Oromo), v každém případě porážka těch slabých – „obyčejných“ lidí. v Jemenu má navrch Ansarullah a jemenská armáda, nicméně již přes 40 tisíc obětí agrese a fotky podvyživených jemenských dětí jsou jako dotek pekla, jako návštěva Mauthausenu. a my od dobroserů posloucháme absurdní kecy o zbídačeném duchovnu Tibetu a genocidě Ujgurů a ropní šejkové skupují fotbalové velkokluby.